Κριτές Εκθέσεων δια χειρός... kabuki






Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Τα γουστάρω αφάνταστα αυτά τα καρτούν...

ΟΜΩΣ

θεωρώ πως κάνουν τεράστιο κακό και περνάνε λάθος μηνύματα σε όσους δεν έχουν επαφή με τον κόσμο των εκθέσεων, των καθαρόαιμων σκύλων και της εκτροφής.
Τροφοδοτούν ένα κλίμα απαξίωσης κάτι όχι και τόσο σοφό, ειδικά στο ελληνικό "κοινό".

Τί μήνυμα περνάμε;
Πως είναι στημένα, οι κριτές κοιτάνε μόνο φάτσες, μόνο με χρήμα κερδίζεις και πολλά άλλα. Δεν λέω πως ΔΕΝ γίνονται!
Αλλά όχι στην έκταση που παρουσιάζεται.
Μην ψάχνουμε δράκους για να δικαιολογήσουμε την όποια αποτυχία.
Ειδικά εμείς οι Ελληνες το έχουμε αυτό το κακό.
Πάντα φταίνε οι άλλοι, ποτέ εμείς οι ίδιοι, τα λάθη μας, οι ελλείψεις μας, το ξερό μας το κεφάλι.
 




johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Να, λοιπόν, που άνοιξε μόλις το θέμα για τους κριτές... και, ίσως και για τους ιδιοκτήτες...:)
 






ioanna a

Well-Known Member
21 Ιανουαρίου 2014
2.239
3.079
παρασκευόβραδο, θα γινει splatter το θεμα;
μια παρενθεση : όπως γραφει η ίδια η σκιτσογραφος για τη δουλεια της : '' A completely biased, unfair and utterly accurate account of dog shows and owning an Afghan Hound!''
https://www.facebook.com/KabukiCartoons?ref=hl
 
Last edited:




canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.410
6.538
Υπάρχει ο κανόνας και η εξαίρεση. Θα πρέπει να αποφασιστεί ποιος είναι ο κανόνας και ποια η εξαίρεση και κατόπιν για ποιο από τα δύο να γίνει συζήτηση.

Αφού καταλήξουμε στα παραπάνω, ας το πάρουμε και "από την ανάποδη". Μας αρέσει το αποτέλεσμα και η επίδραση (και ποια είναι) των εκθέσεων μορφολογίας (και όσων αυτές περικλείουν) στις φυλές των σκύλων και την κυνοφιλία γενικότερα; Αν ναι, κάτι γίνεται σωστά και πρέπει να συνεχιστεί. Αν όχι, κάτι γίνεται λάθος και πρέπει να αλλάξει.

Προχωρώντας να δούμε το "ευαγγέλιο" (πρότυπο/standard) με το οποίο ζητάμε και απαιτούμε να γίνεται η κρίση. Ορίζει σαφώς το "σωστό" από το "λάθος" ή αφήνει πολλά περιθώρια για προσωπική ερμηνεία; Πόσο βαθύ είναι το "βαθύ"; Πόσο φαρδύ είναι το "φαρδύ"; Τι σημαίνει "σχετικά απομακρυσμένα";

Μετά τι πάει να πει "σωστό και λάθος"; Δεν θα έπρεπε όλα να έχουν να κάνουν πρώτα με την υγεία και κατόπιν με την λειτουργικότητα; Γιατί να διατηρούνται χαρακτηριστικά που απλά "μας αρέσουν" και την ίδια ώρα δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα υγείας και ευζωίας (υπερβολές σε χαρακτηριστικά που όμως είναι στο πρότυπο και αυτό "βοηθά" και κάποιους να υπερβάλουν ακόμα περισσότερο);

Άρα, όχι μόνο ποιοι είναι και πως επιλέγονται οι κριτές, αλλά ποιοι καταρτίζουν και με ποια προτεραιότητα (και γνώση) τα πρότυπα;

Επίσης, όπως δεν πρέπει να προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε την όποια "αποτυχία" [δεν (θα έπρεπε να) υπάρχει αποτυχία σε μια έκθεση μορφολογίας, (θα έπρεπε να) υπάρχουν απλά κρίσεις που στηρίζονται ή όχι σε μετρήσιμα πράγματα], δεν πρέπει να μας "κομπλάρει", "φιμώνει", "τυφλώνει", "γλυκαίνει", "αποσυντονίζει", "αποπροσανατολίζει", κλπ. η όποια "επιτυχία".

