Ο σκύλος Παγκ (Pug)

Ο σκύλος Παγκ (Pug) είναι ένας μεγάλος σκύλος σε μικρή συσκευασία. Αυτό θα το επιβεβαιώσουν όλοι όσοι έχουν βρεθεί κοντά σε ένα σκύλο Παγκ. Αυτός ο συμπαγής και χαριτωμένος σκύλος ανήκει στην Ομάδα 9 Σκύλοι Συντροφιάς (Companion and Toy Dogs) της F.C.I. (FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE).

  • Ομάδα 9: Σκύλος Συντροφιάς (Companion and Toy Dogs)
  • Κατηγορία 11: Μικρόσωμα Μολοσσοειδή τύπου σκυλιά (Small Molossian type dogs)
  • Χώρα προέλευσης: Κίνα
  • Υποστήριξη (Patronage): Μεγάλη Βρετανία
  • Αριθμός Προτύπου (F.C.I.-Standard No.): 253 / 13.10.2010
σκυλος παγκ κουταβι
Πανέμορφο κουτάβι Παγκ (Pug)

Το κωμικό πρόσωπο του Παγκ (Pug), με βαθιές ρυτίδες γύρω από τα μεγάλα, σκούρα μάτια και ένα επίπεδο στρογγυλό πρόσωπο, δεν μπορεί παρά να σας κάνει να χαμογελάσετε. Πιστεύεται ότι το όνομα του Παγκ (Pug) προέρχεται από τη λατινική λέξη “γροθιά” (Pugnus) επειδή το πρόσωπό του μοιάζει με ανθρώπινη γροθιά. Άλλοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από τον αρχαίο Αγγλικό όρο pugg, ο οποίος περιγράφει κάποιον πολύ αγαπητό και χρησιμοποιούταν στην Αγγλία πολύ πριν την άφιξη της φυλής. Μια τρίτη άποψη υποστηρίζει πως το όνομα “Pug Dog” το πήραν εξαιτίας της ομοιότητας τους με τις μαϊμούδες Pug που ήταν δημοφιλής σαν κατοικίδια στις αρχές του 1700.

Δεν υπάρχουν άσχημες μέρες όταν γυρνάς σπίτι σε ένα Pug

Ανώνυμος

Ο σκύλος Παγκ είναι ένας κλόουν στην καρδιά, αλλά με αξιοπρέπεια. Τα Παγκ είναι παιχνιδιάρικα σκυλιά, έτοιμα και ικανά για κάθε παιχνίδι. Αλλά είναι και πολύ κοινωνικοί σκύλοι και πρέπει να είναι κοντά στους ανθρώπους τους. Ο σκύλος Παγκ λατρεύει να είναι το κέντρο της προσοχής και δεν του αρέσει να τον αγνοούν.

Κουτάβι Παγκ
Κουτάβι Παγκ
Ο σκύλος Παγκ στην Ιστορία

Τα Pugs (Παγκ) προέρχονται από την Κίνα, όπου και χρονολογούνται από τη δυναστεία των Χαν (206π.Χ. έως 200μ.Χ.). Ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι σχετίζονται με το Θιβετιανό Μαστίφ. Ο σκύλος Παγκ ήταν ευνοημένος από τους αυτοκράτορες της Κίνας και ζούσε σε πολυτελή καταλύματα. Μερικές φορές ακόμη και φυλασσόμενος από στρατιώτες.

Υπάρχει, επίσης, η άποψη που υποστηρίζει πως τα Παγκ τα είχαν για συντροφιά οι Βουδιστές μοναχοί στο Θιβέτ. Λέγεται πως την εποχή εκείνη υπήρχαν τρεις τύποι βραχυκεφαλικών  σκύλων: το Lion Dog, το Πεκινουά και το Lo-sze, που φαίνεται πως ήταν το αρχαίο Παγκ.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι τα περίφημα “Foo Dogs” της Κίνας είναι αναπαραστάσεις του αρχαίου Pug. Στοιχεία και αρχαία ευρήματα σκύλων τύπου Pug έχουν βρεθεί στο Θιβέτ και την Ιαπωνία.

