Φοβάμαι να τη βγάζω βόλτα


Valiaa

Member
18 Ιουλίου 2018
21
6
Καλημέρα σε όλους, πρόσφατα υιοθέτησα ένα ημίαιμο κουταβάκι 9 μηνών (πολύ μικρόσωμο, τελικό βάρος είπε η κτηνίατρος 3-4 κιλάκια). Θα αρχίσω λέγοντας πως λόγω ενός παλιού περιστατικού που έχω βιώσει με μεγαλόσωμο σκυλάκι στο δρόμο, φοβάμαι αρκετά τα μεγαλόσωμα σκυλιά (αδέσποτα και μη). Η μικρή έχει μάθει να μη λερώνει μέσα στο σπίτι στο 90% των περιπτώσεων (ακόμα συμβαίνουν καμιά φορά ατυχήματακια με τσισάκια), λερώνει σε πάνα στο μπαλκόνι και έξω. Για να έρθω στο πρόβλημα μου όσον αφορά το έξω λόγω του πολύ μικρού μεγέθους της φοβάμαι να τη βγάζω βόλτα. Ενώ στην αρχή την πήγαινα ωραίες βόλτες μακρινές, μια φορά μας πλησίασαν 2 μεγάλα αδέσποτα λίγο περίεργα και την σήκωσα στην αγκαλιά μου και φύγαμε τρέχοντας (το ξέρω ότι δεν έκανα καλά, αλλά τα φοβάμαι και εγώ). Λόγω του ότι μένω σε απομακρυσμένη σχετικά επαρχιακή πόλη δεν μπορώ να ζητήσω τη βοήθεια εκπαιδευτή (δεν υπάρχει εδώ κανείς). Μπορείτε να με βοηθήσετε να νιώθω πιο άνετα με τις βόλτες; Δεν θέλω να τη βγάζω βόλτα μόνο στο τετράγωνο και να κοιτάω όλο δεξιά και αριστερά μη δω κανένα σκύλο να την πάρω να φύγουμε (έχουμε αρκετά αδέσποτα εδώ, αλλά λόγω επαρχίας όπως σας είπα πολλοί έξυπνοι με μεγαλόσωμα σκυλιά τα αφήνουν μόνα τους να κάνουν τη βόλτα τους και να επιστρέψουν σπίτι, αυτά είναι πιο επικίνδυνα). Η συμπεριφορά της γενικά απέναντι σε άλλα σκυλιά και ιδιαίτερα στα μεγάλα είναι ότι φοβάται , έχω προσέξει πως κάνει πίσω, θέλει να γυρίσει σπίτι και καμιά φορά άμα της γαβγίσουν κλαίει.
Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
 


betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
47
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Καλως ηρθες! Να την χαιρεσαι τη μικρη (πως τη λες; )

Ειναι δυσκολο και στρεσογονο ολο αυτο που περιγραφεις. Η συμβουλη μου ειναι να προσπαθησεις να πλησιασεις τα αδεσποτα (εχε μεζεδακια κλπ) σιγα σιγα και σε λιγο δε θα ασχολουνται μαζι σας. Ή θα ερχονται για το μεζεδακι τους. Και να αποφευγεις τα ημιδεσποζομενα, οπως τα λεμε, γιατι εχεις δικιο οταν λες οτι ειναι απροβλεπτα. Παντα με προσοχη. Η μικρη λογικο ειναι να φοβαται κατι που δεν γνωριζει. Επισης, καταλαβαινει και το δικο σου συναισθημα.

Γενικα, με το σκυλο αποκτας κεραιες και μαθαινεις να σκαναρεις περιοχες, να βρισκεις διεξοδους κι αχρειαστες να ναι. :D τρομερη εκπαιδευση!!
 


Valiaa

Member
18 Ιουλίου 2018
21
6
Σ ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση! Τη μικρή τη λένε Λίνα και είναι φανταστικός χαρακτήρας. Το θέμα ξεκινάει από μένα όπως καταλαβαίνεις... εγώ πανικοβάλλομαι όταν βλέπω άλλο σκύλο στο δρόμο και δεν είμαι ψύχραιμη. Παλιότερα ήμουν ικανή να κάνω ολόκληρο κύκλο προκειμένου να αποφύγω ένα σκύλο που έβλεπα στο δρόμο (πριν ακόμη αποκτήσω τη Λίνα). Τώρα έχω ηρεμήσει κάπως όταν είμαι μόνη μου, αλλά όταν την έχω μαζί μου πάλι πανικοβάλλομαι. Εδώ όσοι βγάζουν τα σκυλιά τους βόλτα κυκλοφορούν με ένα ξύλο στο χέρι, για μένα αυτό δεν είναι λύση και δεν θα ήθελα να το κάνω ποτέ. Γ αυτό προσπαθώ να βρω κάτι να με βοηθήσει..
 
