Γαλλικό Μπουλντόγκ: Γιατί να ΜΗΝ το πάρω


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.103
10.055
Athens
Ο τίτλος ξενίζει… Με αφορμή όμως το γεγονός ότι η φυλή δυστυχώς έχει γίνει μόδα, καθώς και το γεγονός ότι η φυλή είναι πλέον σακατεμένη, θέλω να παραθέσω μερικά πράγματα, του τι σημαίνει η κατοχή ενός γαλλικού μπουλντόγκ στην πράξη.

Δεν θα αναφερθώ στο γεγονός ότι δεν πρέπει να τα αγοράζουμε από pet shops, ιδιώτες και εκτροφείς αμφιβόλου ποιότητας – αυτό έχει εξάλλου εξαντληθεί εκατοντάδες φορές στο forum.

Μιας όμως και αρκετοί υποψήφιοι θεωρούν ότι τα έξοδα περιορίζονται στην αγορά και παραβλέπουν τα μετέπειτα, θα επικεντρωθώ ιδιαίτερα σε αυτά. Δεν θα μιλήσω για τα «πάγια» θέματα και έξοδα ενός σκύλου, αλλά για αυτά που απαιτεί επιπλέον η φυλή λόγω των ιδιαιτεροτήτων της. Όπου μπορώ θα αναφέρω και ενδεικτικά κοστολόγια.

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑ ΕΞΟΔΑ

Υπέρηχος καρδιάς
Aπαραίτητος πριν από κάθε προγραμματισμένη ολική νάρκωση. Διότι λόγω του αναπνευστικού τους η καρδιά μπορεί να έχει επιβαρυνθεί.

Ακτινογραφίες
Σε επιγονατίδα και σπονδυλική στήλη: Σε μια πιο «κανονικοποιημένη» φυλή ένα «κούτσαμα» ή περίεργο περπάτημα μπορεί να παραπέμπει και σε απλό διάστρεμμα ή και σε κάτι πιο σοβαρό. Στην περίπτωση του γαλλικού μπουλντόγκ μπορεί να χτυπάει καμπανάκι για πρόβλημα σε επιγονατίδα, ή ακόμη χειρότερα, σπονδυλική στήλη. Ειδικότερα το τελευταίο, εάν σου τύχει σε βαριά μορφή ή δεν το προλάβεις, μπορεί να αποβεί το μοιραίο (παράλυση, ευθανασία). Περισσότερα για το θέμα βλ. και εδώ: http://www.dogforum.gr/v3/υγεία.ασθένειες-17/γαλλικό.μπουλντόγκ.sos.σε.συμπτώματα.στομαχιού-23367/

Αν θέλεις να ξέρεις τι σου γίνεται, κάνεις μια ακτινογραφία και στα δύο, ώστε να πάρεις μια πρώτη εικόνα. Ενδεικτικά, κόστος για ακτινογραφία γύρω στα 70€. Aν υπάρχει πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη, τότε η απαιτούμενη μαγνητική κοστίζει περί τα 500-600€ (χώρια τα έξοδα επέμβασης)

Αναπνευστικό πρόβλημα
Στην πιο ήπια του μορφή, γίνεται επέμβαση στη μαλακή υπερώα – κόστος εδώ δεν θυμάμαι, αλλά μπορεί να μας ενημερώσει συμφορουμίτισσα που την είχε κάνει πέρυσι. Σε πιο βαριά μορφή όπου η "κοινή" επέμβαση δεν αποδίδει και το σκυλί πλέον κινδυνεύει σοβαρά, πάμε για πιο πολύπλοκη επέμβαση, δυστυχώς μόνο στο εξωτερικό, με κόστος γύρω στα 2.500€ (χωρίς τα ταξιδιωτικά έξοδα).

Επίσης, σκυλιά με αναπνευστικό πρόνβλημα πρέπει να κάνουν υπέρηχο καρδιάς - γιατί η καρδιά τους επιβαρύνεται σημαντικά.

Αλλεργίες
Επίσης συχνό πρόβλημα. Εδώ υπολογίζουμε τα έξοδα τεστ αλλεργίας – που ευτυχώς δεν έχει χρειαστεί να τα μάθω.

