Γνώμες κτηνιάτρων για την διατροφή




vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.125
10.078
Athens
Εγώ έχω θέμα στη μία σκύλα στις τιμές του SGPT - είναι υψηλές.
Οπότε:
- Ταίζω barf με κάποιους περιορισμούς (όχι κόκκινα κρέατα, όχι εντόσθια και λίπη κα.)
- Κάποια λίγα γεύματα τη βδομάδα δίνω ξηρά, στην περίπτωσή της Hills L/D για να "εξισορροπώ".
 






BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Το κρέας μπορείς να το μαγειρεύψεις. Αλλά δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείς με υγιεινό. Αν με υγιεινό εννοείς ασφαλές, ναι είναι. Το μόνο πράγμα που θα πρόσεχα είναι την στοματική υγιεινή, την δυσαναλογία κρεας με κόκκαλο (φώσφορο/ασβέστιο) και την έλλειψει κάποιον στοιχείων-ιχνοστοιχείων απο τα κόκκαλα τα οποία καλό ειναι να αποφεύγεις μαγειρευτά.
 


DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
743
Σχετικά με το άρθρο που παρέθεσε ο veteriarian (αλλά και άλλα, ίδιου "βεληνεκούς" άρθρα που υποστηρίζουν την μία ή την άλλη άποψη) :

...αποτελεί πιο φυσικό τρόπο διατροφής...Αυτή η υπόθεση δεν είναι αυταπόδεικτη...
Είναι!...Μια που και για τον άνθρωπο τα "ωμά" και μη κατεργασμένα τρόφιμα ΕΙΝΑΙ πιο φυσικός τρόπος διατροφής.

Επίσης, ο σκύλος ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ άγριο ζώο το οποίο τρέφονταν αποκλειστικά με ωμά, αλλά ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ άγριο ζώο μια που φυλές (υποείδη) του είδους Canis Lupus ζουν ακόμα υπό άγρια μορφή (Canis Lupus Dingo και άλλα).

Η υπόθεση ότι ο σκύλος και ο λύκος έχουν το ίδιο πεπτικό σύστημα είναι λάθος καθώς υπάρχουν σαφείς ανατομικές διαφορές μεταξύ τους.
Ποιες είναι αυτές οι διαφορές σε επίπεδο πεπτικού συστήματος;

Ο σκοπός της ωμής διατροφής είναι ένα ζώο απαλλαγμένο από νοσήματα και άσκοπη χορήγηση φαρμάκων, καθώς στη φύση δεν υπάρχει κτηνιατρική κάλυψη.
Όχι!...Ο σκοπός της ωμής διατροφής είναι ένα ζώο που τρέφεται, όσο το δυνατόν, πλησιέστερα στην φυσική του διατροφή. Μια διατροφή, όσο το δυνατόν, απαλλαγμένη από επιπρόσθετα και συντηρητικά και μια διατροφή που θα μειώνει την εμφάνιση διατροφικά σχετιζόμενων προβλημάτων.

Η καλύτερη υγεία του ζώου, η άσκοπη χρήση φαρμάκων και η απαλλαγή από ασθένειες είναι και ο σκοπός και ο στόχος της κτηνιατρικής (φαντάζομαι).

Το "στη φύση δεν υπάρχει κτηνιατρική κάλυψη" είναι μια "άστοχη", "λαϊκίστικη" φράση απαξίωσης.

Γενικότερα:

Η "επίκληση" ερευνών με φράσεις όπως "έρευνες έχουν δείξει...", "έχει διαπιστωθεί...", "τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν..." χωρίς να δίδονται οι συγκεκριμένες έρευνες, έστω και στην βιβλιογραφία, είναι "μη επιστημονική" και "άκυρη".

Τα μικρόβια και οι μικροοργανισμοί που ΜΠΟΡΕΙ να φέρουν τα ωμά τρόφιμα έχουν την ίδια πιθανότητα παρουσίας με τις αφλατοξίνες που μπορεί να παρουσιαστούν σε μια ξηρά τροφή από "λάθη" και "παραβλέψεις".

Οι μολύνσεις, τα "ατυχήματα" από την κατανάλωση ωμών τροφών έχουν την ίδια (ή και μικρότερη) πιθανότητα παρουσίας με την συχνή εμφάνιση καρκινογενέσεων στα ζώα που τρέφονταν με επεξεργασμένες τροφές, με την αυξημένη συχνότητα αλλεργιών και δερματικών παθήσεων των ζώων που τρέφονται με βιομηχανοποιημένες τροφές και πολλά άλλα.

