Zero Stray Pawject


Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
Η Σοφία Τζονίκη είναι Γενική Γραμματέας της εταιρείας Zero Stray Pawject, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που αποστολή της έχει τη συστηματική εξάλειψη του προβλήματος των αδέσποτων σκύλων. Στη συνέντευξή της στο zoon.gr μιλά χωρίς περιστροφές για το μέγα πρόβλημα των αδέσποτων μέσα από μια διαφορετική θεώρηση και ένα διαφορετικό σχέδιο αντιμετώπισης. Αυτό της παρέμβασης στην “πηγή” του προβλήματος που δεν είναι άλλη από τους ασυνείδητους ιδιοκτήτες που διατηρούν την “ανωνυμία” των ζώων τους.


Η κ. Τζονίκη μας μιλά για το επιτυχημένο πρόγραμμα στην Αίγινα με τη σήμανση μέχρι στιγμής του 50% των δεσποζόμενων σκύλων αλλά και για τους αστικούς μύθους που συνδέονται με τις στειρώσεις και την τοποθέτηση μικροτσίπ.

Ακολουθεί η συνέντευξη με την Σοφία Τζονίκη
-Έχετε επιλέξει μια διαφορετική προσέγγιση στο μέγα πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, αυτή της σήμανσης με μικροτσίπ και της στείρωσης των δεσποζόμενων σκύλων. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι για πολλά αδέσποτα η ενδιάμεση στάση πριν καταλήξουν στο δρόμο, είναι το σαλόνι ενός σπιτιού;

Ακριβώς! Το κάθε αδέσποτο στον δρόμο ήταν κάποτε δεσποζόμενο. Αν όχι το ίδιο, τότε τουλάχιστον κάποιος προγονός του. Τα αδέσποτα δεν εμφανίζονται δια μαγείας στο δρόμο. Η προσέγγιση μας είναι να παρέμβουμε ΠΡΙΝ ο σκύλος καταλήξει αδέσποτος ώστε να δράσουμε ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ.

-Το πρόβλημα, η “ασθένεια” βρίσκεται στους χωρίς αρχές και συνείδηση ιδιοκτήτες και το “σύμπτωμα” είναι ένα σκυλάκι που βλέπουμε παρατημένο στο δρόμο;

Συμφωνούμε με την παρομοίωση σας με μια «ασθένεια». Η γενεσιουργός αίτια της ασθένειας είναι ο συνδυασμός ασυνείδητων ιδιοκτητών και της ανωνυμίας των σκύλων. Η ανωνυμία προστατεύει τους ασυνείδητους ιδιοκτήτες από τις επιπτώσεις του νόμου. Η ανωνυμία είναι ουσιαστικά ο «ιός» που προκαλεί το «σύμπτωμα», δηλαδή το αδέσποτο. Ένας ασυνείδητος ιδιοκτήτης μπορεί, χάρη στην ανωνυμία, να εγκαταλείψει τον σκύλο του, ο οποίος από την στιγμή που είναι πια στο δρόμο (αν δεν έχει μικροτσίπ) είναι ανώνυμος (με την έννοια ότι είναι αδύνατον να εντοπιστεί και να τιμωρηθεί ο – ασυνείδητος – ιδιοκτήτης του). Η ατιμωρησία διαιωνίζει το πρόβλημα καθώς δεν δρα αποτρεπτικά για μελλοντικές εγκαταλείψεις από τον ίδιο ή άλλους.

Μάλιστα θεωρούμε την τοποθέτηση μικροτσίπ εφάμιλλη με τον εμβολιασμό για την πρόληψη μιας ασθένειας. Είναι κρίμα όταν έχουμε το «εμβόλιο» (το μικροτσίπ) να μην επιβάλουμε τον «εμβολιασμό» (το τσιπάρισμα) που θα αποτρέψει τον «ιό» (την ανωνυμία) και συνεπώς τα «συμπτώματα» της ασθένειας (τα αδέσποτα).

Συνεχίζεται...
 


Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
-Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων δεν τοποθετούν μικροτσίπ στα ζώα τους, αν και σύμφωνα με το νόμο είναι υποχρεωτική η διαδικασία. Είναι θέμα αμέλειας, πιστεύετε ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις ή απλώς και αυτός ο νόμος δεν εφαρμόζεται όπως πρέπει στην Ελλάδα;

Οι λόγοι που πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων δεν τοποθετούν μικροτσίπ στα ζώα τους είναι οι εξής πέντε: (1) υπάρχει αγνοία του νόμου από πολλούς ιδιοκτήτες, (2) πολλοί ιδιοκτήτες το θεωρούν περιττό καθώς πιστεύουν ότι ο σκύλος τους δεν πρόκειται ποτέ να χαθεί, (3) ορισμένοι πιστεύουν διάφορους αστικούς μύθους, όπως π.χ. ότι με το τσιπάκι θα μπορεί το κράτος να παρακολουθεί τις κινήσεις τους, (4) άλλοι φοβούνται ότι τα κατοικίδια θα φορολογηθούν, (5) ίσως ο πιο ουσιαστικός λόγος είναι ότι δεν υπάρχει αστυνομικός έλεγχος, οπότε ο φόβος του προστίμου των €300 που προβλέπει ο νόμος δεν υφίσταται.

