Παράδειγμα ωμής (φρέσκιας) διατροφής


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.410
6.538
Σήμερα ήταν μέρα παραλαβής και προετοιμασία και σκέφτηκα να αδράξω την ευκαιρία και να δώσω ένα οπτικοποιημένο παράδειγμα με κάποια σχόλια. Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες χρησιμοποίησα:

1 κιλό πατσά κοιλιά
2 κιλά κιμά μοσχαρίσιο
1 κιλό κιμά χοιρινό
1 κιλό κορτεζίνα
4 μπιφτέκια με κιμά πρόβειο 4x300γρ.
500γρ. συκωτάκια/καρδιές/στομάχια κοτόπουλου
500γρ. γλώσσα φιλέτο
250γρ. σουπιές

350γρ. υπολείμματα από φρούτα και λαχανικά της σημερινής και χθεσινής ημέρας
400γρ. πατάτα βραστή περίσευμα από το φαγητό μας προχθές
200γρ. μακαρόνια από χθες

2 κουταλάκια του γλυκού κουρκουμά (υπάρχει στο σπίτι και τον χρησιμοποιούμε κι εμείς)
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα (υπάρχει στο σπίτι και την χρησιμοποιούμε κι εμείς)
3 σκελίδες σκόρδο (υπάρχει στο σπίτι και το χρησιμοποιούμε κι εμείς)
40ml. σησαμέλαιο (υπάρχει στο σπίτι και το χρησιμοποιούμε κι εμείς)
3 αυγά (υπάρχει στο σπίτι και τα χρησιμοποιούμε κι εμείς)

Όπως θα δείτε και από την απόδειξη τα κρεατικά κόστισαν 27,54€*. Επίσης, αν παρατηρήσετε είχα παραγγείλει βακαλάο ακέφαλο μα αντί για αυτό βρήκα στην παραγγελία την γλώσσα και τις σουπιές... Δεν με ενόχλησε ιδιαίτερα. :D

Αυτά τα συστατικά, αυτή η "συνταγή" δεν είναι μόνιμη, ούτε και την προτείνω ως κάτι... Είναι απλά αυτό που την δεδομένη στιγμή έκανα, με τα υλικά που είχα ή βρήκα σε καλές τιμές (σχετικό και αυτό μια που υπάρχουν και πιο φθηνές πηγές). Ίσως κάποια άλλη στιγμή ή κάποιος άλλος μας δώσει ένα άλλο παράδειγμα, μα το σίγουρο είναι πως ένας σκύλος 14-15 κιλών (σαν τους δικούς μου) μπορεί να τραφεί προς 1,5€ ανά ημέρα (30€/20μερίδες)... και "χρέωσα" και τα όσα υπάρχουν ήδη στο σπίτι.

Αν προσθέσουμε τις μέρες νηστείας (2 στο 20ήμερο για εμάς) το κόστος διατροφής των σκύλων μου είναι γύρω στο 1€/ημέρα και αυτό με την ποιότητα που βλέπετε και μπορείτε να κρίνετε. Η ημερήσια ποσότητα για έναν σκύλο 14-15 κιλά μιας ξηράς τροφής είναι 200-250γρ., με 60 τα 12 κιλά για μια καλής (αποδεκτής) ποιότητας τροφή (μέση τιμή) το κόστος θα ήταν γύρω στο 1,20€ ανά ημέρα.

Ελπίζω η δημοσίευση να βοηθήσει... :)

* Ο λιναρόσπορος και τα μούρα αφαιρέθηκαν από το ποσό. Είναι για "προσωπική κατανάλωση" αν και τρώνε και οι τετράποδοι καμιά φορά.

** Οι μερίδες με τα πλατάρια (2) καταναλώθηκαν σήμερα.
raw 01.jpg raw 02.jpg raw 03.jpg raw 04.jpg raw 05.jpg raw 06.jpg raw 07.jpg raw 08.jpg raw 09.jpg raw 10.jpg
 


takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.037
Αθήνα
Τρεις παρατηρήσεις που έχουν να κάνουν με τη δική μου οπτική στο τάισμα με ωμά και θα με ενδιέφερε ο αντίλογος. :)

  • Κιμάς χοιρινός που τον θεωρώ επικίνδυνο
  • Πολύ λίγα κρέατα με κόκκαλα
  • Πατσάς "άσπρος" και όχι ¨πράσινος"
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.410
6.538
1. Κιμάς χοιρινός από πηγή που είναι ασφαλής και για εμάς (όχι άγνωστες πηγές) και κατεψυγμένος (στους -18 για 18-21 ημέρες).

