τιθασεύοντας το άγριο παιχνίδι

ghost girl

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2007
1.073
185
το έχω δίπορτο...
ROTTIE: Το θέμα μεταφέρθηκε στην κατηγορία «εκπαίδευση και συμπεριφορά»

Έχω να θέσω ένα ζήτημα στους συνάδελφους σκυλοϊδιοκτήτες.

Η μικρή μου είναι τώρα 15 μηνών, γλυκύτατη και ηρεμότατη μέσα στο σπίτι.

Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι τρελένεται όταν βλέπει άλλα σκυλιά, θέλει να παίξει, δεν κρατιέται με τίποτα, δεν μπορεί να ελέγξει τη χαρά της και κατευθείαν ορμάει πάνω τους για παιχνίδι. Σχεδόν δεν κάνει καν τον κόπο να τα μυρίσει ακόμα κιαν τα συναντά για πρώτη φορα.
Επίσης δεν υπολογίζει καθόλου τη δύναμή της και λόγω του μεγέθους της μπορεί εύκολα να χτυπήσει τον συμπαίχτη της. Άσε δε που λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, είτε έχει μπροστά της ένα ροτ, είτε ένα γιορκ.

Αυτό που με προβληματίζει ιδιαίτερα δε, είναι ότι όταν τα άλλα σκυλιά δεν θέλουν να παίξουν μαζί της, ή τα πόνεσε και την απειλούν ή την προειδοποιούν, αυτή δεν χαμπαριάζει και συνεχίζει δαγκώνοντας και γαυγίζοντας με αποτέλεσμα στο τέλος να υπάρχουν διαπληκτισμοί.

Μέχρι στιγμής μόνο ένας σκύλος τα βγάζει πέρα μαζί της, ο χοντρούλης Ερνέστο που με όλο αυτό το στρώμα λίπους δε καταλαβαίνει από δόντια.
Τι προτείνετε;;; :?:

ghost girl

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2007
1.073
185
το έχω δίπορτο...
Είναι weimaraner και είναι εκπαιδευμένη. Νομίζω ότι η συμπεριφορά της αυτή προέρχεται από ελλιπή σχέση με την μητέρα της σε μικρή κρίσιμη ηλικία. Την έχω πάρει απο εκτροφέα που όμως λίγα πράγματα τελικά ήξερε από θέματα εκπαιδευτικά ή συμπεριφοράς.
Να τονίσω έδώ ότι δεν έχει επιθετική συμπεριφορά. Θέλει μόνο να παίξει.

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
από ελλιπή σχέση με την μητέρα της σε μικρή κρίσιμη ηλικία
Γι'αυτό σε ρωτάω ... ήταν και είναι λιγο μοναχική και τώρα μάλλον , λόγω προγράμματός σου ...

Εκτόνωση, παιχνίδι με σκυλιά για να τα συνηθίσει και εκπαίδευση πάνω στο θέμα ... είναι η λύση. Ισως να μην γίνει ποτέ τελείως φυσιολογική (είναι και η ράτσα) αλλά κάποια βελτίωση θα έχει ...

Skylos

Well-Known Member
16 Δεκεμβρίου 2006
397
0
Δοκίμασε να της λες "μαλακά" ή "ήρεμα" όταν το παρακάνει στο παιχνίδι και αν δεν υπακούσει να την απομακρύνεις απ' το άλλο σκυλί για 1-2 λεπτά.

canine-being

Well-Known Member
6 Σεπτεμβρίου 2007
81
1
Καλησπέρα!

Οι λόγοι για τους οποίους αντιδρά ένας σκύλος με τον τρόπο αυτόν ποικίλουν και μπορεί να μην είναι μόνο ένας! Το σίγουρο είναι ότι το πρώτο που θα έκανα στη θέση σου θα ήταν να ενισχύσω την υπακοή του, δουλεύοντάς τον συνεχώς μπροστά σε άλλα σκυλιά! Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κάνουν το λάθος να αποφεύγουν συνεχώς το πρόβλημα παρά να δουλεύουν μέσα σαυτό, πιστεύοντας ότι το πρόβλημα θα λυθεί αγνοώντας το, πράγμα που δυστυχώς δεν συμβαίνει. Στην αρχή θα ξεκινούσα σε κάποια απόσταση (απόσταση που ένα άλλο σκυλί θα ήταν ίσα ίσα αντιληπτό από το δικό μου). Θα συνέχιζα με το να μάθω τον σκύλο μου να αγνοεί τα άλλα σκυλιά επιβραβεύοντάς το όταν στην παρουσία ενός και στην συνέχεια πολλών σκύλων γυρνούσε την προσοχή του σε μένα! (αυτό στην αρχή απαιτεί κάποιο conditioning και εξαρτάται από το ποιες μεθόδους χρησιμοποιείς )! Το γεγονός του ότι στο σκυλί έχει μπολιάσει για τα καλά αυτή η συμπεριφορά, θα πρέπει να σε οδηγήσει στο να βρείς ένα πολύ ισχυρό κίνητρο (motivation)για να το κάνεις στην αρχή να γυρίζει και αργότερα να συντηρεί την προσοχή του πάνω σου!!!