Ανεξάρτητα από τους πέντε αυτούς βασικούς λόγους, έχουμε ακούσει και άλλα, ότι π.χ., το τσιπάκι προκαλεί καρκίνο, ότι δεν θέλουν να υποβάλουν τον σκύλο τους στην επώδυνη διαδικασία της σήμανσης, και άλλα που απλά δεν ισχύουν.

-Ένα άλλο πρόβλημα που το διαπιστώνουμε σε πολλές περιπτώσεις όταν ένας σκύλος χάνεται, είναι ότι αν και έχει μικροτσίπ, τα στοιχεία δεν έχουν καταχωρηθεί, οπότε είναι δώρων άδωρον, αφού το ζωάκι παραμένει “ανώνυμο”. Είναι προβληματική η διαδικασία ολοκλήρωσης της σήμανσης ή πρόκειται και σε αυτή την περίπτωση για αμέλεια εκ μέρους των ιδιοκτητών και των κτηνιάτρων;

Αυτό το πρόβλημα επικεντρώνεται βασικά σε όσα σκυλιά είχαν εγγραφεί στην προγενέστερη βάση δεδομένων του Κτηνιατρικού ή του Κυνηγετικού συλλόγου καθώς η μεταφορά αυτών των στοιχείων στην ισχύουσα βάση του ΥπΑΑΤ είχε προβλήματα (το γνωρίζουμε εκ του αποτελέσματος καθώς σκυλιά που ξέρουμε ότι ήταν καταχωρημένα σε αυτές τις προγενέστερες βάσεις, δεν είναι εγγεγραμμένα στην βάση του ΥπΑΑΤ).

Όσα σκυλιά έχουν καταγραφεί από κτηνιάτρους απευθείας στην βάση του ΥπΑΑΤ (ουσιαστικά όλες οι τοποθετήσεις τσιπ από το 2016 και μετά) είναι κανονικά εγγεγραμμένα.

Η μονή συμβουλή μας είναι να κάνει ο ιδιοκτήτης έναν έλεγχο ώστε να βεβαιωθεί ότι ο αριθμός του μικροτσίπ έχει εγγραφεί σωστά (ο πιο απλός τρόπος είναι η σύγκριση του αυτοκόλλητου του κατασκευαστή του τσιπ που συνήθως ο κτηνίατρος επικολλά στο πιστοποιητικό αλλά και στο βιβλιάριο υγείας του σκύλου, με τον αριθμό που είναι τυπωμένος στο πιστοποιητικό του ΥπΑΑΤ). Οι αριθμοί έχουν πολλά ψηφία και συχνά πολλά μηδενικά οπότε θεωρητικά μπορεί να γίνει λάθος στην δαχτυλογράφηση από τον κτηνίατρο. Με λίγα λόγια, η διαδικασία δεν είναι προβληματική και εφόσον ελέγξουμε ότι τα στοιχεία στο τυπωμένο πιστοποιητικό είναι σωστά, όλα είναι σωστά και στην βάση του ΥπΑΑΤ. Μια τελευταία παρατήρηση: ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να ενημερώνει αλλαγές στοιχείων του (κυρίως τηλεφώνου επικοινωνίας).

-Ξεκινήσατε πριν 2 χρόνια ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα στην Αίγινα σε συνεργασία με το δήμο για την ηλεκτρονική σήμανση και τη στείρωση δεσποζόμενων σκύλων, με στόχο τη μείωση του αριθμού των αδέσποτων. Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της δράσης. Και πώς αντιμετώπισαν την πρωτοβουλία οι ιδιοκτήτες σκύλων.


Με βάση τις απαντήσεις τους, το 98% των εγγεγραμμένων ιδιοκτητών θεωρούν το πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων «πολύ σημαντικό»!

Η ανταπόκριση των πολιτών ήταν μαζική, ειδικά στο πρόγραμμα επιδότησης που μείωσε το κόστος του τσιπαρίσματος από €40 σε €10. Σήμερα στην Αίγινα είναι τσιπαρισμένα 1.000 σκυλιά. Με βάση τους υπολογισμούς μας υπάρχουν 2.000 σκυλιά στο νησί, οπότε έχουμε φτάσει στο 50%! Η έναρξη των ελέγχων από την ΕΛ.ΑΣ. και το Λ.Σ. στα τέλη Φεβρουάριου, εκτόξευσε τα τσιπαρίσματα και τις εγγραφές στο Δημοτικό Μητρώο Σκύλων (η υποβολή του αντίγραφου του πιστοποιητικού σήμανσης του ΥπΑΑΤ στον οικείο Δήμο είναι υποχρεωτική από τον νόμο). Με την λήξη των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, οι έλεγχοι αυτοί έχουν ξαναξεκινήσει.

Η ανταπόκριση των πολιτών είναι επίσης μεγάλη στο πρόγραμμα επιδότησης στειρώσεων. Έχουμε εξασφαλίσει κονδύλια για 300 στειρώσεις ιδιόκτητων σκύλων μέσα στο 2020 από κτηνιάτρους της Αίγινας, και ήδη έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα περίπου 100 σκυλιά.

Εκτός από την διαφήμιση των προγραμμάτων επιδότησης (π.χ. με ένθετα στους λογαριασμούς ύδρευσης) έχει γίνει και αποστολή SMS στους εγγεγραμμένους ιδιοκτήτες των οποίων τα σκυλιά είναι αστείρωτα (το γνωρίζει ο Δήμος με βάση τα στοιχεία στο Δημοτικό Μητρώο Σκύλων).

