Περί διατροφής του κατοικίδιου κυνός

Το παρακάτω απόσπασμα είναι από το βιβλίο “Ο Βίος των Ζώων”, από τον εκδοτικό οίκο “Ελευθερουδάκη”.

Το βιβλίο “Ο Βίος των Ζώων” εκδόθηκε υπό τον Δρ. Φυσικών Επιστημών και Ζωολογίας Νικόλαο Κ. Γερμανό. Έχει 748 σελίδες, 51 πολύχρωμες εικόνες και διαγράμματα εκτός κειμένου, 190 έγχρωμες εικόνες και 891 εικόνες και διαγράμματα εντός κειμένου.

Ο Βίος των Ζώων, σκληρό εξώφυλλο
Ο Βίος των Ζώων, σκληρό εξώφυλλο

Το έργο “Ο Βίος των Ζώων” είναι από τα αξιολογότερα έργα της εποχής, με μεγάλο αριθμό πληροφορίας. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1932 και προλογίζει ο ίδιος ο Δρ. Γερμανός.

Ότι παν κτίσμα Θεού καλόν

Προς Τιμόθεον Ά, δ 4

Περί διατροφής…

Τρώγουσι παν ό,τι και ο άνθρωπος τρώγει, ζωικήν τροφήν ως και φυτικήν, αμφοτέρας δε και ωμάς και μαγειρικώς παρασκευασμένας.

Οστά, καλός ζωμός κρέατος, άρτος και γάλα, είνε αι καταλληλότεραι θρεπτικαί ουσίαι διά τον κύνα, τουναντίον δε λίπος και πολύ άλλας είνε βλαβερά.

Ο κύων τρώγει κρέας
Ο κύων τρώγει κρέας

Και δι’ άρτου μόνον δύναται τις να διαθρέψη κύνα, αρκεί να παρέχηται αυτώ η τροφή παντοτε καθ’ ωρισμένας ώρας. Ουδεμία τροφή πρέπει να δίδεται εις αυτόν λίαν θερμή,αλλά να είνε πάντοτε υπόθερμος και να τίθεται εντός δοχείων διαρκώς καθαρών.

Ο πατήρ της ζωολογίας Λινναίος διετύπωσε διά της ιδιαζούσης αυτώ βραχυλογίας και σαφήνειας:

“Ο κύων τρώγει κρέας, πτώματα και αμυλώδεις φυτικάς ουσίας. Χωνεύει οστά, εξεμεί δια της βρώσεως χόρτουν. Πίνει λείχων το ύδωρ διά της γλώσσης, σιελορροεί εκ των πλαγίων του στόματος…”

Κύνες παρίαι - Ο Βίος των Ζώων
Κύνες παρίαι – Ο Βίος των Ζώων

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Νικόλαος Κ. Γερμανός γεννήθηκε το 1864 στο χωριό Βάβδο της Χαλκιδικής. Το πατρικό του όνομα είναι Λιόλιος, αλλά μετά τις σπουδές του στη Γερμανία του αποδόθηκε το προσωνύμιο Γερμανός όπου και έμεινε να τον συνοδεύει.

Έκανε σπουδές, εκτός από τη Γερμανία, στην Αθήνα και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Χάλκη. Ασχολήθηκε με επιστημονικές έρευνες, στο Ινστιτούτο Ιένης και λόγω ακριβώς των εργασιών του αυτών, απεστάλη κατόπιν προτάσεως στον καθηγητή Χάικελ από το Πανεπιστήμιο της Ιένης στο Διεθνές Ενυδρείο στη Νεάπολη της Ιταλίας, όπου και ασχολήθηκε για ένα εξάμηνο με την έρευνα σε θαλάσσια ζώα. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, διορίσθηκε καθηγητής της Φυσικής Ιστορίας στο Διδασκαλείο Αθηνών.

Κύων του Αγίου Βερνάρδου
Κύων του Αγίου Βερνάρδου

Από το 1906 έως το 1915 διετέλεσε υφηγητής και επιμελητής στο Φυσιογραφικό Μουσείο του Πανεπιστημίου και δημιούργησε τον πρώτο ζωολογικό κήπο και το πρώτο ενυδρείο στην Ελλάδα, το 1900. Μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και το 1915 εξελέγη βουλευτής με το αντιβενιζελικό ψηφοδέλτιο, όπως και το 1920. Αργότερα διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος και δημαρχεύων της Θεσσαλονίκης.

Νικόλαος Γερμανός και Δ.Ε.Θ.

Ο Νικόλαος Γερμανός ήταν ο ιθύνων νους και ο σημαντικότερος εκ των πρωτεργατών της κίνησης για την ίδρυση της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης το 1925, αφού με υπομνήματα και ενέργειές του πέτυχε την άδεια της για τη διοργάνωση του Θεσμού.

Πέθανε το 1935 στην Αθήνα, λίγα χρόνια μετά την έκδοση του βιβλίου “Ο Βίος των Ζώων”. Υπήρξε και ιδρυτής του πρώτου ελληνικού ζωολογικού κήπου στο Δέλτα του Φαλήρου σε μια έκταση 50 στρεμμάτων .

Δείτε ακόμα το “Ιστορία της ξηράς τροφής για σκύλους”.

Ακολουθείστε το Dogforum και στο Google News

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top