BARF - Τι ταϊζουμε και τι όχι

Status
Κλειδωμένο θέμα

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.793
4.088
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Δεν συμφωνώ με τον εκτροφέα σου. Αν είναι ετσι, πες του να τρώει αυτός τα ίδια και τα ίδια κάθε μέρα και πού και πού από κάτι άλλο. Η ωμή διατροφή δεν είναι κροκέτα που έχει απ' όλα μέσα (βιταμήνες κλπ). Θέλει ποικιλία. Και άλλα είδη κρέατος εκτός από μοσχάρι, και εντόσθια, και κόκαλα. Αν δεν θες να δίνεις κόκαλα πρέπει να βρεις άλλη πηγή ασβεστίου, πχ γιαούρτι.

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.003
1.513
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Αν δεν θες να δίνεις κόκαλα πρέπει να βρεις άλλη πηγή ασβεστίου, πχ γιαούρτι.

δεν νομιζω να φτανει το γιαουρτι για να καλυψει της αναγκες. Πολυ οικονομικο και αποτελεσματικο ασβεστιο ειναι τα τσοφλια απο αυγο. Τα κραταμε οταν φτιαχνουμε ομελετα για μας, τα πλενουμε, τα ξηραινουμε στο φουρνο ( και για απολυμανση στους 100 βαθμους) και τα χτυπαμε στο γουδι μεχρι να γινουν σκονη!

LaCat

Well-Known Member
3 Ιουλίου 2013
861
923
Αν θυμάμαι καλά συζήτηση για το αν πρέπει να βάζουμε το τσόφλι από το αυγό στο φούρνο είχε γίνει και στο παρελθόν και υποστηρίχθηκαν και οι δύο απόψεις.
Πρέπει συμμετείχαν οι l.Kyveli και takisft που θα μπορούσαν να μας διαφωτίσουν.

Σε κάθε περίπτωση, από πλευράς υγιεινής, ποιοι είναι οι κίνδυνοι από το ωμό τσόφλι; Κάτι παραπάνω από το ωμό κρέας;

Επίσης, για το ωμό αυγό μπορεί κάποιος πάνω κάτω να μου δώσει μια “δοσολογία” για την περιεκτικότητα του ασβεστίου. Περίπου πόσα mg ασβεστίου είναι ένα τσόφλι;

Εντιτ:
Βρήκα τη συζήτηση:
http://www.dogforum.gr/v3/διατροφή.άσκηση-16/ξεκιναμε.barf-27215/index2.html
Εν ολίγοις ο takisft και η alexia ισχυρίζονται ότι με το ψήσιμο καταστρέφεται το ασβέστιο, ενώ η l.kyveli είχε διαβάσει το αντίθετο (βλ. ποστ 15 και επόμενα).

Last edited:

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.799
8.004
Αν θυμάμαι καλά συζήτηση για το αν πρέπει να βάζουμε το τσόφλι από το αυγό στο φούρνο είχε γίνει και στο παρελθόν και υποστηρίχθηκαν και οι δύο απόψεις.
Πρέπει συμμετείχαν οι l.Kyveli και takisft. που θα μπορούσαν να μας διαφωτίσουν.

Σε κάθε περίπτωση, από πλευράς υγιεινής, ποιοι είναι οι κίνδυνοι από το ωμό τσόφλι; Κάτι παραπάνω από το ωμό κρέας;

Επίσης, για το ωμό αυγό μπορεί κάποιος πάνω κάτω να μου δώσει μια “δοσολογία” για την περιεκτικότητα του ασβεστίου. Περίπου πόσα mg ασβεστίου είναι ένα τσόφλι;
Έτσι ακριβώς , εγώ υποστήριζα το ψήσιμο στον φούρνο και τα παιδιά μου είχαν πει ότι καταστρέφεται έτσι το ασβέστιο.
Σε ένα άρθρο της mary strauss για μαγειρεμένο φαγητό είχα διαβάσει την συμβουλή με τον φούρνο, ακριβώς όπως το λέει η frenchie.

LaCat

Well-Known Member
3 Ιουλίου 2013
861
923
Με πρόλαβες! Τώρα έκανα επεξεργασία του κειμένου βάζοντας την παραπομπή.
Εσύ τελικά τι κάνεις;

Γενικό σχόλιο: Είσαι από τους λίγους που έχουν διαβάσει τόσο όχι όμως για ένα συγκεκριμένο είδος διατροφής αλλά για κάθε είδος. Άρα μπορείς να "φιλτράρεις" πιο αντικειμενικά όποια πληροφορία. Άσε που η φιλομάθεια είναι εξαιρετική αρετή σε κάθε περίπτωση!
Τα σχόλια σου ιδίως στο θέμα διατροφή, όπως και άλλων μελών βέβαια, είναι εξαιρετικά χρήσιμα. Thanks! :)

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.793
4.088
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
δεν νομιζω να φτανει το γιαουρτι για να καλυψει της αναγκες. Πολυ οικονομικο και αποτελεσματικο ασβεστιο ειναι τα τσοφλια απο αυγο. Τα κραταμε οταν φτιαχνουμε ομελετα για μας, τα πλενουμε, τα ξηραινουμε στο φουρνο ( και για απολυμανση στους 100 βαθμους) και τα χτυπαμε στο γουδι μεχρι να γινουν σκονη!
Εδωσα παράδειγμα. Δεν είπα πως είναι το μοναδικό. Και το ψάρι είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, ειδικά τα κεφάλια. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν θα έδινα μόνο μοσχαρίσιο κρέας. Επίσης αποφεύγω τον μοσχαρίσιο κιμά, εκτός αν έχεις μηχάνιμα να τον φτιάξεις μόνος. Πώς μπορώ να ξέρω πως δεν τους έχει μείνει κάποιο κομμάτι από χοιρινό στο μηχάνιμα;

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.793
4.088
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Δεν ξέρω ποιος είναι αλλά βλέπω πως έχουμε κοινούς φίλους, παίζει να είναι και στο φόρουμ :p

Δεν βρίσκω όμως άλλες πληροφορίες. Τι περιέχουν τα γεύματα που ετοιμάζει, τιμές, κλπ.

Πάντως θεωρώ πως γεύματα μπαρφ εύκολα φτιάχνεις και μόνος, το μεγαλύτερο ζόρι είναι να κουβαλάς 5 κιλά κρέας απ' τη Λαϊκή! ;)

etlave

Well-Known Member
11 Οκτωβρίου 2009
110
0
livadeia
μου πέρασε από το μυαλό να είναι και στο φόρουμ.
ετοιμάζει 2 γεύματα
1) 70% πλατάρι 15% μαρούλι 5% καρότο 5% εντόσθια 5% αυγά-γιαούρτι-σκόρδο

2) 50% μοσχάρι 25% κόκαλα 25% λίπος

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.003
1.513
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Στα ετοιμα παλι δεν ξερεις τι βαζει μεσα, τι ποιοτητα εχουν οι πρωτες υλες κλπ.
Και μονο καροτο και μαρουλι?? Και στο αλλο με το μοσχαρι τιποτα απο λαχανικα?

Ενας λογος που ταιζω ωμα ειναι, οτι θελω να ξερω τι τρωνε τα σκυλια μου!

etlave

Well-Known Member
11 Οκτωβρίου 2009
110
0
livadeia
τάιζα για μεγάλο διάστημα ωμό και σίγουρα δεν είναι όπως τα λέει το παλικάρι αυτό ή τουλάχιστον όχι μόνο αυτά.
περισσότερο μου κίνησε την περιέργεια μήπως και ήταν κάποιος από εδώ μέσα.

Δάφνη

Well-Known Member
19 Οκτωβρίου 2011
797
2
Π. Φάληρο
Έχω διαβάσει σχεδόν όλα τα θέματα σχετικά με τη μπαρφ, αλλά έχω κάποιες απορίες (μπορεί και να τα διάβασα και να τα ξέχασα)

Σχετικά με τα κόκκαλα, τα δίνουμε τεμαχισμένα ή πράττουμε ανα περίπτωση?
Ο σκύλος μου είναι 40 κιλά. Έχει τύχει να φάει παλιότερα κόκκαλα (μαγειρεμένα) και να βγουνε σε κομμάτια στα κακά του, δηλαδή δεν τα πολυμάσαγε, απλώς τα έσπαγε ίσα να τα καταπιεί. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση? Μπορώ να το πάω "βλέποντας" (αν τα μασάει δηλαδή) και κάνοντας, ή είναι επικίνδυνο?

Επίσης, πόσο πιθανό είναι να καταστεί επικίνδυνη μία κατάσταση με τη μπαρφ και να πρέπει να απομακρυνθεί ο σκύλος από το μπωλ? Έχω διαβάσει σε διάφορα ποστς να γράφετε "στην περίπτωση που τύχει το τάδε, να είσαι έτοιμος να πάρεις το μπωλ/το κόκκαλο" και σε εμάς δεν υπάρχει περίπτωση να του πάρουμε μπωλ/κόκκαλο.

Ψάχνομαι τώρα γενικά για αλλαγή στη διατροφή του, αλλά όσο διαβάζω πιο πολύ μπερδεύομαι

Hlianna

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2009
1.567
647
Δαφνη εγω μολις ειδα το πλαταρι τρομαξα, σκεφτομουν οτι ειναι πολυ σκληρο, οτι θα της καρφωθει σε κανεναν οισοφαγο κλπ.
Ειναι 10 κιλα κατω απο τον δικο σου, εκανε 2 κρακ και σε δευτερολεπτα το ειχε εξαφανισει. Δεν νομιζω να εχετε θεμα, αν θες ξεκινα πρωτα με λαιμους και φτερουγες να εισαι πιο σιγουρη.

Δεν εχω διαβασει οτι μπορει να παιξει κατι την ωρα που τρωνε, μπορεις ομως να του φορεσεις λουρι για να τον απομακρυνεις χωρις να πλησιασεις το πιατο. Η δικια μου δεν εχει θεμα(πλεον) να της παρουμε τη ξηρα, ουτε να βαλουμε χερι μεσα, αλλα με το ωμο απλα τρελαθηκε και γρυλιζε. Της εχουμε δωσει ελαχιστες φορες, θεωρω οτι αν αρχισουμε συστηματικα σε καποια φαση θα της φυγει ο τοσος ενθουσιασμος.

Δάφνη

Well-Known Member
19 Οκτωβρίου 2011
797
2
Π. Φάληρο
Δεν εχω διαβασει οτι μπορει να παιξει κατι την ωρα που τρωνε, μπορεις ομως να του φορεσεις λουρι για να τον απομακρυνεις χωρις να πλησιασεις το πιατο.
Ούτε αυτό με το λουρί παίζει, θα μας φάει ζωντανούς (ε, ντάξει, υπερβάλλω :rolleyes: ), έχουν υπάρξει αντίστοιχα περιστατικά και το συμπεραίνω. Γενικά, αν τρώει δεν παίζει να σκεφτούμε καν να τον ενοχλήσουμε, πόσο μάλλον να τον απομακρύνουμε από το φαγητό, με όποιον τρόπο.

Η δικια μου δεν εχει θεμα(πλεον) να της παρουμε τη ξηρα, ουτε να βαλουμε χερι μεσα, αλλα με το ωμο απλα τρελαθηκε και γρυλιζε. Της εχουμε δωσει ελαχιστες φορες, θεωρω οτι αν αρχισουμε συστηματικα σε καποια φαση θα της φυγει ο τοσος ενθουσιασμος.
Αυτό είναι κάτι που με προβληματίζει, γενικά την ώρα του ταΐσματος έχουμε μια μικρή ιεροτελεστία και -όσο λαίμαργος κι αν είναι- δεν πηδάει, δεν πέφτει με τα μούτρα στο μπωλ όσο το κρατάμε και λοιπά. Συνήθως περιμένει εντολή για να ξεκινήσει να τρώει, με το μπωλ μπροστά του ακριβώς, αλλά σήμερα που έφαγε βραστό κοτόπουλο δεν την περίμενε την εντολή :???: (μπορεί βέβαια να είναι και τυχαίο, γιατί το πρωί που έφαγε το ίδιο περίμενε, με το ζόρι αλλά περίμενε). Αυτό με προβληματίζει λοιπόν, μήπως επειδή θα είναι σίγουρα πιο λαχταριστό το ωμό γίνει πιο ανυπόμονος και κατά συνέπεια πιο ανυπάκουος την ώρα του ταΐσματος και δεν ξέρω αυτό που μπορεί να οδηγήσει...

Hlianna

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2009
1.567
647
Κοιτα ειναι και πως θα αντιδρασεις εκεινη την ωρα, αν στο σκυλι μου του κατσει μια κροκετα στο λαιμο και πνιγεται δεν θα σκεφτω αν θα με φαει θα λειτουργησω ενστικτωδως. Και νομιζω οτι και ο σκυλος την ωρα που δεν θα μπορει να παρει ανασα, δεν θα κατσει να σε φαει.
Τωρα τι να σου πω, δεν εχουμε τοσο μεγαλο θεμα για να μπορεσω να σου πω καποια αλλη ιδεα περα απο το λουρι. Μηπως να το συζητησεις και μς τον εκπαιδευτη σου?

Δάφνη

Well-Known Member
19 Οκτωβρίου 2011
797
2
Π. Φάληρο
Ναι, αλλό αν πνίγεται. Που, όντως, δεν ξέρω πώς θα αντιδράσει αλλά δεν νομίζω να του κάτσει κι άσχημα αν τον βοηθήσω :rolleyes:

Ναι, σαφώς και θα τον ρωτήσω, έτσι κι αλλιώς ακόμα στο ψάξιμο είμαι. Απλά ήθελα να ξέρω τον βαθμό, τη συχνότητα και την αναγκαιότητα που προκύπτει να απομακρυνθεί η τροφή από τον σκύλο και ο σκύλος από την τροφή στην μπαρφ.

Hlianna

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2009
1.567
647
δεν εχω διαβασει πουθενα οτι κινδυνευει τοσο πολυ ο σκυλος, κατσε ομως να σου απαντησουν πιο εμπειροι στο θεμα μπαρφ!

Δάφνη

Well-Known Member
19 Οκτωβρίου 2011
797
2
Π. Φάληρο
The Original Top 50 BARF FAQs for Beginners - BARF: A Bones and Raw Food Diet for Dogs

Σύμφωνα με αυτόν τον οδηγό, το 60 με 80% της διατροφής πρέπει να είναι κόκκαλα...
Εγώ νόμιζα κάπου 15-20% και θυμάμαι πώς κάποιοι δεν δίνουν και καθόλου. Τι ισχύει τελικά?
Επίσης, υπάρχει καμία διαφορά στο αν τρώει τα κόκκαλα από το κοτόπουλο ή τα μεγάλα κόκκαλα από μοσχάρι?

Status
Κλειδωμένο θέμα

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.321
Μέλη
20.084
Νεότερο μέλος
Marlen48