pedigree dogs exposed

cockeraki

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2009
294
0
Κέρκυρα
βασικα ειδα το βιντεο απο το σιτε που εσωσε ο/η κοπριτης,και δεν νομιζω να καταλαβα τοσο λαθος οτι μιλαγε για την αναπαραγωγη δυο σκυλων της ιδιας οικογενειας,αν εκανα λαθος τοτε ζηταω συγγνωμη.:(

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Αυτό έλεγε.

ΑΝ ΔΕΝ κανω λάθος δεν τίθεται θέμα αιμομιξίας στα σκυλιά. Απλά η αναπαραγωγή μεταξύ μιας κλειστής "ομάδας" εντείνει τόσο τα πρωτερήματα όσο και τις γενετικές ασθένειες της ομάδας αυτής.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
;Καλά το επιχείρημα περι αιμομιξίας στους ανθρώπους για μένα δε στέκει στους σκύλους..... στους ανθρώπους τίθενται και κοινωνικά και ψυχολογικά ζητήματα πέρα απο τα ιατρικά..... στους σκύλους είναι καθαρά ιατρικό το θέμα! Ας ζευγαρωνει οποιος θέλει με οποιον θέλει αρκεί να μην είναι άρρωστα τα σκυλιά και τραβηγμένα στο άπειρο τα χαρακτηριστικά τους!:mad::mad:

Καλά θύμωσα απίστευτα με τους νικητές πεκινουά και σπάνιελ.....

Ασχετο, έχω διαβάσει σ'αυτο το φορουμ oτι στα πεντιγκρι φαίνονται οι αρρώστιες (πχ δυσπλασία κτλ). Εκεί δεν ισχύει αυτό??

Α,και δε φταίνε μόνο οι εκτροφεις....... κάποιος τα ζητάει αυτά τα σκυλιά με τις τόσο τραβηγμένες μορφολογίες!!!

Και κάτι τελευταίο.... αναρωτιέμαι αν θα υπάρξει άυξηση στη ζήτηση για κοπρίτες οσο χειροτερευει η κατάσταση με το inbreeding......

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
καπου εχεις μπερδευτει γιατι ο ανθρωπος δεν κάνει αιμομιξίες για λόγους ηθικής ΚΑΙ ΟΧΙ για να μην βγαλει αρρωστους απογονους

σε αλλες εποχές με αλλα ηθη και εθιμα ιδιαιετερα στους κυκλους των βασιλέων - αυτοκρατόρων αδερφια παντρέυονταν και εκαναν απογονους

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
σε αλλες εποχές με αλλα ηθη και εθιμα ιδιαιετερα στους κυκλους των βασιλέων - αυτοκρατόρων αδερφια παντρέυονταν και εκαναν απογονους
Γι αυτό και κάποτε τις γενετικές ασθένειες τις ονόμαζαν και βασιλικές παλιά!;)

Αυτοί βέβαια το παρακάναν, αν ρίξεις μια ματιά σε γενεολογικά δένδρα από βασιλικές οικογένειες τα κοντινά ζευγαρώματα ήταν ο κανόνας!Αυτό το "βασιλικό inbreeding" δυστυχώς γιγάντωσε ασθένειες που θα είχαν πολύ μικρότερη συχνότητα...
Άσε και τις πετριές που κουβάλε αυτοί οι γαλαζοαίματοι....:rolleyes:

Το ζήτημα kopritis είναι ότι πολλές από αυτές τις ασθένειες δεν είναι υποχρεωμένοι να τις αναφέρουν στο pedigree από ότι κατάλαβα...

Και φυσικά όλοι μας έχουμε τις ευθύνες μας!Αν στον έναν αρέσει ο σκύλος να είναι 2 μέτρα και 200 κιλά, στον άλλο να είναι 2 εκατοστά και 2 γραμμάρια και στον άλλο να είναι μια κινούμενη ζάρα δεν βοηθάμε την κατάσταση, την επιδεινώνουμε...;)

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
παλι δεν με καταλαβατε

εγω δεν μιλησα για επαναλαμβανόμενες φορες (που βγαζουν προβληματα παντου) αλλα για μια φορα

η ερωτηση που εγινε ηταν

θα εκανες παιδι με την κόρη σου ??? (μια φορα)

και σε αυτο απάντησα

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Είναι μάλλον αστείο να εξανθρωπίζουμε την κυνοφιλία μετρώντας την με μέτρα ανθρώπινης ηθικής και αποδοχής.

Η "κλειστή" εκτροφή, δηλαδή το ζευγάρωμα μεταξύ γεννητόρων και απογόνων, είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα (διότι δεν βγαίνουν στην επιφάνεια μόνο οι όποιες κληρονομικές παθήσεις κρύβονται υποτελώς στο γονίδιο, αλλά και πολλά επιθυμητά χαρακτηριστικά) και δεν πρέπει να κρίνεται με μέτρα ηθικής, αφού και στην ελεύθερη φύση υπάρχει. Άλλωστε το συγκεκριμένο κεφάλαιο είναι μεγάλο και απαιτεί πιο εξειδικευμένες γνώσεις.

