Υγιές οικοσύστημα και ανθρώπινη ανάπτυξη, μπορούν αυτά τα δύο να συμβαδίσουν;




Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.529
6.957
Όμορφα νέα για τον πλάτανο μας.

Σήμερα το πρωί στη σκυλοβόλτα πέτυχα 3 ανθρώπους να μετράνε τον πλάτανο και την περιοχή πέριξ.

Είπα να μην πω τίποτα, αλλά με έκαιγε μη γίνει κανά κακό (μην τον κόψουν δλδ), οπότε δεν κρατήθηκα και ρώτησα τι γίνεται.

Μου απάντησαν ότι τον μετράνε για να εκτιμήσουν τη στατικότητα και να προσδιορίσουν την ηλικία του με κάποια ακρίβεια και κατόπιν να προσπαθήσουν να τον ανακηρύξουν μνημείο φύσης!

Πολύ χάρηκα. Ελπίζω να τα καταφέρουν!
Μάλλον τα καταφέρανε!


4 είναι τα πλατάνια της Θεσσαλονίκης που θα ανακηρυχθούν μνημεία φύσης, 4 που γλιτώσαν την αστική "ανάπτυξη" - τσιμεντοποιηση εδώ κ αιώνες (εντάξει, τεράστιο ρόλο παίζει κ το ότι γλίτωσαν τη μεγάλη φωτιά που ισοπέδωσε την πόλη το 1917).

Το δικό μας πλατανάκι είναι το πιο νεαρούλι, μόλις (!) 205 ετών, αλλά και το πιο μεγάλο (είναι κ αυτό που απεικονίζεται στη φώτο του άρθρου), ενώ στα κάστρα, αφού γλίτωσε κ τη φωτιά και η περιοχή είναι πολύ πιο "αγνή" από άποψη αστικής ανάπτυξης ζει ένας πλάτανος 828 ετών!!

Την επόμενη φορά που θα περάσετε από κάποια από τις περιοχές αυτες, ψάξτε τα, σταθείτε ένα λεπτό και όχι μόνο θαυμάστε, αλλά απολαύστε τα. Είναι ζωοφόρα έργα τέχνης της φύσης και ζωντανά κομμάτια ιστορίας κ είμαστε πολύ τυχεροι που σώζονται κ ξεπετάγονται μέσα από το απέραντο τσιμέντο.

Δεν ξέρω δυστυχώς που είναι το πλατάνι στα Κάστρα, ελπίζω να βγει ένα ενημερωτικό δελτίο τύπου σχετικό, ή ακόμα καλύτερα να σημειωθούν στο gmaps. Toυ τούρκικου προξενείου δεν το θυμάμαι τώρα ακριβώς που είναι, εχω μια εντύπωση ότι είναι μέσα στο προξενείο ή ακριβώς απ'έξω στο πλάι, όχι επί της Αγ. Δημητρίου αλλά επί της κάθετης οδού. Το πλατάνι της Ναυαρίνου είναι κρυμμένο στο βάθος ενός χωμάτινου παραχώματος απέναντι από το συντριβάνι με το παιδάκι που κατουράει :)), κολλημένο με το σπιτάκι του φύλακα των αρχαίων. Είναι τελείως παραχωνιασμένο αλλά το καταλαβαίνεις φουλ όταν σε μια μέρα κάυσωνα περνάς από το σημείο και έχει μια παχειά σκιά και δροσιά. Το πλατάνι του Λευκού Πύργου βρίσκεται στην πλατεία Τσιρογιάννη (πλατεία του Ντορέ), δίπλα ακριβώς από το τελευταίο περίπτερο πριν τον Πύργο επί της Π. Μελά.
 
