Αγορά σκύλου - Απόδειξη

Dimi_21

Well-Known Member
5 Μαρτίου 2013
1.630
1.954
@ioanna a O Καραφυλιδης ηταν και ειναι ξεκαθαρος,μιλουσε για σκυλια ΠΟΥ εχουν προβλημα δυσπλασιας,χαλαροτητα κτλπ που ΕΙΝΑΙ δυσπλασια.
Μαλιστα επειδη εγινε παρεξηγηση το διευκρινησε οτι τα σκυλια ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ προβλημα ΔΕΝ θα εμφανησουν δυσπλασια.Δεν μπορεις να δημιουργησεις δυσπλασια αν ειναι σωστα τα ισχια και δεν υπαρχει χαλαροτητα.

vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
Συμφωνω απολυτως.
Το θεμα του Ε το εβαλα γιατι πρεπει και εδω να ξεπερασουμε την δυσπλασια.
Υπαρχουν χειροτερα..
Φαντασου ας πουμε μια κρυψορχια. Εκει χρειαζεσαι σιγουρα χειρουργειο.Ενα τσερυ αΐ οπωσδηποτε χειρουργειο. Αντιθετα σε μια δυσπλασια μπορεις να πας μεχρι τα γεραματα χωρις χειρουργειο!
Γιατι εχει λοιπον δαιμονοποιηθει η δυσπλασια?

Οποιος ηταν στο σεμιναριο με θεμα την δυσπλασια στην εκθεση των βελγικων στη Βαρυμπομπη θα ακουσαν απο τα χειλη του ειδικου κ.Καραφυλλιδη οτι ακομα δεν μπορουν να πιστοποιησουν την συναφεια της ασθενειας με την κληρονομικοτητα. Πιο πολυ σε στατιστικες στηριζονται και αυτες τους εχουν "κρεμασει" το τελευταιο διαστημα.
Παρολα αυτα εμεις θελουμε "εγγυηση δυσπλασιας" . Σιγουρα δεν μπορουμε να αποκλεισουμε το DNA αλλα γιατι να αποκλεισουμε το βαρος στην αναπτυξη? Γιατι να αποκλεισουμε τα γλυστερα εδαφη? Γιατι να αποκλεισουμε τις υπερβολικες βολτες?.... δεν εχει σταματημο το θεμα....
Αλλα λέει ο Καραφυλλίδης στα σεμινάρια αλλα γραφει στην σελίδα του ?

Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για τη δυσπλασία;
Η δυσπλασία του ισχίου είναι ένα κληρονομικό νόσημα, η εκδήλωση και η έκφανσή του όμως εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες (π.χ. η παχυσαρκία κατά την παιδική ηλικία έχει άμεση σχέση με την κλινική εκδήλωση της νόσου σε ένα ζώο με χαλαρότητα του ισχίου).

Σε αυτό το σημείο να αποσαφηνίσουμε κάποιους μύθους καθώς η δυσπλασία είναι ένα νόσημα το οποίο απασχολεί όλους τους ιδιοκτήτες των μεγαλόσωμων φυλών (εμφανίζεται όμως σε όλες τις φυλές ακόμα και στις γάτες). Κανένας περιβαλλοντικός παράγοντας ΟΥΤΕ η παχυσαρκία από μόνη της δεν μπορεί να δημιουργήσει δυσπλασία του ισχίου.

Αυτό που ισχύει όμως είναι ότι ένα ζώο με υπεύθυνο γονίδιο για την εμφάνιση δυσπλασίας, αν μεγάλωνε υπό σωστές συνθήκες (π.χ. χαμηλό-φυσιολογικό βάρος, μη ολισθηρό έδαφος) ενδεχομένως να μην έφτανε ποτέ σε κλινική εκδήλωση της νόσου (να κουτσαίνει). Άρα όσο ολισθηρό και να είναι ένα έδαφος και όσο παχύσαρκο να είναι το ζώο μας, μπορεί να επιβαρυνθεί πολύ από αυτά αλλά ΔΕΝ θα του δημιουργήσουμε δυσπλασία. Θα του προκαλέσουμε όμως επιδείνωση ή εμφάνιση των συμπτωμάτων της.
κλεμμένο απο εδω :
http://www.smallanimalsurgery.gr/index.php/blog/26-δυσπλασία-ισχίου

