Νόσος του Addison (Addison's disease)


noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.978
3.299
32
Νέο Ψυχικό
Καλησπέρα και από εδώ! Όπως ανέφερα στο θέμα μου, λόγω περιπέτειας υγείας που είχαμε με τη μικρή, σκέφτηκα να ανοίξω ένα σχετικό θέμα με το όλο στόρυ, πώς φτάσαμε στη διάγνωση και ειδικές πληροφορίες, σε περίπτωση που φανεί σε κάποιον χρήσιμο ή ενδιαφέρον! Το θέμα θα εμπλουτίζεται όσο μαθαίνω περισσότερο για τη νόσο!

Το θέμα μας ξεκίνησε 25 Ιουλίου όταν η Άμπυ έφαγε κάπως δύσκολα το μαγειρευτό της ημέρας (από το Φλεβάρη η διατροφή της είναι αποκλειστικά μαγειρευτό με συμπληρώματα, αυγό κλπ). Είπα, οκ τυχαίο θα είναι, μπορεί κάτι να είχε το κοτόπουλο. Δευτέρα 26 έφαγε οκ το πρωινό, όχι οκ το βραδυνό. Τρίτη 27 δεν ήθελε να φάει τίποτα. Αν έτρωγε ακόμα ξηρά, καθότι ήταν πολύ δύσκολη από μικρή, κατά πάσα πιθανότητα θα το είχα αγνοήσει και δεν θα είχα θορυβηθεί ακόμα. Αλλά με το μαγειρευτό χτύπησαν όλα τα καμπανάκια μου, μικρά και μεγάλα. Τη βούτηξα και πήγαμε αμέσως κτηνίατρο. Της πήραν αίμα και περιμέναμε τα αποτελέσματα τα οποία βγήκαν 3 μέρες μετά. Στο μεταξύ η μικρή κάτι ψιλοέτρωγε, κιμά κυρίως.

Και φτάνουμε στη μέρα των αποτελεσμάτων. Κρεατινίνη, ουρία και φώσφορος όλα αυξημένα. Τα υπόλοιπα μια χαρά (συμπεριλαμβανομένων καλαζάρ, λεπτοσπείρωσης κλπ), εκτός από ηλεκτρολύτες που, αν και ήταν φυσιολογικών πλαισίων, είχαν μια περίεργη κατεύθυνση. Η πρώτη εκτίμηση ήταν νεφρική ανεπάρκεια. Είπαμε να δώσουμε δεσμευτικό φωσφόρου και βλέπουμε. Τα αποτελέσματα τα έστειλα την ίδια μέρα στην κτηνίατρό μας στην Ελλάδα, την οποία και εμπιστεύομαι πάρα πολύ, για τη δική της εκτίμηση. Μας είπε να ζητήσουμε να γίνει άμεσα διερεύνηση για Addison. Έπρεπε όμως να περιμένουμε αναγκαστικά μέχρι Δευτέρα, λόγω Σαββατοκύριακου. Αμ δε. Μέσα στο ΣΚ, η Άμπυ είχε τεράστια κατάπτωση. Κυριακή πλέον δεν μπορούσε καλά-καλά να σηκωθεί (καλά για φαγητό δεν το συζητάμε). Δεν έχω φοβηθεί ποτέ τόσο πολύ στη ζωή μου.

Ευτυχώς υπήρχε κοντά μας εφημερεύουσα κλινική. Οπότε κάλεσα ταξί, την έχωσα μέσα και πήγαμε. Νέες εξετάσεις από την αρχή. Οι τιμές των νεφρών συνέχιζαν να είναι πάνω από το φυσιολογικό. Μόνο που είχαμε πλέον νέο εύρημα. Οι ηλεκτρολύτες της ήταν πλέον τελείως διαταραγμένοι. Νάτριο και χλωρίδιο πολύ πιο κάτω από το φυσιολογικό, κάλιο πολύ πιο πάνω. Η Άμπυ ήταν πλέον επισήμως ύποπτη για Addison. Ξεκινήσαμε άμεσα ενδοφλέβιους ορούς και παράλληλα της έκαναν το ειδικό διαγνωστικό τεστ και περιμέναμε αποτελέσματα, ευχόμενοι όλοι να βγει θετική στο Addison.

Τα αποτελέσματα βγήκαν Τετάρτη πρωί (μέχρι τότε συνεχίζαμε κανονικά ορούς). Ευτυχώς η διάγνωση για Addison ήταν θετική- η Άμπυ πλέον δεν παράγει καθόλου κορτιζόλη. Τα επινεφρίδιά της είναι πια τελείως κατεστραμμένα. Για να καταλάβετε, στο τεστ το κατώτερο φυσιολογικό όριο κορτιζόλης είναι 24.8 nmol/l. Η Άμπυ έχει κάτω από 2.8... Ξεκινήσαμε άμεσα θεραπεία με ενέσιμο στεροειδές, και κατόπιν καθημερινά χάπια (θα πω τα της αγωγής παρακάτω). Η Άμπυ, 10 μέρες μετά τη διάγνωσή της, είναι πια πάλι καλά. Έχει πάλι όρεξη και διάθεση για παιχνίδι, και εφόσον ακολουθεί την αγωγή της, θα είναι μια χαρά.

Πάμε τώρα λίγα λόγια για τη νόσο:
 


noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.978
3.299
32
Νέο Ψυχικό
Γενικά:

Η νόσος του Addison δεν ξέρουμε πού ακριβώς οφείλεται, αν και τείνουμε πλέον να το θεωρούμε αυτοάνοσο. Σε κάποια στιγμή της ζωής τους, σκύλοι που έχουν γενετική προδιάθεση* αρχίζουν να παρουσιάζουν προβλήματα στην παραγωγή κορτιζόλης και αλδοστερόνης (το τελευταίο όχι πάντα) και αρχίζουν να έχουν συμπτώματα όπως συχνές διάρροιες ή εμμένουσες κολίτιδες, αυξημένη πόση νερού και/ή ούρηση, ληθαργία και ανορεξία. Η νόσος του Addison θεωρείται ως ο μεγάλος μιμητής μιας και τα συμπτώματά της δεν είναι καθόλου ειδικά, θυμίζουν άλλες ασθένειες και για αυτό το λόγο μπορεί εύκολα να μη γίνει η σωστή διάγνωσή της.

*Όσον αφορά στις ράτσες, έχει βρεθεί ότι ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα: Standard Poodles, West Highland White Terriers, Great Danes, Bearded Collies, Portuguese Water Dogs, Nova Scotia Duck Tolling Retrievers και Soft Coated Wheaten Terriers. Εννοείται πως μπορεί να παρουσιαστεί και σε άλλες φυλές και φυσικά και σε πολύαιμα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διάγνωση γίνεται αφού ο σκύλος πέσει σε κρίση (όπως έγινε στην περίπτωση της Άμπυ), με μεγάλη κατάπτωση, ανορεξία, διάρροιες, χαμηλό παλμό κλπ. Το τεστ λέγεται ACTH τεστ ( adrenocorticotropic hormone). Αρχικά ο κτηνίατρος λαμβάνει αίμα από το σκύλο και εν συνεχεία του δίνει με ένεση μια τεχνητή ορμόνη (την ACTH). Μετά από μία με μιάμιση ώρα ξαναλαμβάνεται αίμα και στέλνεται στο εργαστήριο για εξέταση. Σε υγιείς σκύλους, υπάρχει αύξηση παραγωγής κορτιζόλης, ενώ σε σκύλους με Addison δεν παρατηρείται καμία τέτοια αύξηση. Το τεστ πρέπει να γίνει ΠΡΟΤΟΥ πάρει ο σκύλος οποιοδήποτε στεροειδές μιας και θα αλλοιώσει τα αποτελέσματα. Επίσης, δεν επαναλαμβάνεται άπαξ και γίνει η διάγνωση μιας και η καθημερινή θεραπεία που θα λαμβάνει εφεξής ο σκύλος-ασθενής θα δώσει ψευδή στοιχεία.

Σκύλοι που έχουν μόνο ελλιπή παραγωγή κορτιζόλης αλλά φυσιολογικούς ηλεκτρολύτες θεωρούνται ατυπικοί ασθενείς και τα επινεφρίδιά τους έχουν διατηρήσει κάποια λειτουργία. Σκύλοι και με θετικό ΑCTH τεστ και με το μοτίβο ηλεκτρολυτών της Άμπυ - ήτοι χαμηλότερο του φυσιολογικού νάτριο και χλωρίδιο και ανώτερο του κανονικού κάλιο - θεωρούνται τυπικοί ασθενείς και οι αδένες τους είναι πλέον τελείως κατεστραμμένοι. Ατυπικοί ασθενείς μπορούν να γίνουν τυπικοί, αλλά το αντίθετο όχι.
 


noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.978
3.299
32
Νέο Ψυχικό
Θεραπεία:

Όταν γίνει η διάγνωση, το πρώτο φάρμακο που συνήθως λαμβάνει ο σκύλος είναι ενέσιμο στεροειδές για να πάρει άμεσα κάποιες ορμόνες. Συνήθως οι οροί συνεχίζονται μέχρι να μπουν εντός ορίων οι ηλεκτρολύτες. Από εκεί και μετά, και ανάλογα με τη διάγνωση, ο σκύλος θα λαμβάνει αγωγή κάθε μέρα εφ' όρου ζωής. Οι ατυπικοί σκύλοι συνήθως χρειάζονται μόνο στεροειδές (πχ prezolon) ενώ οι τυπικοί θέλουν και στεροειδές και κάποιο αλατοκορτικοειδές. Το τελευταίο μπορεί να είναι είτε ενέσιμο (συνήθως στην Ευρώπη zycortal) μια μορφή το μήνα είτε σε μορφή χαπιού καθημερινά (florinef ή cortineff). Και οι δύο μορφές έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους και μπορούν να συζητηθούν με τον κτηνίατρο. Στην αρχή ο σκύλος παίρνει πλήρη δόση στεροειδούς μέχρι να ξεπεράσει πλήρως την κρίση και να επέλθει μια ισορροπία και μετά από κάποιο διάστημα μπορεί να επιχειρηθεί η σταδιακή μείωσή του. Σε περιπτώσεις που ξέρουμε ότι ο σκύλος θα βρεθεί σε συνθήκη στρες, πχ πυροτεχνήματα, ταξίδι, κτηνίατρος, χειρουργείο κλπ, και πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο η δόση μπορεί (και ίσως είναι καλό) να αυξηθεί για να αποφευχθεί το ρίσκο νέας κρίσης. Το στεροειδές, καθώς αντικαθιστά τη κορτιζόλη, καλό είναι να δίνεται με το πρωινό όταν ξυπνήσει ο σκύλος προκειμένου να ακολουθείται όσο γίνεται η φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού (που έχει peak παραγωγής κορτιζόλης όταν ξυπνάει).

Η δόση του αλατοκορτικοειδούς ξεκινάει συνήθως από μια βάση (για το florinef είναι ένα χάπι ανά 5 κιλά) και τα χάπια πρέπει να δίνονται τα μισά το πρωί και τα μισά το βράδυ (12 ώρες απόσταση περίπου). Στην αρχή οι ηλεκτρολύτες πρέπει να ελέγχονται ανά 2 βδομάδες για να υπάρχει η αντίστοιχη αυξομείωση στη δόση μέχρι να δούμε πόσο χρειάζεται ο σκύλος (στην ένεση οι ηλεκτρολύτες καλό είναι να τσεκάρονται και τη μέρα πριν την ένεση για να δούμε αν ο σκύλος χρειάζεται εκείνη τη μέρα τη δόση. Αν, πχ, το κάλιο είναι πολύ χαμηλό ίσως πρέπει να καθυστερήσει λίγο). Όταν επιτευχθεί η αναγκαία δόση οι ηλεκτρολύτες τσεκάρονται ανά 3μηνο και μετά μπορούμε και πιο αραιά. Όλα αυτά εφόσον δεν δούμε κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα στο μεταξύ φυσικά.

Για το πρώτο διάστημα-βδομάδες μετά την διάγνωση, ο σκύλος πρέπει να απέχει από έντονη δραστηριότητα και καταστάσεις που μπορεί να του προκαλέσουν στρες. Καλό είναι να πηγαίνει μόνο μικρές βόλτες του 20λεπτου, χωρίς τρέξιμο. Ο οργανισμός δεν θα είναι έτοιμος ακόμα να διαχειριστεί έντονη κούραση και στρες. Ακόμα και αν έχει γυρίσει η όρεξη και η ενέργεια, ο σκύλος είναι ακόμα υπό επίβλεψη. Όταν σταθεροποιηθούν οι ηλεκτρολύτες και η δόση και δώσει ο κτηνίατρος το οκ, ο σκύλος μπορεί να γυρίσει στις συνηθισμένες του δραστηριότητες.

Οι σκύλοι με Addison, εφόσον λαμβάνουν κανονικά τη θεραπεία τους, δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους άλλους σκύλους. Η νόσος αντιμετωπίζεται πλήρως και δεν θεωρείται ότι μειώνει το προσδόκιμο ζωής. Για αυτό και για την Άμπυ ευχόμασταν να είναι αυτό, και όχι τα νεφρά (Υ.Γ. οι τιμές των νεφρών της ήταν έτσι λόγω του addison και της κρίσης, θα φτιάξουν τώρα που ρυθμίζεται η νόσος της). Ούτε χρειάζεται να αλλάξει κάτι στη διατροφή τους (ίσως μόνο ο κτηνίατρος σας πει να προσθέτετε ελάχιστο αλάτι στο νερό ή στο φαγητό).

Χρήσιμες ιστοσελίδες/ομάδες στο FB
Για μένα η πιο χρήσιμη ιστοσελίδα που έχω βρει μέχρι στιγμής είναι η εξής:

Υπάρχει και αντίστοιχη σελίδα και ομάδα στο FB όπου τα μέλη είναι ελεύθερα να γράφουν στη γλώσσα τους:
Canine Addison's Resources & Education (CARE)

Αν έχω ξεχάσει κάτι ή αν θέλετε να ρωτήσετε κάτι, πείτε μου! Θα προσθέτω πληροφορίες όσο μαθαίνω και ψάχνω
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.195
379
Γλυφάδα
Πόσο χρονών είναι η Άμπι;

Ταλαιπωρία, και για τους δύο.
Κουράγιο και στους δύο. Τα νεύρα, ο θυμός και η λύπη πάντα είναι αυτά που νιώθουμε πάντα στην αρχή σε τέτοιες περιστάσεις. Όταν ξεπεράσουμε αυτό το στάδιο δεν έχουμε κάτι άλλο από το να συνεχίσουμε. Όποιος μένει πίσω χάνει το τρένο.
 


noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.978
3.299
32
Νέο Ψυχικό
Πόσο χρονών είναι η Άμπι;

Ταλαιπωρία, και για τους δύο.
Κουράγιο και στους δύο. Τα νεύρα, ο θυμός και η λύπη πάντα είναι αυτά που νιώθουμε πάντα στην αρχή σε τέτοιες περιστάσεις. Όταν ξεπεράσουμε αυτό το στάδιο δεν έχουμε κάτι άλλο από το να συνεχίσουμε. Όποιος μένει πίσω χάνει το τρένο.
Τον Οκτώβριο γίνεται 6, αλλά η νόσος δεν έχει συγκεκριμένη ηλικία που εμφανίζεται.
Άγχος μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα και να ξέρουμε τι αντιμετωπίζουμε είχαμε. Τώρα η θεραπεία της έχει πάρει το δρόμο της
 
  • Like
Reactions: mareco and Orjo


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.011
18.925
Αντε μωρέ το νταρντανοκορίτσι μας!
Περαστικά της και σιδερένια να είναι για πάρα πολλά χρόνια ακόμη :love:
Στην έκανε αυτή την λαχτάρα να ξέρεις, επειδή την πιέζεις για ανφάς φωτό :LOL:

Για πες εμπειρία επείγουσας νοσηλείας, εκεί στην ξενιτειά;
 
