Δεύτερος σκύλος στο σπίτι

Ο δεύτερος σκύλος στο σπίτι είναι ένα χαρμόσυνο νέο για τους ανθρώπους ή τον άνθρωπο που πήρε την απόφαση. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το ίδιο θα αισθανθεί και ο σκύλος ή οι σκύλοι του σπιτιού.

Αρμονική συνύπαρξη

Για το σκύλο που ήδη ζει μαζί σας ο δεύτερος σκύλος στο σπίτι μπορεί να είναι μια πηγή στρες και ανασφάλειας. Αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές στη συμπεριφορά του σκύλου μα και δυσάρεστα συμβάντα.

Σίγουρα, μπορείτε απλά να φέρεται τον νέο σκύλο, να τον βάλετε μαζί με τον σκύλο που ήδη ζει με εσάς και όλα να πάνε καλά για τα επόμενα χρόνια. Μπορεί… Μπορεί και όχι…

Για να μειώσετε τις πιθανότητες και τα οδυνηρά αποτελέσματα του “μπορεί και όχι” προτείνουμε τα παρακάτω:

Ετοιμασίες πριν έρθει ο δεύτερος σκύλος στο σπίτι

1. Μαζέψτε όλα τα “προσωπικά αντικείμενα” (παιχνίδια, παλιά κόκαλα, κουβερτάκια, κ.α.) των σκύλων που ήδη έχετε. Αυτό για να αποφύγετε κτητικές συμπεριφορές.

2. Διαμορφώστε χώρους ώστε όποιος σκύλος ενοχληθεί ή τραμπουκιστεί να μπορεί να διαφύγει και να καταφύγει.

3. Ταΐζετε τα σκυλιά σε διαφορετικά πιάτα και διαφορετικούς χώρους (αν έχετε δύο σκύλους και θα εισάγεται τρίτο).

4. Φρεσκάρετε ή ξεκινήστε την εκμάθηση βασικών εντολών στα σκυλιά που έχετε.

5. Φέρτε κάτι με την μυρωδιά του κουταβιού ή του νέου σκύλου στο σπίτι να αρχίσουν να συνηθίζουν “οι παλιοί”.

Είναι απαραίτητο και χρήσιμο να γνωρίζετε καλά το χαρακτήρα του σκύλου σας, μα και το προφίλ του σκύλου που θα υποδεχθείτε. Έχετε στο νου σας και σεβαστείτε το γεγονός ότι ο σκύλος που ήδη ζει μαζί σας μπορεί να δει ως απειλή τον νεοφερμένο. Μια απειλή για την περιοχή που έχει ορίσει ως δική του και για τα κεκτημένα του.

Νέο κουτάβι στο σπίτι και όλα καλά

Την στιγμή της συνάντησης…

Δεν θα επέλεγα να φέρω το κουτάβι ή το νέο σκύλο αμέσως στο χώρο του άλλου ή των άλλων για την πρώτη γνωριμία. Θα προτιμούσα να συναντηθούν για πρώτη φορά κάπου έξω. Κάπου ουδέτερα, με χώρο και χρόνο να μυριστούν και ίσως να παίξουν. Θα επεδίωκα μια πολύ θετική πρώτη επαφή για όλους.

Στην συνάντηση τηρήστε τους γενικούς κανόνες ορθής συνάντησης σκύλων. Όχι αντικριστά και “απειλητικά”.

Μάλλον με λουρί αρχικά και περπατώντας παράλληλα ο ένας με τον άλλο, η λεγόμενη “παράλληλη βόλτα”. Χρειάζεται ένας χειριστής για κάθε σκύλο και πρέπει οι χειριστές να μην έχουν άγχος.

Τα σκυλιά περπατάνε αρχικά σε σειρά, το ένα μπροστά και το άλλο πίσω. Μετά από λίγο αλλάζουν θέση και μετά από 10-15 λεπτά έρχονται δίπλα, παράλληλα με μια απόσταση 1,5-2 μέτρων ανάμεσα τους.

Χαλαρά λουριά, χαλαρή διάθεση, εγρήγορση για να υπάρχει πάντα κίνηση και για να “διαβάζουμε” τα σκυλιά.

Δεν πιέζουμε καταστάσεις

Μην πιέζετε την άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ των σκύλων. Ένα ή και τα δύο σκυλιά μπορεί να αγνοούν το ένα το άλλο, κάτι που είναι καλό. Απλά παραμείνετε χαλαροί μα με την προσοχή σας στα σκυλιά και δώστε τους χρόνο για να νιώσουν καλά.

