Νόσος του Addison (Addison's disease)


noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.935
3.155
34
Νέο Ψυχικό
Καλησπέρα και από εδώ! Όπως ανέφερα στο θέμα μου, λόγω περιπέτειας υγείας που είχαμε με τη μικρή, σκέφτηκα να ανοίξω ένα σχετικό θέμα με το όλο στόρυ, πώς φτάσαμε στη διάγνωση και ειδικές πληροφορίες, σε περίπτωση που φανεί σε κάποιον χρήσιμο ή ενδιαφέρον! Το θέμα θα εμπλουτίζεται όσο μαθαίνω περισσότερο για τη νόσο!

Το θέμα μας ξεκίνησε 25 Ιουλίου όταν η Άμπυ έφαγε κάπως δύσκολα το μαγειρευτό της ημέρας (από το Φλεβάρη η διατροφή της είναι αποκλειστικά μαγειρευτό με συμπληρώματα, αυγό κλπ). Είπα, οκ τυχαίο θα είναι, μπορεί κάτι να είχε το κοτόπουλο. Δευτέρα 26 έφαγε οκ το πρωινό, όχι οκ το βραδυνό. Τρίτη 27 δεν ήθελε να φάει τίποτα. Αν έτρωγε ακόμα ξηρά, καθότι ήταν πολύ δύσκολη από μικρή, κατά πάσα πιθανότητα θα το είχα αγνοήσει και δεν θα είχα θορυβηθεί ακόμα. Αλλά με το μαγειρευτό χτύπησαν όλα τα καμπανάκια μου, μικρά και μεγάλα. Τη βούτηξα και πήγαμε αμέσως κτηνίατρο. Της πήραν αίμα και περιμέναμε τα αποτελέσματα τα οποία βγήκαν 3 μέρες μετά. Στο μεταξύ η μικρή κάτι ψιλοέτρωγε, κιμά κυρίως.

Και φτάνουμε στη μέρα των αποτελεσμάτων. Κρεατινίνη, ουρία και φώσφορος όλα αυξημένα. Τα υπόλοιπα μια χαρά (συμπεριλαμβανομένων καλαζάρ, λεπτοσπείρωσης κλπ), εκτός από ηλεκτρολύτες που, αν και ήταν φυσιολογικών πλαισίων, είχαν μια περίεργη κατεύθυνση. Η πρώτη εκτίμηση ήταν νεφρική ανεπάρκεια. Είπαμε να δώσουμε δεσμευτικό φωσφόρου και βλέπουμε. Τα αποτελέσματα τα έστειλα την ίδια μέρα στην κτηνίατρό μας στην Ελλάδα, την οποία και εμπιστεύομαι πάρα πολύ, για τη δική της εκτίμηση. Μας είπε να ζητήσουμε να γίνει άμεσα διερεύνηση για Addison. Έπρεπε όμως να περιμένουμε αναγκαστικά μέχρι Δευτέρα, λόγω Σαββατοκύριακου. Αμ δε. Μέσα στο ΣΚ, η Άμπυ είχε τεράστια κατάπτωση. Κυριακή πλέον δεν μπορούσε καλά-καλά να σηκωθεί (καλά για φαγητό δεν το συζητάμε). Δεν έχω φοβηθεί ποτέ τόσο πολύ στη ζωή μου.

Ευτυχώς υπήρχε κοντά μας εφημερεύουσα κλινική. Οπότε κάλεσα ταξί, την έχωσα μέσα και πήγαμε. Νέες εξετάσεις από την αρχή. Οι τιμές των νεφρών συνέχιζαν να είναι πάνω από το φυσιολογικό. Μόνο που είχαμε πλέον νέο εύρημα. Οι ηλεκτρολύτες της ήταν πλέον τελείως διαταραγμένοι. Νάτριο και χλωρίδιο πολύ πιο κάτω από το φυσιολογικό, κάλιο πολύ πιο πάνω. Η Άμπυ ήταν πλέον επισήμως ύποπτη για Addison. Ξεκινήσαμε άμεσα ενδοφλέβιους ορούς και παράλληλα της έκαναν το ειδικό διαγνωστικό τεστ και περιμέναμε αποτελέσματα, ευχόμενοι όλοι να βγει θετική στο Addison.

Τα αποτελέσματα βγήκαν Τετάρτη πρωί (μέχρι τότε συνεχίζαμε κανονικά ορούς). Ευτυχώς η διάγνωση για Addison ήταν θετική- η Άμπυ πλέον δεν παράγει καθόλου κορτιζόλη. Τα επινεφρίδιά της είναι πια τελείως κατεστραμμένα. Για να καταλάβετε, στο τεστ το κατώτερο φυσιολογικό όριο κορτιζόλης είναι 24.8 nmol/l. Η Άμπυ έχει κάτω από 2.8... Ξεκινήσαμε άμεσα θεραπεία με ενέσιμο στεροειδές, και κατόπιν καθημερινά χάπια (θα πω τα της αγωγής παρακάτω). Η Άμπυ, 10 μέρες μετά τη διάγνωσή της, είναι πια πάλι καλά. Έχει πάλι όρεξη και διάθεση για παιχνίδι, και εφόσον ακολουθεί την αγωγή της, θα είναι μια χαρά.