  • Like
Reactions: betty coltrane


dimitris-skg

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2012
844
2.851
Όπως είπες κι εσύ, όλα δυστυχώς ξεκινάνε από τις δικές σου φοβίες. Αν δεν μπορέσεις εσύ να τις ξεπεράσεις, δεν θα μπορέσει να τις ξεπεράσει και ο σκύλος σου. Το να έχει κάποιος σκύλο είναι υποτίθεται μια ευχάριστη ενασχόληση, είναι κρίμα να μετατρέπεται σε μαρτύριο. Το να κουβαλάς μαζί σου στην βόλτα ξύλα ή να σηκώνεις τον σκύλο στα χέρια όταν θεωρείς ότι απειλείται δεν είναι λύση, ίσα-ίσα που κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη και επιτείνει τις φοβίες σου.

Υπάρχει κάποιος στο περιβάλλον σου, φίλος, συγγενής, να σου δείξει πώς να πλησιάζεις έναν ξένο σκύλο; Αρχικά μόνη σου χωρίς τον σκύλο, και σιγά-σιγά και με αυτόν; Υπάρχει κάποιος με ισορροπημένο σκύλο να κάνετε κοινές βόλτες;
Ίσως σου φαίνεται βουνό, αλλά δεν είναι, μην απελπίζεσαι. Πολλοί εδώ μέσα ήμασταν τελείως άσχετοι και κάποιοι τώρα παίζουν σφαλιάρες με τα αδέσποτα στα πάρκα. Θέλει δουλειά η όλη ιστορία, ναι, αλλά δεν είναι κάτι τόσο δραματικό.
Ξεκίνα με την βοήθεια κάποιου σιγά-σιγά και θα δεις ότι τα υπόλοιπα θα έρθουν, βρες λίγο θάρρος και δύναμη....
 


medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.226
7.771
Η συμβουλη μου ειναι να προσπαθησεις να πλησιασεις τα αδεσποτα (εχε μεζεδακια κλπ) σιγα σιγα και σε λιγο δε θα ασχολουνται μαζι σας. Ή θα ερχονται για το μεζεδακι τους.
Σε μικρή πόλη που δεν βλέπουν και πολλά μεζεδάκια και χαρούλες και ακουν συνεχως ξουτ και βλεπουν ξυλα... και ολη η πολη τους ειναι οικεία.... υπάρχει σοβαρο ως βέβαιο ενδεχόμενο μετα να την ακολουθούν ενα τρίωρο απο την χαρά τους και να τρέχουν μετα κατα πάνω της καθε φορα που την βλέπουν . :LOL::LOL::LOL: Σκέψου πανικός. :p
Αν το ξεπερασεις βέβαια υπάρχουν τα θετικά , τα χρησιμοποιεις ως σωματοφυλακή τη νύχτα :LOL:


Αν δοκίμαζες αρχικά να την πηγαίνεις βόλτα με παρέα που σου ειπαν παραπάνω? Και αν γίνεται και υπάρχει αμάξι μπορείς να δοκιμάσεις αρχικά πιο ασφαλείς περιοχές..... π.χ το σημείο της πόλης οπου εχει καταστήματα ωρες που ειναι ανοιχτα, πλατειες με καφε, εστιατόρια ...γενικα ειναι μέρη που ειναι πιο απίθανο να βρεις ασυνόδευτα δεσποζομενα συν οτι υπαρχει κόσμος που σου δίνει μια αίσθηση ασφάλειας... Οσο μένει αποκλεισμένο τόσο χειρότερα θα ειναι και για τις δυο σας.

ΥΣ. ισως να κοιταξεις μηπως σε μια κοντινη πόλη βρεις εκπαιδευτη?
 