2. Έτυχε... Με την έννοια ότι αυτά βρήκα τώρα και αυτά έφτιαξα. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε "αρκετό κόκκαλο" στην διατροφή μας γιατί έτσι είχε τύχει πάλι.

3. Επίσης, τυχαίο. Τελευταίες μερίδες με πράσινο πατσά καταναλώθηκαν πριν τις γιορτές.

Γενικά, έχω το νου μου να έχουν μια ολοκληρωμένη διατροφή σε περίοδο εβδομάδας και μήνα. Όπως είπα και στην αρχή, είναι ένα παράδειγμα με συστατικά που είχα/βρήκα τώρα. Κατά τα άλλα, χρησιμοποιώ κάθε είδους κρέας, κόκκαλο (αποφεύγω τα κόκκαλα στήριξης), ψάρι. Χρησιμοποιώ τυριά, γιαούρτια, ξυνόγαλα, αυγά (και τα τσόφλια), φρούτα, λαχανικά, έλαια (σησάμι, καρύδα, λινάρι, σολομό, κ.α.)... Αποφάγια και υπολείμματα από το φαγητό μας.

Παράδειγμα (και tip) την Τετάρτη θα παραλάβω κάτι κοτόπουλα με 1,70€ το κιλό που θα χρησιμοποιηθούν και αυτά (οπότε και θα εμπλουτιστεί σε "κόκκαλο"). Έχει και το Lidl προσφορά με 1,99€ την Δευτέρα.
 


l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.642
7.753
Πολύ καλό όλο αυτό αλλά υποθέτω πρέπει να υπάρχει χρόνος για να γίνει. Εγώ με το τρόπο ζωής μου το τελευταίο δίμηνο δεν θα μπορούσα με τίποτα να ακολουθήσω τέτοιο πρόγραμμα διατροφής. Φαντάζομαι βέβαια ότι μετά από λίγο καιρό παίρνεις το "κολλάει" και τα κάνεις όλα γρήγορα.

Σε γενικές γραμμές το να επιδιώκεις ισορροπία σε βάθος χρόνου είναι το πιο σωστό το οποίο ισχύει και για μαγειρεμένη διατροφή αλλά ακόμη και για ανθρώπινη διατροφή.
 


ntoulis

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2013
3.217
2.434
Λαχανάκια Βρυξελλών
σουπιά και γλώσσα δεν θα έδινα ποτέ σε σκύλο, είναι ψάρια του βυθού που δεν τα βλέπει ο ήλιος :notworthy:
το σησαμέλαιο περίεργο χρώμα έχει :giggle:

ένα μπράβο για την προσπάθεια και το θέμα γενικά-ειδικά (y)
βακαλάο 650 γρ. 3,30 γιούροοζ, ίδια τιμή και η σουπιάοοζ ( στα ανάλογα γρ. ) ? :X3:
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.410
6.538
Ο χρόνος που αφιέρωσα για να γίνει ήταν 1 ώρα και 45 λεπτά και ξεκίνησα 1 ώρα αφού μου τα παρέδωσαν (τα κρεατικά) στην πόρτα μου (οπότε δεν υπήρχε "χαμένος" χρόνος για ψώνια). Θα είχα σίγουρα πολύ μεγαλύτερες έγνοιες από την διατροφή των σκύλων μου αν δε μπορούσα να βρω 1 ώρα και 45 λεπτά το μήνα (έστω, τις 20 μέρες)...

Να σημειώσω πως ταΐζω και ξηρά τροφή. Τάιζα 2-3 φορές την εβδομάδα, μα τώρα το έχω αραιώσει αρκετά και φτάνω τις 4-5 το μήνα.

Δεν υπάρχει "τέλεια διατροφή", δεν υπάρχουν "super foods"... Πρέπει να υπάρχει κοινή λογική.

Κυρίως ήθελα να δώσω ένα παράδειγμα σε σχέση με το κόστος της φρέσκιας/ωμής διατροφής έναντι των υπολοίπων, μιας και υπάρχει ένας μύθος γύρω (και) από αυτό. Άλλος ένας μύθος που "κυκλοφορεί" είναι ο υπερβολικός χρόνος παρασκευής και έδωσα τα δικά μου στοιχεία σε αυτή την δημοσίευση.
 


takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.037
Αθήνα
Θα είχα σίγουρα πολύ μεγαλύτερες έγνοιες από την διατροφή των σκύλων μου αν δε μπορούσα να βρω 1 ώρα και 45 λεπτά το μήνα (έστω, τις 20 μέρες)...
Πολύ σωστό!

