Show vs. Pet

solco

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2008
807
0
Syros Greece
www.caneguardiano.com
Κατερίνα μου, είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο να ορίσεις από κουτάβι ποιο είναι ή θα είναι πετ, πέρα από σημαντικές περιπτώσεις που είναι εμφανή τα ελαττώματα.

Ξέρεις πόσα σκυλιά έχουν δοθεί για πετ (ή τελως πάντων "μη show") και οι εκτροφείς μετά τραβούσαν τα μαλλιά τους?

Πρόχειρα μου έρχονται οι παρακάτω σκύλοι που αποτέλεσαν κάποιους απ' τους σημαντικότερους γεννήτορες της φυλής τους:

Graaf Quirinus Van Neerlands Stam (Dobermann)
Falko vom Gruentenblick (Rottweiler)
Indio del Litoral (Dogo Argentino - δεν δόθηκε για πετ, αλλά για κυνηγός και "όχι show")

και είμαι σίγουρος πως σε κάθε φυλή υπάρχει και τουλάχιστον ένα τέτοιο παράδειγμα.
...και εδω ερχομαι Κατερινα να υπενθυμισω τι ακριβως εννοουσα πριν λιγο καιρο με τη φραση μου "το λαθος του εκτροφεα"..;)

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Κατερίνα μου, είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο να ορίσεις από κουτάβι ποιο είναι ή θα είναι πετ, πέρα από σημαντικές περιπτώσεις που είναι εμφανή τα ελαττώματα.

Μα το ίδιο είπαμε...είπα ότι pet θα θεωρηθει κάποιο κουτάβι που έχει ελάττωμα, (πχ. προγναθισμο ας πούμε)..και θα πρέπει να στειρωθει πριν δοθει απο τον εκτροφεα.

Ξέρεις πόσα σκυλιά έχουν δοθεί για πετ (ή τελως πάντων "μη show") και οι εκτροφείς μετά τραβούσαν τα μαλλιά τους?

Λες να μη γνωρίζω βρε Promithea μου...??
Για αυτο και είπα ότι δεν μπορει να υπαρξει ξεχωριστη εκτροφη pet και ξεχωριστη εκτροφη show...
Για αυτο και δεν καταλαβα τι θέμα για συζήτηση άνοιξε η Ντόρα!!!!!:):)

...και εδω ερχομαι Κατερινα να υπενθυμισω τι ακριβως εννοουσα πριν λιγο καιρο με τη φραση μου "το λαθος του εκτροφεα"..;)
Θυμάμαι ότι κάτι τέτοιο έιχαμε συζητησει, αλλα δεν θυμαμαι το post..
Αλλά έχω την εντύπωση, (χωρίς να είμαι καθολου σίγουρη)..ότι κάτι άλλο εννοούσες!!

solco

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2008
807
0
Syros Greece
www.caneguardiano.com
και είμαι σίγουρος πως σε κάθε φυλή υπάρχει και τουλάχιστον ένα τέτοιο παράδειγμα.
Aυτο ακριβως εννοουσα και με ειχες ρωτησει..."καλα, δεν υποτιθεται οτι ο καλος εκτροφεας μπορει να ξεχωριζει την ποιοτητα τον κουταβιων του?"

solco

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2008
807
0
Syros Greece
www.caneguardiano.com
Εγω καταλαβα οτι ο τιτλος θα επρεπε να ειναι pet vs pet και οχι show vs pet...Ισως ετσι ειναι σωστοτερο και πιο κατανοητο.
PET σαν ποιοτητα vs PET σαν χρησιμοτητα...

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Εγω σου ειχα απαντησει ότι ένας σωστός εκτροφεας μπορει σε πολύ μεγαλο ποσοστο να δει τα ελαττώματα του σκύλου του από κουτάβι...
Σίγουρα έχουν υπαρξει και εξαιρέσεις...αλλά το γεγονός ότι αναφέρουμαι κάποια συγκεκριμένα σκυλιά τα οποία κάποιοι τα θυμούνται ώς "λάθη του εκτροφέα" ακόμα και σήμερα..σημαίνει ότι δεν συμβάινει και συνέχεια...
όπως έχει συμβει και το αντίθετο βέβαια...