Πέρα από αυτό, μάθαμε πολλά και από τις απαντήσεις τους στο ερωτηματολόγιο που συνοδεύει την αίτηση εγγραφής στο Δημοτικό Μητρώο Σκύλων.

Βγήκαν στην επιφάνεια πολλοί από τους αστικούς μύθους που αποτρέπουν τις στειρώσεις, επιβεβαιώνοντας τους φόβους μας. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι κυνηγοί πιστεύουν (λανθασμένα) ότι η στείρωση θα μειώσει τις κυνηγητικές ικανότητες των σκύλων τους. Άλλοι ιδιοκτήτες που έχουν τα σκυλιά τους πρωταρχικά για φύλαξη φοβούνται (λανθασμένα) ότι η στείρωση θα κάνει τα σκυλιά τους λιγότερο ικανούς φύλακες. Αρκετοί ιδιοκτήτες θηλυκών σκύλων πιστεύουν (λανθασμένα) ότι είναι καλό πριν την στείρωση το θηλυκό τους να κάνει μια γεννά.

1 στους 10 ιδιοκτήτες, ειδικά όσοι έχουν καθαρόαιμα, σκέφτονται να κάνουν αναπαραγωγή. Το 15% των θηλυκών έχει ήδη κάνει 1 ή και 2 γέννες.

Πάνω από 90% των σκύλων που οι ιδιοκτήτες τα υιοθέτησαν από καταφύγιο ή τα μάζεψαν από τον δρόμο, και δηλώνουν ως «χρήση» την «συντροφιά» τα έχουν στειρώσει. Το ποσοστό αντιστρέφεται σε όσους έχουν τα σκυλιά τους για κυνήγι ή φύλαξη, με κάτω του 10% να είναι στειρωμένα.

-Από την εμπειρία σας, τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στον τρόπο που οι δήμοι διαχειρίζονται το πρόβλημα των αδέσποτων; Μερικές φορές έχω η εντύπωση ότι αν και υπάρχουν κονδύλια είτε από την Πολιτεία είτε από τις δωρεές οργανώσεων, ιδρυμάτων και απλών πολιτών, η αντιμετώπιση παραμένει λίγο-πολύ παλαιολιθική και εκ του αποτελέσματος είναι σαν να “τροφοδοτείται” ένα πρόβλημα που μοιάζει… ¨μαύρη τρύπα¨.


Θεμελιώδης αρχή μας είναι ότι το πρόβλημα με τα αδέσποτα λύνεται με την εξάλειψη της γενεσιουργού αίτιας που είναι η ανωνυμία των σκύλων. Οι Δήμοι πρέπει να επικεντρώσουν την προσπάθεια τους σε αυτήν την απο-ανωνυμοποίηση. Είναι επίσης σημαντικό να υπάρξει η συνεργασία με την αστυνομία και (αν υπάρχουν) το λιμενικό και την δασονομία. Όσο πιο ασυνείδητος είναι ένας ιδιοκτήτης, τόσο πιο απίθανο είναι να τσιπάρει τον σκύλο του οικειοθελώς. Πριν 40 χρονιά οι αστυνομικοί έλεγχοι επέβαλαν σε όλους να τοποθετήσουν ζώνες ασφάλειας στα αυτοκίνητα τους (πολλά τότε δεν είχαν). Πριν 2 μήνες οι αστυνομικοί έλεγχοι απέτρεψαν τους ενδεχόμενα πιο ασυνείδητους να πάνε για Πάσχα εν μέσω πανδημίας στα χωριά τους. Χωρίς την αστυνομία ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί και το πρόβλημα δεν θα λυθεί.

Δεύτερη προτεραιότητα πρέπει να είναι η ενθάρρυνση των ιδιοκτητών να στειρώσουν τους σκύλους τους. Στην Ελλάδα έχουμε υπογεννητικότητα στους ανθρώπους και υπεργεννητικότα στους σκύλους (και τις γάτες). Τα κουτάβια προφανώς δεν γεννιούνται με τσιπάκι οπότε είναι εύκολο να παρατηθούν. Αν κάποτε γίνεται και συλλογή DNA από τα θηλυκά κατά την διάρκεια της σήμανσης τους, τότε ίσως κλείσουμε και αυτό το – μεγάλο – «παραθυράκι» καθώς σε περίπτωση εύρεσης παρατημένων κουταβιών θα μπορεί να εντοπιστεί το θηλυκό σκυλί που τα γέννησε και συνεπώς ο ασυνείδητος ιδιοκτήτης της που παράτησε τα κουτάβια. Μέχρι τότε οι Δήμοι πρέπει να χρηματοδοτούν προγράμματα στείρωσης για ιδιόκτητους σκύλους.

