Ποιμενικός Κεντρικής Ασίας


pap.christos

Active Member
20 Ιανουαρίου 2014
27
0
Λάρισα
ptf, Mεχρι το 2001 το χομπι μου ηταν να γυρναω καθε ορεινο χωριο της πατριδας μας, εχω δει πολυ καλα σκυλια αλλα δεν ηταν της κατηγοριας που σας αναφερω. το 2001 επισης πεθανε και ο πιστος σκυλος μου και σταματησε το ενδιαφερον μου για τα σκυλια , μεχρι τοτε επαιρνα καθε εντυπο για σκυλους, υλικο υπηρχε πολυ καθως απο το 1990 μεχρι και το 2001 η βιντεοκαμερα εγραφε συνεχεια, δυστυχως μια πυρκαγια στο σπιτι μου κατεστρεψε τα παντα. Οτι υλικο εχει σωθει ηταν στο πατρικο μου. Φωτο βεβαια απο παλια δεν υπαρχει περιπτωση να υπαρχει γιατι οπως ξερεις απαγορευοτανε για το <ματι>, προκαταληψεις που μας αφηνουν σημερα εκτεθημενους σε καθε αμφισβητηση, ειναι δυνατον 2,500- 3000 γιδια 50-60 αλογα, 40-50 σκυλια να μην υπαρχει μια φωτογραφια; Και ομως ,ακομα και ο αριθμος προσεγγισης που βαζω ειναι γιατι δεν επιτρεποτανε να ρωτας ποσα ζωα εχεις. Για τον κ ΧΔ δεν τον αδικω, ισα ισα τον διαβαζα καθε μηνα και βοηθησε πολυ στο οτι μαθαμε πως τα γονιδια δεν χανονται , που να ξεραμε εμεις απο γεννετικη. Αυτος αδικησε τον εαυτο του με την ξεροκεφαλια του να επιμενει σε ζωα που δεν ειχαν μελλον το γιατι εσεις το ξερετε. Η οικογενεια μας καταγετε απο τη Βλαστη Κοζανης, τον καιρο εκεινο ειχε αρκετα σκυλια που θα μπορουσαν να τον βοηθησουν, μετα ηταν αργα. Επισης καταγομαι και απο το Νυμφαιο απο το σοι του πατερα μου αρα ξερω και τα του αρκτουρου. Απο οτι καταλαβα εισαι εξιδικευμενος-η στα Ε.Π. ΘΑ δω αν εχω τις κασσετες με το ΒΛΕΜΜΑ του ΧΡΟΝΗ ΜΙΣΣΙΟΥ και θα τις ανεβασω . Για την εκθεση στη θεσσαλονικη της κομακ στο καναλι που τους φιλοξενουσε σιγουρα δεν θα θελεις να τη δεις. Ενα αξιεπαινο σκυλι απο τα Γρεβενα ΟΛΟ ΚΙ ΟΛΟ. μια φωτο της Γκολφως με τον 2χρονο γιο της και μερικα νεογεννητα, το γκεσιο πως βγηκε δεν ξερω. στη γραμμη της δεν υπηρχε γκεσιο. View attachment 47641
μαλλον εχεις δικαιο για τους λυκους.εχω φιλο απο τα ζαγοροχωρια και οταν του λες ποιμενικα καυκασου κ κανγκαλ μπορουν να τα βαλουν με λυκο η θα γελασει η θα νευριασει.γιατι εχει δει 2-3 φασεις με λυκο κ εχει ακουσει κ απο αλλους κ εχει καλυτερη γνωμη.τα πιο πολλα βιντεο ειναι με κανγκαλ κ ψοφιους λυκους(που μαλλον δεν το σκοτωσαν τα κανγκαλ).το μονο βιντεο που κερδιζει το σκυλι εναντια στο λυκο ειναι αυτο αλλα οπως ειπε ο φιλος μου που αναφερα κ πριν οι λυκοι πεινουσαν κ παγιδευτηκαν(το βιντεο λεει για σαρπλανινατσ)

ΛΥΚΟΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΧΩΡΟ ΜΕ ΠΡΟΒΑΤΑ ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΤΑ ΤΣΟΠΑΝΟΣΚΥΛΑ ΤΟΥΣ ΜΥΡΙΖΟΝΤΑΙ - YouTube
 


Νικος Γ

New Member
23 Μαρτίου 2014
2
0
ΓΙΑ ΣΑΣ ΕΧΩ ΕΝΑ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟ ΚΕΤΡΙΚΙΣ ΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΝΙΑ ΜΗΝΩ ΚΙΑ ΔΕΝ ΑΓΡΙΕΒΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΕ ΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΓΡΙΕΒΟΥ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟΝ ΤΟ ΠΕΙΡΑ ΤΡΙΩΝ ΜΗΝΟ
 