  • Love
Reactions: noni_papa


noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.978
3.299
32
Νέο Ψυχικό
Αντε μωρέ το νταρντανοκορίτσι μας!
Περαστικά της και σιδερένια να είναι για πάρα πολλά χρόνια ακόμη :love:
Στην έκανε αυτή την λαχτάρα να ξέρεις, επειδή την πιέζεις για ανφάς φωτό :LOL:

Για πες εμπειρία επείγουσας νοσηλείας, εκεί στην ξενιτειά;
Έπρεπε να το φανταστώ ότι τα φωτοσούτινγκ ήταν ο λόγος!!!!!
Ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές!! :love::love:

Δεν ήταν παραπάνω οι τιμές για την επείγουσα νοσηλεία της Κυριακής. Η μόνη διαφωνία που είχαμε στην αρχή είναι ότι μου έλεγαν να την αφήσω εκεί το πρωί για ορό και να πάω να την πάρω πιο μετά. Και εγώ να τους λέω παιδιά έχει τρομερό άγχος αποχωρισμού, είναι επικίνδυνο πριν λάβουμε διάγνωση. Και επέμεναν. Ε, την άφησα και μετά από λίγη ώρα με πήραν τηλέφωνο ότι εντέλει είχα δίκιο και έπρεπε να είμαι μαζί της για να μην αγχωθεί. 'Ηθελα να πω σωωωωωωώπα.. Κατά τα άλλα μια χαρά ήταν
 
  • Like
  • Haha
Reactions: mareco and Belvigo
noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.978
3.299
32
Νέο Ψυχικό
Πω πω τι περιπέτεια... Χαίρομαι που ακούω ότι τώρα είναι καλά πλέον. Σιδερένια!
Άσε...έχασα 10 χρόνια από τη ζωή μου. Την Κυριακή που την πήγα στα επείγοντα νόμιζα ότι θα την έχανα. Ευχαριστούμε για τις ευχές!
 
  • Like
Reactions: Berna


TheBestBoi

Well-Known Member
23 Μαϊου 2020
789
841
25
παλι καλα που ηταν αυτο και οχι νεφρα! ολα καλα θα πανε, εχετε παρα πολλα χρονια μπροστα σας να τα περασετε χαρουμενα.
ευχαριστουμε παρα πολυ για τις πληροφοριες, εκτιμαω πολυ να μαθαινω καινουργια πραγματα καθε μερα.
 
  • Like
  • Love
Reactions: spyv and noni_papa


noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.978
3.299
32
Νέο Ψυχικό
παλι καλα που ηταν αυτο και οχι νεφρα! ολα καλα θα πανε, εχετε παρα πολλα χρονια μπροστα σας να τα περασετε χαρουμενα.
ευχαριστουμε παρα πολυ για τις πληροφοριες, εκτιμαω πολυ να μαθαινω καινουργια πραγματα καθε μερα.
Ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές!! :love:

Όσο για τις πληροφορίες, για αυτό είναι το φόρουμ - για να μοιραζόμαστε εμπειρίες και γνώσεις :D
 


noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.978
3.299
32
Νέο Ψυχικό
Σύντομο update. Η μικρή τα πάει πάρα πολύ καλά. Δεν ξέρω αν είναι ιδέα μου, αλλά νομίζω έχει μειωθεί το μάδημα και έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ τα κόπρανα σε σχέση με πριν τη διάγνωση. Για το δεύτερο, πιστεύω όλο και περισσότερο ότι οι συχνές και κυρίως επίμονες κολίτιδές της ήταν προσύμπτωμα.

Πληροφορία έξτρα για το florinef. Πολλοί σκύλοι φαίνεται ότι με το florinef συνεχίζουν να έχουν χαμηλό νάτριο για αυτό και είναι απαραίτητη η προσθήκη αλατιού στο φαγητό, σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου πάντα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι κυρίως ο έλεγχος του καλίου μιας και συνδέεται με τη λειτουργία της καρδιάς.
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
32.418
Μηνύματα
889.225
Μέλη
19.253
Νεότερο μέλος
Belladria