Πότε εκπαιδεύουμε το σκύλο μας;

Πότε εκπαιδεύουμε το σκύλο μας...

  • Τελικά, πότε εκπαιδεύουμε τον σκύλος μας;
  • Αυτά τα 15-30 λεπτά στην καθημερινή μας βόλτα;
  • Τις 20-30 ημέρες που το αφήσαμε σε κάποιο εκπαιδευτήριο σκύλων;
  • Τις 30-40 μέρες που αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με κάποιον εκπαιδευτή;
ποτε εκπαιδευουμε το σκυλο μας
Πότε να εκπαιδεύσω το σκύλο μου;

Πότε εκπαιδεύουμε το σκύλο μας …Πολλοί ιδιοκτήτες κάνουν το λάθος να συγκεκριμενοποιούν και να οριοθετούν αυστηρά το “πότε” εκπαιδεύουν το σκύλο τους. Έχουν συγκεκριμένη ώρα όπου θα συγκεντρώσουν τα “σύνεργα”, συγκεκριμένη τοποθεσία όπου δεν θα ενοχλούνται ή θα τους “ταιριάζει” και συγκεκριμένη παρέα πολλές φορές.

Μια χαρά!…Πολύ καλά κάνουν αυτοί οι ιδιοκτήτες σκύλων. Για την ακρίβεια, πολύ καλύτερα από άλλους. Αυτούς που πιστεύουν πως ο σκύλος δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από ένα χάδι στο κεφάλι ή μια εντολή “σκόρπια” και “μια στο τόσο” και κάνα “μεζέ”.

Αυτό όμως που όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων πρέπει να καταλάβουν είναι πως εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας κάθε φορά που είμαστε με τον σκύλο μας. Καμιά φορά, ακόμα και όταν δεν είμαστε μαζί του. Η σωστή απάντηση στο “Πότε εκπαιδεύουμε το σκύλο μας” είναι ΠΑΝΤΑ, ανά πάσα στιγμή.

Ο σκύλος παρακολουθεί και λαμβάνει κάθε ερέθισμα που πηγάζει από εμάς, είτε αυτό είναι λεκτικό είτε μια κίνηση ή ένα βλέμμα.

Το άγχος και η ανησυχία μας κάθε πρωί, πριν φύγουμε για δουλειά “μαθαίνει” στον σκύλο μας πως υπάρχει κάποιος λόγος που πρέπει να είμαστε (όλοι) ανήσυχοι και αγχωμένοι το πρωί.

Πότε εκπαιδεύουμε το σκύλο μας;
Πότε εκπαιδεύουμε το σκύλο μας;

Το “πέταγμα” μας κάθε φορά που ακούμε το κινητό μας ή το κουδούνι μας να χτυπά το ίδιο. Μαθαίνει στον σκύλο μας πως πρέπει να πεταγόμαστε κάθε φορά που παρόμοιοι ήχοι ακούγονται.

Αν φοβόμαστε τα μεγαλόσωμα σκυλιά που συναντάμε ή αντικρίζουμε στην βόλτα μας και μας προκαλούν άγχος, “μαθαίνουμε” στο σκύλο μας να κάνει το ίδιο. Πότε εκπαιδεύουμε το σκύλο μας, λοιπόν, σε σχέση με τα σκυλιά που συναντάμε;

Κάθε φορά που συναντάμε σκυλιά!

Δεν είναι απαραίτητο να “απευθυνόμαστε” στον σκύλο ώστε αυτός να “προσέχει” τις συμπεριφορές μας…Το κάνει ούτως ή άλλως πάντοτε!

Αυτή η αντανακλαστική ή “μη ηθελημένη” εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να μάθουμε να την χρησιμοποιούμε προς όφελος μας.

Σίγουρα, χρειάζεται και η εκπαίδευση υπό την μορφή “μαθήματος” όπως την γνωρίζουμε. Η πιο οργανωμένη διαδικασία μέσα από την οποία ο σκύλος μας μπορεί να μάθει πάρα πολλά δεν πρέπει να λείπει.

Να ποια είναι (μερικά από) τα σημαντικά σημεία της εκπαίδευσης με μια μικρή περιγραφή στο κάθε ένα:

“Δέσιμο”

Η σχέση μας με τον σκύλο… Ίσως το πιο σημαντικό σημείο για το οτιδήποτε. Να κάνουμε τον σκύλο μας “φίλο” μέσα από το παιχνίδι μαζί του. Με το να του μιλάμε, με το να πηγαίνουμε μεγάλες βόλτες μαζί και να του αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο. Έτσι, θα είναι πιο δεκτικός σε οποιαδήποτε εκπαίδευση και πιο πρόθυμος να μας ευχαριστήσει.

Σταθερότητα

Ο σκύλος μας πρέπει να γνωρίσει έναν κόσμο “άσπρο ή μαύρο” και όχι ένα κόσμο “σε διάφορες αποχρώσεις του γκρι”.

Δηλαδή, θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με αυτόν, στο τι ζητάμε, τι μας αρέσει και τι όχι… Ακόμα και οι λέξεις που θα χρησιμοποιήσουμε σαν εντολές θα πρέπει να είναι οι ίδιες και να σημαίνουν πάντα και για όλους το ίδιο.

Κάθε μέλος της οικογένειας ή κάθε άνθρωπος που ασχολείται με τον σκύλος θα πρέπει να γνωρίζει τις εντολές και τι αντιπροσωπεύουν αλλά και τι επιτρέπεται και τι όχι… γενικότερα.

Καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του, κάθε σκύλος, έχει ανάγκη από επανάληψη στα όσα έχει μάθει.

Συγχρονισμός (timing)

Ο συγχρονισμός που θα έχουν οι δικές σας αντιδράσεις με τις “δράσεις” ή τις αντιδράσεις του σκύλου. Πότε εκπαιδεύουμε το σκύλο μας… Ανά πάσα στιγμή!

Μιλάμε για 2-3 δευτερόλεπτα μέσα στα οποία θα πρέπει να ξέρουμε πως πρέπει να αντιδράσουμε και να το έχουμε κάνει. Ο σκύλος μας, κατά πάσα πιθανότητα, δε θα μπορέσει να συνδυάσει οποιαδήποτε δική μας “ετεροχρονισμένη” αντίδραση με την δική του πράξη.

Βασική εκπαίδευση σκύλου, Πότε;
Βασική εκπαίδευση σκύλου, Πότε;

Επανάληψη

Τα σκυλιά είναι ζώα συνήθειας.Θα χρειαστούν αρκετές επαναλήψεις για να θεωρήσουμε πως ο σκύλος μας έχει κατανοήσει τι ζητάμε από αυτόν.

Καθ’όλη την διάρκεια της ζωής του, κάθε σκύλος, έχει ανάγκη από επανάληψη στα όσα έχει μάθει.

Οπτική επαφή

Προσπαθήστε να έχετε πάντα οπτική επαφή με τον σκύλο… Να επιδιώκετε να έχετε πάντα απευθείας οπτική επαφή με τον σκύλο στα μάτια. Πολύ σημαντική η οπτική επαφή! Μόνο τότε υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία με το σκύλο μας.

ποτε εκπαιδευουμε το σκυλο μας
Εκπαιδεύουμε το σκύλο μας με παιχνίδι και στο παιχνίδι…

Επιβράβευση

Πάντα να γίνετε με οπτική επαφή και πάντοτε να μην είναι υπερβολική ώστε να “βγάζει” τον σκύλο από την “ήρεμη κατάσταση” της διαδικασίας της εκπαίδευσης.

Δεν θα πρέπει η ανταμοιβή να είναι “μονοδιάστατη”, δηλαδή μόνο τροφή, μόνο χάδι, μόνο λεκτική, κλπ. Θα πρέπει να υπάρχει ποικιλία και πάντοτε συγχρονισμός.

Φωνή

Η φωνή μας, ο τόνος και η ένταση της θα πρέπει πάντα να αντιπροσωπεύει και αυτό που θέλουμε να πούμε.

Δεν μπορούμε να ζητάμε από τον σκύλο με τον ίδιο τρόπο το “ΑΣΤΟ!” και με τον ίδιο τρόπο να λέμε το “ΜΠΡΑΒΟ!”.

Επίσης, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να “αλλάζουμε” την φωνή μας άμεσα και να μην μας επηρεάζει ή γενικότερη κατάσταση μας.

Πότε εκπαιδεύουμε το σκύλο μας
Πότε εκπαιδεύουμε το σκύλο μας

Διορθώσεις

Οι διορθώσεις θα μπορούσαν να είναι ένα ξεχωριστό άρθρο από μόνες τους και στο “Πότε εκπαιδεύουμε το σκύλο μας”. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να είναι δίκαιες και άμεσες.

Ελπίζω να δώσαμε μια απάντηση, όχι μόνο στο “Πότε εκπαιδεύουμε το σκύλο μας;” μα και στο “Πως εκπαιδεύουμε το σκύλο μας;” σωστά και έξυπνα.

Ο σκύλος μαθαίνει από εμάς αλλά μαθαίνει και εμάς… Μας γνωρίζει δηλαδή και μας “διαβάζει” και είναι ικανός (και “φτιαγμένος”) ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την γνώση προς συμφέρον του… Το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε κι εμείς!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top