αρτια εκπαιδευμένο; κουτάβι


marcia

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2008
642
124
Σήμερα, είχα μία συζήτητη που με στεναχώρησε πάρα πολύ, μία πολύ καλή οικογενειακή μου φίλη, μου είπε οτι έχει ενθουσιαστεί με το σκυλί της ξαδέλφης της, ένα κουτάβι visla. To σκυλί, μου είπε, είναι σαν να σου μιλάει άνθρωπος, του λεει ανέβα στην αγκαλιά και ανεβαίνει, την κοιτάει στα μάτια και δεν σηκώνεται αν δεν της πει πρώτα το αφεντικό της. Είναι άρτια εκπαιδευμένο, την έχει εκπαιδεύσει μόνη της, μου λέει. "Μπράβο" της λέω, "ναι, έχει φάει πολύ ξύλο", μου λέει. "Αυτό δεν είναι εκπαίδευση, είναι κακοποίηση". "Και θα την ζευγαρώσει, να κάνουν και κουτάβια, ψάχνει για αρσενικό". Σαν άνθρωπος αρνητική απέναντι στην οποιαδήποτε βία σε σκύλο ή σε άνθρωπο, στεναχωρήθηκα πάρα πολύ. Είναι αυτό ένα άρτια εκπαιδευμένο σκυλί; Τι μπορεί να προκαλέσει αυτή η συμπεριφορά στο σκύλο;
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Να κάνει φοβικό το σκυλί.

Να δαγκώσει ακόμα και τον ιδιοκτήτη του ή κάποιο άλλο μέλλος της οικογένειάς του, με τα παιδιά να έχουν αυξημένες πιθανότητες να τη "φάνε" από ότι οι μεγάλοι.

Έλλειψη πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ σκύλου και "αφεντικού".

Αν αυτό δεν είναι κακοποίηση τότε, τι είναι;

Τώρα για τα περί ζευγαρώματος και ιδιαίτερα σε κουτάβι, ας μην τα σχολιάσω καθόλου. Έχουν αναφερθεί πολλές φορές στο forum...

:mad::mad::mad::mad::mad:
 


elenamagna

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2008
422
3
41
ΑΘΗΝΑ
ενα ευαισθητο βιζλα κ δυς, κουταβι να τρωει ξυλο κ να υποτασεται απο φοβο κ οχι απο σεβασμο....τι ωραια...:(:mad:
 


marcia

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2008
642
124
Το άρτια εκπαιδευμένο κουτάβι με κτυπάει στο κεντρικό νευρικό σύστημα! Άρτια τρομοκρατημένο, μάλιστα, για να ξέρουμε και τι λέμε. Απορώ πως την υπακούει και δεν την έχει δαγκώσει ακόμα, δεν ξέρω είναι, θαύμα! Αλλά και να τη δαγκώσει πάλι το σκυλί θα την πληρώσει. Το άσχημο είναι οτι το ξύλο περνάει σαν κάτι φυσιολογικό και αυτό είναι που θέλω να θίξω. Απορώ που και η ίδια δεν φοβάται οτι κάποια μέρα αυτό θα στραφεί εναντίον της. Δεν ξέρω τι μπορείς να κάνεις σε αυτές τις περιπτώσεις.
 


Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Το "ξύλο" είναι σχετικό. Δεν νομίζω (από την περιγραφή) πως ο σκύλος είχε φάει πραγματικά ξύλο. Μήπως το είπε μεταφορικά;

Αν δεν φαινόταν ο σκύλος να φοβάται την αφεντικίνα του, δεν νομίζω να τρέχει λόγος ανησυχίας. Τα Βίσλα είναι πολύ σκληρά σκυλιά και χρειάζονται αυστηρό αφεντικό.
Όχι όμως και ξύλο φυσικά, κανένας σκύλος δεν χρειάζεται ξύλο.

Φυσικά, υπάρχουν ΠΟΛΥ χειρότερα πράγματα που κάνουν πολλοί ιδιοκτήτες με τους σκύλους τους, ιδιοκτήτες που σε καμία περίπτωση δεν θα σήκωναν χέρι στον σκύλο.

Τα αφήνουν μόνα όλη μέρα... τα έχουν στο crate με τις ώρες... τα αφήνουν να γυρνοβολάνε στην γειτονιά... τους φωνάζουν (ΤΣΙΡΙΖΟΥΝ) 23 ώρες την ημέρα (αυτό είναι ΠΟΛΥ χειρότερο από λίγο ξύλο). Η απλά ΔΕΝ τα εκπαιδεύουν καθόλου!

Αν ο σκύλος δεν δείχνει να ΦΟΒΑΤΑΙ, και είναι απλά ευγενικός και υπάκουος, τότε της αξίζουν συγχαρητήρια ΠΟΛΛΑ της φύλης σου (ΔΕΝ είναι εύκολη φυλή καθόλου), κι αν του έχει ρίξει και κανά- δυό "μπάτσες" δεν πειράζει τόσο πολύ, μην κάνεις έτσι.

Χίλιες φορές να έχεις χτυπήσει 2 φορές τον σκύλο λιγάκι και να ζει μια ζωή με χίλιες παραπάνω ελευθερίες και χαρές λόγο καλής υπακοής, ΠΑΡΑ να έχεις ένα κακομαθημένο θηρίο που α) σου κάνει την ζωή ποδήλατο και β) είναι δυστυχησμένος για ΜΙΑ ζωή (και ας μην τον βάρεσες ποτέ).

Το αν έχει φάει όντως ξύλο (άξιο σημασίας) το τσεκάρεις απλά σηκώνοντας γρήγορα/απότομα το χέρι σου. Αν κλείσει τα μάτια, έχει φάει ξύλο.

Είναι μια αντίδραση που την ΜΑΘΑΙΝΕΙ ο σκύλος. Σκύλος που δεν έχει φάει ξύλο απλά σε κοιτάει σαν χαζός αν σηκώσεις απότομα το χέρι.

Τώρα πρόσεξα πως μίλαγες για κουτάβι... ΠΟΣΟ κουτάβι είναι;
Εγώ κατάλαβα λάθος. Πως ο σκύλος μεγάλωσε κι υπακούει ωραία και δεν τον χτυπάει πια...


Πες στην φίλη σου πως δεν πρέπει να το ξαναχτυπήσει (για ΚΑΝΕΝΑΝ λόγο). Θα του μειώσει την αυτοπεπίθηση σε βαθμό που θα καταλήξει "η σκιά" ενός Βίσλα. Και να ανάλογα με το πως/πόσο το κάνει, κινδυνεύει να την ορμήξει αργότερα. Τέλος, δεν θα μπορέσει ποτέ να την προστατέψει αν χρειαστεί, γιατί θα έχει μάθει να τον δέρνουν από μικρό (δεν θα έχει καθόλου θάρρος).

Πες της για το φόρουμ. Μάλλον έχει να μάθει πολλά.
Πες της να σκεφτεί το μέλλον. Τι ΣΤΟΧΟΥΣ έχει. Φαντάζομαι δεν ονειρεύεται ένα "υπάκοο κουτάβι" αλλά έναν υπάκουο ΣΚΥΛΟ. Θα βρεί πολλά προβλήματα μπροστά της αν θεωρεί σωστό το ξύλο, και ΔΕΝ θα έχει υπάκουο σκύλο αν το συνεχίσει. Θα έχει προβληματικό σκύλο.
 
Last edited:


elenamagna

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2008
422
3
41
ΑΘΗΝΑ
Χίλιες φορές να έχεις χτυπήσει 2 φορές τον σκύλο λιγάκι και να ζει μια ζωή με χίλιες παραπάνω ελευθερίες και χαρές λόγο καλής υπακοής, ΠΑΡΑ να έχεις ένα κακομαθημένο θηρίο
θηριο το βιζλα?εμενα ολο αυτο με το ξυλο παντως πιο πολυ για γρηγορη εκπαιδευση μου φενεται κ οχι για σωστη..
 


marcia

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2008
642
124
Πραγματικά δεν έχω έρθει σε επαφή ποτέ με την συγκεκριμένη. Είναι πληροφορίες που η ίδια μετέφερε σε στενό συγγενικό μου πρόσωπο, και η ίδια θεωρεί οτι έχει φάει πολύ ξύλο ο σκύλος για να την ακούει. Αν καταφέρω να τη δω, θα εφαρμόσω αυτό το τρικ με το χέρι που περιέγραψες για να δω τι παίζει. Αλλά να σου πω την αλήθεια αυτό για το ξύλο που λες δεν το ήξερα. Νόμιζα οτι ποτέ δεν κτυπάμε ένα σκύλο όπως δεν κτυπάμε ένα παιδί. Απλώς και το να γίνεται για χάρη της εκπαίδευσης από αναρμόδιο άτομο, νομίζω οτι είναι λίγο παίζω με τη φωτιά.
 


elenamagna

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2008
422
3
41
ΑΘΗΝΑ
α, καλα..αν απο αυτο το topic βγει οτι για να εκπαιδευσεις το σκυλο σου καλα πρεπει να τον χτυπας, μπραβο...ωραια δουλεια κανουμε!
νομιζω dr οτι πρεπει να γινεις πιο σαφης κ πιο σκληρη κ απολυτη με το ξυλο γιατι αν ενας ιδιοκτητης βιζλα το πλακωνει στο ξυλο για να υπακουσει, ενταξυ μπορει κ να μην εγινε τιποτα οπως λες..αλλα αν το ενστερνιστουν κ το υοθετησουν αυτο κ οι ιδιοκτητες πιτ μπουλ, ροτβαιλερ , ντογκο κ.τ.λ νομιζω θα χουμε προβλημα...;)
 


Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
ΩΠΑ! Παιδιά παρεξήγηση!
Εγώ κατάλαβα πως γνώρισε τον ΣΚΥΛΟ (όχι κουτάβι) και εντυπωσιάστηκε η φίλη μας.

ΠΟΤΕ δεν χτυπάμε σκύλο (πόσο μάλλον κουταβάκι)! Απλά νόμιζα πως ο σκύλος μεγάλωσε κι είναι εντάξει. 'Ηθελα να σημειώσω απλά πως υπάρχουν χειρότερα πράγματα από ΛΙΓΟ ξύλο (το οποίο ΔΕΝ συνβαίνει πλέον αφού ο σκύλος είναι εντάξει).
Φυσικά δεν είναι τρόπος να εκπαιδεύσεις σκύλο. Αν πετύχεις κάτι (υπακοή), θα έχεις πάντα και ακριβό αντίτιμο (το λιγότερο έλλειψη θάρρους κι αυτοπεπίθησης).

Στο τέλος κατάλαβα πως μιλάγαμε για κουτάβι. Και ξαναρωτώ: ΠΟΣΟ κουτάβι;

Να πας να το δεις Μάρσια. Και σε παρακαλώ να της πείς για το φόρουμ.
Αν θέλει βοήθεια (στο τι να κάνει ΑΝΤΙ για ξύλο!) ας μου γράψει εμένα.

Μην το καταστρέψει το σκύλο, ....:eek:
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
α, καλα..αν απο αυτο το topic βγει οτι για να εκπαιδευσεις το σκυλο σου καλα πρεπει να τον χτυπας, μπραβο...ωραια δουλεια κανουμε!
Χωρίς να έχω εμπειρία (ΔΕΝ είμαι εκπαιδευτής :) ) και έχοντας α) μιλήσει με κάποιους ανθρώπους που ΕΙΝΑΙ και β) παρακολουθήσει την εκπαίδευση που κάνουμε τώρα στο μικρό, έχω καταλάβει τα εξής:

Υπάρχει η "σχολή" εκπαιδευτών που η μέθοδός τους εμπεριέχει τιμωρία. Αυτή δεν είναι ξύλο, αλλά π.χ. χρήση του πνίχτη με συγκεκριμένο και σωστό τρόπο. Δε νομίζω ότι κάποιος σωστός εκπαιδευτής θα χτύπαγε τον εκπαιδευόμενο σκύλο.

Από την άλλη μεριά, υπάρχει και η μέθοδος της επιβράβευσης όταν κάνει ο σκύλος κάτι καλά και η αδιαφορία όταν όχι ;)
 


marcia

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2008
642
124
Ευχαριστώ πολύ, ελπίζω κάποια στιγμή να έρθω σε επαφή μαζί της και να της τα μεταφέρω. Το σκυλί είναι τώρα οκτώ μηνών, πολύ μικρό, κατά τη γνώμη μου για να δείξει και τις πραγματικές του διαθέσεις. Το εκπαίδευσε μόνη της και για αυτό χρησιμοποίησε το ξύλο. Αλλά το αποτέλεσμα, εντυπωσίασε τους φίλους μου γιατί ήταν λέει: κάτσε-σήκω. Ας μείνει οτι ξύλο δεν αποτελεί εκπαιδευτική μέθοδο και μακάρι το κουτάβι να εκτελεί πάντα τις εντολές του για να μη το βρουν άλλα χειρότερα.
 


despina

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2008
1.198
1
απο το να εκτελει το κουταβι, δεν εκτελει καλυτερα καποιος αυτην!:mad:
 


BLUE

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2008
278
0
Και δηλαδή τι ακριβώς έκανε????
Μέχρι να εκτελέσει τις εντολές το κουτάβι έτρωγε ξύλο????:mad::mad::mad:
 


marcia

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2008
642
124
Ναι το ξύλο αποτελεί μέρος της εκπαίδευσης, ως διόρθωση. Απαράδεκτο. :mad:
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Δηλαδή λέγανε στο κουτάβι ας πούμε κάτσε κι άν αυτό δεν καθόταν το σαπίζαν;:eek::eek::eek:
 


ΓΕΩΡΓΙΑ

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2008
414
0
35
εχει τυχει να ειμαι μπροστα σε τετοιο σκηνικο και πραγματι καπως ετσι ειχε γινει στη δικη μου περιπτωση...αν δεν ερχοταν στο ελα η δεν υπακουε στο κατσε....επεφτε ξυλια...
 