Last edited:


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.529
6.957
Να, εδώ φώτο του πλατανιού στα Κάστρα (ακόμα δεν ξέρω που βρίσκεται): Πλάτανος... 828 ετών στη Θεσσαλονίκη

κι εδώ του τούρκικου προξενείου, είναι τελείως μέσα στην αυλή: Πλάτανος ηλικίας ...828 ετών στη Θεσσαλονίκη

Για μένα είναι πολύ κρίμα που χάθηκε πάντως σε όλα αυτά η σχέση νερού-πλατάνου, καθώς όπως ξέρουμε χρειάζεται πολύ νερό για την ανάπτυξη των πλατανιών, και όπως ξέρουμε, ευτυχώς ακόμα υπάρχει στα χωριά, παραδοσιακά δίπλα από τα πλατάνια υπάρχει συνήθως μια δημόσια βρύση (συχνά κρήνες που απλά τρέχουν πάντα νερό, όχι βρύσες που ανοιγοκλείνουν). Όπως λέει και στο πρώτο άρθρο αυτού του ποστ, της Ναυαρίνου ο πλάτανος έστεκε δίπλα στη δημόσια κρήνη επί τουρκοκρατίας, κ αν θυμάμαι καλά υπάρχει ακόμα μια καταργημένη δημόσια βρύση από κάτω του μέχρι σήμερα - εξάλλου είναι δίπλα στο (στεγνό εδώ και χρόνια) σιντριβάνι. Στου Λ. Πύργου επίσης υπάρχει μια δημόσια βρύση καταργημένη όχι από πολύ παλιά. Τη θυμάμαι σίγουρα να λειτουργεί μέσα στη δεκαετία του '90 και ίσως κ αρχές 2000, κ μέχρι πριν μια δεκαετία επικρατούσε ένα περίεργο που μια δούλευε μια όχι.

Εντωμεταξύ μια που το λέω, ξέρει κανείς γιατί μπορεί να έχουν καταργήσει όλες τις δημόσιες βρύσες στα πάρκα; Υπάρχει κάποιος πρακτικός λόγος πέραν της συντήρησης; Είναι τόσο δύσκολο να συντηρηθούν; Συμβαίνει και σε άλλες πόλεις ή μόνο στη Θεσσαλονίκη. Στη νέα παραλία υπάρχουν πάντως νέα "συντριβάνια" πόσιμου νερού.
 




medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.221
7.753
Να, εδώ φώτο του πλατανιού στα Κάστρα (ακόμα δεν ξέρω που βρίσκεται): Πλάτανος... 828 ετών στη Θεσσαλονίκη
Η φωτο του αρθρου ειναι ο πλατανος στην Τσαγκαραδα, Πηλιο... :LOL: :LOL: :LOL: :LOL: Ειμαι 100% σιγουρη, απο το χαρακτηριστικο κολωνακι στηριγμα, σχημα δεντρου και το τοπιο. Μη ψαχνεις να βρεις αυτο το πλατανι....! :p
 
  • Haha
Reactions: Estranged


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.529
6.957
Η φωτο του αρθρου ειναι ο πλατανος στην Τσαγκαραδα, Πηλιο... :LOL: :LOL: :LOL: :LOL: Ειμαι 100% σιγουρη, απο το χαρακτηριστικο κολωνακι στηριγμα, σχημα δεντρου και το τοπιο. Μη ψαχνεις να βρεις αυτο το πλατανι....! :p
Ναι :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:, το κατάλαβα μετά, στο καλό άρθρο στο από κάτω ποστ δείχνει τον κανονικό πλάτανο των Κάστρων (και τους 4 βασικά), που τελικά είναι όντως πολύ χαρακτηριστικός και γνωστός γιατί είναι απέναντι από την Πορτάρα.

Πάρα πολύ καλό το τελευταίο άρθρο, έχει πάρα πολύ ωραία περιγραφή για την ιστορία του καθενός, τις επιπτώσεις της οδοποιίας και της αστικής ζωής στον κάθε ένα τους, τις κρήνες και την υδροδότησή τους. Πιο χρήσιμο από όλα τα λινκς που έβαλα.

