Εκτροφέας vs Κουταβέμπορος


vasilis_mike

Well-Known Member
19 Φεβρουαρίου 2016
1.681
3.903
ΑΘΗΝΑ
Ανοίγω το συγκεκριμένο θέμα, μόνο και μόνο για να δώσω τα "φώτα" μου, μέσα από τις δικές μου εμπειρίες, σε όλους αυτούς που αναζητούν εκτροφικό σκύλο, ανεξάρτητα την ράτσα που επιθυμούν.
Οι περισσότεροι στο φόρουμ γνωρίζετε την ιστορία της αναζήτησής μου. Για όσους με βλέπουν για πρώτη φορά, θα παραθέσω απλά το τελευταίο σχόλιό μου, για να έχει μία συνέχεια το θέμα και να μην επαναλαμβάνομαι:

Μετά τις τελευταίες "συζητήσεις" μας εδώ στο φόρουμ δεν εγκατέλειψα τις προσπάθειες αναζήτησης ενός πραγματικού εκτροφέα σκύλων της αγαπημένης μου ράτσας. Εκτιμώ ότι μίλησα με πάνω από 30 εκτροφεία σε όλη την Ευρώπη συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών (με όσους κατάφερα να μιλήσω).
Θέλω εδώ να τονίσω ότι παράλληλα κοιτούσα και για υιοθεσία. Λόγω όμως του πρόσφατου τραγικού γεγονότος, η ψυχολογία μου ήταν τόσο άσχημη που αδυνατούσα να πάρω μεγάλο σκυλί μιας και αυθόρμητα γινόταν η σύγκριση με τον Μάικ, Έτσι κατέληξα ότι πρέπει να αναζητήσω μόνο κουτάβι.

Για να αρχίσω λοιπόν την ιστορία μου, μέσα στις τελευταίες απέλπιδες προσπάθειες αναζήτησης αυτού που εγώ θεωρούσα σωστό, έπεσα σε μια γέννα (μόλις 2 ημερών) με μεγάλο αριθμό κουταβιών στην Γαλλία.
-Στην παρουσίαση της γέννας είχε τους γεννήτορες με τα πεντιγκρί τους και δήλωνε ότι έχουν όλες τις εξετάσεις υγείας.
Κατόπιν αυτού αποφάσισα να επικοινωνήσω μαζί τους.
Σαν αρχή τους ρώτησα την ηλικία των σκύλων και τι εξετάσεις υγείας έχουν καθώς και άλλες πολλές ερωτήσεις απαντήσεις καταλήγοντας να μιλάμε σχεδόν 2 ημέρες πριν παρθεί η οποιαδήποτε απόφαση.
Για να μην σας κουράσω θα σας δώσω την περιγραφή όλων αυτών:

- Και το αρσενικό και το θηλυκό ήταν περίπου 3 ετών. Την πρώτη γέννα στα θηλυκά τους την κάνουν όταν φτάσουν κοντά στα 3 έτη για να είναι ώριμα τόσο σωματικά όσο και σε χαρακτήρα να αντεπεξέλθουν σωστά στην γέννα.
-Εξετάσεις είχαν και οι δύο γεννήτορες και μάλιστα όχι παλιές, αλλά είχαν βγάλει πρόσφατες, 4 μήνες πριν την γέννα όταν αποφάσισαν ότι θα ζευγαρώσουν. Είχαν όλες τις εξετάσεις που απαιτεί η φυλή (δυσπλασίας, καρδιάς, αταξίας) αλλά και dna. Τις οποίες μας έστειλαν αμέσως με φωτογραφίες που έβγαλαν εκείνη την στιγμή από το βιβλίο του κάθε σκυλιού.
-Επίσης είχαν εξετάσεις χαρακτήρα για τα σκυλιά τους και αν είναι προτεινόμενα ή όχι για αναπαραγωγή.
-Τους ζητήσαμε φωτο βίντεο κλπ για τα κουτάβια (μίας και είχαν μόνο μία απλή φωτο της γέννας) και ρωτήσαμε για τιμή, προκαταβολή κλπ. Μα απάντησαν ότι πρέπει να περιμένουμε ακόμη 10 μέρες, να γίνουν τα κουτάβια 15 ημερών τουλάχιστον και μετά θα το ξανασυζητήσουμε, μέχρι τότε δεν θέλουν προκαταβολή.
Πράγματι στις 15 ημέρες μας έστειλαν φωτο και βίντεο για όλα τα κουτάβια τους τόσο το καθένα ξεχωριστά όσο και όλα μαζί σε διάφορες φάσεις (υπνου, θηλασμού κλπ).
-Τους είπαμε ότι θα θέλαμε να τα δούμε από κοντά, οπότε μας είπαν ότι μας περιμένουν μετά τις 30 ημέρες και ότι δεν χρειάζεται προκαταβολή αλλά θα τα συζητήσουμε όλα από κοντά όταν πάμε.

Όντως μετά από 3 εβδομάδες ταξιδέψαμε στην Γαλλία να δούμε εκτροφείο και σκύλους από κοντά.