ISKENDER

Well-Known Member
28 Ιουνίου 2013
1.986
6.021
SALONIKI
ΓΙΑ ΣΑΣ ΕΧΩ ΕΝΑ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟ ΚΕΤΡΙΚΙΣ ΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΝΙΑ ΜΗΝΩ ΚΙΑ ΔΕΝ ΑΓΡΙΕΒΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΕ ΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΓΡΙΕΒΟΥ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟΝ ΤΟ ΠΕΙΡΑ ΤΡΙΩΝ ΜΗΝΟ

Και δεν χέρεσε που δεν αγριεύει;

Αλλοι παλεύουν να τα μερέψουν. Τι το θες το άγριο να βρείς τον μπελά σου;
 


hailander

Well-Known Member
2 Μαϊου 2008
425
15
Μάλλον είναι του ''καναπέ'' σαν τα δικά μου τα Ελληνικά ποιμενικά.Δεν είναι τίποτα,έτσι κι αλλιώς η τάση της εποχής αυτό επιβάλει.Άριστη μορφολογία και ταμπεραμέντο κάτι ανάμεσα σε κότα και πρόβατο.Άκου πως θα το χειριστείς...Θα πετάς ένα....''καλός χαρακτήρας κοινωνικοποιημένος'' ή θα πετάς ένα....''ισορροπημένος'' ή κάτι τέτοιο,και θα είσαι πρώτος μάγκας!Τώρα τι σόι C.A.O θα είναι αυτό που θα μπαίνει ο ξένος στον χώρο του κι αυτό θα γυρνάει ανάσκελα για χάιδια,είναι ένα πονεμένο ερώτημα,που δυστυχώς εδώ δεν θα βρεις απάντηση.Να ξέρεις πάντως πως είναι κουτάβι ακόμα.Άσε να ωριμάσει και βλέπουμε,ωστόσο όμως ακόμα και 9 μηνών κάτι θα έπρεπε να έχει βγάλει...
 




Ojeriza

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2013
217
2
Rion
Αν και είναι υποκειμενικό και εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ιδανικότερος ποιμένας σε θεματα φύλαξης για κάποιον που διατηρεί φάρμα / στάβλο με ζώα ανάμεσα σε Κεντρικής Ασίας , Καυκάσιο , Ελληνικό Ποιμενικό και Sarplaninac?
Θα με ενδιέφερε πολύ να διαβάσω τις απόψεις σας όντας εμπειρότεροι πάνω στο θέμα!
 


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Αν και είναι υποκειμενικό και εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες...
Ετσι...

Κλιματολογικές συνθήκες...
Μορφολογία εδάφους εργασίας...
Είδος και "μέθοδοι" αντιπάλων (θηρευτών)...
Μέγεθος περιοχής φύλαξης...
Είδος (και ποικιλία) ζώων που πρέπει να φυλαχθούν...

Πολύ σημαντικό: Ποιά φυλή λατρεύεις (αιτιολογημένα, όχι από φωτογραφίες)...

Και, πάνω απ' όλα: Εντοπιότητα!
Μιά και ο "καλός Θεούλης" τα πάντα εν σοφία εποίησε...:)
 


Ojeriza

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2013
217
2
Rion
Ετσι...

Κλιματολογικές συνθήκες...
Μορφολογία εδάφους εργασίας...
Είδος και "μέθοδοι" αντιπάλων (θηρευτών)...
Μέγεθος περιοχής φύλαξης...
Είδος (και ποικιλία) ζώων που πρέπει να φυλαχθούν...

Πολύ σημαντικό: Ποιά φυλή λατρεύεις (αιτιολογημένα, όχι από φωτογραφίες)...

Και, πάνω απ' όλα: Εντοπιότητα!
Μιά και ο "καλός Θεούλης" τα πάντα εν σοφία εποίησε...:)
Γιάννη καλησπέρα,

Θα σου απαντήσω λακωνικά μεν (για συντομία καθαρά) και με βάση τον δικό μου τρόπο ζωής για χάρην του διαλόγου αλλά και της επεκτάσεως αυτού του πολύ όμορφου νήματος (αν και επικεντρώνεται στον C.A.O).