Πήγα να αντικαταστήσω τα άλλα 2 λινκς με αυτό βασικά, αλλά @admin έχουμε κάποιο θεματάκι ε; Όλο errors κ 502 (bad gateway) μου πετούσε, κυρίως όταν προσπαθούσα για edits αλλά όχι μόνο. Αν κ τώρα φαίνεται οκ.
 
  • Like
Reactions: medusa










Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.709
Ενα πολυ συνεκτικο και επιμορφωτικο βιντεο. Βεβαια εχει διαρκεια μια ωρα αλλα κατα τη γνωμη μου την αξιζει και με το παραπανω. Παρουσιαζει με απλο και κατανοητο τροπο πως τα φυτα και τα ζωα εξελιχθηκαμε παραλληλα, τις επιπτωσεις(ερημοποιηση, διαβρωση) απο την εξαφανιση του μεγαλυτερου μερους της μεγαπανιδας, και την μονη πρακτικη λυση που εχουμε αν θελουμε να σταματησουμε την καταρρευση και να γλυτωσουμε την εξαφανιση. Εστω και τελευταια στιγμη...
 


Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.709
Η γερμανια ετοιμαζεται να ξανα-εξαφανισει τους λυκους...λαδωστε τα δικανα και βαρατε στο ψαχνο λεει. Ο παλιος καλος τροπος!
Την ιδια ωρα ξεφορτωνουν στα απατητα αγρια Ελληνικα βουνα οτι σαβουρα ανεμογεννητρια θελουν να ξεφορτωθουν. Ακομα και μεσα στις σημαντικοτερες προστατευομενες περιοχες...
Η μηχανη εχει εναν μονο σκοπο, να υποταξει/εξημερωσει/εξαφανισει καθε τι αγριο και ελευθερο...στο ονομα της εξελιξης και της αναπτυξης παντα...
 


ΑΡΓΟΣ & ΕΓΩ

Well-Known Member
26 Μαρτίου 2018
1.150
2.016
Λυπάμαι που ένα υπέροχο δένδρο κόπηκε για να "στολίσει" την πλατεία Συντάγματος. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικολογικά ευαίσθητος για να αρχίσει τα "καντήλια" μόλις το αντικρίσει. Βγάλε και μια αναμνηστική φωτογραφία κλόουν...

* @Hammer σύμφωνα με μελέτες o_O αν η Γερμανική οικονομία αναγκαστεί να αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους θα περιέλθει στην κατάσταση που έφτασε η Ελληνική το 2009. Όπως συνέβαλαν οι εκδρομές των Κ.Α.Π.Η στην Ελλάδα.
 


paliotspos

Well-Known Member
17 Μαϊου 2018
276
847
Παρόμοια πολιτική για τους λύκους είχα διαβάσει οτι είχανε και στη Νορβηγία τα τελευταια χρονια με την φοβερή δικαιολογια ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός λύκων δεν έχει πρόβλημα..και από τους 50-60 που είχανε όλους κι όλους θέλανε να τους ρίξουν κάτω απο 20..

Αλλά τί περιμένεις απο γενιες ανθρώπων που έχουν έλλειψη βιταμίνης d..τη βιταμίνη που φτιάχνεται μόνη της αρκει να μας χτυπήσει λίγο ηλιος..κλεισμένοι στα σύγχρονα κλουβιά μας με προβλήματα όπως "τι θα γίνει στο greek top model" , "πότε θα βγει το νέο iphone να το παραγγειλουμε πρώτοι" κτλ κτλ..ρίξαμε και 2-3 χαρτιά στο μπλε κάδο και το παίζουμε οικολόγοι..οκ είμαστε..το σώσαμε το περιβαλλον..
 


Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.709
Βλεπω οτι και στην Αμερικη την ιδια τακτικη θα ακολουθησουν...
Αυτο ειναι το θεμα με την αγρια ζωη και τον πολιτισμο*, οτι δεν ειναι συμβατα αυτα τα δυο...Ποτε δεν ηταν.
Τυπικο παραδειγμα ειναι ο αγριοχοιρος στην χωρα μας που τα τελευταια χρονια ο πληθυσμος του αυξηθηκε σημαντικα με αποτελεσμα να δημιουργουν προβληματα στις καλλιεργειες και να εμφανιζονται μεσα ή κοντα σε κατοικημενες περιοχες.
Και ποια ειναι η αντιδραση της κοινωνιας; Ζητουν εξοντωση των ζωων, οχι κυνηγι και οχι ελεγχο του πληθυσμου τους. Θελουμε να φυγουν τελειως απο τη μεση.
Ή τουλαχιστον ας μαθουν ρε παιδακι μου τα γουρουνια να μενουν εκει που πρεπει! Δηλαδη στον χωρο που απομενει αναμεσα στον δρομο(που παμε με τις αμαξαρες μας) και το χωραφι με τις καλλιεργειες ή τα φωτοβολταϊκα ή τις ανεμογεννητριες ή τους οικισμους μας...

Ο λυκος επηρεαζει αμεσα μονο τους βοσκους και τους κυνηγους, οποτε το μεγαλυτερο μερος της σημερινης αστικοποιημενης κοινωνιας μπορουν ανετα να το παιζουν οικολογοι και προστατες των λυκων απο τους καναπεδες τους στην Αθηνα...με το αγριογουρουνο ομως που εχει αρχισει να φερνει βολτες γυρω απο το σπιτι τους ομως εχουμε προβλημα, ετσι δεν ειναι; Κοντα στο σπιτι θελουμε μονο κουταβακια και γατουλακια (στειρωμενα και τσιπαρισμενα παντα), οχι αγριμια...

*Πιστευω οτι δεν εχει να κανει με το ειδος μας.Σαν ειδος συνηπηρχαμε με τα αγρια ζωα για εκατομμυρια χρονια σε απολυτη αρμονια ως κομματι του οικοσυστηματος. Η καταστροφη ηρθε με την εξημερωση(την δικη μας εννοω)και την δημιουργια πολιτισμου.
Βασικα η αντιστροφη μετρηση ξεκινησε οταν ενας μαλακας αφησε στην ακρη το τοξο, επιασε μια τσαπα και αρχισε να σπερνει κριθαρια...
The rest is history...
 
  • Like
Reactions: vek and paliotspos


paliotspos

Well-Known Member
17 Μαϊου 2018
276
847
Θα σκοτώσουν 10000 καμήλες στην αυστραλία γιατί τους πίνουν το νερό!!!

Αυτό δεν με εξέπληξε όσο αυτή η παράγραφος..

The five-day long culling also follows fears that the camels are a contributor to global warming as they emit methane gases equating to one tonne of carbon dioxide a year.

Tim Moore, chief executive of carbon farming specialists RegenCo, said one million feral camels emitting the effect of a tonne of CO2 per year was akin to an additional 400,000 cars on the road.
Με συνοπτικές διαδικασίες κατηγορούνται ΚΑΙ οι καμήλες για την κλιματική αλλαγή..εκλύουν λέει πολυ μεθάνιο..σειρά φαντάζομαι θα έχουν και άλλα ζώα που τόλμησαν να ΚΛΑΣΟΥΝ οπότε μεγάλη προσοχή στα σκυλιά μας..
 


Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.709
Θα σκοτώσουν 10000 καμήλες στην αυστραλία γιατί τους πίνουν το νερό!!!

Αυτό δεν με εξέπληξε όσο αυτή η παράγραφος..



