Ποιος είναι ο Cesar Millan;






freedom

Well-Known Member
28 Αυγούστου 2013
310
0
Καλημέρα. Είμαι θετική εκπαιδεύτρια σκύλων και θα ήθελα να συνεισφέρω την άποψη μου σε μια συζήτηση που κράταει από 2011.
Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι ευρέως κατανοητό το τι σημαίνει επιθετικός σκύλος.
Καταρχήν όλα τα είδη επιθετικότητας κρύβουν από πίσω τους κάποιο φόβο. (πχ: επιθετικότητα στο φαγητό= φόβος μη μου το πάρουν, επιθετικότητα στα αρσενικά=φόβος μη μου πάρει την θηλυκια, ή μην μου κάνει κακό κτλ, επιθετικότητα μάνας =φόβος μην μου πειράξουν τα παιδιά μου, επιθετικότητα για περιοχή= φόβος μην μου καταπατήσουν την περιοχή μου κοκ.) Άρα επιθετικότητα = φοβία = ανασφάλεια για επιβίωση.
Μπορείς άραγε να ξεπεράσεις μια φοβία δημιουργώντας μια άλλη μεγαλύτερη που δεν θα σου επιτρέπει να εκφράσεις την πρώτη; Αυτό κάνει ο μιλλαν. Φοβίζει τα σκυλιά περισσότερο, ώστε να φοβούνται να εκφράσουν τον φόβο τους!!!
Για παράδειγμα, το «επιθετικό» Λαμπραντόρ στο παραπάνω βίντεο, όπως εξάλλου αναλύεται και στο βίντεο για όσους ξέρουν αγγλικά και γνωρίζουν την ορολογία και τα σήματα ηρεμίας, κάθε άλλο παρά επιθετικό είναι. Ο Μιλλαν αντιθέτως είναι επιθετικός και μάλιστα στον υπερθετικό βαθμό.
Βάζει ο μιλλαν το χέρι του επιθετικά στο φαγητό του και το σκυλί του κάνει μόνο ένα σναπ.
Ο δικός μου σκύλος, όταν τον μάζεψα από τον δρόμο, όπως και πλήθος αδέσποτοι, όταν τους υιοθετήσεις, στην αρχή, σναπ σου κάνουν, αν τολμήσεις να περάσεις σε απόσταση μέτρων από το φαγητό τους!!!! Δεν έχει μαζέψει κανείς σας αδέσποτο;Δεν σας έχει τύχει ποτέ;
Αν αυτό το ονομάζαμε επιθετικότητα δεν θα υιοθετούνταν ούτε τα μισά αδέσποτα!
Με την θετική εκπαίδευση αυτό λύνεται απλούστατα σβήνονταςμε τον καιρό τον φόβο του, ότι θα του πάρουμε το φαγητό(δηλαδή το χέρι μας πλησιάζει το φαγητό του μόνο για να προσθέσει φαγητό). Σιγά το δύσκολο! Το έχουν κάνει ακόμη και νοικοκυρές 60 χρονών.
Ποιος ο λόγος για την χρήση της μεθόδου του μίλλαν? Ειλικρινά είναι τραγική η άγνοια του και φυσικά επικίνδυνη. Και αν δείτε το βίντεο δεν ήταν καθόλου σοβαρό το δάγκωμα, αν δεν έσφιγγε το χέρι του, ούτε αίμα δεν θα έβγαζε.Το σκυλί όχι απλώς δεν είναι επιθετικό, αλλά είναι τέρας υπομονής με αυτά που του έκανε ο μιλλαν!!! Το Πόση ώρα μετά του έπιασε το χέρι είναι εκπληκτικό!!! Ακόμη και σε αυτή τη φάση όμως, θα μπορούσε να αποφύγει το λίγο αίμα, αν δεν το κλοτσούσε και δεν επέμενε. Το σκυλί είχε τόση ώρα το χέρι του στο στόμα του, που αν πραγματικά ήθελε να τον δαγκώσει(γιατί το χαρακτήρισαν επιθετικό), τότε δεν θα είχε του είχε μείνει χέρι του μιλλαν! Και στο τέλος δεν μας δείχνει και τι έγινε!! Μαγικά, αυτό το σκυλί, εγώ πρέπει να πιστέψω ότι ξεπέρασε το φόβο του και δεν ξαναγρύλισε για το φαί του; Χαχαχαχαχα….. Συγγνώμη, αλλά αυτό μου φαίνεται πολύ αστείο.