Ελπίζω να βοήθησα! Αν χρειάζεσαι περαιτέρω πληροφορίες με χαρά να βοηθήσω!!!

Καλή επιτυχία¨)))))))))))))))))))

ghost girl

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2007
1.073
185
το έχω δίπορτο...
canine-being σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συμβουλή σου. Ακριβώς αυτή είναι η αντιμετώπιση που έχω στο μυαλό μου εδώ και ένα χρόνο. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχω βρει κανένα ισχυρότερο κίνητρο από την παρουσία του άλλου σκύλου. Η προσπάθεια όμως συνεχίζεται...

canine-being

Well-Known Member
6 Σεπτεμβρίου 2007
81
1
Καλησπέρα!

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οτιδήποτε ευχαριστεί τον σκύλο σου! Το πιο παράξενο που έχω δει ήταν ένας σκύλος στην Αμερική, που στην προσπάθεια του ένας εκπαιδευτής να του μάθει να ανεβαίνει σε ένα placeboard χρησιμοποίησε το τρέξιμο! Ηταν το μόνο που πραγματικά ευχαριστούσε το σκυλί και τελικά δούλεψε!
Μπορείς ακόμη να εκμεταλλευτείς διάφορα πράγματα στην καθημερινότητα σου με το σκυλί όπως να το δουλεύεις π.χ με φαγητό, πριν το προγραμματισμένο γεύμα του!!! Όντας πεινασμένο θα είναι ίσως ευκολότερο να τραβήξεις την προσοχή του! Το πώς δουλεύεις και το τι χρησιμοποιείς εξαρτάται από τον σκύλο !Τι μεθόδους εκπαίδευσης έχεις χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα?

ghost girl

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2007
1.073
185
το έχω δίπορτο...
Έχω χρησιμοποιήσει θετική μέθοδο με clicker και NILIF. Δεν υπάρχει κανένας μεζές που να υπερέχει της παρουσίας άλλου σκύλου. Έχω δοκιμάσει να την αφήσω νηστική για κάποιες μέρες παλιότερα, αλλά και πάλι δεν είχε αποτέλεσμα το μεζεδάκι. Τρέξιμο, παιχνίδια, ήχοι, αγαπημένα αντικείμενα δεν έχουν καμία τύχη μπροστά στη θέα ή μυρωδιά άλλου σκύλου. Υπόψιν ότι στη βασική υπακοή είναι αρκετά έως πολύ καλή (όταν δεν υπάρχουν άλλα σκυλιά στον χώρο). Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι η θετική ενίσχυση ίσως δεν λειτουργεί στη συγκεκριμένη περίπτωση και αρχίζουν να καταρρίπτονται μύθοι μέσα μου...

canine-being

Well-Known Member
6 Σεπτεμβρίου 2007
81
1
Καλησπέρα!