solco

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2008
807
0
Syros Greece
www.caneguardiano.com
Δεν διαφωνουμε, απλα μου εκανε εντυπωση τοτε που ρωτησες γι αυτη τη φραση, επειδη εισαι πολλα χρονια στο χωρο.
Μας συγχωρειτε για την οφ τοπικ παρενθεση κυριοι συγγραφοντες στο θεμα..

sir-elric

Well-Known Member
17 Νοεμβρίου 2006
2.589
3
marathon beach
οι πολυ εμπειροι εκτροφεις σπανια κανουν λαθος.
συμφωνω και γω πως ενας εκτροφεας με εμπειρο ματι σπανια κανει λαθος
ακομα και οι εμπειροι κανουν λαθη. επεισης μην ξεχναμε οτι κατι που στην ελλαδα δεν θα επαιρνε cac ουτε σε επαρχιακη εκθεση στην ζουαζηλανδη θα ηταν πρωταθλητης.
πολυ σημαντικο και αυτο που ειπε παραπανω καποιος -οτι το γενητικο υλικο ειναι το μισο της εξισωσης το αλλο μισο ειναι πως θα ζησει και θα μεγαλωσει το σκυλι.

τελος ακομα και ενα μετριο σκυλι μπορει να ειναι πολυ καλο εκτροφικα.

δεν ειναι ασπρο μαυρο το θεμα ποιοτητα κουταβιου και η ιδεα να ζευγαρωνουμε πετ με πετ για ιδιοκτητες ειναι εξορισμου ακυρο και ακυροτικο

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Αν εκτος από το pet και το show, εμπαινε και ο παράγοντας εργασιακο, θα ηταν ισως ακομα πιο ενδιαφερον το θεμα.

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Το θέμα δεν είναι το λαχείο (δηλ. κουτάβι που πουλιέται ως πετ και γίνεται φοβερό)... αυτό πράγματι συμβαίνει στο κάθε εκτροφείο (πιο συχνά απ' όσο θα νόμιζε κανείς!). Το θέμα είναι να μην απατούνται οι αγοραστές των κουταβιών.

Για παράδειγμα, η Έυη αγόρασε το πρώτο της Άφγκαν γνωρίζοντας πως δεν έχει πολλές πιθανότητες να πάει καλά στις εκθέσεις (δεν άρεσε στον εκτροφέα). Παρ' όλ' αυτά με συνέπεια και πολύ σκληρή δουλειά, κατάφερε να μεγαλώσει σε έναν καταπληκτικό εκθεσιακό σκύλο!

Δεν είναι ασπρο-μαύρο το θέμα. Το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να ενημερώνεται και να ενημερώνει.

Όπως είπε και η Γαία, σε κάποιες φυλές το κοινό είναι πράγματι πιο "δύσκολο". Αυτό είναι ένα μεγάλο κομμάτι που θα πρέπει να αναλύσει/σκεφτεί καλά, όποιος θέλει να κάνει εκτροφή (εκτός από τα 1000 άλλα). Η κάθε φυλή προσελκύει διαφορετικούς τύπους ανθρώπων (σαν μέσο όρο).

Όσο να μην σου αρέσει ο μέσος όρος των "θαυμαστών" της φυλής σου, πρέπει να δεχτείς πως με αυτούς θα "χορέψεις". Κι όχι μόνο σαν εκτροφέας. Και σαν εκθέτης απλός και σαν απλός ιδιοκτήτης πετ ακόμη.

Μες στην μοναξιά μας, εμείς με τις πιο σπάνιες φυλές έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο σε αυτό το θέμα...
... αν και ούτε ΛΟΓΟΣ για εκτροφή σπάνιας φυλής στην Ελλάδα!

Αυτό μάλλον λέει κάτι για τον μέσο όρο γενικότερα (κυνοφιλικά). Οι περισσότεροι θέλουν τον σκύλο που είναι "της μόδας". ΟΧΙ για να κάνουν εκτροφή -απλά έτσι (χωρίς λόγο πραγματικό). Όπως θέλουν τα παπούτσια που είναι της μόδας!

Η "κατάσταση" show ή pet είναι δοκιμασμένη εκατό χρόνια σε χώρες με πολύ μεγαλύτερη ιστορία στην κυνοφιλία από εμάς. ΔΕΝ είναι εκεί το πρόβλημα.