ΥΓ1: από ποτέ το φοβισμένο, πνιγμένο, «σπασμένο», όπως λέτε,σκυλί θεωρείται ήρεμο, χαλαρό και ευτυχισμένο, όπως ισχυρίζεται αυτός;;;; ή δεν ξέρει να διαβάζει γλώσσα σώματος (σήματα ηρεμίας) ή λέει ψέματα.

ΥΓ2: Κάποια πράγματα που κάνει και που γράφει ακολουθούν την θετική μέθοδο. Για παράδειγμα, το «επιθετικό» σκυλί με τα άλλα αρσενικά, που το αποσπάει με το παιχνίδι που μοιάζει με ζώο(προηγούμενο βίντεο), είναι καθαρή χρήση θετικής μεθόδου. Παρουσιάζουμε στο σκύλο κάτι που έχει πολύ μεγάλη αξία για αυτόν(θετικό) μαζί με την εμφάνισητου ερεθίσματος που φοβάται, εδώ είναι το άλλο αρσενικό σκυλί (αρνητικό) και έτσι σιγά σιγά το σκυλί συσχετίζει την εμφάνιση άλλου αρσενικού με κάτι θετικό(καλό) και σταματάει να φοβάται. Η επιστημονική ονομασία της μεθόδου αυτής λέγεται counter conditioning και φυσικά η μία αυτή φορά που το βλέπουμε στο βίντεο δεν φτάνει, χρειάζεται χρόνος και υπομονή για να φτάσεις στο επίπεδο να μην κρατάς πια το παιχνίδι και να μην έχει πρόβλημα με τα άλλα σκυλιά. Μιλάμε για φοβία(επιθετικότητα =φόβος) και οι φοβίες δεν σβήνουν από την μια μέρα στην άλλη. Αυτό δεν συμφέρειτον τηλεοπτικό χρόνο δυστυχώς. Μπορείτε όμως να δείτε την διαφορά του σκύλου στον οποίον χρησιμοποιήθηκε αυτή η μέθοδος, σε σύγκριση με τους άλλους. Το σκυλί είναι μέσα στην τρελή χαρά! Ναι εδώ μιλάμε για ένα ευτυχισμένο σκυλί!(την συγκεκριμένη στιγμή). Και το σημαντικότερο: μετά από πολλές επαναλήψεις, έχουμε εξαλείψει την φοβία, δεν την έχουμε απλώς καλύψει με μια άλλη μεγαλύτερη.

Συμπέρασμα: Η θετική μέθοδος αντιμετωπίζει την αιτία της επιθετικότητας και όχι το σύμπτωμα, όπως κάνει η κλασσική μέθοδος. Το σύμπτωμα(πχ: επιθετικότητα στο φαγητό ή στα αρσενικά)μπορεί να αντιμετωπιστεί και με τις δύο μεθόδους. Η αιτία όμως παραμένει όταν χρησιμοποιούμε την κλασσική μέθοδο, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστεί άλλο σύμπτωμα ή να επανεμφανιστεί το παλιό.

Για παράδειγμαόταν είμαστε άρρωστοι από ίωση και έχουμε πυρετό, το σύμπτωμα είναι ο πυρετός.Μπορούμε να πάρουμε αντιπυρετικό (κλασσική μέθοδος εκπαίδευσης) ή αντιβίωση(θετική μέθοδος εκπαίδευσης). Και με τα δύο ο πυρετός θα πέσει. Αν όμως δεν πάρουμε αντιβίωση και δεν αντιμετωπιστεί η ίωση(αιτία) τότε μπορεί να έχουμε άλλο σύμπτωμα πχ: βήχα ή να ξανανεβάσουμε πυρετό, αν η ίωση είναι σοβαρή. Μπορούμε βέβαια να παίρνουμε κάθε μέρα αντιπυρετικό, αν όμως η ίωση είναι σοβαρή, μπορεί στο τέλος να καταλήξουμε στο νοσοκομείο, μόνο και μόνο γιατί δεν αντιμετωπίσαμε την αιτία.
 