Αντιολισθητικά δάπεδα
Δεν είναι κτηνιατρικό έξοδο, αλλά αν το πλακάκι σου γλιστράει, υπολόγισε σε τουλάχιστο 25€/τ.μ. για ένα αντιολισθητικό συνθετικό δάπεδο/χαλί ώστε να «περισώσεις» όσο μπορείς την ευπαθή σπονδυλική στήλη και την επιγονατίδα.

ΟΙΚΙΑΚΑ ΕΞΟΔΑ

Κάποια από αυτά ακούγονται γελοία, αλλά είναι πραγματικά:

ΔΕΗ
Με το που ανεβαίνει η θερμοκρασία πάνω από τους 30 βαθμούς απαιτείται aircondition στο χώρο που μένει ο σκύλος. Μπορεί το 30 βαθμοί να φαίνεται υπερβολή, στην πράξη όμως δεν είναι: Ένα γαλλικό που θα τρέξει/παίξει στους 30 βαθμούς εύκολα μπορεί να υπερθερμανθεί. Απαιτείται λοιπόν να μπορεί να κάνει γρήγορα “cool down” για να αποφύγει το ενδεχόμενο θερμοπληξίας.

Επομένως υπολογίστε τις κιλοβατώρες του aircondition που υπό άλλες συνθήκες δεν θα χρησιμοποιούσατε.

ΕΥΔΑΠ
Εάν το σκυλί έχει πρόσβαση σε μπαλκόνι ή αυλή, τους καλοκαιρινούς μήνες απαιτείται επιπλέον «ψυκτική» μέθοδος, π.χ. μικρή πισίνα φουσκωτή. Αν αναλογιστούμε ότι το νερό της πρέπει να αλλάζει στην χειρότερη των περιπτώσεων ανά 2 μέρες, συνυπολογίστε αυτά τα κυβικά νερό στο λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ.

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ

Κουβάλημα
Εδώ πολλοί θα γελάσουν, αλλά έχω αυτόπτες μάρτυρες στο φόρουμ.
Τα γαλλικά απαγορεύεται να ανεβοκατεβαίνουν σκάλες λόγω των ορθοπεδικών προβλημάτων που προαναφέρθηκαν. Ανεξαρτήτως από το αν έχουν πρόβλημα ή όχι, δεν θα πρέπει να το κάνουν, για να μην προκληθεί πρόβλημα.

Κοινώς, θα χρειαστεί αρκετές φορές να κουβαλήσει κανείς το 12-14κιλο γαλλικό του αγκαλιά κατεβαίνοντας και ανεβαίνοντας σκάλες, είτε γιατί χάλασε το ασανσέρ, είτε γιατί στον ξενώνα που πήγαμε διακοπές δεν έχει ασανσέρ κλπ. Ή για να το ξεκουράσει όταν θα κοντεύει να πάθει collapse από το αναπνευστικό του στη ζέστη. Αρκεί να πω, ότι στο συμβάν με τη σπονδυλική στήλη που είχα στη δικιά μου, στις βόλτες για πολύ καιρό, την ανέβαζα και κατέβαζα στα χέρια στο πεζοδρόμιο κατά τη βόλτα.

Εάν λοιπόν κάποιος έχει πρόβλημα με τη μέση του ή δεν μπορεί να σηκώνει βάρος, ας το ξανασκεφτεί.

Πρωινές βόλτες το καλοκαίρι
Από το Μάιο-Ιούνιο και μετά, οι μεγάλες πρωινές βόλτες του Σαββατοκύριακου είναι στις 7 το πρωί… Μετά από αυτή την ώρα κινδυνεύει να σου πάθει θερμοπληξία.

Εν κατακλείδι:

Το γαλλικό μπουλντόγκ είναι μια δελεαστική πρόταση, ειδικά ως "αστικό" σκυλί με λιγότερες ανάγκες εκτόνωσης σε σχέση με άλλες φυλές. Ωστόσο, δυστυχώς η φυλή είναι "κατεστραμμένη". Και τελικά είναι σκυλί με ειδικές ανάγκες σε φροντίδα και σε έξοδα.

