...Α!και μια ερωτηση ,βαση τον λεγομενων σας
nasouk,
hailander θεωρουμαστε λαθος οσοι πηραμε μαστιφοειδες ρατσες, η τελοσπαντων δυναμικες,μαχητικες η οπως αλλιως θες πεστο, γιατι οπως τα λετε αυτο καταλαβαινω(σκυλια που ειναι φτιαγμενα για μαχες,αγρια ζωα,κτλ, ειναι αχρηστα για εμας τους πρωτευουσιανους)?
Να πω δυό κουβέντες κι εγώ...
Ο
hailander, δεν έχω μπορέσει να καταλάβω τι εννοεί... εκτός αν κατάλαβα λιγάκι και εννοεί: Μη σε νιάζει το πόσο μεγαλόσωμο και από αυστηρά "εργασιακές" γραμμές προέρχεται το Boerboel... οπότε, εν γένει, συμφωνώ...
Ο
nasouk, αν κατάλαβα καλά, εννοεί (και αυτός) ότι ακόμα και ένα "Ευρωπαϊκής" προέλευσης Boerboel θα κάνει τη δουλειά...
Τώρα, γενικά, να επαναλάβω κάτι που έχω γράψει και παλιότερα...
Υπάρχουν αρκετές φυλές (μεταξύ των οποίων, σε κάθε περίπτωση το Boerboel ή το Ποιμενικό Κεντρικής Ασίας), που η εργασία τους ορίστηκε (και συνεχίζει να ορίζεται) σαν "φύλακες των κοπαδιών, της περιουσίας και της οικογένειας. Από αρπακτικά δίποδα (βλέπε: συμμορίες ληστών) και τετράποδα (βλέπε: όποιο μεγάλο αρπακτικό φανταζόμαστε)"...
Τα μεν CAO, είχαν σαν "ψωμοτύρι" τους λύκους (κυρίως) και τις αρκούδες και, πάνω απ' όλα, τις (πολυπληθείς) συμμορίες ληστών, που επιτίθεντο κατά τη μετακίνηση των κοπαδιών και των οικογενειών και προσπαθούσαν να κάνουν ανακατανομή του πλούτου... και, έτσι, λειτουργούσαν κι αυτά σε μεγάλες αγέλες...
Τα δε Boerboel, είχαν σαν "ψωμοτύρι" διάφορα αρπακτικά, μεταξύ των οποίων τα πιο επικίνδυνα ήταν τα λιοντάρια και οι λεοπαρδάλεις, όπως και τις (πολυπληθείς) συμμορίες ληστών, που έβαζαν στο μάτι τα αγροκτήματα... και λειτουργούσαν, επίσης, σε μεγάλες αγέλες (και σε μεγαλόσωμη - βαριά, αλλά ευέλικτη, μορφή), για αυτονόητους λόγους... σε πιο στατικό και λιγότερο νομαδικό πεδίο... και, για το λόγο αυτό, είναι σκυλιά λιγότερο "ανεξάρτητα"... εξαρτώνται από το χώρο και την οικογένεια...
Και οι δύο, όμως, φυλές που ανέφερα (και δεν είναι οι μόνες), σε ένα "προχωρημένο" (και, ίσως, "λιγάκι" φιλόδοξο) ορισμό, θα μπορούσαν να ονομαστούν: "Οικογενειακά σκυλιά".... με έμφαση στο Boerboel, για αρκετούς λόγους...
Και αυτός ο ορισμός είναι που έφερε τα πρώτα δείγματα από αυτά στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ...
Οπου, ομολογώ ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους, σαν οικογενειακοί φύλακες.