Σκύλος Παγκ 01
Ο σκύλος Παγκ σαν κουτάβι
Το πέρασμα των σκύλων Παγκ στην Ευρώπη

Προς το τέλος του 1500 και στις αρχές του 1600, η Κίνα άρχισε τις συναλλαγές με τις ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα Pugs που ήρθαν στην Ευρώπη ήρθαν με τους Ολλανδούς εμπόρους, οι οποίοι ονόμασαν τη φυλή Mopshond, ένα όνομα που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα. Στα Ολλανδικά σημαίνει “μουρμουρίζω”.

Ο σκύλος Παγκ έγινε αρκετά δημοφιλής στη βασιλική αυλή του House of Orange. Μάλιστα έγιναν τα επίσημα σκυλιά της αυλής όταν το 1572 έσωσαν την ζωή του πρίγκηπα Williams, προειδοποιώντας τον για την εισβολή Ισπανών στο Hermingny.

Από τότε είχε πάντα στο πλευρό του ένα σκύλο Παγκ και μετά τον θάνατο του το 1584 ένα ομοίωμα του με τον αγαπημένο του σκύλο στα πόδια του κοσμεί τον τάφο του στη Delft Cathedral.

Είναι γνωστό ότι τα μαύρα Παγκ υπήρχαν στο 1700 επειδή ο διάσημος καλλιτέχνης, William Hogarth, ήταν ένας λάτρης των Pug. Ζωγράφισε ένα μαύρο Pug και πολλά άλλα στους διάσημους πίνακές του. Το 1785, ο Goya απεικόνισε, επίσης, σκύλους Παγκ στους πίνακές του.

Ο William Hogarth και ο σκύλος Παγκ ιδιοκτησίας του
Ο William Hogarth και ο σκύλος Παγκ ιδιοκτησίας του

Τα μαύρα Παγκ τα έφερε στην Αγγλία πολλά χρόνια αργότερα η Lady Brassey. Μαζικότερη εισαγωγή δειγμάτων της φυλής στην Αγγλία έγινε το 1860. Τότε, Βρετανοί στρατιώτες που λεηλάτησαν το παλάτι στο Πεκίνο έφεραν μαζί, όταν επέστρεψαν, αρκετά σκυλιά Παγκ και Πεκινουά. Αυτή ήταν η πρώτη φορά μετά τον 16ο αιώνα που έγινε τόσο μαζική εξαγωγή σκύλων από την Κίνα.

Ο σκύλος Παγκ στην υπόλοιπη Ευρώπη

Καθώς η δημοτικότητα του Pug εξαπλωνόταν σε όλη την Ευρώπη, ήταν συχνά γνωστό με διαφορετικά ονόματα σε κάθε χώρα. Στη Γαλλία ονομάστηκε Carlin, στην Ισπανία Dogullo, στη Γερμανία Mops και στην Ιταλία Caganlino.

Τα εντυπωσιακά μαύρα Παγκ
Τα εντυπωσιακά μαύρα Παγκ

Η Μαρία Αντουανέτα είχε ένα σκύλο Παγκ με το όνομα “Mops” πριν παντρευτεί τον Λουδοβίκο τον 14ο. Επίσης, η Ιωσηφίνα, η γυναίκα του Ναπολέοντα, μετέφερε κρυφά κάτω από το κολάρο του Πάγκ της “Fortune” μηνύματα στον άντρα της όσο αυτός ήταν κρατούμενος στις φυλακές Les Carmes. O Fortune, μάλιστα, φαίνεται πως ήταν αρκετά κτητικός, αφού λέγεται πως δάγκωσε τον Ναπολέοντα όταν αυτός μπήκε στην κρεβατοκάμαρα τους, την πρώτη νύχτα του γάμου.

Ο σκύλος Παγκ στις εκθέσεις σκύλων

Στις αρχές του 1800, τα Pugs σταθεροποιήθηκαν ως φυλή με δύο γραμμές να κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην Αγγλία. Μια γραμμή ονομάστηκε γραμμή Morrison και, σύμφωνα με πληροφορίες, βασίστηκε στα βασιλικά σκυλιά της βασίλισσας Charlotte, σύζυγος του Γιώργου Γ. Η άλλη γραμμή αναπτύχθηκε από το Λόρδο και την Λαίδη Willoughby d’Eresby με σκύλους που εισήχθησαν από τη Ρωσία ή την Ουγγαρία.

Biggie ο σκύλος Παγκ στο Westminster

Τα Παγκ παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Αγγλία το 1861. Το γενεαλόγιο ξεκίνησε το 1871 με 66 Pugs στον πρώτο τόμο.