...αλλά κάνουμε μεγάλο λάθος αν σταθούμε στο γεγονός του ζευγαρώματος γεννήτορα - απογόνου μεταξύ σκύλων, διότι θα χάσουμε την όλη ουσία της λανθασμένης πορείας στην εκτροφή. Μακάρι το μεγαλύτερο πρόβλημα της εκτροφής να ήταν η "κλειστή εκτροφή"... θα το είχαμε λύσει σε χρόνο μηδέν.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Συμφωνώ κι εγώ με Promitheas!
Νομίζω ότι το ζήτημα, και θεωρώ ότι και στο ντοκυμαντέρ θα έπρεπε να τονιστεί περισσότερο, είναι ο υπερτυπισμός, κι όχι τοσο το inbreeding, ασχέτως αν συμφωνώ ή διαφωνώ με αυτό για άλλους λόγους, όχι ηθικούς.Αλλά απευθυνόμενοι σε ευρύτερο κοινό έτσι έκαναν μεγαλύτερο ντόρο αφού έμπλεξε και η ηθική μέσα!

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Συμφωνώ κι εγώ με promitheas.... και με foibos για τον υπερτυπισμό. Αλλά και το inbreeding είναι τεράστιο θέμα (είπα και παραπάνω, δε μ'ενδιαφέρει αν πάνε μάνα με γιο κτλ.... αλλά το γενικότερο κλείσιμο των pedigree είναι τεράστιο πρόβλημα και σε θέματα υγείας, ακόμα και αν δεν συνοδεύονται απο υπερτυπισμο... για την ακρίβεια δε μ'ενδιαφέρουν οι υπερβολές που γίνονται όσο δεν προκαλούν πρόβλημα υγείας).

Cicaci

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2010
353
3
Ξάνθη
Έπαθα ΣΟΚ!!!

Ξύπνησα περίεργα...
εχθες ειδα το ντοκιμαντερ του BBC Pedigree dogs exposed ...κι ακομα δεν εχω συνελθει!

Μετά απο αυτό δεν μπορει να ειναι ιδια η ζωή....

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.802
4.107
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Δυστυχώς... :(
Αρκετά απ' αυτά που λένε στο ντοκιμαντέρ τα ήξερα αλλά και πάλι σοκαρίστηκα, μερικά ούτε που τα φανταζόμουν...

Cicaci

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2010
353
3
Ξάνθη
Δεν μπορω να καταλαβω πως η ομορφια μπορει να ειναι κατι αρρωστο?
Ηταν ομορφα τη στιγμη που αυτα τα σκυλακια υπέφεραν?
Δεν μπορει το μυαλό μου να το δεχτεί....

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.802
4.107
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Δεν μπορω να καταλαβω πως η ομορφια μπορει να ειναι κατι αρρωστο?
Ηταν ομορφα τη στιγμη που αυτα τα σκυλακια υπέφεραν?
Δεν μπορει το μυαλό μου να το δεχτεί....
Δεν νομίζω να ήταν τόσο η ομορφιά όσο τα λεφτά
Επειδή η "ομορφιά" (πράγμα σχετικότατο) φέρνει και τα λεφτά
Δυστυχώς το "πάνω απ' όλα η υγεία" δεν ισχύει εδώ.... Κρίμα.

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
Δεν μπορώ τώρα με τίποτα -φρίκαρα με τα σπάνιελ...δεν γίνεται να το διαβάσω καπου?.........ένα σπάνιελ στο σαλόνι μου να τρέμει επειδή το κρανίο είναι μικρό για τον εγκέφαλο...................έστω και απο οθόνης.........................τι έχει παρακάτω??????????

Καταλαβα δεν χρειαζεται να το δω............ο υπερτυπισμός
η απληστία
η άγνοια επι της φύσης και των νόμων της
και η πλήρη αλλοτρίωση του ανθρώπου ,
που ώς νοήμων θα έπρεπε τουλάχιστον να συντηρεί το περιβάλλον του
αν όχι να το βελτιώνει συνεχώς
δημιουργούν πολλά όντα με σίγουρο εισητήριο για πρόωρο βασανιστικό θάνατο
προκειμένου να γεννηθούν πολύ λίγα με τέλεια εξωτερικά χαρακτηριστικά
και να σαρώσουν τις διακρίσεις στις εκθέσεις
ώστε να εξασφαλίσουν μεγαλύτερους τζίρους/πωλήσεις στο εκτροφείο τους
για να αγοράσουν καινούργια έπιπλα ή άλατα για το τζακούζι τους,αυτό στο roof garden:mad:

Το πέτυχα?:(

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.802
4.107
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Στο τέλος αυτό με τα σπάνιελ είχε γίνει θέμα στον κυνολογικό όμηλο της Μεγάλης Βρετανίας, και δείχνουν και μια συνένευξη με μία εκτροφέα Κινγκ Τσάρλς το σκυλί της οποίας είχε αυτήν την ασθένεια, και αυτή το γνώριζε, αλλά δεν το έβγαλε από την αναπαραγογή και είχε κερδίσει και σε εκθέσεις... νομίζω το έβγαλαν καλύτερο μορφολογικά Κινγκ Τσαρλς της Μεγάλης Βρετανίας.

