Πύρρος - Μετσοβίτικο τσοπανόσκυλο


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Τι να πώ?
Με τα standarts του ΚΟΕ θα είναι μάλλον προβληματικός.
Στο Λευκό Ελληνικό δεν ταιριάζει με την καμία,
για μολοσσός είναι πολύ τριχωτός, με μακρύ μουσούδι και ουρά σκορπιός,
για ΕΠ είναι μέχρι στιγμής πιό τετράγωνος από το πρότυπο, ενώ τώρα πού είναι στην εφηβεία θα έπρεπε να είναι πιο ραδινός....
Άλλωστε καί για τις τρεις πιο πάνω φυλές, δεν έχουν πάνω από δέκα χρόνια που προσπαθούν εκτροφείς και σύλλογοι να τις ξεχωρίσουν, και είμαστε στην αρχή της διαδικασίας.
Η ευγονική που εξασκούσαν οι τσοπάνοι άλλωστε, δεν είχε να κάνει τόσο με την μορφή, όσο με τα εργασιακά χαρακτηριστικά των σκυλιών, πράγμα που με βρίσκει αρκετά σύμφωνο.Είχε όμως και αρνητικά αποτελέσματα, λόγω της διαστάυρωσης ποιμένων φύλαξης με ποιμένες herding και ''ω,ναι'' με σκυλιά φέρμας.
Απλώς τον λέω Μετσοβίτικο ποιμενικό, για να μην κάθομαι να απολογούμαι για τις σχέσεις με τα πρότυπα.
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
O τύπος των ορεινών ποιμενικών της χώρας μας έχει άμεση σχέση, ή μάλλον είχε σε μεγαλύτερο βαθμό παλαιότερα από ότι σήμερα, με την φυλετική ομάδα στην οποία ανήκαν οι βοσκοί!
Αλλιώς ήταν τα σκυλιά των Βλάχων, κατά βάση βαρύτερος τύπος, κι αλλιώς των Σαρακατσαναίων, ελαφρύτερος σχετικά τύπος, σε πολύ γενικές γραμμές!
Με την εξέλιξη των μέσων και την αλλαγή των βοσκοτόπων οι δύο φυλές συναντήθηκαν κι αναμείχθηκαν...
Επιπροσθέτως, λόγω της μειωμένης σιγά σιγά ανάγκης των κοπαδιών για φύλαξη, πριν από 50-70 χρόνια τα σκυλιά "μπολιάστηκαν" και με άλλες μη ποιμενικές φυλές!
Αυτά λοιπόν οδήγησαν στο να μην υπάρχει πλέον ξεκάθαρος πάντα ο κάθε τύπος, αλλά πολλές φορές να προκείπτουν σκυλιά που εκφράζουν χαρακτηριστικά ανάμεικτα και ποικίλα!
Σε ελάχιστες περιπτώσεις, και τις περισσότερες φορές πρόκειται για βοσκούς που ζήσαν πολύ απομονωμένα βρίσκεις δείγματα που σου δείχνουν πως ήταν τα σκυλιά τους πριν από 100-200 χρόνια!

Τα χαρακτηριστικά του σκύλου σου sea-mol θα μπορέσεις να δεις μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξής του!Μπορώ να σκεφτώ άπειρα παραδείγματα που άλλο έδειχναν μικρά κι άλλο μεγαλώνοντας!Χαρακτηριστικότερο όλων ίσως είναι μια σκύλα που μικρή ο ιδιοκτήτης της την αποκαλούσε σουβλομύτα κι εξελίχθηκε σε ένα από τα εντυπωσιακότερα και ίσως με τα πιο "μαστίφ" χαρακτηριστικά θηλυκό!

Να τον χαίρεσαι τον σκύλο σου και να δουλεύεις μαζί του!Ακόμα οι συμπεριφορές του που περιγράφεις δεν έχουν να κάνουν με φύλαξη, αλλά στον μέλλον θα σου δείξει τις πραγματικές του ικανότητες και δυνατότητες!
Ελπίζω μέχρι τότε να έχεις δουλέψει προς την σωστή κατεύθυνση για να έχεις τον σκύλο που αρμόζει να είναι ένας ΟΡΕΙΝΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ!
 