Ας μην μακρυγορώ και κουράζω όμως πάμε:
Κλιματολογικές συνθήκες :Μένω σε Ορεινό χωριό. Το κλίμα είναι αρκετά "δροσερό" όπως καταλαβαίνεις.
Μορφολογία εδάφους εργασία: Πετρώδες με χώμα ανάλογο ενός ορεινού διαμερίσματος με πολύ πράσινο επίσης.
Θηρευτές: Κυρίως κουνάβια.
Μέγεθος περιοχής φύλαξης: Περίπου 1,5 στρέμμα (2 αμπέλια με σταφύλι) ενώ στο ενδιάμεσο τα χωρίζει ο στάβλος με τα ζωάκια μου.
Ζωάκια προς φύλαξη: Κότες , Πάπιες και μερικά κουνελάκια.

Εδώ να σημειώσω ότι δεν ξεχωρίζω κάποια φυλή , ούτε κλείνω προς κάποια συγκεκριμένη , ωστόσο οφείλω να αναφέρω ότι είμαι λάτρης των Ποιμενικών και ότι θίγω το θέμα από καθαρή περιέργεια και για χάρην του διαλόγου και της εποικοδομητικής συζητήσεως για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν κάποια πράγματα παραπάνω!

Γιάννη ένα σεντόνι νομίζω το δικαιούμαι και εγώ! χαχα
Τους φιλικούς χαιρετισμούς και τις καλησπέρες μου στους συμφορουμίτες!
 


ISKENDER

Well-Known Member
28 Ιουνίου 2013
1.986
6.021
SALONIKI
Με τους όρους που βάζεις παραπάνω κάνουν όλα.

Αλλα θα παίξει πολυ (50/50 δηλ) και ο παράγοντας εσύ. Και πως θα το στήσεις
το σκυλί στο χωρο που θέλεις.
Αλλα θεωρώ οτι τα CAO τα Καυκάσου και τα Κανκάλ ειναι λιγο πιό
αγριμια απο τα άλλα.
 


Ojeriza

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2013
217
2
Rion
Φίλε ISKENDER καλημέρα και Χρόνια Πολλά!
Για να είμαι ειλικρινής το ίδιο σκεφτόμουν και εγώ την ώρα που έγραφα το σεντόνι μου. Ότι δηλαδή με τα δεδομένα και τα κριτήρια που γράφω ίσως ταιριάζουν όλες οι φυλές και ότι όλες κάνουν για την....."δουλειά".
Προσωπικά στο μυαλό μου έχω λίγο πιο "soft" αν θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω έτσι τα CAO σε σχέση με τα Καυκάσια και τα Κανγκάλ (Αλήθεια υπάρχει εκτροφέας εδώ στην Ελλάδα άραγε?).
Δεν ξέρω αν συμφωνείς εσύ.
Ένας άλλος παράγοντας που σκέφτομαι (πάντα σύμφωνα με τα δικά μου τοπογραφικά κριτήρια αλλά και την καθημερινότητα) , είναι το ότι εδώ λύκους δεν έχουμε , που σημαίνει ότι ίσως δεν θα ήταν απαραίτητος ένας σκύλος μίας τόσο απαιτητικής φυλής. Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε.
Από την άλλη οι Καύκασοι είναι πολύ ιδιαίτερη φυλή , απαιτητική , χρειάζεται εμπειρία , οπωσδήποτε εκπαίδευση από πολύ μικρή ηλικία (όπως και οι υπόλοιπες φυλές) για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις στην πορεία και δεν μπορούμε να το ελέγξουμε.
Θεωρώ τα CAO ότι έχουν πιο ισορροπημένο / σταθερό χαρακτήρα σε σχέση με τις 2 προαναφερθείσες φυλές (Kangal , Caucasian Shepherds)!
Διαβάζω τις γνώμες σας συμφορουμίτες! ;)
 


Θανος

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2010
605
42
Εγώ θα πρότεινα ελληνικό ποιμενικό. Πολλά χρόνια κάνουν αυτή τη δουλειά στη δουλειά της πατρίδας μας και έχουν άριστη προσαρμογή στις ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας. Θα σου φυλάνε τα ζώα και την ιδιοκτησία σου άψογα. Δεν βρίσκω κάποιον λόγο να στραφείς σε ξένες φυλές ενώ υπάρχουν ζώα ελληνικά ακριβώς για το λόγο που τα θέλεις εσύ. Τα CAO και τα καυκάσια είναι αρκετά μεγαλύτερα και αυτό συνεπάγεται άλλο κόστος διατροφής αλλά και χειρισμού. Η μία επιλογή προέρχεται από τα ελληνικά βουνά όπου χρόνια δραστηριοποιείται και οι άλλες δύο από ασία. Δεν θέτω θέμα εντοπιότητας, κάθε άλλο. Απλά εκτιμώ ότι το ελληνικό ποιμενικό είναι ιδανικό για την εργασία που εσύ θες.
 