Δεν ξέρω τι ορίζουν κάποιοι θετική εκπαίδευση, πάντως για μένα θετική δεν είναι μόνο η μέθοδος που ο σκύλος δουλεύει με φαγητό και clicker (χωρίς να λέω ότι είπες κάτι τέτοιο)!!! Όπως είδες και από πρώτο χέρι στο σκυλί σου, το φαγητό δουλεύει μέχρι ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο και όχι κάτω από distraction ( εδώ θα μπορούσαν να εξαιρεθούν κάποια σκυλιά με πραγματικά υψηλό food drive)!!!
Για μένα στην εκπαίδευση σκύλων το φαγητό και οι λιχουδιές δεν είναι η αρχή και το τέλος. Κάποιοι λαθεμένα οδηγούν διάφορους ιδιοκτήτες σε τέτοιες ακραίες αντιλήψεις, έχοντας οι ίδιοι ελλιπέστατη ενημέρωση γύρω από την εκπαίδευση σκύλων, και φυσικά μη ξέροντας να χρησιμοποιούν οτιδήποτε άλλο!!! Σίγουρα ένας σκύλος θα πρέπει να περνάει από το λεγόμενο learning phase αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή! Όταν ο σκύλος καταλάβει την άσκηση εκεί μπαίνει η διόρθωση! Το σκυλί σου απ ότι καταλαβαίνω είναι σαυτήν την φάση και πρέπει να του δώσεις να καταλάβει με σωστό πάντα τρόπο, ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή!!! Με τον όρο διόρθωση φυσικά και δεν εννοώ το ξύλο ή άλλες παρόμοιες μεθόδους! Εννοώ να πάρεις ένα εκπαιδευτικό κολάρο(όποιο εσύ επιλέξεις) και αφού μάθεις να το χρησιμοποιείς να δουλέψεις ξανά το πρόβλημα σε άλλη βάση!!! ΓΙΑΤΙ? Γιατί φαντάσου να έχεις σένα πάρκο το σκυλί ελεύθερο και ξαφνικά στην απέναντι πλευρά του δρόμου να εμφανιστεί ένα άλλο σκυλί και να μην προλάβεις καν να αντιδράσεις!!! Οι πιθανότητες όπως καταλαβαίνεις να το χτυπήσει αυτοκίνητο ή να εμπλακεί τελικά σε καυγά με άλλο σκυλί είναι αρκετές!!! Η λοιπόν αποφασίζεις να δουλέψεις το σκυλί ή το παίρνεις απόφαση και το έχεις πάντα με το λουρί και προσπαθείς συνεχ΄σ να αποφεύγεις άλλα σκυλιά και γενικότερα καταστάσεις στις οποίες δεν θα μπορείς να αντεπεξέλθεις!!!!
Τέλος , don’t get me wrong, δεν διαφωνώ ούτε με το φαγητό ούτε με την λεγόμενη ‘’θετική εκπαίδευση’’, απλώς πιστεύω ότι πρέπει να γνωρίζουμε και τα δικά μας, αλλά και τα όρια των μεθόδων που χρησιμοποιούμε!!! Αν υπήρχε μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που δούλευε με όλα τα σκυλιά και έφερνε τα θεμιτά για όλους αποτελέσματα, όλοι θα χρησιμοποιούσαμε το ίδιο…!!!!

boxer

Well-Known Member
2 Αυγούστου 2006
529
1
ATHENS
www.petcorner.gr
canine-being wrote:
Δεν ξέρω τι ορίζουν κάποιοι θετική εκπαίδευση, πάντως για μένα θετική δεν είναι μόνο η μέθοδος που ο σκύλος δουλεύει με φαγητό και clicker (χωρίς να λέω ότι είπες κάτι τέτοιο)!!! Όπως είδες και από πρώτο χέρι στο σκυλί σου, το φαγητό δουλεύει μέχρι ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο και όχι κάτω από distraction ( εδώ θα μπορούσαν να εξαιρεθούν κάποια σκυλιά με πραγματικά υψηλό food drive)!!!
Για μένα στην εκπαίδευση σκύλων το φαγητό και οι λιχουδιές δεν είναι η αρχή και το τέλος. Κάποιοι λαθεμένα οδηγούν διάφορους ιδιοκτήτες σε τέτοιες ακραίες αντιλήψεις, έχοντας οι ίδιοι ελλιπέστατη ενημέρωση γύρω από την εκπαίδευση σκύλων, και φυσικά μη ξέροντας να χρησιμοποιούν οτιδήποτε άλλο!!!
μεχρι εκει συμφωνουμε
και να συμπληρωσω οτι μερικοι χρησιμοποιουν μονο τροφη οχι γιατι δεν ξερουν αλλους τροπους, αλλα γιατι βαριουνται γενικως...να ΑΣΚΟΥΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥΣ οπως πρεπει!