Με συνοπτικές διαδικασίες κατηγορούνται ΚΑΙ οι καμήλες για την κλιματική αλλαγή..εκλύουν λέει πολυ μεθάνιο..σειρά φαντάζομαι θα έχουν και άλλα ζώα που τόλμησαν να ΚΛΑΣΟΥΝ οπότε μεγάλη προσοχή στα σκυλιά μας..
Φιλε να μην σε εκπλησει τιποτα πλεον, εχουμε πολλα να ακουσουμε και να δουμε ακομα...
Το "αστειο" ειναι οτι οι πυρκαγιες οφειλονται ακριβως σε αυτο(οπως και στην χωρα μας), στην ελλειψη μεγαλων φυτοφαγων ζωων.
Η χλωριδα της Αυστραλιας εξελιχθηκε για δεκαδες εκατομμυρια χρονια με την μεγαπανιδα της(οπως και στις αλλες ηπειρους). Η εξαφανιση των μεγαλων θηλαστικων της Αυστραλιας ξεκινησε με την αφιξη των πρωτων homo sapiens(καπου εκει ξεκινα και η ερρημοποιηση της ηπειρου) και συνεχιζεται μεχρι σημερα με τα αποτελεσματα που βλεπουμε ολοι.
Οταν οι δασο-λιβαδικες εκτασεις δεν βοσκονται, το χορταρι θα μεγαλωσει και θα ξεραθει, τα χαμηλα κλαρια των δεντρων μενουν ανεπαφα αυξανοντας τον κινδυνο να παρουν φωτια(που θα καψει ολοκληρο το δεντρο και τα διπλανα του αν υπαρχουν), τα νεαρα δεντρα φυτρωνουν πολυ κοντα το ενα στο αλλο δημιουργωντας πυκνες υποβαθμισμενες συσταδες. Με λιγα λογια δημιουργουνται οι ιδανικες συνθηκες για τις μεγαλης κλιμακας πυρκαγιες(που βλεπουμε τα τελευταια χρονια σε ολο σχεδον τον πλανητη) ακολουθουμενες απο πλημμυρες, διαβρωση και ερρημοποιηση...
@paliotspos ο πολεμος κατα της καταναλωσης κρεατος εχει ηδη ξεκινησει και οσο παει και κλιμακωνεται με τα καινουρια vegan και συνθετικα κρεατα που θα μας σωσουν απο την κλιματικη αλλαγη(ποσο λοβοτομημενος και απληροφορητο πρεπει να ειναι καποιος για να το πιστευει αυτο...). Προβλεπω συνεχως αυξανομενους φορους στο κρεας στο μελλον(ή και ολικη απαγορευση αν δουν οτι τους παιρνει), αυτο απο μονο του θα επηρρεασει τα σκυλια μας με αυξησεις στις τροφες και την ποσοτητα κρεατος που ταϊζουμε...
 
Last edited:
  • Like
Reactions: paliotspos




Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
ποσο λοβοτομημενος και απληροφορητο πρεπει να ειναι καποιος για να το πιστευει αυτο...
Αυτό πάει στην κλιματική αλλαγή ή στο ότι θα μας σώσουν τα "καινουρια vegan και συνθετικα κρέατα" από αυτήν;
 


Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.709
Αυτό πάει στην κλιματική αλλαγή ή στο ότι θα μας σώσουν τα "καινουρια vegan και συνθετικα κρέατα" από αυτήν;
Οτι θα μας σωσουν τα συνθετικα, μεταλλαγμενα τροφιμα και η χορτοφαγια.
Το κλιμα στην γη δεν σταματα ποτε να μεταβαλλεται, οι αλλαγες και οι φυσικες καταστροφες ειναι κατι το φυσικο και αναμενομενο. Οι δραστηριοτητες μας βεβαια, με κυριοτερες την εξαφανιση των μεγαλων αγριων φυτοφαγων και την καλλιεργεια, εχουν αντικτυπο και επιδεινωνουν τις επιπτωσεις.
 
  • Like
Reactions: paliotspos


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.598
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3