S.A.R.D. (SUDDEN ACQUIRED RETINAL DEGENERATION)

Meligra

Well-Known Member
12 Μαρτίου 2010
64
0
Καλοί μου φίλοι γεια σας.
Είμαι ιδιοκτήτρια ενός θηλυκού γαλλικού μπουλντογκ που ακούει στο όνομα "Μελίγκρα". Από καιρό ήθελα να κάνω μια όμορφη παρουσίαση αυτής της ζωούλας, που άλλαξε και τη δική μου ζωή εδώ και ένα περίπου χρόνο που έχω την τύχη να την έχω. Ο περιορισμένος ελεύθερος χρόνος μου δεν μου το επέτρεψε και δυστυχώς αναγκάζομαι να σας την παρουσιάσω στην κατηγορία "Υγεία & Ασθένειες" με αφορμή ένα άξαφνο πρόβλημα στην υγεία της, το οποίο μου έγινε γνωστό πριν 3 ημέρες.
Ο λόγος που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας είναι η ανάγκη μου να αντλήσω πληροφορίες,εμπειρίες και γνώσεις από όποιον γνωρίζει κάτι περισσότερο από εμένα.
Ξεκινώντας να σας πώ πως η Μελίγκρα είναι 13.5 μηνών ! Πριν την αποκτήσουμε γνωρίζαμε καλά πως τα σκυλιά αυτής της ράτσας είναι ευαίσθητα με το αναπνευστικό τους σύστημα, με δερματικές και ορθοπεδικές παθήσεις. Ήμασταν έτοιμοι λοιπόν να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα υγείας ή ακόμα καλύτερα να τα προλάβουμε όσο μπορούσαμε με σωστή διατροφή και γενικότερα με έναν προσεκτικό από τη μεριά μας τρόπο ζωής. Νιώθαμε πολύ τυχεροί γιατί η Μελιγκρίτσα μας δεν είχε και δεν έχει εμφανίσει κανένα τέτοιο πρόβλημα! Η ζωή όμως και η υγεία τελικά κρύβει εκπλήξεις δυσάρεστες που δεν μπορείς να τις φανταστείς και να τις περιμένεις!
Πριν λίγες μέρες μια μικρή αλλαγή στη συμπεριφορά της μας προβλημάτισε και μας έκανε να επισκεφτούμε την κτηνιάτρο της. Η αλλαγή αυτή είχε να κάνει με την όραση της. Η κτηνίατρος αφού την εξέτασε και είδε κάτι ανησυχητικό μας παρέπεμψε σε συνάδελφο της ειδικευμένη στην οφθαλμιατρική ζώων! Τα νέα δεν ήτανε καθόλου ευχάριστα... " ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΤΥΦΛΟ ".....!!!!!!!!
Πρόκειται για μια πάθηση που ονομάζεται S.A.R.D (SUDDEN ACQUIRED RETINAL DEGENERATION) = ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣ ΕΠΙΚΤΗΤΗΣ ΕΚΦΥΛΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ
Σύνδρομο Αιφνίδια Επίκτητης εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς (SARDS), αφορά μόνο σκύλους, ονομάζουμε την παθολογική κατάσταση, η οποία συνήθως έχει ως αποτέλεσμα την ταχεία εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς και οδηγεί σε οριστική, ολική απώλεια όρασης μέσα σε λίγες ημέρες έως λίγες εβδομάδες.Η τύφλωση επέρχεται κατ 'ουσίαν από τη μια μέρα στην άλλη και περιέργως ενώ το ζώο ανταποκρίνεται στο φως, ουσιαστκάτο ζώο είναι τυφλό! Επειδή στο σύνδρομο επίκτητης εκφύλισης του αμφιβληστροειδούς, δεν υπάρχουν οφθαλμολογικά ευρήματα που να δείχνουν ότι κάτι συμβαίνει, τα ασθενή ζώα είναι με φαινομενικά φυσιολογικά μάτια αλλά με οξεία απώλεια της όρασης.Η αιτία που προκαλεί το SARDS είναι άγνωστη μέχρι αυτή τη στιγμή. Έχει αποδειχθεί όμως, ότι δεν είναι μια κληρονομική (γενετική) διαταραχή και θεωρείται ότι είναι μια τοξική αντίδραση στον αμφιβληστροειδή.
Στόχος αυτής της δημοσίευσης δεν είναι μόνο η άντληση πληροφορίων από εσάς για το συγκεκριμένο θέμα αλλά και η ενημέρωση μελλοντικών πιθανών ιδιοκτητών σκύλων με την ίδια πάθηση !
Σας ευχαριστώ για το χρόνο που διαθέσατε για την ανάγνωση του συγκεκριμένου post !