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι η θετική ενίσχυση ίσως δεν λειτουργεί στη συγκεκριμένη περίπτωση και αρχίζουν να καταρρίπτονται μύθοι μέσα μου...
.... οποιοσδήποτε έχει πρόβλημα αλληλεπίδρασης του σκύλου του με άλλους ισχυρούς εξωτερικούς παράγοντες, αντιμετωπίζει αυτόν τον προβληματισμό. Γιατί? Γιατί απλά σε μερικά θέματα πρέπει να μάθουμε το ζώο να ΜΗΝ κάνει κάτι. Τα υπόλοιπα είναι γυρολογίες ...

ghost girl

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2007
1.073
185
το έχω δίπορτο...
Όταν ο σκύλος καταλάβει την άσκηση εκεί μπαίνει η διόρθωση! Το σκυλί σου απ ότι καταλαβαίνω είναι σαυτήν την φάση και πρέπει να του δώσεις να καταλάβει με σωστό πάντα τρόπο, ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή!!! Με τον όρο διόρθωση φυσικά και δεν εννοώ το ξύλο ή άλλες παρόμοιες μεθόδους! Εννοώ να πάρεις ένα εκπαιδευτικό κολάρο(όποιο εσύ επιλέξεις) και αφού μάθεις να το χρησιμοποιείς να δουλέψεις ξανά το πρόβλημα σε άλλη βάση!!!
Αυτό δεν αναφέρεται πουθενά στην θεωρία της θετικής μεθόδου. Άρα εσύ προτείνεις ένα συνδυασμό διάφορων μεθόδων, οπότε το conditioning και η επιβράβευση όταν προσέχει εμένα δεν δουλεύουν στην περίπτωση αυτή.
Όταν λες εκπαιδευτικό κολάρο εννοείς πνίχτη ή ηλεκτρικό;

canine-being

Well-Known Member
6 Σεπτεμβρίου 2007
81
1
Καλησπέρα!

Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι από πολύ λίγο έως καθόλου με αφορά τι λέει η θεωρία της ‘’θετικής εκπαίδευσης ‘’. Τα καλούπια και οι ταμπέλες το μόνο που κάνουν είναι κατά την γνώμη μου να σε περιορίζουν και να μη σε αφήνουν να σκέφτεσαι ανοιχτά και καθαρά !!!
Όσον αφορά των συνδυασμό μεθόδων δεν πρόκειται για διαφορετικές μεθόδους αλλά για μια και δουλεύει ως εξής: π.χ στο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις εσύ με τον σκύλο σου ένα εκπαιδευτικό κολάρο remote ή απλό (για μένα η λέξη πνίχτης είναι απολύτως λανθασμένη, γιατί απλά το κολάρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ΠΟΤΕ για να πνίξει έναν σκύλο ) βοηθάει ίσα ίσα να γυρίζει την προσοχή του σκύλου επάνω σου και από την στιγμή που κερδίσεις την προσοχή του έρχεται η επιβράβευση!!! Πρέπει φυσικά εδώ να έχεις πολύ καλό timing και να ακολουθείς το κατάλληλο για κάθε σκυλί πρόγραμμα ενίσχυσης ! Ακούγεται απλό αλλά δεν είναι και τόσο! Θέλει υπομονή και χρόνο!
Όσο τώρα αφορά το τι κολάρο να χρησιμοποιήσεις, κατά την γνώμη μου το remote (ηλεκτρικό) είναι πολύ πιο κατάλληλο γιατί απλά από την στιγμή που θα μάθεις να το χρησιμοποιείς Σ-Ω-Σ-Τ-Α είναι πολύ πιο εύκολο στην χρήση!!! Γιατι? Γιατί μπορείς να έχεις ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος έντασης που μπορεί να προσαρμοστεί Α_Κ_Ρ_Ι_Β_Ω_Σ στις ανάγκες του κάθε σκύλου χωρίς καμία απόκλιση και με πολύ καλύτερη επανάληψη, ακόμη σου προσφέρει πολύ καλύτερο timing και μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται από απόσταση. Τέλος, ο σκύλος από την στιγμή που καταλάβει το σύστημα είναι πολύ λιγότερο στρεσαρισμένος !!! Μην σε τρομάζει η λέξη ηλεκτρικό! Μπορείς αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες για το πώς λειτουργούν τα συγκεκριμένα κολάρα να ψάξεις στο ιντερνετ για tens units!
Φυσικά ότι και αν επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις πρέπει πρώτα να εκπαιδευτείς εσύ η ίδια σε αυτό και ΜΕΤΑ να το δοκιμάσεις στον σκύλο!!!
Σε ένα καλό κολάρο υπάρχουν levels τα οποία δεν είναι καν αντιληπτά από ανθρώπους και σκύλους! Μια δοκιμή μπορεί να σε πείσει!
Τέλος κανένα εργαλείο ή μέθοδος δεν σου δίνει από μόνη της έναν εκπαιδευμένο σκύλο!!! Είναι όλα στις ικανότητες του κάθε εκπαιδευτή!

