Υιοθεσία αδέσποτου σκύλου

Η υιοθεσία αδέσποτου σκύλου στην Ελλάδα είναι σημαντική και μόνο αν κάποιος αναλογιστεί ότι στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 2.000.000 αδέσποτοι σκύλοι. Τα νούμερα αυτά δεν είναι επίσημα, αφού επίσημη καταμέτρηση δεν έχει γίνει, μα είναι υπολογισμοί συλλόγων και ανθρώπων που ασχολούνται εντατικά με το ζήτημα.

Η απόκτηση σκύλου γενικότερα, όπως και η υιοθεσία αδέσποτου σκύλου, είναι μια απόφαση που φέρνει χαρά, ενθουσιασμό, γλυκιά προσμονή και ανυπομονησία. Η υιοθεσία ενός ζώου, όμως, δεν είναι κάτι που πρέπει να γίνεται βιαστικά, παρορμητικά και δίχως προηγούμενη σκέψη και έρευνα.

η υπεύθυνη κυνοφιλία ξεκινά πριν την απόκτηση σκύλου

Δεν είναι λίγες οι φορές που λαμβάνουμε βεβιασμένα την απόφαση για την υιοθεσία αδέσποτου σκύλου. Κάτι ο ενθουσιασμός για το χαριτωμένο σκυλάκι που θα έρθει σπίτι μας, κάτι η σιγουριά της καλής πράξης που πάμε να κάνουμε, μα ακόμα περισσότερο η άγνοια σχετικά με το τι συμπεριλαμβάνει η υιοθεσία ενός αδέσποτου σκύλου, οδηγούν πολλές φορές σε υιοθεσίες που αργότερα επιστρέφονται ή ψάχνουν σύντομα νέο ιδιοκτήτη.

Υιοθεσία αδέσποτου σκύλου από το δρόμο
Υιοθεσία αδέσποτου σκύλου από το δρόμο

Ας δούμε κάποια βασικά σημεία που πρέπει να σκεφτούμε πριν προχωρήσουμε σε υιοθεσία αδέσποτου σκύλου. Διότι, η υπεύθυνη κυνοφιλία ξεκινά πριν την απόκτηση σκύλου.

Ποιος είναι ο τρόπος ζωής σου; Είσαι έτοιμος να υιοθετήσεις ένα σκύλο;

Σκεφτείτε τι είδους άτομο είστε, μαζί με το σημερινό και το μελλοντικό τρόπο ζωής σας και τις πιθανές δεσμεύσεις σας. Μαθητής, φοιτητής, συνταξιούχος θα πρέπει να σκεφτείτε πως είναι η ζωή σας τώρα μα και πως πιθανόν να έχει αλλάξει 5-8 χρόνια αργότερα. Αυτές οι μεταβλητές επηρεάζουν δραματικά τη συμβατότητα σας με τον σκύλο σας. Με την σειρά της, αυτή η συμβατότητα, αυτό το ταίριασμα, θα επηρεάσει την υπόλοιπη ζωή σας για τα επόμενα 8-15 χρόνια και την τύχη ενός σκύλου.

Όλες αυτές οι σκέψεις θα καθορίσουν αν είστε έτοιμοι να υιοθετήσετε ένα σκυλί και τον τύπο σκύλου που θα ήταν καλύτερο να υιοθετήσετε. Εξερευνήστε το δικό σας τρόπο ζωής, την ιδιοσυγκρασία σας και τα επίπεδα δραστηριότητας σας. Με αυτό τον τρόπο θα δώσετε στους εαυτούς σας την καλύτερη δυνατή ευκαιρία να αποκτήσετε ένα πολύ “συμβατό” σκυλί που θα σας συντροφέψει ευχάριστα.

Υιοθεσία αδέσποτου σκύλου
Υιοθεσία αδέσποτου σκύλου

Οι άνθρωποι δίνουν περισσότερο προσοχή στα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Αν ανήκει ο σκύλος σε κάποια φυλή ή με τι μοιάζει. Επίσης, πολλοί άνθρωποι στέκονται στο μέγεθος κάτι που έχει την αξία του, μα δεν είναι το σημαντικότερο κριτήριο. Οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να εξετάζουν και άλλα χαρακτηριστικά στην υιοθεσία αδέσποτου σκύλου. Ορισμένα σκυλιά απαιτούν πολλή άσκηση και διανοητική διέγερση, ενώ άλλοι μπορεί να θέλουν να βρίσκονται ξαπλωμένοι στα πόδια σας ή να είναι στην αγκαλιά σας.

