1ος σκύλος - Τι ράτσα και φύλο να επιλέξω;

Ποία είναι η γνώμη σας;

• Ακατάλληλος για σκύλο

Votes: 23 50,0%
  • Άλλη ράτσα

Votes: 10 21,7%
  • Ακίτα Ίνου

Votes: 1 2,2%
  • Γκρένενταλ

Votes: 2 4,3%
  • Μάλαμουτ Αλάσκας

• Μαύρος Γερμανικός Ποιμενικός

Votes: 5 10,9%
  • Μπορζόι

Votes: 1 2,2%
  • Τερβίρεν

• Total voters
    46

akita_yoko

Well-Known Member
18 Ιουλίου 2011
142
0
Αθήνα, Κηφισιά
α) Δεν είναι όλα τα αδέσποτα με καλααζάρ...
β) Ο καρκίνος δεν είναι κάτι που μπορείς να το αποκλείσεις σε οποιοδήποτε σκυλί..
γ) Όλα τα σκυλιά μπορεί να έχουν διαβήτη...
πολύ σωστό! Αν κάνεις μια έρευνα στα καταφύγια θα δεις ότι υπάρχουν σκυλιά με καλαζαρ για τα οπόια έχουν γινει ήδη εξετάσεις και παίρνουν φαρμακευτική αγωγή αλλά υπάρχουν και πολλά υγιέστατα. Οταν υιοθετείς απο καταφύγιο απ οσο ξέρω σε ενημερώνουν αν το σκυλί έχει προβλήματα υγείας ή όχι. Οπότε κατά την γνώμη μου μην σε ανησυχεί αυτό και μην το αποκλείσεις για αυτό τον λόγο. Οσο για τις άλλες ασθένειες και για την πιθανότητα να κολήσει κατι στο μέλλον, τις ίδιες πιθανότητες έχουν όλα τα σκύλια. Επίσις δεν ξέρω αν πράγματι και σε τι βαθμό ισχύει αυτό που λένε για τα αδέσποτα ότι είναι πιο γερά κ υγιή αλλά από προσωπική εμπειρία, επειδή το 1ο μου σκυλί ήταν πρώην αδέσποτο και το υιοθέτησα όταν ήταν 6 χρονών, μπορώ να πώ με σιγουριά ότι αυτό το σκυλί δεν αρρώστησε ποτέ! κ ο κτηνιάτρος είχε να το λέει σε τι καλή κατάστηση ήταν πάντα η υγεία του. Πιστεύω ότι δεν είμαι η μόνη με ανάλογη εμπειρία, πράγματι πολλά αδέσποτα είναι πολύ υγιή και ανθεκτικά. Ξέρω κόσμο με εκτροφικά σκυλιά που έχει ξοδέψει πολύ περισσότερα λεφτα σε κτηνιάτρους απ ότι οι γονεις μου μέχρι τώρα για 3 σκυλιά. Και αυτό γιατί ναι μεν με το εκτροφικο έχεις το κεφάλι σου ησυχο σχετικα με τη γενετική προδιάθεση αλλά μην ξεχνας ότι τα σκυλια κολάνε κ άλλες ασθένεις στη ζωη τους ανεξάρτητα με τη ράτσα και το πόσο καλός είναι ο εκτροφέας

White Fang

Member
20 Ιουλίου 2012
10
0
Φιλε μου και εγω στα 19-20 πηρα σκυλο οντας φοιτητης αλλα εχω και την αδερφη μου που ασχολουμαστε μαζι και ο πατερας μου τη βγαζει που και που βολτα αν χρειαστει... οι αρωτησεις ειναι απλες...
1) αφου εισαι μονος οταν θα θες να πας διακοπες τι θα κανεις?
2) εισαι αποφασισμενος οτι καθε βραδυ θα πρεπει να βγαινει ο σκυλος ασχετα αν εσυ θες να πας για ποτο? θα πρεπει να κανονιζεις το προγραμμα σου...επισης το πρωι θα πρεπει να ξυπνας μια ωρα πιο νωρις για να προλαβεις να βγαλεις και να ταισεις τον σκυλο και να παιξετε κανενα 10λεπτο για να μην σου κανει το σπιτι κ...λο...
3)αφου θα εχεις μονο εσυ τη ευθυνη οταν πας στρατο τι θα γινει?