ghost girl

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2007
1.073
185
το έχω δίπορτο...
Καταρχάς ευχαριστώ για το χρόνο που αφιερώνεις στο πρόβλημά μου.
Όλα αυτά που λές ακούγονται σωστά. Επειδή όμως πραγματικά με ενδιαφέρει πολύ η εκπαίδευση, έχω να σου θέσω και άλλο ένα ερώτημα. (Δεν τάσσομαι υπέρ ή κατά κάποιας μεθόδου, απλά προσπαθώ να καταλάβω τι είναι αποτελεσματικό και ταυτόχρονα καλύτερο για το παιδί μου, μιλώντας με άτομα που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία από εμένα).
Το ερώτημά μου λοιπόν είναι το εξής:
Ξέρουμε ότι οι σκύλοι μαθαίνουν από το αποτέλεσμα που έχει η πράξη τους την στιγμή που την κάνουν. Επίσης μπορούν να συνδυάζουν κάποια ερεθίσματα όπως πχ: βλέπω σκύλο-μεζές, άρα σκύλος=κάτι καλό. Αν έγώ εφαρμόζω το ήλεκτρικό κολάρο όταν η σκύλα μου δεν έχει ήρεμη συμπεριφορά με κάποιον σκύλο, δεν θα κάνει τον συνειρμό σκύλος-πόνος, άρα σκύλος=κάτι κακό;; Δεν ελοχεύει ο κίνδυνος να αποκτήσει κάποιου είδους επιθετικότητα ή φοβία απέναντι στα άλλα σκυλιά επειδή όταν τα συναντά πονάει;
Ξέρω ότι ενδεχομένως να μου πείς ότι ταυτόχρονα με τη χρήση του remote θα πρέπει να επιβραβεύω τις στιγμές ηρεμίας, αλλά σε προλαβαίνω λέγοντάς σου ότι αυτές δεν υπάρχουν όταν βρεθεί στον δρόμο της άλλο σκυλί. Πρέπει οπωσδήποτε να παίξει μαζί του!!!

Dogo

Well-Known Member
11 Μαϊου 2007
307
0
Γειά σας και από εμένα! :D

Αν μου επιτρέπετε να παρέμβω,θα θελα να πώ πως στην διόρθωση θα πρέπει εσύ να προσέξεις να μη γίνετε όταν και όποτε βλέπει σκύλο αλλά όταν και εφόσον "κάνει σαν τρελή".
Δηλαδή δεν θα "στοχεύεις" την συνάντηση για να διορθώσεις αλλά την όποια extreme συμπεριφορά.

Για αυτό εξάλλου και τον δυσκολότερο ρόλο στην εκπαίδευση τον έχεις εσύ!

Για αυτό επίσης αν δεν ξέρουμε να χρησιμοποιούμε τα όργανα εκπαίδευσης ή τα όποια μέσα,στην καλύτερη περίπτωση,δεν κάνουμε τίποτα.

Όσο για το αν ο σκύλος θα συνδυάσει την διόρθωση με το σκύλο.
Όπως είπα και παραπάνω,είναι στο χέρι σου,αλλά έτσι και αλλιώς στην αρχή ο σκύλος σου θα "ξαφνιαστεί" ούτως ή άλλος με την διόρθωση (ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που βιώνει κάτι τέτοιο...και δε μιλάω για το e-colar ή την αλυσίδα αλλά έστω και για το απλό "ΜΗ!") και αργότερα θα κάνει την συσχέτιση.

Μάλιστα τα ζώα (όπως και εμείς) αρχίζουν τη "συσχέτιση" αυτή όχι από τα "μακρυνά στοιχεία" (άλλο σκυλί,αυτοκίνητο,βροχή,κλπ.) αλλά από τα πιο "κοντινά" ("Τι έκανα?"...δηλαδή τον εαυτό τους).

Έτσι και στη φύση π.χ. η γαζέλα που παίζει ανέμελη στην όαση και της επιτίθοντε τα λιοντάρια επανελλημένα,δε "μαθαίνει" να μην παίζει,ούτε να μη πηγαίνει στην όαση,ούτε το αυτονόητο να μη πλησιάζει τα λιοντάρια...απλά να μην είναι ανέμελη.

