Παλαιός Αγγλικός Ποιμενικός (Bobtail)

Ομάδα 1: Ποιμενικοί για πρόβατα και βοοειδή (εκτός Ελβετικών Ορεινών και βοοφυλάκων)

Υποομάδα: Τομέας 1 Ποιμενικοί

Χώρα προέλευσης: Μεγάλη Βρετανία

Αριθμός Προτύπου (F.C.I.-Standard No.) 16

Χρονολογία έκδοσης ισχύοντος προτύπου : 13/10/2010

Χρησιμότητα: Ποιμενικός

Χωρίς εξετάσεις εργασίας

Παραλίγο και θα ήταν ο πρώτος σκύλος που θα είχα επιλέξει ο ίδιος, αλλά η ζωή τα “έφερε” έτσι και κατέληξα με κάτι τελείως διαφορετικό για “πρώτο δικό μου σκύλο”… Δε μετανιώνω αλλά δε θα με δυσαρεστούσε κιόλας να είχα εμπειρία συμβίωσης και με αυτά τα υπέροχα ζώα.

Για 200+ χρόνια ο παλαιός Αγγλικός Ποιμενικός (Bobtail) ήταν μια φυλή εργασίας και μάλιστα “σκληρής”. Σκοπός του ήταν να οδηγεί και να φυλά τα κοπάδια στην Αγγλία. Το έκανε με εξαιρετική επιτυχία και ακόμα και σήμερα μπορούμε να συναντήσουμε δείγματα της φυλής να εργάζονται στην Νότια Αγγλία.

Σήμερα όμως, αυτή η αρχαία Αγγλική φυλή, περιορίζεται στο ρόλο του συντρόφου και του σκύλου εκθέσεων όπου επίσης διαπρέπει.

Το Bobtail παρουσιάστηκε στην τωρινή του μορφή στο Άϊσλινγκτον το 1865 και ο πρώτος όμιλος φυλής ιδρύθηκε το 1888.

Σήμερα είναι μία από τις πιο δημοφιλείς φυλές σε Αγγλία και Η.Π.Α. μια που και αυτός, όπως και ο έτερος στα “ψηλά” της λίστας Labrador, λατρεύει τα παιδιά και είναι εξαίρετος σύντροφος στο παιχνίδι αλλά και προστάτης.

Βέβαια, ποτέ ίσως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις ποιμενικές καταβολές του και να παρασυρθούμε από την “γλυκιά” εμφάνιση του. Χρειάζεται αρκετή εκτόνωση σαν φυλή και σίγουρα εκπαίδευση για να μπορούμε να χαρούμε τον πληθωρικό, πανέξυπνο και γλυκό χαρακτήρα του.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Δυνατός, με τετράγωνη εμφάνιση σκύλος με τέλεια συμμετρία και σε γενική υγιή κατάσταση.Δεν έχει υπερβολικά ψηλά πόδια, με άφθονο τρίχωμα παντού. Ένας σκύλος με παχύ, μυώδη, ικανό κορμό με πολύ έξυπνη έκφραση. Η φυσική εξωτερική γραμμή δεν θα πρέπει να αλλάζεται τεχνητά με ψαλίδι ή μηχανή κουρέματος.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Μεγάλης αντοχής, παρουσιάζει μια απαλά ανηφορική γραμμή ράχης και κορμό σε σχήμα αχλαδιού όταν το βλέπουμε από πάνω. Η κίνηση παρουσιάζει ένα τυπικό κύλισμα όταν τριποδίζει η βαδίζει. Το γάβγισμα έχει ποιότητα χαρακτηριστικού ύφους.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Ευκολομεταχείριστος σκύλος, ομαλού χαρακτήρα.Τολμηρός, πιστός και αξιόπιστος, χωρίς καμιά υπόδειξη νευρικότητας ή απρόκλητης επιθετικότητας.

ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΚΡΑΝΙΟ

Σε αναλογία με το μέγεθος του κορμού. Κρανίο ευρύχωρο, αρκετά τετράγωνο. Αρκετά τοξωτό πάνω από τα μάτια, στοπ καλά καθορισμένο. Ρύγχος δυνατό, τετράγωνο και κοντό (κολοβωμένο) με μήκος περίπου το μισό του μήκους ολόκληρου του κεφαλιού. Μύτη μεγάλη και μαύρη.Ρουθούνια φαρδιά.

ΜΑΤΙΑ

Τοποθετημένα με αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Σκούρα ή γαλανά μάτια. Δυο μπλε μάτια είναι αποδεκτά. Τα ανοιχτόχρωμα μάτια είναι ανεπιθύμητα. Η χρωμάτωση (χρώση) του βλεφάρου προτιμάται.

ΑΥΤΙΑ

Είναι μικρά και φέρονται επίπεδα στις πλευρές του κεφαλιού.

