Βελτίωση φυλής


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Ημιαιμα που αναπαράγονται με τους νόμους της φύσης.
Δηλαδή αδέσποτα!

Στις σύγχρονες κοινωνίες αγαπητέ Μάνο δεν θέλουμε αδέσποτους σκύλους και στειρωνουμε ο, τι δεν είναι καθαρόαιμο.
 


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Δηλαδή αδέσποτα!

Στις σύγχρονες κοινωνίες αγαπητέ Μάνο δεν θέλουμε αδέσποτους σκύλους και στειρωνουμε ο, τι δεν είναι καθαρόαιμο.
Η σύγχρονη κοινωνία έχει πάρει τον στραβό τον δρόμο προ πολλού αγαπητέ Μιχάλη γι'αυτό πάμε κατά διαόλου. Μιλώντας γενικότερα.
Και για να το κάνω πιο συγκεκριμένο στην θεματολογία του φόρουμ, εδώ μέσα επικροτούμε το ζευγάρωμα ανίκανων υπερπρωταθλητων και επικροτούμε στειρώσεις διαμαντιών γιατί φοράμε παρωπίδες και για να μην πηγαίνουμε κόντρα στο κύμα (του εδώ μικρόκοσμου).
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.410
6.538
Προσπαθώ να καταλάβω για ποια ημίαιμα λέτε ακριβώς και δε τα καταφέρνω...

Ποιο είναι το ημίαιμο σκυλί φυσικής επιλογής 10ης γενιάς;

Που ζουν τα ημίαιμα σκυλιά που αναπαράγονται με τους νόμους της φύσης;

Από που προήλθαν και πως διατηρούν τον πληθυσμό τους;

Σίγουρα δε μπερδευόμαστε με τα άγρια σκυλιά, π.χ. τα Dingo που όμως είναι φυλή (ή υποείδος) με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και γενετική δεξαμενή 200 περίπου ατόμων;

Υπάρχει και το συγγενικό του Dingo σκυλί, το New Guinea Singing Dog... και αυτό φυλή είναι και αριθμεί ακόμα λιγότερα μέλη.

Canaan Dog... Μια φυλή και αυτή. Παρίας που ζούσε στις ερημικές περιοχές του Ισραήλ και χρησιμοποιούταν σαν φύλακας και οδηγός κοπαδιών. Σκύλος με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που στην ουσία εκτρεφόταν και επιλεγόταν σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρωπο.

Basenji... Μια φυλή που παρατηρήθηκε στο Congo και χρησιμοποιούνταν στο κυνήγι. Με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και αυτό.

Υπάρχουν και άλλες πρωτόγονες φυλές σκύλων που ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε και επέλεγε και όχι τόσο η φύση. Τα σκυλιά αυτά δεν είχαν ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι που οι λόγοι και τα κριτήρια επιλογής τους άλλαξαν. Δεν κοιτάγαμε το τι κάνει ο σκύλος, μα το πως μοιάζει ο σκύλος.

Ο @Yorkaddict κάτι λέει εκεί... Άλλο αδέσποτα, άλλο "άγρια" και άλλο ημίαιμα...

Υπάρχουν όμως αδέσποτα σκυλιά πολλών γενεών για να μελετήσουμε;

Σκυλιά που σμιλεύτηκαν από το περιβάλλον και τις συνθήκες για γενιές και απέκτησαν τα ιδανικά εξωτερικά χαρακτηριστικά και ταμπεραμέντο για το περιβάλλον που ζουν;

Υπάρχει μέρος που αφήνουμε τους σκύλους να δημιουργήσουν αγέλες, να ζήσουν παράλληλα με εμάς και να αναπαράγονται για γενιές;

Τα ημίαιμα που κυκλοφορούν, τα αδέσποτα, είναι είτε σκύλοι που ανήκουν σε κάποια φυλή, είτε σκύλοι που δεν ανήκουν σε κάποια φυλή αλλά κάπου κοντά χρονικά αναπαράχθηκαν από τον άνθρωπο.