Lindaki

Well-Known Member
28 Μαρτίου 2010
849
2
Καλωσηρθες, καλωσηρθες, καλωσηρθες!Και λυπαμαι παρα πολυ για το σκυλακι σου και απο την αλλη ευχαριστουμε για το ωραιο ποστ και την ενημερωση. :)

Meligra

Well-Known Member
12 Μαρτίου 2010
64
0
Καλωσηρθες, καλωσηρθες, καλωσηρθες!Και λυπαμαι παρα πολυ για το σκυλακι σου και απο την αλλη ευχαριστουμε για το ωραιο ποστ και την ενημερωση. :)
Να είσαι καλά :) ! ! !

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.664
11.080
Athens
Λυπάμαι πολύ. Πρώτη φορά το ακούω - τι να πω...
Τι σκέφτεστε να κάνετε από εδώ και πέρα?

Meligra

Well-Known Member
12 Μαρτίου 2010
64
0
Για δες αυτό και ρώτα τον κτηνίατρο:
http://www.sciencedaily.com/releases/2007/05/070531094241.htm
Φίλε μου ευχαριστώ για το ενδιαφέρον στο θέμα μου. Είμαι αρκετά προβληματισμένη γιατί με όσους γιατρούς μίλησα στην Ελλάδα μου αποκλείσανε το ενδεχόμενο αποκατάστασης της όρασης της. Θεωρούν πως ότι κι αν υπάρχει στο εξωτερικό είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο! Χτες μίλησα με μία φίλη από Ιταλία η οποία ανέφερε το θέμα μου σε έναν ,όπως μου είπε ,από τους 3 καλύτερους κτηνιάτρους της Ιταλίας και της είπε πως αν μπορέσει να δει τη Μελίγκρα όσο πιο σύντομα γίνεται ίσως καταφέρει να κάνει κάτι ! Δεν ξέρω τι να πιστέψω και σε τι να ελπίζω...

Lostris

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2010
2.280
4
Πειραιάς
Αν έχεις την οικονομική άνεση να το κάνεις, μην διστάσεις. Τουλάχιστον αυτό θα έκανα εγώ, για να μην σου πω ότι θα δανειζόμουν από χίλιες μεριές...
Εύχομαι τα καλύτερα για τη μικρή σου και μακάρι να βρεις μια θεραπεία.

Meligra

Well-Known Member
12 Μαρτίου 2010
64
0
Λυπάμαι πολύ. Πρώτη φορά το ακούω - τι να πω...
Τι σκέφτεστε να κάνετε από εδώ και πέρα?
Χτες βγήκανε και οι αιματολογικές εξετάσεις της , οι οποίες ειναι όλες καλές! Σκεφτόμαστε να κάνουμε μια επίσκεψη και σε έναν δεύτερο οφθαλμίατρο.... Έχουμε ακόμα πολλά ερωτηματικά κι αυτό γιατί η Μελίγκρα δεν έχει όλα τα συμπτώματα που έχουν τα σκυλιά με αυτό το νόσημα! Η ασθένεια αυτή παρουσιάζεται στα σκυλιά από την ηλικία των 6 ετών και μετά ενώ η Μελίγκρα μας είναι μόλις ενός έτους!!! Επίσης δεν έχει συμπτώματα υπερβολικής δείψας και πείνας όπως θα έπρεπε σύμφωνα με τη βιβλιογραφία! Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας....ΑΝ περνάει κάτι :(

Meligra

Well-Known Member
12 Μαρτίου 2010
64
0
Αν έχεις την οικονομική άνεση να το κάνεις, μην διστάσεις. Τουλάχιστον αυτό θα έκανα εγώ, για να μην σου πω ότι θα δανειζόμουν από χίλιες μεριές...
Εύχομαι τα καλύτερα για τη μικρή σου και μακάρι να βρεις μια θεραπεία.
Ειλικρινά φίλε μου θα ήθελα να το κάνω ... αλλά θα ήθελα να έχω κάποια στοιχεία που θα με έπειθαν πως υπάρχει ελπίδα για κάτι καλύτερο... Φοβάμαι να μην ταλαιπωρήσω το πλασματάκι αυτό χωρίς κάποιο αποτέλεσμα!