Άρθρα που μπορεί να γραφτούν σε μερικά λεπτά και που δεν παρουσιάζουν έστω μια μικρή βιβλιογραφία, δεν μπορούν να αποτελέσουν μεγαλύτερη πηγή αξιόπιστης πληροφόρησης από μια δημοσίευση σε ένα φόρουμ ή μια συζήτηση στην πλατεία.

Εκφράζουν μια άποψη, μια άποψη προσωπική (ενός επιστήμονα στην συγκεκριμένη περίπτωση), αλλά επ'ουδενί δεν έχουν την "βαρύτητα" επιστημονικής έρευνας με επιστημονικά συμπεράσματα.

Η χρήση της λέξης "αντικειμενική" στον τίτλο του άρθρου είναι "καταχρηστική" και λανθασμένη.

Πολλά μπορούμε να πούμε για πολλές μεθόδους διατροφής (ή άλλα θέματα) αλλά θα πρέπει να επιλέξουμε τον τρόπο που θα γίνει η συζήτηση και τα επιχειρήματα που θα (πρέπει να) χρησιμοποιηθούν.
 
Last edited:




veteriarian

Well-Known Member
11 Ιουνίου 2011
140
0
μπορεις να το ποσταρεις κατο απο το αρθρο και να σου απαντησει η συγγραφεας. ισως εχει βιβλιογραφεια.
επισης μπορεις να παραθεσεις και εσυ βιβλιογραφεια για τα σημεια που διαφωνεις.
γιατι αν δεν εχεις κανεις το ιδιο πραγμα με το οποιο διαφωνεις.
ΥΓ.
προφανως και η βιβλιογραφεια πρεπει να υφισταται.
 


epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
65
Aθήνα
Oχι να υφίστανται οι μελέτες και η βιβλιογραφία, αλλά να παρατίθενται...
Ειδικά όταν καποιος μπροστα από το όνομά του προβάλει την επιστημονική του ιδιότητα!
 
Last edited:


DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
743
Δεν δημοσιεύω κάτω από το άρθρο διότι δεν έχω απορίες που θα ήθελαν απαντήσεις.

Σχολιάζω το άρθρο εδώ όπου παρουσιάστηκε σαν μια "αντικειμενική" και "επιστημονική" άποψη.

Ναι, μπορώ να παραθέσω βιβλιογραφία για να ενισχύσω τα επιχειρήματα της παραπάνω δημοσίευσης μου και θα το έκανα αν είχα να "αντιμετωπίσω" αντίστοιχη βιβλιογραφία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση που δεν υφίσταται κάτι τέτοιο θα μείνω σε μια απλή ανάρτηση που θα μπορούσε να ονομαστεί και "άρθρο", σαν αυτό της αρθρογράφου του εν λόγω κειμένου.

Μη σταθούμε όμως στις..."βιβλιογραφίες" και κυρίως μην "απαιτούμε" να συμμετέχει στην συζήτηση μας κάποιος που δεν συμμετείχε ποτέ (η αρθρογράφος)...και γιατί να το κάνει άλλωστε.

Ας προσπαθήσουμε όμως εμείς και εσύ σαν κτηνίατρος που (αν κατάλαβα σωστά) συμφωνείς με το άρθρο, να συζητήσουμε και κυρίως να επιχειρηματολογήσουμε επί του θέματος.

Παρακαλώ...
 


veteriarian

Well-Known Member
11 Ιουνίου 2011
140
0
εγω απλος ποσταρα το αρθρο. αν εχεις καποιες διαφορετικες αντιληψεις απι του θεματος και οχι αποροιες μπορεις να το ποσταρεις εκει και να το συζητησεις με την συναδελφο ή οποιον αλλο θελει να μπει στη συζητηση.
εγω θα μπορουσα να ειμαι υδραυλικος και να το ποσταρα εδω το αρθρο. αρα η ιδιοτητα μου δεν σημαινει οτι πρεπει να το συζητησω το αρθρο.
η συναδελφος που ασχοληθηκε με το θεμα προφανως και θα εχει και πιο πολλα αλλα και πιο γρηγορα στοιχεια για να τεκμηριωσει τα λεγομενα ΤΗΣ.
εγω δεν εχω ουτε το χρονο ουτε τη διαθεση να το κανω.
με την ιδια μπορεις να κουβεντιιασεις πολλα περισσοτερα.