Η υγεία δεν είναι θέμα καθαροαιμίας ή ημιαιμίας, μα κυρίως νοοτροπίας... Για ποιο λόγο επιλέγεις να ζευγαρώσεις ένα σκύλο;

Μπορείς να κάνεις κακό στην υγεία είτε ζευγαρώνοντας για εμφάνιση, είτε για ταμπεραμέντο αν πάνω από όλα δε βάζεις την υγεία. Μα πρέπει να έχεις καταλήξει και τι σημαίνει υγεία για εσένα... Ποια τα κριτήρια. Να μπορεί ο σκύλος απλά να περπατά, να μπορεί και να τρέχει ή να μπορεί να τρέχει για ώρες; Να ζει 8 χρόνια; Να ζει 12 χρόνια; Να ζει 16 χρόνια;

Είμαστε διατεθειμένη να χάσουμε κάποιες φυλές; Πιθανόν να χάσουμε πολλές και να καταλήξουμε με μερικούς τύπους σκύλων αν στοχεύσουμε υγεία και μακροζωία... Θέλουμε;

...και κάτι άλλο που θα ήθελα να σχολιάσω. Η φύση δεν ξέρει... Η φύση δεν κάνει καλά ή κακά. Η φύση δεν έχει ηθική, ούτε είναι ανήθικη. Η φύση δεν εκδικείται. Η φύση δεν επιλέγει. Η φύση δεν έχει νόμους. Η φύση δε νοιάζεται... Δεν καταστρέφουμε την φύση απλά ένα της στιγμιότυπο... και το καταστροφικό μας αποτέλεσμα πάλι φύση θα είναι. Η φύση απλά είναι... και αυτό που είναι τώρα δεν είναι ίδιο με αυτό που ήταν χθες, ούτε και θα είναι ίδιο με αυτό που θα είναι αύριο... αλλά θα είναι... Ακόμα και αν πάψουν να υπάρχουν τα πάντα η φύση θα είναι αυτό το τίποτα.
 


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Μάλιστα

Ψάχνουμε λοιπόν να βρούμε αδέσποτα δέκατης γενιάς να τα μελετήσουμε ώστε να υπάρχει εμπεριστατωμένη μελέτη για το ποια είναι πιο υγιή. Αδέσποτα - ημίαιμα η καθαρόαιμα. Ως τότε τα καθαρόαιμα θεωρούνται πιο υγιή. Έτσι απλά.
Να το δεχτώ για να προχωρήσει η σηζητηση. Περιμένω λοιπόν @canis και όποιος άλλος θέλει η έχει απαντηση, να απαντήσει στο ερώτημα του θεματοθετη. Ποιες φυλές είναι αυτές που βελτιώθηκαν με την πάροδο του χρόνου και σήμερα μιλάμε για υγιή φυλή που είναι σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με το παρελθόν. Συγκεκριμένη απάντηση όχι γενικότητες που διαβάζω στο παρόν θέμα. Ο άνθρωπος ρώτησε κάτι συγκεκριμένο και απαντήση δεν έχει πάρει. Μόνο θεωριες και γενικότητες.

Ωραία όλα αυτά που λες για την φύση @canis μόνο που αυτό

Για ποιο λόγο επιλέγεις να ζευγαρώσεις ένα σκύλο;
Δεν είναι φύση. Είναι παραφυση.
Δεν κολλάει σε όλη αυτή την ωραία απάντηση που έγραψες για την φύση. Εκτός και αν πιστεύεις πως ο άνθρωπος σαν μικρός Θεός ξέρει να το κάνει καλύτερα.
 
  • Like
Reactions: paliotspos


paliotspos

Well-Known Member
17 Μαϊου 2018
276
847
Χαχαχα...κοιτα να δεις...αφηνεις ξεκλειδωτα το βραδυ, και μπηκαν και τα dingo (στη συζήτηση)..:ROFLMAO:

Για να ελαφρυνω λιγο το κλίμα : διαβασα οτι γυρίζεται "η παναγια των παρισιων" με σκυλια και τον κουασιμοδο θα παιζει πολυβραβευμενος πρωταθλητης..