Οι παραπάνω προτεραιότητες δεν σημαίνουν βέβαια ότι δεν πρέπει να γίνεται και αντιμετώπιση του συμπτώματος, δηλαδή των ήδη αδέσποτων. Τα αδέσποτα πρέπει να καταγράφονται, να στειρώνονται, να γίνεται προσπάθεια υιοθεσίας τους, και να γίνεται προσπάθεια να φιλοξενούνται προσωρινά σε καταφύγια ή ανάδοχες οικογένειες. Στην Αίγινα κάνουμε προσπάθεια καταγραφής με την συνδρομή της κοινωνίας των πολιτών. Όποιος βλέπει κάποιο αδέσποτο μπορεί να βγάλει φωτογραφία και να την στείλει με ότι άλλα στοιχεία έχει στο [email protected]. Τα αδέσποτα καταγράφονται σε ηλεκτρονικό χάρτη για χρήση του Δήμου και των φιλοζωικών οργανώσεων του νησιού.

Πηγή: Σοφία Τζονίκη στο zoon: “Το κάθε αδέσποτο ήταν κάποτε δεσποζόμενο” — ZOON
 


Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
Πραγματικά ότι πιο ολοκληρωμένο σαν πρόταση έχω διαβάσει ποτέ για το πρόβλημα των αδέσποτων. Στο δήμο μας το τελευταίο τρίμηνο έχουμε ειδοποιηθεί για πάνω από 150 κουτάβια είτε μόνα τους είτε με την αδέσποτη μαμά τους - που κάποτε ήταν δεσποζόμενη προφανώς...
Η κατάσταση μοιάζει με βαρέλι δίχως πάτο και χρειάζεται ριζικές λύσεις, και το παραπάνω κείμενο με ενθουσίασε.
Δυστυχώς οι δημοτικές αρχές συνήθως είναι απρόθυμες να συνεργαστούν σε τέτοιο επίπεδο για φιλοζωικά θέματα, εμπλέκοντας μάλιστα ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα ενοχλήσουν τους ψηφοφόρους τους.

Θα χαρώ να διαβάσω σκέψεις/ σχόλια...
 


Pepev50

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2016
460
2.570
38
Δεν έχω τριφτεί με το θέμα σε επίπεδο μέλους φιλοζωικής. Θα σχολιάσω όμως ως άτομο αυτής της κοινωνίας. Ως άτομο λοιπόν που βλέπω καθημερινά τα αδέσποτα στο δρόμο, τα προβλήματα που δημιουργούνται στην καθημερινότητά μου απο αυτά. αλλά και την λύπη που νοιώθω όταν τα βλέπω απροστάτευτα.

Καταρχάς επικροτώ την κίνηση που ξεκίνησε η ομάδα Zero Stray Pawject.

Ουσιαστικά τι έκαναν? Μια ερώτηση : έχετε πρόβλημα με τα αδέσποτα?
Το 98% των εγγεγραμμένων απάντησε ναι. Εγγεγραμμένων που? εννοεί σκυλοϊδιοκτήτες που είχαν ήδη φροντίσει να έχουν microchip στον σκύλο και τον είχαν δηλώσει στο δήμο? Αν ναι πόσοι είναι αυτοί σε ένα μικρό νησί όπως η Αίγινα? 100 άτομα? άρα οι 98 απο τους 100 το θεωρούν πρόβλημα.
Κατόπιν ξεκίνησαν μια "βομβαρδιστική" ενημέρωση, για το πως μπορούμε να έχουμε λιγότερα αδέσποτα και για να μην υποφέρουν στο δρόμο τα φουκαριάρικα και για να μην γίνονται βάρος στην κοινωνία.
Η λύση είναι microchip κ στείρωση. Θέλω να πιστεύω οτι γίνεται και κάποια κατήχηση για τις ανεύθυνες γέννες.
Και ο κόσμος ανταποκρίνεται. Σε 2 χρόνια έχουν τσιπαριστεί τα μισά σκυλιά του νησιού και έχουν στειρωθεί πολλά απο αυτά. Ωραία έως εδώ.

Θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε αν στα επόμενα 2 χρόνια που θα έχει τσιπαριστεί θεωρητικά το 95+% των σκύλων του νησιού, πόσα ακόμα σκυλιά θα υπάρχουν ατσιπάριστα. Αν υπάρχουν 50 η προσπάθεια πέτυχε. Αν υπάρχουν 500 υποψιάζομαι οτι οι κάτοικοι συνεχίζουν τις ανεύθυνες γέννες και δεν έβαλαν μυαλό.

Πιστεύω οτι αυτό το μοντέλο έχει αποτελεσματική εφαρμογή μόνο σε μικρές κοινωνίες όπως πχ ένα σχετικά μικρό νησί. Γιατί δεν γίνεται εύκολη μεταφορά ή μετανάστευση σκύλων. Στο ηπειρωτικό κομμάτι της χώρας θα ήταν αδύνατο να γίνει εκτός και αν γινόταν μαζικά σε όλη την χώρα. Ωστόσο τέτοιες κινήσεις σε συνδυασμό με τα τηλεοπτικά/ραδιοφωνικά σποτάκια ¨υιοθέτησε ένα αδέσποτο-μην ζευγαρώνεις τον σκύλο σου¨, μόνο θετικό αποτύπωμα αφήνουν στην κοινωνία. Το βλέπω καθημερινά γύρω μου. Ειδικότερα σε ηλικίες απο 20 εως 40. Τα επόμενα 10-20 χρόνια θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα, είμαι σίγουρος.
 
