Παραλίγο να του ορμήσουν 20 τσομπανόσκυλα


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Καταρχήν δεν πρέπει να μπερδεύουμε και να παρομοιάζουμε τον παρανοικό με το ΓΠ που κυνηγάει 15χρονα μετα τα σκυλιά των κοπαδιών!

Ανάλογα με την εποχή και την περιοχή ο βοσκός μπορεί να είναι όλη μέρα και νύχτα με το κοπάδι του ή να πηγαίνει μια δυο φορές την ημέρα για τάισμα κι άρμεγμα ή ακόμα και να κάνει αρκετές μέρες να πάει, ενώ βέβαια όλο αυτό το διάστημα τα σκυλιά του είναι εκεί και δουλεύουν!
Γι αυτό ακριβώς το λόγο δημιουργήθηκαν κι εξελίχθηκαν, ώστε να μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα απέναντι στους εισβολείς!
Ταυτόχρονα βέβαια κι όταν είναι ο βοσκός εκεί, είναι παράλογο να έχει τα σκυλιά περιορισμένα!
Αν έχει δει κάποιος κάποιο κοπάδι με πάνω από 15-20 πρόβατα γνωρίζει πόσο μεγάλη έκταση καταλαμβάνουν την ώρα της βόσκησης, έκταση που υπερπολλαπλασιάζεται αν υπάρχουν και γίδια!

Θα έπρεπε να υπάρχει όχι μόνο ένας άλλα αρκετοί βοσκοί σε κάθε κοπάδι ώστε να μπορούν και να τα επιβλέπουν όλα, αλλά και να επέμβουν ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σε περίπτωση επίθεσης!
Και φυσικά οι ζωοκλέφτες, που στις μέρες μας είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος για τα κοπάδια, αλλά και τα αγρίμια, αν και συνήθως κινούνται με το σκοτάδι, δεν δίνουν ραντεβού ώστε να έχεις περιορισμένα τα εργαλεία σου τις υπόλοιπες ώρες!

Ατυχήματα, συνέβαιναν,εξού και η αναφορά μου στα περιηγητικά συγγράμματα, και θα συμβαίνουν πάντα, σπανιότατα μεγάλης έντασης, τα τελευταία 10-12 χρόνια που ασχολούμαι περισσότερο με τα σκυλιά αυτά έχω ακουστά για 4-5 σοβαρά σχετικά περιστατικά, ένα από αυτά είναι αυτό στο Μέτσοβο, το οποίο μάλιστα έτυχε να το μάθω στο Ανήλιο, στο καφενείο, μερικές μέρες αφού συνέβει, αλλά πέρα από το να μάθω ποια σκυλιά ήταν δεν ασχολήθηκα με τις λεπτομέρειες του συμβάντος, κι ομολογώ ότι τώρα που το συζητήσαμε με τρώει η περιέργεια!
"Επιθέσεις" μικρότερης έντασης με γαυγίσματα και μαρς συμβαίνουν πολύ συχνότερα βέβαια, αλλά λόγω της φύσης των σκυλιών και των σημείων που συμβαίνουν δεν παίρνουν συνήθως μεγαλύτερη έκταση!

Σχετικά με το τι να κάνεις στις συναντήσεις μαζί τους, για εμένα, αν δεν υπάρχει σοβαρότατος λόγος που να υπαγορεύει το αντίθετο, ο νούμερο ένα κανόνας είναι να τις αποφύγεις!
Αν ακούς γαυγίσματα ή κουδούνια κι έχεις εναλλακτική , ακολούθησέ την και μην κινηθείς προς το μέρος τους!
Επίσης, επειδή συνήθως φυλάνε αντικείμενα και χώρο κι ο στόχος τους δεν είναι να εξοντώσουν τον εισβολέα, αλλά να τον απωθήσουν, το πιθανότερο είναι να τα πετύχεις, ή μάλλον να σε πετύχουν κοντά στα όρια της περιοχής ευθύνης τους, οπότε και είναι προτιμότερο να υποχωρήσεις ήρεμα!