Αν θα ξανάπαιρνα γαλλικό μπουλντόγκ; Η λογική λέει ΟΧΙ…
 




aliki_s

Well-Known Member
27 Μαϊου 2011
3.279
1.797
Αθήνα
Πραγματικά μπράβο! Καλό θα είναι να υπάρχουν αυτά τα ποστ για να τα διαβάζουν όσοι τα 1500€ (όπως λένε) που ζητάνε οι εκτροφείς τους φαίνονται πολλά.
 










BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Απο τα χρήσιμα ποστ που πρέπει να διαβάζει ο κάθε μελλοντικός κηδεμόνας Γαλλικού μπουλτόγκ.
Ωραίο θα ήταν χρήστες του φορουμ που έχουν άλλες φυλές να ποστάρανε ανάλογα θέματα.
 




FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.000
1.506
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Μια χαρα τα εγραψες φιλεναδα!
Ετσι ακριβος ειναι!

Να διευκρινισω κατι ακομα:
Βολτες Μαιου- Junio μονο πρωι ειναι αρκετα μετριοφρον.
Εγω θα ελεγα, βολτες σε ωρες με θερμοκρασια πανω απο 30 βαθμους απαγορευονται παντελος.
Απο 25-30 βαθμους μονο, οταν ο σκυλος ειναι βρεγμενος ( παντα κουβαλαμε μαζι μας νερα, οχι μονο για να πιουνε, αλλα και να τα βρεχουμε).
Απο 25 βαθμους και κατω ειμαστε αρκετα καλα, οταν δεν εχει πολυ υγρασια.
Και τα παραπανω δεν ισχυουν μονο για γαλλικα που εχουν διαπιστομενο προβλημα- αλλα για ολα.
Οταν εχεις γαλλικο με προβλημα- περπατας 10 λεπτα και κανεις μετα 15 διαλλειμα, για να ξεκουραστει και για να "κατεβει" παλι.

Το πολυ απλο χειρουργειο μαλακιας υπεροωας μας στοιχισε πριν απο σχεδον 2 χρονια 500 ευρω.
Χωρις τα εξοδα για υπερυχο καρδια, προενγχειρητικες εξετασεις αιματος και φαρμακα - που στοιχισαν αλλα 100-150.

Εγω ασχολουμαι παααρα πολυ εντονα με την φυλη, εδω και 15 χρονια και εχω προβληματιστει παρα πολυ, απο που θα παρω το επομενο μου γαλλικο.
Ξερω κανα 2-3 εκτροφεια που ειναι καλα και προσπαθουν να κανουν το καλυτερο.
Ειναι ολα στο εξωτερικο ( οχι γερμανια!!!) και οι τιμες τους ειναι σαφεστατα πολυ παραπανω απο 1500 ευρω.
 
  • Like
Reactions: Gelly fr.


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.103
10.055
Athens
Εύγε Βάσω! :)

(αν κ η λογική σου δε θα υπερισχύσει στο τέλος, το ξέρω... :rolleyes:)
Ξέρεις τι θα πει, κάθε φορά που "νομίζω" ότι η Κάρλα περπατάει κάπως, να χρειάζεται να τσεκάρω αν τρέμει στα πόδια, αν η κοιλιά είναι τουμπανιασμένη ή αν τρέμει στην πλάτη;

Πραγματικά δεν ξέρω τι θα υπερισχύσει, αλλά η πραγματικότητα καλεί τη λογική...
 


matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.433
1.022
Μπραβο vrmode για το πολυ χρησιμο ποστ.