Εδώ οι θετικές εκπλήξεις ακόμη περισσότερες:
-Φτάσαμε Σαβάτο πρωί και φύγαμε Δευτέρα πρωι. Μας πήραν και μας πήγαν στο αεροδρόμιο αλλά το κυριότερο επέμεναν να μας φιλοξενήσουν το Σαβατοκύριακο στο σπίτι τους ώστε να είμαστε συνέχεια με τα κουτάβια μαζί να τα ζήσουμε και να διαλέξουμε αυτό που μας κάνει περισσότερο.
-Το σπίτι τους ήταν έξω από την πόλη στην εξοχή. Είχαν μετακομίσει εκεί τα τελευταία χρόνια, ώστε να έχουν τον κατάλληλο χώρο και "ησυχία" για τα σκυλιά τους.
-Τα σκυλιά τους (6 το σύνολο) ήταν σε κλουβιά/δωμάτια έξω αλλά ήταν και μέσα/έξω στο σπίτι συνέχεια. Τους ζήτησα να τα δω εκτός κλουβιών και φυσικά άνοιξαν τα κλουβιά και τα σκυλιά ήρθαν πάνω μας μέσα στην τρελή χαρά, σαν να ήταν του σαλονιού. Πεντακάθαρα, χωρίς κάλλους στα πόδια, έδειχναν όλα καλοζωισμένα.
-Την μάνα με τα μωρά την είχαν μέσα στο σπίτι. είχαν "ξηλώσει" ένα υπνοδωμάτιό τους και το είχαν διαμορφώσει ειδικά για την σκύλα με τα κουτάβια της.
-Φυσικά με το που καθίσαμε στο καθιστικό τους για ένα καφέ, μας έφεραν το βιβλία των γεννητόρων με όλα τα πιστοποιητικά τις εξετάσεις κλπ. Τα αυθεντικά, όχι φωτοτυπίες κλπ και μας ανέλυσαν τα πάντα γύρω απο το πεντικρί, τις εξετάσεις χαρακτήρα κλπ. (πάνω από 2 ώρες επεξηγήσεις).
-Τις επόμενες 2 ημέρες ασχοληθήκαμε τόσο με τα μεγάλα σκυλιά τους όσο και με τα κουτάβια τους χωρίς να νοιώσουμε ούτε 5 λεπτά ότι δυσφορούν. Τα έκαναν όλα με μεγάλη τους χαρά.
Πάμε και στο γραφειοκρατικό:
Δεν υπάρχουν συμβόλαια, παρά ένα συμφωνητικό περί αγοράς του σκύλου με προκαταβολή η οποία δηλώνεται στον εκεί κυνολογικό όμιλο και στην εφορία, αλλιώς δεν μπορεί να γίνει η μεταβίβαση.
Καμία δέσμευση ή υποχρέωση συνιδιοκτησίας ή άλλοι όροι στα "ψιλά". "Το σκυλί είναι δικό σας και από την στιγμή που το πάρετε, το κάνετε ότι θέλετε".
Μας ζήτησαν να τους πούμε τι όνομα θα θέλαμε να του δώσουμε και τα στοιχεία μας, ώστε όταν θα μπει το τσιπάκι να γραφτεί τόσο σε αυτό όσο και στο πεντιγκρί κατευθείαν το όνομά του και το δικό μας ως ιδιοκτήτες.
Το κουτάβι θα έπρεπε να γίνει 3 μηνών να κάνει το εμβόλιο της λύσσας και μετά να περάσουν άλλες 21 ημέρες μέχρι να μπορεί να εισαχθεί σύμφωνα με τον νόμο στην Ελλάδα. Δεν δέχθηκαν καμία παρατυπία. (όπως φέρνουν από την Σερβία στους 2 μήνες).
Επειδή εκείνο το ΣΚ είχαμε κολλήσει ανάμεσα σε 2 κουτάβια, μας είπαν να μην βιαστούμε, θα τα κρατήσουν και τα 2 στο όνομά μας και θα μας στέλνουν φωτό και βίντεο τις επόμενες 2 εβδομάδες (μέχρι να τσιπαριστούν) ώστε να διαλέξουμε πιο από τα 2 θέλουμε.
Όλο το Σαβατοκύριακο δεν έγινε καμία μα καμία κουβέντα για τις εκθέσεις και τα βραβεία των σκύλων τους, παρά λίγο πριν φύγουμε τυχαία περάσαμε από ένα μικρό δωμάτιο που είδαμε τα βραβεία κλπ. "Πονηρά" τους ρώτησα γιατί δεν ανέφεραν τα τόσα βραβεία που έχουν, μου απάντησαν απόλυτα φυσιολογικά: " Για έναν απλό ιδιοκτήτη που δεν μας ρωτάει-δεν συμμετέχει στο άθλημα αυτό- δεν υπάρχει λόγος να τα αναφέρουμε. Άλλα πράγματα είναι πιό σημαντικά για σας.
(Να σημειώσω ότι κατά την δική μας επιλογή μέσα από όλα τα σκυλιά -χωρίς εξαιρέσεις- δεν μας ρώτησαν αν θα συμμετάσχουμε ή όχι σε σόου).
Τελευταία συμβουλή (ίσως σε κάποιους φανεί αστείο) μας ζήτησαν 15-20 μέρες πριν πάρουμε το κουτάβι να τους στείλουμε μια φανέλα δική μας φορεμένη, ώστε να την βάζουν στο κρεβάτι του, να συνηθίζει την μυρωδιά μας.
Από την ώρα που φύγαμε, μέχρι και σήμερα όλα πηγαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Τα εμβόλιά του, το πεντιγκρί του, το διαβατήριό του, όλα είναι έτοιμα και ήδη τα έχουμε σε κόπιες στα χέρια μας.
Όλο αυτό το διάστημα παίρνουμε καθημερινά φώτο και βίντεο του μικρού με τις δραστηριότητές του, τα κιλά του κλπ.
Τα κουτάβια τους μέχρι να δοθούν τα κοινωνικοποιούν με άλλα σκυλιά (τόσο με τα δικά τους όσο και με ξένα φιλικών προσώπων), με γάτες, με παιδιά και ξένους που πηγαίνουν στο αγρόκτημα για παρέα .

Περιμένουμε το κουτάβι μας μετά τα Χριστούγεννα. Και μέχρι τώρα είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι, γιατί πιστεύω ότι από την μεριά του εκτροφέα νοιώθουμε πλήρως καλυμμένοι και από εδώ και μπρος είναι θέμα δικό μας και του Θεού πως θα εξελιχθεί το κουτάβι μας.

Αφήνω σε εσάς να κάνετε τι όποιες συγκρίσεις και να εκτιμήσετε πλέον τι σημαίνει "εκτροφέας" και τι απλός κουταβέμπορος σκύλων με πεντιγκρι.

Κάτι που επίτηδες άφησα τελευταίο. ΤΙΜΗ.
Ναι, μπορεί να στοίχισε κάτι παραπάνω (μαζί με την μεταφορά) από ότι ένα από Ελλάδα. Το είχα πει και σε παλαιότερα σχόλια. Η τιμή είναι το τελευταίο πράγμα που πρέπει να απασχολεί κάποιον που τον ενδιαφέρει να αγοράσει σκύλο από εκτροφείο. Στα 12-15 χρόνια ζωής του σκύλου το ποσό είναι μηδαμινό. Κατανοητό να μην τα έχεις στην αρχή, αλλά καλύτερα να καθυστερήσεις και να πάρεις ένα σκύλο όπως ακριβώς το θέλεις, παρά να ρίξεις νερό στο κρασί σου. Προσωπική μου πάντα γνώμη.