Το ταμπεραμέντο και η ιδιοσυγκρασία του σκύλου, λοιπόν, είναι σημαντικό κομμάτι και πρέπει να ταιριάζει με εμάς. Μερικοί σκύλοι, επίσης, μπορεί να βιώνουν έντονο άγχος σε μεγάλα πλήθη ή σε δημόσιους χώρους, να είναι φοβικοί και επιφυλακτικοί. Η εύρεση ενός σκύλου που ταιριάζει με τα επίπεδα δραστηριότητας και τις προτιμήσεις σας είναι κρίσιμη για την επιτυχή σχέση σας αργότερα.

Η υιοθεσία αδέσποτου σκύλου είναι μια μακροχρόνια δέσμευση

Η υιοθεσία ενός αδέσποτου σκύλου είναι μια δια βίου δέσμευση. Αυτό σημαίνει ότι δεσμεύεστε να διατηρήσετε το ζώο για όλη του τη ζωή και να το κάνετε μέρος της οικογένειάς σας. Για αυτό και πρέπει εξετάζετε όλες τις αλλαγές που μπορεί να συμβούν τα επόμενα 15 χρόνια και να βεβαιωθείτε ότι θα διατηρήσετε το σκυλί σας μέσα από αυτές τις αλλαγές. Φυσικά, δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί να χρειαστεί να βρείτε ένα άλλο σπίτι να δώσετε το σκύλο σας, αν κάτι συμβεί. Αν όμως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειαστεί να δώσετε το σκύλο σας, καλό είναι να μην προχωρήσετε σε μια υιοθεσία αδέσποτου σκύλου εξαρχής.

Η υιοθεσία σκύλου είναι μια δια βίου δέσμευση
Η υιοθεσία σκύλου είναι μια δια βίου δέσμευση

Μερικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δίνουν ή παρατούν τα σκυλιά είναι:

  • Μένω σε μέρος που τα σκυλιά δεν είναι επιθυμητά
  • Μένω σε διαμέρισμα και ο ιδιοκτήτης δεν επιτρέπει σκύλο
  • Είμαι παντρεμένος και ο/η σύζυγός μου δεν θέλει σκύλο
  • Είμαι έγκυος και δεν μπορώ πλέον να έχω και ένα σκυλί
  • Δεν ξέρω πώς ο σκύλος θα αντιδράσει με το μωρό μου
  • Το σκυλί μου είναι γέρικο και θα ήθελα ένα νεότερο
  • Το σκυλί μου είναι άρρωστο και δεν μπορώ να αντέξω τους λογαριασμούς κτηνιάτρου
  • Μετακομίζω στο εξωτερικό και δεν μπορώ να πάρω το σκύλο μαζί μου
  • Πάω στρατό ή φεύγω για σπουδές και δεν μπορώ να έχω σκύλο

Υπάρχουν πολλά πράγματα που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής ενός σκύλου. Το μέγεθος, η φυλή ή ο τύπος, το βάρος και το περιβάλλον του. Όμως, η μέση διάρκεια ζωής για ένα σκύλο είναι 10-12 χρόνια.

Αυτό σημαίνει πάνω από 4.000 ημέρες που ο σκύλος σας θα σας προσφέρει συντροφιά, χαρές και όμορφες στιγμές.

Ένας σκύλος έχει πολλές και διάφορες ανάγκες
Ένας σκύλος έχει πολλές και διάφορες ανάγκες

Εάν νομίζετε ότι υπάρχει περίπτωση να εγκαταλείψετε το σκυλί σας για οποιονδήποτε από τους παραπάνω λόγους, τότε ΜΗΝ πάρετε σκύλο.