Δεύτερος σκύλος στο σπίτι
Δεύτερος σκύλος στο σπίτι

Αφήστε τα σκυλιά να μυρίσουν ο ένας τον άλλον για λίγα δευτερόλεπτα και επαινείτε κάθε καλή και ήρεμη αντίδραση. Στη συνέχεια, οδηγήστε τα σκυλιά μακρυά το ένα από το άλλο. Επαναλάβετε αυτές τις μικρές συναντήσεις και αλληλεπιδράσεις με διαλείμματα που εμποδίζουν τα σκυλιά στο να επικεντρώνουν την προσοχή τους σε αρνητικές συμπεριφορές. Επαναπροσδιορίστε την προσοχή κάθε σκύλου με εντολές υπακοής, σύντομες βόλτες, ήρεμο παιχνίδι. Καλό είναι να μην “ανεβάζετε” πολύ τα σκυλιά.

Μια άλλη εναλλακτική είναι ελεύθερα με κάποιο χώρισμα μεταξύ τους ίσως… Κάποιο φράχτη που θα τους επιτρέπει να βλέπονται και να μυριστούν αρχικά.

Ιδανικά, φροντίστε να είναι όλοι ήδη κουρασμένοι κατά την συνάντηση.

Δεύτερος σκύλος στο σπίτι πλέον…

Έρχεται, επιτέλους, ο δεύτερος σκύλος στο σπίτι. Καλό είναι να περιορίσετε τον άλλο σκύλο σε ένα χώρο και να κάνετε μια βόλτα με το νέο σκύλο “δείχνοντας” του το σπίτι. Περάστε τον από όλους τους χώρους. Αυτούς που προορίζονται για αυτόν μα και εκείνους που κοιμάται ο άλλος σκύλος.

Πως συστήνονται οι σκύλοι – Δεύτερος σκύλος στο σπίτι

Συνεχίζετε φέρνοντας τα σκυλιά σε επαφή, πάντα με επίβλεψη και ψάχνεται για σημάδια δυσφορίας σε κουτάβι ή ενήλικα. Συνήθως το κουτάβι δεν σταματά να παίζει και να ενοχλεί. Δεν έχει όρια και εκεί θα πρέπει να δείτε αν τα ενήλικα σκυλιά είναι σε θέση να βάλουν όρια με μέτρο ή θα πρέπει να το κάνετε εσείς και να προλάβετε τις υπερβολές.

Μην κρατάτε το κουτάβι αγκαλιά κατά την γνωριμία ή στο σπίτι, με τους άλλους μπροστά.

Μην πιέζετε καταστάσεις… Αφήστε τους χώρο να ησυχάζουν. Δεν θέλουν να είναι συνέχεια μαζί (μάλλον).

Δεύτερος σκύλος στο σπίτι και γνωριμία

Τι θέλετε να δείτε στην πρώτη επαφή στο σπίτι

  • Χαλαρές κινήσεις σώματος και χαλαρούς μυς.
  • Χαλαρά στόματα και χείλια.
  • Υποκλίσεις παιχνιδιού και άλλα καλέσματα σε παιχνίδι (διαβάστε το ενδιαφέρον “Τι σημαίνει παιχνίδι για το σκύλο”).

Τι δεν θέλετε να δείτε σε δύο σκυλιά που συναντιούνται για πρώτη φορά

  • Αργές και “σφιχτές” κινήσεις του σώματος.
  • Σηκωμένο τρίχωμα σε ράχη και βάση ουράς.
  • Σφιχτά χείλια, γλύψιμο των χειλιών (δείτε “Γιατί τα σκυλιά γλείφουν”) και δόντια.
  • Γρυλίσματα.
  • Παρατεταμένο και επίμονο κοίταγμα.
Νέο κουτάβι στο σπίτι

Καλύτερα να μην έχουν κοινό πιάτο ή κοινό κρεβάτι. Να μην μπαίνουν στο ίδιο crate ή box.

Αν πρέπει κάποιος να περιοριστεί, καλύτερα να είναι ο νεοφερμένος και ο “παλιός” να μπορεί να γυρνάει στο σπίτι, αρχικά.

Για τον πρώτο καιρό δε θα τα άφηνα μόνα τους, όλα μαζί (αν είναι πάνω από δύο), χωρίς επίβλεψη.

Γενικότερα, θα φρόντιζα όλοι να αρχίσουν (ή να φρεσκάρουν) την βασική υπακοή. Θα κρατούσα μια αρχική ρουτίνα για όλους μέχρι να είμαι σίγουρος ότι μπορώ να είμαι πιο χαλαρός με τα σκυλιά. Θα τους είχα όλους στην κούραση με παιχνίδια και άσκηση.

Αυτά σαν γενικές προτάσεις. Από εκεί και πέρα, κάθε περίπτωση είναι μοναδική και όπως έγραψα και πιο πάνω, μπορεί να πάνε όλα τέλεια… Μπορεί και όχι.

Αν γίνει καλή αρχή μπορούν και τα όποια θέματα στη συνέχεια να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη επιτυχία.

Αν χρειαστεί, μη διστάσετε να ζητήσετε την βοήθεια ενός επαγγελματία εκπαιδευτή γιατί ο δεύτερος σκύλος στο σπίτι μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση.

Διαβάστε ένα πλήρες άρθρο για τα Παγκ ΕΔΩ!

Ακολουθείστε το Dogforum και στο Google News

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top