Με "χαμένο" χρόνο για ψώνια και υπολογίζοντας τη διαδρομή προς και από τη Βαρβάκειο, ο χρόνος αγοράς και παρασκευής είναι περίπου 4 ώρες ανά 2 μήνες (για να ταϊστεί μια γαϊδάρα 40 κιλών)
 


ntoulis

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2013
3.217
2.434
Λαχανάκια Βρυξελλών
και τα τυροκομικά και τα λάδια επίσης, καλό θα είναι να τα αποφεύγεις, ειδικά ο σολωμός.. :confused: ας ζήσει και χωρίς ποίηση, :rolleyes: δεν θα πάθει τίποτα.. (y) ας βλέπει μόνο μαμαλάκη, βέφα, σκαρμούτσο κτλ :giggle:
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.410
6.538
@ntoulis καταλαβαίνω για ποιους λόγους το λες και μπορεί να έχεις και δίκιο και όσο και αν συζητήσουμε δε θα βρεθεί το απόλυτα σωστό.

Το μόνο σίγουρο είναι πως από οποιασδήποτε τιμής ξηρά τροφή (ή άλλη επεξεργασμένη) μια τέτοια διατροφή είναι αρκετά ποιοτικότερη. Τα φρέσκα και μη επεξεργασμένα προϊόντα είναι αυτά που πρέπει να προτιμά κάθε οργανισμός για να τραφεί.

Για τον σκύλο τα αποτελέσματα μια σωστής διατροφής είναι εμφανέστατα (και για τον άνθρωπο φυσικά), τόσο σε βάθος χρόνου όσο και άμεσα. Πάντως σίγουρα η διατροφή με φρέσκα και ωμά προϊόντα ΔΕΝ είναι μια ακριβή διατροφή και ΔΕΝ είναι μια διατροφή που απαιτεί υπερβολικό χρόνο προετοιμασίας.
 


Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.710
3.865
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
1. Κιμάς χοιρινός από πηγή που είναι ασφαλής και για εμάς (όχι άγνωστες πηγές) και κατεψυγμένος (στους -18 για 18-21 ημέρες).
Για τη νόσο Αουγέτσκι (Aujeszky) έχεις ακούσει; Το ότι η πηγή είναι ασφαλής, τι σημαίνει ακριβώς; Κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο; Η κατάψηξη δε σκοτώνει τον ιό, μόνο το καλό μαγείρεμα
 


FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.000
1.506
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Για τη νόσο Αουγέτσκι (Aujeszky) έχεις ακούσει; Το ότι η πηγή είναι ασφαλής, τι σημαίνει ακριβώς; Κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο; Η κατάψηξη δε σκοτώνει τον ιό, μόνο το καλό μαγείρεμα
Το ιδιο σκευτομουνα και εγω!
Δεν θα εδινα ΠΟΤΕ ομω χοιρινο!
Το οτι το κρεας κανει και για μας- δεν εχει σημασια για το Aujetzki- δεν κολλαει σε ανθρωπους- και ετσι δεν τα εξεταζουν και πολυ τα ζωα.
Εγω αποφευγω ακομα και να αγοραζω μοσχαρι για τα σκυλια σε μαγαζια που εχουν και χοιρινα ( στην βαρβακειο εχει τετοια που εχουν μονο μοσχαρι/αμνοερίφιο)- ΜΗΝ τυχον και τα εχουν βαλει καπου κοντα- η τα εχουν αγγιξει με τα ιδια εργαλεια/βασεις κοπης!
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.410
6.538
Την έχω υπόψη μου την νόσο, ναι. Από τα λίγα που έχω ακούσει, γνωρίζω πως καμία μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα (και μικρή βέβαια) δεν θα ήθελε ένα "ξέσπασμα" της νόσου εντός της. Υπάρχουν χώρες που είναι ελεύθερες της νόσου, όπως και περιοχές και μονάδες (υπάρχει μια διαβάθμιση). Η "βαθιά κατάψυξη" για 35-40 ημέρες καταστεί τον ιό ανενεργό. Επίσης, γίνεται και εμβολιασμός των πληθυσμών για περιορισμό και εξάλειψη της νόσου.

Όπως και με τις άλλες νόσους, έτσι και με αυτή, τον περισσότερο κίνδυνο διατρέχουν τα κυνήγια και τα αγνώστου προέλευσης κρέατα και πολύ λιγότερο τα προϊόντα από μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες. Ο κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος όταν πληρούνται οι σωστές προϋποθέσεις.