ΣΤΟΜΑ

Δόντια δυνατά, μεγάλα και ίσα κατανεμημένα. Δάγκωμα ψαλίδι – σαγόνια με τέλειο, κανονικό και πλήρες δάγκωμα ψαλίδι, δηλ. τα πάνω δόντια καλύπτουν στενά τα κάτω δόντια και είναι τοποθετημένα τετράγωνα στα σαγόνια. Το επίπεδο δάγκωμα είναι ανεκτό αλλά ανεπιθύμητο.

ΛΑΙΜΟΣ

Αρκετά μακρύς, δυνατός, χαριτωμένα τοξωτός.

ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ ΑΚΡΑ

Τα μπροστινά πόδια είναι απόλυτα ίσια, με αρκετό κόκαλο, κρατούν τον κορμό αρκετά ψηλά από το έδαφος.Οι αγκώνες εφάπτονται στενά του θώρακα. Οι ώμοι έχουν αρκετή γωνίωση, ενώ είναι στενότεροι στο σημείο του ακρωμίου απ’ ότι στο σημείο του ώμου. Χοντροί ώμοι είναι ανεπιθύμητοι. Ο σκύλος στέκεται χαμηλότερα στο ακρώμιο απ’ ότι στην οσφύ.

ΚΟΡΜΟΣ

Μάλλον κοντός και συμπαγής με καλά απλωμένα πλευρά και βαθύ, ευρύχωρο θώρακα.

ΠΙΣΩ ΑΚΡΑ

Οσφύς πολύ δυνατή, φαρδιά και με απαλή κλίση, γοφοί «γεμάτοι», στρογγυλοί και μυώδεις, ο μηρός είναι μακρύς και καλά ανεπτυγμένος, η κνήμη καλά λυγισμένη και τα μετατάρσια τοποθετημένα χαμηλά.Από πίσω τα
μετατάρσια πρέπει να είναι ολόισια, με τα πέλματα να μη γυρίζουν ούτε προς τα μέσα ούτε προς τα έξω.

ΠΕΛΜΑΤΑ

Μικρά, στρογγυλά και σφιχτά δάχτυλα αρκετά τοξωτά, πατούσες παχιές και σκληρές. Τα πέμπτα δάχτυλα θα πρέπει να αφαιρούνται.

ΟΥΡΑ

Συνήθως κόβεται τελείως, όταν υπάρχει.

ΚΙΝΗΣΗ

Όταν περπατάει, παρουσιάζει ένα κύλισμα σαν της αρκούδας από το πίσω μέρος. Όταν τριποδίζει, παρουσιάζει έκταση χωρίς προσπάθεια και δυνατή πίσω ώθηση, με τα πόδια να κινούνται ίσια στη γραμμή της κίνησης. Πολύ ελαστική στον τροχασμό. Σε μικρές ταχύτητες, μερικά σκυλιά τείνουν να βηματίζουν. Όταν κινούνται, η θέση του κεφαλιού μπορεί να αποκτήσει μια φυσικά χαμηλότερη θέση.

ΜΑΝΔΥΑΣ

Άφθονος, καλής σκληρής υφής, όχι ίσιος, αλλά τραχύς και όχι σγουρός. Ο υπομανδύας είναι αδιάβροχος. Το κεφάλι και το κρανίο είναι καλά καλυμμένα με τρίχωμα, τα αυτιά έχουν μέτριο τρίχωμα, ο λαιμός είναι καλά καλυμμένος, τα μπροστινά πόδια επίσης παντού, τα πίσω πόδια πολύ περισσότερο απ ότι ο υπόλοιπος κορμός. Η ποιότητα, η υφή και η ποσότητα πρέπει να υπολογίζεται περισσότερο από το μήκος μόνο.

ΧΡΩΜΑ

Οποιοσδήποτε τόνος του γκρίζου, ψαρού ή μπλε. Ο κορμός και τα πίσω άκρα μονόχρωμα με ή χωρίς λευκά μποτάκια. Λευκά σημάδια στη μονόχρωμη περιοχή θα πρέπει να αποθαρρύνονται. Το κεφάλι, ο λαιμός, τα μπροστινά άκρα και το κάτω μέρος της κοιλιάς πρέπει να είναι λευκά με ή χωρίς σημάδια. Οποιοσδήποτε τόνος του καφέ είναι ανεπιθύμητος.

ΜΕΓΕΘΟΣ

Ύψος: αρσενικά 61cm και πάνω, θηλυκά 56 cm και πάνω. Ο τύπος και η συμμετρία είναι μεγαλύτερης σημασίας και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θυσιάζονται χάριν του μεγέθους.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ

Οποιαδήποτε απόκλιση από τα παραπάνω σημεία θα πρέπει να θεωρείται ελάττωμα και η σοβαρότητα με την οποία αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, θα πρέπει να είναι σε απόλυτη αναλογία με το μέγεθος του.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Τα αρσενικά ζώα θα πρέπει να έχουν δύο εμφανώς φυσιολογικούς όρχεις, σωστά τοποθετημένους στο όσχεο.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top