Οπότε αν όλα γίνουν σωστά ο σκύλος σου δεν θα αποφεύγει τα σκυλιά,ούτε τα αυτοκίνητα (που μπορεί να είναι δίπλα),ούτε την βόλτα.

canine-being

Well-Known Member
6 Σεπτεμβρίου 2007
81
1
Καλησπέρα!

Καταρχήν δεν υπάρχει λόγος να με ευχαριστείς! Είναι το χόμπι μου και το κάνω πολύ ευχάριστα! Ελπίζω να μπορέσω να βοηθήσω!
Στις ερωτήσεις σου: Αν καταλαβαίνω καλά αυτό που θες να πεις(σκύλο-μεζές, άρα σκύλος=κάτι καλό ) περιγράφεις το λεγόμενο single event learning! Ισχύει αλλά δεν είναι ο μοναδικός τρόπος μάθησης! Ακόμη, βλέποντας αυτά που γράφεις σχετικά με το e-collar μου δίνεις να καταλάβω ότι δεν είχες κάποια εμπειρία με αυτό και απλά έχεις ακούσει κάποια αμφιβόλου προελεύσεως και εγκυρότητας πράγματα (δεν σε κατηγορώ, και εγώ τα ίδια πίστευα μέχρι να το δω στην πράξη)!!! Αν κάνεις την έρευνα που σου είπα για τα tens units θα μάθεις αρκετά πράγματα! Το κολάρο ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιείται ΠΟΤΕ με τρόπο που θα προκαλέσει πόνο! Μη λέμε βλακείες, φυσικά και μπορεί να προκαλέσει πόνο αλλά χάρη σαυτην την ηλιθία προσέγγιση του, έχει αποκτήσει και όλη αυτήν την φήμη! Τα πράγματα είναι απλά, όπως και τόσα άλλα εργαλεία, έτσι και αυτό, οι περισσότεροι ΔΕΝ ξέρουν να το χρησιμοποιούν!!! Ακόμη, στον τρόπο που τουλάχιστον το χρησιμοποιώ εγώ δεν υπάρχει καν διόρθωση!!! Φαντάσου το σα να προσπαθεί κάποιος να σου πει κάτι εσύ να έχεις την προσοχή σου στραμένη αλλού και κάποιος να σου λέει ε-ι σου μιλάω ακουμπώντας σε ελαφρά στο χέρι!!! Ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά αυτός είναι ο σύγχρονος τρόπος χρήσης του! Π.Χ θέλεις να μάθεις σε έναν σκύλο την συμπεριφορά πρόσεχε ή watch. Κρατώντας μια λιχουδιά στο χέρι σου, και έχοντας την δει ο σκύλος γυρίζει το βλέμμα του σε εσένα, και φυσικά στο σωστό timing μαρκάρεις την συμπεριφορά και του την δίνεις! (κάποιοι χρησιμοποιούν το clicker, εγώ χρησιμοποιώ την φωνή μου γιατί απλά την έχω πάντα μαζί μου:pPPP )! Μετά λοιπόν από μερικές επαναλήψεις και αφού ο σκύλος έχει συνδέσει το: εντολή- επιθυμητή συμπεριφορά- λιχουδιά, μπορείς να απαιτήσεις από τον σκύλο σου να κρατήσει το βλέμμα του στο δικό σου για λίγο παραπάνω χρόνο π.χ 3 δευτερόλεπτα! Αν εκεί υποθέσουμε ότι ο σκύλος παίρνει το βλέμμα του στα 2 δευτερόλεπτα, εκεί μπαίνει το tap του κολάρου και μόλις γυρίσει το βλέμμα του ξανά εκεί που πρέπει ξαναμαρκάρεις και μετά λιχουδιά!!! Άρα λοιπόν χρησιμοποιώντας το σωστά δεν υπάρχει κάτι αρνητικό να συνδέσει ο σκύλος σου με το οτιδήποτε! Οι μέθοδοι εκπαίδευσης που προκαλούν πόνο στον σκύλο είναι απαράδεκτες και ξεπερασμένες! Αν τώρα χρησιμοποιείς το οποιοδήποτε εκπαιδευτικό κολάρο για διόρθωση εκεί ναι θα πρέπει να είσαι προσεκτική!
Όπως και να χει δε θα σου συνιστούσα να χρησιμοποιήσεις το οποιοδήποτε εργαλείο χωρίς να έχεις εσύ πρώτα εκπαιδευτεί σε αυτό!!!