Last edited:
  • Like
Reactions: Estranged


Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.709
@Valiaa η ιδια κατασταση επικρατει και εδω που μενω...
Το ξυλο σου ειναι απαραιτητο στη βολτα, αυτη ειναι η γνωμη μου. Καλυτερα να το εχεις και να μη σου χρειαστει ποτε, παρα να μην το εχεις οταν θα σου χρειαστει...
Τις πιο πολλες φορες μονο που θα το "δειξεις" σε εναν σκυλο που ερχεται "εντονη" διαθεση ειναι αρκετο για να του κοψει την φορα.
Κατι ακομα πιο σημαντικο, θα δωσει σε εσενα αυτοπεποιθηση. Οταν εχεις να κανεις με ζωα, ο φοβος το χειροτερο συναισθημα που μπορεις να εχεις.
Φυσικα το ιδανικο ειναι να εχεις και παρεα στην βολτα.

Υγ.Ο Χαμερ με καποιο τροπο καταφερε να κανει ολα τα αδεσποτα(σχεδον), που σφαζονταν μεχρι τωρα, φιλους του. Δεν ξερω πως διαολο εγινε αυτο, αλλα εγινε.
Το αποτελεσμα ειναι να κανω βολτα πολλες φορες με μια αγελη. Αλλα οσο το απολαμβανω αυτο,ειναι απιστευτα ψυχοφθορο να βλεπω τα σκυλια να τρεχουν και να παιζουν μεσα στον δρομο με τα αυτοκινητα και τα μηχανακια να περνανε ξυστα αρκετες φορες σε καθε βολτα...
 
  • Like
Reactions: vrmode and medusa


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.545
6.972
Τα χρησιμοποιείς ως σωματοφυλακή, τελεία. Κι από άλλα σκυλιά, αδέσποτα ή ημιδεσποζόμενα. Κι από ανθρώπους. Κι από το μεγάλο μακαρονοτέρας άμα λάχει. Άπαξ και κάνεις φίλους αδέσποτα στη γειτονιά σου, θα σε προστατεύουνε για πά-ντα.- Αν είναι δε κ 2-3, αγέλη, τόσο το καλύτερο για σένα. Για αυτά.. όχι κ τόσο... :(

Εγώ ξεκινάω τα καλοπιάσματα μόνη μου, χωρίς σκυλί, θα σου πρότεινα το ίδιο. Εγώ το κάνω γιατί το σκυλί μου είναι μαλάκας και θέλω να κερδίσω την εύνοια του αδέσποτου πριν προλάβουν να μανουριάσουν. (Έχουν υπάρξει πόοοσα σκυλιά που τους κάθεται στο λαιμό ο δικός μου και τον ανέχονται μόνο για πάρτη μου (δλδ για το μεζέ τους). Δε με χαλάει, ήσυχοι να μαστε κ όλα καλά.)

Αυτό βέβαια προϋποθέτει να μη φοβάσαι εσύ.. Ένας άνθρωπος που φοβάται ένα σκύλο δημιουργεί τρομερή ανασφάλεια στο σκύλο, με αποτέλεσμα να αντιδράσει αμυντικά (κ η επίθεση καμια φορά είναι η καλύτερη άμυνα, μην ξεχνάμε).

Πάντως εγώ, ενώ εκπαιδευτικά είναι τρομερά κακό να παίρνεις αγκαλιά το σκυλί στην υποψία κινδύνου ή ακόμα και στον πραγματικό κίνδυνο, το θεωρώ καλή πρακτική σε ιδιαίτερα μικρόσωμα σκυλιά που δεν έχουν καμία φυσική ικανότητα αντιμετωπισης μεγαλόσωμων. Βαράτε όσο θέλετε. Ένα τίναγμα υπόθεση είναι το κακό. Κι έχει γίνει πολλές φορές. Αν το πίτσικο δεν είναι φυσικός τζόρας που μπορεί να ψαρώσει τα άλλα, αγκαλιά και ήρεμη αποχώρηση είναι μια χαρά.
 
