Βλαβερές τροφές, φυτά και ουσίες για τον σκύλο

Πάντα γίνεται λόγος για τροφές που είναι επικίνδυνες ή βλαβερές ή πιθανόν βλαβερές για τους σκύλους μας, μα πολλές φορές υπάρχει υπερβολή ή παρερμηνεία σε αυτά που γράφονται ή ακούγονται. Επίσης, σπάνια γίνεται λόγος για βασικές ουσίες, όπως η ζάχαρη, το αλάτι και τα άλευρα, που είναι ουσιαστικά βλαβερές για σκύλο και άνθρωπο και δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να τις αποφύγουμε, ειδικότερα αν επιλέγουμε να ταΐζουμε τα σκυλιά μας με επεξεργασμένες τροφές. Ας αρχίσουμε, λοιπόν, από αυτά την λίστα μας:

Ζάχαρη

Η ζάχαρη στις επεξεργασμένες, “ραφιναρισμένες” μορφές τις (και όχι τα σάκχαρα που υπάρχουν φυσιολογικά στις τροφές, όπως τα φρούτα και τα οποία καταναλώνονται ως ένα συστατικό μέσα σε ένα πολλαπλά θρεπτικό σύνολο, όπως το φρούτο) δεν παρέχουν καμία ουσιαστική θρεπτική αξία. Δεν παρέχουν πρωτεΐνες, δεν παρέχουν βιταμίνες, δεν παρέχουν λιπαρά, δεν παρέχουν ιχνοστοιχεία… παρέχουν απλά “ενέργεια” χαμηλής ποιότητας και για αυτό χαρακτηρίζονται ως “κενές θερμίδες”.

Επίσης, επιβαρύνουν την λειτουργία του ήπατος (συκώτι), είναι η κύρια αιτία για την εμφάνιση διαβήτη και ευθύνεται και για την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνων. Φυσικά αυξάνει σημαντικά και επικίνδυνα το σωματικό βάρος, την χοληστερόλη και την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Αλάτι

Όπως και με την ζάχαρη, το αλάτι που χρειάζεται ο οργανισμός μπορεί και πρέπει να το προσλαμβάνει από τις φρέσκες, ωμές και μη επεξεργασμένες τροφές. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσθέτουμε αλάτι στην διατροφή μας ή την διατροφή των σκύλων μας, όπως και κανένας ζωντανός οργανισμός στην φύση δεν “αλατίζει” την τροφή του πριν την καταναλώσει!

Το αλάτι αυξάνει την πίεση του αίματος και αυτό έχει “διαβρωτικά” και επιδεινώνει οποιαδήποτε άλλη παθολογική κατάσταση του οργανισμού. Αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού, στεφανιαίας νόσου, καρκίνου του στομάχου, νοσημάτων του νεφρού, παχυσαρκία, οστεοπόρωση, διαβήτη και πολλά ακόμα.

Άλευρα

Τα περισσότερα άλευρα έχουν υποστεί βαριά επεξεργασία με αποτέλεσμα να έχουν αφαιρεθεί η πλειονότητα των θρεπτικών ουσιών και συστατικών τους. Τα άλευρα ανεβάζουν τον γλυκαιμικό δείκτη με ότι αυτό συνεπάγεται, αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας, προκαλούν δυσκοιλιότητα, αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη. Όπως με όλες τις τροφές, είναι και εδώ καλύτερα να αποφεύγουμε την κατανάλωση των επεξεργασμένων αλεύρων και να προτιμούμε φρέσκα, μη επεξεργασμένα υποκατάστατα όπως π.χ. οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, το “άγριο” ρύζι, κ.α.

Σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι πιθανόν δηλητηριώδης για τα σκυλιά, τόσο στη καθαρή μορφή της (μεγάλο ποσοστό κακάο) όσο και στις επεξεργασμένες ή πιο αραιωμένες μορφές της (π.χ. σοκολάτα γάλακτος). Το συστατικό της σοκολάτας που φέρεται ως δηλητηριώδες είναι η θεοβρωμίνη που είναι καρδιοτονωτική και διουρητική.