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Και εγώ πιστεύω οτι θέλει κάμποσο ακόμα για να πει κανείς με σιγουριά.
Με την εμπειρία σου, τι προβλέπεις?(έτσι, κουβέντα να γίνεται..)
 


Breeze

Member
19 Ιανουαρίου 2011
15
0
54
ετσι ειναι .....
δεν υπαρχει Μετσοβιτης ποιμενικος, οι παλιοι τσοπανιδες με τα παλια αιματα τελιωσαν, ..... ετσι ορισμενοι τα τελευταια χρονια εφεραν καυκασιους ποιμενικους και Kangal ακομη εκει αρχισαν τις διασταυρωσεις, αλλωστε στο Μετσοβο δεν υπηρχε μονο μια γραμμη τσομπανοσκυλων, υπηρχαν και υπαρχουν μερικα μολλοσοειδη να τα πουμε διοτι ειναι μεγαλοσωμα και βαρια, κατι σαν τον Πυρρο σου αρκετα ποιο ψηλα (ομως καμια σχεση με τον μολοσσο της ηπειρου ) , αλα και κοντα με ανοιχτο θωρακα και μυωδη, περιπου σαν το λευκο τσομπανοσκυλο , διοτι οι Μετσοβιτες για χειμαδια αλλοι πηγαιναν προς τρικαλα-λαρισα και αλλοι προς λαμια, συνεπως εκει διασταυρωναν τα σκυλια τους με αλλα τσομπανοσκυλα με τσομπανιδες απο αλλα μερη ακομη και με λαγωνικα.....λιγοι απο τους νεους τσομπανιδες εδιναν σημασια με τι ζευγαρωνει η σκυλα.... α!!!! επισης αν το σκυλι δεν μας εκανε συρμα και στο δεντρο :eek::-(
 


Andromeda

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2010
1.595
2
Απλώς τον λέω Μετσοβίτικο ποιμενικό, για να μην κάθομαι να απολογούμαι για τις σχέσεις με τα πρότυπα.
Σιγά μην απολογηθείς κιόλας. ΕΙΝΑΙ Μετσοβίτικος ποιμενικός, και είναι καταπληκτικός ! :):):)
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Αν πόνταρα κάπου, με μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας όμως, θα έλεγα ότι αν τον πήγαινες μεγαλώνοντας για αναγνώριση τελικά θα τον έκριναν ως Ελληνικό Ποιμενικό, απλά στον βαρύτερο τύπο...
Αν κοιτάξεις και στο site του ΟΦΕΠ, θα δεις κάποια σκυλιά αυτού του τύπου που περιγράφω....

Τώρα βέβαια,όλα αυτά, το τι είναι κι αν είναι το ένα κι όχι το άλλο και γιατί είναι το ένα κτλ, κτλ, χωράνε πολλή, πάρα πολλή συζήτηση.....
 




lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.510
749
Ξεσσαλονικη!!!
ωραιοσ σκυλος φιλε!να τον χαιρεσαι!επειδη ειπες κατι για πρωτεινη,αν δινεις καλη τροφη δεν χρειαζεται να δινεις εξτρα κ ουτε θα παρει κ αλλο υψος λογω αυτου.αν δεν τον εχει δει γιατρος ωστε να σου πει αν εχει αναγκη εξτρα πρωτεινης,καλυτερα σταματησε το.ελπιζω να μην το κανεις με σκευασματα αυτο....
 


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
@breeze
Μωρέ! Σαν μεγάλος αδελφός του είναι...

@Lawrence-gr
Όχι, δεν του δίνω συμπληρώματα, απλώς καλή τροφή με 30% πρωτείνη.
Ο Doctor μου είπε οτι ακόμα κι αν δεν έδωσα νωρίτερα, σ'αυτήν την ηλικία που έχει πάρει και κιλά, είναι καλό να βοηθήσουμε τους μυς και τα κόκαλα.