Σέβομαι τους φόβους του κάθε ενός και σίγουρα δε θα συμβούλευα το Α ή το Β για την διατροφή, τον εμβολιασμό, την εκπαίδευση, κ.ο.κ. Όσα γράφω και δημοσιεύω είναι προσωπικές απόψεις που έχουν ( ή όχι; ) κάποιες "βάσεις".
 
Last edited:


Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.710
3.865
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Ναι αλλά με το να γράφεις "εγώ δίνω ωμό χοιρινό κρέας σκυλιά μου" χωρίς να αναφέρεις έναν σοβαρό κίνδυνο (όπως αυτή η νόσος που είναι 100% θανατηφόρα) βάζεις σε κίνδυνο σκυλιά ιδιοκτητών που είναι νέοι σε αυτού του είδους διατροφής και δεν γνωρίζουν για τη νόσο Αουγέτσκι. Υπάρχουν χώρες στις οποίες η νόσος αυτή έχει εξαφανιστεί αλλά η Ελλάδα δεν είναι από αυτές. Προσωπικά πιστεύω πως ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος απ' το όφελος του ωμού χοιρινού κρέατος.

Και όπως έγραψε η Frenchie παραπάνω, ο άνθρωπος δεν μπορεί να νοσήσει οπότε για ποιες σωστές προϋποθέσεις μιλάς; Τα σκυλιά απ' την άλλη πεθαίνουν στο 100% των περιπτώσεων.
 


takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.037
Αθήνα
Αν και είναι off topic :p νομίζω ότι θα πρέπει να πούμε, αφενός για τη μεγάλη αξία των υπολειμμάτων των δικών μας φαγητών, αφετέρου για το μαγειρευτό φαγητό για τα σκυλιά μας.

Να μη μιλήσω και για την Acana Pacifica που την λατρεύει η βλάχα και δεν μπορώ να της την στερήσω :p
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.410
6.538
@Berna σε άλλο νήμα, αν θυμάσαι, σχετικό με τον εμβολιασμό συμφωνούσαμε (νομίζω) για τον τρόπο που πρέπει να γίνεται ή ΔΕΝ πρέπει, για την ακρίβεια. Ο Dr. R. Schultz, τον οποίο επικαλεστήκαμε και οι δύο, δήλωσε (στο βίντεο που επισύναψα) πως δεν εμβολιάζει τα σκυλιά του παρά μόνο μία φορά και αρκετά σαφώς πως δεν κάνει ούτε το εμβόλιο κατά της λύσσας.

Εγώ, λοιπόν, μπορώ να σας πω και τι κάνω σχετικά με τα εμβόλια... αλλά ακόμα και αν το γράψω δε σημαίνει πως το προτείνω ως "το τέλειο" ή πως θέλω να επιβάλλω την άποψη μου.

Επίσης, είναι 100% θανατηφόρο ένα κόκκαλο που θα σχίσει και θα διαπεράσει τα εντερικά τοιχώματα, ένα αυτοκίνητο που θα πατήσει τον λυτό σκύλο μας, ένα αγριογούρουνο που θα χτυπήσει το κυνηγόσκυλο μας (και να ξέρεις υπάρχουν περιπτώσεις που το κυνηγόσκυλο γλύτωσε από τα χτυπήματα, αλλά απεβίωσε 3 μέρες μετά από Aujeszky που είχε ο αγριόχοιρος), από το anti-freeze υγρό που είχε "τρέξει", από ποντικοφάρμακο που είχε πέσει... Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, αλλά και σε ακόμα περισσότερες, ο θάνατος είναι βέβαιος αν συνδυαστούν κάποια πράγματα.

Το ίδιο και με την κατανάλωση χοιρινού κρέατος... Αν και εφόσον είναι μολυσμένο και περάσει στην κατανάλωση και δοθεί ωμό σε σκύλο, αυτός θα πεθάνει. Αν όμως μπορεί να βοηθήσω να σωθεί από βέβαιο θάνατο έστω και ένας σκύλος, να τονίσω:

Στο παρόν θέμα γίνεται αναφορά για χρήση ωμού χοιρινού κρέατος στην διατροφή σκύλου. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΑΦΕΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΤΡΕΠΩ ΟΥΤΕ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΩΜΟΥ ΧΟΙΡΙΝΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΑΡΚΤΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΜΕ TRICHINELLA SP. Η/ΚΑΙ AUJESZKY!

ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΩΜΟΥ ΧΟΙΡΙΝΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΤΟΥ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ!

ΤΑΪΖΩ ΜΕ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΖΩΑ!

Ζητώ συγνώμη και αν θεωρηθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη η δημοσίευση μου να αφαιρεθεί.
 