Πάμε τώρα λίγα λόγια για τη νόσο:
 


noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.935
3.155
34
Νέο Ψυχικό
Γενικά:

Η νόσος του Addison δεν ξέρουμε πού ακριβώς οφείλεται, αν και τείνουμε πλέον να το θεωρούμε αυτοάνοσο. Σε κάποια στιγμή της ζωής τους, σκύλοι που έχουν γενετική προδιάθεση* αρχίζουν να παρουσιάζουν προβλήματα στην παραγωγή κορτιζόλης και αλδοστερόνης (το τελευταίο όχι πάντα) και αρχίζουν να έχουν συμπτώματα όπως συχνές διάρροιες ή εμμένουσες κολίτιδες, αυξημένη πόση νερού και/ή ούρηση, ληθαργία και ανορεξία. Η νόσος του Addison θεωρείται ως ο μεγάλος μιμητής μιας και τα συμπτώματά της δεν είναι καθόλου ειδικά, θυμίζουν άλλες ασθένειες και για αυτό το λόγο μπορεί εύκολα να μη γίνει η σωστή διάγνωσή της.

*Όσον αφορά στις ράτσες, έχει βρεθεί ότι ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα: Standard Poodles, West Highland White Terriers, Great Danes, Bearded Collies, Portuguese Water Dogs, Nova Scotia Duck Tolling Retrievers και Soft Coated Wheaten Terriers. Εννοείται πως μπορεί να παρουσιαστεί και σε άλλες φυλές και φυσικά και σε πολύαιμα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διάγνωση γίνεται αφού ο σκύλος πέσει σε κρίση (όπως έγινε στην περίπτωση της Άμπυ), με μεγάλη κατάπτωση, ανορεξία, διάρροιες, χαμηλό παλμό κλπ. Το τεστ λέγεται ACTH τεστ ( adrenocorticotropic hormone). Αρχικά ο κτηνίατρος λαμβάνει αίμα από το σκύλο και εν συνεχεία του δίνει με ένεση μια τεχνητή ορμόνη (την ACTH). Μετά από μία με μιάμιση ώρα ξαναλαμβάνεται αίμα και στέλνεται στο εργαστήριο για εξέταση. Σε υγιείς σκύλους, υπάρχει αύξηση παραγωγής κορτιζόλης, ενώ σε σκύλους με Addison δεν παρατηρείται καμία τέτοια αύξηση. Το τεστ πρέπει να γίνει ΠΡΟΤΟΥ πάρει ο σκύλος οποιοδήποτε στεροειδές μιας και θα αλλοιώσει τα αποτελέσματα. Επίσης, δεν επαναλαμβάνεται άπαξ και γίνει η διάγνωση μιας και η καθημερινή θεραπεία που θα λαμβάνει εφεξής ο σκύλος-ασθενής θα δώσει ψευδή στοιχεία.

Σκύλοι που έχουν μόνο ελλιπή παραγωγή κορτιζόλης αλλά φυσιολογικούς ηλεκτρολύτες θεωρούνται ατυπικοί ασθενείς και τα επινεφρίδιά τους έχουν διατηρήσει κάποια λειτουργία. Σκύλοι και με θετικό ΑCTH τεστ και με το μοτίβο ηλεκτρολυτών της Άμπυ - ήτοι χαμηλότερο του φυσιολογικού νάτριο και χλωρίδιο και ανώτερο του κανονικού κάλιο - θεωρούνται τυπικοί ασθενείς και οι αδένες τους είναι πλέον τελείως κατεστραμμένοι. Ατυπικοί ασθενείς μπορούν να γίνουν τυπικοί, αλλά το αντίθετο όχι.
 


noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.935
3.155
34
Νέο Ψυχικό
Θεραπεία:

Όταν γίνει η διάγνωση, το πρώτο φάρμακο που συνήθως λαμβάνει ο σκύλος είναι ενέσιμο στεροειδές για να πάρει άμεσα κάποιες ορμόνες. Συνήθως οι οροί συνεχίζονται μέχρι να μπουν εντός ορίων οι ηλεκτρολύτες. Από εκεί και μετά, και ανάλογα με τη διάγνωση, ο σκύλος θα λαμβάνει αγωγή κάθε μέρα εφ' όρου ζωής. Οι ατυπικοί σκύλοι συνήθως χρειάζονται μόνο στεροειδές (πχ prezolon) ενώ οι τυπικοί θέλουν και στεροειδές και κάποιο αλατοκορτικοειδές. Το τελευταίο μπορεί να είναι είτε ενέσιμο (συνήθως στην Ευρώπη zycortal) μια μορφή το μήνα είτε σε μορφή χαπιού καθημερινά (florinef ή cortineff). Και οι δύο μορφές έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους και μπορούν να συζητηθούν με τον κτηνίατρο. Στην αρχή ο σκύλος παίρνει πλήρη δόση στεροειδούς μέχρι να ξεπεράσει πλήρως την κρίση και να επέλθει μια ισορροπία και μετά από κάποιο διάστημα μπορεί να επιχειρηθεί η σταδιακή μείωσή του. Σε περιπτώσεις που ξέρουμε ότι ο σκύλος θα βρεθεί σε συνθήκη στρες, πχ πυροτεχνήματα, ταξίδι, κτηνίατρος, χειρουργείο κλπ, και πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο η δόση μπορεί (και ίσως είναι καλό) να αυξηθεί για να αποφευχθεί το ρίσκο νέας κρίσης. Το στεροειδές, καθώς αντικαθιστά τη κορτιζόλη, καλό είναι να δίνεται με το πρωινό όταν ξυπνήσει ο σκύλος προκειμένου να ακολουθείται όσο γίνεται η φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού (που έχει peak παραγωγής κορτιζόλης όταν ξυπνάει).

Η δόση του αλατοκορτικοειδούς ξεκινάει συνήθως από μια βάση (για το florinef είναι ένα χάπι ανά 5 κιλά) και τα χάπια πρέπει να δίνονται τα μισά το πρωί και τα μισά το βράδυ (12 ώρες απόσταση περίπου). Στην αρχή οι ηλεκτρολύτες πρέπει να ελέγχονται ανά 2 βδομάδες για να υπάρχει η αντίστοιχη αυξομείωση στη δόση μέχρι να δούμε πόσο χρειάζεται ο σκύλος (στην ένεση οι ηλεκτρολύτες καλό είναι να τσεκάρονται και τη μέρα πριν την ένεση για να δούμε αν ο σκύλος χρειάζεται εκείνη τη μέρα τη δόση. Αν, πχ, το κάλιο είναι πολύ χαμηλό ίσως πρέπει να καθυστερήσει λίγο). Όταν επιτευχθεί η αναγκαία δόση οι ηλεκτρολύτες τσεκάρονται ανά 3μηνο και μετά μπορούμε και πιο αραιά. Όλα αυτά εφόσον δεν δούμε κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα στο μεταξύ φυσικά.

Για το πρώτο διάστημα-βδομάδες μετά την διάγνωση, ο σκύλος πρέπει να απέχει από έντονη δραστηριότητα και καταστάσεις που μπορεί να του προκαλέσουν στρες. Καλό είναι να πηγαίνει μόνο μικρές βόλτες του 20λεπτου, χωρίς τρέξιμο. Ο οργανισμός δεν θα είναι έτοιμος ακόμα να διαχειριστεί έντονη κούραση και στρες. Ακόμα και αν έχει γυρίσει η όρεξη και η ενέργεια, ο σκύλος είναι ακόμα υπό επίβλεψη. Όταν σταθεροποιηθούν οι ηλεκτρολύτες και η δόση και δώσει ο κτηνίατρος το οκ, ο σκύλος μπορεί να γυρίσει στις συνηθισμένες του δραστηριότητες.

Οι σκύλοι με Addison, εφόσον λαμβάνουν κανονικά τη θεραπεία τους, δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους άλλους σκύλους. Η νόσος αντιμετωπίζεται πλήρως και δεν θεωρείται ότι μειώνει το προσδόκιμο ζωής. Για αυτό και για την Άμπυ ευχόμασταν να είναι αυτό, και όχι τα νεφρά (Υ.Γ. οι τιμές των νεφρών της ήταν έτσι λόγω του addison και της κρίσης, θα φτιάξουν τώρα που ρυθμίζεται η νόσος της). Ούτε χρειάζεται να αλλάξει κάτι στη διατροφή τους (ίσως μόνο ο κτηνίατρος σας πει να προσθέτετε ελάχιστο αλάτι στο νερό ή στο φαγητό).

Χρήσιμες ιστοσελίδες/ομάδες στο FB
Για μένα η πιο χρήσιμη ιστοσελίδα που έχω βρει μέχρι στιγμής είναι η εξής:

Υπάρχει και αντίστοιχη σελίδα και ομάδα στο FB όπου τα μέλη είναι ελεύθερα να γράφουν στη γλώσσα τους:
Canine Addison's Resources & Education (CARE)

Αν έχω ξεχάσει κάτι ή αν θέλετε να ρωτήσετε κάτι, πείτε μου! Θα προσθέτω πληροφορίες όσο μαθαίνω και ψάχνω
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Πόσο χρονών είναι η Άμπι;

Ταλαιπωρία, και για τους δύο.
Κουράγιο και στους δύο. Τα νεύρα, ο θυμός και η λύπη πάντα είναι αυτά που νιώθουμε πάντα στην αρχή σε τέτοιες περιστάσεις. Όταν ξεπεράσουμε αυτό το στάδιο δεν έχουμε κάτι άλλο από το να συνεχίσουμε. Όποιος μένει πίσω χάνει το τρένο.
 


noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.935
3.155
34
Νέο Ψυχικό
Πόσο χρονών είναι η Άμπι;

Ταλαιπωρία, και για τους δύο.
Κουράγιο και στους δύο. Τα νεύρα, ο θυμός και η λύπη πάντα είναι αυτά που νιώθουμε πάντα στην αρχή σε τέτοιες περιστάσεις. Όταν ξεπεράσουμε αυτό το στάδιο δεν έχουμε κάτι άλλο από το να συνεχίσουμε. Όποιος μένει πίσω χάνει το τρένο.
Τον Οκτώβριο γίνεται 6, αλλά η νόσος δεν έχει συγκεκριμένη ηλικία που εμφανίζεται.
Άγχος μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα και να ξέρουμε τι αντιμετωπίζουμε είχαμε. Τώρα η θεραπεία της έχει πάρει το δρόμο της
 
  • Like
Reactions: mareco and Orjo


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.633
19.859
Αντε μωρέ το νταρντανοκορίτσι μας!
Περαστικά της και σιδερένια να είναι για πάρα πολλά χρόνια ακόμη :love:
Στην έκανε αυτή την λαχτάρα να ξέρεις, επειδή την πιέζεις για ανφάς φωτό :LOL:

Για πες εμπειρία επείγουσας νοσηλείας, εκεί στην ξενιτειά;
 
  • Love
Reactions: noni_papa


noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.935
3.155
34
Νέο Ψυχικό
Αντε μωρέ το νταρντανοκορίτσι μας!
Περαστικά της και σιδερένια να είναι για πάρα πολλά χρόνια ακόμη :love:
Στην έκανε αυτή την λαχτάρα να ξέρεις, επειδή την πιέζεις για ανφάς φωτό :LOL:

Για πες εμπειρία επείγουσας νοσηλείας, εκεί στην ξενιτειά;
Έπρεπε να το φανταστώ ότι τα φωτοσούτινγκ ήταν ο λόγος!!!!!
Ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές!! :love::love:

Δεν ήταν παραπάνω οι τιμές για την επείγουσα νοσηλεία της Κυριακής. Η μόνη διαφωνία που είχαμε στην αρχή είναι ότι μου έλεγαν να την αφήσω εκεί το πρωί για ορό και να πάω να την πάρω πιο μετά. Και εγώ να τους λέω παιδιά έχει τρομερό άγχος αποχωρισμού, είναι επικίνδυνο πριν λάβουμε διάγνωση. Και επέμεναν. Ε, την άφησα και μετά από λίγη ώρα με πήραν τηλέφωνο ότι εντέλει είχα δίκιο και έπρεπε να είμαι μαζί της για να μην αγχωθεί. 'Ηθελα να πω σωωωωωωώπα.. Κατά τα άλλα μια χαρά ήταν
 
  • Like
  • Haha
Reactions: mareco and Belvigo








noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.935
3.155
34
Νέο Ψυχικό
Πω πω τι περιπέτεια... Χαίρομαι που ακούω ότι τώρα είναι καλά πλέον. Σιδερένια!
Άσε...έχασα 10 χρόνια από τη ζωή μου. Την Κυριακή που την πήγα στα επείγοντα νόμιζα ότι θα την έχανα. Ευχαριστούμε για τις ευχές!
 
  • Like
Reactions: Berna


TheBestBoi

Well-Known Member
23 Μαϊου 2020
809
920
27
παλι καλα που ηταν αυτο και οχι νεφρα! ολα καλα θα πανε, εχετε παρα πολλα χρονια μπροστα σας να τα περασετε χαρουμενα.
ευχαριστουμε παρα πολυ για τις πληροφοριες, εκτιμαω πολυ να μαθαινω καινουργια πραγματα καθε μερα.
 
  • Like
  • Love
Reactions: spyv and noni_papa


noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.935
3.155
34
Νέο Ψυχικό
παλι καλα που ηταν αυτο και οχι νεφρα! ολα καλα θα πανε, εχετε παρα πολλα χρονια μπροστα σας να τα περασετε χαρουμενα.
ευχαριστουμε παρα πολυ για τις πληροφοριες, εκτιμαω πολυ να μαθαινω καινουργια πραγματα καθε μερα.
Ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές!! :love:

Όσο για τις πληροφορίες, για αυτό είναι το φόρουμ - για να μοιραζόμαστε εμπειρίες και γνώσεις :D
 


noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.935
3.155
34
Νέο Ψυχικό
Σύντομο update. Η μικρή τα πάει πάρα πολύ καλά. Δεν ξέρω αν είναι ιδέα μου, αλλά νομίζω έχει μειωθεί το μάδημα και έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ τα κόπρανα σε σχέση με πριν τη διάγνωση. Για το δεύτερο, πιστεύω όλο και περισσότερο ότι οι συχνές και κυρίως επίμονες κολίτιδές της ήταν προσύμπτωμα.

Πληροφορία έξτρα για το florinef. Πολλοί σκύλοι φαίνεται ότι με το florinef συνεχίζουν να έχουν χαμηλό νάτριο για αυτό και είναι απαραίτητη η προσθήκη αλατιού στο φαγητό, σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου πάντα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι κυρίως ο έλεγχος του καλίου μιας και συνδέεται με τη λειτουργία της καρδιάς.
 


Ηρώ1312

New Member
2 Νοεμβρίου 2022
2
2
35
Καλησπέρα, η σκυλίτσα μου, 5 ετών, διαγνώστηκε με Άντισον πριν 2 μήνες περίπου. Κόντεψα να τη χάσω, γιατί 4 γιατροί δεν έβρισκαν τι έχει. Από 35κ, έφτασε 22. Με τα πολλά βρήκα γιατρό , έβγαλε διάγνωση, ξεκινήσαμε αγωγή (cortineff) έχουμε προσαρμόσει τη δόση σε 1,5 το πρωί κ 1,5 το βράδυ.
Η ζωή μου έχει γίνει πολύ δύσκολη (πάσχω από αγχώδεις διαταραχές) και κάθε λίγο που η Κάλι δεν τρώει, παθαίνω πανικό. Ο γιατρός είχε πει πως δεν χρειάζεται να κάνουμε ακόμα καινούριες εξετάσεις, μόνο αν δω κάτι σοβαρό.. από μόνη της είναι πολύ δύσκολο κ ιδιότροπο πλάσμα, όσο ήταν άρρωστη την ταιζα σπιτικό (ενώ πάντα δίνω ξηρά στα ζώα μου) κ στη συνέχεια της ανακατεβα τη ξηρά με κονσερβα. Θα φάει για 4 μέρες με όρεξη, και μετά ξανασταματαει. Αν αυξήσουμε τη δόση,έστω κ μισό, απλά ουρεί πάρα πολύ κ δεν μπορεί να κρατηθεί..
Έκανα λάθη, την έπαιρνα μαζί βόλτες, τρόμαξε σε κάποια φάση, αλλά δεν παρατήρησα καμία ακραία αλλαγή από αυτές που ήδη έχει..
Δυσκολεύομαι πολύ επίσης να βρω τα χάπια.
Γενικά κ από πλευράς μου υπάρχει τεράστιο άγχος που δε μπορώ να διαχειριστώ για να μην το περνάω κ σε αυτήν..
Διάβασα ότι οι τροφές για πάσχοντες Άντισον θα πρέπει να περιλαμβάνει νάτριο, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, με μικρά, συχνά γεύματα.. έχω ξεκινήσει Μπελκάντο, ο γιατρός μας είπε ναι, αλλά αυτή πάλι δεν τρελαίνεται.. τρώει σαν απλά επειδή πρέπει να μείνει ζωντανή.. μου λείπει πολύ να δω το σκυλί μου να τρώει με όρεξη..
Κάποια τροφή έχετε να προτείνετε; Βάζω κονσέρβα Μπελκάντο επίσης, βάζω κ κατά διαστήματα ενισχυτικά γεύσης επίσης Μπελκάντο.. τα ίδια... Γενικά είμαι λίγο απελπισμένη παρόλο που έχω ανακουφιστεί με τη διάγνωση...
Ευχαριστώ κ συγνώμη για το σεντόνι...
 
  • Like
Reactions: noni_papa


noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.935
3.155
34
Νέο Ψυχικό
Καλησπέρα, η σκυλίτσα μου, 5 ετών, διαγνώστηκε με Άντισον πριν 2 μήνες περίπου. Κόντεψα να τη χάσω, γιατί 4 γιατροί δεν έβρισκαν τι έχει. Από 35κ, έφτασε 22. Με τα πολλά βρήκα γιατρό , έβγαλε διάγνωση, ξεκινήσαμε αγωγή (cortineff) έχουμε προσαρμόσει τη δόση σε 1,5 το πρωί κ 1,5 το βράδυ.
Η ζωή μου έχει γίνει πολύ δύσκολη (πάσχω από αγχώδεις διαταραχές) και κάθε λίγο που η Κάλι δεν τρώει, παθαίνω πανικό. Ο γιατρός είχε πει πως δεν χρειάζεται να κάνουμε ακόμα καινούριες εξετάσεις, μόνο αν δω κάτι σοβαρό.. από μόνη της είναι πολύ δύσκολο κ ιδιότροπο πλάσμα, όσο ήταν άρρωστη την ταιζα σπιτικό (ενώ πάντα δίνω ξηρά στα ζώα μου) κ στη συνέχεια της ανακατεβα τη ξηρά με κονσερβα. Θα φάει για 4 μέρες με όρεξη, και μετά ξανασταματαει. Αν αυξήσουμε τη δόση,έστω κ μισό, απλά ουρεί πάρα πολύ κ δεν μπορεί να κρατηθεί..
Έκανα λάθη, την έπαιρνα μαζί βόλτες, τρόμαξε σε κάποια φάση, αλλά δεν παρατήρησα καμία ακραία αλλαγή από αυτές που ήδη έχει..
Δυσκολεύομαι πολύ επίσης να βρω τα χάπια.
Γενικά κ από πλευράς μου υπάρχει τεράστιο άγχος που δε μπορώ να διαχειριστώ για να μην το περνάω κ σε αυτήν..
Διάβασα ότι οι τροφές για πάσχοντες Άντισον θα πρέπει να περιλαμβάνει νάτριο, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, με μικρά, συχνά γεύματα.. έχω ξεκινήσει Μπελκάντο, ο γιατρός μας είπε ναι, αλλά αυτή πάλι δεν τρελαίνεται.. τρώει σαν απλά επειδή πρέπει να μείνει ζωντανή.. μου λείπει πολύ να δω το σκυλί μου να τρώει με όρεξη..
Κάποια τροφή έχετε να προτείνετε; Βάζω κονσέρβα Μπελκάντο επίσης, βάζω κ κατά διαστήματα ενισχυτικά γεύσης επίσης Μπελκάντο.. τα ίδια... Γενικά είμαι λίγο απελπισμένη παρόλο που έχω ανακουφιστεί με τη διάγνωση...
Ευχαριστώ κ συγνώμη για το σεντόνι...
Καλησπέρα! Αρχικά να πω ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθεις έτσι. Όταν το είχε πάθει η δικιά μου ήμουν συνέχεια μέσα στην τσίτα. Ας τα πάρουμε ένα ένα. Η κρίση Άντισον είναι πολύ ισχυρό στρες για τον οργανισμό. Να φανταστώ ότι εφόσον παίρνει cortineff, έχει διαγνωστεί με τυπικό Addison. Δύο ερωτήσεις πάνω σε αυτό: πώς έγινε η διάγνωση; Κανονικά γίνεται με εξέταση ACTH. επίσης, μήπως έχετε τις εξετάσεις της όταν έγινε η διάγνωση; είχαν ελεγχθεί ηλεκτρολύτες; Θα πρότεινα, και να έχουν ελεγχθεί προ 2 μήνων, να τους ξαναδείτε. Κανονικά τους πρώτους μήνες καλό είναι να γίνεται μια φορά το μήνα τουλάχιστον, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι παίρνει κατάλληλη δόση φαρμάκων. 1,5 χάπι το πρωί και 1,5 το βράδυ ίσως να μην είναι αρκετό (κανονικά είναι ένα χάπι ανά 5 κιλά).

Για τα cortineff που πλέον είναι δυστυχώς δυσεύρετα. Συζητείστε με τον κτηνίατρο να ξεκινήσετε ενέσιμη αγωγή μια φορά το μήνα περίπου. Το zycortal εισάγεται πλέον στην Ελλάδα (είναι το ενέσιμο) και οι υπάλληλοι της εταιρείας είναι εξαιρετικά βοηθητικοί σε πληροφορίες για τη δόση. Υπάρχουν άφθονες πληροφορίες στο διαδίκτυο (και στις ομάδες που έχω παραθέσει) σχετικά με την ένεση. Να έχετε υπόψη σας ότι η πρώτη δόση πάει με τα κιλά. Από εκεί και μετά ρυθμίζεται ανάλογα με τους ηλεκτρολύτες μέχρι να επιτευχθεί η ιδανική. Επίσης, αν με το καλό ξεκινήσει την ένεση, να έχετε υπόψη σας ότι θα πρέπει να παίρνει και μια μικρή δόση prezolon καθημερινά.

Για το φαγητό. Δώστε του χρόνο (εφόσον οι ηλεκτρολύτες είναι καλά). Να του δίνετε ό,τι θέλει αυτή τη στιγμή, ακόμα και μαγειρευτό, μέχρι να πάρει τα πάνω του. Οι σκύλοι με Addison δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη απαίτηση στο φαγητό. Μόνο να μην έχει πολύ κάλιο (πχ όχι μπανάνες). Επομένως μην αγχώνεστε να κοιτάτε ετικέτες κλπ.

Τέλος, σχετικά με το άγχος, καλό είναι μέχρι να το ξεπεράσει τελείως (η αντισονιακή κρίση είναι πολύ σοβαρή και καταπονεί πολύ τον οργανισμό) να κάνετε μικρές βόλτες, μακριά από στρεσογόνες καταστάσεις. Αν ξέρετε ότι θα βρεθεί σε στρεσογόνο κατάσταση στο μέλλον (πχ βεγγαλικά, ταξίδι κλπ) συστήνεται να δίνεται λίγο prezolon για ενίσχυση της κορτιζόλης προκειμένου να διαχειριστεί ο σκύλος το άγχος.

Επειδή ήμουν ακριβώς στη θέση σας, καταλαβαίνω απόλυτα πώς νιώθετε. Αλλά θέλω να σας πω από την εμπειρία μου και από αυτή άλλων ανθρώπων με σκύλους που έχουν Addison ότι, άπαξ και βρεθεί η δόση κλπ, είναι μια απόλυτα διαχειρίσιμη περίπτωση!

Ό,τι άλλο χρειαστείτε είμαι στη διάθεσή σας! (είτε μέσω φόρουμ είτε φεισμπουκ και αν θέλετε να μιλήσουμε τηλεφωνικά πείτε μου!)
 


Ηρώ1312

New Member
2 Νοεμβρίου 2022
2
2
35
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση ανταπόκριση.. ας τα πάρω απ' την αρχή. Μετά από αιματολογικές σε άλλους γιατρούς, ανέλαβε αυτός, είδε απλά τις εξετάσεις λέει "ααα, ύποπτο αντισον" επαναλαμβάνει εξετάσεις, νομίζω κάνει κ ηλεκτρολύτες, που τις πήραμε την επόμενη, μας ξεκινάει κατευθείαν χάπια και την επόμενη γίνεται η διάγνωση. Αλήθεια δεν θυμάμαι καθόλου αν είναι τυπικό η άτυπο Άντισον. Από τότε μόνο στο τηλ μιλάω με τον γιατρό. Δεν την έχω ξαναπάει για εξετάσεις. Τώρα κλείνουμε 2 μήνες.
Έπαιρνε κ prezolon για μια εβδομάδα νομίζω όχι παραπάνω. Τώρα το έχουμε σταματήσει.
Έχει πάρει κιλά, από 38 που ήταν είχε πέσει στα 25 περίπου, κ τώρα έχει ανέβει στα 32.
Γενικά έχω ξεκινήσει κ την γυμνάζω κ ο κτηνίατρος είπε πως καλά κάνω. Δεν ξέρω όμως τι είναι στρεσογόνο για αυτήν. Θα μπορούσε πχ να είναι ένα σκυλί που θα γαυγισει στο δρόμο; Ένας κάδος που μπορεί να τη τρομάξει; Όλα αυτά πως να τα αποφύγω? Είναι μεγαλόσωμη, χρειάζεται περπάτημα. Και έχω άλλο ένα σκυλάκι στο σπίτι, συν 2 γάτες... Πώς να περιορίσω τους στρεσογόνους παράγοντες μου φαίνεται τρελό...
Όσο για το φαγητό της, λείπω 10 ώρες από το σπίτι πλέον, δεν μαγειρεύω καλά καλά για μένα, αν ξεκινήσω το μαγειρευτό θα διαταραχθεί όλη η ισορροπία του σπιτιού κ για τα υπόλοιπα.. δεν γίνεται σε καμιά περίπτωση...
Και για να σας προλάβω, ξέρω τι σημαίνει να έχεις ένα τόσο μεγάλο σκυλί σε ένα διαμέρισμα. Θα σας πω μόνο ότι τη Κάλι το πήρα για φιλοξενία, κ όλοι εξαφανίστηκαν... Τη συνέχεια την καταλαβαίνετε...
 