ΥΓ
1. Ελπίζω να έγινα κατανοητός και στους "φίλους" μας, που τρέχουν να βάλουν την ταμπέλα του (κομπλεξικού γιατί δεν έχεις εκτροφικό σκύλο) ή του " ψάχνετε δικαιολογίες για να αγοράσετε από την Σήφη της γειτονιάς σας".
2. Θέλω να ευχαριστώ 4 άτομα μέσα από το φόρουμ που με στήριξαν και με βοήθησαν με τις συμβουλές τους καθ'όλη την διάρκεια της αναζήτησής μου και τους είμαι ευγνώμων.
 
Last edited:




Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Τελικά κατοικουνται και τα διπλανά συννεφάκια :giggle:

Με το καλό εύχομαι να παρετε το μικρούλι σπίτι σας να σας κάνει άνω κάτω.
Πολύ χάρηκα Βασίλη (y)

Μερικές ερωτησεις θα ήθελα να κανω:

1) Δεν ξεχώρισαν για τους ίδιους κάποιο ή κάποια κουτάβια;

2) Μπορείς να μας πεις τι εξετάσεις DNA έκαναν; Διάφορων γονιδιων πχ ή πατρότητας;

3) Όταν λες για εξετάσεις που "απαιτεί η φυλή" που αναφέρεσαι;
Ο όμιλος της φυλής απαιτεί, ο κυνολογικος όμιλος της χώρας απαιτεί;;;

Ή είναι εξετάσεις που κάθε ευσυνειδητος εκτροφεας οφείλει να κάνει;
 
  • Like
Reactions: vasilis_mike


vasilis_mike

Well-Known Member
19 Φεβρουαρίου 2016
1.681
3.903
ΑΘΗΝΑ
Τελικά κατοικουνται και τα διπλανά συννεφάκια :giggle:

Με το καλό εύχομαι να παρετε το μικρούλι σπίτι σας να σας κάνει άνω κάτω.
Πολύ χάρηκα Βασίλη (y)

Μερικές ερωτησεις θα ήθελα να κανω:

1) Δεν ξεχώρισαν για τους ίδιους κάποιο ή κάποια κουτάβια;

2) Μπορείς να μας πεις τι εξετάσεις DNA έκαναν; Διάφορων γονιδιων πχ ή πατρότητας;

3) Όταν λες για εξετάσεις που "απαιτεί η φυλή" που αναφέρεσαι;
Ο όμιλος της φυλής απαιτεί, ο κυνολογικος όμιλος της χώρας απαιτεί;;;

Ή είναι εξετάσεις που κάθε ευσυνειδητος εκτροφεας οφείλει να κάνει;
Καλησπέρα και σε ευχαριστώ.
1) Είχαν ξεχωρίσει 1 θηλυκό για αυτούς. Καμία άλλη διαφοροποίηση τύπου "πετ" ή "σόου", όπως συνάντησα σε άλλους. Μας είπαν ότι εκτός του 1 θηλυκού που θα κρατούσαν για το εκτροφείο τους, όλα τα άλλα για αυτούς ήταν το ίδιο.

2) Για να είμαι ελικρινής έγραφε διάφορα (στα οποία δεν μπήκα να τα τσεκάρω ένα προς ένα, αλλά σίγουρα μέσα είχε και την πατρότητα την οποία διάβασα).

3) Επειδή δεν ήθελα να είμαι συγκεκριμένος (μιας και το θέμα το άνοιξα για όλες τις φυλές) γιαυτό έγραψα και αυτά που απαιτεί η φυλή.
Κατά την συζήτησή μας μας είπαν ότι τόσο ο κυνολογικός όμιλος όσο και το κλαμπ ορίζουν κάποιες στάνταρτ εξετάσεις.
Στις οποίες ο κυνολογικός όμιλος βαθμολογεί. Δηλ.
Με 1 αν δεν έχει εξετάσεις υγείας αλλά έχουν οι γονείς
Με 2 αν έχει μία εξέταση υγείας πχ αταξίας
με 3 αν έχει δυσπλασίας και αταξίας και είναι δεν είναι άριστες
με 4 αν έχει όλες τις εξετάσεις δηλ + καρδίας + dna αλλά δεν είναι άριστες
με 5 αν έχεις όλες τις εξετάσεις και είναι άριστες

Στην 1 και 2 γράφει "μπορεί να αναπαραχθεί, βάσει πεντιγκρί"
στην 3 είναι "κατάλληλο για αναπαραγωγή"
4-5 "προτείνεται για αναπαραγωγή"

Στο περίπου τα γράφω τώρα, γιατί έχει περάσει καιρός και δεν θυμάμαι ακριβώς την μετάφραση. (αν θες πιο συγκεκριμένα, θα ψάξω το αρχείο μου κάποια άλλη στιγμή)

Μου είπαν ότι και με το 1 μπορείς να κάνεις εκτροφή. Ο όμιλος δεν στο απαγορεύει αλλά και δεν στο προτείνει. Και φυσικά επειδή οι Γάλλοι το γνωρίζουν αυτό ζητάνε την αξιολόγηση του ομίλου για τους γεννήτορες. Άλλη παιδεία που όλα αυτά θεωρούνται φυσιολογικά.

