Βοήθεια για επιλογή τροφης!!!

aggeliki222

Well-Known Member
5 Φεβρουαρίου 2010
2.161
0
Σε μια συζητηση που είχα χθες με τον κτηνιατρο μου για τροφες με υψηλη πρωτεινη
μου είπε ακριβως αυτο
Λαβε υπόψη πως μια διατροφή με 16%-20% πρωτεΐνη είναι απολύτως επαρκής για ένα ενήλικο σκύλο.

Για έγκυες και θυλαζουσες σκύλες οι απαιτήσεις σε πρωτεΐνες αυξάνονται σε 28% και το ίδιο ισχύει και για τα κουτάβια.

Από αυτά τα ποσοστά μέχρι το 40% που περιέχει η orijen υπάρχει τεράστια απόκλιση.

Το αποτέλεσμα στα κουτάβια είναι η απότομη και ανώμαλη ανάπτυξη (η κατανάλωση υπερβολικού ποσοστού πρωτεΐνης συμβάλει την γρήγορη ανάπτυξη των οστών με αποτέλεσμα την πρόκληση σκελετικών προβλημάτων).

Στον ενήλικο σκύλο μια τροφή με υπερβολικό ποσοστό πρωτεΐνης οδηγεί σε προβλήματα νεφρών και ήπατος και πρόωρο γήρας. :)

bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Με μια πρόχειρη αναζήτηση της φράσης «High Protein Diet for Dogs» το google μου έβγαλε 828.000 αποτελέσματα, από τα οποία τα μισά υποστηρίζουν όσα έγραψες και τα υπόλοιπα όσα έγραψα και αν ψάξουμε και με βάση άλλα key words δεν θα τελειώσουμε ποτέ (γι’ αυτό σου τόνισα ότι εγγυημένα δεν θα βγάλεις άκρη).
Γεια,
Υπάρχει μία (μεγάλη απ' ότι διαβάζω) παρεξήγηση όσο αφορά το θέμα της πρωτείνης που εξακολουθεί να παραμένει θολή σε πολλούς.
α) Το "High protein diet" που έβαλες αναφέρεται σε "δίαιτα μεγάλης ποσότητας πρωτεϊνης" όχι μεγάλο ποσοστό, εκτός αν αναφερόμαστε αποκλειστικά σε ξηρές τροφές όπου το ποσοστό της υγρασίας είναι πάνω-κάτω το ίδιο οπότε και το αυξημένο ποσοστό πρωτείνης μεταφράζεται σχεδόν πάντα και σε μεγαλύτερη ποσότητα.
Άρα λοιπόν, πρέπει να αποφασίσουμε αν μας ενδιαφέρει η συνολική ποσότητα της καταναλισκόμενης πρωτεϊνης ανά ημέρα ή το ποσοστό της πρωτεϊνης σε μία ξηρά τροφή, είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα.
Δηλαδή, δεν υπάρχει σύγκριση μιας φρέσκιας τροφής με ποσοστό πρωτεϊνης 20% με μία ξηρά τροφή με ποσοστό πρωτεϊνης 20%.
Αν αφυδατώσουμε πλήρως 100 γραμμάρια κρέατος (ποσοστό πρωτεϊνης 20% και υγρασία 75% περίπου) και 100 γραμμάρια ξηράς (με ποσοστό πρωτεϊνης 20% και υγρασία 10% περίπου), τα τελικά ποσοστά είναι 80% πρωτεϊνη για το φρέσκο κρέας και 22,2% πρωτεϊνη για την ξηρά, καμία σχέση δηλαδή !!
α) Αν μας ενδιαφέρει η συνολική ποσότητα της πρωτεϊνης που καταναλώνει ο σκύλος, τότε θα πρέπει να συγκρίνουμε πόση (πρωτεϊνη) θα πάρει με μία BARF και πόση με μία ξηρά τροφή, ανάλογα με την ποσότητα τροφής που προτείνει το κάθε "στρατόπεδο".
Μεταφέρω από εδώ το κείμενο για να μην τα ξαναγράφω
Ακόμα και αν ακουλουθήσει κανείς κατά γράμμα την ωμή διάιτα του "εμπνευστή" της (http://www.barfworld.com/html/barf_diet/barfdiet_nutrient.shtml) - που κατ' εμένα τα ποσοστά της πρωτεϊνης είναι πολύ χαμηλά - κοίτα να δεις τι βγαίνει:

Ο Μέσος Όρος της πρωτείνης των τεσσάρων γευμάτων είναι 13,375%.
Αυτό, για το "σκύλο μας" των 50 κιλών, μεταφράζεται σε {(1000+1500)/2}*13,375%, ήτοι 167 γραμμάρια πρωτεϊνης ημερησίως.
Όπως είδαμε παραπάνω, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα της πρωτεϊνης της Orijen Adult (40%) για τον ίδιο σκύλο, η οποία θεωρείται πολύ υψηλού ποσοστού πρωτείνης και την αποφεύγουν πολλοί, είναι 180 γραμμάρια...

Δηλαδή, μόλις 13 γραμμάρια διαφορά, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αν η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρωτείνης της Orijen αντιστοιχούσε σε μια ωμή τροφή, θα είχε μόνο 1,04% περισσότερη πρωτείνη από τις αντίστοιχες τροφές της BARF, δηλαδή θα είχε μόλις 14,415% πρωτείνη !!!

Άρα καταρίπτεται ο μύθος της υψηλής ποσότητας πρωτείνης στην Orijen (την αναφέρω πάντα σαν παράδειγμα λόγω υψηλού ποσοστού), οπότε δε θα πρέπει να το συζητάμε πλέον.
Δηλαδή, η Orijen τελικά, δεν έχει μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνης, πόσο μάλλον όταν ο "Dr. BARF" προτείνει ημερήσια ποσότητα τροφής μέχρι 10% του συνολικού βάρους του κουταβιού στη φάση της ανάπτυξης, οπότε η ημερήσια ποσότητα πρωτεϊνης εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη και καμία ξηρά τροφή δε μπορεί να τα πλησιάσει !

β) Αν μας ενδιαφέρουν αποκλειστικά τα ποσοστά πρωτεϊνης ανάμεσα στις ξηρές τροφές (που κανονικά δε θα έπρεπε βάση των παραπάνω), τότε οι έρευνες που παρέθεσα στο προηγούμενο ποστ μου (ειδικά αυτή με τους Δανούς), θα έπρεπε να διαλύσει την όποια επιφύλαξη.
Και μιλάμε για έρευνα με συγκεκριμένο πρωτόκολο, βιοχημικές εξετάσεις, ζύγισμα και μετρήσεις και των τριών γκρουπ σκύλων, όχι τη γνώμη ή την άποψη του καθενος "ειδικού" και μη, ή της "αίσθησης" του καθένα μας.
Όποιος θέλει την έρευνα μπορώ να του τη στείλω με mail (είναι σε pdf).
Περιμένω αν έχεις έστω και μία παρόμοια έρευνα που να λέει το αντίθετο, πραγματικά θα είναι ενδιαφέρον...

Σε ρωτησα αν γνωρίζεις μια φυσική τροφή που να πληροί τις προϋποθέσεις που σου έγραψα παραπάνω και μου παραθέτεις links με επεξεργασμένες τροφές σε σακουλάκια…
Αυτό θα φάει ένας λύκος, ένα τσακάλι ή μια αλεπού στη φύση?
Επειδή το προηγούμενο παράδειγμά μου στο οποίο αναφέρεσαι ήταν λίγο "μπακαλίστικο" προκειμένου να καταλάβεις τη διαφορά, ας το δούμε με βάση αυτό που λες.
Για να συγκρίνουμε όμοια πράγματα, ας πάρουμε ένα δείγμα 100 γραμμαρίων από γεύμα που θα φάει ένας λύκος στη φύση (πχ ένα ελάφι) και 100 γραμμάρια Orijen Adult και ας αφαιρέσουμε όλη την υγρασία από αυτές.
α) Η μεγαλύτερη ποσότητα του ελαφιού που θα φάει ο λύκος θα αποτελείται κυρίως από κρέας (23% πρωτεϊνη και 74% νερό) και εντόσθια (11-20% πρωτεϊνη και 75% νερό).
Το ποσοστό πρωτείνης στο αφυδατωμένο ελάφι φτάνει περίπου το 72%. Αν σ' αυτό προσθέσουμε και λίγο καθαρό λίπος, λίγα κόκαλα (πχ παϊδάκια), τένοντες, συνδέσμους κλπ (τα οποία έχουν ελάχιστη ποσότητα πρωτεϊνης), το συνολικό ποσοστό της πρωτεϊνης θα πέσει αρκετά, σχεδόν σίγουρα όμως θα είναι πάνω από 40-45%.
β) Στη αφυδατωμένη Orijen Adult τώρα, το ποσοστό πρωτεϊνης φτάνει το 42,2%.
Όπως μπορείς να δεις και μόνη σου, το ποσοστό της πρωτεϊνης είναι πάνω-κάτω το ίδιο...;)

Τέλος από εμένα, όποιος θέλει να καταλάβει θα καταλάβει...:)

bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Συμφωνω απολυτα και φαντασου οτι η orijen adult εχει παει και πιο κατω η πρωτεινη (38%)
Ναι, το πρόσεξα και στο τελευταίο παράδειγμα αυτό το ποσοστό έχω χρησιμοποιήσει.
Γενικά έχω προσέξει ότι υπάρχει μεγάλη παρανόηση όσο αφορά τα ποσοστά και την ποσότητα...
Δε με εκπλήσσει όμως γιατί οι ίδιες αντιλήψεις σχετικά με την πρωτεϊνη υπάρχουν και για τους ανθρώπους...:rolleyes:

PANOS-LAB

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2010
225
0
Χανιά
Ετσι ακριβως οπως και πολυ δεν εχουν καταλαβει και δεν το προσεχουν, οτι για τους υδατανθρακες
ισχυει το ακριβως αντιθετο για τα ζωα οτι δεν τους ειναι χρησιμοι και ετσι λιγοι προσεχουν οτι σε πολλα
προιοντα αγγιζουν και το 40% ή δεν τους αναφερουν καν

Homer

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2010
325
0
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Αρχικα στο δικο μου του εδινα R.C giant puppy με ποσοστο πρωτεινων 34%....επαιρνε αποτομα βαρος και την αλλαξα.
Τωρα λοιπον του δινω Blue Buffallo large puppy...απο συστατικα μου φαινεται μια χαρα,απο διαθεση επισης,απο τριχωμα λαμπει και τελος στην αναπτυξη του σωματος μου φαινεται οτι παει πολυ καλα!

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
επιστήμονας δεν είμαι και αν ρωτήσεις δέκα θα πάρεις ποικιλία απόψεων
με όσα μαθαίνω και καταλαβαίνω ,δυστυχώς ή ευτυχώς, όλων των ειδών οι διατροφές έχουν και αρνητικά και παγίδες που ένας μέσος καταναλωτής αργεί να μάθει (π.χ. ανάκληση ξηρών τροφών λόγο λάθους στο εργοστάσιο κατασκευής/διοξίνες σε γερμανικά κοτόπουλα κλπ)

αντιπαραθέτοντας αυτά τα ημιστοιχεία προς την εντύπωση που έχω ότι ένα συγκεκριμένο και σταθερό διαιτολόγιο δεν είναι κάτι το φυσιολογικό κατέληξα στο να δίνω στα σκυλιά μου πολλά και διάφορα και σταδιακά εφαρμόζω και την αποχή απο την τροφή σποραδικά(μία μέρα το μήνα προς το παρών....)

Έτσι έχω καταφέρει να μειώσω τις πιθανότητες για "πακέτο" (αυτό δεν μπορώ να το αποδείξω βέβαια....)
και προς το παρών έχω σταθερά καλές κενώσεις και μηδενικά προβλήματα γαστρεντερικής φύσης
δίνω και ξηρά και ωμά και μαγειρευτά -και αλλάζω ξηρά τροφή συχνά
τον τελευταίο καιρό δίνω acana grasslands και είμαι ικανοποιημένος απο την οικονομία της αλλά και απο τα ελάχιστα κόπρανα
πρίν έδινα royal canine και ήμουν και πάλι ικανοποιημένος αλλά με σαφώς περισσότερα κόπρανα(και κάπως πιο ακριβή στην τιμή ,λόγο μεγαλύτερης ποσότητας στην μερίδα)
απο ωμά ότι κι αν δίνω είναι παραγωγής μου και πολύ σπάνια έδινα και κοτόπουλο γερμανίας απο lidl πανάθεμά με(έπαιρνα γερμανικό για πιο καλό...το θύμα....)
κι απο μαγειρευτά δίνω τροποποιημένα αποφάγια (δηλαδή ξεπλυμένα και ξεδιαλεγμένα)

Μπορώ να το προτείνω και σε άλλους αφού έχει όλα τα θετικά όλων των διατροφών και ελαχιστοποιεί τα αρνητικά αφού σίγουρα όση επιμόλυνση και να υπάρχει ή όσα λάθη και να έχουν γίνει στην κατασκευή σίγουρα είναι καλύτερα έτσι απο το να έδινες αποκλειστικά το ίδιο τρόφιμο

Μόνο προσοχή στην αρχή της barf (δεν είναι πετάω ένα κομμάτι κρέας στο πιάτο και ΟΚ) και στην αλλαγή απο μόνο ξηρά σε αυτό που με χιουμοριστικό τρόπο ονομάσαμε ΛΑΟ (λίγο απο όλα)

bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Ετσι ακριβως οπως και πολυ δεν εχουν καταλαβει και δεν το προσεχουν, οτι για τους υδατανθρακες
ισχυει το ακριβως αντιθετο για τα ζωα οτι δεν τους ειναι χρησιμοι και ετσι λιγοι προσεχουν οτι σε πολλα
προιοντα αγγιζουν και το 40% ή δεν τους αναφερουν καν
Έχεις απόλυτο δίκιο και κανείς δεν έχει υπόψη του ότι με την πληθώρα (και το είδος) των υδατανθράκων στις τροφές οδεύουν ολοταχώς προς διαβήτη, παχυσαρκία και ένα σωρό άλλα προβλήματα...:cool:

bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
αντιπαραθέτοντας αυτά τα ημιστοιχεία προς την εντύπωση που έχω ότι ένα συγκεκριμένο και σταθερό διαιτολόγιο δεν είναι κάτι το φυσιολογικό κατέληξα στο να δίνω στα σκυλιά μου πολλά και διάφορα

Έτσι έχω καταφέρει να μειώσω τις πιθανότητες για "πακέτο" (αυτό δεν μπορώ να το αποδείξω βέβαια....)

Μπορώ να το προτείνω και σε άλλους αφού έχει όλα τα θετικά όλων των διατροφών και ελαχιστοποιεί τα αρνητικά αφού σίγουρα όση επιμόλυνση και να υπάρχει ή όσα λάθη και να έχουν γίνει στην κατασκευή σίγουρα είναι καλύτερα έτσι απο το να έδινες αποκλειστικά το ίδιο τρόφιμο
Πολύ λογική προσέγγιση, ειδικά για την εναλλαγή των τροφών (μείωση των πιθανών ελλείψεων κάποιας συγκεκριμένης).

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Τώρα, Αντώνη, για να δυσκολέψουμε λιγάκι τα πράγματα και δεδομένου ότι και οι δύο απευθυνόμαστε στο ίδιο ...κοινό σκύλων, έχω τον εξής προβληματισμό:

Εδινα Acana Grasslands (όπως ο kokoni τώρα) και νομίζω ότι είχε τη βέλτιστη απόδοση στη σκύλα μου.
Ομως,
Γύρισα σε Acana Wild Prairie (3 μήνες), εναλλακτικά με Acana Pacifica (άλλους 3 μήνες), πρώτον για την εναλλαγή (βλέπε "ημιστοιχεία" που λέει και ο kokoni) και δεύτερον διότι η Grasslands έχει πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε Γλουκοζαμίνη / Χονδροϊτίνη. Ομως, οι δύο αυτές τροφές διαθέτουν και περισσότερες θερμίδες, δηλαδή, "παχαίνει" πιο εύκολα...
Τι σκέφτεσαι επ' αυτών?

bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Τώρα, Αντώνη, για να δυσκολέψουμε λιγάκι τα πράγματα και δεδομένου ότι και οι δύο απευθυνόμαστε στο ίδιο ...κοινό σκύλων, έχω τον εξής προβληματισμό:

Εδινα Acana Grasslands (όπως ο kokoni τώρα) και νομίζω ότι είχε τη βέλτιστη απόδοση στη σκύλα μου.
Ομως,
Γύρισα σε Acana Wild Prairie (3 μήνες), εναλλακτικά με Acana Pacifica (άλλους 3 μήνες), πρώτον για την εναλλαγή (βλέπε "ημιστοιχεία" που λέει και ο kokoni) και δεύτερον διότι η Grasslands έχει πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε Γλουκοζαμίνη / Χονδροϊτίνη. Ομως, οι δύο αυτές τροφές διαθέτουν και περισσότερες θερμίδες, δηλαδή, "παχαίνει" πιο εύκολα...
Τι σκέφτεσαι επ' αυτών?
Γιάννη, η Grassland έχει ΜΕ=3750 Kcal/Kg, η Pacifica ME=3750 Kcal/Kg και η Wild Prairie ME=3725 Kcal/Kg, άρα οι δύο πρώτες "παχαίνουν" το ίδιο και η τελευταία ελάχιστα λιγότερο;)
ΥΓ. ME=Metabolic Energy σε θερμίδες ανά κιλό

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Σίγουρα στο site της εταιρείας και (μάλλον) στη συσκευασία τους...

Υ.Γ. Μόλις είδα και την απάντηση του bull. Ισως κάνω κάποιο λάθος, θα το ξανακοιτάξω.

PANOS-LAB

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2010
225
0
Χανιά
Σίγουρα στο site της εταιρείας και (μάλλον) στη συσκευασία τους...

Υ.Γ. Μόλις είδα και την απάντηση του bull. Ισως κάνω κάποιο λάθος, θα το ξανακοιτάξω.
Αυτο ακριβως εννοουσα που ειδες την διαφορα, αφου ισχυει αυτο που λεει ο αντωνης

bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Με τη σχετική εναλλαγή τροφής συμφωνείς, Αντώνη?
Ας πούμε κάθε 3-4 μήνες?
Φίλε δεν ξέρω, η λογική μου λέει ότι αυτό είναι πιο σωστό αλλά το γαστρεντερικό σύστημα του βλακέντιου είναι πολύ ευαίσθητο οπότε δεν το ρισκάρω...:D

tsaki

Well-Known Member
9 Ιανουαρίου 2011
329
0
44
αλεξανδρουπολη, Εβρος
πιστευω πως αναλογα με τις εμπειριες του κρινει ο καθενας..εγω πχ royal canin κ ειναι μια χαρα..μεγαλωνουν τελεια κ την τρωνε κ με πολλη ορεξη! απλα ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ απο μαρκετ και friskies κλπ..