Και στα δύο....
Είναι πολλά τα "κολπάκια" που χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να καλύψουν ελαττώματα του σκύλου τους Μιχάλη, είτε στο μαλλί είτε στη σωματοδομη. Ακόμα και ένα στραβό topline μπορεί να καλυφθεί, όπως και ένα ίδιο να μην αναδειχθεί.
Εχω ακούσει και εγώ οτι κάνουν τέτοια κολπάκια. Το θεωρώ όμως ανέντιμο και ανειλικρινές να προσπαθήσεις να κρύψεις ατέλειες. Είτε με βαψίματα είτε με δεσίματα αυτιών είτε τραβώντας το ψηλά στο gaiting με τα μπροστινά πόδια στον αέρα για να φανεί ίσιο το topline ή ένα σωρό άλλες πατέντες καμουφλαρίσματος. Σημασία έχει να είμαστε ειλικρινείς και εμείς πρώτα να κρίνουμε αυστηρά τον σκύλο μας, παρουσιάζοντάς τον όπως είναι στην πραγματικότητα αναδεικνύοντας τα προτερήματα και όχι καμουφλάροντας με ανέντιμους τρόπους τα ελαττώματα.
Έχει διαφορά όμως το να μην μπορεί να διακρίνει ελαττώματα ο κριτής από άγνοια ή επειδή δεν είναι σπεσιαλίστας - όπως αναφέρει η Σοφία - και άλλο εσκεμμένα να προσπαθείς να τον ξεγελάσεις.
Να αλλάξει η υφή το μαλλί π.χ. από wooly να γίνει silky όχι αλλά να δείχνει καλύτερο από ότι είναι στην πραγματικότητα φυσικά. Γιατί μην ξεχνάς οτι η ποιότητα του μαλλιού ενός Yorkie δεν είναι μία από τις τρεις κατηγορίες και παπαλα... υπάρχουν πολλές ποιότητες silky άλλες καλές και άλλες όχι.
Επιλέγεις φυσικά προϊόντα που κάθονται καλά στον σκύλο σου, δεν του δημιουργούν ξηροδερμίες ή άλλα προβλήματα και του κάνουν όμορφο μαλλάκι. Αυτά είναι θεμιτά - θέλω να πιστεύω....
Προσπαθείς να διατηρήσεις το μαλλάκι του στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και να το περιποιηθείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Φυσικά δεν αναφέρομαι σε χρωμοσαμπουάν που το γράφουν ξεκάθαρα πάνω, αλλά σε φυσικά προϊόντα ενυδάτωσης, καθαρισμού και προστασίας που σύμφωνα με όσα γράφουν πάνω ΔΕΝ επηρεάζουν το χρώμα ή την υφή του τριχώματος.
Το αν το κάνουν "κρυφά" δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω.
Όπως δεν γνωρίζω και τα ανθρώπινα πόσο και αν επηρεάζουν τα δικά μας μαλλιά.
Αν γνωρίζετε παραπάνω λεπτομέρειες θα ήθελα να τις μοιραστείτε μαζί μου.
Φαντάζομαι πως έμπειροι κριτές (σπεσιαλίστες στη φυλή) θα είναι σε θέση να αξιολογήσουν πόσο σωστή ή όχι είναι η ποιότητα. Και φυσικά αν όλοι οι εκθέτες της φυλής παρουσίαζαν γιόρκι χωρίς ίχνος οποιουδήποτε προϊόντος πάνω τους, σαφώς θα έκανα και εγώ το ίδιο. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου.
ναι, μιλάω αποκλειστικά για την κατασκευή του σκύλου.....Το μαλλί,έτσι κι αλλιώς αν είναι με σωστή υφή και περιποιημένο, με σχετικά σωστό χρώμα κλπ,είναι μια χαρά!
Φαντάσου τώρα ένα teckel με στραβά πίσω πόδια και ένα yorkie...Ποιός θα καταλάβει άν το δεύτερο έχει στραβούτσικα ποδαράκια?????μόνο ο σπεσιαλίστας και κάποιος που γνωρίζει πολύ καλά τη φυλή.Ενδεικτικά θα σας πω,πώς έχω δεί σκυλάκι σε show και το ίδιο τυλιγμένο σπίτι του,και δεν το γνώρισα
Οταν είναι τυλιγμένα διακρίνονται όλες οι ατέλειες που ενδεχομένως έχουν.
Βλέπεις πεντακάθαρα τη σωματοδομή χωρίς το καμουφλαζ ή τα εφέ της τρίχας.
Αλλά εκεί είναι που πρέπει να είσαι ειλικρινής και να αξιολογήσεις όσο πιο αυστηρά μπορείς αυτό που βλέπεις. Αλλωστε πιο πολύ τυλιγμένο τον βλέπεις τον σκύλο παρά με το μαλλί του ελεύθερο και σε κάθε του κίνηση, παρατηρείς, βλέπεις, αξιολογείς πόδια, κίνηση, topline κλπ κλπ.
Μαθαίνουμε ακόμα και έχουμε να μάθουμε ακόμα πολλά πολλά περισσότερα.