Last edited:
  • Like
Reactions: noni_papa


noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.935
3.155
34
Νέο Ψυχικό
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση ανταπόκριση.. ας τα πάρω απ' την αρχή. Μετά από αιματολογικές σε άλλους γιατρούς, ανέλαβε αυτός, είδε απλά τις εξετάσεις λέει "ααα, ύποπτο αντισον" επαναλαμβάνει εξετάσεις, νομίζω κάνει κ ηλεκτρολύτες, που τις πήραμε την επόμενη, μας ξεκινάει κατευθείαν χάπια και την επόμενη γίνεται η διάγνωση. Αλήθεια δεν θυμάμαι καθόλου αν είναι τυπικό η άτυπο Άντισον. Από τότε μόνο στο τηλ μιλάω με τον γιατρό. Δεν την έχω ξαναπάει για εξετάσεις. Τώρα κλείνουμε 2 μήνες.
Έπαιρνε κ prezolon για μια εβδομάδα νομίζω όχι παραπάνω. Τώρα το έχουμε σταματήσει.
Έχει πάρει κιλά, από 38 που ήταν είχε πέσει στα 25 περίπου, κ τώρα έχει ανέβει στα 32.
Γενικά έχω ξεκινήσει κ την γυμνάζω κ ο κτηνίατρος είπε πως καλά κάνω. Δεν ξέρω όμως τι είναι στρεσογόνο για αυτήν. Θα μπορούσε πχ να είναι ένα σκυλί που θα γαυγισει στο δρόμο; Ένας κάδος που μπορεί να τη τρομάξει; Όλα αυτά πως να τα αποφύγω? Είναι μεγαλόσωμη, χρειάζεται περπάτημα. Και έχω άλλο ένα σκυλάκι στο σπίτι, συν 2 γάτες... Πώς να περιορίσω τους στρεσογόνους παράγοντες μου φαίνεται τρελό...
Όσο για το φαγητό της, λείπω 10 ώρες από το σπίτι πλέον, δεν μαγειρεύω καλά καλά για μένα, αν ξεκινήσω το μαγειρευτό θα διαταραχθεί όλη η ισορροπία του σπιτιού κ για τα υπόλοιπα.. δεν γίνεται σε καμιά περίπτωση...
Και για να σας προλάβω, ξέρω τι σημαίνει να έχεις ένα τόσο μεγάλο σκυλί σε ένα διαμέρισμα. Θα σας πω μόνο ότι τη Κάλι το πήρα για φιλοξενία, κ όλοι εξαφανίστηκαν... Τη συνέχεια την καταλαβαίνετε...
Καλησπέρα και πάλι!
Προσωπικά θα ζητούσα από το γιατρό να μου στείλει ό,τι εξετάσεις έχει κάνει. Καλό είναι, ειδικά για σκύλους με άντισον αλλά και γενικά, να κρατάμε και προσωπικό μας αρχείο σε περίπτωση που χρειαστεί. Και θα ζητούσα σίγουρα να μάθω τις τιμές ηλεκτρολυτών όταν έγινε η διάγνωση. Και, προσωπικά πάντα, θα ζητούσα να κάνουμε μια επαναληπτική εξέταση μόνο ηλεκτρολυτών για να δω αν τα χάπια/αγωγή που παίρνει κάνουν τη δουλειά τους ή αν χρειάζεται κάποια αλλαγή. Το πρεζολόν είναι λογικό να το σταματήσατε μιας και τα cortineff όταν μεταβολίζονται ένα κομμάτι τους μεταβολίζεται σε κορτιζόλη. Για αυτό ανέφερα την αναγκαιότητα του πρεζολόν αν ξεκινήσετε ενέσιμη αγωγή αντί για χάπια (η ενέσιμη δεν μεταβολίζει κανένα μέρος της σε κορτιζόνη).
Είναι πολύ θετικό που έχει πάρει βάρος. Για το φαγητό, μην κοιτάτε ταμπέλες. Ας τρώει τώρα ΄ποια κονσέρβα/ξηρά της αρέσει.
Για τη γυμναστική. Θα συμβούλευα χαλαρή γυμναστική στην αρχή. Σιγά σιγά θα γυρίσει στην ένταση της γυμναστικής που είχε πριν :) Για το στρες, το Άντισον δεν κάνει ένα σκύλο φοβικό κλπ. Με λίγα λόγια, ένας κάδος δεν θα τη ρίξει σε κρίση. Ούτε ένα γάβγισμα. Ένα μεγάλο ταξίδι όμως πχ με το αυτοκίνητο είναι στρεσογόνο/κουραστικό. Αν ο σκύλος φοβάται τα βεγγαλικά, τότε τα Χριστούγεννα δίνουμε ένα μπουστ με λίγο πρεζολόν κλπ. Ό,τι τη στρέσαρε/φόβιζε και πριν θα τη φοβίζει και τώρα αυτό δεν αλλάζει. Το μπουστ με πρεζολόν χρειάζεται σε περιόδους που ξέρουμε ότι ο σκύλος θα αγχωθεί/τρομάξει/κουραστεί πολύ. Πχ η δικιά μου ΤΡΕΜΕΙ τα βεγγαλικά. Τον προηγούμενο μήνα κάπου έκαναν πάρτυ, είχαμε βγει για βόλτα και ξαφνικά άρχισαν να πέφτουν βροχή βεγγαλικά. Φυσικά η δικιά μου έτρεμε. Όταν γυρίσαμε της έδωσα 1/4 πρεζολόν για να είμαι σίγουρη. Πριν από 2 εβδομάδες πήγαμε road trip. Το αυτοκίνητο και η εκδρομή δεν την αγχώνουν ΑΛΛΑ μια μεγάλη διαδρομή 8 ωρών κουράζει τον κάθε σκύλο. Η κούραση είναι πηγή στρες/πίεσης για τον οργανισμό. Οπότε και σε μια τέτοια περίπτωση χρειάζεται μπουστάρισμα με πρεζολόν. Απ΄ την άλλη η δική μου μισεί σχεδόν ό,τι περπατάει και ανήκει στο σκυλίσιο είδος. Αν δεν την προλάβω να την βάλω στο κάτσε για να είναι η προσοχή της μόνο σε μένα, φυσικά γίνεται χαμούλης. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπουστάρω, δεν χρειάζεται, δεν είναι κάτι τραγικό.
Για μένα προσωπικά, και ανεξάρτητα από την όρεξη της, θα έδινα βάση σε επανάληψη εξετάσεων ηλεκτρολυτών. Μόνο έτσι μπορείτε να δείτε, και εσείς και ο κτηνίατρος, αν δουλεύει η αγωγή. Οι τριμηνιαίες/τετραμηνίες εξετάσεις θα έρθουν αφού έχετε βεβαιωθεί σε βάθος μισού χρόνου πχ ότι η δόση είναι εντάξει και οι τιμές σταθερές. Και αν δεν συμφωνεί ή θα το απαιτούσα ή θα έψαχνα άλλο κτηνίατρο. Ίσως αν μας πείτε περιοχή να μπορούμε να προτείνουμε κάποιον. Και επίσης προσπαθήστε να μάθετε πόσο ήταν το κάλιο και το νάτριο (= ηλεκτρολύτες) όταν έγινε η διάγνωση. Παραμένω εννοείται στη διάθεσή σας για όποια παραπάνω συμβουλή/γνώμη!
 


