Η βρουκελλα κολλαει απο καταναλωση γαλατος η γαλακτοκομικων ,απο ζωα μολυσμενα και μιλαμε κυριως για προιοντα home made οπου καμια φορα δεν γινονται μετα απο παστεριωση.Αυτη ειναι η Β.mellitensis ,η οποια ειναι πολυ διαδεδομενη στην Ελλαδα(δεν εχουμε ακριβη στοιχεια αλλα μαλλον ειναι πολυ πιο συχνη απο οσο πιστευαμε) αλλα και σε αλλες Βαλκανικες χωρες( η Αλβανια εχει πολυ μεγαλο επιπολασμο). Μπορει επισης να μεταδωθει μεσω εισπνοης ή και μεσω πληγων του δερματος που ερχονται σε επαφη με μολυσμενα ζωα (αγελαδες,κατσικες ,προβατα).Υπαρχει ομως και η B.canis, η οποια οντως μπορει να κολλησει απο επαφη με μολυσμενο σκυλο, ομως ειναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΠΑΝΙΑ και εχουν καταγραφει ελαχιστες περιπτωσεις παγκοσμιως(κυριως σε εργαζομενους σε μικροβιολογικα εργαστηρια και σε ιδιοκτητες σκυλων).