Πολλά σκυλιά έχουν φάει, από λάθος ή όχι, σοκολάτα υπό διάφορες μορφές και δεν έχουν παρουσιάσει πρόβλημα. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως πρέπει να δίνουμε στο σκύλο σοκολάτες ή γλυκά γενικότερα. Δεν έχουν καμία ουσιαστική αξία για τον σκύλο, δεν αποτελούν “λιχουδιά” για αυτόν (όπως ένα κομματάκι κρέας για παράδειγμα) και σίγουρα δεν θα πρέπει να δίνουμε μακροχρόνια ή/και μεγάλες ποσότητες.

Από την άλλη πλευρά, δεν θα πρέπει να πανικοβληθούμε αν ο σκύλος μας φάει ένα κομματάκι σοκολάτα κατά λάθος ή από κάποιον τρίτο που δεν γνώριζε. Θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, να παρατηρήσουμε τον σκύλο μας για τις επόμενες ώρες για τυχόν συμπτώματα και τότε να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρο μας. Συνήθως δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα.

Πιθανά συμπτώματα από την υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας είναι η υπερδιέγερση και υπερκινητικότητα, η συχνοουρία και η ασυνήθιστη δίψα (εξαιτίας της διουρητικής δράσης της θεοβρωμίνης). Επίσης, ο εμετός, η διάρροια, η αρρυθμία και η ταχυκαρδία.

Κρεμμύδια και Σκόρδο

Τα κρεμμύδια περιέχουν υποσουλφίδιο ή αλλιώς θειοσουλφονικό του νατρίου το οποίο είναι πιθανόν δηλητηριώδες για τους σκύλους. Αυτό το συστατικό βρίσκεται και σε άλλα μέλη της οικογένειας των κρεμμυδιών και ειδικά στο σκόρδο. Όπως και με την σοκολάτα, πολλά σκυλιά έχουν φάει, από λάθος ή όχι, κρεμμύδι ή σκόρδο (που υπάρχει ως συστατικό και σε κάποιες έτοιμες, εμπορικές τροφές για σκύλους) και δεν έχουν παρουσιάσει πρόβλημα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί αυτό να συμβεί. Η υπερβολική δόση έχει ως αποτέλεσμα τη ρήξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων του σκύλου (αιμολυτική αναιμία).

Βέβαια, στο σκόρδο αποδίδονται την ίδια στιγμή και ευεργετικές ιδιότητες (που πολλές φορές υπερβάλλουν και αυτές προς την αντίθετη κατεύθυνση) κυρίως στην καταπολέμηση και κυρίως πρόληψη της εμφάνισης παρασίτων. Για άλλη μια φορά “κλειδί” είναι η δόση, η ποσότητα μα ίσως πιο σοφή απόφαση να είναι η αποφυγή αφού δεν αποτελούν αυτές οι τροφές “βασικό πυλώνα” της διατροφής του σκύλου.

Όπως είπαμε και παραπάνω, δεν θα πρέπει να πανικοβληθούμε αν ο σκύλος μας φάει ένα κομματάκι κρεμμύδι ή σκόρδο κατά λάθος ή από κάποιον τρίτο που δεν γνώριζε. Θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, να παρατηρήσουμε τον σκύλο μας για τις επόμενες ώρες για τυχόν συμπτώματα και τότε να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρο μας. Συνήθως δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια, μειωμένο ενδιαφέρον ή έλλειψη ενδιαφέροντος για τροφή, ακεφιά και αδυναμία. Επίσης, ούρα ελαφρώς κόκκινα (από τη ρήξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων), λαχάνιασμα (λόγω απώλειας ερυθρών αιμοσφαιρίων). Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και μέρες μετά την κατανάλωση κρεμμυδιού.

Φιστίκια Μακαντέμια

Τα φιστίκια Μακαντέμια φέρονται και αυτά ως πιθανόν τοξικά για τους σκύλους αν και το ακριβές συστατικό τους που ευθύνεται για την τοξικότητά τους δεν είναι ακόμα γνωστό. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Μυϊκά ρίγη.
Αδυναμία ή παράλυση των πίσω άκρων.
Δυσκολία στην αναπνοή.
Πρησμένα μέλη που πονάνε στο άγγιγμα.

