Επιλογή εκπαιδευτή για τον σκύλο μας

Ο εκπαιδευτής είναι ένας από τους επαγγελματίες που θα πρέπει να θεωρείται απαραίτητος για όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων, ανεξάρτητα από την εμπειρία τους ή το επίπεδο γνώσεων που μπορεί να έχουν. Όπως η σωστή “πηγή” απόκτησης σκύλου (ο εκτροφέας, το καταφύγιο αδέσποτων ή το φιλοζωικό σωματείο) και η επιλογή κτηνίατρου, έτσι και η επιλογή εκπαιδευτή είναι αρκετά σημαντική και χρήσιμη, ασχέτως με τον τρόπο που ο καθένας θα κάνει χρήση του εκπαιδευτή σκύλων.

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε κάποια κριτήρια που θεωρούμε πως μπορούν να οδηγήσουν σε μια, όσο το δυνατόν, σωστότερη επιλογή. Μερικά από τα κριτήρια:

  1. Ο εκπαιδευτής πρέπει να έχει όρεξη και διάθεση να μας εξηγήσει τα πάντα που αφορούν την δική του δουλειά. Από τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει και προσεγγίζει την εκπαίδευση, μέχρι και τον τρόπο και το ποσό με το οποίο θα αμειφθεί για την εργασία του.
  2. Ο εκπαιδευτής που θα προσεγγίσει εμάς και τον σκύλο μας ως “μοναδική περίπτωση”. Δηλαδή, αυτός που έχει την ικανότητα να ξεχωρίσει τις ιδιαιτερότητες του δικού μας χαρακτήρα, ως ιδιοκτήτες σκύλου, μα και του σκύλου μας και να δουλέψει με τέτοιο τρόπο ώστε να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα με τρόπο ευχάριστο μα και κατανοητό.
  3. Ο εκπαιδευτής με τον οποίο “επικοινωνούμε”, ο οποίος γίνεται κατανοητός σε εμάς και αυτά μου μας διδάσκει “αποτυπώνονται”, γίνονται “κτήμα μας” ώστε να μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε στην συνέχεια. Βλέπεται, η εκπαίδευση και η μάθηση δεν έχουν τέλος. Είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται εφ’ όρου ζωής, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
  4. Ο εκπαιδευτής που θα επιλέξουμε είναι καλό, για διάφορους λόγους, να μην είναι ταυτόχρονα εισαγωγέας σκύλων, έμπορος σκύλων ή εκτροφέας πολλών φυλών (κάτι που είναι χαρακτηριστικό Back Yard Breeder ή αλλιώς ανεύθυνου “εμπορικού” εκτροφέα).
  5. Ο εκπαιδευτής πρέπει να έχει εξ αρχής ένα πλάνο το οποίο και πρέπει να μας εξηγήσει. Ακόμα και κάποιο χρονοδιάγραμμα, πάνω στα οποία θα κατευθυνθούμε ανεξάρτητα εάν θα γίνουν προσαρμογές και αλλαγές που θα θεωρήσουμε από κοινού ότι θα ωφελήσουν.
  6. Ο εκπαιδευτής που θα επιλέξουμε θα πρέπει να έχει να μας δείξει “δείγματα” της δουλειάς του και θα πρέπει να είναι άνετος στο να το κάνει αυτό. Θα πρέπει κι εμείς, από μέρους μας, να ψάξουμε και να βρούμε πελάτες του εκπαιδευτή που μας ενδιαφέρει και να προσπαθήσουμε να συζητήσουμε μαζί τους.
  7. Ο εκπαιδευτής που οι χώροι που διαθέτει (αν διαθέτει) είναι καθαροί και κατάλληλοι και που ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα να μας δείξει.
  8. Ο εκπαιδευτής που θα δουλέψει κυρίως με εμάς και λιγότερο με τον σκύλο, μια που εμείς είμαστε το σημαντικότερο κομμάτι στην εκπαίδευση, όσο και αν νομίζουμε κάτι διαφορετικό.
  9. Ο εκπαιδευτής που θα μοιράζεται μαζί μας πληροφορίες γενικότερες μα αρκετά χρήσιμες, όπως για την συμπεριφορά των σκύλων, για τα χαρακτηριστικά συγκεκριμένης φυλής ή τύπου σκύλων, για θέματα που πιθανόν να συναντήσουμε ή και άλλα. Ο εκπαιδευτής δεν θα πρέπει να αρκεστεί στην εκμάθηση 5-10 εντολών, μα στην δημιουργία “βάσεων” για μια καλή συμβίωση μεταξύ σκύλου και ιδιοκτήτη.
  10. Ο εκπαιδευτής που ασχολείται με κάποια ή κάποιο κυνάθλημα ή έστω έχει γνώση για αυτά ή κάποιο από αυτά.
  11. Ο εκπαιδευτής που με όρεξη θα απαντήσει σε κάθε μας ερώτηση, όσο “ηλίθια” και αν ακούγετε και που δεν θα δυσανασχετεί κάθε φορά που θέλουμε να ρωτήσουμε κάτι.
  12. Ο εκπαιδευτής που θα επιθυμεί και ο ίδιος να κρατήσουμε επαφή και που θα θέλει να γνωρίζει την πορεία και την εξέλιξη μας με τον σκύλο.
  13. Ο εκπαιδευτής θα πρέπει να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες, τις “δεξιότητες” και τις “κλίσεις” της φυλής ή του τύπου του σκύλου που εκπαιδεύει και να μπορεί να πληροφορεί για αυτά και τον ιδιοκτήτη.
  14. Να μην ξεχνάμε πως σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι είναι ο σκύλος! Άρα, ο σκύλος σας θα πρέπει να νιώθει “άνετα” με τον εκπαιδευτή του και τις μεθόδους του. Θα πρέπει να του είναι ευχάριστη η όλη διαδικασία και να μη δείχνει σημάδια στρες, άγχους, ιδιαίτερης πίεσης, κ.α.

Αυτά είναι κάποια γενικότερα ή ειδικότερα σημεία, κάποια κριτήρια με βάση των οποίων μπορούμε να έχουμε μια καλή επιλογή εκπαιδευτή, με μια καλή συνεργασία και επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σίγουρα υπάρχουν και μπορεί να υπάρξουν διαφοροποιήσεις, ιδιαιτερότητες και στοιχεία που δεν εμπεριέχονται στα παραπάνω, μα και μόνο τα παραπάνω θεωρούμε πως είναι αρκετά και χρήσιμα για μια σωστή επιλογή.

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top