Επισης και μεσα θα τα κανει και επιπλα θα σου δαγκωσει και βιβλια θα σου ξεσκισει και αλλα πολλα...εμενα μια μερα ¨εφαγε¨ τον τοιχο...ολα στο προγραμμα ειναι

αν εχεις λυσεις σε αυτα τοτε το συζηταμε γι φυλες...
1) Νομίζω πως εδώ και καιρό παντού υπάρχουν τόποι διαμονής που δέχονται και ζώα.
2) Ο σκύλος θα έχει πρόγραμμα στην έξοδό του και δεν νομίζω πώς θα βγαίνω για ποτό πριν τις 10:00
και τελικά έχω άτομα να τον κρατήσουν.
3) Μέχρι να τελειώσω της σπουδές μου ο σκύλος θα έχει πεθάνει :(
4) Το να δαγκώνει ο σκύλος πράγματα και να κάνει ζημιές είναι έλλειψη εκπαίδευσης και κακός χειρισμός του ιδιοκτήτη !

Επίσις δεν ξέρω αν πράγματι και σε τι βαθμό ισχύει αυτό που λένε για τα αδέσποτα ότι είναι πιο γερά κ υγιή αλλά από προσωπική εμπειρία, επειδή το 1ο μου σκυλί ήταν πρώην αδέσποτο και το υιοθέτησα όταν ήταν 6 χρονών, μπορώ να πώ με σιγουριά ότι αυτό το σκυλί δεν αρρώστησε ποτέ! κ ο κτηνιάτρος είχε να το λέει σε τι καλή κατάστηση ήταν πάντα η υγεία του.
Τα αδέσποτα είναι κατά πάσα πιθανότητα πιο υγιή γιατί δεν είναι καθαρόαιμα. Όταν ένα σκυλί είναι ημίαιμο έχει λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσει ασθένειες και δυσμορφίες και τα πάντα που οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες λόγο συστηματικής εκτροφής.

Πάντως, γενικά, για το μόνο που είμαι σίγουρος είναι ότι θέλω κουτάβι και όχι ενήλικο σκύλο.

Last edited:

marianthi.mp

Well-Known Member
1 Ιουλίου 2012
59
0
Rethymno
Γιατί δεν περιμένεις λίγο να ξεκινήσει η φοιτητική σου ζωή? Ύπαρχει μεγάλη πιθανότητα να αναθεωρήσεις το ωράριο που υποθέτεις πως θα ισχύει. Μέχρι τότε πήγαινε σ'ενα σωματείο κ πρόσφερε λίγη εθελοντική εργασία, θα δεις κ θα μάθεις αρκετά που δεν υπολόγιζες.
Επίσης αφού θα είναι ο πρωτος σου σκύλος κ αφού δεν είσαι οικονομικά ανεξάρτητος, πέραν των εξόδων της υγείας σου σκέψου κ τα έξοδα της εκπάιδευσής του. Αρκέτες από τις ράτσες που θέλεις δεν μπορείς να τις εκπαιδεύσεις εσύ λόγω έλειψης εμπειρίας κ αν δεν τις εκπαιδεύσεις πιστεψέ με θα έχεις πρόβλημα.
Κι εγώ ως φοιτήτρια πήρα τον πρώτο μου σκύλο, στο 3ο έτος κ υπήρξαν πολύ λογαριασμοί που μείνανα απλήρωτοι για να έχει ο σκύλος καλυμένες τις βασικές του ανάγκες. Ταυτόχρονα έβλεπα συμφοιτητές μου που έπερναν σκυλια κ μετά από λίγο καιρό αυτά ήταν παρατημένα στα αίθρια του πανεπηστημίου. Αν έχεις να διαλέξεις οικονομικά, μεταξύ του να πας εκδρομη με τους φίλους ή να πας το σκυλι στο γιατρό, είσαι σίγουρος για το τι θα δίαλεγες?
Αν το έχεις τόση ανάγκη ένας ενήλικος σκύλος είναι πιο σίγουρη επιλογή για πρώτος σκύλος, γιατί ήδη έχει δείξει τον χαρακτήρα του κ ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις. Τα κουτάβια μπορεί να φαίνονται πίο γλυκά, αλλά έχουν τόσες απαιτήσεις που πολλοί κουράζονται. Παράλληλα ένα πρώην αδέσποτο θα σου δείξει τόση στοργη που δε φαντάζεσαι.
Τέλος αναρωτήσου, αν σ'αυτη την ηλικία θα έπερνες την απόφαση να γίνεις πατέρας, δεν έχει κ τόσο μεγάλη διαφορα....
3) Μέχρι να τελειώσω της σπουδές μου ο σκύλος θα έχει πεθάνει
Τι εννοείς?
Σκοπεύεις να είσαι φοιτητής 13-15 χρόνια?