Η όλη ουσία είναι πως με τα χρόνια οι περισσότερες ράτσες σκύλων έχουν χάσει το 90% των γονιδίων τους επειδή γινόταν (και γίνεται) inbreeding για μορφολογία και χαρακτήρα με συνέπεια να σαρώνουν οι γενετικές ασθένειες. Επίσης σε ένα σημείο (φρίκαρα) θανάτωναν κουτάβια που δεν είναι με το πρότυπο αν και ήταν απόλυτα υγειή.

Να ρωτήσω εγώ κάτι. Κάποιος, υποτίθεται εκτροφέας, βγάζει στην ιστοσελίδα του τα αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων για τα σκυλιά του. Πώς μπορούμε να ξέρουμε αν είναι αληθινά; Π.χ. έχω παρατηρίσει σε μια ιστοσελίδα εκτροφέα εδώ (ο οποίος έβαλε και σκαναρισμένα αποτελέσματα από τον Νοβακ για το σκύλο του), στην ιστοσελίδα του έγραφε HD A ED 0, ενώ το χαρτί του Νόβακ έλεγε HD C ED 0.

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Να ρωτήσω εγώ κάτι. Κάποιος, υποτίθεται εκτροφέας, βγάζει στην ιστοσελίδα του τα αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων για τα σκυλιά του. Πώς μπορούμε να ξέρουμε αν είναι αληθινά; Π.χ. έχω παρατηρίσει σε μια ιστοσελίδα εκτροφέα εδώ (ο οποίος έβαλε και σκαναρισμένα αποτελέσματα από τον Νοβακ για το σκύλο του), στην ιστοσελίδα του έγραφε HD A ED 0, ενώ το χαρτί του Νόβακ έλεγε HD C ED 0.
Αυτο τωρα τι σχεση εχει με το ντοκυμαντερ ? (που επισης εχει εξαντληθει σαν θεμα σε αυτο το φορουμ αλλα τεσπα ...).

Τα ντοκιμαντερ αυτου του ειδους παντα επιτελουν ενα συγκεκριμμενο σκοπο και εξοπλιζονται με τα καταλληλα ''συγκινησιακα'' οπλα ωστε να περασουν ενα μηνυμα.

Βλεπεις το Zeitgeist και γινεσαι αντικαπιταλιστης , αθεος
Βλεπεις το Earthlings και ορκιζεσαι πως δεν θα ξαναφας κοτοπουλο ή γουρουνι εκτροφειου
Βλεπεις ενα ντοκιμαντερ με την πεινα στην Αφρικη και ενδεχομενως να νιωσεις μια συστολη για την Orijen που τρωει ο σκυλος σου ....

...λέμε τωρα :-| (να κανουμε και λιγο πλακα :D:rolleyes: )

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.802
4.107
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Αυτο τωρα τι σχεση εχει με το ντοκυμαντερ ? (που επισης εχει εξαντληθει σαν θεμα σε αυτο το φορουμ αλλα τεσπα ...).
Απ' όσο γνωρίζω και η δυσπλασία γενετική ασθένεια είναι, πώς δεν έχει σχέση; :-|

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Απ' όσο γνωρίζω και η δυσπλασία γενετική ασθένεια είναι, πώς δεν έχει σχέση; :-|
Πολλες ειναι οι γεννετικες παθησεις ...δεν βρισκω ποια ειναι η συνδεση του ντοκυμαντερ με τις εξετασεις που δημοσιευουν οι εκτροφεις στα site τους και ακομα περισσοτερο , ποια ειναι η σχεση του Ελληνα εκτροφεα και του Νοβακ κλπ :D

Εχει αναφερθει πολλες φορες πως δεν μπορει να εισαι ποτε σιγουρος ...δεν μπορεις να εισαι σιγουρος αν οι εξετασεις εγιναν σωστα , αν τα αποτελεσματα τους ειναι αυθεντικα ,αν τα pedigree ειναι γνησια κλπ....ακομα και να ολα ειναι σωστα , παλι δεν μπορει να εισαι σιγουρος αν το κουταβι σου θα ειναι απολυτως υγιες (τις πιθανοτητες μειωνεις σε ενα βαθμο αποδεκτο).