Το πρώτο πρότυπο της φυλής διατυπώθηκε το 1883, οπότε και αναγνωρίστηκε η φυλή στην Αγγλία, ενώ δύο χρόνια αργότερα αναγνωρίστηκε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ανοίγοντας τον δρόμο για την καθιέρωση της φυλής.

Εν τω μεταξύ, στην Κίνα, οι σκύλοι Παγκ συνέχισαν να εκτρέφονται από τις βασιλικές οικογένειες. Όταν οι Βρετανοί ανέτρεψαν το Κινεζικό Αυτοκρατορικό Παλάτι το 1860, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, έφεραν αρκετά σκυλιά.

Το Παγκ αναγνωρίστηκε στην Αμερική το 1885
Το Παγκ αναγνωρίστηκε στην Αμερική το 1885

Δύο από αυτά, οι Lamb και Moss, ήρθαν στην Αγγλία. Αυτά τα δύο “καθαρά” κινεζικά σκυλιά Παγκ εκτράφηκαν και έδωσαν τον Click. Ένα εξαιρετικό σκυλί που ζευγάρωσε πολλές φορές με σκύλους και των δύο γραμμών, Willoughby και Morrison. Ο Click πιστώνεται με την καλύτερη εικόνα της φυλής γενικά και την διαμόρφωση του μοντέρνου Pug, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Το Παγκ είναι η ζωντανή απόδειξη πως ο Θεός έχει χιούμορ

Margo Kaufman

Στην Αμερική, μετά την αναγνώριση της φυλής το 1885, υπήρξε μια πτώση στο ενδιαφέρον για το σκύλο Παγκ. Λίγοι και πιστοί εκτροφείς επέμειναν και λίγα χρόνια αργότερα η φυλή αναχάρησε ξανά. Το 1931 ιδρύθηκε το Pug Dog Club of America και αναγνωριστηκε άμεσα από τον Αμερικάνικο Κυνολογικό Όμιλο (A.K.C.).

Τα πρώτα Pug ήταν, μάλλον, μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα σημερινά και μπορεί να συνέβαλαν στη δημιουργία άλλων βραχυκεφαλικών φυλών στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα είναι τα Αφφενπίνστερ ή και τα Αγγλικά Μπουλντόγκ.

Παγκ σε έκθεση σκύλων - Ch. Belaire's Royal Comet
Παγκ σε έκθεση σκύλων – Ch. Belaire’s Royal Comet
Γενική εμφάνιση του Παγκ

Η συμμετρία και η γενική εμφάνιση είναι στρογγυλή και μικρόσωμη. Ένα λεπτό, μακρυπόδαρο Παγκ ή ένα σκυλί με μικρά πόδια και ένα μακρύ σώμα είναι αναμφισβήτητα δυσανάλογο.

Το τετράγωνο και συμπαγές σώμα τους κρύβει μία μεγάλη ψυχή. Ο λαιμός τους πρέπει να είναι δυνατός και παχύς, και το στήθος τους ευρύ. Η κοντή τους πλάτη είναι επίπεδη και καταλήγει στην ψηλά εκφυόμενη κοχλιωτή ουρά, που πρέπει να είναι διπλωμένη όσο το δυνατό πιο σφιχτά, σχηματίζοντας πάνω από την πλάτη μονή ή καλύτερα διπλή σπείρα.

Το τρίχωμα του Pug είναι κοντό, λείο και στιλπνό και μπορεί να έχει χρώμα υπόξανθο, βερικοκί, ασημένιο ή μαύρο. Τα υπόξανθα και τα ασημένια πρέπει να έχουν μαύρη μάσκα και αυτιά και ένα μαύρο σημάδι στο κέντρο του μετώπου. Κάνοντας αντίθεση με το ανοικτότερο τρίχωμα του μετώπου. Επίσης, υπάρχουν κάποιες μαύρες τρίχες κατά μήκος της ράχης. Τα μαύρα Pug πρέπει να είναι ολόμαυρα χωρίς κανένα άσπρο σημάδι.

Το επιθυμητό βάρος είναι από  6.3-8.1 κιλά.