giannis dogo

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2012
191
0
φιλε μου παρε ενα σκυλακι οποιο σου αρεσει...μην σκεφτεσε την ηλικια σου οσο πιο μικρος τοσο καλυτερα...θα μαθεις πολλα με τα χρονια!!

DOOM_NX

Well-Known Member
8 Οκτωβρίου 2011
906
6
Καρδίτσα
Εγώ σαν φοιτητής ψήφισα "ακατάλληλος".

Όχι γιατί δε θα είσαι ικανός να τον μεγαλώσεις αν τον πάρεις, αλλά σ'αυτή την ηλικία θα έχεις ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ να κάνεις που το σκυλί γρήγορα θα περάσει σε δεύτερη μοίρα. Εξαρτάσαι από τους γονείς σου, κι αυτό είναι κακό. Το σκυλί θα κατουρήσει πολλές φορές στο παρκέ και θα έχεις μόνιμη γκρίνια από τη μάνα σου. Στα λέω εγώ που έχουμε και στα 2 σπίτια πλακάκια...

Θα το φροντίζει η μάνα σου και πατέρας σου όσο θα λείπεις; Σίγουρα όχι όπως εσύ.

Για μένα, γλέντα τα φοιτητικά σου χρόνια σαν νέο παιδί, με τη μόνη σου υποχρέωση το διάβασμα. Είναι δύσκολο να λες στους φίλους σου "όχι δεν έρχομαι για ποτό, πρέπει να ξυπνήσω πρωί να βγάλω το σκύλο βόλτα". Πότε θα πας στη σχολή, πότε θα βγεις καφέ, πότε θα βγεις για ποτό, πότε θα πας με τη γκόμενα; Σ'αυτή την ηλικία το σκυλί σε δεσμεύει. Και ειδικά ένα μεγαλόσωμο θα σε περιορίζει και δε θα μπορείς να το παίρνεις μαζί σου.

Όταν θα πας φαντάρος σκέφτηκες τι θα κάνεις; Ποιος θα το φροντίζει; Θα το δώσεις; Δεν είναι τόσο εύκολο...

Για μένα, τέλειωνε με τις σπουδές, τέλειωνε με το στρατό και όταν ανοίξεις δικό σου σπίτι, πάρε ένα σκυλάκο που θα μπορείς να είσαι εκεί γιαυτόν. Αν σου επιτρέπουν τα οικονομικά βέβαια...

Πφφφ... Τα έγραψα και έπεσα σε κατάθλιψη...

DOOM_NX

Well-Known Member
8 Οκτωβρίου 2011
906
6
Καρδίτσα
4) Το να δαγκώνει ο σκύλος πράγματα και να κάνει ζημιές είναι έλλειψη εκπαίδευσης και κακός χειρισμός του ιδιοκτήτη !
Χαχαχαχα! Βρες μου ΕΝΑΝ ιδιοκτήτη που το κουτάβι του δεν έχει κάνει ζημιά. Σαν πρωτάρης ιδιοκτήτης θα κάνεις και λάθη στην εκπαίδευση και κάποια στιγμή που δε θα προσέχεις θα στην κάνει. Δεν εκπαιδεύονται όλα τα σκυλιά με την ίδια ευκολία. Μέχρι να μάθουν, ετοιμάσου να μαζεύεις τα σπασμένα(κατουρημένα, δαγκωμένα κλπ).

