Αδέσποτα. Ένας φαύλος κύκλος!!


ioanna a

Well-Known Member
21 Ιανουαρίου 2014
2.239
3.079
Οι κυνηγοί δεν ήθελαν τέτοια "μεταλλαγμένα" σκυλιά.
Δεν είναι ότι δεν τους τα έδιναν.
Δεν τα έπαιρναν και να τους τα χάριζαν. Τα θεωρούσαν άχρηστες απομιμήσεις των δικών τους σκύλων.
Τα σκυλιά ομως ήθελαν τους κυνηγούς; (και τις τακτικές που ακολουθούν για να βγάλουν τα δικά τους εξαιρετικά δείγματα; )

Νομίζω πως η Ηρώη(σόρρυ εγώ έτσι το διαβάζω το νικ σου, ασχετα με το πώς λες το σκυλί) χρησιμοποιεί την λέξη ''επαγγελματίας'' ως ισοδύναμη της ''ανθρωπος με επαγγελματισμό''.

Δεν θέλετε να αγοράσετε μια ψυχή-κατανοητό. Αλλά φαίνεται γελοίο αν απαιτείτε να σας χαρίσουν τον κόπο που κάποιοι επένδυσαν για να φτασει αυτήν η ψυχή αισίως στα χέρια σας. Και αυτή η λογική θα έπρεπε να εφαρμόζεται και ως ''adoption fee''
 
Last edited:


ioanna a

Well-Known Member
21 Ιανουαρίου 2014
2.239
3.079
Αυτό το βρίσκω εντελως μα εντελώς λάθος και είναι ο βασικότερος λόγος που οι περισσότερες φυλές πάνε από το κακό στο χειρότερο.
Οι καθαρόαιμοι σκύλοι έπρεπε να εκτρεφονται μόνο για να κάνουν την εργασία που είναι προορισμενοι και όχι ως σκύλοι συντροφιας.
Ο ρόλος του σκύλου συντροφιας ταιριαζει μια χαρά στα ημιαιμα.
Αν οι εκτροφείς ήταν σωστοί θα έπρεπε να μην καταστρέφουν τα χαρακτηριστικά της ράτσας ώστε να μπορούν να τα πουλούν ως πετ και γενικότερα αν κάποιος θέλει σκυλί τους ως πετ αντί να του πουλανε να τον παραπέμπουν στις φιλοζωικες.
Αν δεν κάνω λάθος και ο δικός σου σκύλος δεν κάνει κάποια εργασία. Του παρέχεις όμως επαρκείς δραστηριότητες ωστε να μήν χαραμίζει το μυαλό και το σώμα του. Δεν θα έλεγα οτι είναι σε άσχημη θέση.
Όμοια στροφή ας κάνουν όλες οι φυλές , και δεν θα θεωρώ οτι προδίδουν ετσι την ιστορία τους, εφόσον οι εκτροφείς διατηρήσουν αρκετά μεγάλη γενετική δεξαμενή(που δεν είναι παντα συνώνυμη του πολυάριθμου πληθυσμού). Οι ιστορικές/μυθικές ικανότητες θα σταματίσουν να εκφράζονται .Και καλά θα κάνουν , καθότι για να διατηρηθούν ακονισμένες οι εν λόγω ικανότητες στον πληθυσμό, πρέπει αυτός ο πληθυσμός να υποβάλλεται σε πολύ σκηρά κριτήρια, τα οποία δεν συνάδουν πάντα με τα στρανταρ ευζωίας που θελουμε σήμερα.

Συμφωνώ απόλυτα πως η ζήτηση σκύλων συντροφιάς(τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία) θα έπρεπε να καλύπτεται με ημίαιμους σκύλους. Και εδώ ερχόμαστε μάλλον σε αντίθεση με τον θεματοθέτη: Γινεται να συναντηθεί η ζήτηση με την προσφορά , αν δεν διαφημιστούν οι ημίαιμοι;Πόσω μάλλον σήμερα , που τα περισσότερα ημίαιμα είναι επιπλέον και αδέσποτα.

edit; Τί θέλουμε τελικά σ'αυτό το νήμα ; Κάνω προσπάθιες να αποδόσω το πιο φιλικό νόημα σε κάθε τί που γράφεται(μέρεςπου είναι), αλλά παιρνουμε παράλογη εξέλιξη. Γίνεται να μην διαφημίζονται τα αδέποτα, παράλληλα να μην πληρώνουμε , και επιπλέον να συντηρούμε κάθε ιστορικό χούγι των κυνηγών/κυνομάχων/αγροτών/αριστροκρατών ;
 
Last edited:
  • Like
Reactions: Kahlan


spyv

Well-Known Member
8 Αυγούστου 2011
2.559
5.971
Πειραιάς
Ενα θεμα που επανερχεται κατα καιρους, τι αγαπαμε τελικα στον καθαροαιμο σκυλο μας. Τι μενει που ειναι ιδιαιτερο και ξεχωριστό στη συγκεκριμενη (ολες εννοω, οχι τον σικελο ειδικα :)) φυλη αν αφαιρεσουμε το βασικο λογο για τον οποιο δημιουργηθηκε;
πιστευω οτι οταν σκεφτομαστε ολα τα αυτα που μας γοητευουν σε μια φυλη, ξεχναμε να σκεφτουμε ολα τα ασχημα που συνδεοντουσαν μαζι τους.
τα βιβλια δεν τα αναφερουν στα κατορθωματα τους... και αν πρεπει να διαλεξω αναμεσα στη διατηρηση των χαρακτηριστικων εκεινων που κανουν μια κυνηγετικη φυλη ξεχωριστη ή ιδιατερη στο κυνηγι και στη διατηρηση της ευζωιας των δειγματων της φυλης (καθως και της ζωης των υπολοιπων ζωων)..., τοτε για μενα to hell with it!
καλως ή κακως δεν μπορεις να εχεις το ενα χωρις το αλλο, οποτε ας εξομαλυνθουν τα χαρακτηριστικα εκεινα που κανει μια φυλη να ξεχωριζει απο τις αλλες. δε χαθηκε κι ο κοσμος!

για μενα δεν ειναι τοσο απλο οσο καμια φορα φανταζομαστε να χαθουν αυτα τα χαρακτηριστικα. ακομα και να μειωθει η ενταση τους, πιστευω οτι σχετικα ευκολα ή γρηγορα μπορουμε να τα επανακτησουμε. αυτη ειναι η αποψη μου.

τα ποιντερ θα συνεχισουν να ειναι μια ιδιαιτερη φυλη ακομα κι αν σταματησουν να κυνηγουν οι γονεις τους (pun intended).

υ. γ. μου ηταν πολυ δυσκολο να βρω μια απαντηση στον προβληματισμο σου :).
 
  • Like
Reactions: ioanna a


Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
θα συμφωνήσω απόλυτα με όσα ειπώθηκαν παραπάνω, αλλα ας μου επιτραπεί να κάνω δυο μικρές παρεμβάσεις.

1ον, δυστυχώς ή ευτυχώς, ο καιροί αλλάζουν και η ηθική αλλάζει επίσης. Οι κυνομαχίες όπως και πολλοί αν όχι οι περισσότεροι τρόποι κυνηγιού ήταν φυσιολογικά και δικαιολογημένα φαινόμενα πριν 100 χρόνια, δεν συμβαίνει όμως και τώρα το ίδιο. Η παιδική εργασία και η μη συμμετοχή γυναικων στις εκλογές π.χ. ήταν επίσης φυσιολογικά φαινόμενα τότε. Από κει και πέρα, σαφώς και θα υποστούν αλλαγές οι φυλές όπως κι εμείς οι ίδιοι. Ευτυχώς; Δυστυχώς; Δεν το γνωρίζουμε. Αλλά δεν νομίζω ότι ένα κυνηγόσκυλο που συνοδεύει το αφεντικό του στο βουνό και στο δάσος, και αν κυνηγάει κάτι, το κάνει μόνο για το δικό του έτσι θέλω, είναι λιγότερο αξιόλογο/λιγότερο ευτυχισμένο από ένα κυνηγόσκυλο που το πηγαινουν για κυνήγι μια φορά την εβδομάδα και τον υπόλοιπο χρόνο το έχουν παραμελημένο στην αυλή. Για να προσγειωθούμε λίγο, μπορούμε να διαβάσουμε π.χ. τα φόρουμ Ελλήνων κυνηγών και κάτι μου λέει οτι ΔΕΝ θα μας αρέσει αυτό που θα δούμε.

