σκυλιά συνοδοί και νομοθεσία


amangos

Well-Known Member
22 Απριλίου 2007
1.453
31
Άλιμος-Νέα Σμύρνη
www.sailing4all.com
Μάλλον η ενότητα που γράφω είναι η λάθος, αλλά θα ρωτήσω γιατί πιθανόν να μου δώσετε τη σωστή κατεύθυνση.

Πρόκειται να έλθω στην Ελλάδα με τη γυναίκα μου και το σκύλο – σύντροφο – βοηθό της γυναίκας μου (πάσχει από βαρηκοΐα και ο σκύλος είναι εκπαιδευμένος να την ειδοποιεί για ορισμένους ήχους, κ.λπ.) Δεν υφίσταται πρόβλημα με τις αεροπορικές εταιρίες. Στην Αμερική όπου διαμένουμε, δεν υφίσταται πρόβλημα πρόσβασης για το σκύλο όπου και να πάμε, εστιατόρια, μαγαζιά και ξενοδοχεία.

Αυτό με φέρνει στο σημείο που θέλω να ρωτήσω. Υπάρχει εφάμιλλη νομοθεσία στην Ελλάδα ή/και στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα;

Πρόκειται να ταξιδέψουμε σε νησιά και να μείνουμε σε ξενοδοχεία. Στο παρελθόν δεν είχαμε πρόβλημα, αλλά εξαρτάτο πάντα από την «καλή θέληση» του ιδιοκτήτη ή υπεύθυνου.

Επειδή θα χρειαστεί να κάνουμε κρατήσεις σε ξενοδοχεία θέλω να είμαστε κατοχυρωμένοι και γνώστες του νόμου οπότε να μπορέσω να αντικρούσω τις τυχόν αρνήσεις και πιθανώς να συμβάλω στην ευαισθητοποίηση των ξενοδόχων.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.125
10.078
Athens
Δεν θέλω να σε απογοητεύσω αλλά εδώ είμαστε ζουλού σχετικά με το θέμα pets... Για το θέμα νομοθεσία δεν ξέρω - αλλά θα απαντήσουν σίγουρα άλλοι εδώ μέσα... Με ενδιαφέρει και μένα να μάθω τα δικαιώματά μου...

Ξενοδοχεία που να δέχονται σκύλους, υπάρχουν - λίγα - πιο εύκολα είναι τα πράγματα σε περιοχές πιο ανεπτυγμένες τουριστικά. Εγώ "αναγκάστηκα" πέρυσι να πάω διακοπές σε Πάρο (όπου δέχονται ζώα αρκετά ξενοδοχεία) και Νάξο, γιατί σε άλλους προορισμούς - λιγότερο τουριστικούς - δεν έβρισκα εύκολα "pet-friendly" hotels/apartments.

Για το φαγητό/καφέ: Σε αφήνουν να καθίσεις "έξω", αλλά συνήθως όχι (έως ποτέ) στον εσωτερικό χώρο του μαγαζιού. Για το καλοκαίρι αυτό δεν είναι πρόβλημα.

Για το καράβι: Αναγκαστικά σχεδόν κατάστρωμα. Υπάρχουν και "ειδικές" καμπίνες σε μερικά καράβια που δέχονται ζώο (εγώ είχα πάει με τέτοια Πάτρα-Αγκόνα) - πληρώνεις φυσικά εξτρά για το σκύλο.

Βέβαια ο δικός σας σκύλος είναι και ειδική περίπτωση - καλό θα είναι να εξηγείς στους ξενοδόχους (που δέχονται ζώα) ότι έχει ειδικό ρόλο, μπας και ευαισθητοποιηθούν καθόλου. Γιατί ακόμη και αυτά που δέχονται, σε ανακρίνουν για το τι σκύλος είναι, πόσο μεγάλος, πόσα κιλά κλπ.

Το αμίμητο τηλεφωνικό διάλογο τον είχε ο άντρας μου τις προάλες με ξενοδοχείο στο Ναύπλιο:

"Γράφει εδώ στο website σας ότι δέχεστε ζώα ...ισχύει?"

"Ναι, δεχόμαστε αλλά μικρά!"

"Τι ενοείτε με μικρά?"

"Εεεε να .... μέχρι 3 κιλά..." (δέχονται τσιουάουα ή χάμστερ δηλαδή!)

"Να σας πω κάτι - μόλις φέρουμε τον δικό μας ΘΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΖΥΓΙΣΕΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ??????"

Και φυσικά όταν προσπαθώ να κλείσω δωμάτιο λέω ότι έχω μικρό σκύλο τύπου κανίς - όποτε έχω πει γαλλικό μπουλντόγκ, τρομάζουν και νομίζουν ότι είναι αρκούδα!!!
 


amangos

Well-Known Member
22 Απριλίου 2007
1.453
31
Άλιμος-Νέα Σμύρνη
www.sailing4all.com
Ξέχασα να σημειώσω ότι το πιο πάνω ερώτημα μου το έκανε ένας γνωστός μου, και το αντέγραψα εδώ μήπως και βρω τι να του απαντήσω.

Εγώ μένω στην Ελλάδα, και ξέρω την πραγματικότητα.
Προς το παρόν ακούω κιόλας! :lol:

Βέβαια κανένας μας δεν έχει πιστοποιητικό "αρτιμέλειας" για όλη μας την ζωή, οπότε καλό είναι όλοι μας να γνωρίζουμε τα δικαιώματα μας.
 