* Οι συγκεκριμένοι είχαν και στα 2 σκυλιά τους βαθμολογία 5.
 


vasilis_mike

Well-Known Member
19 Φεβρουαρίου 2016
1.681
3.903
ΑΘΗΝΑ
@Yorkaddict Θα ήθελα να προσθέσω ότι η συζήτηση με τους Γάλλους για το πεντιγκρι, εστιαζόταν περισσότερο στην απόδειξη ότι δεν υπάρχει αιμομιξία στο "δεντρο" των γεννητόρων παρά σε οτιδήποτε άλλο.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Ευχαριστώ πολύ Βασίλη για όλες τις πληροφορίες.
Γενικά που το ψάχνω μου έχει κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση ο κυνολογικος όμιλος της Γαλλίας. Πολλές προϋποθέσεις αναπαραγωγής ακόμα και εγγραφής κουταβιου στο γενεαλογιο.
Καμία σχέση με τον δικό μας δλδ, που είναι μπατε σκύλοι αλέστε.
 


vasilis_mike

Well-Known Member
19 Φεβρουαρίου 2016
1.681
3.903
ΑΘΗΝΑ
Ευχαριστώ πολύ Βασίλη για όλες τις πληροφορίες.
Γενικά που το ψάχνω μου έχει κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση ο κυνολογικος όμιλος της Γαλλίας. Πολλές προϋποθέσεις αναπαραγωγής ακόμα και εγγραφής κουταβιου στο γενεαλογιο.
Καμία σχέση με τον δικό μας δλδ, που είναι μπατε σκύλοι αλέστε.
Πραγματικά ένοιωσα να μιλάμε την "ίδια γλώσσα", πράγματα αυτονόητα που εδώ σε θεωρούν το λιγότερο παράξενο.
Θα σου πω μόνο, ότι τους είπα να μην κόψουν απόδειξη (είναι υποχρεωμένοι να έχουν αποδείξεις θεωρημένες ως εκτροφέας) και μου είπαν ότι χωρίς απόδειξη αγοράς, δεν προχωρά ο Κυνολογικός όμιλος σε εγγραφή στο πεντιγκρί και δεν ισχύει το "δωρεάν υιοθεσία".
Εϊναι και άλλες πολλές λεπτομέρειες.
Όπως πχ οι εξετάσεις χαρακτήρα που είναι υποχρεωτικές για την συγκεκριμένη ράτσα για να μπει σε αναπαραγωγή.

Θα συνεχίσω πάντως να επιμένω, ότι άσχετα τι λένε οι όμιλοι, εσύ ως εκτροφέας τι κάνεις.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
@Yorkaddict Θα ήθελα να προσθέσω ότι η συζήτηση με τους Γάλλους για το πεντιγκρι, εστιαζόταν περισσότερο στην απόδειξη ότι δεν υπάρχει αιμομιξία στο "δεντρο" των γεννητόρων παρά σε οτιδήποτε άλλο.
Με το "αιμομιξία" αναφέρεσαι σε inbreeding (δλδ πρώτης συγγένειας) ή/και σε linebreeding ή να μην υπάρχει κανένας κοινός πρόγονος από πίσω;

Από όσο θυμάμαι με το γαλλικό όμιλο, δεν ίσχυαν οι ίδιες αυστηρές προϋποθέσεις για export (όπως το δικό σου πχ). Παρόλα αυτά βρίσκω τον τρόπο διαχείρισης εξαιρετικό, με την έννοια πως δεν αφήνει περιθώρια σε γιουχου σκύλους να εγγραφούν στα γενεαλογία, πόσο μάλλον να αναπαραχθούν. Κατά συνέπεια βάζει τα 2 πόδια σε ένα παπούτσι σε κάθε λογής εκτροφεις κουταβεμπορες της αρπαχτής.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Θα συνεχίσω πάντως να επιμένω, ότι άσχετα τι λένε οι όμιλοι, εσύ ως εκτροφέας τι κάνεις.
Αυτή είναι η ουσία Βασίλη.
Να κάνεις όχι μόνο το minimum που κάποιοι άλλοι θέτουν ως προϋπόθεση, αλλά όσα μπορείς να κάνεις, ώστε να μειώσεις όσο μπορείς τις πιθανότητες να σου κάτσει στραβή.
 


vasilis_mike

Well-Known Member
19 Φεβρουαρίου 2016
1.681
3.903
ΑΘΗΝΑ
Με το "αιμομιξία" αναφέρεσαι σε inbreeding (δλδ πρώτης συγγένειας) ή/και σε linebreeding ή να μην υπάρχει κανένας κοινός πρόγονος από πίσω;

Από όσο θυμάμαι με το γαλλικό όμιλο, δεν ίσχυαν οι ίδιες αυστηρές προϋποθέσεις για export (όπως το δικό σου πχ). Παρόλα αυτά βρίσκω τον τρόπο διαχείρισης εξαιρετικό, με την έννοια πως δεν αφήνει περιθώρια σε γιουχου σκύλους να εγγραφούν στα γενεαλογία, πόσο μάλλον να αναπαραχθούν. Κατά συνέπεια βάζει τα 2 πόδια σε ένα παπούτσι σε κάθε λογής εκτροφεις κουταβεμπορες της αρπαχτής.
Έτσι ακριβώς είναι. Και δεν ήμασταν μόνοι όλο το ΣΚ εκεί. Ήρθαν και άλλοι να δουν τα σκυλιά τους για να αγοράσουν. Οι Γάλλοι "πελάτες" φυσικά δεν είχαν τόσες απορίες όπως εγώ, αλλά τα αντίστοιχα πιστοποιητικά τα έδειχναν σε όλους.
Τελείως διαφορετική φιλοσοφία. Στις 3 επισκέψεις που έτυχε να είμαι μπροστά, δεν είδα ούτε μία φορά να μιλάνε για βραβεία σε σόου, ποιος σκύλος τους είναι πρωταθλητής, πόσα χρόνια εμπειρίας έχουν στο κουρμπέτι κλπ αηδίες που μου πλάσαραν κάποιοι ενδοχώριοι.
Έδειξαν τα σκυλιά τους, τα χαρτιά τους, άφησαν τον κόσμο να περιεργαστεί ότι νόμιζε ότι είχε απορίες και ακολουθήθηκαν ακριβώς οι ίδιες τυπικές διαδικασίες που έγιναν και με μας.

# Στο συγκεκριμένο εκτροφείο όλες οι γέννες γίνονται με εντελώς διαφορετικά σκυλιά που δεν έχουν κοινούς προγόνους. Για αυτό "σύμφωνα με όσα μου είπαν" επικοινωνούν και συνεργάζονται με αντίστοιχα εκτροφεία στην Ευρώπη που τηρούν τις ίδιες προδιαγραφές με τις δικές τους. Ήδη εκείνες τις ημέρες είχαν αγοράσει από Ιταλία θηλυκό 3 μηνών για γέννα που προγραμμάτιζαν να κάνουν μετά από 3 χρόνια.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: zerom0 and saras


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Είναι φορές που οι εκθέσεις λειτουργούν και σαν ξεκάρφωμα.
Για μένα ΚΑΙ οι εκθέσεις μετράνε όπως βέβαια ΚΑΙ όλα τα υπόλοιπα.