  • Like
Reactions: zerom0 and medusa


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.545
6.972
Το ξυλο σου ειναι απαραιτητο στη βολτα, αυτη ειναι η γνωμη μου. Καλυτερα να το εχεις και να μη σου χρειαστει ποτε, παρα να μην το εχεις οταν θα σου χρειαστει...
Τις πιο πολλες φορες μονο που θα το "δειξεις" σε εναν σκυλο που ερχεται "εντονη" διαθεση ειναι αρκετο για να του κοψει την φορα.
Ξέρεις όμως ε; Είναι πάρα πάρα πολύ απειλητικό να το κραδαίνεις σε ζώο. Και ενώ τα περισσότερα είναι τζάμπα μάγκες και όταν δουν το ξύλο όντως συνήθως μαζεύονται, ένα τζόρα να πετύχεις, του κούνησες κόκκινο πανί... Το λέω και για σένα δλδ, αν και εσύ με το χαρακτήρα που έχεις και με το χαρακτήρα του σκυλιού σου έχεις ομάδα κρούσης. Η κοπέλα με το πιτσιποπάκι όμως δεν ξέρω...

Κατι ακομα πιο σημαντικο, θα δωσει σε εσενα αυτοπεποιθηση. Οταν εχεις να κανεις με ζωα, ο φοβος το χειροτερο συναισθημα που μπορεις να εχεις.
Έχεις πολύ δίκιο σ'αυτό.

Αλλα οσο το απολαμβανω αυτο,ειναι απιστευτα ψυχοφθορο να βλεπω τα σκυλια να τρεχουν και να παιζουν μεσα στον δρομο με τα αυτοκινητα και τα μηχανακια να περνανε ξυστα αρκετες φορες σε καθε βολτα...
Πφφφφφ αυτό ξαναπές το....
 
  • Like
Reactions: medusa and Hammer


Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.709
Ξέρεις όμως ε; Είναι πάρα πάρα πολύ απειλητικό να το κραδαίνεις σε ζώο.
Αυτος ειναι ο σκοπος;)
Και ενώ τα περισσότερα είναι τζάμπα μάγκες και όταν δουν το ξύλο όντως συνήθως μαζεύονται, ένα τζόρα να πετύχεις, του κούνησες κόκκινο πανί...
Τις πιο πολλες φορες ο τζορας δεν θα δει καν το ξυλο, ουτε και εσενα, ειναι "καρφωμενος" στον σκυλο σου. Οχι οτι δεν ισχυει βεβαια αυτο που λες.
Δεν λεω να κραδαινεις βεβαια το ξυλο σε οποιον σκυλο συναντας με το καλημερα, αλλα μονο οταν και αν χρειαστει.
Το λέω και για σένα δλδ, αν και εσύ με το χαρακτήρα που έχεις και με το χαρακτήρα του σκυλιού σου έχεις ομάδα κρούσης. Η κοπέλα με το πιτσιποπάκι όμως δεν ξέρω...
Σε καθε περιπτωση πιστευω οτι το "κατι" ειναι καλυτερο απο το τιποτα.
Στην περιπτωση της κοπελας το ξυλο ειναι αυτο το "κατι".
Αν ερθει η ωρα, @Valiaa ελπιζω να μην ερθει ποτε, τοτε θα παιξει και αυτο τον ρολο του.
 


medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.226
7.771
@Valiaa μου ρθε και μια άλλη ιδεα.. μπορει να ειναι και χαζη ....αλλα δεν εχεις να χάσεις τίποτα

δες επίσης αν υπάρχει καμια ομαδούλα που ασχολειται με τα ζωακια εκεί... παντου υπάρχει μια μικρή μερίδα "τρελων" του χωριου που αγαπανε τα ζωάκια και ταιζουν φροντίζουν αδέσποτα. Μεχρι και στην δικιά μου αφιλοξενη κωμόπολη υπάρχει μια ομάδα. Θα μπορούσες να ερθεις σε επαφή μαζί τους και να πας μαζί τους να βοηθήσεις πχ ωρες που πανε και ταιζουν/βαζουν νερό , θα σε βοηθησουν να τα γνωρίσεις καλύτερα και ισως να δεις το θέμα απο άλλη οπτική . Ξερουν συνηθως τον χαρακτήρα του καθενός και πως να τα πλησιάσουν, που αράζουν, αν κάποιο είναι λιγότερο δεκτικό κ.τ.λ
 


betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
47
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Αυτο με το ξυλο, προσωπικά, δεν το προτεινω. Δεν μ αρεσει σαν ιδεα αλλα και πρακτικα μου εχει τυχει να πιασω κλαδι στα χερια μου με σκοπο να παιξω και να αγριεψει ηρεμο μεχρι τοτε αδεσποτο, γιατι το θεωρησε απειλη. Επισης εχω δει πολλες φορες πως αντιδρουν δεσποζομενα και αδεσποτα με περαστικους που κρατανε ξυλο. (Με το δικιο τους, αν με ρωτατε)
 
