Bullmastiff και άσκηση


samsok

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2009
1.091
100
Θοδωρη παραθετω το σχετικο αποσπασμα:
exercise is extremely important for all dogs whatever their age ,both for their physical and mental well-being .The amount of exercise needed will vary from dog to dog.A fit,healthy dog in hard muscolar condition should have no difficulty with reasonable amounts of exercise;on the contrary ,he should look forward to it and enjoy it. It is quite easily within the capabilities of a fit bullmastiff to manage 5-6 milles (8-10 Km) of vigorous exercise at any one time.
Σε ενα αλλο αποσπασμα αναφερει :
Remember that the Bullmastiff is a working dog and should therefore be capable of running ,turning,twisting and jumping gates ,hedges and walls to defend the gamekeepers against poachers and their dogs.You should not therefore wrap your dog in cotton wool with the sole intention of avoiding injuries just for the sake of the show ring.He deserves more from life than being treated as a precious statue.

Αυτο το τελευταιο κομματι για εμενα σημαινει πολλα και αντικατοπτριζει τον τροπο που συχνα φερομαστε σημερα(δυστυχως) στα μπουλμαστιφ...
Φυσικα αυτη ειναι η αποψη των Alan and Mave Rostron (με την οποια εγω προσωπικα συμφωνω) και οχι η ...χρυση Βιβλος.οποτε ο καθενας κρινει και πρατει αναλογα.

Υ.Γ μηπως να ξεκινουσαμε αλλο θεμα γιατι ετσι πολλοι μπορει να μην το δουνε αν και ενδιαφερον?
 


Ricos

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2009
2.046
82
Athens
Κοσμά στο δεύτερο κομμάτι, συμφωνώ και εγω μαζι σου και επαυξανω. Στο πρώτο κομμάτι όμως αναφέρει για έντονη άσκηση για κάποια στιγμή του χρόνου. Όχι εβδομαδιαία και δεν ξέρω αν εννοει για τρέξιμο τόση απόσταση.
Σίγουρα δεν εννοει αυτο με το "reasonable amounts of exercises"
 


samsok

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2009
1.091
100
Κοσμά στο δεύτερο κομμάτι, συμφωνώ και εγω μαζι σου και επαυξανω. Στο πρώτο κομμάτι όμως αναφέρει για έντονη άσκηση για κάποια στιγμή του χρόνου. Όχι εβδομαδιαία και δεν ξέρω αν εννοει για τρέξιμο τόση απόσταση.
Σίγουρα δεν εννοει αυτο με το "reasonable amounts of exercises"
παντως γραφει επισης : It is quite easily within the capabilities of a fit bullmastiff to manage 5-6 milles (8-10 Km) of vigorous exercise at any one time.
Υποθετω οτι με το vigorous exercise δεν εννοει το απλο βαδην( σε καποιο αλλο σημειο γραφει οτι ξεκινα με 1,5 χιλ δυο φορες την ημερα και σταδιακα ανεβαινει σε αποσταση, απλα σταματαω να αντιγραφω γιατι ετσι που παμε θα αντιγραψω ολο το βιβλιο on line)
Ασχετα με το τι εννοει ο ποιητης,να μην ξεχναμε οτι επρεπε να μπορουν να τρεχουν και να καταδιωκουν για μεγαλες αποστασεις οποτε δεν θα επρεπε να μας ξενιζει τοσο αυτη η αποσταση.Βεβαια ολα θα πρεπει να γινονται με μετρο,οσο βλεπω πχ οτι ο δικος μου τα καταφερνει ,το κανουμε,οταν βλεπω οτι παει να κουραστει σταματαμε.Επισης να πω οτι ΣΙΓΟΥΡΑ εμεις δεν κανουμε 10Km ! απλα ελαφρυ τρεξιμο για 40-60 λεπτα(πιο συχνα 40) και φυσικα εννοω τωρα τον χειμωνα,σε κανα 2 μηνες με την ανοδο της θερμοκρασιας μαλλον θα πεσουν οι ρυθμοι...
Y.Γ moderators...με την ταχυτητα του φωτος!
 




Ricos

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2009
2.046
82
Athens
Ασχετα με το τι εννοει ο ποιητης,να μην ξεχναμε οτι επρεπε να μπορουν να τρεχουν και να καταδιωκουν για μεγαλες αποστασεις οποτε δεν θα επρεπε να μας ξενιζει τοσο αυτη η αποσταση.
Νομιζω οτι εχουμε μπερδευτει.
Δεν νομίζω να κάνανε καταδίωξη σε μεγάλες αποστάσεις αλλα επιτηρουσαν μεγάλες αποστάσεις και τις διενυαν αυτές με χαλαρό ρυθμό και όχι έντονο. Αν κάποιος λαθροθηρας εντοπιζοταν απο τον σκύλο, τότε αφού τον πλησίαζε αθόρυβα μικραινοντας την απόσταση που τους χωρίζει, τότε έκανε την καταδίωξη.
 


samsok

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2009
1.091
100
Πιστευω οτι οταν ο σκυλος εβρισκε την μυρωδια, πηγαινε αρκετα γρηγορα ακολουθωντας την (οπως κανουν πολλοι σκυλοι που εχουν εντοπισει το θηραμα τους) και οχι χαλαρα,αυτο μαλλον θα γινοταν ακομη και για χιλιομετρα μεχρις οτου εντοπιζοταν ο λαθροθηρας και τοτε ...ερχοταν το <<κατοσταρι>>.
Μπορει ομως και να κανω λαθος,οποτε επιφυλασσομαι να απαντησω αφου διαβασω μερικα βιβλιαρακια ακομη ;)
 






nasouk

Well-Known Member
15 Ιουλίου 2010
1.166
3
Πειτε και σε μας ρε παιδια.
Παντως να συμφωνησω οτι ενας σκυλος σαν το bullmastiff πρεπει να μην ειναι μονο στα σαλονια και στα rings.
Τουλαχιστον με τον Φιντελ δεν φοβομαστε να τσαλακωθει η να λασπωσει.Θα μπει μεσα θα ζησει μεσα στο σπιτι αλλα θα περασει απο πολλες διαφορετικες καταστασεις , γιατι ετσι ειναι η ζωη.
Η εξαιρεση ειναι η εκθεση οχι ο κανονας.
 


Ricos

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2009
2.046
82
Athens
Κανένας σκύλος δεν πρέπει να είναι για τα σαλόνια και τα rings μόνο!!!
 


bullmastiff_chief

Well-Known Member
12 Μαϊου 2010
131
0
Ειμαι και γω αυτης της αποψης! "He deserves more from life than being treated as a precious statue"

Κοσμα νομιζω το βλεπεις και απ' το σκυλο σου αν μπορει ή οχι να αντεξει πιο εντονους ρυθμους. Τα μπουλμαστιφ ειναι αθλητικα σκυλια και νομιζω οτι πολλες φορες γινομαστε υπερβολικοι. Εχουμε λαβει ολοι τα καταλληλα μετρα προστασιας. Να τρωνε ψηλα. Να μην τρεχουνε ασυστολα στη παιδικη ηλικια, καλο φαι, οχι σκαλια, κλπ. αλλα ο σκυλος οφειλει να ειναι σε καλη φυσικη κατασταση. Τωρα για το βαρος ολα ειναι σχετικα. Μην ξεχνατε πως τα λιονταρια ζυγιζουν τα θηλυκα γυρω στα 120 - 185 kg και τα αρσενικα 200 + αρκετες φορες πανω απο 250 kg και αν και ειναι τοσο βαρια μπορουν να τρεχουν αρκετη ωρα και για περιπου 8 δευτερολεπτα μπορουν να αναπτυξουν ταχυτητα γυρω στα 80 km. Και προκειτα για ζωα που δεν φημιζονται για την ταχυτητα (οπως ο γατοπαρδος) αλλα για τη δυναμη τους.

Θεωρω οτι πραγματι τα μπουλμαστιφ παλαιοτερα ηταν πιο αθλητικα και ισως οπως αρκετες φυλες , παιζανε σε λιγοτερα κιλα (σκεφτειτε απλα πως αλλαξε το μπουλντογκ τα τελευταια 100 χρονια ή το μαστινο ναπολιτανο) και εκτρέφονταν ακριβως για αυτο το λογο. Σημερα στις περισσοτερες χωρες ειναι κατοικιδια και προστατες της οικογενειας αλλα στη Νοτια Αφρικη τα μπουλμαστιφ ειναι ακομη πολυ δημοφιλη μαζι με τα boerboel και εκτελουν την εργασια που ειχανε και στο προσφατο παρελθον τους με μεγαλη επιτυχια!


Ομως...νομιζω, χωρις να ειμαι ο ειδικος, πως το τρεξιμο για αυτη τη ρατσα δεν πρεπει να γινεται καθε μερα και νομιζω πως τοσο πολυ και σε ενα σκυλι 15 μηνων ακομη ειναι νωρις. Αλλα αν καταλαβα καλα μαλλον ο σκυλος τροχαζει και δεν κανει αποτομες δρασκελιες. Για μυικη αναπτυξη αυτο που ξερουμε και οι περισσοτεροι και ο Ρικος (που ειναι και τουμπανο) το σωμα ανατπυσεται οχι μεσα στο γυμναστηριο αλλα κατα τη διαρκεια του υπνου, της ξεκουρασης και του φαγητου.