3 επισκέψεις
Ήρθαν και άλλοι
Μασκουλα φοραγατε να υποθέσω ε;;; :p
 


vasilis_mike

Well-Known Member
19 Φεβρουαρίου 2016
1.681
3.903
ΑΘΗΝΑ
Είναι φορές που οι εκθέσεις λειτουργούν και σαν ξεκάρφωμα.
Για μένα ΚΑΙ οι εκθέσεις μετράνε όπως βέβαια ΚΑΙ όλα τα υπόλοιπα.
:p
Όλα μετράνε, ανάλογα τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου.
Όταν λοιπόν τους λες ότι θέλεις ένα υγιή σκύλο και καλό χαρακτήρα για σένα και όχι για εκθέσεις κλπ, δεν αναλώνονται να σου πλασάρουν το παραμύθι, αλλά απαντάνε συγκεκριμένα στα ερωτήματα που εσύ θέτεις.
Και αυτοί πριν φθάσουμε στο επίπεδο να πάμε εκει, έκαναν τις δικές τους ερωτήσεις για να μας "αξιολογήσουν", μπορούσα εύκολα να το καταλάβω, όπως επίσης μας είπαν ότι σε χώρες όπως Σερβία, Ρουμανία, κλπ Βαλκάνιες αρνούνται να δώσουν τα σκυλιά τους, γιατί έχουν πολύ κακή φήμη οι εκτροφείς (κουταβέμποροι) των χωρών αυτών στην Γαλλία.
 


medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.221
7.753
Πότε με το καλό ,γίνεται ελληνάκι και θα δούμε φωτο? :giggle:

ΥΣ . Χαίρομαι που επιστρεψατε και με ευχαριστα νέα
 
  • Like
Reactions: vasilis_mike


TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.168
2.985
ΑΤΤΙΚΗ
Παρα πολύ όμορφη εμπειρία , καλοριζικος ο κουταβος και με το καλό να τον δεχτείτε.
Θα ήθελα να ρωτησω κάτι....μια τόσο λεπτομερής και ξεκάθαρη εκτροφικη πρόταση σίγουρα δεν τελείωσε στο «μετά την αγορά ο σκυλος είναι δικός σου και τον κανεις ότι θέλεις...»
Εγώ π.χ. θα ήθελα να γνωρίζω και εκτιμώ όταν ο εκτροφέας έχει απαιτήσεις από εμένα όχι σε σχέση με το ποσο καλή ζωή θα εχει το κουτάβι του (αυτό το θεωρώ δεδομένο) αλλά το ποσο εγώ ως ιδιοκτήτης συμβάλω με το σωστό μεγάλωμα του σκύλου στην προστασία και στην εξέλιξη της φυλής που εκτρέφει.

Εκτιμω επίσης τους εκτροφείς που «δεσμεύουν» τους ιδιοκτήτες των κουταβιών τους με κάποιες έστω ελάχιστες υποχρεώσεις οπως π.χ. στις λεγόμενες φυλές εργασίας να έχουν περάσει τουλαχιστον ένα βασικό τεστ ενστίκτου/χαρακτήρα , η και να έχουν συμμετάσχει με τον σκύλο έστω μια φορά σε μια έκθεση μορφολογίας η ασχέτως αν ο σκυλος αναπαραχθεί να έχει κάνει στην κατάλληλη ηλικία τις εξετασεις που πιστοποιούν την καλή υγεία που έχει κληρονομήσει από τους προγόνους του.

Επίσης θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχουν υποχρεώσεις του εκτροφέα στην περίπτωση που -ω μη γενοιτο- το κουτάβι εμφανίσει κληροδοτούμενη πάθηση, μορφολογικά ελλατωματα η και θέματα χαρακτήρα.

Γνωριζω πολύ καλά ότι οι εκτροφείς που θέτουν τέτοιες προδιαγραφές στις γέννες τους οπως ο δικος σας, προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες να έχουν πρόβλημα στην εκτροφή τους, όμως επειδή δυστυχώς δεν μπορούν να ελεγχθούν και να προβλεφθούν όλα, εγώ ως αγοραστής η ανάδοχος (βάλτε οποία ιδιότητα θέλετε) θα ήθελα να γνωρίζω που τελειώνει ακριβώς η εκτροφικη ευθύνη.
 
  • Like
Reactions: GRDANE


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
στις λεγόμενες φυλές εργασίας να έχουν περάσει τουλαχιστον ένα βασικό τεστ ενστίκτου/χαρακτήρα , η και να έχουν συμμετάσχει με τον σκύλο έστω μια φορά σε μια έκθεση μορφολογίας
Συνηθίζεται κάτι τέτοιο και αν ναι, με τι συχνότητα γίνεται;
Πως το δέχεται η άλλη πλευρά;

Μου ακούγεται κάπως τραβηγμένο με την έννοια πως πολλοί δεν θέλουν να μπουν σε τέτοιες διαδικασίες, θέλουν απλά έναν καθαρόαιμο σκύλο.
Από την άλλη θα πει κάποιος πως μιλάμε για φυλές εργασίας...
Οπότε ίσως και να μην είναι τόσο τραβηγμένο. :unsure:

στην κατάλληλη ηλικία τις εξετασεις που πιστοποιούν την καλή υγεία που έχει κληρονομήσει από τους προγόνους του.
Αυτό που λες είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Τώρα που το σκέφτομαι, όλα αυτά μαζί (και τα πιο πάνω δλδ) αυξάνουν την γνώση μας για όλους αυτούς τους "άγνωστους" αδελφούς ή αδελφές πιο "γνωστών" σκύλων.
Άρα είναι καλό για την φυλή.