 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.410
6.538
@manolo

Έγραψα κάπου ότι τα καθαρόαιμα είναι πιο υγιή από τα ημίαιμα; ...Όχι
Έχω την άποψη ότι τα καθαρόαιμα είναι πιο υγιή από τα ημίαιμα; ...Όχι
Έχω την άποψη ότι τα ημίαιμα είναι πιο υγιή από τα καθαρόαιμα; ...Όχι

Νομίζω, απλά, πως το πιάνουμε λάθος το θέμα αν λέμε γενικά ημίαιμα και καθαρόαιμα. Είναι έννοιες που έχουν άλλη χρήση και άλλο (ρευστό) ορισμό. Είναι όροι άλλου "παιχνιδιού" και όχι της υγείας.

Υπάρχουν πολλές σταθεροποιημένες φυλές, αναγνωρισμένες από τους μεγάλους Κυνολογικούς Οργανισμούς, που έχουν πολύ καλή υγεία και πάντα είχαν. Αυτά να τα πούμε "καθαρόαιμα"...

Υπάρχουν φυλές σταθεροποιημένες, μη αναγνωρισμένες, με πολύ καλή υγεία. Αυτά να τα πούμε "καθαρόαιμα";

Υπάρχουν φυλές ή τύποι σκύλων, με παρόμοια χαρακτηριστικά, μη αναγνωρισμένα σαν φυλή, που βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές και έχουν αρκετά καλή υγεία. Αυτά τι είναι;

Νομίζω ότι απαντώ επαρκώς στις όποιες ερωτήσεις, αλλά δεν ευθύνομαι εγώ αν οι απαντήσεις θεωρούνται γενικότητες. Αν θέλουμε πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις ίσως θα ήταν καλύτερα να κάνουμε και πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις.

Πες μου τι ακριβώς εννοείς με το βελτίωση... πολύ συγκεκριμένα και θα προσπαθήσω να απαντήσω.

Πρόσεξε, αν μου πεις απλά "να έχουν καλύτερη υγεία" από αυτή που είχαν παλαιότερα, θα σου απαντήσω πως τα περισσότερα σκυλιά, κατά μέσο όρο, έχουν καλύτερη υγεία από παλαιότερα. Θα σου πω πως κατά μέσο όρο τα σκυλιά είναι περισσότερα από ότι παλαιότερα, ζουν κατά μέσο όρο περισσότερο από ότι παλαιότερα και έχουν κατά μέσο όρο λιγότερα προβλήματα υγείας (γενικά) τα οποία αντιμετωπίζονται περισσότερο (από ότι παλαιότερα) και καλύτερα από ότι παλαιότερα. Τα σκυλιά δεν πεθαίνουν από λύσσα πλέον μια που έχει εξαλειφθεί η νόσος ή εκεί που υπάρχει και τα σκυλιά εμβολιάζονται επαρκώς δεν έχουν κίνδυνο. Για να μη κάνω λίστα, καταλαβαίνεις πως πολλές ασθένειες και πολύ κίνδυνοι που απειλούσαν και επιβάρυναν την υγεία του σκύλου πλέον δεν υπάρχουν... Βελτίωση...

Στην πρώτη μου δημοσίευση στο θέμα έδωσα και κάποια παραδείγματα αντιμετώπισης κληρονομικών προβλημάτων σε καθαρόαιμες φυλές.

Νομίζω πως από όσα γράφω κατά καιρούς έχεις καταλάβει πως προσπαθώ να βλέπω αντικειμενικά τα πράγματα. Δεν με ενδιαφέρει να γιουχάρω, ούτε να εκθειάσω, αλλά να εντοπίσω αυτά που πιστεύω πως θα μπορούσαν να γίνονται καλύτερα ή αυτά που γίνονται καλύτερα και να τα συζητήσω. Στην μοντέρνα εκτροφή πολλά θα μπορούσαν να γίνονται καλύτερα. Αρκετές καθαρόαιμες φυλές σίγουρα θα μπορούσαν να ήταν σε καλύτερη μοίρα ή αν θες θα ήταν προτιμότερο και να μην υπάρχουν με αυτή την μορφή και σε αυτή την κατάσταση... να μη μας αρέσουν έτσι.

Η εκτροφή όμως έχει προσφέρει και πάρα πολλά σκυλιά πολύ χρήσιμα και υγιή. Φυλές που έχουν πολύ υψηλό προσδόκιμο ζωής, με καλή ανατομία, λειτουργικά ζώα, που δεν ταλαιπωρούνται πέραν του φυσιολογικού από προβλήματα υγείας.

Φαντάσου πως και για τον άνθρωπο λέμε πως ο σύγχρονος άνθρωπος είναι αγύμναστος, δεν κινείτε, κάνει καθιστική ζωή, τρώει βλακείες, ζει σε μολυσμένο περιβάλλον, κ.ο.κ. Μα από την άλλη ο σύγχρονος άνθρωπος ζει πολύ περισσότερο και αυξάνεται ραγδαία.

Από την μία γενικεύουμε στο αρχικό συμπέρασμα και από την άλλη δεν ικανοποιούμαστε από την γενική απάντηση...
 
  • Like
Reactions: TARA and Vania


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Υπάρχουν όμως αδέσποτα σκυλιά πολλών γενεών για να μελετήσουμε;
Καλή ερώτηση.
Στον λεγόμενο "δυτικό κόσμο" και ειδικότερα στα αστικά κέντρα ή στα περίχωρα, υποθέτω πως όχι.
Δεν συνάδουν με τον "πολιτισμό" μας.
Στην επαρχία μπορεί και να υπάρχουν.

Ποιες φυλές είναι αυτές που βελτιώθηκαν με την πάροδο του χρόνου και σήμερα μιλάμε για υγιή φυλή που είναι σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με το παρελθόν Συγκεκριμένη απάντηση όχι γενικότητες που διαβάζω στο παρόν θέμα
Απάντησα.
Απαξ και κλείσει μια δεξαμενή η κατηφόρα είναι μονόδρομος γιατί διαρκώς μειώνεται η ήδη μικρή γενετική ποικιλομορφία ωθώντας κατά αυτόν τον τρόπο τον πληθυσμό στην ομοζυγωτία.

Η ομοζυγωτία είναι ένα νόμισμα με 2 όψεις. Από την μία μειώνουμε το ποσοστό εκπλήξεων και έχουμε μια ομοιογένεια, από την άλλη όμως αυξάνουμε κάθετα τις πιθανότητες αυτά τα γαμημένα υποτελή (που γράφω στο μήνυμα της πίσω σελίδας) να συναντηθούν και να ΕΚΦΡΑΣΤΟΥΝ.
Εντελώς απλοϊκά, γενετική ποικιλομορφία σημαίνει περισσότερα διαφορετικά γονίδια σε μια δεξαμενή, σημαίνει αυξημένα ποσοστά ετεροζυγωτίας.
Οσα περισσότερα διαφορετικά γονίδια, τόσο πιο εύκολα μπορεί να ελιχθεί γενετικά ένας πληθυσμός ώστε να αντιμετωπίσει το οτιδήποτε του παρουσιαστεί και να επιβιώσει. Αυτό είναι το ζητούμενο στην φυση. Η επιβίωση.
Οσο λοιπόν αφαιρούμε οργανισμούς που δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα που εμείς έχουμε ορίσει, αφαιρούμε γονίδια που ποτέ δεν πρόκειται να τα πάρουμε πίσω.
Και φυσικά για να ολοκληρώσουμε την καταστροφή αυξάνουμε την γενετική επιρροή συγκεκριμένων σκύλων (δημοφιλείς επιβήτορες - πολυπρωταθλητές κοινώς) σπέρνοντας τα γονίδιά τους (καλά και κακά) σε όλο τον κόσμο με ολέθριες συνέπειες σε βάθος χρόνου.
Και όλα αυτά δεν μπορούμε να τα δούμε τώρα έτσι κοντόφθαλμα και οπορτουνιστικά που λειτουργούμε.

Συνεπώς ΟΧΙ δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια φυλή, τουλάχιστον με τον τρόπο που έχει υιοθετηθεί τα τελευταία 150 χρόνια.
 