takis_7

New Member
17 Ιανουαρίου 2024
2
0
37
Καλησπέρα σας η μικρή μου διαγνώστηκε με Addison πριν λίγες μέρες. Όλα ξεκίνησαν πριν ενάμιση μήνα περίπου όταν έκανα μετάβαση σε barf, ο λόγος που πήρα την απόφαση ήταν το ότι γενικά δν έτρωγε με ευχάριστη την κροκετα, είχε μειωμένη ενέργεια κ τριχόπτωση! Μετά από 5 μέρες περίπου από την έναρξη της barf παρουσίασε ακράτεια, πολυουρια κ πολυδιψια! Επισκέφθηκα τον κτηνίατρο έγιναν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις βιοχημικές, γενική και υπέρηχος ουροδόχου ολα τέλεια! Μου είπε ότι πιθανόν να είναι λόγο τις στείρωσης η λόγο κάποιου βοτάνου που έχει η barf κ επηρεάζει τα οιστρογόνα της! Δεν έκανα απολύτως τίποτα συνέχισα με barf και μετά από 3 μέρες το ξεπέρασε μόνη της! 20 μέρες αργότερα παρατήρησα ενώ ήταν ξαπλωμένη (δεν κοιμόταν) έκανε μυϊκούς σπασμούς στο σώμα της, σαν ρίγος. Ανυσηχησα και την επόμενη μέρα επισκέφθηκα πάλι κτηνίατρο. Έγιναν πάλι εξετάσεις και βρέθηκε να έχει ανεβασμένα τα νεφρά (κρεατινίνη κ ουρία) Μας είπε ότι είναι λόγο της barf (περίεργο μέσα σε 20 μέρες τόση ζημιά) αλλαγή τροφής renal δεν τη ακουμπαγε κ συμπλήρωμα pronefra! Επειδή δν με έπεισε η συγκεκριμένη κτηνίατρος πήγα τις επόμενες μέρες σε άλλον! Πάλι εξετάσεις κλπ... Οι τιμές των νεφρών συνέχιζαν να ανεβαίνουν . Η διάγνωση της ήταν η αμυλοείδωση ή Addison. Την πηγαίνω την επόμενη μέρα να γίνει η εξέταση ACTH μια μέρα πριν τα Χριστούγεννα της βαράει κ μια κορτιζόνη μετά. Θα τα έστελνε Αθήνα και θα είχαμε τα αποτελέσματα την Παρασκευή ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ! Όπου ούτε ξέρω αν διατηρήθηκε σωστά το αίμα ούτε αν το είχε φυγοκεντρισει! Περνώ τηλ την Παρασκευή δν ήξερε ακόμα τα αποτελέσματα μου είπε θα με πάρει μόλις μάθει.(ακόμα περιμένω)Φεύγω λοιπόν και από αυτή πάω σε άλλον το σκυλί έχει χάσει τρία κιλά μέσα σε μια βδομάδα δν τρώει τίποτα. Πάλι εξετάσεις, ακτινογραφίες, υπέρηχο κλπ. Αρχίζουν όρο το σκυλί και τάισμα με σύριγγα, με τον όρο επερνε τα πάνω της! Κάνουμε πάλι εξέταση για Addison ενώ έχει περάσει μια βδομάδα από την ένεση της κορτιζόνης, ο μόνος γιατρός που έκανε εξέταση ηλεκτρολυτών (πριν την οροθεραπεια εννοείται)! Καλιο νάτριο χάλια οι τιμές στα νεφρά ακόμα πιο ανεβασμένα! Της κανει πάλι ένεση κορτιζόνης και ξεκινάμε θεραπεία cortineff κ prezolon 1,5 πρωί κ 1,5 το βράδυ κ 1 τη μέρα αντίστοιχα! Το prezolon μου είπε να το κόψω μετά από μια βδομάδα σταδιακά.Το σκυλί συνήλθε αμέσως έφτιαξε η όρεξη της πολύ γρήγορα! Ήρθαν κ τα αποτελέσματα κ το επιβεβαίωσαν καμία αλλαγή πριν με μετά το ACTH στη κορτιζόλη. Κάναμε εξετάσεις μετά από 15 μέρες οι εξετάσεις είναι τέλειες εκτός από τα ουδετεροφιλα όπου ήταν χαμηλά και μου είπε να συνεχίσω το prezolon 1/2 τη μέρα! Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι
1. αν κάποιος κάνει αγωγή με το zycortal ένεση, μιας και τα cortineff είναι δυσεύρετα και επίσης έχει αρκετές παρενέργειες πολυδιψια, πολυουρια, λαιμαργία και τριχόπτωση! Ο κτηνίατρος μου είπες πως με την ένεση θα είναι λιγότερες
2. Τι πρέπει να προσέξω όσο αφορά τη διατροφή της. Τώρα έτρωγε noma για να πάρει τα πάνω της ( αρκετά ακριβή 150 ευρώ το μήνα) ξεκίνησα να της μαγειρεύω πάλι μεγάλο το κόστος και δν ξέρω αν τρέφεται σωστά ( ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, ασβέστιο, φώσφορο,Ω λιπαρά κλπ) έχω διαβάσει αρκετά και κατέληξα πως θέλω γύρω στα 200 ευρώ το μήνα μαζί με τα συμπληρώματα! Στη barf φοβάμαι να γυρίσω μετα από αυτό που έγινε, όποτε αναγκαστικά θα γυρίσω πάλι σε κροκετα. Τι τροφή δίνεται εσείς κ αν υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες?
Συγνώμη για το κατεβατο☺
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.103
10.055
Athens
Καλωσήρθες και υπομονή με τα βάσανα.
Τι τροφή δίνεται εσείς κ αν υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες?
Συγνώμη για το κατεβατο☺
Κάπου κάποιος εδώ μέσα είχε αναρτήσει για κάποια κτηνίατρο στην Αττική που ασχολείται με διατροφή για ειδικές ανάγκες (π.χ. μαγειρευτό) αλλά δεν μπορώ να το βρω... βοήθεια κανείς?
 
  • Like
Reactions: takis_7


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.594
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3