Δεν ξέρω πόσο ρεαλιστικό είναι; :unsure:


αν υπάρχουν υποχρεώσεις του εκτροφέα στην περίπτωση που το κουτάβι εμφανίσει...... μορφολογικά ελλατωματα
Τι εννοείς με αυτό;
Κυριολεκτικά το λες, βάσει προτύπου;
Να ανοίξει το χρώμα του πχ στην πορεία;
Να έχει λάθος θέση ουράς;
Πεσμένο κρουπ;
Πεσμένα αυτιά;
Να μην έχει καλές γωνιωσεις;


που τελειώνει ακριβώς η εκτροφικη ευθύνη.
Κατά την γνώμη μου δεν τελειώνει ποτέ.
Πάντα θα είσαι δίπλα στο πλασματακι που έφερες στον κόσμο. Οτιδήποτε κι αν χρειαστεί. Ανθρώπινα.
 


vasilis_mike

Well-Known Member
19 Φεβρουαρίου 2016
1.681
3.903
ΑΘΗΝΑ
Παρα πολύ όμορφη εμπειρία , καλοριζικος ο κουταβος και με το καλό να τον δεχτείτε.
Θα ήθελα να ρωτησω κάτι....μια τόσο λεπτομερής και ξεκάθαρη εκτροφικη πρόταση σίγουρα δεν τελείωσε στο «μετά την αγορά ο σκυλος είναι δικός σου και τον κανεις ότι θέλεις...»
Εγώ π.χ. θα ήθελα να γνωρίζω και εκτιμώ όταν ο εκτροφέας έχει απαιτήσεις από εμένα όχι σε σχέση με το ποσο καλή ζωή θα εχει το κουτάβι του (αυτό το θεωρώ δεδομένο) αλλά το ποσο εγώ ως ιδιοκτήτης συμβάλω με το σωστό μεγάλωμα του σκύλου στην προστασία και στην εξέλιξη της φυλής που εκτρέφει.

Εκτιμω επίσης τους εκτροφείς που «δεσμεύουν» τους ιδιοκτήτες των κουταβιών τους με κάποιες έστω ελάχιστες υποχρεώσεις οπως π.χ. στις λεγόμενες φυλές εργασίας να έχουν περάσει τουλαχιστον ένα βασικό τεστ ενστίκτου/χαρακτήρα , η και να έχουν συμμετάσχει με τον σκύλο έστω μια φορά σε μια έκθεση μορφολογίας η ασχέτως αν ο σκυλος αναπαραχθεί να έχει κάνει στην κατάλληλη ηλικία τις εξετασεις που πιστοποιούν την καλή υγεία που έχει κληρονομήσει από τους προγόνους του.

Επίσης θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχουν υποχρεώσεις του εκτροφέα στην περίπτωση που -ω μη γενοιτο- το κουτάβι εμφανίσει κληροδοτούμενη πάθηση, μορφολογικά ελλατωματα η και θέματα χαρακτήρα.

Γνωριζω πολύ καλά ότι οι εκτροφείς που θέτουν τέτοιες προδιαγραφές στις γέννες τους οπως ο δικος σας, προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες να έχουν πρόβλημα στην εκτροφή τους, όμως επειδή δυστυχώς δεν μπορούν να ελεγχθούν και να προβλεφθούν όλα, εγώ ως αγοραστής η ανάδοχος (βάλτε οποία ιδιότητα θέλετε) θα ήθελα να γνωρίζω που τελειώνει ακριβώς η εκτροφικη ευθύνη.
Καλημέρα. Δεν κατάλαβα το ερώτημα. Εγώ από την αρχή ξέρετε ότι αναζητούσα ένα υγιές σκύλο συντροφιάς και όχι για σοου. Να εκτιμήσω τον εκτροφέα που θα με δεσμεύσει, γιατί; !!!!
Αυτές τις ελληνικές πατέντες που για αυτό διαφωνούμε συνέχεια;
Για πιο λόγο να με δεσμεύσει, για εκθέσεις κλπ; Αν πάω σε έκθεση δηλ που θέλει ο εκτροφέας, θα αναλάβει τα έξοδα εκπαίδευσης, τά έξοδα ταξιδιού, διαμονής κλπ που θα κάνω για να ακουστεί το δικό του όνομα στην δική μου πλάτη;;;
Ο συγκεκριμένος εκτροφέας (επειδή κάναμε και αυτή την συζήτηση) μου είπε: "κάνε ότι σου αρέσει, θέλεις να τον πας σε σόου, σε διαγωνισμούς εργασίας ή να τον έχεις απλά στο σαλόνι σου; κάνε ότι σου αρέσει, ότι σε κάνει χαρούμενο εσένα θα κάνει και τον σκύλο και εμένα αυτό με ενδιαφέρει περισσότερο. Ο σκύλος μου να περνάει καλά και να είναι χαρούμενος".
Ο σωστός εκροφέας φροντίζει να έχει αρκετά σκυλιά κάνει τον δικό του προγραμματισμό, διαλέγει τι θέλει να κρατήσει από κάθε γέννα και κάνει "παιχνίδι" μόνος του, δεν κρατάει 1-2 σκυλιά και μετά πουλάει μούρη και το παίζει πρεμιέρα με τις πλάτες δεσμευμένων "πελατών" του.
Αν δεν ήταν έτσι, τότε όσοι δεν θέλουν να συμμετέχουν σε εκθέσεις κλπ δεν έχουν και το δικαίωμα να πάρουν εκτροφικό σκύλο από καλά εκτροφεία ή να πάρουν β' διαλογής. Αυτό λέμε;;;

Πάμε στις εξετάσεις. Μου λες ότι ο εκτροφέας θα απαιτήσει από τον ιδιοκτήτη να κάνει όλες τις εξετάσεις ακόμη και αν δεν βάλει τον σκύλο του σε αναπαραγωγή!!!!
Εδώ το 90% των εκτροφέων δεν κάνουν καν εξετάσεις στα σκυλιά τους που χρησιμοποιούν επίσημα για αναπαραγωγή αλλά θέλεις να είναι απαίτηση να τις κάνει ο Βασίλης που θα τον έχει για βόλτες και σαλόνι;;;
Σε προσωπικό επίπεδο, θα σας θυμίσω ότι εγώ ακόμη και στον Μαικ που ήταν υιοθετημένος του είχα κάνει όλες τις εξετάσεις και του έκανα μέχρι και υπέρηχο κάθε χρόνο. Οπότε θεωρώ ότι εκ των ουκ άνευ όταν παίρνεις ένα σκύλο είτε απο φιλοζωική είτε απο εκτροφείο η ευθύνη της υγείας του βαραίνει καθαρά εσένα και όχι τον εκτροφέα ή την φιλοζωική.
Για μένα ο νέος σκύλος δεν θα έχει καμία ιδιαίτερη μεταχείριση περισσότερη ή λιγότερη από αυτή που είχε ο Μαικ. Η προέλευση για μένα (εκτροφικό ή υιοθετημένο) παίζει μηδενικό ρόλο.