  • Like
Reactions: Lara_kouklara


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.409
6.533
Υπάρχουν πολλές πτυχές στο θέμα "αδέσποτα σκυλιά", όπως και πολλές "γωνίες θέασης" του θέματος "αδέσποτα σκυλιά".

Για παράδειγμα, θέλουμε απλά να μην βλέπουμε/υπάρχουν αδέσποτοι σκύλοι στους δρόμους ή θέλουμε καλύτερη σχέση ανθρώπων και σκύλων στην Ελλάδα;

Μεγάλη συζήτηση και τα 2 και οι δρόμοι που φτάνεις και στα 2 μπορεί να είναι κοινοί μα και τελείως διαφορετικοί.

Θέλουμε να μην υπάρχουν αδέσποτα για το καλό των σκύλων;

Είναι το τσιπάκι, η αστυνόμευση, η υποχρεωτική στείρωση και τα πρόστιμα ο τρόπος που θα φτάσουμε να μην έχουμε πρόβλημα με τα αδέσποτα;

Γιατί ζω χρόνια σε έναν κόσμο με πρόβλημα ναρκωτικών, παράνομο εμπόριο όπλων, λαθρεμπόριο ειδών προς εξαφάνιση και άγριων ζώων και ας υπάρχουν πολύ αυστηροί νόμοι και τιμωρίες για όλα τα παραπάνω.

Δεν θέλω να είμαι επικριτικός... Ας δούμε την εξέλιξη... Να πω καλή επιτυχία;... :)
 


Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
Υπάρχουν πολλές πτυχές στο θέμα "αδέσποτα σκυλιά", όπως και πολλές "γωνίες θέασης" του θέματος "αδέσποτα σκυλιά".

Για παράδειγμα, θέλουμε απλά να μην βλέπουμε/υπάρχουν αδέσποτοι σκύλοι στους δρόμους ή θέλουμε καλύτερη σχέση ανθρώπων και σκύλων στην Ελλάδα;

Μεγάλη συζήτηση και τα 2 και οι δρόμοι που φτάνεις και στα 2 μπορεί να είναι κοινοί μα και τελείως διαφορετικοί.

Θέλουμε να μην υπάρχουν αδέσποτα για το καλό των σκύλων;

Είναι το τσιπάκι, η αστυνόμευση, η υποχρεωτική στείρωση και τα πρόστιμα ο τρόπος που θα φτάσουμε να μην έχουμε πρόβλημα με τα αδέσποτα;

Γιατί ζω χρόνια σε έναν κόσμο με πρόβλημα ναρκωτικών, παράνομο εμπόριο όπλων, λαθρεμπόριο ειδών προς εξαφάνιση και άγριων ζώων και ας υπάρχουν πολύ αυστηροί νόμοι και τιμωρίες για όλα τα παραπάνω.

Δεν θέλω να είμαι επικριτικός... Ας δούμε την εξέλιξη... Να πω καλή επιτυχία;... :)
Προσωπικά πιστεύω ότι το να έχουν οι άνθρωποι στην Ελλάδα καλύτερη σχέση με το σκύλο θα οδηγήσει στο να μην υπάρχουν αδέσποτα. Γιατί όταν οι άνθρωποι σέβονται τον σκύλο τους, δεν θα εγκαταλείψουν ούτε αυτόν, ούτε τα κουτάβια του.

Ναι φυσικά θέλω να μην υπάρχουν αδέσποτα για το καλό των σκύλων. Η ενόχληση που δημιουργούν σε κάποιους ανθρώπους, είναι κυρίως εις βάρος των ζώων.
Υπάρχει κανείς που θέλει να υπάρχουν αδέσποτα σκυλιά;

Τα ναρκωτικά, το παράνομο εμπόριο παντώς είδους, ακόμα και η εξαφάνιση άγριων ζώων, αποφέρουν ΠΟΛΛΑ χρήματα σε αυτούς που εμπλέκονται, γι'αυτό είναι αδύνατον να εξαλειφθούν όσο αυστηρή αστυνόμευση και πρόστιμα κι αν υπάρχουν...

Πιστεύω στ' αλήθεια πως οι εντατικοί έλεγχοι ηλεκτρονικής σήμανσης και υποχρεωτικών στειρώσεων είναι οι κινήσεις που παράλληλα με την ενημέρωση/ ευαισθητοποίηση των πολιτών, θα οδηγήσουν σταδιακά στη λύση του προβλήματος.

Άλλωστε έχει ήδη γίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δεν είναι ιδέα εμπνευσμένη από το 0...
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Πρώτη φορά διάβασα να τίθεται το θέμα της εγκατάλειψης, των τσιπ και της ανωνυμίας.
Ολα καλά μέχρι που εφτασα στο " Δεύτερη προτεραιότητα πρέπει να είναι η ενθάρρυνση των ιδιοκτητών να στειρώσουν τους σκύλους τους. "

Των ανεύθυνων ιδιοκτητών θα έλεγα εγώ.
Αυτών που αφήνουν τα σκυλιά τους ελεύθερα να αλωνίζουν.
Αυτών που ενώ έχουν ένα αρσενικό και ένα θηλυκό δεν φροντίζουν να τα απομακρύνουν όταν πρέπει.
Αυτών που δεν ενδιαφέρονται καν.
Αυτών που ζευγαρώνουν την σκύλα τους αδιαφορώντας για το μέλλον των κουταβιών που θα έρθουν στον κόσμο.
Αυτών που που που που..........

