Φροντίδα αδέσποτου από κοινού-Τι μπορεί να προκύψει;


Belvigo

Well-Known Member
25 Ιουνίου 2021
240
201
Είπα να μην ανοίξω καινούργιο θέμα και να γράψω εδώ ελπίζοντας πως δεν είμαι λάθος.

Αρχικά να περιγράψω την ιστορία ως εχει:
Όπως έχω αναφέρει σε άλλα τοπικ πριν κάποια χρόνια(2012 ή 2013 ηταν) εμφανίστηκε στην γειτονιά μου ένα καινούργιο αδεσποτο, το οποίο στην αρχή η γειτονιά μου δεν το ήθελε σε βαθμό να το κυνηγάνε και να το χτυπάνε βίαια και να του προκαλέσουν ζημιά. Μέχρι μια μέρα που έτυχε να είμαι μπροστά και έγινε το έλα να δεις. Μετά από λίγο χρονικό διάστημα όχι μόνο το δέχτηκαν αλλά άρχισαν να το ταΐζουν κιολαςo_O.
Τέλος πάντων περνώντας τα χρόνια αυτό κάποια στιγμή αρρώστησε σοβαρά, το πήγα στον κτηνίατρο όπου διαγνώστηκε με λεισμανια. Στην αρχή τον είχα περιορίσει σε μια ανοιχτή αποθηκη(με παράθυρα και στην πόρτα και στον τοιχο) του γείτονα μου, έως ότου ολοκληρωθεί η θεραπεία του. Κάποια στιγμή ο γείτονας μου απέτισε να φύγει ο σκύλος γιατί ήθελε τον χώρο. Έτσι ζήτησα από μια γειτόνισσα μου αν μπορούσα να τον πάω σε ένα σπιτι(δικό τους) που δεν κατοικούταν από κανέναν ώσπου να τελειώσει η θεραπεία του. Τότε αυτή μου είπε πως δεν χρειαζόταν να τον πάω εκεί καθώς τον δεχοταν στην δικιά της αυλη. Με τον όρο να μου πληρώνει τα έξοδα του αλλά η φροντίδα να είναι δικιά μου καθώς αυτή δεν είναι σε θέση να τον φροντίσει. Εννοείται πως συμφώνησα. Έτσι του έφτιαξα ένα σπιτι από παλέτες μονωμένο από φελιζολ και περιτυλλιγμενο από διπλο ναυλον ώστε να προστατεύει από το κρύο και τη βροχη. Από τότε μένει εκεί έχοντας αποκλειστικά την φροντίδα του.
Το ερώτημα μου είναι αν κάποια στιγμή απαιτήσει να φύγει ο σκύλος από την αυλή της και να επιστρέψει στο δρόμο, θεωρείται εγκατάλειψη; ισχύει ο νόμος περί εγκατάλειψης η οχι;
Δεν έχει συμβεί κάτι απλά το τελευταίο διάστημα σκέφτεται έντονα το φαινόμενο να πουλήσει το σπίτι και να φύγει και θέλω να μάθω τι ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση. Μια λύση θα ήταν να το πάρω εγώ αλλά έχω ήδη 3 σκυλιά και 2 γατες με αυλη περίπου 100 τμ. Που σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος. Ειδικά όταν μένεις επιπλέον με άλλα 4 άτομα, τα οποία δεν θα δεχοντουσαν με τίποτα άλλο κατοικιδιο και το καταλαβαίνω απόλυτα.
Παρακαλώ πολύ οποίος γνωρίζει και θέλει ας μου απαντήσει. Σας ευχαριστώ.
 




Belvigo

Well-Known Member
25 Ιουνίου 2021
240
201
Στην ουσία τον έχουμε από μισό. Αυτή έχει αναλάβει τα έξοδα του και εγώ την φροντίδα του(τροφη, φαρμακα,βόλτες κλπ), μου είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι δεν μπορεί να τον αναλάβει πέρα από το να πληρώνει τα έξοδα του.
 


Belvigo

Well-Known Member
25 Ιουνίου 2021
240
201
Να επισημάνω ότι αν δεν γινόταν αυτό ο σκύλος θα περιοριζόταν κάπου για ένα διάστημα(μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία του)και έπειτα θα γύρναγε πάλι στον δρόμο. Οπότε φυσικά προτίμησα αυτήν την συμφωνία.
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.815
5.046
patra
grdane.blogspot.com
να πας σε ενα κτηνίατρο και να δηλώσεις το σκύλο με μικροτσιπ...
θα πρέπει να δηλωθεί και ο ιδιοκτήτης του...
αρσενικός υποθέτω ο σκυλος...
 


sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Αν α σκύλος είναι αδέσποτος που φιλοξενείται για θεραπεία, συνεννοείστε εσύ, ο Δήμος και η γειτόνισσα, για να δηλωθεί ως αδέσποτο του Δήμου στο τσιπάκι και να στειρωθεί (αν δεν είναι ήδη).
Αν ένας από τους δυο σας είναι ο ιδιοκτήτης του σκύλου, το τσιπάκι μπαίνει στο όνομα του ιδιοκτήτη, που ξεκινάει χθες κιόλας να βρει νέο σπίτι στον σκύλο αν δεν σκοπεύει να τον κρατήσει. Ο ισχύων νόμος κάπου αναφέρει ότι ο ιδιοκτήτης οφείλει να επιστρέψει στον Δήμο τον (τσιπαρισμένο) σκύλο του αν δεν επιθυμεί πλέον να τον κρατήσει και δεν του έχει βρει νέο σπίτι. Πως γίνεται αυτή η διαδικασία, ρώτησε τον Δήμο σου να σε κατατοπίσει.
 