Εγω, μαθημενος και απο αυτα που καναμε εμεις στις καταδρομες (25 μηνες θητεια!!!) προσπαθω να βγαζω το σκυλο βολτα, αφου μεσα στα 5 λεπτα κανει οτι θελει να κανει στο δικο του ρυθμο, ενα εντονο ρυθμο περπατημα, μετα πιο χαλαρο, ενναλαγες γενικα και 2 - 3 φορες μεσα στο μισαωρο εκρηκτικο τρεξιμο για 100 - 150 μετρα. Αυτο Τιναζει τους μυς.

*Εδω να σημειωσω κατι, ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ που τον τρεχω γρηγορα, αν τυχει να δει καποιον μπροστα μας , βλεπω το σκυλο να πηγαινει προς το μερος του με σκοπο να τον ριξει κατω. (νομιζω το γρηγορο τρεξιμο ξυπναει τα ενστικτα του) αλλα τον εχω δεμενο διπλα μου και τον μαζευω εγκαιρως. :)

Βασικα ο σκυλος σιγα σιγα μπορει να προσαρμοστει σε καθε ειδους ασκηση αλλα καλο ειναι να προσεχουμε καθε ειδους υπερβολη. Λιγοτερη ή περισσοτερη άσκηση μπορει μακροπροθεσμα να βλαψει το σκυλι και νομιζω πως ολοι θελουμε να τα φτασουμε σε μια καλη ηλικια και μεχρι τελους να ειναι δυνατα και ακμαια οσο αυτο ειναι εφικτο. Το περπατημα , γρηγορο ή πιο χαλαρο δεν εβλαψε ποτε κανεναν καθως μηδενιζονται οι κραδασμοι και οι τριβες. Το τρεξιμο παρολαυτα θελει προσοχη!

Με αγαπη στους συγγενεις! :)
Ανδρεας
 


bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Κι εγώ είμαι της άποψης ότι χρειάζεται αρκετή άσκηση (και ίσως εντατική μετά τους 18-20 μήνες) αλλά πάντα με μέτρο.
Δε μπορεί για ένα σκύλο που δημιουργήθηκε για να "χτενίζει" απέραντες εκτάσεις, να τρέχει και να παλεύει με (οπλισμένους συχνά) ανθρώπους, να θεωρείται φυσιολογικό το να είναι όλη μέρα σε ένα διαμέρισμα και όλη του η εκτόνωση να είναι 1-2 βόλτες τη μέρα με το λουρί σε χαλαρό ρυθμό στα πέριξ της γειτονιάς για να μην πάθει τίποτα.
Από τη στιγμή που τελειώνει η βασική ανάπτυξη (περί τους 18 μήνες απ' όσο ξέρω), η δική μου οπτική είναι ότι θέλει αρκετή άσκηση, ειδικά σε ανώμαλο έδαφος (ανωφέρειες, κατωφέρειες κλπ), και αρκετή ώρα, τόση ώστε να κουραστεί.
Αυτό το εφαρμόζω στον δικό μου όποτε μπορώ (ειδικά τώρα που μεγάλωσε η μέρα και φτιάχνει ο καιρός), αν είναι να τα έχουμε σαν μπιμπελό τότε να τα βράσω...και ας μην έχω κάνει ακόμα εξετάσεις για δυσπλασία (πρέπει να το δρομολογήσω σύντομα πάντως)...:rolleyes:
Φυσικά, εννοείται ότι αν υπάρχει παθολογικό πρόβλημα (πχ δυσπλασία) και ανάλογα με το βαθμό αυτού, αλλάζει το πράγμα, αλλά τότε το παίρνουμε απόφαση ότι δυστυχώς έχουμε ένα κατ' ουσία "ανάπηρο" ζώο και οι προτεραιότητές μας είναι διαφορετικές (να μπορέσει να ζήσει όσο το δυνατόν πιο καλά, χωρίς να υποφέρει και φυσικά χωρίς να μας φύγουν ένα κάρο χρήματα σε εγχειρήσεις και λοιπά).
 


samsok

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2009
1.091
100
Ανδρεα ,αν αναφερεσαι σε εμενα,ναι ο Καισαρας τροχαζει και δεν καλπαζει και ναι βλεπω ποτε και αν κουραζεται.Επισης και εμενα αν τρεχουμε γρηγορα και δει καποιον να ρχεται ,μου δινει την ιδια εντυπωση οτι ...σημαδευει και ετοιμαζεται να κατεδαφισει τον αλλον !
 


bullmastiff_chief

Well-Known Member
12 Μαϊου 2010
131
0
Φιλε Κοσμα ορμωμενος απ' αυτα που ειπες και μετα προχωρησα..."εφυγα" που λεμε!

Θεωρω οτι εχεις κανει πολυ καλη δουλεια με τον Καισαρακο. Απο παλιες φωτο που βλεπω εχει παρει αρκετο ογκο και το στηθος του ειναι φανταστικο! (πεκ ντεκ και σουπερσετ πιεσεις με αλτηρες και βαλε) :) Και που εισαι ακομα! Κατσε να παρει το παιδι ολο το μποι του...

"Επισης και εμενα αν τρεχουμε γρηγορα και δει καποιον να ρχεται ,μου δινει την ιδια εντυπωση οτι ...σημαδευει και ετοιμαζεται να κατεδαφισει τον αλλον !" ...Τρεχει, καπου στα μεσα σηκωνει το κεφαλι, γεμιζει το προσωπο ρυτιδες, τεντωνει η ουρα, κατεβαζει κεφαλι και λοκαρει φιλε!!! Σιγουρα τα γονιδια του "θυμουνται" τα παλια!!!

Ειχα διαβασει καποτε ενα απιστευτο κειμενο στα Αγγλικα για τα μπουλμαστιφ και ελεγε πανω κατω "...Αν θελετε ενα ζωο που να ειναι πιστο και υπακουο αλλα ταυτοχρονα ατρομητο, να κινειται με δυναμη και με χαρη δεν υπαρχει καλυτερη επιλογη απο το Μπουλμαστιφ. Ενα λιονταρι στο κοσμο των σκυλων..." και καθε φορα που τον βλεπω να τρεχει φιλε σκεφτομαι ακριβως αυτο "Ενα λιοντάρι στο κοσμο των σκυλων"

Σας αφηνω με αυτο...παω να πιω ενα ποτηρακι κοκκινο κρασι!!! Στην υγεια σας φιλοι μου!!!
 


samsok

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2009
1.091
100
Φιλε Κοσμα ορμωμενος απ' αυτα που ειπες και μετα προχωρησα..."εφυγα" που λεμε!

Θεωρω οτι εχεις κανει πολυ καλη δουλεια με τον Καισαρακο. Απο παλιες φωτο που βλεπω εχει παρει αρκετο ογκο και το στηθος του ειναι φανταστικο! (πεκ ντεκ και σουπερσετ πιεσεις με αλτηρες και βαλε) :) Και που εισαι ακομα! Κατσε να παρει το παιδι ολο το μποι του...

"Επισης και εμενα αν τρεχουμε γρηγορα και δει καποιον να ρχεται ,μου δινει την ιδια εντυπωση οτι ...σημαδευει και ετοιμαζεται να κατεδαφισει τον αλλον !" ...Τρεχει, καπου στα μεσα σηκωνει το κεφαλι, γεμιζει το προσωπο ρυτιδες, τεντωνει η ουρα, κατεβαζει κεφαλι και λοκαρει φιλε!!! Σιγουρα τα γονιδια του "θυμουνται" τα παλια!!!

Ειχα διαβασει καποτε ενα απιστευτο κειμενο στα Αγγλικα για τα μπουλμαστιφ και ελεγε πανω κατω "...Αν θελετε ενα ζωο που να ειναι πιστο και υπακουο αλλα ταυτοχρονα ατρομητο, να κινειται με δυναμη και με χαρη δεν υπαρχει καλυτερη επιλογη απο το Μπουλμαστιφ. Ενα λιονταρι στο κοσμο των σκυλων..." και καθε φορα που τον βλεπω να τρεχει φιλε σκεφτομαι ακριβως αυτο "Ενα λιοντάρι στο κοσμο των σκυλων"

Σας αφηνω με αυτο...παω να πιω ενα ποτηρακι κοκκινο κρασι!!! Στην υγεια σας φιλοι μου!!!
οχι ρε πεκ ντεκ...καμψεις,αν του δειξω φαγητο πηγαινει απο την θεση ζιτς σε αυτην πλατς και αντιστροφα σε χρονο ...ντε τε!
Συνιστωνται 20 επαναληψεις ,3 φορες την ημερα και το στηθος σας θα το ζηλευουν οοοολοι :D
Υ.Γ σας αφηνω τωρα,παω να πιω εναν καφε στον μωλο με θεα την λιμνη και τα βουνα απεναντι!
 


Ricos

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2009
2.046
82
Athens
Ειχα διαβασει καποτε ενα απιστευτο κειμενο στα Αγγλικα για τα μπουλμαστιφ και ελεγε πανω κατω "...Αν θελετε ενα ζωο που να ειναι πιστο και υπακουο αλλα ταυτοχρονα ατρομητο, να κινειται με δυναμη και με χαρη δεν υπαρχει καλυτερη επιλογη απο το Μπουλμαστιφ. Ενα λιονταρι στο κοσμο των σκυλων..." και καθε φορα που τον βλεπω να τρεχει φιλε σκεφτομαι ακριβως αυτο "Ενα λιοντάρι στο κοσμο των σκυλων"
Πολυ ωραια εκφραση για να περιγραψεις ενα bullmastiff!