Last edited:


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Καταρχήν όλα τα είδη επιθετικότητας κρύβουν από πίσω τους κάποιο φόβο.
Καταρχήν ξεκινάς από λάθος διαπίστωση....
Υπάρχει και η επιθετικότητα του κυνηγού, που δεν έχει κανένα φόβο, κανένα έντονο συναίσθημα και καμία οργή....Είναι ήρεμη, σιωπηλή και γεμάτη αυτοπεποίθηση.
Το να πιστεύεις επίσης ότι ο κυριαρχικός αρσενικός φοβάται μην του πάρουν την σκύλα, είναι μάλλον άστοχο, αφού η σκύλα μπορεί να κάτσει σε όλους, μια και δυο και τρεις φορές. Οπότε η "σπάνις των πόρων" δεν υπάρχει σαν παράγοντας ανασφάλειας. Απλώς, ο κάθε ένας θα τσαμπουκαλευτεί, για να κερδίσει και να φανεί αντάξιος του ζευγαρώματος. Αυτό δεν το δημιουργούν οι κακοί άνθρωποι, αλλά η φύση για να εξελίσσει τα όντα της μέσω του κάθε φορά επαρκέστερου ζεύγους.
Συνεπώς η επίθεση και ο ανταγωνισμός, είναι παράγοντες που υπάρχουν μέσα στον σκύλο, και τα οποία δεν είναι κατ ανάγκην κακά.
Εγώ θα προτιμούσα από έναν "θετικό εκπαιδευτή" να μου πει:
"αυτό που κάνει ο σκύλος σου είναι φυσιολογικό κι ας σου φαίνεται άγριο..."
Παρά την καραμέλα "κάθε επιθετικότητα είναι μια στραβή αντίδραση σε φοβία"
 


aouimbae

Well-Known Member
7 Μαϊου 2011
1.753
26
Μια φορα εσεις οι "θετικοι" να μη κατηγορουσατε ολους τους αλλους που "δεν ειναι" και τι στον κοσμο....


Sent from my iPad using Tapatalk HD
 


tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.564
εγω εχω δει θετικο να προσπαθει να πλησιασει τον βλαμενο μου...
εσυ μπορεις να μου πεις πως θα τον πλησιασεις αν του κανεις μαθημα η θα γινει εξ αποστασεως;;
δεν εχω κατι προσωπικο απλα ειμαι περιεργος.
 










ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
βασικα ενιωσα μια αναταση χαμηλα.
Γιατι εισαι τόσο ειρωνικα σαρκαστικός?
Το οτι εκεινος πχ που ήρθε στο σκυλο σου λέει οτι ειναι θετικός δεν σημαινει οτι ξέρει και τι να κάνει. Δεν μπορείς να κρινεις γενικεύοντας μεμονωμένη περίπτωση?

Και κατ'εμε δεν ειναι μαγκιά ωστε να νιώθεις ποικιλες ανατάσεις, το να μην μπορεί να πλησιάσει κανεις το σκύλο σου. Γιατι εκει βρωμάει η κοινωνικοποιηση.
 


tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.564
Γιατι εισαι τόσο ειρωνικα σαρκαστικός?
Το οτι εκεινος πχ που ήρθε στο σκυλο σου λέει οτι ειναι θετικός δεν σημαινει οτι ξέρει και τι να κάνει. Δεν μπορείς να κρινεις γενικεύοντας μεμονωμένη περίπτωση?

Και κατ'εμε δεν ειναι μαγκιά ωστε να νιώθεις ποικιλες ανατάσεις, το να μην μπορεί να πλησιάσει κανεις το σκύλο σου. Γιατι εκει βρωμάει η κοινωνικοποιηση.
αρα ο καθενας δηλωνει οτι θελει αν δεν ξερει να κανει την δουλεια του.