Afroditi

Well-Known Member
29 Δεκεμβρίου 2008
509
0
Θεσσαλονίκη,Αθήνα
Μα αν φωνάξεις το κουτάβι να έρθει κ αυτό δε σε ακούσει,θα ήτανε καταστροφικό να το χτυπήσεις γιατί μετά θα συνδιάσει το 'έλα' με το ξύλο κ δε θα σε ακούει με τπτ :(
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
"Έλα τώρα μωρέ!!!!Θα το συνδιάσει!Τι θα συνδιάσει;Σκυλί είναι έτσι πρέπει να το μάθεις!Αν δεν το βαρέσεις, αν δεν του τρίψεις την μούρη στα σκ@τ@ του δεν μαθαίνει!"
Κάτι τέτοιο θα σου απαντήσει όποιος "εκπαιδεύει" έτσι τον σκύλο του!Τι θα του πεις εσύ τότε;:(
 


mathousalix

Well-Known Member
9 Ιανουαρίου 2009
803
1
ετσι ακριβως ειναι foibo..
δεν παιρνουν απο λογια..ενας γνωστος ειχε παρει ενα rottweiler(ημιαιμο εχω την εντυπωση οχι οτι το ειδα και καθολου)για να φυλαει ενα χωρο που ειχε..
βρεθηκαμε σε εκεινο το χωρο και μας λεει πηρα σκυλι!!!!
και φυσικα μες την τρελη χαρα του λεμε να μας το δειξει..
πλησιαζουμε και λεει να τη..για 30 δευτερολεπτα εψαχνα να δω που ειναι το σκυλι..οποτε και την βλεπω χωμενη σε μια χαραμαδα..τι μωρο μου,τι ελα κουκλα μου ΤΙΠΟΤΑ..καθοταν μεσα και απλα μας κοιτουσε..και οπως ειναι φυσικο ρωταω "ρε συ τι εχει??"
και μου απανταει..."τιποτα..απλα με το που την εφερα εδω την εριξα ενα ξυλο καλο για να μαθει να ακουει:eek::eek::eek:ετσι μαθαινουν αυτα"..ημασταν εκει περιπου 3 ωρες και το σκυλι δεν κουνηθηκε εκατοστο.και αν εκανε καποιος οτι πλησιαζε προσπαθουσε να χωθει ολο και πιο βαθια.και οπως μας εξηγησε περαιτερω πρεπει να την ειχε χτυπησει πολυ ασχημα..
το σκυλι τωρα το εδωσε γιατι δεν εκανε καλη δουλεια η κατι τετοιο ειχε αναφερει καποια στιγμη που τον ρωτησα.....
παντου υπαρχουν..οτιδηποτε και να τους πεις δεν καταλαβαινουν..
 


Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Ωραία. Πρώτα το κατάστρεψε τελείως (ΜΟΝΙΜΑ, μην νομίζεται πως αυτό ξεπερνιέται ποτέ!) και μετά το "πάσαρε" αλλού.

Δεν μπορούσε ο μαλάκ@ς να το πασάρει "ακέραιο";;;

Η περισσότεροι το κάνουν από φόβο (χτυπούν τα κουταβάκια τώρα που μπορούν), αν και υπάρχει κι η ηλίθια φήμη πως έτσι γίνεται "άγριο". Τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Σκύλος που έχει μεγαλώσει με ξύλο, μόνο το αφεντικό του έχει πιθανότητες να δαγκώσει κάποια μέρα. Και αυτό ΟΧΙ από θάρρος, αλλά από καθαρά ένστικτο της επιβίωσης.

Ωραίος άντρας πες του! Να χτυπάει ένα μωρό! Να τον δω να κάνει το ίδιο σε ενήλικο Ροτβάιλερ, και τι στον κόσμο... ο αγριόφλωρος!

Να βάλει φουστίτσα πες του από μένα, και να έρθει να με βρει. Έχω ένα "κουταβάκι" που θέλει λίγο ξύλο!:cool:
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.114
Μηνύματα
895.820
Μέλη
19.924
Νεότερο μέλος
ALEXANDRA MOSCHOU