silver

Well-Known Member
20 Ιουνίου 2012
813
1
Αθήνα
Ένα από τα σκυλιά της θείας μου, όταν έμεινε για λίγες ώρες μόνο του, είναι απορίας άξιο ακόμα κ σήμερα, πως στο καλό άνοιξε το συρτάρι της κρεβατοκάμαρας κ μάσησε κάτι φάρμακα που ήταν ακόμα στη ζελατίνα τους. Όταν ήρθαν σπίτι το βρήκαν σε κωματώδη κατάσταση. Τότε έδωσαν 600.000 δραχμές για την αποθεραπεία του.
Ψήφισα κ εγώ ακατάλληλος. Όχι για το νεαρό της ηλικίας. 1)Καταρχήν μου φαίνεται απίστευτο να προβεί κάποιος σε υιοθεσία καθαρόαιμου αντί αδέσποτου με βασικό κριτήριο πιθανά προβλήματα υγείας:shock: Από τη μία έχουμε το θεικό σύνδρομο του εκτροφέα που μπορεί να δίνει σκυλιά με εγγύηση υγείας εφ όρου ζωής κ από την άλλη το δικό σου που εγγυάται ότι το ζώο, αν είναι εξ αρχής υγιές, δε θα πάθει ποτέ τίποτα.
Θα προτιμούσα ν άκουγα: Γουστάρω καθαρόαιμο γιατί έχω τις τάδε απαιτήσεις, γιατί έχω ενημερωθεί για το πρότυπο κ τα χαρακτηριστικά της τάδε φυλής, κτλ. κτλ. κτλ. Κ εκεί θα τελείωνε το θέμα. Όχι γιατί δε γουστάρω ν αντιμετωπίσω μελλοντικά προβλήματα υγείας.
2) Η κουταβίσια περιέργεια, που μέρος της είναι η εξονυχιστική εξευρεύνηση κάθε καινούριου οπτικού η ακουστικού ερεθίσματος, κάθε έμψυχου ή άψυχου αντικειμένου, θεωρείται κακή ή ελλειπής εκπαίδευση εκ μέρους του χειριστή του.
3)Ζητάς να να τεθούν χρονικά όρια εκμάθησης της τουαλέτας.
Δεν βλέπω έναν άνθρωπο που έχει απαιτήσεις. Βλέπω κάποιον που απαιτεί εγγυήσεις. Κάπου εδώ αισθάνομαι την ανάγκη να υπενθυμίσω ότι ένας σκύλος δεν είναι ένα ρομπότ με προγραμματισμένες κ άκρως ελεγχόμενες ανά πάσα στιγμή αντιδράσεις. Δεν είναι ένα προιόν που το ρυθμίζεις απόλυτα εσύ ή ο "κατασκευαστής του".
Οπότε:
Μπορεί ν αρρωστήσει, μπορεί κ όχι
Μπορεί να τον εκπαιδεύσεις μόνος σου, μπορεί κ να χρειαστείς τη βοήθεια εκπαιδευτή
Μπορεί να μάθει την τουαλέτα του σε 3 μέρες, μπορεί κ σε 6 μήνες.
Η ζωή δεν παρέχει εγγυήσεις.

White Fang

Member
20 Ιουλίου 2012
10
0

Για μένα, γλέντα τα φοιτητικά σου χρόνια σαν νέο παιδί, με τη μόνη σου υποχρέωση το διάβασμα. Είναι δύσκολο να λες στους φίλους σου "όχι δεν έρχομαι για ποτό, πρέπει να ξυπνήσω πρωί να βγάλω το σκύλο βόλτα". Πότε θα πας στη σχολή, πότε θα βγεις καφέ, πότε θα βγεις για ποτό, πότε θα πας με τη γκόμενα; Σ'αυτή την ηλικία το σκυλί σε δεσμεύει. Και ειδικά ένα μεγαλόσωμο θα σε περιορίζει και δε θα μπορείς να το παίρνεις μαζί σου.

Όταν θα πας φαντάρος σκέφτηκες τι θα κάνεις; Ποιος θα το φροντίζει; Θα το δώσεις; Δεν είναι τόσο εύκολο...

Ενώ ας πούμε θα με εμποδίσει το ξενύχτι να σηκωθώ πρωί...
Ή το ότι θα πάω φαντάρος αφότου έχω τελειώσει τις σπουδές

Ένα από τα σκυλιά της θείας μου, όταν έμεινε για λίγες ώρες μόνο του, είναι απορίας άξιο ακόμα κ σήμερα, πως στο καλό άνοιξε το συρτάρι της κρεβατοκάμαρας κ μάσησε κάτι φάρμακα που ήταν ακόμα στη ζελατίνα τους. Όταν ήρθαν σπίτι το βρήκαν σε κωματώδη κατάσταση. Τότε έδωσαν 600.000 δραχμές για την αποθεραπεία του.
Ψήφισα κ εγώ ακατάλληλος. Όχι για το νεαρό της ηλικίας. 1)Καταρχήν μου φαίνεται απίστευτο να προβεί κάποιος σε υιοθεσία καθαρόαιμου αντί αδέσποτου με βασικό κριτήριο πιθανά προβλήματα υγείας:shock: Από τη μία έχουμε το θεικό σύνδρομο του εκτροφέα που μπορεί να δίνει σκυλιά με εγγύηση υγείας εφ όρου ζωής κ από την άλλη το δικό σου που εγγυάται ότι το ζώο, αν είναι εξ αρχής υγιές, δε θα πάθει ποτέ τίποτα.
Θα προτιμούσα ν άκουγα: Γουστάρω καθαρόαιμο γιατί έχω τις τάδε απαιτήσεις, γιατί έχω ενημερωθεί για το πρότυπο κ τα χαρακτηριστικά της τάδε φυλής, κτλ. κτλ. κτλ. Κ εκεί θα τελείωνε το θέμα. Όχι γιατί δε γουστάρω ν αντιμετωπίσω μελλοντικά προβλήματα υγείας.
2) Η κουταβίσια περιέργεια, που μέρος της είναι η εξονυχιστική εξευρεύνηση κάθε καινούριου οπτικού η ακουστικού ερεθίσματος, κάθε έμψυχου ή άψυχου αντικειμένου, θεωρείται κακή ή ελλειπής εκπαίδευση εκ μέρους του χειριστή του.
Δεν βλέπω έναν άνθρωπο που έχει απαιτήσεις. Βλέπω κάποιον που απαιτεί εγγυήσεις. Κάπου εδώ αισθάνομαι την ανάγκη να υπενθυμίσω ότι ένας σκύλος δεν είναι ένα ρομπότ με προγραμματισμένες κ άκρως ελεγχόμενες ανά πάσα στιγμή αντιδράσεις. Δεν είναι ένα προιόν που το ρυθμίζεις απόλυτα εσύ ή ο "κατασκευαστής του".
Οπότε:
Μπορεί να τον εκπαιδεύσεις μόνος σου, μπορεί κ να χρειαστείς τη βοήθεια εκπαιδευτή

Συμφωνώ ό,τι η ζωή δεν παρέχει εγγυήσεις άλλωστε άμα συνέβαινε κάτι τέτοιο θα ήταν κάπως βαρετή.
Ωστόσο το να προνοείς δεν είναι εγγύηση ...
Είπα ότι θα έπαιρνα σκύλο από εκτροφέα γιατί 1 θέλω κουτάβι, 2 θέλω να είναι υγειές και να δίνει ενδείξεις ότι πρόκειται να γίνει μεγαλόσωμο. Αν κάποιο σκυλί σε καταφύγιο πληροί της προϋποθέσεις τότε πολύ ευχαρίστως.
Το να κάνει ζημιές όταν είναι κουτάβι είναι δικαιολογημένο. Άμα όμως είναι 3 χρόνων και ανεξέλεγκτο, τότε υπάρχει πρόβλημα.
Και έτσι και αλλιώς σκεφτόμουν έντονα την προοπτική του εκπαιδευτή.
Επίσης μιλάτε όλη για “γκόμενες-ποτά-ξενύχτια” δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα είναι εμπόδιο ο σκύλος, αρκετοί φίλοι μου έχουν και δεν υπάρχει κανένα; πρόβλημα.
Δεν υπάρχει πρόβλημα με τους γονείς μου, να τους τον φορτώσω για καμια-δυο μέρες δεν υπάρχει πρόβλημα για το μόνιμο έχουν. και οσο για την οικονομική εξάρτηση... οι γονείς μου δεν έχουν θέμα με τον σκύλο.