δεν κρινω τιποτα λεω μονο τι εγινε και τι ειδα αλλα δεν πιστευω και οτι καποιος αλλος θα τον επιανε.(ο εκπαιδευτης μου τον ειχε πιασει χωρις φιμωτρο,χωρις πνιχτη,χωρις καν να τον ακουμπηξει και ουτε σε λεπτο το σκυλι ηταν καθιστο μπροστα του)...τεραστια διαφορα που με κανει να μην πιστευω κανεναν θετικο.

ο σκυλος μου βγενει για καφεδακι,περναει μεσα απο κοσμο κλπ κλπ και δεν δημιουργει προβλημα οποτε λογικα δεν ισχυει και η κοινωνικοποιηση που λες ΑΛΛΑ δεν ανεχετε να τον ακουμπηξει κανεις (οπως και εγω μαζι με αυτον).

δεν ξερω αν θα το καταλαβεις η θα το παρεις παλι για ειρωνικο αλλα εχω μαλινουα και οταν βλεπω οτι οντως εχω εναν τρελο μαλινουα εμενα με κανει να νιωθω ετσι.τωρα αν εσυ το βλεπεις σαν μαγκια δεν ειναι αλλα δεν μπορω να στο αναλυσω κιολας εδω γιατι θα με σκισει το μαρεκο.
 


epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
65
Aθήνα
Αλλιως φάνηκε πάντως και δίνω δίκιο στην Ghelly!

Παρ ότι οι «θετικοί», χωρις να διαφωνώ με πολλά από όσα πρεσβεύουν, με έχουν κάνει με τον ταλιμπανικό φανατισμό τους, να τους αντιπαθήσω και να θελω να τους κοντράρω...
 


aouimbae

Well-Known Member
7 Μαϊου 2011
1.753
26
Το θεμα ειναι οτι εχουνε ξεφυτρωσει ενα καρο , ποιος ξερει με τι σπουδες, ή μαλλον ξερουμε, και το παιζουνε παντογνωστες οικτιροντας οποιαδηποτε μεθοδο ή "συναδελφο" δεν εχει την ταμπελα. Και δε το λεω για το μελος που ποσταρε εδω, ειναι γενικοτερο το φαινομενο.


Sent from my iPad using Tapatalk HD
 


ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Δεν εχω παψει να το λέω, χρειάζεται ισορροπια σε καθε τι. Τίποτα δεν ειναι μονοδιάστατο. Οποτε σαφώς και δεν μπορώ να δεχτώ τα περι "ολοι οι θετικοι", γιατι πολυ απλά δεν ξερει κανεις ολους τους θετικους για να κρινει και να τσουβαλιάσει. Οπως επισης δεν θα βάλω στην ιδια μοιρα τους λοιπους εκπαιδευτές με εναν πατρινο "μη θετικο" που εχω δει να μιλάει στα ζώα. Το οτι καποιος κρατά ενα κλικερ και λιχουδιές και παιχνίδια, δεν τον κανει αυτοματα θετικό εκπαιδευτη.
 


ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Το θεμα ειναι οτι εχουνε ξεφυτρωσει ενα καρο , ποιος ξερει με τι σπουδες, ή μαλλον ξερουμε, και το παιζουνε παντογνωστες οικτιροντας οποιαδηποτε μεθοδο ή "συναδελφο" δεν εχει την ταμπελα. Και δε το λεω για το μελος που ποσταρε εδω, ειναι γενικοτερο το φαινομενο.


Sent from my iPad using Tapatalk HD
Να σου πω εγώ με τι σπουδες.... 5-10 σεμινάρια, εκπαιδευση στου κασιδη το κεφάλι και μετά τσουυυπ αυτοαποκαλουνται θετικοι. Ε σόρρυ αλλά κατι τετοιοι σε κάθε επαγγελμα χαλάνε την πιατσα!
 








epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
65
Aθήνα
αν δεν εκτελει αλλαζεις μαρκα στα μπισκοτακια;
Προσοχή διότι ό ταλιμπανισμός, ακόμα κι αν έχει προκύψει ως αντίδραση, δεν είναι μονομερής!
Είναι δε πάντα απεχθής και κατακριτέος!