Τροφές που προκαλούν μυοκαρδιοπάθεια-Τι πρέπει να κάνετε

Είναι αρκετός καιρός που κυκλοφορεί η πιθανή σύνδεση των τροφών χωρίς σιτηρά (grain free) και της διατατικής μυοκαρδιοπάθειας στο σκύλο (dilated cardiomyopathy-DCM).

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων & Φαρμάκων (Food and Drug Administration-FDA) συνεχίζει να διερευνά μια πιθανή σχέση ανάμεσα σε δίαιτες χωρίς σιτηρά (grain free) και την ανάπτυξη διατατικής μυοκαρδιοπάθειας (Dilatated Cardiomyopathy-DCM) σε σκύλους. Τροφές που προκαλούν μυοκαρδιοπάθεια στο σκύλο μας! Ώρα για πανικό;

Τα Ντόμπερμαν είναι από τις φυλές που βασανίζει η διατατική μυοκαρδιοπάθεια
Τα Ντόμπερμαν είναι από τις φυλές που βασανίζει η διατατική μυοκαρδιοπάθεια

Όχι… Δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανικό! Η σύνδεση των συγκεκριμένων τροφών δεν έχει αποδειχθεί ακόμα ότι είναι καθοριστική. Υπάρχει όμως λόγος για να λάβει ο καθένας κάποια μέτρα και κάποια περαιτέρω γνώση στα θέματα διατροφής του σκύλου.

Τι είναι η διατατική μυοκαρδιοπάθεια στο σκύλο;

Η Διατατική μυοκαρδιοπάθεια στο σκύλο είναι μία πάθηση στην οποία ο καρδιακός μυς γίνεται αδύναμος και τα διαμερίσματα της καρδιάς διατείνονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, μια δυνητικά θανατηφόρο κατάσταση. Δηλαδή, η καρδιά δεν μπορεί να στείλει αποτελεσματικά το αίμα προς τους ιστούς, το ζώο γίνεται αδύναμο και υγρό συσσωρεύεται στους πνεύμονες και στην κοιλιά.

Καθώς η καρδιά διευρύνεται, οι βαλβίδες της αυξάνουν σε διάμετρο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κλείσουν καλά. Αυτό έχει σαν συνέπεια, κατά τη σύσπαση της καρδιάς, μία ποσότητα αίματος να επιστρέφει πίσω στις φλέβες αντί να προωθείται προς τις αρτηρίες και έτσι να μειώνεται ακόμη περισσότερο η ποσότητα του αίματος που φεύγει προς την περιφέρεια.

Η διατατική μυοκαρδιοπάθεια συνδέεται συνήθως με γενετική προδιάθεση, αλλά και η ανεπάρκεια της ταυρίνης είναι γνωστό ότι προκαλεί μια δυνητικά αναστρέψιμη μορφή άτυπης DCM. Συχνότερα αυτό το συναντάμε στα American Cocker Spaniels στα Golden Retrievers και τα Newfoundland. Σαν φυλές με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης της μυοκαρδιοπάθειας ακολουθούν τα Dobermans, Boxers και τα Great Danes. Ποτέ ως σήμερα δε ενοχοποιήθηκαν συγκεκριμένες τροφές που προκαλούν μυοκαρδιοπάθεια.

Τροφές που προκαλούν μυοκαρδιοπάθεια στους σκύλους
Τροφές που προκαλούν μυοκαρδιοπάθεια στους σκύλους

Τι ξέρουμε ως τώρα για την έρευνα του FDA

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων & Φαρμάκων εξέτασε πληροφορίες από 560 περιπτώσεις σκύλων και 14 γατών, μεταξύ 1 Ιανουαρίου 2014 και 30 Απριλίου 2019. Από αυτά οι 119 σκύλοι και οι 5 γάτες είχαν χάσει την ζωή τους.

Μερικά από τα σκυλιά που αναφέρθηκαν ανήκαν σε φυλές με προδιάθεση (25 Μεγάλοι Δανοί, 15 Ντόμπερμαν, 11 Μπόξερ). Δυστυχώς, δεν υπήρχαν πάντοτε λεπτομερείς πληροφορίες για κάθε σκύλο και έτσι δεν γνωρίζουμε εάν ένας σκύλος με προδιάθεση είχε ενδείξεις αντιστροφής. Εκεί θα θεωρούσαμε ότι είναι πιθανότερο να μην είναι γενετική η DCM που είναι γνωστό ότι δεν βελτιώνεται δραματικά.

Aν βρεθεί ένας τρόπος να πληγεί ο όποιος ανταγωνισμός που στηρίζεται σε grain free τροφές περισσότερο, θα χρησιμοποιηθεί. Το “τροφές που προκαλούν μυοκαρδιοπάθεια” είναι πολύ καλό!

Δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι όλες οι παραπάνω περιπτώσεις είχαν διατατική μυοκαρδιοπάθεια (DCM). Ο FDA ανέφερε ότι 202 σκύλοι (35% των συνολικών αναφορών) και 6 γάτες (42,8%) είχαν αμφότερες τις ιατρικά ιστορικά που εξετάστηκαν και πληρούσαν τον ορισμό DCM. Από εκείνα τα ιστορικά που εξετάστηκαν, το 59,4% είχαν ευρήματα συμβατά με την μυοκαρδιοπάθεια, ενώ άλλα ταξινομήθηκαν ως “μη DCM” (συμπεριλαμβανομένων εκείνων με μειωμένη λειτουργία της αριστερής κοιλίας όπου μπορεί να είναι προ-DCM ή άλλες καρδιακές αλλοιώσεις που μπορεί να μην σχετίζονται με τη διατατική μυοκαρδιοπάθεια).

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο συνολικός αριθμός των άτυπων περιπτώσεων DCM τα προηγούμενα χρόνια δεν είναι γνωστός. Επομένως, δεν έχουμε μια βάση πάνω στην οποία να μπορούμε να συγκρίνουμε τους τρέχοντες αριθμούς. Είναι ασφαλές να πούμε ότι η διατατική μυοκαρδιοπάθεια δεν είναι αξιοπρόσεκτα συχνή σε σκυλιά που τρέφονται με συγκεκριμένες τροφές.

Οι μεγαλόσωμες φυλές έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για DCM
Οι μεγαλόσωμες φυλές έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για DCM

Συγκεκριμένες φυλές στην έρευνα

Στα Γκόλντεν Ρητρίβερς άνηκαν τα περισσότερα περιστατικά που κατατέθηκαν στην έρευνα (95 περιπτώσεις). Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι είναι μια πραγματικά δημοφιλής φυλή ή επειδή οι ιδιοκτήτες τους οργανώθηκαν και κινητοποιήθηκαν ως ομάδα στην αναφορά περιπτώσεων περισσότερο από άλλους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σχεδόν όλες οι φυλές που αναφέρθηκαν είναι μεσαίες έως μεγάλες σε μέγεθος (όπως παρατηρήθηκε σε άτυπες περιπτώσεις και πριν). Οι μόνες μικρόσωμες φυλές ήταν τα Shih Tzus (5 περιπτώσεις), και κάποιες που δηλώθηκαν ως “άγνωστες” (13 περιπτώσεις) και μερικές περιπτώσεις ημίαιμων σκύλων (62 περιπτώσεις).

Δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο αναφοράς σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη στην διανομή ανά φυλή της άτυπης DCM.

Συγκεκριμένες τροφές στην έρευνα

Η ξηρά τροφή ήταν η πιο συνηθισμένη τροφή ανάμεσα στα περιστατικά που αναφέρθηκαν (452 αναφορές) σε σύγκριση με εκείνους που τάιζαν πολλαπλούς τύπους τροφών (24 αναφορές), άγνωστο (26 αναφορές) και ωμή διατροφή (9 αναφορές). Από μία αναφορά είχαν η “σπιτική” ή το λεγόμενο “μαγειρευτό”, η κατεψυγμένη, η ημίυγρη και αυτή σε σωληνάριο (tube). Γνωρίζουμε ότι η ξηρά τροφή είναι μακράν ο πιο διαδεδομένος τρόπος διατροφής για τα κατοικίδια, επομένως τα δεδομένα μπορεί να αντανακλούν αυτό.

Τα όσπρια δεν μπορούν να είναι βασικά συστατικά στην διατροφή του σκύλου
Τα όσπρια δεν μπορούν να είναι βασικά συστατικά στην διατροφή του σκύλου

Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι κονσερβοποιημένες και οι φρέσκες δίαιτες δεν αναφέρονται γενικά ως τροφές που προκαλούν μυοκαρδιοπάθεια (ειδικά όταν οι κονσέρβες είναι ο δεύτερος πιο συχνός τρόπος διατροφής). Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει πραγματική συσχέτιση μεταξύ της διατροφής ή εάν υπάρχει, ότι δεν είναι τόσο πιθανό να προκαλέσει ζητήματα λόγω διαφορετικών συστατικών ή λόγω διαφορετικής μαγειρικής ή επεξεργασίας.

Επίσης, το ότι ανάμεσα στα είδη ξηρών τροφών συναντούμε πιο συχνά φόρμουλες χωρίς σιτηρά (grain free) μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένες τροφές είναι περισσότερο “της μόδας”. Άλλη μια παράμετρος είναι ότι οι άνθρωποι που ταΐζουν αυτές τις τροφές (ακριβές, “μπουτίκ” τροφές) είναι και άνθρωποι που θα κινητοποιηθούν πιο εύκολα αναφέροντας τα περιστατικά. Απουσιάζουν από την λίστα φτηνές τροφές που πωλούνται ευρέως στα ράφια των super markets. Προσοχή, με αυτό δεν θέλω να πω πως όσοι ταΐζουν ακριβές και “ιδιαίτερες” τροφές νοιάζονται περισσότερο για τα σκυλιά τους.

Ο ετήσιος τζίρος πωλήσεων των τροφών για κατοικίδια μόνο στην Ευρώπη ανήλθε σε 23,51 δισ. δολάρια (21 δισ. ευρώ)

Τέλος, από τις μάρκες τροφών με 50 ή περισσότερες αναφορές ήταν οι Acana, Zignature και Taste of the Wild. Ούτε εδώ θα μπορούσε να βγει ασφαλές συμπέρασμα αφού δεν ξέρουμε πόσο διαδεδομένη είναι μια μάρκα, πόσες πωλήσεις κάνει.

Ανταγωνισμός-Μια παράμετρος που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε

Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος στην αγορά των τροφών για κατοικίδια ζώα. Ο ετήσιος τζίρος πωλήσεων των τροφών για κατοικίδια μόνο στην Ευρώπη ανήλθε σε 23,51 δισ. δολάρια (21 δισ. ευρώ).Κατά τα τελευταία τρία χρόνια, η ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων για ζώα συντροφιάς αυξήθηκε κατά 2,5%, σύμφωνα με την FEDIAF.

Aν βρεθεί ένας τρόπος να πληγεί ο όποιος ανταγωνισμός που στηρίζεται σε grain free τροφές περισσότερο, θα χρησιμοποιηθεί. Το “τροφές που προκαλούν μυοκαρδιοπάθεια” είναι πολύ καλό!

Ο ο Dr. Fries δηλώνει “Αυτές οι μπουτίκ δίαιτες προέρχονται συνήθως από μικρότερους κατασκευαστές που μπορεί να μην έχουν τη διατροφική εμπειρογνωμοσύνη και τους πόρους για να εξασφαλίσουν τον ποιοτικό έλεγχο που έχουν οι μεγαλύτερες, καθιερωμένες εταιρείες. Δεν βλέπουμε την DCM να παρουσιάζεται σε μικρότερα σκυλιά που τρέφονται με δίαιτες χωρίς δημητριακά και παράγονται από μεγάλης κλίμακας κατασκευαστές”. Κάτι που ακούγετε “κάπως”.

Δεν χρειάζεται πανικός

Έχετε υπόψη σας ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κατοικίδιων ζώων τρέφονται με πολλές από τις δίαιτες που υποδεικνύονται από τον FDA ως πιθανά “ύποπτες” χωρίς να έχουν αναφερθεί συμπτώματα και παρουσία DCM (διατατικής μυοκαρδιοπάθειας). Απλά, δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με συγκεκριμένα συστατικά, μάρκες ή είδη τροφίμων. Τούτου λεχθέντος, αυτός ο “συναγερμός” είναι μια καλή αφετηρία για τη λήψη ορισμένων προληπτικών μέτρων ώστε να αποφευχθεί πιθανή εμφάνιση προβλημάτων.

https://www.youtube.com/watch?v=w5f34rHvs78
Διατατική Μυοκαρδιοπάθεια στο σκύλο

Προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε υπόψη

  1. Να ταΐζετε τροφές με υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης. Τα σκυλιά έχουν υψηλές απαιτήσεις για πρωτεΐνες και λίπος, αλλά όχι για υδατάνθρακες. Η τροφοδοσία του οργανισμού με περισσότερα ποσοστά πρωτεϊνών, γενικά, παρέχει περισσότερους προδρόμους ταυρίνης (sulfur-containing amino acids-SCAA). Μια δίαιτα με περισσότερα από 75 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 1000 θερμίδες είναι μια καλή αρχή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν το κατοικίδιο ζώο σας είναι υπέρβαρο, δεν τρώει, έχει γνωστό καρδιακό πρόβλημα ή είναι ιδιαίτερα δραστήριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση με μέτρο πολύπλοκων υδατανθράκων, συμπεριλαμβανομένων των μπιζελιών και των πατατών, παρέχουν ενέργεια μαζί με μια σειρά από φυτοθρεπτικά συστατικά και άλλα οφέλη.
  2. Αποφύγετε τις δίαιτες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα όσπρια και τα λαχανικά για να ικανοποιήσουν την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Τα όσπρια όπως τα φασόλια, τα μπιζέλια, οι φακές και πολλά άλλα δεν πρέπει να είναι το πρώτο ή το δεύτερο στοιχείο που αναγράφεται στα συστατικά τροφών για σκύλους. Επίσης, αν υπάρχουν πολλά διαφορετικά όσπρια και μόνο ένα κρέας σε μια τροφή, θα ήταν καλύτερα να μην την προτιμήσουμε. Τα όσπρια δεν είναι όλα κακά και μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ευεργετικά σε μικρές ποσότητες στην διατροφή του σκύλου. Ωστόσο, ως μέτρο προφύλαξης, αναζητήστε τρόφιμα που δεν βασίζονται στα όσπρια.
  3. Ποικιλία στην διατροφή. Just like humans, dogs benefit from eating a wide variety of foods. Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, τα σκυλιά επωφελούνται από την κατανάλωση μιας σχετικής ποικιλίας τροφίμων. Η διατροφική ποικιλία βοηθά να ξεπεραστούν τυχόν συγκεκριμένα προβλήματα μιας συγκεκριμένης φόρμουλας. Αν ταΐζετε ξηρά τροφή μπορείτε να προσθέσετε κονσέρβες, φρέσκα τρόφιμα, κατάλληλα αποφάγια, κ.α.

Διαβάστε, επίσης, Ωμή ή Φρέσκια διατροφή για πρωτάρηδες ή το Ο σκύλος μου δεν τρώει… Γιατί; και άλλα χρήσιμα θέματα διατροφής και υγείας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top