οπως σου ειπα και παραπανω εγω απλα το μετεφερα εδω να το διαβασετε.
 


FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.000
1.506
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Εγω, μετα απο μελετη της βιβλιογραφιας και παρατηρησεις 9 χρονων δικες μου σε 5 δικα μου σκυλια, ειμαι της αποψης, οτι η κυρια που εγραψε το αρθρο δεν ειχε και πολλες πρακτικες γνωσεις του θεματος- αλλα απλά παπαγαληζε αυτα που υποστειρειζουν οι " της ξηρης τροφης".

Η δικες μου βιλβιογραφιες ειναι: " Jahrtausendirrtum der Veterinaermedizin" K.D Kammerer,
"Katzen wuerden Maeuse kaufen" U. Grimm, "Die Ernaehrung des Hundes " F.Krautwurst,
"Hunde wuerden laenger leben, wenn es keine Tieraerzte gaebe".Dr. med Vet J. Ziegler.
Barf fuer Senioren, Barf fuer Welpen, Barf- S. Simons-
"Natural Dog Food" S. Reinerth -και αλλες πολλες.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: d-friend


DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
743
@ veteriarian

Επειδή δημοσίευσες το άρθρο εδώ ρωτάω εδώ και σχολιάζω εδώ.

Tο συγκεκριμένο άρθρο ακόμα και αν το "συναντούσα" εκεί (στη σελίδα που ανέβηκε), θα του έριχνα μια "πεταχτή" ματιά και θα πήγαινα παρακάτω...δεν έχει κάτι να με "κρατήσει" ή να με "ιντριγκάρει". Αντίθετα η παράθεση του εδώ, σε θέμα (θέματα) για την ωμή διατροφή, από κάποιον που έχει δηλώσει κτηνίατρος παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ακόμα, όμως και αν ήσουν υδραυλικός θα σου ζητούσα να τεκμηριώσεις την άποψη σου...που μάλιστα δεν είναι για υδραυλικά θέματα. Δεν είναι η ιδιότητα μας που επιτάσσει να τεκμηριώνουμε τις απόψεις μας, αλλά μάλλον οι κανόνες του διαλόγου και ο χαρακτήρας μας.

Η συνάδελφος το πιθανότερο είναι να αγνοεί την συζήτηση μας, αλλά και αυτό να μη συμβαίνει, δεν "ευθύνεται" εκείνη για την "μεταφορά" του άρθρου της εδώ...Αυτή την ευθύνη την έχεις εσύ και από ότι κατάλαβα, το έκανες για να υποστηρίξεις τις θέσεις σου (καλώς).

Το να επικαλείσαι όμως λίγο αργότερα απουσία διάθεσης και χρόνου δεν είναι ούτε ευγενικό, ούτε "δίκαιο". Εξάλλου, στον ίδιο χρόνο που καταναλώνεις για να γράψεις τις τελευταίες δημοσιεύσεις σου χωρίς να μπαίνεις στην ουσία του θέματος και υπεκφεύγοντας, θα μπορούσες να δώσεις "στοιχεία" και επιχειρήματα...Έχεις όμως το δικαίωμα να επιλέξεις εσύ την ποιότητα και το περιεχόμενο των δημοσιεύσεων σου και κανείς δε μπορεί να σε αναγκάσει να κάνεις κάτι άλλο.

Εύχομαι να βρείς τον χρόνο και την διάθεση...και εύχομαι να έχω κι εγώ τον χρόνο και την διάθεση για να μιλήσουμε ουσιαστικά για τα θέματα διατροφής του σκύλου.
 


sevita

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
97
0
εχεις δικιο λαθος διατυπωση.. Εννοω οτι εαν το μαγειρεψεις λιγο θα κρατησει τα θρεπτικα συστατικα. Εγω βραζω κρεας και βαζω και λαχανικα τα οποια τα αφηνω λιγο να βρασουν ωστε να μη χασουν τις βιταμινες και αφου π.χ ξεψαχνησω το κοτοπουλο παταω τα λαχανικα. Της δινω και κοκαλο μεγαλο για τα δοντια, της δινω και κροκετες. Ευτυχως τα τρωει ολα δηλ και μαγειρεμενα και κροκετες.. Ποσο λιγο μπορω να βρασω (στην χυτρα) το κρεας;