Αν κινείσαι σε δρόμο υπάρχουν συνήθως δύο ενδεχόμενα!Ή τα σκυλιά δεν θα κουνηθούν καθόλου, όπως αυτά που περιέγραψε ο ΙCE που είναι αρκετά συχνό, και κατά την άποψή μου δείχνει σκυλιά που μάλλον είναι ικανά στην εργασία τους ή θα κυνηγήσουν το όχημα, την μηχανή ή το ποδήλατο, περισσότερο στοχεύοντας σε αυτό παρά στον οδηγό ή τον αναβάτη!Είναι χαρακτηριστικό ότι μπορεί να σε κυνηγήσουν με το αυτοκίνητο κι αν παρκάρεις μακρύτερα κι επιστρέψεις πεζός να μην γυρίσουν καν να σε κοιτάξουν, το έχω ζήσει αρκετές φορές!Σε ποδηλάτη μάλιστα, πάλι στην περιοχή του Μετσόβου, στην τεχνητή λιμνη Αώου, θυμάμαι έναν βοσκό που του φώναζε να κατέβει και να περάσει περπατώντας το ποδήλατο και πράγματι τα σκυλιά δεν ασχολήθηκαν καθόλου μαζί του....βέβαια κατά την γνώμη μου θέλει και θάρρος για να περάσεις έτσι ανάμεσα στα σκυλιά....

Αν κινείσαι off road τότε παίζεις με την τύχη σου, αφού με την ταχύτητα με την οποία μπορεί να κινείσαι, ειδικά με μηχανή, μπορεί να πετύχεις τα σκυλιά στην μέση του βοσκότοπου κι όχι στα όρια οπότε και δυσκολεύουν τα πράγματα...ηρεμία, άμυνα(οχι επίθεση) και υποχώρηση προς την αντίθετη κατεύθυνση από την οποία εμφανίστηκαν τα σκυλιά είναι η λογικότερη, για εμένα προσπάθεια...

Αν τώρα πρέπει οπωσδήποτε να περάσεις κάθετα το βοσκοτόπι που βλέπεις ότι φυλάνε, πρέπει καταρχήν να ψάξεις αν είναι εκεί κανένας βοσκός να του φωνάξεις να μαζέψει τα σκυλιά!
Αν δεν έχεις την τύχη με το μέρος σου και δεν υπάρχει άνθρωπος το προτιμότερο είναι να κινηθείς με όσο μεγαλύτερης καμπύλης τροχιά μπορείς ώστε να βλέπεις ότι κινείσαι έξω από τα όρια και σε καμία περίπτωση να μην προσπαθήσεις να κινηθείς προς το μαντρί, τα πρόβατα ή ακόμα και να χωρίσεις το κοπάδι στα δύο, δηλαδή να μην αφήσεις και δεξιά σου κι αριστερά ζώα, γιατί αυτό μοιάζει με την τακτική των λύκων που προσπαθούν να διασπάσουν το κοπάδι....

Αν έχεις και σκύλο μαζί σου, δυσκολεύουν τα πράγματα οπότε είναι προτιμότερο να είσαι δύο και τρεις φορές πιο επιφυλακτικός και να προσπαθήσεις να αποφύγεις τις συναντήσεις!Αν συναντήσεις μαζεύεις τον σκύλο στο λουρί αμέσως, μένεις εσύ μπροστά και υποχωρείτε όσο πιο ήρεμα γίνεται!Προσωπικά, με μεγαλόσωμο, κυριαρχικό ή ανεκπαίδευτο σκύλο δεν ξέρω αν θα το έπαιρνα απόφαση να κάνω βόλτα σε περιοχή με κοπάδια που δεν την γνωρίζω...

Αυτή την στιγμή δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι επιπλέον...
Σε καμία περίπτωση αυτά βέβαια δεν είναι "επίσημοι" κι απόλυτοι κανόνες, αλλά αυτά που προσπαθώ να σκεφτώ και να κάνω εγώ όταν συναντώ πεζός κοπάδια!
Ανά πάσα στιγμή μπορεί να διαψευσθούν, με τραγικά αποτελέσματα, για αυτό όπως και να έχει χρειαζεται να έχουμε τα μάτια μας 14 και το μυαλό μας στο κεφάλι μας ώστε αν είναι δυνατόν να μην χρειαστεί να μπούμε σε....διαδικασία αντιμέτρων!

Θεωρώ ότι ακόμα κι αν η βουνοπλαγιά μοιάζει δημόσια χωρίς όρια και φράχτες, αν και συχνά αρκετά βοσκοτόπια έχουν ιδιοκτήτη, επειδή από την μια εμείς απλά θέλουμε να κάνουμε την βόλτα μας, ήσυχα κι ωραία, ενώ από την άλλη για το βοσκό και το κοπάδι του είναι πεδίο εργασίας, εμείς μπορούμε να κάνουμε μια υποχώρηση και να αλλάξουμε εμείς την διαδρομή μας και να είμαστε λιγότερο ή περισσότερο όλοι ασφαλείς και ικανοποιημένοι!

Μαγαζί λευκών ειδών έγραψα...όχι απλό σεντόνι....
 
Last edited:


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Τέλειο, foibos!!!

Που είναι, επιτέλους, το κουμπάκι με τα χίλια thanks???
 


io maria

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2010
1.322
28
Γέρακας
προσωπικα με καλυψες και σε ευχαριστω

Το συμπερασμα ειναι οτι θα πρεπει να σεβομαστε την δουλεια των ποιμενικων και να μην τους "προκαλουμε". Επειδη μπορει θα θελουμε να κανουμε μια βολτα στο βουνο δεν σημαινει οτι πρεπει σωνει και ντε να περασουμε μεσα απο τον χωρο εργασιας τους.
Και απο οτι καταλαβαινω οι τακτικες απωθησης που μπορει να χρησιμοποιησουμε στην πολη (νερα, φωνες, μαρς κτλ) μαλλον τα ακριβως αντιθετα αποτελεσματα θα φερουν
 


ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Ευχαριστουμε, foibos!
(και ποιοτικό, ''Πειραϊκή-Πατραϊκή'' το σεντονάκι)
 


peskandritsos

Well-Known Member
7 Αυγούστου 2009
225
0
Και η καλύτερη λύση είναι να έχεις μαζί σου ένα τέτοιο που χωράει και στην τσέπη και τα κάνει καλά όλα τα ποιμενικά.
Παρατηρήστε με τί ευκολία στα τελευταία δευτερόλεπτα επιβάλεται με την ταχύτητά του.
Toy Poodle vs. German Shepherd - YouTube

Σόρρυ για το σπάμ αλλά με άκουσε όλο το γραφείο από τα γέλια.
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Το συμπερασμα ειναι οτι θα πρεπει να σεβομαστε την δουλεια των ποιμενικων και να μην τους "προκαλουμε". Επειδη μπορει θα θελουμε να κανουμε μια βολτα στο βουνο δεν σημαινει οτι πρεπει σωνει και ντε να περασουμε μεσα απο τον χωρο εργασιας τους.
Προσωπικά ακριβώς αυτό είναι το σκεπτικό μου!
Και απο οτι καταλαβαινω οι τακτικες απωθησης που μπορει να χρησιμοποιησουμε στην πολη (νερα, φωνες, μαρς κτλ) μαλλον τα ακριβως αντιθετα αποτελεσματα θα φερουν
Και φωνές και ξύλα και πέτρες μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις για να γλυτώσεις, αλλά το θέμα είναι ότι ο στόχος είναι διαφορετικός!
Εκεί ο στόχος, κατά την άποψή μου, είναι να εξασφαλίζεις την ασφάλειά σου μέχρι να βρεθείς σε σημείο που πλέον δεν σε θεωρούν απειλή, σε αντίθεση με την πόλη που ο στόχος κατά βάση είναι να διώξεις τα σκυλιά!
Δεν είναι δίολου απίθανο αρκετά τσοπανόσκυλα αν τους κάνεις μαρς να φύγουν να πάνε να κρυφτούν πίσω από κανένα πρόβατο....αλλά το θέμα είναι εκείνα τα σκυλιά που θεωρούνται "καλά" για το κοπάδι και δεν θα κάνουν πίσω, αλλά θα ενισχύσουν την στάση τους...
Γι αυτό θεωρώ ότι το βασικότερο είναι να παραμείνεις ήρεμος και να υποχωρήσεις!
 


io maria

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2010
1.322
28
Γέρακας
Καλα ναι αν ζορισουν τα πραγματα και σε δεντρο ανεβαινω να κανω την τσιτα.
Αλλα σαν πρωτη κινηση δεν θα ειναι να τους πεταξω νερο αλλα να την κανω με ελαφρα πηδηματακια
 


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Μαγαζί λευκών ειδών έγραψα...όχι απλό σεντόνι....
Από τα καλά όμως..αυτά που κρεμάμε στους τοίχους σαν πίνακες..!!

Μπράβο βρε Φοίβο..τέλειο ποστ!!!!
 


mad00lini

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2011
2.618
29
Αυτός για να έχει 25 τσοπανόσκυλα, τα πρόβατα είναι βιτρίνα. Κάτι άλλο καλλιεργεί..μουαχαχαχα
 


nick_d

Active Member
4 Οκτωβρίου 2012
32
0
26
Β. Εύβοια
Κάτι παρόμοιο είχα πάθει, και είχα μαζί και το σκύλο στο βουνό, όμως τότε ήταν μόνο 2 και τη γλίτωσα... βέβαια έκανα ολόκληρο κύκλο για να γυρίσω στο χωριό αλλά τη γλίτωσα... το κακό εκεί ήταν πως δεν υπήρχε τσοπάνης!!! ( ή δεν τον είδα εγώ.. )
 


DOOM_NX

Well-Known Member
8 Οκτωβρίου 2011
906
6
Καρδίτσα
Καλά, ρε παιδιά... Είχε ο παππούς μου πάνω από 100 πρόβατα, αλλά ποτέ πάνω από 2-3 σκυλιά να τον βοηθάνε. Και πάλι μόνο 1 του έκατσε σωστό ποιμενικό να μαζεύει τα πρόβατα. Όλα τ'άλλα ήταν κομματόσκυλα που απλά "φύλαγαν". Τουλάχιστον τον άκουγαν.

25 τσοπανόσκυλα ελεύθερα όχι απλα είναι υπερβολή, αλλά έγκλημα!
 


aliki_s

Well-Known Member
27 Μαϊου 2011
3.279
1.797
Αθήνα
25 τσοπανόσκυλα που? Στη στάνη του τσοπάνη? Και για ποιο λόγο να τα έχει δεμένα ή περιορισμένα? Τη εργασία θα εκτελέσουν όταν ειναι περιορισμένα? Δε νομίζω οτι τα 25 τσοπανόσκυλα ήταν κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Ξέρω τσοπάνη που έχει 3.000 αιγοπρόβατα. Αυτός σαφώς δεν έχει 2-3 τσοπάνια.

Όταν αποφασίζουμε να βολτάρουμε στη φύση έγκλημα είναι να ειμαστε ανέμελοι και να νομίζουμε οτι βολτάρουμε στη γειτονιά μας.
 


phili-pakis

Well-Known Member
5 Φεβρουαρίου 2011
70
2
μην μπερδευεται τα σπιτια σας με τα σκυλια.....μια καλη επιχειρηση εχει πανω απο δεκα υπαλληλους.....δεν ειναι ΕΓΚΛΗΜΑ να θες να υποστηριξεις την επιχειρηση σου....να μην πω την ζωη σου ολη στην περιπτωση των τσοπανων
 


DOOM_NX

Well-Known Member
8 Οκτωβρίου 2011
906
6
Καρδίτσα
Όπα, για να καταλάβω... Τελικά είναι επιχείρηση και έχει υπαλλήλους να φυλάνε τα πρόβατα ή ένας ξεχασμένος τσομπάνος στο χωριό που άφησε τα σκυλιά του να γεννήσουν ανεξέλεγκτα και τα έχει τάχα να φυλάνε τα πρόβατα;

Get real. 25 σκυλιά δε χρειάζεται κανένα κοπάδι προβάτων. 1 σκυλί είναι αρκετό να τα βάλει σε τάξη.
 




foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Τα σκυλιά αυτά δεν έχουν ως εργασία να βάλουν σε τάξη το κοπάδι!
Για την ακρίβεια είναι άκρως ανεπιθύμητο να ασχολούνται με αυτό!

Η δουλειά τους είναι να κρατάνε μακριά τους θηρευτές!

Αν και από περιοχή σε περιοχή λόγω της διαφορετικής συγκέντρωσης θηρευτών, το ποσοστό διαφέρει σχετικά, μια γενική εκτίμηση είναι ότι για κάθε 50 με 70 πρόβατα χρειάζονται 2 με 3 σκυλιά για να καλύψουν αποτελεσματικά την περιοχή!
Αν υπάρχουν κατσίκια στο κοπάδι, ο αριθμός μεγαλώνει γιατί τα κατσίκια απομακρύνονται μεταξύ τους την ώρα της βόσκησης περισσότερο από ότι τα πρόβατα!

Ανώτερος αριθμός σκυλιών δεν υπάρχει, όσο περισσότερα τόσο λιγότερες πιθανότητες απώλειες ζώων!

Εγώ έχω βρεθεί σε κοπάδι που μέτρησα πάνω από 30 σκυλιά!
 
Last edited:


DOOM_NX

Well-Known Member
8 Οκτωβρίου 2011
906
6
Καρδίτσα
Συγγνώμη, έχετε ασχοληθεί ποτέ με το σπορ; Έχετε ιδέα σε τι χρησιμεύουν τα τσοπανόσκυλα;

[video=youtube;B0sO1wdBhMY]http://www.youtube.com/watch?v=B0sO1wdBhMY[/video]

Έχετε δει ποτέ κοπάδι; Συνήθως είναι πολύ λίγα τα πρόβατα που ξεφεύγουν και ένα καλό τσοπανόσκυλο αρκεί να τρέξει να τα βάλει σε τάξη.

Τι θα πει τα τσοπανόσκυλα είναι ανεπιθύμητο να ασχολούνται με το κοπάδι; Είπαμε να γράφουμε, να υπερασπιζόμαστε τα σκυλιά, αλλά καλά που η ελληνική γλώσσα είναι δύσκολη και δε μας διαβάζουν εύκολα εκτός Ελλάδας...

4 σκυλιά για 1000 πρόβατα:

[video=youtube_share;VdrBX3cqF6U]http://youtu.be/VdrBX3cqF6U[/video]

Όλα εργάζονται παρουσία τσοπάνη. Στο βίντεο με τα 25 σκυλιά δεν είδα 5000 πρόβατα.
 
Last edited:


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Τα ελληνικά τσοπανόσκυλα ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ.....DOOM_NX

Άλλα τα ποιμενικά που κάνουν herding...(όπως αυτά που έδειξες...)
Και άλλα τα ποιμενικά που κάνουν μόνο φύλαξη όπως τα ελληνικά....τα ασιατικά...τα ισπανικά...τα ιταλικά...

Είπαμε να γράφουμε...αλλά να ξέρουμε και τι λέμε!
 


yasemin

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2009
2.789
5.380
Μιλαμε για Ορεινους Ποιμενικους και οχι για herding,μην τα μπερδευεις!

Sea-mol με προλαβες