Υ.Γ. Φοβερό στην όψη το σκυλί σου...
 


mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
...στον μέλλον θα σου δείξει τις πραγματικές του ικανότητες και δυνατότητες!
Ελπίζω μέχρι τότε να έχεις δουλέψει προς την σωστή κατεύθυνση για να έχεις τον σκύλο που αρμόζει να είναι ένας ΟΡΕΙΝΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ!
Δηλαδη;Ποιες ειναι αυτες οι κατευθυνσεις;Πρεπει να του δουλεψουμε καποια ενστικτα;Να του καλλιεργησουμε-ενδυναμωσουμε καποιες πτυχες του ενστικτωδους χαρακτηρα του;........θα ηθελα να ακουσω-να μαθω!Αλλωστε στην ιδια "φυλη" παιζουμε με τον συμφορουμιτη,ιδια συμπεριφορα,νομιζω!
 


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Από ότι έχω καταλάβει συμφορουμίτη-συνονόματε, θέλει αρκετή δουλειά στην βασική και την υπακοή γενικώς.
Να τον έχεις όσο μπορείς υπο έλεγχο, και να μην δουλέψεις τόσο με τα ένστικτα (που υποτίθεται οτι ούτως ή άλλως θα βγάλει) γιατί μπορεί η κατάσταση να ξεφύγει.
Π.Χ. Όταν κάνεις εκπαίδευση "pray drive'' στα μαθήματα φύλαξης, του αυξάνεις σταδιακά αυτοπεποίθηση στο να επιτίθεται, και όχι να γαυγίζει απλώς στο ερέθισμα. Αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό για ένα σκύλο που ούτως η άλλως είναι επιφυλακτικός σε ερεθίσματα (όπως ο ΕΠ), γιατί μπορεί να αρπάξει ότι κινείται...
 


agathe

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2011
3.265
114
Σπέτσες
Συμφωνώ κι επαυξάνω με τον ...αντίζηλο μετσοβίτη.:p

Έχει γραφτεί και σε άλλο θέμα, ότι το μόνο που δεν χρειάζεται στους συγκεκριμένους σκύλους, είναι να τους ενισχύσεις το ένστικτο της "φύλαξης-προστασίας".
Για μένα το πιο σημαντικό απ'όλα είναι το να μπορεί στο "έλα" να επιστρέφει (εμάς μέχρι το χρόνο το εκτελούσε τέλεια, μετά .....είχαμε και έχουμε ένα ζόρι - μιλάω για όταν είναι λυτός, όχι στο δρόμο, αλλά σε περιφραγμένο χώρο), στο "άστο" και το "μαζί" στη βόλτα.

Πρόκειται για ...ανεξάρτητα πνεύματα/χαρακτήρες/υπάρξεις....!!!!!!, και θέλει πολύ δουλειά και προσπάθεια. ;)
Εννοώ να μην το βάλεις κάτω ή υποχωρήσεις στην πρώτη ....ζαβολιά του Φοίβου σου ή όταν θα σε κοιτάξει μ'αυτές τις ματάρες σα να σου λέει "δεν μπορώ άλλο, μη με παιδεύεις, δώσε τη λιχουδιά να τελειώνουμε...."!!!!!!:D

Και προφανώς δεν είναι, έμαθε κάτι, τελείωσε.....

Άντε καλή μέρα, καλή βόλτα οι Πατρινοί και χρόνια πολλά !!!!!!!!!!!!!!!!!:):):)
 


Andromeda

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2010
1.595
2
Κώστα τί είναι το "pray drive" ; :confused:
Και πώς θα σας ξεχωρίζουμε βρέ παιδιά ; Θα λέμε ο Κώστας του Πύρρου και ο Κώστας του Φοίβου ;;; :p:D:D
 


Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Pray drive είναι να κάνεις το σταυρό του πριν ξεκινήσεις να οδηγάς. :D
Prey drive στα σκυλιά είναι το ένστικτο να κυνηγήσουν και να πιάσουν το θήραμα. Αυτό χρησιμοποείται κατ' επεκτάση για να πιάνουν κάτι που κινείται. Το αναμενόμενο είναι ένας ορεινός ποιμενικός να μην έχει δυνατό prey drive καθώς είναι τσοπανόσκυλο φύλαξης και όχι κατεύθυνσης. Ο Ελληνικός Ποιμενικός μάλιστα φημίζεται για το ότι καταδιώκει τους λύκους τόσο ώστε να διασφαλίζει την ασφάλεια του κοπαδιού αλλά όχι τόσο ώστε να παρασυρθεί και να απομακρυνθεί από το κοπάδι. Δεν πιστεύω ότι ένας Ε.Π. θα αρπάξει ότι κινείται αν δεν πιστεύει ότι υπάρχει σοβαρός λόγος. Ίσα - ίσα σε σχέση με άλλες φυλές είναι ανθεκτικός στα γύρω ερεθίσματα και δεν πετάγεται με το παραμικρό.