Οι συνέπειες από τη κατανάλωση φιστικιών Macadamia δεν έχουν ερευνηθεί καλά. Χωρίς περαιτέρω έρευνα δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε αν τα παραπάνω συμπτώματα είναι βραχυπρόθεσμα ή όχι. Η μέχρι τώρα έρευνα υποδεικνύει ότι 6 φιστίκια Macadamia είναι αρκετά για να εμφανιστούν τα παραπάνω συμπτώματα.

Κουκούτσια φρούτων

Τα κουκούτσια διαφόρων φρούτων μπορεί να είναι επικίνδυνα. Κατά συνέπεια, αν δίνετε φρούτα στο σκύλο σας καλό είναι να αφαιρείτε προληπτικά τα κουκούτσια. Δηλητηριώδη θεωρούνται τα κουκούτσια του μήλου, του βερίκοκου, του ροδάκινου, του αχλαδιού και του δαμάσκηνου λόγω της παρουσίας κυανίου.

Καφές, κόκκοι καφέ και τσάι

Η καφεΐνη που υπάρχει σε αυτά τα κάνει ακατάλληλα για σκύλους, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην καρδία και στο νευρικό σύστημα. Φυσικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να δώσουμε κάτι από αυτά στον σκύλο μας επίτηδες!

Αβοκάντο

Ο φλοιός, η σάρκα και το κουκούτσι του περιέχουν περσίνη, μια ουσία που προκαλεί στο σκύλο εμετό και διάρροια. Ακόμη, η μεγάλη ποσότητα λίπους τα καθιστά ανθυγιεινά. Όπως και σε άλλα, δεν θα πρέπει να πανικοβληθούμε αν ο σκύλος μας φάει ένα κομματάκι κρεμμύδι ή σκόρδο κατά λάθος ή από κάποιον τρίτο που δεν γνώριζε. Θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, να παρατηρήσουμε τον σκύλο μας για τις επόμενες ώρες για τυχόν συμπτώματα και τότε να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρο μας. Συνήθως δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα.

Ηλιόσποροι

Δεν είναι τοξικοί. Αντίθετα έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας έδειξε ότι συμβάλλουν στη βελτίωση του δέρματος και του τριχώματος του σκύλου (όπως και άλλοι ξηροί καρποί). Σε μεγάλη ποσότητα όμως μπορεί να φέρουν διάρροια και διαταραχή του εντέρου, ιδίως σε κουτάβια, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε λιπαρά.

Σταφύλια

Σταφύλια και σταφίδες φέρονται ως πιθανά τοξικά λόγο μιας άγνωστης, προς το παρόν, τοξικής ουσίας, η οποία προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια. Πολλά σκυλιά έχουν καταναλώσει ή καταναλώνουν σταφύλια χωρίς πρόβλημα, μα όπως πολλές φορές σημειώσαμε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί ο σκύλος μας να παρουσιάσει πρόβλημα. Αν αντιληφθείτε ότι το ζώο έχει φάει σταφύλια ή σταφίδες, πρέπει να το έχετε υπό παρακολούθηση και αν δείτε οτιδήποτε “ύποπτο” να το πάτε αμέσως στον κτηνίατρο.

Η τοξίνη αρχίζει να δρα μέσα σε 24 ώρες. Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν λίγες ώρες μετά τη βρώση. Τα ζώα παρουσιάζουν πολυδιψία, σταματάνε να τρώνε, έχουν πόνους στην κοιλιά και κάποια πέφτουν σε λήθαργο. Τα συμπτώματα αυξάνονται μετά το 24ωρο και μπορεί να διαρκέσουν ημέρες ή και εβδομάδες. Οι αιματολογικές εξετάσεις δείχνουν αυξημένα επίπεδα ασβεστίου, ουρίας, κρεατινίνης και φωσφόρου.

Σύκα

Δεν είναι τοξικά αλλά είναι βαριά για το στομάχι του, ακόμα και σε μικρές ποσότητες.