Πάμε στις ευθύνες τους εκτροφέα:
Ξεκινάμε ότι παίρνεις σκύλο απο εκτροφέα που αν μη τι άλλο είσαι πλήρως καλυμμένος από τους γονείς και τις εξετάσεις τους.
Όπως είπα ταξίδεψα Γαλλία και εξέτασα το κουτάβι από όλες τις πλευρές και στην συνέχεια μέχρι 3,1/2 μηνών παίρνω καθημερινά βίντεο και φωτο από διάφορες φάσεις. (κοιμάται, παίζει με τα άλλα σκυλιά στον κήπο, παίζει και εκπαιδεύεται από τον εκτροφέα κλπ ). Μέχρι στιγμής δεν έχει κανένα μορφολογικό πρόβλημα αλλά και να στραβώσει πχ λίγο το αυτί του, δεν με ενδιαφέρει καθόλου, μιας και δεν θα το πάω για μοντέλο.
Πέραν αυτών ο εκτροφέας με τον οποίο μιλάμε κάθε μέρα εδώ και 3 μήνες (και όχι σαν κάποιον Έλληνα που τον έψαχνα και δεν τον έβρισκα και μου έλεγε δεν μπορώ να ασχολούμαι με τους πελάτες μου), μου έχει δείξει με την συμπεριφορά του ότι είναι εκεί και θα είναι εκεί για ότι συμβεί. Ξέρω πολύ καλά με το που παίρνω ένα κουτάβι το κομμάτι που μου αναλογεί και το κομμάτι που του αναλογεί. Φυσικά το χέρι σου στην φωτιά δεν το βάζεις για κανένα μέχρι να γίνει κάποια στραβή που το απεύχομαι.
Το μόνο που θα τονίσω εδώ είναι ότι μέχρι την ημέρα παράδοσης στα χέρια μου, είναι μόνο με την μικρή προκαταβολή και η τιμή του ήταν η ίδια που τα δίνει και στους Γάλλους στους 2 μήνες, παρότι έκανε έξτρα "έξοδα" τόσο για εμβόλια, διαβατήρια αλλά και 2 μήνες που τον κρατάει παραπάνω.

ΥΓ
1, Δεν κάνω τον δικηγόρο κανενός, ούτε έχω κανένα λόγο να θεοποιήσω τον συγκεκριμένο εκτροφέα. Κατέθεσα απλά τα γεγονότα όπως ακριβώς τα έζησα και τα ζω, που ενώ θα πρέπει να ήταν το φυσιολογικό για όλους μας, το βλέπουμε ως έκπληξη,

2. Δεν είναι "εκτροφική πρόταση" είναι εκτροφική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε και ισχύει ως απόλυτα φυσιολογικό σε χώρες όπως η Γαλλία, μιας και όλο αυτό το διάστημα το έψαξα αρκετά.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
παίρνεις σκύλο απο εκτροφέα που αν μη τι άλλο είσαι πλήρως καλυμμένος από τους γονείς και τις εξετάσεις τους.
Το "καλυμμένος" που λες είναι σχετικό όταν μιλάμε για ζωντανούς οργανισμούς.
Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για κλειστές δεξαμενές γονιδίων.
Δεν ξέρω αν έχουμε καταλάβει πως υπό μια έννοια παίζουμε με την φωτιά.
Αυτό είναι βέβαια άλλη συζήτηση.

Είναι σημαντικό όμως να έχουμε στο μυαλό μας τα ρίσκα και τα όρια που υπάρχουν στην αποφυγή τους.

Να προσθέσω δε πως ενώ από την μία οι αυστηρές προϋποθέσεις αναπαραγωγής λειτουργούν αποτρεπτικά σε κάθε λογής "εκτροφεις" να αναπαράξουν (επίσημα) αβέρτα τα καθαρόαιμα σκυλιά τους, ταυτόχρονα όμως μικραίνουν όλο και περισσότερο τις γενετικές δεξαμενές.
Ειναι δηλαδή ένα δίκοπο μαχαίρι.
 


vasilis_mike

Well-Known Member
19 Φεβρουαρίου 2016
1.681
3.903
ΑΘΗΝΑ
Το "καλυμμένος" που λες είναι σχετικό όταν μιλάμε για ζωντανούς οργανισμούς.
Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για κλειστές δεξαμενές γονιδίων.
Δεν ξέρω αν έχουμε καταλάβει πως υπό μια έννοια παίζουμε με την φωτιά.
Αυτό είναι βέβαια άλλη συζήτηση.

Είναι σημαντικό όμως να έχουμε στο μυαλό μας τα ρίσκα και τα όρια που υπάρχουν στην αποφυγή τους.

Να προσθέσω δε πως ενώ από την μία οι αυστηρές προϋποθέσεις αναπαραγωγής λειτουργούν αποτρεπτικά σε κάθε λογής "εκτροφεις" να αναπαράξουν (επίσημα) αβέρτα τα καθαρόαιμα σκυλιά τους, ταυτόχρονα όμως μικραίνουν όλο και περισσότερο τις γενετικές δεξαμενές.
Ειναι δηλαδή ένα δίκοπο μαχαίρι.
Το "πλήρως καλυμμένος" είναι όντως σχετικό. Το αναφέρω σε σύγκριση με το να πάρεις κουτάβι από γονείς χωρίς καμία εξέταση υγείας.
Κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί για τα πάντα σε ένα οργανισμό. Δεν είναι μηχανές. Απλά μειώνεις τις πιθανότητες. Αλλιώς γιατί ζητάμε φάκελλο υγείας τον γεννητόρων;;

Αυστηρές προϋποθέσεις αναπαραγωγής σε μία τέτοια ράτσα ευρέως διαδεδομένη δεν είναι οι καλές εξετάσεις υγείας και η επιλογή της μη αιμομιξίας. Ίσα ίσα.