White Fang

Member
20 Ιουλίου 2012
10
0

Οπότε:

Συμφωνώ ό,τι η ζωή δεν παρέχει εγγυήσεις άλλωστε άμα συνέβαινε κάτι τέτοιο θα ήταν κάπως βαρετή.
Είπα ότι θα έπαιρνα σκύλο από εκτροφέα γιατί 1 θέλω κουτάβι, 2 θέλω να είναι υγειές και να δίνει ενδείξεις ότι πρόκειται να γίνει μεγαλόσωμο. Αν κάποιο σκυλί σε καταφύγιο πληροί της προϋποθέσεις τότε πολύ ευχαρίστως.
Το να κάνει ζημιές όταν είναι κουτάβι είναι δικαιολογημένο. Άμα όμως είναι 3 χρόνων και ανεξέλεγκτο, τότε υπάρχει πρόβλημα.
Επίσης μιλάτε όλη για “γκόμενες-ποτά-ξενύχτια” δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα είναι εμπόδιο ο σκύλος, αρκετοί φίλοι μου έχουν και δεν υπάρχει κανένα; πρόβλημα.
Δεν υπάρχει πρόβλημα με τους γονείς μου, να τους τον φορτώσω για καμια-δυο μέρες δεν υπάρχει πρόβλημα για το μόνιμο έχουν. και οσο για την οικονομική εξάρτηση... οι γονείς μου δεν έχουν θέμα με τον σκύλο.

White Fang

Member
20 Ιουλίου 2012
10
0

Οπότε:

silver

Well-Known Member
20 Ιουνίου 2012
813
1
Αθήνα
Αυτή είναι μια πιο διαφορετική και λογική προσέγγιση, από την αρχική. Αν ένας σκύλος τριών χρονών συμπεριφέρεται έτσι 2 πράγματα μου έρχονται στο μυαλό για το δύστυχο ζώο: 1)Κανένας δεν του έθεσε ποτέ όρια και 2) δεν έμαθε τι πάει να πει επαρκής βόλτα.
Από κει και πέρα υπάρχουν πολλές μεγαλόσωμες ράτσες, κατάλληλες γι αρχάριους όπως πχ Γερμανικός Ποιμενικός, μπόξερ, λαμπραντόρ, χάσκυ κτλ. με πολύ αξιόλογους εκτροφείς εδώ στην Ελλάδα και ενδεχομένως σε αρκετά οικονομική τιμή. Δες τα χαρακτηριστικά της κάθε φυλής, ενημερώσου, καταστάλλαξε σ αυτή που σου ταιριάζει πιο πολύ και ...εδώ είναι το φόρουμ για περαιτέρω απορίες.
ΥΓ: Μια φυλή που μου αρέσει πολύ σαν σκύλος συντροφιάς είναι ο Leonberger, αλλά αποκλείεται να υπάρχουν εκτροφείς εδώ στην Ελλάδα:rolleyes:

ChazyChaz

Banned
Banned
15 Αυγούστου 2012
90
1
Θεσσαλονικη
Από κει και πέρα υπάρχουν πολλές μεγαλόσωμες ράτσες, κατάλληλες γι αρχάριους όπως πχ Γερμανικός Ποιμενικός, μπόξερ, λαμπραντόρ, χάσκυ
Είναι το χάσκι κατάλληλο για αρχάριους;;; Θα με τρελάνεις τελείως; Προσοχη λίγο στο τί προτείνουμε...