Η τυπική ηλικία των σκύλων που παρατιούνται ή αλλάζουν χέρια είναι μεταξύ 5 μηνών και 3 ετών συνήθως. Αυτά τα ζώα είτε βρίσκονται στο δρόμο, είτε σε κάποιο καταφύγιο, έχουν ακόμη πολύ αγάπη να δώσουν. Η υιοθεσία αδέσποτου σκύλου είναι η καλύτερη επιλογή τηρώντας κάποιες προϋποθέσεις.

Εσύ είσαι υπεύθυνος πλέον!

Η υιοθεσία ενός αδέσποτου σκύλου δεν είναι πάντα εύκολη.

Οι πρώτες ώρες και ημέρες, μετά από οποιουδήποτε είδους υιοθεσίας, είναι κρίσιμες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και μιας σωστής σχέσης με το σκύλο σας. Το ταξίδι και η μετάβαση από ένα καταφύγιο ή το δρόμο στο σπίτι σας και της οικογένειάς σας είναι μια τρομακτική αλλαγή για κάθε σκύλο.

Ακριβώς όπως ένας γονέας είναι υπεύθυνος για το παιδί του, έτσι κι εσείς, είστε υπεύθυνοι για το σκύλο σας.

Η ευθύνη σας ξεκινάει από τη διαδρομή προς το σπίτι κάνοντας ότι είναι δυνατόν για να ανακουφίσετε το σκυλί σας από το άγχος και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Έτσι θα πρέπει να συνεχίσετε καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του, να κάνετε ότι είναι δυνατόν για ότι θα αντιμετωπίσει. Είστε υπεύθυνοι για την διατροφή, την κοινωνικοποίηση, την εκπαίδευση και ότι άλλο συμπεριλαμβάνει η φροντίδα και η διαβίωση με ένα σκύλο.

Υιοθεσία αδέσποτου σκύλου
Υιοθεσία αδέσποτου σκύλου

Ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να έχετε απαντήσεις:

  • Ποιος θα φροντίζει για την βόλτα του;
  • Ποιος θα φροντίζει για την τροφή του;
  • Ποιος θα φροντίζει για την περιποίηση του (μπάνιο, βούρτσισμα, κόψιμο νυχιών);
  • Ποιος και πώς θα πληρώσουμε για προληπτική κτηνιατρική περίθαλψη όπως εμβολιασμούς και εξετάσεις και τι θα συμβεί εάν αρρωστήσει ή απαιτηθεί επείγουσα περίθαλψη;
  • Έχουμε τον απαραίτητο χρόνο για το σκύλο;
  • Είμαστε έτοιμοι να αφιερώσουμε τον απαιτούμενο χρόνο και/ή το χρήμα για την εκπαίδευση του;

Μετά την υιοθεσία αδέσποτου σκύλου, οι νέοι ιδιοκτήτες σκύλων δυσκολεύονται να κατανοήσουν τον σκύλο τους. Δεν μπορούν να “διαβάσουν” το σκύλο, δεν καταλαβαίνουν τι θέλει να τους πει και εύκολα να παρεξηγούν τη γλώσσα του σκύλου τους. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά τους να εκπαιδεύσουν και να φροντίσουν με επιτυχία το σκυλί τους.

Οι πολλές και διάφορες προσεγγίσεις και “μεταφράσεις” της συμπεριφοράς του σκύλου και οι πολλές μέθοδοι εκπαίδευσης, δεν βοηθούν καθόλου τον νέο υποψήφιο ιδιοκτήτη.

Αφιερώστε λίγο χρόνο, πριν από την υιοθεσία, για να ερευνήσετε την “γλώσσα του σκύλου”. Να μάθετε κάποια βασικά στοιχεία για την συμπεριφορά και τον τρόπο επικοινωνίας των σκύλων. Αυτό θα σας βοηθήσει όχι μόνο στην κατανόηση του σκύλου σας, αλλά και στην υιοθεσία του καταλληλότερου, για εσάς, σκύλου.