Δυστυχώς είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δεν θα στειρώσουν.
Και αυτό φαίνεται στην πράξη εκ του αποτελέσματος.

Για μένα το πρόβλημα είναι η εγκατάλειψη, όχι η γέννα.
Σε αυτούς πρέπει κάποιος να κόψει τον κώλο.
Με πρόστιμα; Δεν ξέρω...

Δυστυχώς δεν έχω απάντηση στο πολύ σωστό που λέει " Τα κουτάβια προφανώς δεν γεννιούνται με τσιπάκι οπότε είναι εύκολο να παρατηθούν "
 


Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
Δυστυχώς δεν έχω απάντηση στο πολύ σωστό που λέει " Τα κουτάβια προφανώς δεν γεννιούνται με τσιπάκι οπότε είναι εύκολο να παρατηθούν "
Γι'αυτό η υποχρεωτική στείρωση (φαίνεται να) είναι μονόδρομος! Καλώ ή κακώς.
Θεωρώ πως το ποσοστό τω ιδιοκτητών που συνειδητοποιημένα δεν επιθυμούν να στειρώσουν το σκυλί τους για τους δικούς του (σοβαρούς και σεβαστούς) λόγους, είναι τόσο μικρό, που στο μυαλό μου είναι αμελητέο, ειδικά μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος των αδέσποτων.
 
  • Like
Reactions: irma




Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
Θα πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους.
Η υποχρεωτική στείρωση για μένα είναι ένα τεράστιο λάθος - έτσι τουλάχιστον όπως προωθείται.
Διαφωνώ.
Ιδιοκτήτες σαν εσένα, συμφωνώ απολύτως ότι δεν πρέπει να αναγκαστούν να στειρώσουν τα σκυλιά τους. Πώς να το ελέγξει κανείς αυτό όμως;
Θα μπορούσε να υπάρξει μια καταγραφή αυτών που δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν τη στείρωση και να δίνουν δείγμα dna του σκύλου τους και σε κάθε κουτάβι που βρίσκεται στον δρόμο να γίνεται τεστ dna για να βρίσκονται οι γεννήτορες... και μετά ξυπνήσαμε! :p
 


TheBestBoi

Well-Known Member
23 Μαϊου 2020
810
921
27
Θα πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους.
Η υποχρεωτική στείρωση για μένα είναι ένα τεράστιο λάθος - έτσι τουλάχιστον όπως προωθείται.
Διαφωνώ.
Περαν απο το αν καποιος ειναι υπευθυνος ιδιοκτητης η οχι, εγω θα πω και κατι αλλο πανω σε αυτο.

Οταν βλεπεις ιδιοκτητες θηλυκων, μη στειρωμενων σκυλων να τα βγαζουν βολτα σε παρκα κλπ κλπ, και μετα τα αρσενικα σκυλια τρελενονται, ειναι ωραιο? ειναι κατι που κανει καλο στον αρσενικο σκυλο? η ειναι μια μορφη βασανισμου να μυριζει 10 θηλυκα σε οιστρο και να μην μπορει να κανει τιποτα? Υποθετω θα γραψει καποιος απο κατω "ε μωρε η φυση τους ειναι σιγα". ομως δε ξερω βρε παιδια, εγω πριν στειρωσω τον δικο μου πραγματικα δεν αντεχα να τον βλεπω να κανει ετσι. το να μην μπορει δηλαδη να αναπαραχθει και να εχει τοσες ορμες ειναι ωραιο? δεν παει εναντια στη φυση του?

Γενικα ξερω πως σε πολλους η στειρωση ειναι "πραξη του σατανα" και "διαμελισμος του ζωου", και ξερω επισης πως σε καποιες περιπτωσεις μπορει να προκαλεσει και προβληματα συμπεριφορας (επιθετικοτητα, φοβιες, κλπ). Ομως οπως ειπε και η Λαρα, δυστυχως στη χωρα που ζουμε συμφωνω πως πρεπει η στειρωση να ειναι υποχρεωτικη. Οχι γιατι εγω η εσυ η γενικα εμεις εδω μεσα ειμαστε ανευθυνα ζωα, αλλα γιατι αλλοι (και πολλοι!) ειναι. και δυστυχως σε καποιους ανθρωπους δεν μπορεις να αλλαξεις τα μυαλα. και ειναι ενα φαινομενο που θα υπαρχει ΠΑΝΤΑ. δεν μπορεις να φανταστεις ποσες φορες με εχουν δει στο δρομο (ποιον εμενα, με το ημιαιμο κιολας) και μου λενε (επειδη νομιζουν οτι ειναι τζακ ρασσελακι) "αχ τι ωραιος, να τον βαλουμε να κανει μωρα με την δικια μου!".... Εγω εννοειται θα πω οχι, ομως καποιος αλλος ισως και να δεχοταν. Μεχρι λοιπον να ξυπνησει ο ελληνας.... στειρωση και παλι στειρωση.
 


Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
"Γελάτε" ίσως γιατί μένετε στην Αθήνα και ίσως δεν νιώθετε το μέγεθος του προβλήματος, μόνο δείτε τη σελίδα μας για ΠΟΣΑ κουτάβια (και όχι μόνο) ψάχνουμε σπίτι, από έναν μόνο δήμο:
ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ "ΚΥΜΑ" - Login - Dogs' Voice

άλλα τόσα έχουμε δώσει για υιοθεσία μέσα στο 2020

Γενάρης- Φλεβάρης: https://www.facebook.com/pg/kymastrays/photos/?tab=album&album_id=2926921820733469&ref=page_internal

Μάρτης: ΚΥΜΑ Φιλοζωικό Σωματείο Κύμης Αλιβερίου

Απρίλης: ΚΥΜΑ Φιλοζωικό Σωματείο Κύμης Αλιβερίου

Μάης: ΚΥΜΑ Φιλοζωικό Σωματείο Κύμης Αλιβερίου

και δεν έχουν τελειωμό.

Καθημερινά - χωρίς υπερβολή - θα μας ειδοποιήσουν για μια νέα τοκετομάδα / για κάποια αγέλη που σκορπάει τον τρόμο στο Άνω Κουρούνι / για τραυματισμένο ζώο
Είναι να σε πιάνει απελπισία - δεν υπάρχει λύση για όλα αυτά τα ζώα υπό τις παρούσες συνθήκες!

Νομίζω ότι η υποχρεωτική στείρωση είναι μια μικρή, απαραίτητη θυσία.
 


sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Η στείρωση είναι μια σοβαρή ιατρική πράξη που και κινδύνους μπορεί να έχει ως διαδικασία, και αρνητικές συνέπειες μπορεί να επιφέρει, οπότε "μικρή" θυσία δεν τη λες...
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.409
6.533
Το δικό μου "γέλιο" πάντως ( και μάλλον και του @Yorkaddict ) αφορούσε την διαδικασία "να υπάρξει μια καταγραφή αυτών που δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν τη στείρωση και να δίνουν δείγμα dna του σκύλου τους και σε κάθε κουτάβι που βρίσκεται στον δρόμο να γίνεται τεστ dna για να βρίσκονται οι γεννήτορες" και το πόσο μπορεί να γίνει αυτό στην Ελλάδα των 4 αντικαπνιστικών νόμων... και για το σχόλιο σου "και μετά ξυπνήσαμε", με το οποίο συμφωνώ.

Κατά τα άλλα, όπως είπα, δεν θέλω να γίνομαι "γκρινιάρης"... Ας κάνουν την προσπάθεια τους και εδώ να είμαστε να δούμε τα αποτελέσματα.

Ούτε εγώ συμφωνώ με την υποχρεωτική στείρωση και με τις νοοτροπίες προστίμων, απαγορεύσεων, αστυνόμευσης... αλλά θα τα δούμε στην πορεία αυτά. Προς το παρόν δεν έχουμε κάτι τελικό...
 


vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
Καταλαβαίνω το πρόβλημα αλλά δεν πιστευω ότι η καθολικη στείρωση θα λύσει κανένα πρόβλημα. Αυτοί που η σκύλα τους γεννάει και αφήνουν τα κουτάβια δεν θα πιαστουν και δεν θα κυνηγηθούν αφού στην πλειοψηφία τους δεν βγαίνουν έξω απο τον χώρο τους και πολλές φορές δεν τα έχει δει ποτέ γιατρός. Ίσως θα βοηθούσε αν οι Δήμοι έκαναν ενημερώσεις και δωρεάν στειρώσεις και σε δεσποζόμενα σκυλιά.
 
Last edited:


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Το "γέλιο" ήταν για την τελευταία πρόταση, όχι για να υποτιμήσω το υπαρκτό πρόβλημα ή την δική σας προσπάθεια και συνεισφορά.
 
  • Like
Reactions: Lara_kouklara


Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
Δεν θεώρησα ότι κάποιος υποτιμάει το πρόβλημα με το "γέλιο" (ξαναδιαβάζοντας το μήνυμα μου βέβαια καταλαβαίνω πώς το διαβάσατε - συγγνώμη!), κατάλαβα ότι πάει στο τεστ dna, κι εγώ για πλάκα το έγραψα άλλωστε
Αλλά πραγματικά πιστεύω ότι όποιος δεν είναι μέσα στο πρόβλημα (όποιο κι αν είναι αυτό) δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του.

@Yorkaddict δεν ένιωσα καμία υποτίμηση, ούτε θα πίστευα ποτέ ότι εσύ θα έκανες υποτιμητικό σχόλιο - όσο σε έχω διαβάσει

Ούτε εμένα μου αρέσει η αστυνόμευση, ο μπαμπούλας και οι υποχρεωτικές χειρουργικές επεμβάσεις, γι'αυτό το έθεσα προς συζήτηση. Και αντιλαμβάνομαι πλήρως την αγωνία ενός υπεύθυνου ιδιοκτήτη που μπορεί να "καεί μαζί με τα ξερά".