Όταν ψαχνόμουν για το σκύλο μου πηρα 5-6 γνώμες , ΚΑΝΕΝΑΣ κτηνίατρος , ούτε ο εκτροφέας μου δεν μου είπαν ότι η δυσπλασία είναι επίκτητη ΟΛΟΙ μου είπαν οτι ειναι κληρονομική και τα γλιστερά πατώματα κλπ κλπ απλώς μπορούν να επιβαρύνουν όχι να δημιουργήσουν.
Οτι λέει δηλαδή και ο κύριος Καραφυλλίδης .
Το ότι δεν ξερουν τι την προκαλεί και πως την κληρονομουν τα κουταβια δεν σημαινει οτι δεν ειναι κληρονομικη.

pouf

Well-Known Member
29 Απριλίου 2009
841
163
52
Ανοιξη,χειμωνας, καλοκαιρι
Οταν λες οτι το προβλημα χανετε πολυ πισω στο γεννεολογιο για μενα αυτο δεν ειναι αποδειξη. Οταν λες οτι τα γονιδια που εμπλεκονται ειναι πολλα χωρις να τα εχεις βρει δεν ειναι αποδειξη. Αποδειξη ειναι π.χ. κανω τεστ και βρισκω οτι αν ζευγαρωσω αυτα τα 2 σκυλια εχω 25% πιθανοτητες να εχω απογονο με κυστηνουρια γιατι το συγκεκριμενο γονιδιο που προκαλει κυστηνουρια το εχω βρει! Εγω ετσι το βλεπω το θεμα..

Σχετικα με το θεμα του εδαφος σε πολλες συζητησεις που ειχα με αλλους εκτροφεις μου εχουν τονισει οτι δεν εχουν το παραμικρο προβλημα δυσπλασια με κουταβια αδυνατα που δεν πατανε πλακακια και αλλα γλυστερα εδαφη και δεν ασκουνται εντονα. Αυτη ακριβως ειναι και η προσωπικη μου εμπειρια. Δεν μπορω να πιστεψω οτι κανενα απο τα 15 σκυλια που εχουν περασει απο τα χερια δεν εχει δυσπλασια, δεν μπορει να ειμαι τοσο τυχερος!

• Like
Reactions: east49

vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
Συμφωνω απολυτως.
Το θεμα του Ε το εβαλα γιατι πρεπει και εδω να ξεπερασουμε την δυσπλασια.
Υπαρχουν χειροτερα..
Φαντασου ας πουμε μια κρυψορχια. Εκει χρειαζεσαι σιγουρα χειρουργειο.Ενα τσερυ αΐ οπωσδηποτε χειρουργειο. Αντιθετα σε μια δυσπλασια μπορεις να πας μεχρι τα γεραματα χωρις χειρουργειο!
Γιατι εχει λοιπον δαιμονοποιηθει η δυσπλασια?

Οποιος ηταν στο σεμιναριο με θεμα την δυσπλασια στην εκθεση των βελγικων στη Βαρυμπομπη θα ακουσαν απο τα χειλη του ειδικου κ.Καραφυλλιδη οτι ακομα δεν μπορουν να πιστοποιησουν την συναφεια της ασθενειας με την κληρονομικοτητα. Πιο πολυ σε στατιστικες στηριζονται και αυτες τους εχουν "κρεμασει" το τελευταιο διαστημα.
Παρολα αυτα εμεις θελουμε "εγγυηση δυσπλασιας" . Σιγουρα δεν μπορουμε να αποκλεισουμε το DNA αλλα γιατι να αποκλεισουμε το βαρος στην αναπτυξη? Γιατι να αποκλεισουμε τα γλυστερα εδαφη? Γιατι να αποκλεισουμε τις υπερβολικες βολτες?.... δεν εχει σταματημο το θεμα....
Αλλα λέει ο Καραφυλλίδης στα σεμινάρια αλλα γραφει στην σελίδα του ?

Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για τη δυσπλασία;
Η δυσπλασία του ισχίου είναι ένα κληρονομικό νόσημα, η εκδήλωση και η έκφανσή του όμως εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες (π.χ. η παχυσαρκία κατά την παιδική ηλικία έχει άμεση σχέση με την κλινική εκδήλωση της νόσου σε ένα ζώο με χαλαρότητα του ισχίου).

Σε αυτό το σημείο να αποσαφηνίσουμε κάποιους μύθους καθώς η δυσπλασία είναι ένα νόσημα το οποίο απασχολεί όλους τους ιδιοκτήτες των μεγαλόσωμων φυλών (εμφανίζεται όμως σε όλες τις φυλές ακόμα και στις γάτες). Κανένας περιβαλλοντικός παράγοντας ΟΥΤΕ η παχυσαρκία από μόνη της δεν μπορεί να δημιουργήσει δυσπλασία του ισχίου.

Αυτό που ισχύει όμως είναι ότι ένα ζώο με υπεύθυνο γονίδιο για την εμφάνιση δυσπλασίας, αν μεγάλωνε υπό σωστές συνθήκες (π.χ. χαμηλό-φυσιολογικό βάρος, μη ολισθηρό έδαφος) ενδεχομένως να μην έφτανε ποτέ σε κλινική εκδήλωση της νόσου (να κουτσαίνει). Άρα όσο ολισθηρό και να είναι ένα έδαφος και όσο παχύσαρκο να είναι το ζώο μας, μπορεί να επιβαρυνθεί πολύ από αυτά αλλά ΔΕΝ θα του δημιουργήσουμε δυσπλασία. Θα του προκαλέσουμε όμως επιδείνωση ή εμφάνιση των συμπτωμάτων της.
κλεμμένο απο εδω :
http://www.smallanimalsurgery.gr/index.php/blog/26-δυσπλασία-ισχίου

Όταν ψαχνόμουν για το σκύλο μου πηρα 5-6 γνώμες , ΚΑΝΕΝΑΣ κτηνίατρος , ούτε ο εκτροφέας μου δεν μου είπαν ότι η δυσπλασία είναι επίκτητη ΟΛΟΙ μου είπαν οτι ειναι κληρονομική και τα γλιστερά πατώματα κλπ κλπ απλώς μπορούν να επιβαρύνουν όχι να δημιουργήσουν.
Οτι λέει δηλαδή και ο κύριος Καραφυλλίδης .
Το ότι δεν ξερουν τι την προκαλεί και πως την κληρονομουν τα κουταβια δεν σημαινει οτι δεν ειναι κληρονομικη.

pouf

Well-Known Member
29 Απριλίου 2009
841
163
52
Το τσερρυ άι είναι δαιμονοποιημένο. 'Οχι από τις φυλές που δεν τις αγγίζει. Ακόμα είναι πολύ συγκεκριμένοι όσοι πρεπει να κλαίνε για το τσερρυ άι. Ελπίζω να κλαίνε δηλαδή, όσο κλαίνε οι υπόλοιποι για την δυσπλασία.

Στην κρυψορχία κανεις μια επέμβαση και συνεχίζετε και οι δυο να απολαμβάνετε τη ζωή σας, καμία σχέση με τα προηγούμενα δύο.

Όσο για το συνέδριο...Αλλο πραγμα εγραψε ο κτηνιατρος δημόσια στο σάιτ του και άλλα μυστικά μοιράστηκε με εσας στο συνέδριο;
Μια χαρά πιστοποιημένη είναι η συνάφεια της δυσπλασίας με την κληρονομικότητα.
Αυτοί που μας κρεμάσανε είναι όσοι επιμένουν να μας στελνουν πλαστές ακτινογραφίες(μόνη σου το παραδεχτηκες τις προάλλες) και να περιμένουν οι υπόλοιποι να σπαζοκεφαλιάσουν και να βρουν τη λύση.

Όσο για τους περιβαλλοντικούς παράγοντες...Ποιος να αποκλείσει το βάρος στην ανάπτυξη; Ποιοί εκτρέφουν τα ζώα να φτάνουν 40 κιλά μεσα σε 2 χρόνια ; ΔΕΝ είναι ''περιβάλλον'' το βάρος της φυλής σου, είναι οι γενετικές προδιαγραφές της.
Εχεις κάποια στατιστική που να συνδεει αιτιολογικά την δημιουργία δυσπλασίας με τα πλακάκια; Μπορείς σε παρακαλώ να τη μοιραστείς;

ΥΓ. Είθισται όταν κάτι μοιαΖει να είναι ιδιοπαθές και να αφορά συγκεκριμένες συγκενικές ομάδες περισσότερο από άλλες , να λέμε οτι είναι γενετικής προέλευσης και όχι οτι θυμώσαν οι θεοί μαζί μας, μας μάτιασαν οι ζηλιάριδες κλπ
Οταν λες οτι το προβλημα χανετε πολυ πισω στο γεννεολογιο για μενα αυτο δεν ειναι αποδειξη. Οταν λες οτι τα γονιδια που εμπλεκονται ειναι πολλα χωρις να τα εχεις βρει δεν ειναι αποδειξη. Αποδειξη ειναι π.χ. κανω τεστ και βρισκω οτι αν ζευγαρωσω αυτα τα 2 σκυλια εχω 25% πιθανοτητες να εχω απογονο με κυστηνουρια γιατι το συγκεκριμενο γονιδιο που προκαλει κυστηνουρια το εχω βρει! Εγω ετσι το βλεπω το θεμα..

Σχετικα με το θεμα του εδαφος σε πολλες συζητησεις που ειχα με αλλους εκτροφεις μου εχουν τονισει οτι δεν εχουν το παραμικρο προβλημα δυσπλασια με κουταβια αδυνατα που δεν πατανε πλακακια και αλλα γλυστερα εδαφη και δεν ασκουνται εντονα. Αυτη ακριβως ειναι και η προσωπικη μου εμπειρια. Δεν μπορω να πιστεψω οτι κανενα απο τα 15 σκυλια που εχουν περασει απο τα χερια δεν εχει δυσπλασια, δεν μπορει να ειμαι τοσο τυχερος!

zenio

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2011
1.012
2.729
Δραμα
Και καλη επιτυχια σου ευχομαι, τα σπαει το νιουφι. :)
Δεν καταλαβα την απαντηση ομως, οποτε να το θεσω αλλιως. Εχεις κανει γεννα υπο την επωνυμια εκτροφειου και εχεις πουλησει κουταβια?

• Like
Reactions: pouf

joks

Well-Known Member
1 Μαϊου 2012
367
618
Επειδή από φορονομικα είμαι άσχετος, να ρωτήσω: αν στο συμφωνητικό αναγράφεται ότι ο νέος ιδιοκτήτης δίνει το τάδε ποσό ως συμμετοχή στα έξοδα εκτροφής του σκύλου που του δίνεται. Και μετά να επισυνάπτονται αποδείξεις από ακτίνες γονέων, τεστ κληρονομικών ασθενειών έξοδα γέννας κλπ.
Θα μπορούσε έτσι να είναι καλυμμένοι και οι δυο η πάλι έχει θέμα ο εκτροφέας για τα λεφτά που πηρε.?
Θα μπορούσε ο αγοραστής με ένα τέτοιο χαρτί να πει ότι ο σκύλος εμφάνισε πχ αταξία και εδώ έχω πληρώσει για τεστ αταξίας και να μπορεί να κινηθεί για απάτη?(βάζω μια περίπτωση εμφανούς ψέματος)

ioanna a

Well-Known Member
21 Ιανουαρίου 2014
2.264
3.098

Μισό λεπτάκι γιατί μπερδευτηκα...δηλαδή γνωρίζεις σκυλιά που δεν εχουν δυσπλασία μετα τα 5;

pouf

Well-Known Member
29 Απριλίου 2009
841
163
52
Και καλη επιτυχια σου ευχομαι, τα σπαει το νιουφι. :)
Δεν καταλαβα την απαντηση ομως, οποτε να το θεσω αλλιως. Εχεις κανει γεννα υπο την επωνυμια εκτροφειου και εχεις πουλησει κουταβια?
Το νιουφι της φωτο ειναι πλεον πανω απο 10 χρονων. Η πλακα ειναι οτι ειναι απο πετσοπ:D και δεν μου ειχαν δωσει ουτε αποδειξη :p
Καποιες γεννες εχω κανει...στην προσπαθεια ειμαστε...

• Like
Reactions: zenio

pouf

Well-Known Member
29 Απριλίου 2009
841
163
52
Μισό λεπτάκι γιατί μπερδευτηκα...δηλαδή γνωρίζεις σκυλιά που δεν εχουν δυσπλασία με τα 5;
Αυτο που πιστευω ειναι οτι οι αλλιωσεις ερχονται σιγουρα με τα χρονια. Δεν μπορει λοιπον ενα σκυλι 5-6 ετων να εχει ισχυα Α. Και αν υπαρχουν θα ειναι ελαχιστα. Γι αυτο και οι επισημες εξετασεις γινονται στους 12-18 μηνες

vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098

Τότε μάλλον είσαστε τυχερός και εσείς και οι άλλοι εκτροφεις που μιλάτε εκτός και αν δε έχετε καταλάβει καλά όπως δεν καταλάβατε και αυτό που είπε ο γιατρός στο σεμινάριο. Τώρα αν στα 15 σκυλιά σας δ εν είχατε κανένα πρόβλημα (και μπραβο σας ) είναι λογικό να πιστεύεται οτι η δυσπλασία δεν φέρνει κανένα πρόβλημα στην ποιότητα της ζωή του σκύλου και ότι οι ιδιοκτήτες το κάνουν μεγάλο θέμα αντι να λενε ευτυχως που δεν τους ετυχε καμμία κρυψορχια και τρεχουμε ια χειρουργεία :D
Αλλά υπάρχουν και αυτές οι περιπτωσεις που εσεις σαν τυχερος δεν της εχετε συναντησει αλλά ο σκύλος είναι έτσι 11 μηνών

δυσπλασία.jpg

και εκεί αξίζει λιγότερη απαξίωση του προβλήματος

vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
Δεν απαξιωνω κανενα προβλημα. Μην επιμενεις σ αυτη την αποψη. Το να αναφερω οτι αυτα υπαρχουν στη εκτροφη εσυ το θεωρεις απαξιωση. Δεν ειναι απαξιωση η αληθεια.
ξαναδιαβασε αυτα που γραφεις καλύτερα

• Like
Reactions: ioanna a

ioanna a

Well-Known Member
21 Ιανουαρίου 2014
2.264
3.098
Αυτο που πιστευω ειναι οτι οι αλλιωσεις ερχονται σιγουρα με τα χρονια. Δεν μπορει λοιπον ενα σκυλι 5-6 ετων να εχει ισχυα Α. Και αν υπαρχουν θα ειναι ελαχιστα. Γι αυτο και οι επισημες εξετασεις γινονται στους 12-18 μηνες
Λοιπόν...Δεν θέλω να αποξιώσω την προσωπική σου εμπειρία.
Μεχρι όμως να λάβεις συγκεκριμένο μηχανισμό γονιδίων και ρυθμισης αυτών...
Ίσως να ήταν υπέρ σου να προσπαθήσεις να επωφεληθείς απο τις συμβουλές κάποιου ειδικού. Κάτι έχουν να προσφέρουν και αυτοί και ας μην εχουν απόλυτες απαντήσεις.
Πέρα απο μια αναφορά που περιλάμβανε πάνω κάτω όσα αναφέρει στο σαιτ του, έγινε ιδιαίτερη κουβέντα για την αναγκαιότητα να γίνεται έλεγχος στα κουτάβια με την μέθοδο PennHIP.

Με την μέθοδο PennHIP , γίνεται πρόγνωση όσον αφορά την χαλαρότητα των ισχίων απο την ηλικία των 3,5 μηνών οπότε υπάρχει η δυνατότητα -σε μικρού η μεσαίου βαθμού χαλάρωση, με μια επέμβαση πολύ χαμηλού ρίσκου, να σταματήσει η εκφύλιση της άρθρωσης και ο σκύλος να έχει μια φυσιολογική ζωή. Εννοείται οτι ο σκύλος με θετικό PennHIP πρέπει να αποσύρεται απο την εκτροφή.

Η μέθοδος προσφέρει μια αποτελεσματική λύση στους ιδιοκτήτες που έχουν κουτάβια που παρουσιάζουν χαλαρότητα στα ισχία και ταυτόχρονα είναι μια πολύ αξιόπιστη μέθοδος ελέγχου των σκύλων που προορίζονται για αναπαραγωγή.
Η χρησιμότητα της έγκειται στο γεγονός ότι δίνει την δυνατότητα στους εκτροφείς να ελέγξουν και να αποκλείσουν απο το εκτροφικό τους πρόγραμμα, κουτάβια με θετικό PennHIP τα οποία ενδεχομένως σε ηλικία π.χ. 12 μηνών να παρουσίαζαν καθαρές ακτινογραφίες και αργότερα εξαιτίας της χαλαρότητας των ισχίων να ανέπτυσσαν οστεοαρθρίτιδα αλλάζοντας δραματικά την εικόνα και την βαθμολογία της ακτινογραφίας.
Εκτός και άν τα έβγαλε από το κεφάλι της η Ταρα , και αν πραγματι είναι τοσο διπρόσωπος αυτός ο κτηνιατρος.