@ sea-mol: Δε χρειάζεται βία για να επιβληθείς στον οποιδήποτε σκύλο έχεις. ;) Απλά ο δικός σου απαιτεί περισσότερο αυστηρότητα και συνέπεια και πάνω απ'όλα να έχεις τον σεβασμό του. :)
 


mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
@ sea-mol: Δε χρειάζεται βία για να επιβληθείς στον οποιδήποτε σκύλο έχεις. ;)
Xωρις μαλιστα να εχω την εμπειρια σου(noela)αλλά και την εμπειρια προηγουμενης ανατροφης-συμβιωσης με αλλο ποιμενικο εγχωριο,θα ελεγα οτι ο Φοιβος με "αναγκαζει"να χρησιμοποιω καθε αλλη μεθοδο ΠΛΗΝ βιαιης συμπεριφορας.Δεν το θελει,δεν το επιδιωκω,δεν το εφαρμοζω ποτέ.Δειχνει να το εκτιμα και σιγουρα το επιστρεφει με τον τροπο του.Δεν σε ενοχλω-δεν με ενοχλεις ενα σκεπτικο!Κανω λαθος;
 




mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
Αυτό νομίζω κι εγώ ότι είναι το κλειδί....
Να σε σέβονται, και όχι να σε φοβούνται.......
και το δυσκολο.Γιατι ευκολα πειθαρχει ενας σκυλος αλλά δυσκολα τον κανεις να θελει να πειθαρχει...σεβομενος σε!
 


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Σήμερα πήγαμε θάλασσα και έκανε δυο ψευτοβουτιές, δεν τον πίεσα για παραπάνω.
Το πρόβλημά μου είναι άλλο:
Ενώ όταν πάμε βόλτα με το λουρί ή σε σπίτι με κόσμο δεν είναι επιθετικός, όταν πάρει αέρα σε ένα χώρο, του βγαίνουν τα ένστικτα.
Συγκεκριμένα, κανα δυο βράδια που πήγαμε σε ένα κοντινό πάρκο, αφού μύρισε, κατούρισε κλπ, μετά ήταν stand-by. Έκοβε βόλτες στην περίμετρο, και αν πλησίαζε κανένας του γρύλιζε.
Ομοίως και σήμερα, αφού παίξαμε, μπήκε-βγήκε από το νερό, κυλίστηκε στην άμμο κλπ, σε κάποια φάση βλέπει να έρχονται απο μακριά δυο γυναίκες με ένα καροτσάκι, τις φερμάρει, κοκαλώνει και αρχίζει τα γρρ!!!
Η βασική πήγε περίπατο!
Δεν άκουγε σχεδόν τίποτα, εκτός από το τελευταίο δυνατό όχι, πριν τον δέσω.
Πάλι καλά που είναι σε επιφυλακή, και δεν έχει τάσεις να ξαμολυθεί, γιατί δεν θα τον μάζευα...
Ο Δάσκαλος μου είπε οτι τέτοια συμπεριφορά δεν θέλει επιβράβευση, ούτε όμως επίπληξη, γιατί τον πάμε για φύλακα και μπορεί αργότερα στην εκπαίδευση να μπερδευτεί.
Εγώ όμως που θέλω να παίζω με το σκύλο μου, χωρίς να έχω την αίσθηση οτι κουβαλάω φονιά τι θα έπρεπε να κάνω?
Επαναλαμβάνω ότι το βγάζει αφού έχει ''καταλάβει'' τον χώρο, και άπαξ και μπεί στο τριπάκι, δεν του ξεκολλάς τα μάτια από το στόχο με τίποτα...
 




Andromeda

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2010
1.595
2
Τελικά το ένστικτο είναι άλλο πράγμα ! Λίγων μηνών κουτάβι, και δείχνει ήδη τα επιβλητικά χαρακτηριστικά και την συμπεριφορά του ΕΠ ! :fan: