Ευθανασία σκύλου – Η μεγάλη απόφαση

Οι περισσότεροι έχουμε βρεθεί ή θα βρεθούμε, δυστυχώς, απέναντι στο ερώτημα «ευθανασία ή όχι ακόμα;». Επίσης, αρκετοί έχουμε πάρει ή έχουμε δώσει ως απάντηση «Θα το καταλάβεις όταν έρθει εκείνη η ώρα» ή «Θα στο δείξει ο σκύλος» σε αυτόν που πρέπει να αποφασίσει και μας ζητά βοήθεια για την ευθανασία σκύλου του.

Η ευθανασία σκύλου όμως είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση. Ίσως οι φράσεις «Θα το καταλάβεις όταν έρθει εκείνη η ώρα» ή «Θα στο δείξει ο σκύλος» να είναι άλλο ένα ψέμα, άλλος ένας μύθος που συντηρείται ανάμεσα στους φιλόζωους. Ένα ψέμα για να βγάζει από την δύσκολη θέση όσους αναγκάζονται να δώσουν μια απάντηση σε αυτόν που πρέπει να πάρει την απόφαση. Μπορεί, όμως, και να μη το καταλάβεις έτσι απλά ή μπορεί και να μη «στο πει ο σκύλος».

Η ευθανασία σκύλου είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση
Η ευθανασία σκύλου είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση

Αντιθέτως αυτή η απάντηση δυσκολεύει μόνο έναν, τον ιδιοκτήτη που βρίσκεται ήδη στην δυσάρεστη κατάσταση να έχει ένα ζώο άρρωστο, ένα ζώο για το οποίο νοιάζεται και του δημιουργεί ενοχές το γεγονός ότι δεν μπορεί να καταλάβει ή ότι δεν κατανοεί τι του λέει ο πολυαγαπημένος του σκύλος. Το “βάρος” της ευθανασίας σκύλου που έχεις ζήσει μια ζωή μαζί του ανήκει μόνο σε εσένα…

Η εξέλιξη δεν μας “βοηθά”…

Τα κατοικίδια, πλέον, ζώα δεν μας «διευκολύνουν» πάντα πεθαίνοντας ήσυχα σε μια γωνιά. Ίσως αυτό να συνέβαινε περισσότερο παλαιότερα, μα τώρα, με την εξέλιξη της κτηνιατρικής και της γενικότερης φροντίδας που μπορούμε να τους παρέχουμε η ζωή τους επιμηκύνεται. Έτσι, παρατείνεται ο χρόνος και καταστάσεις δύσκολες ή ανίατες μπορούν να αντιμετωπιστούν και να έχουν έναν μακροχρόνιο «αγώνα» θεραπείας έναντι σε ένα σύντομο τέλος που παλαιότερα είχαν. Το δίλημμα της ευθανασίας σκύλου ή όχι είναι υπαρκτό.

Το ένα και ιδανικότερο μέρος για να θάψεις ένα καλό σκύλο είναι η καρδιά του αφέντη του

Ben Hur Lampman

Πότε, λοιπόν, είναι η στιγμή να πούμε «Αντίο»;

Το να περιμένουμε πολύ και να αναβάλουμε την ευθανασία σκύλου μας διότι δεν αντέχουμε να προχωρήσουμε σε αυτή για συναισθηματικούς λόγους, συχνά οδηγεί σε μια αδιέξοδη και ψυχοφθόρα κατάσταση όπου μας κυριεύουν ενοχές και τύψεις για τον περιττό πόνο στον οποίο υποβάλαμε τα ζώα μας. Ίσως είναι μία από τις περιπτώσεις που το λίγο νωρίτερα είναι πολύ καλύτερο από το λίγο αργότερα.

Ευθανασία σκύλου νωρίτερα ή αργότερα;
Ευθανασία σκύλου νωρίτερα ή αργότερα;

Με το «νωρίτερα», βέβαια, δεν εννοούμε πως αν ο σκύλος φτερνιστεί ή αν χτυπήσει το πόδι του πρέπει να τρέξουμε για ευθανασία!

Να όμως που υπάρχει ένας κατάλογος, μια κλίμακα που μπορεί να μας βοηθήσει στο να πάρουμε την σωστή απόφαση στην, όσο το δυνατόν, σωστότερη στιγμή… Η Κλίμακα Ποιότητας Ζωής που παραθέτουμε παρακάτω:

Η Κλίμακα Ποιότητας ζωής είναι ένας “οδηγός” για να μας διευκολύνει στην απόφαση με σωστά κριτήρια στην ευθανασία σκύλου που υποφέρει.

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την «Κλίμακα Ποιότητας Ζωής» για να προσδιορίσουν την επιτυχία που έχει η πορεία μιας θεραπείας κάποιας σοβαρής κατάστασης ή για να δώσουν μια απάντηση στο δύσκολο ερώτημα «ευθανασία ή όχι ακόμη;».

Ευθανασία σκύλου
Ευθανασία σκύλου

Τα 7 σημεία που κρίνουν την απόφαση στην ευθανασία σκύλου:

  • ΠΟΝΟΣ – Ο επαρκής έλεγχος του πόνου και της αναπνοής είναι από τις πρωταρχικές ανησυχίες μας. Η δυσκολία στην αναπνοή είναι η κορυφαία ανησυχία μας και κορυφαίο κριτήριο. Είναι ο πόνος του ζώου υπό έλεγχο; Μπορεί το ζώο να αναπνεύσει σωστά; Χρειάζεται υποβοήθηση στην αναπνοή και στην πλήρωση οξυγόνου;
  • ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ – Είναι το ζώο αφυδατωμένο; Για ασθενείς που δεν πίνουν αρκετό νερό, χρησιμοποιείτε υποδορίως υγρά μία ή δύο φορές την ημέρα.
  • ΥΓΙΕΙΝΗ – Το ζώο πρέπει να βουρτσίζεται και να καθαρίζεται καθημερινά, ιδιαίτερα μετά τις κενώσεις. Αποφύγετε τις πληγές και τους τραυματισμούς με μαλακό κρεβάτι ή/και στρώμα και καθαρίζετε τις πληγές.
Ευθανασία σκύλου – Τι να περιμένετε
  • ΕΥΤΥΧΙΑ – Εκφράζει το ζώο χαρά, ενδιαφέρον ή ενθουσιασμό; Είναι το ζώο εκφραστικό και αντιδρά στους οικείους του ή/και τα παιχνίδια του; Φαίνεται θλιμμένο, στρεσαρισμένο, βαριεστημένο, φοβισμένο ή μοναχικό; Μπορεί να μεταφερθεί το κρεβάτι του σε χώρο που να έχει πάντα ενδιαφέρον, κίνηση και εκεί που δραστηριοποιείται η οικογένεια του;
  • ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ – Μπορεί το ζώο να σηκωθεί χωρίς βοήθεια; Χρειάζεται το ζώο πάντοτε κάποια ανθρώπινη ή μηχανική βοήθεια (π.χ. καροτσάκι); Θέλει να βγει βόλτα; Έχει κρίσεις επιληπτικές ή παραπατά; (Κάποιοι ιδιοκτήτες θεωρούν πως η ευθανασία είναι προτιμότερη από τον ακρωτηριασμό κάποιου μέλους, αλλά ένα ζώο με περιορισμένη κινητικότητα μα ακόμα «ζωντανό» και ορεξάτο μπορεί να έχει ποιότητα ζωής αν οι ιδιοκτήτες έχουν την διάθεση να βοηθήσουν).
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΚΑΚΕΣ – Όταν οι κακές μέρες υπερισχύουν αριθμητικά των καλών τότε η ποιότητα ζωής είναι σε κίνδυνο. Όταν ο υγιής δεσμός μεταξύ ζώου και ιδιοκτήτη έχει αρχίσει και κλονίζεται ίσως ο ιδιοκτήτης πρέπει να καταλάβει πως το τέλος πλησιάζει. Η απόφαση για ευθανασία πρέπει να παρθεί όταν το ζώο υποφέρει. Αν το τέλος έρθει ειρηνικά και χωρίς πόνο στο σπίτι, είναι το ιδανικό.
Πότε να πεις Αντίο
Πότε να πεις Αντίο

Πως βγαίνει αποτέλεσμα για την ευθανασία σκύλου ή όχι

Βαθμολογήστε τους ασθενείς με την κλίμακα 0-10, με το 10 να είναι η ιδανική κατάσταση.

Ένα σύνολο άνω των 35 πόντων στα παραπάνω ερωτήματα σηματοδοτεί μια ανεκτή ποιότητα ζωής όπου η προσπάθειες και οι θεραπείες δεν πρέπει να σταματήσουν.

Η παραπάνω κλίμακα, οι ερωτήσεις και οι διαβαθμίσεις ανήκουν στην Alice Villalobos, DVM, DPNAP. Είναι φημισμένη ογκολόγος κτηνίατρος, δημιουργός του “Pawspice” προγράμματος για την ποιότητα ζωής ζώων με ανίατες ασθένειες ή καταστάσεις.

Μην βιαστείτε να πάρετε μια απόφαση, αλλά ούτε να την αναβάλετε συνεχώς. Έχετε στο νου σας τις παραπάνω συμβουλές και δείτε τον σύντροφο σας…

Όσους οδηγούς και αν διαβάσετε, όσα χρόνια και αν περάσουν η ευθανασία σκύλου, του σκύλου μας, θα παραμένει κάτι δύσκολο, ιδιαίτερα την πρώτη φορά. Χρειάζεται ψυχραιμία, λογική και σεβασμός. Η απόφαση που πρόκειται να λάβετε θα είναι ο μέγιστος σεβασμός προς την αξία της ζωής του σκύλου σας. Το τελευταίο “Αντίο” προς τον σύντροφο σας θα πρέπει να είναι μια στιγμή συντροφικότητας και αλληλοσεβασμού.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top