Όλοι "παίζουμε" με τον σκύλο, όλοι είμαστε κυνοχρήστες, από τον κυνηγό μέχρι τον "εκθεσάκια" και από τον παράνομο εκτροφέα (puppy mill) μέχρι τον απλό ιδιοκτήτη. Αλλάζουν τα κίνητρα και ο βαθμός/ποιότητα κυνοχρησίας σε σχέση με τον σκύλο. Έτσι και οι εκθέσεις, οι κριτές, οι εκτροφείς και οι εκθέτες. Είναι "ανέκδοτο" οι φράσεις "Για το καλό της φυλής", "Για να πάει η εκτροφή παρακάτω", "Για την βελτίωση της φυλής", κλπ. μια που ο σκύλος δεν έχει σαν έγνοια ούτε την "βελτίωση της φυλής", ούτε και ενδιαφέρεται για το πόσο και που "παρακάτω" θα πάει η εκτροφή. Θα τον ωφελούσε να ζει περισσότερο, να ζει ποιοτικά και όπως αρμόζει.
 


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Πως γίνεται κάποιος κριτής;

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII
ΤΜΗΜΑ Α' ΚΡΙΤΕΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΊΑΣ
Προϋποθέσεις
Άρθρο 1
Οποιοδήποτε τακτικό μέλος το οποίο δεν εκτίει πειθαρχική ποινή, δύναται να υποβάλλει αίτηση συμμετοχής στην διαδικασία ανάδειξης κριτών μορφολογίας για την 1η φυλή, εφόσον:
Άρθρο 2
Ο υποψήφιος έχει συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας του.
Άρθρο 3
Ο υποψήφιος έχει την ελληνική ιθαγένεια ή είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδος.
Άρθρο 4
Ο υποψήφιος δεν έχει καταδικαστεί για ατιμωτικό αδίκημα (συμπληρώνεται από τον υποψήφιο υπεύθυνη δήλωση άρθρου 8, Ν. 1588/1986).
Άρ0ρο5
Ο υποψήφιος υπήρξε κάτοχος τουλάχιστον ενός σκύλου εγγεγραμμένου στον Κ.Ο.Ε. και έχει κατοχυρωμένη επωνυμία εκτροφείου.
Άρθρο 6
Έχει έγγραφη συγκατάθεση του αρμοδίου ομίλου φυλής, εάν υπάρχει τέτοιος για την φυλή που αιτείται δικαιώματος να κρίνει. Άρνηση συγκατάθεσης από τον αρμόδιο όμιλο πρέπει να αιτιολογείται εγγράφως στον υποψήφιο, στο Δ.Σ. του Κ.Ο.Ε. το οποίο θα κρίνει αν θα γίνει δεκτή η αίτηση του υποψήφιου κριτή ή όχι.
Άρθρο 7
Ο υποψήφιος πρέπει να έχει: α. Πραγματοποιήσει σαν εκτροφέας τουλάχιστον δύο εγγεγραμμένες στον Κ.Ο.Ε. γέννες της φυλής που απαιτείται δικαιώματος να κρίνει και να έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον μία γέννα με έγγραφη βεβαίωση του εκτροφέα για την δεύτερη φυλή που ζητά να κρίνει, καθώς και για τη φυλή η οποία είναι σπάνια στην Ελλάδα και για την οποία αιτείται δικαιώματος να κρίνει, Όπου παρακολουθήσει νοείται η παρακολούθηση γέννας -αν είναι αυτό δυνατό- και η τακτή παρακολούθηση της ανάπτυξης των κουταβιών μέχρι τουλάχιστον την ηλικία των οκτώ ( 8 ) εβδομάδων.
Άρθρο 8
Η Επιτροπή κριτών θα αποτελείται από της ισχύος του παρόντος από πέντε (5) μέλη ορισμένα από το Δ.Σ. του Κ.Ο.Ε. εκ των οποίων τουλάχιστον ένα (1) μέλος του Δ.Σ., ένας κτηνίατρος, ένας εκτροφέας και ένας κριτής μορφολογίας. Μετά την έλευση δύο ετών από την ισχύ του παρόντος η επιτροπή κριτών θα είναι επταμελής και θα απαρτίζεται από τουλάχιστον τρεις κριτές μορφολογίας (αν υπάρχουν).
Η Επιτροπή κριτών θα : α. επεξεργάζεται και εγκρίνει τις αιτήσεις υποψηφίων στις εξετάσεις, β. έχει την εποπτεία διοργάνωσης των επιμορφωτικών σεμιναρίων, γ. έχει την εποπτεία διοργάνωσης των γραπτών εξετάσεων βαθμολογήσεως των γραπτών, δ. έχει την εποπτεία διοργάνωσης πρακτικών εξετάσεων.
Άρθρο 9
Ο υποψήφιος κριτής πρέπει να γνωρίζει ελληνικά ή μία από τις τέσσερις επίσημες γλώσσες της F.C.I.
ΙΙ. ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΚΡΙΤΟΥ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ / ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Άρθρο 10
Η αίτηση συμμετοχής στην διαδικασία ανάδειξης κριτού μορφολογίας και εργασίας γίνεται στο ειδικό έντυπο που προμηθεύει ο Κ.Ο.Ε.
Άρθρο 11
Για να γίνει αποδεκτή η αίτηση του υποψηφίου για συμμετοχή στις εξετάσεις πρέπει να είναι σε θέση να συμπληρώσει όλα τα κεφάλαια της αίτησης. Οι υποψήφιοι θα ειδοποιούνται εγγράφως για την αποδοχή ή μη της αίτησής τους.
Άρθρο 12
Το αντίτιμο για την αίτηση εξέτασης καθορίζεται από το Δ.Σ. του Κ.Ο.Ε. Για τους αιτούντες συμπληρωματικές φυλές , το αντίτιμο θα είναι το 1/3 του αρχικού.
Άρθρο 13
Η Επιτροπή κριτών αποφασίζει βάσει της αίτησης αν ο υποψήφιος πληροί τις προϋποθέσεις για να προχωρήσει στις εξετάσεις.
Άρθρο 14
Ο υποψήφιος κριτής μορφολογίας δικαιούται κατ’ αρχήν να αιτηθεί για (1) Φυλή.
ΙΙΙ. ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΚΡΙΤΟΥ
Άρθρο 15
Εφόσον ο Κ.Ο.Ε. οργανώσει επιμορφωτικά σεμινάρια προετοιμασίας των εγκεκριμένων υποψηφίων η παρακολούθησή τους είναι υποχρεωτική.
Άρθρο 16
Οι εξεταστικές περίοδοι, ο τόπος και ο χρόνος, θα ανακοινώνονται στους υποψηφίους εγκαίρως από τον Κ.Ο.Ε. Οι επιτυχόντες στις γραπτές εξετάσεις ονομάζονται αυτόματα Δόκιμοι κριτές.
Άρθρο 17
Οι αποτυχόντες στις γραπτές εξετάσεις έχουν δικαίωμα να αιτηθούν επανεξέταση έως τρεις (3) φορές. Οι υποψήφιοι δεν δικαιούται να προχωρήσουν στην πρακτική εξέταση αν δεν έχουν επιτύχει στη γραπτή. Οι αποτυχόντες στην πρακτική εξέταση έχουν δικαίωμα επανεξέτασης έως (3) φορές.
Μεταξύ γραπτών και πρακτικών εξετάσεων δεν μπορούν να μεσολαβούν περισσότερα των 2 ετών για τον δόκιμο κριτή.
Άρθρο 18
Σε τόπο και χρόνο που ανακοινώνεται στους υποψηφίους για την πρακτική εξέταση, ο υποψήφιος υποχρεούται να αξιολογήσει πέντε (5) τουλάχιστον δείγματα της φυλής που καλείται να κρίνει ή τρία (3) τουλάχιστον δείγματα για ολιγάριθμες στην Ελλάδα φυλές . Τα δείγματα θα υποδείξει η επιτροπή κριτών και θα είναι ηλικίας 9 μηνών και άνω.
Άρθρο 19
Ο υποψήφιος πρέπει να αξιολογήσει γραπτώς, να κατατάξει τους σκύλους και να αιτιολογήσει τις αποφάσεις του αν του ζητηθεί.
Οι πρακτικές εξετάσεις θα διεξάγονται από Διεθνή Κριτή F.C.I. που θα ορίζει ο Κ.Ο.Ε. Οι εξεταστές θα πρέπει να έχουν επιτελέσει το ρόλο του εξεταστή υποψηφίων κριτών στη χώρα τους .
Οι αναγνωρισμένοι κριτές θα μπορούν να αναλάβουν τον ρόλο του εξεταστή υποψηφίων μετά την πάροδο δύο (2) ετών από την αναγνώριση.
Το αποτέλεσμα της εξέτασης θα ανακοινώνεται στον υποψήφιο αμέσως μετά την εξέταση.
Άρθρο 20
Ο υποψήφιος κριτής μορφολογίας πρέπει να αποδείξει ότι διαθέτει επαρκείς γνώσεις με όσους από τους κάτωθι τομείς του ζητηθούν.
1. Γενικών κανονισμών του Κ.Ο.Ε.
2. Κανονισμών εκθέσεων και κανονισμών κριτών της F.C.I.
3. Επίσημων προτύπων της/των φυλής/ών που επιθυμεί να κρίνει
4. Μορφολογίας σκύλων
5. Κινησιολογίας
6. Γενετικής
7. Τεχνικές κρίσης, υποχρεώσεις και δικαιώματα κριτών στο στίβο, διαδικασία κρίσης.
Προστίθεται άλλος ένας τομέας στους τομείς γνώσεων που θα πρέπει να διαθέτει ένας κριτής μορφολογίας ήτοι : να γνωρίζει τους κανονισμούς εξετάσεων εργασίας για τις φυλές εργασίας που αιτείται δικαιώματος να κρίνει και τις οποίες απαιτεί η F.C.I. για αυτές.
Ο Κ.Ο.Ε. θα προμηθεύει την εξεταστέα ύλη, τα πρότυπα φυλών της F.C.I. στους υποψήφιους κριτές.
Άρθρο 21
Οι επιτυχόντες υποψήφιοι θα αναγνωρίζονται από τον Κ.Ο.Ε. ως εθνικοί κριτές μορφολογίας με δικαίωμα απονομής C.A.C & C.A.C.I.B. σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις στην Ελλάδα.
Άρθρο 22
Για την ανάδειξη των εθνικών κριτών σε διεθνείς κριτές θα ακολουθούνται οι κανονισμοί της Δ.Κ.Ο.
Άρθρο 23
Η επιτροπή κριτών του Κ.Ο.Ε. διατηρεί το δικαίωμα της τελικής έγκρισης ή απόρριψης οποιουδήποτε φακέλου υποψηφίου για την αναγνώρισή του ως κριτή μορφολογίας και υποχρεούται να δικαιολογήσει τυχόν απόρριψη του υποψηφίου κριτή εγγράφως στο Δ.Σ. του Κ.Ο.Ε. Ο Κ.Ο.Ε. με τη σειρά του κοινοποιεί στον όμιλο φυλής αν υπάρχει. Ο Κ.Ο.Ε. και μόνον είναι υπεύθυνος για τους εθνικούς κριτές απέναντι στην F.C.I.
Άρθρο 24
Ο Κ.Ο.Ε. οφείλει να εξουσιοδοτήσει όμιλο φυλής ή φυλών να προτείνει επιτυχόντες κριτές με σύστημα εξέτασης στο οποίο εκ των προτέρων έχει υποβληθεί μαζί με την ύλη από τον όμιλο και εγκριθεί από τον Κ.Ο.Ε.
α. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα εξέτασης δεν δύναται να περιέχει λιγότερες προϋποθέσεις και εξεταστική ύλη από αυτή που ισχύει για υποψήφιους κριτές που θα αναδείξει ο Κ.Ο.Ε.
β. Η επιτροπή εξετάσεων αυτών των υποψηφίων θα είναι η ίδια με την επιτροπή εξετάσεων που θεσπίζει το παρών για τους υποψηφίους κριτές. Αν ο όμιλος δεν έχει ολοκληρώσει την διαδικασία ανάδειξης μέσα σε ένα χρόνο ισχύει το παρόν.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΚΡΙΤΟΥ ΟΜΑΔΟΣ
Άρθρο 25
Ο αναγνωρισμένος από τον Κ.Ο.Ε. κριτής μορφολογίας μιας φυλής, δικαιούται στην συνέχεια να αιτηθεί για μια (1) ακόμη φυλή άλλης ομάδος ή έως τρεις (3) φυλές της ίδιας ομάδος. Γραπτές εξετάσεις θα διεξάγονται πάνω στα επίσημα πρότυπα της / των περαιτέρω φυλής / φυλών που αιτείται.
Άρθρο 26
Ο αναγνωρισμένος από τον Κ.Ο.Ε. κριτής μορφολογίας δικαιούται να αιτηθεί για κριτής ομάδος εφόσον έχει αναγνωρισθεί για τις απαιτούμενες φυλές σύμφωνα με τα κάτωθι :
Για τις φυλές αυτές θα έχει εξετασθεί επιτυχώς σε γραπτή εξέταση επί του προτύπου και πρακτικώς σε όσα δείγματα κρίνει απαραίτητο και υποδείξει η επιτροπή κριτών του Κ.Ο.Ε.
Ομάδα 1
Ο υποψήφιος κριτής ομάδος αναγνωρίζεται εφόσον έχει αναγνωριστεί για (6) από τις φυλές της ομάδος.
Ομάδα 2
Ο υποψήφιος για κριτής ομάδος αναγνωρίζεται εφόσον έχει αναγνωριστεί για τουλάχιστον 25 % επί του συνόλου των φυλών της ομάδος, έχοντας περάσει επιτυχώς τουλάχιστον
1 φυλή των Υποομάδων 1.1,1.2 και 1.3
1 φυλή της Υποομάδας 2.1 και
1 φυλή της Υποομάδας 2.2 και 3
Ομάδα 3
Ο υποψήφιος κριτής ομάδος αναγνωρίζεται εφόσον έχει αναγνωριστεί τουλάχιστον για
1 φυλή της Υποομάδας 1 και
1 φυλή της Υποομάδας 2 και
1 φυλή της Υποομάδας 3 και
1 φυλή της Υποομάδας 4
Ομάδα 4
Ο υποψήφιος αναγνωρίζεται ως κριτής ομάδος εφόσον έχει αναγνωριστεί τουλάχιστον για μια (1) φυλή της ομάδος ( επιπλέον γραπτή εξέταση όπως αναφέρεται παρακάτω ).
Ομάδα 5
Ο υποψήφιος αναγνωρίζεται ως κριτής ομάδος εφόσον έχει αναγνωριστεί τουλάχιστον να κρίνει
2 φυλές ( Βόρειες ) των Υποομάδων 1,2 και 3 και
2 φυλές ( Σπιτς ) των Υποομάδων 4 και 5 και
1 φυλή οποισδήποτε Υποομάδος 1 έως 7
Ομάδα 6
Ο υποψήφιος αναγνωρίζεται ως κριτής ομάδος εφόσον έχει αναγνωριστεί να κρίνει :
Τον Ελληνικό Ιχνηλάτη
3 φυλές από την Υποομάδα 1.1 και την Υποομάδα 1.2 εκ των οποίων υποχρεωτικά τον Ελληνικό Ιχνηλάτη και
1 φυλή από την Υποομάδα 1.3
Ομάδα 7
Ο υποψήφιος αναγνωρίζεται ως κριτής ομάδος εφόσον έχει αναγνωριστεί να κρίνει 25% επί του συνόλου των φυλών της ομάδος εκ των οποίων
2 φυλές από τουλάχιστον 2 διαφορετικές υποομάδες των 1.1 , 1.2 και 1.3 και 1 φυλή από την Υποομάδα 2.1 και
1 φυλή από την Υποομάδα 2.2
Ομάδα 8
Ο υποψήφιος αναγνωρίζεται ως κριτής ομάδος εφόσον έχει αναγνωρισθεί να κρίνει 25% επί του συνόλου των φυλών της ομάδος εκ των οποίων
1 φυλή της Υποομάδος 1 και
1 φυλή της Υποομάδος 2
Ομάδα 9
Ο υποψήφιος αναγνωρίζεται ως κριτής ομάδος εφόσον έχει αναγνωρισθεί να κρίνει 25% επί του συνόλου των φυλών της ομάδος εκ των οποίων
1 φυλή της Υποομάδος 2,1,5
1 φυλή της Υποομάδος 2 και 11 και
1 φυλή των Υποομάδων 7,8,9,10 και
1 φυλή των Υποομάδων 4,6
Ομάδα 10
Ο υποψήφιος αναγνωρίζεται ως κριτής ομάδος εφόσον έχει αναγνωριστεί να κρίνει 25% του συνόλου των φυλών εκ των οποίων υποχρεωτικά :
1 φυλή της Υποομάδος 1 ή 2 και
1 φυλή της Υποομάδος 3
Φυλές, ομάδες, υποομάδες σύμφωνα με την επίσημη λίστα της F.C.I. (Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία) που βρίσκεται στη διάθεση των υποψηφίων από τον Κ.Ο.Ε.
ΓΕΝΙΚΑ
Άρθρο 27
Ο κριτής μορφολογίας πρέπει να γνωρίζει τέλεια το πρότυπο κάθε φυλής για την οποία είναι κριτής, να ενημερώνεται για την ανάπτυξή της και να εφαρμόζει τις οδηγίες που του δίνονται από τους παγκόσμιους ομίλους φυλής πάντα μέσα στα πλαίσια του προτύπου.
Άρθρο 28
Ο Κ.Ο.Ε. θα διενεργεί μια τουλάχιστον εξέταση ανάδειξης κριτών το χρόνο.
Άρθρο 29
Ο Κ.Ο.Ε. και οι όμιλοι φυλών συστήνεται να αποστέλλουν εις τους εγκεκριμένους κριτές μορφολογίας των φυλών τις οποίες κρίνουν όλα τα ενημερωτικά έντυπα , περιοδικά, αποφάσεις αναγγελίες εκδηλώσεων, συνεδριάσεων κλπ.
Άρθρο 30
Η πρόσκληση προς τον κριτή για να κρίνει σε έκθεση σκύλων πρέπει να γίνεται εγγράφως από τον διοργανωτή όμιλο, και ο κριτής πρέπει επίσης να αποδέχεται εγγράφως την πρόσκληση, για δε την περίπτωση μη αποδοχής της, αυτή πρέπει να είναι δικαιολογημένη. Κριτής που απορρίπτει συνεχώς
προσκλήσεις για να κρίνει είναι δυνατόν να παραπεμφθεί στην πειθαρχική επιτροπή του Κ.Ο.Ε.
Άρθρο 31
Μόνον ένας κριτής κρίνει κάθε φυλή ( εκτός αν η φυλή κριθεί σε διαφορετικούς στίβους κατά φύλο ή κατά κατηγορία ) και μόνον ένας κριτής επιλέγει τον « Καλύτερο της Ομάδος » και τον « Καλύτερο της Έκθεσης ».
Άρθρο 32
Εάν κάποιος κριτής δεν προσέλθει για να κρίνει η οργανωτική επιτροπή της έκθεσης δύναται να αντικαταστήσει τον απόντα από άλλον εγκεκριμένο κριτή.
Άρθρο 33
Οι αποφάσεις του κριτού είναι οριστικές και δεν αποδέχονται αμφισβήτηση.
Άρθρο 34
Ο κριτής δύναται να παρακρατήσει κάποιο ή όλα τα βραβεία, εάν κατά την κρίση του, ο σκύλος δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στο πρότυπο της φυλής του.
Άρθρο 35
Ο κριτής δύναται να αποβάλλει σκύλο από το στίβο της εξέτασης λόγω επιθετικότητας ή άρνησης να δεχθεί την εξέταση λόγω δειλίας ή επιθετικότητας.
Άρθρο 36
Ο κριτής έχει πλήρη εξουσία στο στίβο στον οποίο κρίνει και οποιαδήποτε διευθέτηση πρέπει να γίνει κατόπιν δικής του συγκατάθεσης.
Άρθρο 37
Ο κριτής δεν δικαιούται να παρουσιάσει στον στίβο σκύλο του οποίου είναι ιδιοκτήτης ή συνιδιοκτήτης ούτε να παρουσιάσει στο στίβο σκύλο άλλου προσώπου σε έκθεση στη οποία συμμετέχει ως κριτής. Ο κριτής δεν δικαιούται να κρίνει σκύλο , του οποίου ο ίδιος ή οποιοδήποτε μέλος του άμεσου οικογενειακού του περιβάλλοντος ήταν κάτοχος τον τελευταίο χρόνο. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση σε διοργάνωση που συμμετέχει ως κριτής να παρουσιάζει ως εκθέτης, έστω και διαφορετική ημέρα απ’ αυτήν που κρίνει ο ίδιος.
Άρθρο 38
Ο κριτής οφείλει να συμπληρώνει και υπογράφει πρόθυμα κάθε απαραίτητο έντυπο αξιολόγησης, βράβευσης κλπ. Ο κριτής δεν δέχεται καμία παρέμβαση ή διόρθωση στα μπλοκ της αξιολόγησης ή στα βραβεία παρά μόνο διόρθωση λαθών της γραμματείας, παρουσία του υπεύθυνου της διοργάνωσης.
Ο κριτής απαγορεύεται να συμβουλεύεται τον κατάλογο πριν και κατά την διάρκεια της κρίσης.
Προς τον διοργανωτή της έκθεσης ο κριτής οφείλει :
Να απαντά το συντομότερο στις προσκλήσεις να κρίνει
Να ειδοποιεί άμεσα τους διοργανωτές σε περίπτωση κωλύματος
Να είναι συνεπής στις ώρες έναρξης
Άρθρο 39
Να εποπτεύει καθ’ όλη τη διάρκεια ότι τοποθετούνται σωστά οι κάρτες που υποδεικνύουν τη σειρά των σκύλων, την κατηγορία κλπ. και είναι υπεύθυνος απέναντι στους θεατές που παρακολουθούν την κρίση του.
Συστήνεται να στέλνει τις σημειώσεις που αφορούν τις παρατηρήσεις του για τους σκύλους που κρίνει σε εκθέσεις εκτός του ομίλου φυλής στον ενδιαφερόμενο όμιλο φυλής.
Άρθρο 40
Η συμπεριφορά του κριτού μέσα στο στίβο πρέπει να είναι άψογη, η προσέγγιση των σκύλων για εξέταση ευγενική και η τεχνική της εξέτασης κατά το δυνατότερο ομοιόμορφη.
Ο κριτής δύναται να διατυπώνει μεγαλοφώνως την κρίση του.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΡΙΤΩΝ
Άρθρο 41
Οι κριτές του Κ.Ο.Ε. είναι πρόσωπα υψηλού κύρους λόγω των γνώσεών τους, στην εκτροφή και τη διατήρηση των προτύπων.
Οι κριτές λαμβάνουν ταυτότητα κριτού από τον Κ.Ο.Ε. και έχουν δικαίωμα ελεύθερης εισόδου σε όλες τις διοργανώσεις του Κ.Ο.Ε. και των Ομίλων υπό τον Κ.Ο.Ε. Οι διοργανωτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν την επίδειξη της ταυτότητας που είναι αυστηρά προσωπική.
Άρθρο 42
Ο κριτής ή ο δόκιμος κριτής δικαιούται υποδοχής από τον Όμιλο που τον προσκαλεί καθώς και εξασφάλιση άνετης διαμονής κατά την παραμονή του, η οποία ορίζεται σε μια περίοδο ½ ημέρας πριν την εκδήλωση και ½ ημέρας μετά το πέρας αυτής, εκτός αν η παράταση της διαμονής του ζητηθεί επίσημα.
Άρθρο 43
Κανένας κριτής ή δόκιμος κριτής δεν μπορεί να επιβαρύνει τον όμιλο που τον προσκαλεί με έξοδα προσώπου που τον συνοδεύει εκτός αν το άτομο αυτό είναι επίσημα προσκεκλημένο και εκπληροί υποχρεώσεις στην διοργάνωση όπως π.χ. γραμματείας στίβου.
Άρθρο 44
Ο κριτής δικαιούται να ζητήσει από τον διοργανωτή όμιλο την επιβολή ποινής σε οποιοδήποτε εκθέτη ή άτομο που δεν σέβεται τους κανονισμούς του Κυνολογικού Ομίλου της χώρας ή που με τα λόγια ή τις πράξεις του θίγει την αξιοπρέπεια του κριτή . Σε σοβαρές περιπτώσεις πρέπει να αναφέρει τα περιστατικά και στον Κυνολογικό Όμιλο, ώστε να επιβληθούν ποινές σύμφωνα με τον δικό του εσωτερικό κανονισμό.
ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ
Άρθρο 45
Κάθε παραβίαση του εσωτερικού κανονισμού του Κ.Ο.Ε. ή της F.C.I. μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση την ιδιότητά του ως κριτή και να παραπεμφθεί σε Πειθαρχικό Συμβούλιο του Κ.Ο.Ε. σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του Κ.Ο.Ε.
 




ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.809
58
ΑΘΗΝΑ
Μερικά από τα προαπαιτούμενα για να γίνει κάποιος κριτής είναι λίγο περίεργα. Για παράδειγμα η επωνυμία εκτροφείου. Αν κάποιος δηλαδή θέλει να γίνει κριτής του ΜτΗ πρέπει να έχει επωνυμία εκτροφείου, στην οποία όμως δηλώνει ΑΛΛΗ φυλή με την οποία πιθανότατα δεν έχει καμία απολύτως σχέση.
Να έχει κάνει δύο γέννες στην αιτούμενη φυλή (την πρώτη φυλή) μια και μέσω της εκτροφής μαθαίνει τύπους, γραμμές κλπ όπως διαβάζουμε στο δεύτερο λινκ του Yorkaddict. Κάποιος όμως που είναι ήδη κριτής πχ Λαμπραντόρ, αν θελήσει να πάρει ως δεύτερη φυλή το ΜτΗ τι διδακτέα ύλη έχει;
Το υλικό πάνω στο οποίο βασίστηκε η σύνταξη ενός προτύπου γιατί δεν είναι προσβάσιμο στους υποψήφιους κριτές (για να μη πω προσβάσιμο σε όλους) ;
 








GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.817
5.047
patra
grdane.blogspot.com
ptf δεν σε καταλαβα καλα...
για να γινει καποιος κριτης...
ξεκιναμε με την πρωτη φυλη... πρεπει να ειναι εκτροφεας της συγκεκριμμενης φυλης αρα να εχει κι επωνυμια εκτροφειου...
η υλη που πρεπει να μαθει ( δεν την εχω αλλα απο οτι εχω μαθει κι γραφεται καθαρα στο κοπυ πειστ) ειναι σχετικη και γενικη, με μορφολογια κινησιολογια γεννετικη κλπ κλπ
για καθε φυλη χρειαζεται πληρη γνωση προτυπου ( εξειδικευση)
ο κριτης πρωτα γινεται δοκιμος και μετα φανταζομαι ενα διαστημα δοκιμου κριτη οπου μαθαινει την φυλη μεσω της παρουσιασ του σε εκθεσεις δινει εξετασεις και αν τις περασει καλειται κριτης της φυλης σωστα?
τι ακριβως ρωτας ?
ενας κριτης λαμπραντορ λογικα γνωριζει παρα πολυ καλα την γενικη θεωρια κι για να γινει κριτης ΜτΗ πρεπει να σπουδασει καλα το προτυπο αλλα και την φυλη μεσω των εκθεσεων.... μετα δινει εξετασεις για κριτης ΜτΗ...
 


spyv

Well-Known Member
8 Αυγούστου 2011
2.566
5.977
Πειραιάς
...Το υλικό πάνω στο οποίο βασίστηκε η σύνταξη ενός προτύπου γιατί δεν είναι προσβάσιμο στους υποψήφιους κριτές (για να μη πω προσβάσιμο σε όλους) ;
προτυπου φυλης εννοεις;
 


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Αντμίν σβήσε την οφ τοπικ κουβέντα μου με τον Ptf. Ήταν πατημένο το "αγνοείστε αυτό το μέλος" για τον Yorkaddict :confused:
 


ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.809
58
ΑΘΗΝΑ
@GRDANE η απορία μου είναι πως ένας κριτής μιας φυλής όταν θα πάρει τη δεύτερη φυλή (στο παράδειγμα που έβαλα παραπάνω) τι διδακτέα ύλη έχει. Απαντάς "το πρότυπο και όσα σκυλιά δει σε εκθέσεις".
Αρκεί το πρότυπο; Πόσα σκυλια θα δει σε εκθέσεις; Για παράδειγμα την τριετία 2010-2012 πόσοι ΜτΗ ή ΕΠ κατέβηκαν σε έκθεση; Ήταν αρκετά τα δείγματα για να μάθει κάποιος τη φυλή; Ήταν τυπικά τα δείγματα;
Ελπίζω τώρα να έγινα περισσότερο κατανοητός.
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.123
Μηνύματα
895.933
Μέλη
19.938
Νεότερο μέλος
panos95