ISKENDER

Well-Known Member
28 Ιουνίου 2013
1.986
6.021
SALONIKI
Απο την μικρή μου εμπειρία δεν νομίζω να εχουν στο μυαλό αυτές οι τρεις
φιλες διαφορα. Απλός τα Καυκάσου ειναι ποιο παλια και ποιο εκτεθημένα
στην Ελλάδα. Τα CAO σαν ποιο κενούργια δεν εχουν ακουστεί και πολλά
προβληματα. Στην εργασία στην Ελλάδα (σε κλειστό χωρο) εμπόδιο βλεπω
το τρίχωμα των Καυκάσιων μόνο.
Απο την άλλη αν δεν είσαι σίγουρος αν μπορείς να διαχειριστείς ενα σκύλο
γύρο στα 80kg καλύτερα πάνε σε κάτι πιό ελαφρύ πχ ΕΠ ή σε θρυλικό απο
της παραπάνω φιλές. Τα θρυλικά δουλέυουν περισσότερο με το μυαλό τους
και μετα με την δύναμη τους σε αντίθεση με τα αρσενικά που βασίζονται
πρώτα στην δύναμη.
 


Ojeriza

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2013
217
2
Rion
Φίλε Θάνο Καλημέρα και σε εσένα και Χρόνια Πολλά!
Έχεις απολυτο δίκιο σε αυτά που μου γράφεις. Ο αείμνηστος ο παππούς μου είχε πάρει 2 ΕΠ από τον Αρκτούρο (νομίζω έτσι λέγεται) και πραγματικά είχε να λέει τα καλύτερα.
Γνήσια Ελληνική φυλή που συνδυάζει την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων / οικογένειας αλλά και (κατά μία έννοια) υπαίθριας ζωής με ότι αυτό συνεπάγεται!
Προσωπικά δεν έχω δουλέψει με καμία από τις φυλές που αναφέρουμε αλλά ούτε και με τον ΕΠ συνεπώς είναι και αυτός ένας λόγος που θίγω το θέμα!
Εσύ φίλε μου έχεις δουλέψει με την συγκεκριμένη φυλή?
Ή με κάποιες από τις προαναφερθείσες? Για να συλλέξουμε εμπειρίες και απόψεις κλπ.
Εγώ έχω έναν ημίαιμο κούκλο τον Μάρκο ο οποίος είναι καταπληκτικός και είμαι πολύ ευχαριστημένος αλλά ήδη έχω ξεκινήσει μία έρευνα σχετικά με το θέμα μιας και θέλω αλλά και θα χρειαστώ τους επόμενους μήνες άλλο έναν φίλο για αποδοτικότερη εργασία.
Δεν βιαζόμαστε , το ψάχνουμε , εδώ είμαστε! Έχουμε χρόνο μπροστά μας μελλοντικά!
Οι γνώμες / απόψεις σας υπερπολύτιμες όπως πάντα!
 


Ojeriza

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2013
217
2
Rion
Απο την μικρή μου εμπειρία δεν νομίζω να εχουν στο μυαλό αυτές οι τρεις
φιλες διαφορα. Απλός τα Καυκάσου ειναι ποιο παλια και ποιο εκτεθημένα
στην Ελλάδα. Τα CAO σαν ποιο κενούργια δεν εχουν ακουστεί και πολλά
προβληματα. Στην εργασία στην Ελλάδα (σε κλειστό χωρο) εμπόδιο βλεπω
το τρίχωμα των Καυκάσιων μόνο.
Απο την άλλη αν δεν είσαι σίγουρος αν μπορείς να διαχειριστείς ενα σκύλο
γύρο στα 80kg καλύτερα πάνε σε κάτι πιό ελαφρύ πχ ΕΠ ή σε θρυλικό απο
της παραπάνω φιλές. Τα θρυλικά δουλέυουν περισσότερο με το μυαλό τους
και μετα με την δύναμη τους σε αντίθεση με τα αρσενικά που βασίζονται
πρώτα στην δύναμη.
Το τρίχωμα δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα για εμένα , άρα σίγουρα ΜΗ αποτρεπτικός παράγοντας αν θα κατέληγα τελικά στον Ρώσο.
Ωστόσο είμαι λίγο επιφυλακτικός σχετικά με τα θηλυκά.
Ίσως γιατί πάντοτε είχα αρσενικούς σκύλους και δεν έχω δουλέψει με θηλυκά.
Βέβαια αυτό ακόμη και εμένα περισσότερο σαν ταμπού μου ακούγεται.
Τέλος πάντων.
 