Lostris

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2010
2.280
4
Πειραιάς
Τώρα είδα και το παραπάνω ποστ. Αφού δεν έχει όλα τα συμπτώματα, μήπως πρέπει να την πάτε και σε άλλο γιατρό? Είναι πάρα πολύ μικρή για να πεις ότι δεν θα το ψάξεις λίγο παραπάνω.
Ίσως να μην χρειαστεί να την ταλαιπωρήσεις με κάποιο χειρουργείο, ή με οδυνηρή θεραπεία. Ψάξτο, ρώτησε κι' αλλού. Ακόμα και έτσι να είναι καλύτερα να ταλαιπωρηθεί μια φορά, παρά να ταλαιπωρείται άλλα δέκα και πλέον χρόνια χωρίς την όραση της.

Meligra

Well-Known Member
12 Μαρτίου 2010
64
0
Τώρα είδα και το παραπάνω ποστ. Αφού δεν έχει όλα τα συμπτώματα, μήπως πρέπει να την πάτε και σε άλλο γιατρό? Είναι πάρα πολύ μικρή για να πεις ότι δεν θα το ψάξεις λίγο παραπάνω.
Ίσως να μην χρειαστεί να την ταλαιπωρήσεις με κάποιο χειρουργείο, ή με οδυνηρή θεραπεία. Ψάξτο, ρώτησε κι' αλλού. Ακόμα και έτσι να είναι καλύτερα να ταλαιπωρηθεί μια φορά, παρά να ταλαιπωρείται άλλα δέκα και πλέον χρόνια χωρίς την όραση της.
Σίγουρα θα το ψάξω κι άλλο... ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ φίλε μου για την ενθάρυνση!!! Οταν έχω νέα θα σας ενημέρωσω ! ;)

Last edited by a moderator:

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
57
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
η αιφνιδια εκφυληση του αμφιβληστροειδη (ΑΕΑ) εχει αγνωστη αιτιολογια
μπορει να εμφανιστει σε σκυλους καθε ηλικιας,που ομως κατα τα αλλα ειναι υγιεις
παχυσαρκοι και μεσηλικες σκυλοι εμφανιζουν προδιαθεση στην παθηση αυτη
σε ορισμενους απο τους σκυλους που εχουν προσβληθει μπορει να παρουσιαστουν τα συμπτωματα ή να τεθει κλινικα η διαγνωση του υπερφλοιοεπινεφριδισμου
η χαρακτηριστικοτερη κλινικη εκδηλωση της ΑΕΑ ειναι η γρηγορη και πληρης απωλεια της ορασης ,που τις περισσοτερες φορες επερχεται μεσα σε λιγες ημερες 'η το περισσοτερο σε αρκετες εβδομαδες
στην παθηση αυτη προσβαλλονται στον ιδιο βαθμο

στην ΑΕΑ οι φωτουποδοχεις εμφανιζονται παθολογικοι κατα την εξεταση στο ηλεκτρονικο μικροσκοπιο τη στιγμη που η τυφλωση εκδηλωνεται για πρωτη φορα,παρα το γεγονος οτι ο βυθος εμφανιζεται φυσιολογικος κατα την οφθαλμοσκοπιση

στην οφθαλμοσκοπιση ,οι αλλοιωσεις που υποδηλωνουν εκφυλιση,παρατηρουνται υστερα απο αρκετους μηνες (υπεραντανακλαση του ταπητιου,εξαφανιση των αγγειων)
στην ΑΕΑ το ηλεκτροαμφιβληστροειδογραφημα ειναι παθολογικο απο τη στιγμη της προσκομισης του σκυλου,γεγονος που τη διαφοροποιει απο την οπτικη νευριτιδα,τα νεοπλασματα της υποφησης και την τυφλωση που εχει κεντρικη αιτιολογια
SAUNDERS

προσωπικη ερωτηση : τι εξεταση εκανε για βγαλει αυτη τη διαγνωση ? εψαξε η γιατρος μηπως η εκφυλιση του αμφιβληστροειδη προκληθηκε απο γλαυκωμα ή απο φλεγμονη ?