Τέλος, ενώ αυτός που θέλει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ εκθεσιακό σκύλο, πρέπει να πάρει ενήλικο, υπάρχει μια πελώρια και ιδιαίτερα γλυκιά ευχαρίστηση που περιμένει εκείνον που θα πάρει ένα υποσχόμενο κουτάβι και θα το κάνει πρωταθλητή μόνος του μετά από σκληρή δουλειά!

Το γεγονός παραμένει όμως, πως για να μην "παίζουμε λαχείο" καλό είναι να ξεκινάμε με κουτάβι ποιότητας show, (να μειώσουμε την πιθανότητα να δουλεύουμε πολύ σκληρά χωρίς αποτέλεσμα)!

Last edited:

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Αν εκτος από το pet και το show, εμπαινε και ο παράγοντας εργασιακο, θα ηταν ισως ακομα πιο ενδιαφερον το θεμα.

Κι αυτό με παρόμοιο τρόπο το διαλέγεις.
Κοιτάς το πεντιγκρί του σκύλου με αυτό ως μέλημα. Κοιτάς τους γονείς του σκύλου με αυτό ως μέλημα (κι όσους συγγενείς μπορείς!). Διαλέγεις το κουτάβι με αυτό ως μέλημα και το μεγαλώνεις ανάλογα.

Είναι όμως πιο δύσκολη η ανατροφή ενός σωστού εργασιακού σκύλου και θέλει συγκεκριμένο τύπο ιδιοκτήτη (ενώ σχεδόν ο ΚΑΘΕΝΑΣ μπορεί να μεγαλώσει έναν πρωταθλητή μορφολογίας αν το θέλει αρκετά).

Ρώτα εμένα που πάντα προσπαθώ να έχω και τα ΔΥΟ (σε έναν σκύλο). Η άπληστη!

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Ας δεχτούμε πως συμβαίνει σπανιότατα (που δεν συμβαίνει)!

Οι τρεις παραπάνω σκύλοι που ανέφερα αποτελούν απ' τα σημαντικότερα γεννετικά υλικά της φυλής τους...

Τα ντόμπερμαν σήμερα δεν θα ήταν ίδια χωρίς τον Graaf Quirinus.
Πόσοι έχετε Ρότβαϊλερ που δεν έχουν τον Falko vom Gruentenblick?
Και για τον Indio γνωρίζετε πολύ καλά όσοι έχετε διαβάσει το subforum του Ντόγκο!

Σαφέστατα και δεν υπήρχε η πολυτέλεια να χαθούν από την φυλή αυτοί οι σκύλοι!

Ακόμα λοιπόν και σπανιότατα να συμβαίνει... προσωπικά δεν θα ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο;

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Και να μην ξεχναμε οτι η Μις κοσμος δεν ειναι η πιο ομορφη γυναικα του κοσμου,απλα ηταν στο σωστο μερος την σωστη στιγμη,ουτε η μανα της και ο πατερας της θα πρεπει να ειναι Αφροδιτη και Αδωνις.
Οσο για τα πετ και τα σοου η τα εργασιακα,αν τα παρει καποιος ασχετος αλαν νταλον θα γινουν.
Μερικα πραγματα ειναι κληρονομικα οχι εξ ολοκληρου,και μερικα πραγματα ειναι θεμα περιβαλοντος,αν γινει κακος συνδυασμος των δυο,αν δηλαδη κληρονομησει τα των γονεων του ο σκυλος αλλα ειναι σε λαθος περιβαλον και εχει κακη ανατροφη τοτε αστα,υπαρχει ομως περιπτωση να μην κληρονομησε αλλα στο σωστο περιβαλον και με καλη ανατροφη να γινει πολυ καλος,και εδω ομως ερχεται ο εκτροφεας που λεει οτι το καλο σκυλι κρινεται απο τα κουταβια του,και ενας σκυλος φτιαγμενος δεν θα τα βγαλει,πρεπει να εχει τα γονιδια,και οχι την ανατροφη για να δωσει παρακατω.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.328
Μέλη
20.094
Νεότερο μέλος
Thoryorky