  • Like
Reactions: GRDANE


Belvigo

Well-Known Member
25 Ιουνίου 2021
240
201
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και τις απαντήσεις σας.:)
 


medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.221
7.753
@Belvigo Εφόσον το σκυλί ηταν εκει 8 χρόνια ουσιαστικά έχετε ενα δεσποζομενο χωρις τσιπ. Και αυτο πλεον είναι ευκολο να ελεγχθει γενικα, περα την εγκατάλειψη αν αποδειχθεί θα εχεις και ρπόστιμο περι τσιπ.

Εαν θες αρχικά ψάξε να μάθεις τι παίζει με τον δήμο σου,πάρε τηλ να δεις αν υπαρχει πρόγραμμα κτλ..... αν ακουσεις οτι κατι γίνεται έχει πρόγραμμα ασχολείταικτλ....δοκίμασε να επευθυνθείς εκεί και πες την αλήθεια ....ηταν αδεσποτος και τον φροντίζουμε χρόνια του βάλαμε σπιτάκι στην αυλη τωρα το σπιτι τέρμα κτλ μπορείτε να βοηθήσετε κάπως έχετε δομή φιλοξενίας εστω μεχρι αν βρεθεί μια άλλη λύση, μπορείτε να βοηθήσετε στην προώθηση κτλ? Μπορούν να γίνουν τα ιατρικά? (κάποιοι αναλαμβάνουν και δεσποζόμενα ατσιπάριστα ή μη αν τίθεται θέμα θανάτου ή σοβαρης αιτίας ή εχουν δομες φιλοξενίας)

Κάποιοι δήμοι μπορεί να βοηθήσουν (αν και προτεραιότητα είναι όπως είναι λογικό τα πραγματικά αδέσποτα) αλλα γενικά ο δήμος δεν είναι υποχρεωμένος να κρατήσει το σκυλάκι, το πιθανότερο απλα θα το στειρώσει εμβολιάσει τσιπάρει και επανεντάξει. . Το να βρεθεί στο δρόμο μετα απο τόσα χρόνια που έχει ξεμάθει, τσιπαρισμένο και εμβολιασμένο δε το σώζει απο τα λοιπά δεινά που περιέγραψες.

Αφου το βρηκατε το 12-13 επίσης... είναι πάνω απο 8-9 ετών οπότε ακόμα και αν ο δημος έχει δομές σε ενα καταφύγιο η πανσιόν απλα το καταδικάζεις να γεράσει σε ενα κλουβί καθως τα ψιλογερικα σκυλάκια εχουν σαφως λιγότερες πιθανότητες να υιοθετηθούν,


Μηπως να προσπαθήσεις να του βρείς εσυ ένα νέο σπίτι, αυλή αναλαμβάνοντας ισως καποια εξοδα του? Μια παρόμοια δηλαδή συμφωνία.
Ακόμα και ενα τμήμα της αυλης σου πιστευω θα είναι καλύτερο απο κλουβί ή δρόμο.
 
Last edited:


Belvigo

Well-Known Member
25 Ιουνίου 2021
240
201
Ο σκύλος όταν βρέθηκε ήταν τουλάχιστον 1 χρονων(τόσο τον είχα υπολογίσει τοτε). Στον δρόμο ήταν μέχρι και το 2017. Δηλαδή 4-5 χρόνια. Σπίτι έχει τα τελευταία 4 χρόνια. Πριν εμφανιστεί δεν μπορώ να γνωρίζω αν ήταν σε σπίτι ή όχι.
Προς το παρόν δεν υπάρχει θεμα το να φύγει ο σκύλος από κει που είναι απλά ήθελα να ενημερωθώ σε περίπτωση που έπρεπε να φυγει(λογω μετακόμισης ας πουμε).
Σε μια τέτοια περίπτωση η καλύτερη λύση θα ήταν να τον πάρω αποκλειστικά εγώ, απλά όπως προείπα δεν μένω μόνος και η οικογένεια μου δεν δέχονται όχι σκυλο ούτε χρυσόψαρο να φέρω σπιτι(καθώς έχουμε τρια σκυλιά και δύο γατες). Οπότε θα πρέπει να σεβαστώ το δικαίωμα που έχουν να μην θέλουν άλλο κατοικίδιο.​
Τέλος πάντων αν χτυπα ξύλο έρθει αυτή η ώρα θα δω τι θα κάνω. Θα προσπαθήσω να μην επιστρέψει στον δρόμο. Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.​
 
  • Like
Reactions: medusa




Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.594
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3