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
66
Brussels
dolceconspirito.com
προσωπικη ερωτηση : τι εξεταση εκανε για βγαλει αυτη τη διαγνωση ? εψαξε η γιατρος μηπως η εκφυλιση του αμφιβληστροειδη προκληθηκε απο γλαυκωμα ή απο φλεγμονη ?
Πολλή σωστή η ερώτηση της Krina.

Εισαι σίγουρη ότι η διάγνωση είναι σωστή; Υπάρχουν διάφορες αιτίες που μπορουν να την προκαλέσουν.

DOG.CRIME

Well-Known Member
5 Ιουλίου 2010
1.289
7
Το γεγονός ότι δεν έχει όλα τα συμπτώματα δεν λέει κάτι. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν μερικά από αυτα όχι όλα. Αλλά θα κανείς καλά να πας και σε άλλον γιατρό.

Meligra

Well-Known Member
12 Μαρτίου 2010
64
0
Πολλή σωστή η ερώτηση της Krina.

Εισαι σίγουρη ότι η διάγνωση είναι σωστή; Υπάρχουν διάφορες αιτίες που μπορουν να την προκαλέσουν.
Οντως η ερωτηση σας ειναι πολυ σωστη. Η οφθαλμιατρος εκανε μια οφθαλμοσκοπηση στην οποια δεν παρατηρησε κανενα προβλημα στα ματια , δηλαδη απο οτι μας ειπε, καμοια φλεγμονη στους οφθαλμους που σημαινει οτι δεν η τυφλωση δεν προηλθε απο καποιο χτυπημα.Ουσιαστηκα η διαγνωση βγηκε με την εις ατοπον απαγωγη. Διαβασα πως αυτη η ασθενεια μπορει να επιβεβαιωθει μονο με μια εξεταση που ονομαζεται ERG την οποια δεν γνωριζω αν την κανουν στη Ελλαδα!!! Για το λογο αυτο προβληματιζομαι κι εγω αν η διαγνωση ειναι οντως σωστη! Η γιατρος ηταν κατηγορηματικη πως το σκυλι δεν βλεπει ΤΙΠΟΤΑ....αλλά εμεις νιωθουμε πως κατι βλεπει.....

Meligra

Well-Known Member
12 Μαρτίου 2010
64
0
με ηλεκτροαμφιβληστροειδογραφημα μπορει να επιβεβαιωθει η διαγνωση της αιφνιδιας εκφυλισης αμφιβληστροειδη
Ναι αλλα δεν γνωριζω που μπορω να κανω αυτην την εξεταση ! ! !

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
57
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
ρωτησε την ειδικη οφθαλμιατρο που πηγες και παρε τηλεφωνο και τον κτηνιατρικο συλλογο επισης και τους πανεπιστημιακους θεσσαλονικης

κοιτα αυτο http://www.vets.gr/article.php?article_id=119 το βρηκα απο το google ,δεν γνωριζω τους γιατρους εκει ,παρε τηλεφωνο και ρωτησε τους

Meligra

Well-Known Member
12 Μαρτίου 2010
64
0
ρωτησε την ειδικη οφθαλμιατρο που πηγες και παρε τηλεφωνο και τον κτηνιατρικο συλλογο επισης και τους πανεπιστημιακους θεσσαλονικης

κοιτα αυτο http://www.vets.gr/article.php?article_id=119 το βρηκα απο το google ,δεν γνωριζω τους γιατρους εκει ,παρε τηλεφωνο και ρωτησε τους
Αυριο το πρωι κλεισαμε ραντεβου για ηλεκτροαμφιβληστροειδογραφημα ! ! ! Θα την αφησουμε εκει και θα την παρουμε το απογευμα..... ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα μαθουμε την αληθεια !