  • Like
Reactions: zerom0


marytherion

Well-Known Member
16 Απριλίου 2010
282
246
KORYDALLOS
Οταν υιοθέτησα τη συνονώματη (Λινα) ,ηδη ενός χρονού δεν ειχα ιδέα από σκυλιά ούτε καν τα βασικά...κάθε μας βολτα ήταν μια πρόκληση φυσικά με αποκορύφωμα τον πρώτο της οίστρο ..κουτσοι στραβοί πέσιμο από παντού..το να μου λένε "κοπελιά μην την παιρνεις στην αγκαλιά σου την κακομαθαίνεις" μου φαινόταν άκυρο έως ακατόρθωτο...διάβασα κι εδω πολύ πραμα για διαφορα σκυλοεπικοινωνιακά τιπς ...οντως δουλεψα πολυ στις φοβίες μου ,οντως εγινα πολυ πιο ανοιχτομάτα και λιγώτερο αφηρημενη,επειδη στις αρχες μάλιστα μας την επεσε δις αδεσποτουλα ,που εσκασε στην κυριολεξια απο το πουθενα πισω απο ενα κοντέηνερ τραβολογωντας τη δική μου στον αέρα,και την επομενη ξανά μανά ,νεα επιθεση με ελισαβετιανο αυτή τη φορά η αδεσποτη (απο τυχη δεν ειχαμε αιματα αφου απορώ τοσα χρονια μετα) ΔΕΝ ξαναπέρασα γωνία του δρόμου με το σκυλι μου μπροστα...πρώτη εγώ και παντα να κόβω κίνηση...ΠΟΤΕ το σκυλι μου να προηγείται και το τετρακιλο τζοράκι μου (ε βέεεβαια :giggle::giggle::giggle:) να το παιζει σωματοφύλακάς μου στις βόλτες...για πεκινουα εχει περπατησει πολύ και πού δεν την εχω κουβαλησει τη δόλια...ξυλο δεν κρατησα ποτε στα χερια ευτυχως δε χρειαστηκε...τα αδεσποτα εμαθα να τα απωθω με κοφτες φωνές ,σαν αυστηρο μαλωμα πιο πολυ και ποτε δεν πλησιαζανε αν δεν ειχαν τοσο φιλικες διαθεσεις...ενα μια φορά πάνω στο λόφο,έτρεξε προς το μέρος μας δειχνοντας δοντια ταυτοχρονα,εκει με την καρδια στο στομα ,τραβηξα τη Λινα πισω μου κολλητα,σηκωσα ωμους τρομάρα μου,εβαλα φωνη και το μαλωσα βουτηξα πετρα κι εκανα οτι θα του την πετουσα...ως εκει...εφυγε τρεχοντας οπως ήρθε..γενικα οπου πηγαινουμε εστω και τις κοντινες μας βολτες πια λογω ηλικιας της Λίνας,εχω σκαναρει plan b αν τυχει στραβη,καδο ανακυκλωσηςπχ,αδεια αυλη,σκαρα αυτοκινητου,κάπου τέλως πάντων να την παρκάρω σε περιπτωση ξαφνικής επιθεσης καποιου godjila ...κατα τα αλλα εχουμε ανταλλάξει μυριστικους χαιρετισμους κι αβρότητες ή μή, με αμετρητα σκυλιά τοσα χρόνια κι ευτυχως ολοι μα ολοι εδω πανω οι σκυλοϊδιοκτητες ΕΙΔΙΚΑ δυναμικων φυλων ειναι ιδιαίτερα υπευθυνοι ,οποτε δεν ειχαμε προβληματα...εκτος απο εναν ψιλικατζη στη γειτονια τρια στενα πιο περα απο το σπιτι μου που διατηρουσε χρονια τρια ημιδεσποζομενα ,οτι χειρωτερο αποτι καταλαβαινετε.στις αρχες μου εβγαινε η ψυχη για να περναω τη γωνια του ...αρνηθηκα να αλλαξω δρομο ,μια μερα τα πηρα αγρια κιολας μετα απο επανελλημενες επιθεσεις απο τη θηλυκια του,αλλα απλα μετα δεν ξαναπερασα με το σκυλι μου εκτεθιμενο προς το μαγαζι του ...
 
Last edited: