Αγγλικό Κόκερ Σπάνιελ (English Cocker Spaniel)

Ομάδα 8: Κυνηγόσκυλα επαναφοράς, ξεπετάγματος, νερού

Υποομάδα: 2 Σκύλοι ξεπετάγματος

Χώρα προέλευσης: Μεγάλη Βρετανία

Αριθμός Προτύπου (F.C.I.-Standard No.): 5

Χρονολογία έκδοσης ισχύοντος προτύπου : 08/10/2012

Χρησιμότητα: Σκύλος ξεπετάγματος (flushing dog)

Με εξετάσεις εργασίας

Ένας από τους αρχαιότερους τύπους σκύλων Σπάνιελ (spaniel) για χερσαίο κυνήγι. Απόγονος των Ισπανικών Σπάνιελ ή «σκυλιά των κουνελιών.» Το όνομα προκύπτει από την καρχηδονιακή λέξη για το κουνέλι η οποία είναι span. H ίδια λέξη είναι η ρίζα των λέξεων Spain και Hispania. Το Αγγλικό Κόκερ Σπάνιελ κατάγεται από το Σπάνιελ που κατοίκησε στη Μεγάλη Βρετανία το 14ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκε για το κυνήγι πουλιών με δίχτυα αλιείας. Αναπτύχθηκε από τους Βρετανούς κτηνοτρόφους και τον 18ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε στο κυνήγι μπεκάτσας (woodcock) απ’ όπου πήρε και το όνομα του. Η φυλή αναγνωρίστηκε επίσημα από τον Αγγλικό Όμιλο το 1892, ως τότε το Σπρίνγκερ Σπάνιελ (Springer Spaniel) και το Κόκερ Σπάνιελ συνυπήρχαν, πολλές φορές, ακόμα και ζευγαρώνοντας μεταξύ τους.

«Ένα μεγάλο σκυλί σε μικρό σώμα»… Μεγάλο σε εξυπνάδα, προσωπικότητα, ομορφιά, ενεργητικότητα, αφοσίωση, αλλά πάνω απ όλα μεγάλο στη ψυχή. Το βολικό του μέγεθος τον καθιστά τον τέλειο σύντροφο για όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες, γι αυτό άλλωστε είναι και μια από τις πιο δημοφιλής φυλές συντροφιάς, καμιά φορά ξεχνώντας τις δικές του ανάγκες. Ένας σκύλος γεμάτος ζωή, χαρούμενος, στοργικός, ενθουσιώδης, ευγενικός, αφοσιωμένος, γεμάτος ενέργεια και όρεξη για παιχνίδια, αθλητικός μα και λαίμαργος.

Η φυλή προσβάλλεται από οφθαλμικές παθήσεις, νεφροπάθειες, γλαύκωμα, εντρόπιον, ανωμαλίες του αίματος και πιο σπάνια, από δυσπλασία του ισχίου. Οι πιο συνηθισμένες ασθένειες είναι: Το PRA (Progressive Retinal Atrophy ή προϊούσα ατροφία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα) μια ασθένεια του ματιού η οποία οδηγεί στην ολική τύφλωση του σκύλου και δεν θεραπεύεται και το FN (Familial Nephropathy ή οικογενής νεφροπάθεια) μια ασθένεια των νεφρών, η οποία εξελίσσεται ραγδαία, δεν θεραπεύεται και οδηγεί στο θάνατο.

Τα εντυπωσιακά, μακριά αυτιά των Αγγλικών Κόκερ Σπάνιελ θέλουν ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα. Ωτίτιδες και μυκητιάσεις παρατηρούνται πολύ συχνά. Η εσωτερική περιοχή γύρω από το αυτί πρέπει να είναι πάντα περιποιημένη, οι τρίχες κοντά κουρεμένες ώστε να αερίζεται το αυτί και επιβάλλεται σωστός καθαρισμός των αυτιών τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα. Επίσης, τα Αγγλικά Κόκερ Σπάνιελ, εξαιτίας του τριχώματος τους και του χαμηλού ύψους, συνηθίζουν να μαζεύουν διαφόρων ειδών αγκάθια απ τη βόλτα που μερικά από αυτά, εάν δεν τα αφαιρέσει ο σκύλος ή εμείς, μπορούν να γίνουν άκρως επικίνδυνα εισχωρώντας μέσα στο σώμα του σκύλου (π.χ. άγανο).

Εν κατακλείδι, η επιλογή ενός Αγγλικού Κόκερ Σπάνιελ πρέπει να είναι προσεκτική και χωρίς βιασύνες, όπως και κάθε άλλου σκύλου βέβαια.

Γενική εμφάνιση: Χαρούμενο, ανθεκτικό, αθλητικό, αρμονικό, συμπαγές.

Σημαντικές αναλογίες: Οι αποστάσεις από το ακρώμιο μέχρι το έδαφος και από το ακρώμιο μέχρι τη ρίζα της ουράς είναι περίπου ίσες.

Συμπεριφορά και Ταμπεραμέντο: Καλοκάγαθο, με αέναα κουνιστή ουρά ιδιαίτερα όταν ακολουθεί ίχνος και άφοβο μπροστά στις δύσκολες συνθήκες. Ευγενές και αφοσιωμένο, αλλά και γεμάτο ζωή και ενθουσιασμό.

Κεφάλι: Με ευκρινές στοπ στο μέσον της απόστασης μεταξύ ακρορρινίου και ινιακής απόφυσης. Κρανίο καλά ανεπτυγμένο, καθαρά σχηματισμένο, ούτε υπερβολικά εκλεπτυσμένο ούτε χονδροειδές. Τα οστά των παρειών δεν προεξέχουν.

Μύτη: Η μύτη είναι αρκετά φαρδιά, για την οξεία οσφρητική ικανότητα.

Ρύγχος: Τετράγωνο.

Γνάθοι & Δόντια: Δυνατοί γνάθοι , μεγάλα δόντια με τέλειο ψαλιδωτό δάγκωμα. Δηλαδή, τα επάνω δόντια κλείνουν πάνω από τα κάτω σφιχτά.

Χείλη: Σφιχτά και καθαρά.

Μάγουλα: Αρκετά έντονα με δυνατούς μυς.

Μάτια: Γεμάτοι αλλά όχι προεξέχοντες. Σκούροι καστανοί ή καστανοί, ποτέ ανοιχτόχρωμοι, αλλά στην περίπτωση Κόκερ με χρώμα συκωτί ή συκωτί – στικτό ή συκωτί και άσπρο, τα μάτια έχουν χρώμα σκούρο φουντουκί ώστε να εναρμονίζονται με το χρώμα του τριχώματος. Η έκφραση είναι αυτή της ευφυίας και της ευγένειας αλλά και «ξύπνια», λαμπρή και χαρούμενη. Τα βλέφαρα είναι σφιχτά.

Αυτιά: Λοβοειδή, χαμηλά τοποθετημένα, εκφύονται στην ίδια ευθεία με τα μάτια. Τα λεπτά, φίνα πτερύγια εκτείνονται μέχρι το ακρορρίνιο. Καλώς καλυμμένα από μακρύ, ίσιο, μεταξένιο τρίχωμα.

Λαιμός: Μέσου μήκους, μυώδης. Ομαλά τοποθετημένος πάνω στους λεπτούς, επικλινείς ώμους. “Καθαρός” λαιμός (χωρίς προγούλια).

Σώμα: Ισχυρό και συμπαγές. Οσφύς βραχεία, φαρδιά.

Ράχη: Ίσια, σφιχτή ραχιαία γραμμή που καμπυλώνει απαλά προς την ουρά από το άκρο της λεκάνης έως τη βάση της (ουράς).

Στέρνο: Θώρακας καλά ανεπτυγμένος, στήθος βαθύ, ούτε πολύ φαρδύ ούτε πολύ στενό εμπρός. Πλευρές καλά τεντωμένες.

Ουρά: Εκφύεται λίγο χαμηλότερα από τη γραμμή της ράχης. Πρέπει να είναι χαρούμενη στην κίνησή της και να φέρεται ίσια (προς τα πίσω), ποτέ προς τα πάνω. Παραδοσιακά κόβεται αλλά ποτέ τόσο κοντή ώστε να κρύβεται, ούτε τόσο μακριά ώστε να παρεμποδίζει την ακατάπαυστη, ζωηρή κίνηση στην εργασία. Όταν είναι άκοπη είναι ελαφρά κυρτή, μετρίου μεγέθους, ανάλογου του μεγέθους του σώματος, δίνοντας μια γενικά ισορροπημένη εικόνα. Ιδανικά, να μην κατεβαίνει κάτω από τον ταρσό. Δυνατή στην ρίζα καταλήγοντας σε μια λεπτή άκρη. Με ανάλογο τρίχωμα όπως το σώμα και “ζωντανή” όταν ο σκύλος είναι εν δράση, αλλά να μην υπερβαίνει το ύψος της ράχης, αλλά και ποτέ να μην φέρεται πολύ χαμηλά δείχνοντας δειλία.

Εμπρόσθια άκρα: Σκέλη με καλή οστέωση, ίσια, αρκούντως βραχέα για την συγκέντρωση της ισχύος. Αλλά όχι υπερβολικά κοντά ώστε να εμποδίζουν την τρομακτική ενεργητικότητα που απαιτείται από το σπουδαίο αυτό αθλητικό σκυλί.

Πίσω άκρα: Φαρδιά, καμπύλα, πολύ μυώδη. Σκέλη καλής οστέωσης.

Ώμοι: Ωμοπλάτες επικλινείς και λεπτές.

Αγκώνες: Χωρίς ίχνος χαλαρότητας.

Πίσω άκρα: Μυώδη με παράλληλα άκρα βλέποντας τα από πίσω.

Γόνατα: Με καλή άρθρωση και κλίση.

Ταρσοί: Κοντά μετατάρσια που επιτρέπουν άφθονη ώθηση.

Πατούσες: Σφικτά, με χονδρές πατούσες, σαν της γάτας.

Τροχασμός & Κίνηση: Άρτια, δια μέσου κινήσεως μεγάλης ώθησης που καλύπτει καλά το έδαφος.

Τρίχωμα: Επίπεδο, μεταξένιας υφής, ποτέ συρματοειδής ή κυματιστό, ούτε υπερβολικά φουντωτό, ποτέ δεν σχηματίζει βοστρύχους. Καλό “πτέρωμα” (κρόσσια) στα εμπρός σκέλη, το σώμα και τα πίσω σκέλη πάνω από τους ταρσούς.

Χρώμα: Μονόχρωμα: Μαύρο, κόκκινο, ξανθό, σοκολατί, μαυροπύρηνο (black & tan), σοκολατί και πύρινο. Στα μονόχρωμα δεν επιτρέπεται άσπρο παρά μόνο στο στήθος.

Δίχρωμα: Άσπρο-Μαύρο, Πορτοκαλί-Άσπρο, Σοκολατί-Άσπρο, Λεμονί-Άσπρο. Όλα με ή χωρίς στίγματα.

Τρίχρωμα: Μαύρο, άσπρο και πύρινο ή σοκολατί, άσπρο και πύρινο.

Ύψος (περίπου): Αρσενικά 39-41 εκ., Θηλυκά 38-39 εκ. Βάρος (περίπου): 13-14,5 κιλά.

Σφάλματα: Κάθε απόκλιση από τα παραπάνω θα πρέπει να θεωρείτε λάθος και η σοβαρότητα με την οποία θα αξιολογείται θα πρέπει να είναι ανάλογη με τον αντίκτυπο που αυτό έχει στην υγεία και το ευ ζην του σκύλου.

Οποιοσδήποτε σκύλος με σωματικές ανωμαλίες ή συμπεριφοράς θα πρέπει να αποκλείεται.

Σημείωση: Τα αρσενικά ζώα θα πρέπει να έχουν δύο εμφανώς φυσιολογικούς όρχεις, πλήρως κατεβασμένους στο όσχεο.

Το Αγγλικό Κόκερ Σπάνιελ χρειάζεται έντονη κοινωνικοποίηση από νωρίς και δεν του αρέσει η μοναξιά: θέλει να ακολουθεί τους ανθρώπους του παντού και να βρίσκεται μαζί τους σε κάθε εκδήλωση της ζωής τους. Η ιδανική του θέση είναι μέσα στο σπίτι και η ενθουσιώδης ανταπόκριση με την οποία δέχεται την εκπαίδευση στην υπακοή, εγγυάται ότι με λίγη γνώση και φροντίδα η συμπεριφορά του θα είναι πάντα άψογη παντού.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top