Ο κλόουν Παγκ
Ο κλόουν Παγκ
Το μοναδικό κεφάλι του σκύλου Παγκ

Το μοναδικό κεφάλι της φυλής είναι μεγάλο και στρογγυλό με μεγάλα, σκούρου χρώματος, μάτια. Τα μάτια προεξέχουν αρκετά και για αυτό θέλουν προσοχή αφού είναι επιρρεπή σε τραυματισμούς. Τα μάτια πρέπει να έχουν μια γλυκιά έκφραση γεμάτη αδημονία και ενθουσιασμό.

Τα αυτιά του Παγκ είναι μικρά, μαλακά σαν να καλύπτονται από μαύρο βελούδο.

Χαρακτηριστικές είναι οι ρυτίδες του προσώπου που πρέπει να είναι μεγάλες και βαθιές, ενώ το ρύγχος είναι κοντό και τετράγωνο και καταλήγει σε ένα ελαφρά προγναθικό δάγκωμα. Οι ρυτίδες χρειάζονται τακτικό καθάρισμα για να απομακρύνεται η βρώμα και οι νεκρές τρίχες που μαζεύονται εκεί δημιουργώντας ερεθισμό στο σκύλο.

Δεν είναι τελείως χωρίς προβλήματα η ζωή με τα Παγκ…
Τα δόντια του Παγκ

Τα Παγκ είναι ελαφρώς προγναθικά. Ευρεία κάτω γνάθο με κοπτήρες σχεδόν σε ευθεία γραμμή. Στραβό στόμα, δόντια και γλώσσα που φαίνονται είναι άκρως ανεπιθύμητα και θα πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά.

Τα πόδια του Παγκ

Τα μπροστινά πόδια είναι πολύ δυνατά με μέτριο μήκος και καλοσχηματισμένα στο κάτω μέρος. Οι αγκώνες θα πρέπει να είναι ακριβώς κάτω από τους γλουτούς βλέποντάς τους από πλάγια γωνία. Οι ώμοι είναι κάπως προς τα πίσω. Τα μεσοκύνια είναι δυνατά, ούτε ψηλά, ούτε χαμηλά. Τα πέλματα δεν είναι τόσο μακριά όσο του λαγού, ούτε τόσο κυκλικά όσο της γάτας. Καλά διαχωρισμένα δάχτυλα και μαύρα νύχια. Υποτυπώδη νύχια γενικά παραλείπονται.

Τα Παγκ χρειάζονται προσοχή το καλοκαίρι
Τα Παγκ χρειάζονται προσοχή το καλοκαίρι

Τα δυνατά πίσω άκρα είναι κάπως λυγισμένα στα γόνατα και στους ταρσούς. Στο έδαφος τα πόδια είναι παράλληλα όταν τα βλέπουμε από πίσω. Τα πίσω άκρα είναι σε ισορροπία με τα μπροστινά. Οι μηροί και οι γλουτοί είναι πλήρεις και μυώδεις. Τα πέλματα είναι όπως τα μπροστινά.

Το βάδισμα του Παγκ

Βλέποντας από μπροστά, τα μπροστινά πόδια πρέπει να κινούνται άνετα, χωρίς να δείσνουν αδυναμία στους ταρσούς. Οι πατούσες να πατούν διάπλατα με τα κεντρικά δάχτυλα ακριβώς μπροστά. Η οπίσθια κίνηση πρέπει να είναι δυνατή και ελεύθερη μέσω ταρσών και γονάτων, χωρίς να στρέφουν ή να γυρίζουν μέσα ή έξω τις αρθρώσεις.

Τα πίσω πόδια πρέπει να ακολουθούν σε μια σειρά τα μπροστινά. Υπάρχει μια ελαφριά φυσική σύγκλιση των άκρων και των δυο, των μπροστινών και των πίσω. Μια ελαφριά κίνηση των πίσω άκρων απεικονίζει το βάδισμα, το οποίο πρέπει να είναι ελεύθερο, σταθερό και ζωηρό.

Παγκ Χαρακτήρας

Μην περιμένετε από ένα Παγκ να κυνηγάει, να φυλάει ή να κάνει απόρτ. Οι σκύλοι Παγκ γεννήθηκαν για να είναι σύντροφοι και είναι ακριβώς αυτό που κάνουν καλύτερα. Το Pug λαχταρά την προσοχή και την στοργή σας (και τον γύρω σας) και είναι πολύ δυσαρεστημένος αν αυτό δε συμβαίνει.

