Mέτρο άριστο, η υπερβολή και στις δύο αντίθετες απόψεις [μεταξύ μαύρου και άσπρου - κακοποίησης και ζαχαροπλαστείου] υπάρχει το μέτρο και η λογική [το γκρι δηλαδή η επιβράβευση του σκύλου με χάδι - λεκτικά].....αυτό το θαύμα της "καρα"θετικής με την επένδυση στο χρόνο και ελάττωση της "γλυκιάς" προσμονής σταδιακά, δεν ξέρω τελικά πόσο δουλεύει, πόσο ενισχύει οικονομικά κάποιους και πόσο συντελεί στην υποβάθμιση του έργου των ίδιων των εκπαιδευτών και χαρακτηρισμό τους άδικα και ως απατεώνες από κάποιους "ατάλαντους" ιδιοκτήτες της θετικής "κατεύθυνσης" και όχι του μέσου δρόμου και της λογικής......με τη εμπειρία που έχω αποκτήσει [μέσω μιας σκληρής θα έλεγα εκπαίδευσής μου, σε σχέση με αυτά που βλέπω από "εκπαιδευμένους" σκύλους στο δρόμο] ένα έχω να πω, αν δε πιεστεί ο σκύλος στις λανθασμένες εμμονές του και συνήθειες, που σίγουρα οφείλονται σε παρελθόντα λάθη και των ιδιοκτητών, εκτός από τα "κληρονομικά" χαρίσματα, δουλειά δε γίνεται.....σκύλος δε γίνεται.....και το ευχάριστο είναι ότι το διάβασα για πρώτη φορά εδώ, έστω και έμμεσα....
Πίεση μπορεί να χρειαστεί στο σκύλο και σκληρή εκπαίδευση στον ιδιοκτήτη, που πρέπει να "εμπνέει" στο σκύλο σιγουριά και να πείθει ως αρχηγός. Και επειδή αναφέρθηκε η άγρια ζωή μέσα στην αγέλη, μη ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με λύκους.....ακόμη και στους μικρόσωμους........όσο για τους σκύλους δολοφόνους, σκύλους που δεν είναι εξημερωμένοι....έχετε δει τη βία που χρησιμοποιείται στην εξημέρωση αλόγων; Xωρίς πίεση δε γίνεται και ο "γητευτής των αλόγων" είναι ταινία....
Κάθε ιδιοκτήτης διαφορετικός, κάθε σκύλος διαφορετικός, πίεση θα χρειαστεί από ελάχιστη μέχρι πολύ μεγάλη....ανάλογα τη περίπτωση....