@vek παρόμοια συζήτηση είχα με τον κτηνίατρο μου, οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τα κουτάβια του σκύλου τους ως επί το πλείστον έχουν και το σκύλο τους εγκαταλελειμμένο, απλά όχι στο δρόμο. Πώς να τους κάνεις καλά αυτούς, αν όχι με έλεγχο πόρτα πόρτα, πρόστιμο για μη συμμόρφωση και τελικά υποχρέωση συμμόρφωσης; Άραγε;
 
  • Like
Reactions: vek and Yorkaddict


betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
47
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Αν ομως υπηρχε ενας νομος που ελεγε οτι θες να ζευγαρωσεις; Θα πρεπει να δωσεις στο δημο 400 ευρω. Και τα κουταβια να τα τσιπαρεις με εξοδα σου και να τα κρατησεις για 2μηνες τουλαχιστον. Και αν σε κατι απ αυτα πιαστεις λαθος θα εχεις προστιμο 5000 και συ και ο κτηνιατρος που γνωριζε αλλα δε σε κατηγγειλε; Μπορει καποιοι να ηταν πιο προσεκτικουληδες.
 
  • Like
Reactions: anastasiak


vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
Δεν θεώρησα ότι κάποιος υποτιμάει το πρόβλημα με το "γέλιο" (ξαναδιαβάζοντας το μήνυμα μου βέβαια καταλαβαίνω πώς το διαβάσατε - συγγνώμη!), κατάλαβα ότι πάει στο τεστ dna, κι εγώ για πλάκα το έγραψα άλλωστε
Αλλά πραγματικά πιστεύω ότι όποιος δεν είναι μέσα στο πρόβλημα (όποιο κι αν είναι αυτό) δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του.

@Yorkaddict δεν ένιωσα καμία υποτίμηση, ούτε θα πίστευα ποτέ ότι εσύ θα έκανες υποτιμητικό σχόλιο - όσο σε έχω διαβάσει

Ούτε εμένα μου αρέσει η αστυνόμευση, ο μπαμπούλας και οι υποχρεωτικές χειρουργικές επεμβάσεις, γι'αυτό το έθεσα προς συζήτηση. Και αντιλαμβάνομαι πλήρως την αγωνία ενός υπεύθυνου ιδιοκτήτη που μπορεί να "καεί μαζί με τα ξερά".

@vek παρόμοια συζήτηση είχα με τον κτηνίατρο μου, οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τα κουτάβια του σκύλου τους ως επί το πλείστον έχουν και το σκύλο τους εγκαταλελειμμένο, απλά όχι στο δρόμο. Πώς να τους κάνεις καλά αυτούς, αν όχι με έλεγχο πόρτα πόρτα, πρόστιμο για μη συμμόρφωση και τελικά υποχρέωση συμμόρφωσης; Άραγε;
πραγματικα όμως δεν ξέρω , σίγουρα κανένας δεν θα παει πόρτα πόρτα κανένας δεν θα βρει τα παρατημενα βαρελόσκυλα η ταρατσόσκυλα απλώς εγώ και κάποιοι σαν εμένα θα γίνουν παράνομοι απο την μία μέρα στην άλλη και θα κινδυνευουν να φάνε πρόστιμο. Φαντάζομαι ότι αν υπήρχε μία "αμοιβή" δωρεάν στείρωση και ελεγχος σε όποιον ήθελε και ενημέρωση αρκετοί που τα "προσέχουν" και δεν έχουν τα 100 η 200 ευρω΄αλλά τα έχουν σε χώρο που μπορεί να ζευγαρώσουν θα τα πηγαιναν. Εκεί ίσως να είχαμε ένα αποτέλεσμα. Ταυτόχρονη ενημέρωση στα σχολεία, ταυτόχρονα φυλλάδια ενημέρωσης και ένα πραγματικά τσουχτερό πρόστιμο για την εγκατάληψη. Σιγουρα αυτό που πρέπει να τιμωρηθεί είναι η εγκατάληψη και όχι το αστείρωτο ζώο.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
πραγματικά πιστεύω ότι όποιος δεν είναι μέσα στο πρόβλημα (όποιο κι αν είναι αυτό) δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του.
Έχεις δίκιο σε αυτό που λες.
Από την άλλη βέβαια, όταν είσαι μέσα στο πρόβλημα και το ζεις καθημερινά ψάχνεις άμεσες και δραστικές λύσεις που ίσως είναι και ακραίες.

Πραγματικά θεωρώ πως αν με κάποιο τρόπο καταφέρουμε να το δούμε λίγο ψύχραιμα, θα δούμε πως έχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρούμε "έγκλημα" την γέννηση της ζωής ενός πλάσματος, που εμείς οι ίδιοι αποκαλούμε "καλύτερο φίλο του ανθρώπου". Και όλα αυτά επειδή εμείς οι ίδιοι είμαστε πρακτικά ανίκανοι να διαχειριστουμε την ανευθυνότητα κάποιων συνανθρώπων μας.
Κάποιων αρρωστημένων μυαλων που θα πετάξουν μια ψυχή στον δρόμο ή 5 κουτάβια στα σκουπίδια.

Αυτό είναι το λάθος, όχι η γέννηση.
Στην αντιμετώπιση αυτού του λάθους χρειάζεται να επικεντρωθουμε και να βρούμε λύσεις, όχι να ψάχνουμε να βρούμε τρόπους πως θα μείνουν κάποιοι σκυλοι αστειρωτοι.

Νομιζω το έχουμε πάρει εντελώς ανάποδα το όλο θέμα και δυστυχώς βλέπω πως όσο περνάει ο καιρός τόσο πληθαίνουν οι φωνές για ακόμα πιο ακραίες λύσεις.
 
  • Like
Reactions: vek and AGRIAN


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.597
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3