Τείνει να είναι καθιστικός (τεμπέλης) σκύλος, ικανοποιημένος αν κάθεται στην αγκαλιά σας καθώς διαβάζετε ένα βιβλίο ή παρακολουθείτε μια ταινία (ιδανικός σκύλος Netflix). Αυτό δεν σημαίνει ότι το Pug είναι ένας βαρετός σκύλος. Αντιθέτως! Είναι ένα παιχνιδιάρικο, αστείο σκυλί που απολαμβάνει να ζει και ευχαριστεί τον ιδιοκτήτη του με “ανοησίες”.

Μεγαλώνοντας το Pug θα γίνει ένας αχώριστος σύντροφος που θα επιβάλει την ένταξή του σαν ισότιμο μέλος της οικογένειας. Ο σκύλος Παγκ μπορεί να είναι επιλογή του καθένα από τη στιγμή που η εξωτερική του εμφάνιση ταιριάζει στα προσωπικά του γούστα. Βέβαια, όπως και με κάθε σκύλο, ο υποψήφιος ιδιοκτήτης πρέπει να γνωρίζει τι παίρνει.

Ο "τεμπέλης" Παγκ
Ο “τεμπέλης” Παγκ…
Παγκ Φροντίδα

Ο σκύλος Παγκ από πλευράς καθημερινής φροντίδας και περιποίησης, δεν είναι τόσο απαιτητικός. Το κοντό του τρίχωμα δεν θέλει ιδιαίτερη φροντίδα. Τα Παγκ μαδάνε λίγο, μα καθ όλη την διάρκεια του χρόνου, συνήθως. Οι ρυτίδες χρειάζονται τακτικό καθάρισμα για να απομακρύνεται η βρώμα και οι νεκρές τρίχες που μαζεύονται εκεί δημιουργώντας ερεθισμό στο σκύλο.

Τα Παγκ είναι παιχνιδιάρικα, αλλά όχι τόσο αθλητικά και απαιτητικά στην βόλτα. Μια με δύο βόλτες την ημέρα, με περπάτημα, θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες του. Στο σπίτι δεν θα κάνει τον χαμό και του αρέσει να κοιμάται και να… ροχαλίζει.

Από τα πιο γλυκά κουτάβια τα Παγκ
Από τα πιο γλυκά κουτάβια τα Παγκ

Στο φαγητό δεν απαιτεί μεγάλες ποσότητες, αν και αυτό θα το δείτε και με τον κτηνίατρο σας. Αγαπούν πολύ το φαγητό τα Παγκ και για αυτό καλό θα ήταν να μη το συνηθίσετε στα μεζεδάκια. Ο σκύλος Παγκ έχει τάση προς την παχυσαρκία.

Ένα τακτικό κόψιμο νυχιών είναι απαραίτητο αν δεν ζει ο σκύλος σε έδαφος που επιτρέπει στα νύχια να τρίβονται. Επίσης, προσοχή και φροντίδα χρειάζονται τα χαρακτηριστικά, πεταχτά μάτια του Παγκ. Είναι επιρρεπή στους τραυματισμούς και στα χημικά (σαμπουάν, καθαριστικά, κ.α.).

Τα πάντα για τα Παγκ
Παγκ Υγεία

Τα Παγκ είναι μια φυλή που ταλαιπωρείται από αρκετά προβλήματα υγείας. Δεν είναι απαραίτητο ο σκύλος να έχει κάποιο από τα θέματα που θα αναφέρουμε πιο κάτω, αλλά πρέπει να γνωρίζετε. Δεν πρέπει να αφήνουμε στην τύχη την υγεία του κουταβιού μας και πρέπει να επιλέγουμε σκύλο από εκτροφείς με αποδεδειγμένη ευαισθησία στα θέματα υγείας που ταλαιπωρούν την φυλή.

Τα Παγκ ταλαιπωρούνται από διάφορες ασθένειες
Τα Παγκ ταλαιπωρούνται από διάφορες ασθένειες
Πιθανά προβλήματα υγείας του σκύλου Παγκ
Εγκεφαλίτιδα σκύλου Παγκ (Pug Dog Encephalitis – P.D.E.)