Από την άλλη δεν θεωρείται σωστό δηλαδή να υπάρχουν κάποιοι κανόνες και να μην είναι χύμα καταστάσεις;

Ο άλλος "εκτροφέας" ζευγάρωσε μόνο με το πεντιγκρι, παράτησε την σκύλα του χωρίς εξετάσεις γιατί όπως μου είπε" δεν είμαι στο μουνί της να ξέρω πότε θα γεννήσει" με αποτέλεσμα από ότι έμαθα να πεθάνουν όλα στην κοιλιά της.

Δεν θέλω να σχολιάσω περισσότερα επ' αυτού.
Το ποστ μου έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα στο πως ΕΓΩ, ο απλός ιδιοκτήτης ενός σκύλου, όταν πληρώνω για να πάρω αυτό που θέλω, πρέπει να πάρω αυτό που θέλω, έτσι όπως το θέλω. Και απλά μετέφερα όπως και πριν τις εμπειρίες μου, για κάποιους ανθρώπους που δεν ξέρουν τι να ψάξουν και πως.

Σωστό, λάθος; Το αφήνω στην κρίση του καθενός.
 


vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
Βασίλη καλώς να τον δεχτείς τον μικρό ! σου εύχομαι να σου βγάλει την ψυχή :giggle: να είναι ζωηρός ξεροκέφαλος πεισματάρης και πάντα στα κόκκινα. Καλότυχος δεν λέω θα είναι σίγουρα με εσάς που εμπλεξε.
 


ΑΡΓΟΣ & ΕΓΩ

Well-Known Member
26 Μαρτίου 2018
1.150
2.016
Γενικά. Τα ειδικότερα αργότερα

Δεν είναι εύκολο να περιγράψεις μέσα στις γραμμές ενός φόρουμ τα βήματα που πρέπει να κάνει κάποιος που θέλει να να αποκτήσει σκύλο συγκεκριμένης φυλής, το πόσο χρονοβόρα, επίπονη και ίσως ψυχοφθόρα μπορεί να είναι η διαδικασία.

Κατανοώ πως ο Βασίλης δεν είχε άποψη για τον χώρο αλλά πήγε by the book όπως έχει περιγραφεί ενδεικτικά εδώ και εδώ πιστεύοντας πως οι πλειονότητα των εκτροφέων πληρεί τις προϋποθέσεις. Στράβωσε όταν κατάλαβε πως δεν είναι αυτή η πραγματικότητα.

Συμμετέχοντας στην συγκεκριμένη αναζήτηση έχω να πω ότι αυτοί που απάντησαν σε σύντομο
χρονικό διάστημα έχοντας όλα τα τυπικά κριτήρια όπως εξετάσεις υγείας ήταν γνωστά εκτροφεία από της ΗΠΑ. Όμως η απόκτηση σκυλιού από τις ΗΠΑ δεν είναι εύκολη διαδικασία ακόμα και αν ο υποψήφιος έχει την άνεση, οικονομική και χρονική, να κάνει δύο ή τρία ταξίδια εκεί.

Η επιλογή εκτροφέων εκτός Ελλάδος είναι και αυτή επίπονη. Ορισμένοι παρότι έλεγαν πως έχουν εξετάσεις για τα σκυλιά τους όταν τους ζητήθηκαν μαζί με τα Pedigree και πληροφορίες για τις γραμμές των σκύλων "λάκισαν" χωρίς να στείλουν τίποτα. Εννοείται πως σε όλους είχαν δοθεί πληροφορίες όπως προηγούμενη εμπειρία με σκύλο, πως θα ζει, τι θα κάνει με το σκυλί, τι χαρακτήρα αναζητά καθώς και "προσωπικά" στοιχεία της οικογένειας ώστε να διαμορφώσει γνώμη ο εκτροφέας.

Μετά αρχίζει η ανάλυση των Pedigree, στοιχεία για τους προγόνους των γεννητόρων ( 4 ή 5 γεννεές πίσω ), εξετάσεις υγείας αυτών, εκτροφεία απο τα οποία προέρχονται, αν είχαν συμμετοχές σε εκθέσεις, τι κρίσεις πήραν και γενικά όποια πληροφορία θα μπορούσε να αποβεί χρήσιμη στην αξιολόγηση. Διαδικασία καθόλου εύκολη.

Θα τολμήσω να πω ότι η συγκεκριμένη αναζήτηση έγινε παρόμοια με αυτή που θα έκανε σοβαρός εκτροφέας για να εισάγει σκύλο στην αναπαραγωγική διαδικασία. Οι συμβουλές από έμπειρους φίλους, ορισμένοι κυνοτρόφοι, βοήθησαν πολύ.

Είναι φορές που οι εκθέσεις λειτουργούν και σαν ξεκάρφωμα.
Για μένα ΚΑΙ οι εκθέσεις μετράνε όπως βέβαια ΚΑΙ όλα τα υπόλοιπα.
@Yorkaddict Ο Βασίλης δεν το ανέλυσε όπως έπρεπε. Αυτό που θέλει να πει είναι πως σε αντιδιαστολή με τους Έλληνες ( και όχι μόνο ) οι οποίοι μιλάγανε κατά βάση για εκθέσεις και βραβεία αυτοί δεν έδωσαν έμφαση σ' αυτό. Σαφέστατα και είχαμε δει τι συμμετοχές είχαν.

Για να το καταλάβει ο αδαής θα το πω αλλιώς.

Μπαίνω σε ένα φούρνο και τον ρωτάω τι πιστοποιήσεις έχει πως το αλεύρι που χρησιμοποιεί είναι υγιεινό καθώς και τι διαδικασίες υγιεινής τηρεί αυτός και μου απαντά πόσο όμορφα είναι τα ψωμιά του και τι καλή γεύση έχουν. Όταν το ξαναρωτάω πιεστικά καταφεύγει στην απάντηση πως είναι σαράντα χρόνια φούρναρης και γνωρίζει τι κάνει.

* Προσωπική παρατήρηση.

Μέσα απ' την όλη διαδικασία όχι μόνο εμπλούτισα τις γνώσει μου για τον χώρο τις εκτροφής, έμαθα αρκετά για μία άγνωστη σε εμένα φυλή αλλά έφτασα στο παρά πέντε να πάρω και εγώ κουτάβι.
 
Last edited:


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.594
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3