(Αυτα παθαινετε οταν δεν εχουμε κουμπακι thanks στην διαθεση μας)
 


mad00lini

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2011
2.618
29
Βρε μήπως να πηγαίνατε Γαλλία που έχει πιο ψυχρό κλίμα; Ταλαιπωρία ακούγονται αυτά και για ιδιοκτήτη και για σκύλο..
 




hook

Well-Known Member
12 Δεκεμβρίου 2011
759
0
corfu
πολυ ωραιο ποστ συγχαρητηρια!!! καλο θα ηταν να γινει για ολες τις φυλες! βεβαια εγω που δεν εχω γαλλακι τον εβλεπα να ζεσταινεται και οι κυλοβατορες της δεη αυξανονταν!! η αληθεια ειναι οτι ολες οι φυλες εχουν αναγκεσ καποιες περισσοτερες καποιεσ λιγοτερες και αν θες να εισαι σωστοσ ιδιοκτητης σκεφτεσε και μεριμνεις για τα παντα!
 


mad00lini

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2011
2.618
29
Όταν το σκυλί δε μπορεί να κυκλοφορήσει σε βαθμούς άνω των 30, κάθε πότε κάνει την ανάγκη του το καλοκαίρι που η θερμοκρασία ακόμα και το βράδυ δεν πέφτει;

Φυσικά και άλλος τρόπος ζωής, απλά σε μερικά θέματα απ' αυτά που σωστά προαναφέρατε νομίζω ότι για το σκύλο κυρίως είναι η ταλαιπωρία. Σαν να πηγαίνεις Εσκιμώο στη Σαχάρα..
Και πολλά μπράβο σε όσους ιδιοκτήτες καταφαίρνουν και τα βγάζουν πέρα με τόσο ιδιόμορφη φυλή.
 


Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Ξέρεις τι θα πει, κάθε φορά που "νομίζω" ότι η Κάρλα περπατάει κάπως, να χρειάζεται να τσεκάρω αν τρέμει στα πόδια, αν η κοιλιά είναι τουμπανιασμένη ή αν τρέμει στην πλάτη;

Πραγματικά δεν ξέρω τι θα υπερισχύσει, αλλά η πραγματικότητα καλεί τη λογική...

... Eίναι τραγικό , όντως...
 


FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.000
1.506
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Εμεις βγαινουμε πολυ πρωι για την βολτα μας- με σκυλο βρεγμενο. Ετσι αντεχουν μια χαρα.
Μεσημερι- turbo τσισα στο πρωτο παρτερι- και μεσα παλι!
και το βραδι το ιδιο με το πρωι.

Εγω ειμαι και τυχερη και εχω μεγαλη αυλη/πιλοτη και την χρησημοποιουν και αυτην για τοιλεττα ( και τα μαζευουμε αμεσα ολα). Καθομαστε το καλοκαιρι πολλες ωρες εκει- και εκει εχουν και την πισινουλα τους.
Μολις ζεσταθουν, μπαινουν μεσα και δροσιζονται- και ολα καλα.



οι δικες μου, αμα δεν εχουν πισινα, σκαβουν και στο μπολ με το νερο- το ριχνουν ολο εξω, το απλονουν και ξαπλονουν μετα εκει στα νερα!
 
  • Like
Reactions: elverg


arrigo_corso

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2012
1.094
273
Αμάν......τι ταλαιπωρία είναι αυτή :eyecrazy:??? Και για τον σκύλο αλλά περισσότερο για τον ιδιοκτήτη!

Με αυτό το post σου έδωσες σε πολλούς να καταλάβουν ότι τα γαλλικά μπουλντόγκ δεν είναι για τον καθένα......

Μακάρι να το διαβάσουν οι υποψήφιοι αγοραστές αυτής της ράτσας και να καταλάβουν την φροντίδα αλλά και τα έξοδα που προβλέπει αυτή η ράτσα!
 


betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
47
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Θυμήθηκα μια ιστορία στο σκυλοπάρκο με ένα γαλλικό. Είναι ένας με ένα μαλτέζ πρωτάρης και αγχωμένος πολύ. Το πλησιάζει το γαλλικό και ρωτάει πανικόβλητος 'θα επιτεθεί;;;; γιατί κάνει έτσι;;; γιατί γρυλίζει;;' και του απαντάει ο ιδιοκτήτης, 'όχι ρε, δε γρυλίζει... αναπνέει!'

Σκέφτομαι πολλές φορές ότι προσωπικά, που όταν ο δικός μου βήχει μια φορά, κάθομαι και τον κοιτάζω για 5 λεπτά να βεβαιωθώ ότι ήταν κάτι τυχαίο, ξέρω ότι δε θα άντεχα το άγχος.
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.594
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3