Ναι, αν ξέρεις ακριβώς τους προγόνους του κουταβιού όντως μπορείς να αποφύγεις κατά μεγάλο ποσοστό τις κακοτοπιές. Το πρόβλημα βέβαια είναι να είσαι απολύτως σίγουρη ότι έχεις να κάνεις ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ Η ΙΔΙΑ με σοβαρό εκτροφέα και όχι με πετ σοπ ή πλαστά χαρτιά. Ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος έχει συνήθως το DNA των γεννητόρων σοβαρών εκτροφέων και μπορεί να ελέγξει.
Τώρα τα τεστ DNA για όλα τα κακά που μπορούν να συμβούν σε Αυστραλέζο και τα οποία τα έκανα εγώ διότι ο δικός μου ήταν από καταφύγιο, άρα έπαιρνα κάποιο ρίσκο, τα κάνει το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον:
http://www.vetmed.wsu.edu/depts-vcpl/
Υπάρχει επίσης το Australian Shepherd Health and Genetics Institute που θα σου δώσει όλες τις πληροφορίες που θέλεις για όλα τα δυνατά τεστ για κάθε γνωστά προβλήματα υγεία των Αυστραλέζων, αν φυσικά υπάρχουν.
Το γονίδιο MDR1 π.χ. το έχουν οι μισοί Αυστραλέζοι (ευτυχώς όχι ο δικός μου) και αφορά την αντίστασή τους σε ορισμένα φάρμακα. Δυσπλασία μόνο γνωρίζοντας τα γεννοφάσκια του καλά και αργότερα με ακτινογραφία μπορείς να τη βρεις.
Γενικά απόφυγε σκυλιά που έχουν πολύ άσπρο τρίχωμα πάνω τους, όπως π.χ. αυτό που είναι στο εξώφυλλο του ημερολογίου του 2010 του σωστικού ομίλου για τους Αυστραλέζους:
http://www.aussierescue.org/Home/tabid/53/ctl/Details/mid/408/ItemID/24/Default.aspx
Αυτό φωνάζει από χιλιόμετρα μακρυά ότι είναι αποτέλεσμα ζευγαρώματος μερλ με μερλ και επομένως είναι lethal white και άρα κουφό και τυφλό. Στην περίπτωση που δεις τέτοιο κουτάβι, ο εκτροφέας είναι ΒΥΒ και να τον αποφύγεις διότι ο σωστός εκτροφέας Αυστραλέζων ξέρει ότι ποτέ δε ζευγαρώνεις μερλ με μερλ. Το δικό μου Μουφ είναι μάλλον ζευγάρωμα red tricolor με black tricolor που είχανε κάποιον πρόγονο blue merle, αν θυμάμαι καλά τη βιολογία των Αυστραλέζων. Έχει και 3/4 ουρά που είναι σχετικά σπάνιο για Aussie και σίγουρα για blue merle, αλλά μ' αρέσει με ουρά διότι την κουνάει και έχει πλάκα.