Last edited:


FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.000
1.506
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Αν και είναι off topic :p νομίζω ότι θα πρέπει να πούμε, αφενός για τη μεγάλη αξία των υπολειμμάτων των δικών μας φαγητών, αφετέρου για το μαγειρευτό φαγητό για τα σκυλιά μας.

Να μη μιλήσω και για την Acana Pacifica που την λατρεύει η βλάχα και δεν μπορώ να της την στερήσω :p
Εννοειται!
Εδω σε μας δεν πεταμε ΤΙΠΟΤΑ φαγοσιμο.
Και ενω τα δικα μου κακομαθημενα πολλα πραγματα δεν θα τα ετρωγαν με τιποτα- εχουμε και της αλλες οχι τοσο τυχερες ψυχουλες ( 7-10), που τρωνε ΤΑ ΠΑΝΤΑ!
Ακομα και για φακη- στην οποια μουλιασα μπαγατικα ψωμια εκαναν παρτι!
Ακομα και οι γατες τρωνε ξερο ψωμι!! ( οι δικες μας στην αθηνα ουτε που θα τους περνουσε απο το μυαλο!)
Χτες το βραδυ τους πεταξα μιση σπανακοπιττα- σημερα δεν υπηρε ουτε ενα ψιχουλο.
Εγω πλεον μαζευω και τα τελευταια υπολειματα φαγητου σε μια σακουλα στην καταψηξη και τα παιρνω πια μαζι μου στο χωριο καθε Σ/Κ. Ετσι δεν πετιεται απολυτος ΤΙΠΟΤΑ.
 


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Το ότι η μπαρφ σαν διατροφή είναι μακράν ανώτερη και από την καλύτερη ξηρά τροφή νομίζω είναι αυτονόητο.
Το τι πρέπει να δίνουμε και τι όχι σε αυτην την μέθοδο διατροφής, ο καθένας που χρησιμοποιεί αυτή την μέθοδο οφείλει να το έχει ψάξει πάρα πολύ καλά και υπάρχουν και πολλά θέματα στο φόρουμ (και όχι μονο) για ενημέρωση.
Το πιο σημαντικό για μένα σε αυτό το θεμα είναι αυτό που λέει το μέλος canis σε προηγούμενο μήνυμα
......... Κυρίως ήθελα να δώσω ένα παράδειγμα σε σχέση με το κόστος της φρέσκιας/ωμής διατροφής έναντι των υπολοίπων, μιας και υπάρχει ένας μύθος γύρω (και) από αυτό. Άλλος ένας μύθος που "κυκλοφορεί" είναι ο υπερβολικός χρόνος παρασκευής και έδωσα τα δικά μου στοιχεία σε αυτή την δημοσίευση.
Δηλαδή ότι είναι πολύ πιο ακριβή κάτι που αποτρεπει πολύ κόσμο να κάνει την μετάβαση.
Αυτό είναι μύθος.
Εμένα μου στοιχίζει το μήνα περίπου 80€ για σκύλο 38 κιλά ενώ για μια καλή ξηρά ήθελα περίπου 70€.
Αν ήμουν Αθήνα θα μου στοιχιζε πολύ φθηνότερα.
Όσο για τον χρόνο προετοιμασίας στην αρχή φαίνεται βουνό αλλά στην πορεία γίνεται παιχνιδάκι.
 
Last edited:




manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Στην Αθήνα μπορείς να βρεις φθηνότερα κρέατα.
Για παράδειγμα ακούω τιμές για τα πλαταρια στην βαρβακειο 40 και 50 λεπτά το κιλό ενώ εγώ τα παίρνω 1.20
 
  • Like
Reactions: GRDANE


l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.642
7.753
Το ότι η μπαρφ σαν διατροφή είναι μακράν ανώτερη και από την καλύτερη ξηρά τροφή νομίζω είναι αυτονόητο.
Θεωρητικά ναι. Στη πράξη ξέρω σκύλους που πέθαναν από barf. Ωμά κρέατα και παντού βακτήρια και παράσιτα στη κουζίνα που ετοιμάζω και το δικό μας φαγητό μου φαίνεται αδιανόητο. Όπως έχει ειπωθεί χιλιάδες φορές το παν είναι να αισθάνεσαι άνετα με την εκάστοτε διατροφή.
Εγώ θεωρώ τη μαγειρεμένη διατροφή μακράν ανώτερη από όλες τις υπόλοιπες. Είναι υποκειμενικό το θέμα.
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.116
Μηνύματα
895.852
Μέλη
19.925
Νεότερο μέλος
vicky1981