Δηλητηρίαση από φυτά

Οι περισσότεροι σκύλοι έχουν εύκολη πρόσβαση σε αρκετά φυτά , κάποια από τα οποία είναι τοξικά . Τοξικές ουσίες μπορεί να βρίσκονται σε οποιοδήποτε μέρος (φύλλα, μίσχο, καρπούς ή ρίζες) ή και σε ολόκληρο το φυτό . Σε συγκεκριμένες περιόδους της ζωής τους κάποια φυτά είναι πιο τοξικά (π.χ. όταν δεν είναι ακόμη ώριμα). Συχνά τα δηλητηριώδη φυτά είναι αρκετά γευστικά για τα ζώα συντροφιάς και ειδικά όταν έχουν υποστεί επεξεργασία (αποξήρανση, ψύξη). Το έδαφος και το κλίμα μπορούν να επηρεάσουν την τοξικότητα και την γευστικότητα των φυτών. Οι περισσότερες δηλητηριάσεις προκαλούν ήπια έως μέτρια αυτοπεριοριζόμενα κλινικά συμπτώματα, τα οποία είναι συνήθως γαστρεντερικής φύσης. Τα κλινικά συμπτώματα στη δηλητηρίαση από φυτά δεν είναι ειδικά και η διάγνωση είναι δύσκολη. Η τοξικότητα ορισμένων φυτών είναι τόσο μεγάλη, ώστε ακόμα και έμμεση επαφή (π.χ. γλείψιμο νυχιών που ακούμπησαν στο φυτό) μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα.

Γενικά, οι τοξίνες συνήθως έχουν σωρευτική δράση. Μπορεί η ποσότητά τους μία φορά να μην είναι βλαβερή, μα αν λαμβάνεται τακτικά, να γίνει. Επίσης, τοξίνη που μεμονωμένα είναι αβλαβής, συνδυασμένη με άλλη τοξίνη ίσως γίνει επικίνδυνη. Η ποσότητα των βλαβερών ουσιών που μπορεί να καταναλωθεί χωρίς συνέπειες εξαρτάται και από το μέγεθος του ζώου. Ένα μεγάλο σκυλί μπορεί να φάει παραπάνω από ένα μικρόσωμο χωρίς να αναπτύξει συμπτώματα, το ίδιο κι ένα υγιές από ένα άρρωστο. Τα γέρικα ζώα ή τα κουτάβια είναι πιο ευάλωτα στις δηλητηριώδεις ουσίες.

2 σκέψεις για το “Βλαβερές τροφές, φυτά και ουσίες για τον σκύλο”

 1. Γειά σας…. μπορείτε παρακαλώ να μου πείτε τι προϊόντα να χρησιμοποιώ για τον καθαρισμό του πατώματος και να είναι φιλικά προς τον σκύλο μου; Σας ευχαριστώ.

  1. Καλημέρα σας,

   Συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα σε σχέση με τον σκύλο αν τηρούνται οι αναλογίες που αναγράφονται στα κλασικά καθαριστικά. Οι υπερβολές, συνήθως, σε ποσότητα δημιουργούν προβλήματα.

   Είναι δύσκολο να εντοπιστεί ακριβώς που, πως και γιατί μπορεί ο σκύλος μας να αναπτύξει μια αλλεργία, μια ευαισθησία, κνησμό ή κάποια δερματική αλλοίωση. Έτσι κι αλλιώς, ακόμα και αν στο σπίτι μας χρησιμοποιούμε το «Α» ή το «Β» καθαριστικό ο σκύλος θα έρθει σε επαφή με πολλές άλλες χημικές ουσίες, σε άλλους χώρους ή και στο δρόμο. Εκεί, πιθανό είναι, να μην έχουν σεβαστεί ούτε την ενδεδειγμένη ποσότητα που πρέπει να χρησιμοποιήσουν.

   Σε γενικές γραμμές, τα πιο ασφαλή καθαριστικά δεν περιέχουν γλυκολαιθέρες, φθαλικούς εστέρες, φαινόλες, αμμωνία ή χλώριο. Επίσης, δεν έχουν έντονη οσμή, δεν προκαλούν νέφος ή ατμούς και δεν αφήνουν κατάλοιπα στο πάτωμα. Βέβαια, αυτά τα καθαριστικά, συνήθως, δεν θα απολυμάνουν το πάτωμα μα απλά θα το καθαρίσουν από σκόνες και εμφανής βρωμιές και λεκέδες.

   Επαναλαμβάνω, πως σημαντική είναι η τήρηση των αναλογιών απορρυπαντικού/νερού… Θα έχουμε σύντομα ανάλογο άρθρο.

   Ευχαριστούμε πολύ!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top