2ον, καλό θα ήταν να υιοθετηθούν ΟΛΑ τα αδέσποτα και δεν το λεω έτσι, κάτι έχω κάνει κι εγω σε αυτόν τον τομέα. Αλλά ευτυχώς δεν γίνεται να δίνονται τα καθαρόαιμα σκυλιά ΜΟΝΟ ως σκυλιά εργασίας (τα τσιουάουα π.χ. θα εξαφανιστουν τότε, και τι σας έφταιξαν; ) :)
 


Δημητρα_kme

Well-Known Member
4 Ιανουαρίου 2017
998
1.409
Επισης μπορουμε απλα να αποδεχτουμε οτι τα χρονια περνανε και οι αναγκες απλα αλλαξαν! Εδω χαθηκαν ολοκληρα επαγγελματα και κλαδοι! Οποτε αν παρουμε αυτο ως δεδομενο οι λυσεις θα ηταν δυο, ή να εξαφανιστουν οι φυλες γτ πλεον δεν μας προσφερουν αυτο για το οποιο φτιαχτηκαν, ή συνεχιζονται καθαρα για ιστορικους λογους αλλα και συντηρησης των χαρακτηριστικων (μη ξεχναμε οτι πισω απο καθε δουλεια που ειχε η καθε φυλη κρυβεται ενας ολοκληρος χαρακτηρας) οπου μπορει να μη χρησιμευουν πλεον στα προβατα αλλα στο agility για παραδειγμα.. (παντως ο ενζο για παρεα στην θαλασσα δεν κανει, οσες φορες κ να προσπαθησεις να κολυμπησεις, θα μπει μονο για να σε βγαλει εξω:LOL:)
 






ioanna a

Well-Known Member
21 Ιανουαρίου 2014
2.239
3.079
Αλλά ευτυχώς δεν γίνεται να δίνονται τα καθαρόαιμα σκυλιά ΜΟΝΟ ως σκυλιά εργασίας (τα τσιουάουα π.χ. θα εξαφανιστουν τότε, και τι σας έφταιξαν; ) :)
Μα η αρχική του εργασία αυτού δεν ήταν η συντροφιά;
Κατα τα άλλα είναι το αντίστροφο του τρομακτικού το να εξαφανίσουμε(σταματήσουμε να εκτρέφουμε) καποια συγκεκριμένη φυλή, ειδικά αν μαζί με την φυλή εξαφανίσουμε και τα χίλια μύρια προβλήματα υγείας που με στατιστική ακρίβεια ξερουμε οτι την ακολουθούν.

Δεν μας έφταιξαν , και ακριβώς για αυτό το λόγο θα έπρεπε να σταματήσουμε να εκτρεφουμε ορισμένα...
 


Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Μα η αρχική του εργασία αυτού δεν ήταν η συντροφιά;
η αρχική τους εργασία ήταν... να γίνονται φαγητό και να θυσιάζονται στις θεότητες των Αζτέκων
:(

UPD συμφωνώ ότι θα έπρεπε να σταματήσει η εκτροφή κάποιων φυλών ή έτσω να γίνει μια προσπαθεια να επαναφέρουν την αρχική τους μορφολογία και υγεία, δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο είναι εφικτό
 
Last edited:
  • Like
Reactions: ioanna a


ioanna a

Well-Known Member
21 Ιανουαρίου 2014
2.239
3.079
η αρχική τους εργασία ήταν... να γίνονται φαγητό και να θυσιάζονται στις θεότητες των Αζτέκων
:(
Όταν λένε τα χρησιμοποιούσαν για να τους ζεσταίνουν την κοιλιά , εννοούσαναπό μέσα αποκλειστικά και όχι και απέξω;:eek: Τα μπερδεψα με κάποιο άλλο;
Και γιατί δεν αυξαναν το μέγεθός τους οι ανεπρόκοποι ναχουν περισσότερο;
 
Last edited:
  • Like
Reactions: Eroe


Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Όταν λένε τα χρησιμοποιούσαν για να τους ζεσταίνουν την κοιλιά , εννοούσαναπό μέσα αποκλυστικά και όχι και απέξω;:eek: Τα μπερδεψα με κάποιο άλλο;
Και γιατί δεν αυξαναν το μέγεθός τους οι ανεπρόκοποι ναχουν περισσότερο;
ναι και αυτό για τις ζωντανές θερμάστρες ισχύει, αλλά τα έτρωγαν κιόλας, βλ. "...There are also sold rabbits, hares, deer, and little dogs [i.e., the chihuahua], which are raised for eating."
 
  • Like
Reactions: betty coltrane


betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
47
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Ουτως ή αλλως ο σκυλος εξυπηρετει παντα τις αναγκες του ανθρωπου. Αφου η αναγκη του πια ειναι η συντροφια, αυτο θα κανουν. Ακομα δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να ναι συγκεκριμενης ρατσας αλλα οκ. Δεδομενου οτι μιλαμε σε μεγαλο βαθμο για το κελυφος ενος σκυλου αφου ο χαρακτηρας τεινει να ειναι κοινος πανω κατω στα αστικα σκυλια.
 


Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Θα μπορούσα να το αναλύσω στεγνά και λογικά αλλά θα το θέσω αλλιώς.
Γιατί, απλά, τη φυλή την ερωτεύεσαι (και έναν συγκεκριμένο εκπρόσωπο της φυλής). Γιατί έτσι. Γιατί σου ταιριάζει. Γιατί έχετε καλή χημεία. Καποιος με ΓΠ, κάποιος με μαλτεζάκι. Εγώ με τον αφτιά μου. Και προς Θεού αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να ερωτευτείς ένα κοπράκι ή ότι το κοπράκι είναι χειρότερο/κατώτερο. Απλά, και τα 2 συμβαίνουν.
 


betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
47
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Οποτε μην απορουμε γιατι δεν σπαει ποτε ο φαυλος κυκλος.:)

Γιατι το ιδιο θα πει και ο αλλος που του αρεσει η οψη αλλα δεν θεωρει οτι πρεπει να σεβαστει καμια ιστορια ή χαραλτηριστικα αφου δεν το κανουν οι ιδιοι οι εκτροφεις.
 


Δημητρα_kme

Well-Known Member
4 Ιανουαρίου 2017
998
1.409
E κατσε οχι κ κοινος:LOL:. Αν θελαμε χαρακτηρα πανω κατω κοινο οντως τοτε δεν εχει κανενα νοημα να συνεχιστουν οι φυλες μονο κ μονο για την εξωτερικη εμφανιση. Εγω ξερω οτι θα ημουν ευτυχισμενη (και ο σκυλος δλδ) με ενα σκυλι μετριας η χαμηλης ενεργειας! Σιγουρα θα εκανα τα παντα για τον οποιοδηποτε σκυλο οτι καλυτερο μπορουσα! Απλα λεω με τι θα ημουν κ εγω καλα! Οποτε με αυτο ως σκεψη, ή θα εκανα ερευνα σε ολες τις φιλοζωικες ψαχνοταν καθαρα για ενηλικο με φτασμενο χαρακτηρα ή συγκεκριμενες φυλες ειδικα αν το ηθελα κ απο κουταβι..
 
  • Like
Reactions: Eroe




Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Αν εμβαθύνουμε λίγο παραπάνω, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους ανθρωπους και με τις σχέσεις ανάμεσά τους; Πόσα ζευγάρια χωρίζουν καθαρά από την έλλειψη αλληλοσεβασμού; Πόσα παιδιά εγκαταλείπονται επειδή οι γονείς τους δεν είχαν σκεφτεί ότι μπορούν απλά να αγοράσουν προφυλακτικά;
ο σεβασμός και η ευθύνη γενικά βρίσκονται σε μόνιμη ελλειψη. Το μοναδικό που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος για να βοηθήσει την κατάσταση, είναι να διαδώσει γνώσεις και να καταπολεμήσει την άγνοια/την ανευθυνότητα. Το πρόβλημα των αδεσποτων, όπως και το πρόβλημα των πισαυλιτων "εκτροφέων" για μένα είναι απλά ένα κομμάτι του παζλ στο οποίο είναι ζωγραφισμένη η ηλιθιότητά μας σε όλο της το μεγαλείο.
 






Dimi_21

Well-Known Member
5 Μαρτίου 2013
1.609
1.940
Ποιος διαχωρισμος;;δεν καταλαβα:D
Στα γερμανικά ποιμενικα έχει διαχωριστεί η φυλή,είναι τα γερμανικά ποιμενικα που τα ονομάζουν και εργασιακά!Και τα αλλά που το μόνο κοινό που έχουν με τα γερμανικά ποιμενικα είναι τα σηκωμένα αυτιά!Οπως πχ η σύγκριση του βίντεο!
 
  • Like
Reactions: Δημητρα_kme