Ένας σκύλος που τον κατανοούν είναι ένας ευτυχισμένος σκύλος
Ένας σκύλος που τον κατανοούν είναι ένας ευτυχισμένος σκύλος

Μερικά στοιχεία για την γλώσσα του σώματος του σκύλου:

  • Αυτιά τραβηγμένα προς τα πίσω συνήθως είναι δείγμα άγχους
  • Ουρά βαλμένη κάτω από τα πόδια (κάτω από τα σκέλια) συνήθως είναι δείγμα φόβου
  • Χαμήλωμα προς τα κάτω με το πίσω μέρος όρθιο (υπόκλιση) συνήθως είναι κάλεσμα σε παιχνίδι
  • Σήκωμα του τριχώματος της ράχης και της βάσης της ουράς συνήθως σημαίνει απειλή (νιώθει ότι απειλείται και ίσως ανταποδώσει)

Αυτά είναι κάποια πολύ βασικά σημάδια του τρόπου που οι σκύλοι επικοινωνούν.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το σκυλί σας επικοινωνεί μαζί σας σημαίνει ότι θα είστε σε θέση να αναγνωρίσετε καλύτερα πότε αισθάνεται σιγουριά και ευτυχία. Αντίστοιχα, ποιες στιγμές μπορεί να αισθάνονται άγχος ή να φοβούνται. Πρέπει να μάθετε περισσότερα για το σκυλί σας και να είστε σε θέση να αντιδράτε κατάλληλα για να κρατάτε ασφαλή τον ίδιο το σκύλο και όλους γύρω.

Ο σκύλος εκτιμά την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη και ανταποδίδει παίρνοντας καλύτερες αποφάσεις στις διάφορες καταστάσεις.

Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό, διότι όταν ο σκύλος μαθαίνει ποιες ενέργειες δουλεύουν καλά σε διαφορετικές καταστάσεις και θα συμπεριφερθεί ξανά με αυτόν τον τρόπο την επόμενη φορά που θα βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση. Οπότε, αν ο σκύλος μάθει ότι αν γυρίσει ευγενικά το κεφάλι του και ανοιγοκλείσει τα μάτια αρκεί για να επικοινωνήσει ότι έχει λίγο άγχος και δεν θέλει να αλληλεπιδράσει, τότε θα το επαναλάβει και την επόμενη φορά. Ωστόσο, εάν καταλάβουν πως αυτό δεν αρκεί για να τους βγάλει από την δύσκολη θέση, θα αρχίσουν να πηδούν, να γαβγίζουν, να φεύγουν μακρυά ή και να δαγκώνουν. Τότε αυτό ακριβώς θα επαναλάβουν και την επόμενη φορά που θα αισθανθούν έτσι.

Αδέσποτος σκύλος και υιοθεσία
Αδέσποτος σκύλος και υιοθεσία

Τα σκυλιά είναι οικογένεια

Όπως σε κάθε τρόπο απόκτησης σκύλου, έτσι και στην υιοθεσία αδέσποτου σκύλου περίπου 2 στα 10 σκυλιά που υιοθετούνται καταλήγουν μέσα σε σύντομο διάστημα να “ψάχνουν” πάλι για σπίτι και ιδιοκτήτη.

Η απόφαση να αφιερώσεις σε ένα σκύλο χρόνο, χρήμα και, το σημαντικότερο, συναισθήματα δεν πρέπει να παίρνεται ελαφριά. Μόλις υιοθετηθεί ένας σκύλος γίνεται “οικογένεια”.

Ελπίζουμε το παραπάνω άρθρο να σας βοήθησε σε μια συνειδητή απόφαση για την υιοθεσία αδέσποτου σκύλου. Τα σκυλιά των καταφυγίων ή τα αδέσποτα σκυλιά εκεί έξω μπορούν να αποτελέσουν έναν σύντροφο ζωής και πραγματικά δεν υστερούν σε τίποτα σε σχέση με άλλα σκυλιά. Αξίζουν και αυτά τον σεβασμό μας…

Υιοθεσία αδέσποτου σκύλου και φροντίδα αδέσποτων

Πως μπορώ να υιοθετήσω ένα αδέσποτο σκύλο

Πέρα από το δρόμο και την υιοθεσία αδέσποτου σκύλου κατευθείαν από εκεί, μπορείτε να απευθυνθείτε σε πάρα πολλά σωματεία που διασώζουν και προωθούν αδέσποτα και πρώην αδέσποτα σκυλιά.

Μερικά από αυτά τα σωματεία είναι (ενδεικτικά):

Διαβάστε επίσης “Θέλω ένα σκυλάκι για παρέα, τι μου προτείνετε;”

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top