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Νομίζω ότι απαντώ επαρκώς στις όποιες ερωτήσεις, αλλά δεν ευθύνομαι εγώ αν οι απαντήσεις θεωρούνται γενικότητες.
Δεν έχω χρόνο να απαντήσω και απαντάω γρήγορα γρήγορα σε αυτό.
Ναι εγώ τις θεωρώ γενικότητες. Εντελώς όμως.
Δεν υπάρχουν όποιες ερωτήσεις. Η ερώτηση είναι μια. Αυτή που έθεσε ο θεματοθετης όταν άνοιξε το παρόν θέμα και που επανέλαβα ξανά εγώ στο προηγούμενο μήνυμα μου.
Οι όποιες ερωτήσεις που προέκυψαν στην πορεία της συζήτησης από την στιγμή που δεν απαντιέται το κύριο ερώτημα για μένα είναι υπεκφυγές και γενικότητες. Αν η απάντηση σου στην ερώτηση που έθεσε ο θεματοθετης είναι αυτη
Υπάρχουν πολλές σταθεροποιημένες φυλές, αναγνωρισμένες από τους μεγάλους Κυνολογικούς Οργανισμούς, που έχουν πολύ καλή υγεία και πάντα είχαν. Αυτά να τα πούμε "καθαρόαιμα"...

Υπάρχουν φυλές σταθεροποιημένες, μη αναγνωρισμένες, με πολύ καλή υγεία. Αυτά να τα πούμε "καθαρόαιμα";

Υπάρχουν φυλές ή τύποι σκύλων, με παρόμοια χαρακτηριστικά, μη αναγνωρισμένα σαν φυλή, που βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές και έχουν αρκετά καλή υγεία. Αυτά τι είναι;
Πώς απαντάς συγκεκριμένα; : Πώς θεωρείς ότι απάντησες;

Απάντηση έδωσε ο Μιχάλης. Από τους υπόλοιπους διαβάζω γενικότητες και υπεκφυγές.
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.410
6.538
Εντάξει... Όποτε έχεις χρόνο, διατύπωσε μου ξανά μια συγκεκριμένη ερώτηση και θα προσπαθήσω να απαντήσω. Να είναι μια ερώτηση (με ερωτηματικό στο τέλος) που να ζητά μια συγκεκριμένη απάντηση και σε συγκεκριμένο θέμα.

Αν η ερώτηση περιέχει την λέξη "βελτίωση" ή "βελτιώθηκαν" ή παράγωγα τους, να γίνει σαφές τι εννοεί με αυτό ο ερωτών... Συγκεκριμένα.

Επίσης, να ορίσει συγκεκριμένα λέξεις όπως "φυλή", "ράτσα" ή "καθαρόαιμο" και την λέξη "υγεία", αν αυτές εμπεριέχονται στην ερώτηση.

Γιατί είναι πολύ πιθανό να μη καταλαβαίνω εγώ σωστά και να γράφω γενικότητες...
 
  • Like
Reactions: mareco


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Με τρολαρεις @canis αλλά δεν πειράζει.
Άλλος άνοιξε το θέμα και ρώτησε. Εγώ απλά επανέλαβα την ερώτηση που οι περισσότεροι αποφεύγετε (και όχι δεν καταλαβαίνετε) να απαντήσετε.
Εγώ δεν εχω να προσθέσω κάτι άλλο.
 
  • Like
Reactions: paliotspos


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.410
6.538
@manolo

Δε σε τρολάρω, ούτε και υπεκφεύγω όμως... Δεν φεύγω καν. Εδώ είμαι και ζητώ να γίνει μια συγκεκριμένη ερώτηση και θα την απαντήσω όσο πιο συγκεκριμένα μπορώ και όσο πιο συγκεκριμένα γίνει.

Τόση ώρα απαντώ... Αυτές τις γενικότητες, που λες, διότι δεν έχω καταλάβει συγκεκριμένη ερώτηση. Όποιος επιθυμεί άλλες απαντήσεις, πιο συγκεκριμένες, ας με βοηθήσει με μια συγκεκριμένη ερώτηση.

...και έδωσα εδώ συγκεκριμένες οδηγίες για να καταφέρω να δώσω συγκεκριμένη απάντηση:

Να είναι μια ερώτηση (με ερωτηματικό στο τέλος) που να ζητά μια συγκεκριμένη απάντηση και σε συγκεκριμένο θέμα.

Αν η ερώτηση περιέχει την λέξη "βελτίωση" ή "βελτιώθηκαν" ή παράγωγα τους, να γίνει σαφές τι εννοεί με αυτό ο ερωτών... Συγκεκριμένα.

Επίσης, να ορίσει συγκεκριμένα λέξεις όπως "φυλή", "ράτσα" ή "καθαρόαιμο" και την λέξη "υγεία", αν αυτές εμπεριέχονται στην ερώτηση.