Η P.D.E. είναι από τις πιο σοβαρές ασθένειες που εμφανίζουν τα Παγκ. Είναι μια θανατηφόρα φλεγμονώδης νόσος του εγκεφάλου που είναι μοναδική για τα Παγκ. Δεν γνωρίζουμε γιατί οι σκύλοι Παγκ εμφανίζουν αυτή την ασθένεια. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος προληπτικής διάγνωσης για αυτό ή για τη θεραπεία του. Η διάγνωση P.D.E. μπορεί να γίνει μόνο με τεστ του εγκεφαλικού ιστού του σκύλου, μετά το θάνατό του. Η εγκεφαλίτιδα του Παγκ συνήθως επηρεάζει τα νεαρά σκυλιά, προκαλώντας τους “επιληπτικές” κρίσεις. Επίσης, υπάρχει περίπτωση τύφλωσης, οι σκύλοι μπορεί να πέσουν σε κώμα και να πεθάνουν. Αυτό μπορεί να συμβεί σε λίγες μέρες ή εβδομάδες. Δεδομένου ότι η P.D.E. φαίνεται να έχει γενετική συνιστώσα, το Pug Dog Club of America, μαζί με το American Kennel Club Canine Health Foundation, χρηματοδοτεί ερευνητικά προγράμματα για να προσπαθήσει να μάθει περισσότερα για αυτή την πολύ σοβαρή ασθένεια.

Πόσα προβλήματα υγείας έχει ένα Παγκ;
Επιληψία

Ο σκύλος Παγκ έχει προδιάθεση σε μια κατάσταση που ονομάζεται “ιδιοπαθής επιληψία”. Επιληπτικές κρίσεις χωρίς γνωστό λόγο. Εάν το Pug σας έχει κρίσεις, μια επίσκεψη στον κτηνίατρο κρίνεται απαραίτητη.

Σεϋλετιέλλωση (Cheyletiella Dermatitis)

Είναι με δερματίτιδα του σκύλου (και της γάτας) που οφείλεται σε προσβολή από τα ακάρεα Cheyletiella yasguri, C. parasitovorax, C. blakei.

Μπορεί να εμφανιστεί η νόσος με την παρακάτω εικόνα: αποφολίδωση κατά μήκος της ράχης (περιπλανώμενη πιτυρίδα – walking dandruff), πυοτραυματική δερματίτιδα και γενικευμένος κνησμός.

Το Παγκ
Το Παγκ
Δεμοδήκωση ή Δεμοδηκτική ψώρα

Οφείλεται στο παράσιτο Demodex canis ή σπανιότερα στο Demodex cornei. Δεν είναι μεταδοτικό νόσημα στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα. Η μετάδοση του παρασίτου γίνεται από τη μητέρα στα κουτάβια κατά το θηλασμό, τις πρώτες 2-3 ημέρες. Μόλις τα κουτάβια πάρουν τα παράσιτα, τα τελευταία μεταναστεύουν από το στόμαχο στους λεμφαδένες και δυο έως τρεις μήνες μετά φθάνουν στους θυλάκους των τριχών, στο δέρμα.

Επίσης, ο σκύλος Παγκ είναι ταλαιπωρείται από δυσπλασία του ισχίου, εξάρθρωση επιγονατίδας, ευαισθησία στον εμβολιασμό και γενικότερα προβλήματα του οφθαλμού.

Ένα Παγκ από το 1915
Ένα Παγκ από το 1915

Οι σκύλοι Παγκ συχνά αποκτώνται χωρίς να υπάρχει πλήρη συνείδηση για το τι σημαίνει η απόκτηση τους και η κατοχή τους. Είναι ένας καταπληκτικός σκύλος συντροφιάς που όμως χρειάζεται γνώσεις και χρόνο τόσο η κατοχή όσο και η απόκτηση του.

Βεβαιωθείτε ότι βρήκατε μια σωστή πηγή απόκτηση για το κουταβάκι ή το σκύλο σας και αν δεν μπορείτε να βρείτε, μη διστάσετε να επιλέξετε ένα σκύλο από κάποιο καταφύγιο. Μπορεί να είναι Παγκ, μπορεί και όχι μα σίγουρα θα έχει κάθε πιθανότητα να γίνει ένας καταπληκτικός σύντροφος.

Διαβάστε, επίσης, “Εκτροφή και υγεία σε βραχυκέφαλες φυλές” από τον Prof. Dr. Gerhard Oechtering και “Με το σκύλο για ψώνια και στο γιατρό”

Ακολουθείστε το Dogforum και στο Google News

3 σκέψεις για το “Ο σκύλος Παγκ (Pug)”

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top