ISKENDER

Well-Known Member
28 Ιουνίου 2013
1.986
6.021
SALONIKI
Σε καμία περίπτωση δεν απορρίπτω τα ΕΠ.

Ισα ίσα οι κλιματολογικές συνθήκες τα ευνοούν και τα κάνουν ισάξια.
Και ίσος και καλήτερα.
Και μια λεπτομέρεια: κάποια απο τα CAO ειναι τόσο χοντρόπετσα που
νομίζω εχουν το ίδιο πρόβλημα με τα Καυκάσου.
 


Ojeriza

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2013
217
2
Rion
Σαφώς και τα ΕΠ είναι ίσως τα ιδανικότερα για τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Χώρα και κυρίως σε Ορεινές περιοχές όπως είναι το μέρος στο οποίο διαμένω.
ISKENDER εσύ υποθέτω ότι έχεις δουλέψει με CAO?
 


Θανος

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2010
605
42
Δεν έχω δουλέψει με ελληνικό ποιμενικό, αλλά έχω διαβάσει πολύ για αυτά τα ζώα. Υπάρχουν ιδιοκτήτες τόσο εδώ στο φόρουμ όσο και σε διάφορες ομάδες στο facebook από όπου θα μπορέσεις να πάρεις ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Είναι σκυλιά τα οποία είναι ανεξάρτητα και έχουν υψηλή αίσθηση καθήκοντος ενώ δουλεύουν άψογα σε ομάδα. Αν τα εντάξεις από μωρά στα ζώα που θες να φυλάνε, δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να τα πειράξει ή να παραβιάσει το χώρο που τους έχει ανατεθεί για να φυλάνε. Σε καμία περίπτωση δεν υποτιμώ τις άλλες φυλές, κάθε άλλο... απλά στο προτείνω γιατί υπάρχουν πολλές επιλογές για να βρεις το ζώο που θες όσον αφορά τα ελληνικά ποιμενικά τα οποία δουλεύουν σε κοπάδια. Σε κάθε περίπτωση είναι δική σου επιλογή και εύχομαι μια ευχάριστη συμβίωση σε όποια επιλογή καταλήξεις.
 


Ojeriza

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2013
217
2
Rion
Έχω υπόψην μου κάποιες ομάδες και έχω ήδη μιλήσει με κάποιους αξιόλογους ιδιοκτήτες ΕΠ.
Βρίσκομαι σε επαφή και με κάποιους εκτροφείς Καυκάσιων αλλά και CAO ώστε να αποσπάσω όσες περισσότερες πληροφορίες μπορώ.
Τα Κανγκάλ αν και πανέμορφα σκυλιά δεν είναι στις επιλογές μου καθώς αγαπώ περισσότερο τα μακρύτριχα.
Αλήθεια εκτροφείο Κανγκάλ υπάρχει εδώ στην Ελλάδα άραγε? :confused:
Για να είμαι και εγώ όμως ειλικρινής και απόλυτος στα γραφόμενα μου , τα βαριά σκυλιά με εντυπωσιάζουν αρκετά.
Όπως και να χει σε ευχαριστώ πολύ Θάνο!
 


Θανος

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2010
605
42
Αν μου έλεγες ότι έχεις κοπάδι με ζώα και θες τα σκυλιά σου να ακολουθούν στη βοσκή και να είναι όλη μέρα στη γύρα και σε σκληρό περιβάλλον τότε θα σου πρότεινα με κλειστά μάτια ελληνικό ποιμενικό. Οι πιο ελαφριές κατασκευές των ζώων αυτών τους επιτρέπουν να ανταπεξέλθουν πολύ καλύτερα ενώ τα πιο βαριά σκυλιά (ειδικά αυτά τύπου 80 κιλά... βλέπε εκθεσιακά, δεν αντέχουν σε τέτοιους ρυθμούς). Αν εσύ τα θες για φρουρούς στο κτήμα για να φυλάνε πάπιες και κουνέλια τότε και μαστίνο ναπολιτάνο να πάρεις (από πλευράς ενέργειας) δεν θα έχεις πρόβλημα. Οπότε προσανατολίσου στο τι σου αρέσει βασικά εσένα και το γουστάρεις.
 


Ojeriza

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2013
217
2
Rion
Ναι από αυτή την άποψη έχεις δίκιο!
Όπως και να έχει σε ευχαριστώ πολύ! ;)
Θα επανέλθω!
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.116
Μηνύματα
895.844
Μέλη
19.925
Νεότερο μέλος
vicky1981