Δε βιάζομαι... και δεσμεύομαι πως θα απαντήσω αυτή την συγκεκριμένη ερώτηση ανάλογα.
 




mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.651
19.885
Εγώ απλά επανέλαβα την ερώτηση που οι περισσότεροι αποφεύγετε (και όχι δεν καταλαβαίνετε) να απαντήσετε.
Τι λόγο μπορεί να έχει βρε παιδί μου, κάποιος εδώ, να αποφεύγει να απαντήσει;
Απ'όσους έχουν εμπλακεί στην συζήτηση δηλαδή.
 
  • Like
Reactions: canis


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Τι λόγο μπορεί να έχει βρε παιδί μου, κάποιος εδώ, να αποφεύγει να απαντήσει;
Απ'όσους έχουν εμπλακεί στην συζήτηση δηλαδή.
Και που να ξέρω εγώ;;;;
Γιατί δεν Ρωτάς αυτούς και Ρωτάς εμένα;;;;
 
  • Like
Reactions: paliotspos


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.651
19.885
Εσύ βλέπεις συνωμοσίες και αναρωτιέμαι γιατί.
Εγώ βλέπω, αναλυτικότατα εκφρασμένες απόψεις.
Αρα, ρωτάω εσένα, την θέση του οποίου, δεν καταλαβαίνω.
 


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Εσύ βλέπεις συνωμοσίες και αναρωτιέμαι γιατί.
Εγώ βλέπω, αναλυτικότατα εκφρασμένες απόψεις.
Αρα, ρωτάω εσένα, την θέση του οποίου, δεν καταλαβαίνω.
Δεν βλέπω συνομωσίες. Τζάμπα αναρωτιέσαι.
Απλά Βλέπω απαντήσεις αναλυτικότατες όπως είπες, με στυλ όμως απαντήσεις πολιτικού. Δηλαδή αναλυτικές απαντήσεις που λένε για πολλά, χωρίς όμως στην ουσια να απαντούν στην ερωτηση
Στο ντογκφορουμ είμαστε η στην Βουλή;
Δεν χρειάζονται αναλυτικότατες απαντήσεις - υπεκφυγές. Απλές κατανοητές απαντήσεις χρειάζονται.

Δεν έχω κάτι άλλο να γράψω ή να απαντήσω στο παρόν θέμα.
Καθενας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
Καλημέρα και καλή συνέχεια
 
  • Like
Reactions: paliotspos


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Η αρχική ερώτηση αφορά το κατά πόσο υπάρχει ή μπορεί να υπάρξει βελτίωση στις καθαρόαιμες φυλές και την υγεία τους.

Η απάντησή μου είναι πως δεν υπάρχει βελτίωση και δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση ΑΝ εξακολουθήσουμε να εκτρέφουμε όπως κάνουμε τα τελευταία 150 χρόνια.
Δεν είναι θέμα φυλής, είναι καθαρά θέμα αρχιτεκτονικής του όλου συστήματος της ευγονικής πάνω στο οποίο βασίζονται όλες οι καθαρόαιμες φυλές που γνωρίζουμε σήμερα.

Εαν θέλουμε να σώσουμε (ό,τι μπορεί να σωθεί αυτή τη στιγμή που μιλάμε) χρειάζεται να αλλάξουμε προτεραιότητες και να βάλουμε την λογική πάνω από το συναίσθημα και φυσικά το κέρδος.
Και κυρίως να έχουμε ανοικτό μυαλό.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Δείτε ένα παράδειγμα πως το ανοικτό μυαλό και η αγάπη για μια φυλή μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να δώσουν μια ελπίδα για το μέλλον. Βασική προϋπόθεση να αναγνωρίζεις ένα πρόβλημα και όχι να κάνεις πως δεν υπάρχει ή να το βάζεις κάτω από το χαλί να το αντιμετωπίσουν οι επόμενες γενιές.

Πρόκειται για μια φυλή που είχα αναφερθεί ξανά εδώ, τα NORWEGIAN LUNDEHUND ή NORWEGIAN PUFFIN DOGS

https://view.joomag.com/dogs-in-review-magazine-march-2017/0924685001489085633/p98?short
 


joks

Well-Known Member
1 Μαϊου 2012
367
618
@manolo

Δε σε τρολάρω, ούτε και υπεκφεύγω όμως... Δεν φεύγω καν. Εδώ είμαι και ζητώ να γίνει μια συγκεκριμένη ερώτηση και θα την απαντήσω όσο πιο συγκεκριμένα μπορώ και όσο πιο συγκεκριμένα γίνει.

Τόση ώρα απαντώ... Αυτές τις γενικότητες, που λες, διότι δεν έχω καταλάβει συγκεκριμένη ερώτηση. Όποιος επιθυμεί άλλες απαντήσεις, πιο συγκεκριμένες, ας με βοηθήσει με μια συγκεκριμένη ερώτηση.

...και έδωσα εδώ συγκεκριμένες οδηγίες για να καταφέρω να δώσω συγκεκριμένη απάντηση:

Να είναι μια ερώτηση (με ερωτηματικό στο τέλος) που να ζητά μια συγκεκριμένη απάντηση και σε συγκεκριμένο θέμα.

Αν η ερώτηση περιέχει την λέξη "βελτίωση" ή "βελτιώθηκαν" ή παράγωγα τους, να γίνει σαφές τι εννοεί με αυτό ο ερωτών... Συγκεκριμένα.

Επίσης, να ορίσει συγκεκριμένα λέξεις όπως "φυλή", "ράτσα" ή "καθαρόαιμο" και την λέξη "υγεία", αν αυτές εμπεριέχονται στην ερώτηση.

Δε βιάζομαι... και δεσμεύομαι πως θα απαντήσω αυτή την συγκεκριμένη ερώτηση ανάλογα.
Αν μου επιτρέπεται θα κάνω εγώ την ερώτηση.
Υπάρχουν φυλές που να έχουν βελτιωμένη εικόνα σε ότι αφορά την υγεία και η βελτίωση αυτή να οφείλεται στην επιλεκτική εκτροφή και όχι στην πρόοδο της κτηνιατρικής?
 


ΑΡΓΟΣ & ΕΓΩ

Well-Known Member
26 Μαρτίου 2018
1.150
2.016
σαν απλος ενδιαφερόμενος για αποκτηση εκτροφικου σκύλου θα ήθελα να μου πει κάποιος φυλες που όντως βελτιωθηκαν τα 10-20 τελευταια χρόνια..φυλες που ειχαν πχ καποια προβληματα υγειας το 2000 και τωρα το 2019 έχουν απαλλαγει..φυλες που πχ ειχαν αναπνευστικα λογο κεφαλιου το 2000 και τώρα δεν έχουν γιατι διορθωθηκε το κεφάλι..κτλ κτλ
Να απαλλαγούν από προβλήματα νομίζω πως είναι αδύνατο, να βελτιωθούν είναι κάτι διαφορετικό.
Πως θα διαπιστώσουμε αυτό που ζητάς ώστε να είναι τεκμηριωμένο και όχι απλά λόγια ;

Θα σε καλύψω αν πω ότι στα Λαμπραντόρ η βελτίωση ( όχι εξάλειψη ) της δυσπλασίας του ισχίου ( HIP ) μεταξύ 1970 και 2008 είναι της τάξης του 13 - 15% ; Αναφέρομαι στα Λαμπραντόρ όχι επειδή τυχαίνει να έχω άλλα λόγω της μεγάλης διάδοσης βρίσκεις μελέτες τόσο σε ΗΠΑ όσο και σε Μεγάλη Βρετανία.

Η δυσπλασία του αγκώνα στα Ροττβάιλερ έχει ανέβει την ανάλογη περίοδο.

Θα αγοράσεις Σιβηριανό Χάσκυ του οποίου την φυλή αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες στην Σουηδία ( οι οποίες ασφαλίζουν σκύλους, γάτες, άλογα, κλπ ) τοποθετούν σε αυτές που θεωρούν υγιείς ;

Είναι μια γενική και δύσκολη ερώτηση.

* Αν συμφωνήσουμε κάπου να αρχίσουμε να εξετάζουμε επιστημονικές μελέτες και να σχολιάσουμε ανάλογα.
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.114
Μηνύματα
895.820
Μέλη
19.924
Νεότερο μέλος
ALEXANDRA MOSCHOU