Είμαι στη διάθεσή σου για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετικά!!!

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Να συμπληρώσω αν και δεν θα πρότεινα κολάρο από τόσο νωρίς, γιατί μάλλον στον σκύλο σου θα δουλέψουν κι άλλα πράγματα ...

Αν έγώ εφαρμόζω το ήλεκτρικό κολάρο όταν η σκύλα μου δεν έχει ήρεμη συμπεριφορά με κάποιον σκύλο, δεν θα κάνει τον συνειρμό σκύλος-πόνος, άρα σκύλος=κάτι κακό
Οχι, εδώ κάνεις ένα λάθος ... το σκυλί θα κάνει τον συνειρμό:
- ο σκύλος υπάρχει, εγώ θέλω να πάω να ''γίνουμε ένα'' :D
- αν πάω σαν τρελό δεν θα με αφήσει, θα με μαλώσει και θα με πονέσει (εσύ)
- αν πάω όπως θέλει, θα παίξω με τον σκύλο τελικά / θα πάμε μαζί χαρούμενοι κάπου αλλού / θα πάρω το μπαλάκι μου / θα φάω λιγο τυρί ...

Μην δοκιμάσεις τίποτα απο αυτά χωρίς καθοδήγηση, είναι το ίδιο καταστοφικά, είτε η ''θετική'' είτε η ''αρνητική'' χμμμ μέθοδος ...

Πρέπει ΕΣΥ να κάνεις τον σκύλο να καταλάβει ότι η επιβράβευση ή η επίπληξη αφορά την συμπεριφορά του, και όχι το ερέθισμα ... αυτό δεν είναι πολύ δύσκολο, ούτε βέβαια και εύκολο, αλλά δεν περιγράφεται από το pc ...

matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
Καλημέρα και από εμένα.

Παιδιά έλεος με τον πνίχτη και το ηλεκτρικο κολλάρο. Έχω δει άπειρες φορές το θέμα να θίγετε εδώ. Δεν έχω πρόβλημα αν κάποιος θέλει να το χρησιμοποιήσει στο σκυλί του. Προσωπικά δεν θα το σύστηνα και θα προσπαθούσα να βρω άλλους τρόπους να συννενοηθώ με τον σκύλο μου. Αλλά οκ πολύς κόσμος το χρησιμοποιεί, βλεπει αποτελέσματα στην εκπαίδευση κλπ.

Η ένσταση μου είναι η εξης: Μην μου λέτε ότι ο πνίχτης και το ηλεκτρικό κολλάρο δεν πονάνε!!!!!!! Αν όχι γιατί τα χρησιμοποιείτε? Γιατί δεν κάνετε την ίδια δουλειά με ένα κολλάρο αφού γίνονται όλα τόσο απαλά. Γιατί αντί να τινάζω τον σκύλο μου για να του πάρω την προσοχή να μην ανεβάσω τον τόνο της φωνής μου να μην τον ακουμπήσω?? Και τέλος αν με το δεν πονάει εννοούμε ότι νιώθει απλά ένα τσίμπημα, τότε να πω ότι αυτό έχει ως σκοπό να τον σοκάρει, και σε αυτή την περίπτωση άντε να δεχτώ ότι σωματική βία δεν έχουμε, έχουμε όμως ψυχολογική. Επίσης για πόσο διάστημα θα παραμένει το σοκ, η ενόχληση, ή όπως αλλιώς θέλετε σε τέτοια επίπεδα. Αν μετά τα αρχικά στάδια ο σκύλος ξαναεπιδείξει ανυπακοή δεν θα πρέπει να αυξήσουμε την διάρκεια ή την ένταση της διόρθωσης??

Να πω ότι δεν θέλω να έρθω σε προσωπική αντιπαράθεση με κανέναν. Το πρόβλημα μου δεν είναι η χρήση του πνίχτη, e-collar αυτά ούτως ή 'άλλως χρησιμοποιούνται, συμφωνώ επίσης ότι και ο τρόπος χρήσης διαφέρει με κάποιους να κάνουν πιο ορθολογική χρήση των μέσων αυτών ενώ κάποιοι άλλοι.....Απλά ας λέμε τα πράγματα με το όνομα τους.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.330
Μέλη
20.101
Νεότερο μέλος
nikolapetr