Savra

Well-Known Member
16 Απριλίου 2007
342
1
Athens
www.happypuppycafe.com
Moνο απο την εμπειρια μου μπορω να σου γραψω γιατι δεν ξερω ακριβως πως ειναι ο νομος(και να τον ηξερα δεν θα σου ελεγα οτι ισχυει,δυστιχως εδω δεν ειμαστε καθολου φιλικοι με τα ζωα)

Ενας λογος που αγορασαμε τροχοσπιτο ηταν γιατι πολλες νυχτες κοιμηθηκαμε στο αυτοκινητο λογω του σκυλου,βεβαια εχουμε μεινει και πολλες φορες σε ξενοδοχεια και σπιτια.....γιατι αραγε το πιο φιλικο ξενοδοχειο,που μπορουσα να παιρνω το σκυλι σε ολους τους χωρους...πισινα,τραπεζαρια πρωινου,σαλονι...το εχουν 2 γερμανοι με 4 γκολντεν δικα τους? :roll:

Παντως να μην εισαι και τοσο σιγουρος για οτι σου πουν απο το τηλεφωνο,πριν λιγα χρονια στην Πρεβεζα,γυρνοντας με το αυτοκινητο προσπαθουμε να βρουμε μερος να μεινουμε,αφου ρωτησαμε σε πολλα δωματια και ολα ηταν γεματα η δεν δεχονταν σκυλια,βρηκαμε ενα ξενοδοχειο(πολυτελειας αρκετα ακριβο)και η κοπελα στην υποδοχη μας ειπε οτι δεν υπαρχει προβλημα να παμε μετα τις 12 και δωσαμε προκαταβολη,στις 12 πηγε ο ανδρας μου να παρει το κλειδι μεχρι να μαζεψω τα πραγματα απο το αυτοκινητο,ηταν ο διευθυντης εκει και μονο που δεν μας εβρισε πως τολμησαμε σε τετοιο ξενοδοχειο να ρωτησουμε αν δεχετε σκυλια ...και βεβαια δεν δεχομαστε του ειπε και του εδωσε την προκαταβολη πισω λεγοντας οτι ηταν λαθος της κοπελας στην υποδοχη :twisted:
 


S

SwkDoG

Guest
Γειά σου amangos!!... :)

Τα προηγούμενα μέλη σου έδωσαν μια εικόνα της κατάστασης στην Ελλάδα.
Νομικά τώρα,στην Ε.Ε. δεν υπάρχει ειδική κοινοτική νομοθεσία για τη χρήση των σκύλων οδηγών από τυφλούς ή άλλους.Πρόκειται για ένα θέμα επί του οποίου τα κράτη μέλη έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα και εξουσία. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή δεν σκοπεύει να εγκρίνει κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση σκύλων οδηγών από τους τυφλούς ή άλλα άτομα με αναπηρίες στα κράτη μέλη.

Τους νόμους για τα κατοικίδια ζώα στην Ελλάδα μπορείς να τους δείς εδώ και δεν ξέρω κατά πόσο θα σε βοηθήσουν.

Γνώστες σε αυτά τα θέματα μπορείς να βρείς στο www.disabled.gr καθώς και χρήσιμες πληροφορίες.

Γενικότερα στο θέμα σου τα πάντα έχουν να κάνουν με την καλή θέληση αυτών που θα συναντήσεις και την δικιά σου υπομονή.
Σημαντικό ρόλο βέβαια θα παίξει και η τύχη για αυτό σου εύχομαι ολόψυχα καλή τύχη!!!... :)
 


amangos

Well-Known Member
22 Απριλίου 2007
1.453
31
Άλιμος-Νέα Σμύρνη
www.sailing4all.com
Είμαι μέλος του φόρουμ του www.disabled.gr και το πιο πάνω ερώτημα ετέθη εκεί, εγώ σας βρήκα αναζητώντας απάντηση...
Σκέφτηκα λοιπόν να το αναδημοσιεύσω εδώ αναζητώντας πιθανή λύση.
Δυστυχώς δεν νομίζω να υπάρχει καμμία σχετική νομοθεσία για ζώα συνοδείας ανθρώπων με αναπηρίες.

Αν κάποιος εδώ γνωρίζει κάτι να μας βοηθήσει, θα το μεταφέρω και στο www.disabled.gr για να ενημερώσω και αυτούς.

Πρόσφατα πήγα για κάποια δουλειά στην Γερμανία, συνοδευόμενος από κάποια φίλη που εκτελούσε χρέη μεταφραστή, που την συνόδευε το bobtail της.
Κατ αρχάς δεν ετέθη το παραμικρό θέμα σε οποιοδήποτε ξενοδοχείο.
Ούτε στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Στα εστιατόρια, οι σερβιτόροι μας έφερναν κατ ευθείαν δικό του μπωλάκι με νερό για τον σκύλο... Στα εμπορικά κέντρα, στα μαγαζιά, παντού πήγαμε με τον σκύλο!

Ως προς αυτό το θέμα, η Γερμανία με κατέπληξε θετικά.
Όλα τα άλλα δεν μου άρεσαν, αλλά είναι θέμα άλλης συζήτησης...

Συζητώντας με κάποιον Γερμανό, μου εξήγησε ότι ο σκύλος είναι μέλος την κάθε οικογένειας και πάνω απ όλα είναι φορολογούμενος πολίτης της Γερμανίας, και αφού πληρώνει φόρους, έχει πλήρη δικαιώματα πρόσβασης σε κάθε χώρο και σε κάθε υπηρεσία.

Μάλιστα, στα ξενοδοχεία, δεν χρειάστηκε να συζητήσουμε αν δέχονται ή όχι σκυλιά, απλώς πληρώναμε περίπου 10-15 ευρώ την ημέρα περισσότερο για τον σκύλο, όπως θα πληρώναμε περισσότερο αν στο δωμάτιο έμενε και κάποιος επιπλέον άνθρωπος.