Βοήθεια για επιλογή τροφης!!!

bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
πιστευω πως αναλογα με τις εμπειριες του κρινει ο καθενας..εγω πχ royal canin κ ειναι μια χαρα..μεγαλωνουν τελεια κ την τρωνε κ με πολλη ορεξη! απλα ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ απο μαρκετ και friskies κλπ..
Ξέρεις, τις περισσότερες φορές αυτό δεν αρκεί, δε μπορείς να ξέρεις τι θα παρουσιάσει και πότε και αν αυτό θα οφείλεται στην τροφή που του δίνεις (γενικά μιλάω, όχι για σένα και τη royal).
Για παράδειγμα, μια γνωστή μου έχει 2 σκυλιά και 3 γάτες και επειδή είναι στην οικογένεια χορτοφάγοι δε δίνει και στα σκυλόγατα καθόλου κρέας.
Αν τη ρωτήσεις θα σου πει ότι είναι μια χαρά, πως γίνεται όμως - και για πόσο - ένα σαρκοφάγο ζώο (περισσότερο η γάτα) να είναι καλά όταν δεν τρώει κρέας ?
Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω, χρειάζεται μία έστω και στοιχειώδης γνώση μερικών πραγμάτων για να είσαι όσο το δυνατόν σίγουρος ότι κάνεις το καλύτερο για το σκύλο σου, από κει και πέρα ποτέ δεν ξέρεις, ό,τι και να δίνεις, όσο και να προσέχεις...

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
@ bull

Με τη λογική σου φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι το ιδανικό ποσοστό πρωτεΐνης σε μια ξηρα τροφή είναι το 40%, οπότε όλες οι υπόλοιπες που περιέχουν λιγότερο (19%-30%) είναι ανεπαρκέστατες στον τομέα τουλάχιστον της πρωτεΐνης. :)

Εγώ δεν μπαίνω στη διαδικασία να επιχειρηματολογήσω σε αυτή τη βάση, δεν είμαι υπάλληλος καμιάς εταιρείας εξάλλου. Θεωρώ ότι οι ξηρές τροφές είναι όλες ανεξαιρέτως σκουπίδια και το θέμα μας δεν θα επρεπε να είναι ποια είναι λιγότερο σκουπίδι από μια άλλη.

Σε ρώτησα αν γνωρίζεις μια οποιαδήποτε φυσική ανεπεξέργαστη τροφή η οποία να περιέχει 40% πρωτεΐνης και να είναι κατάλληλη για διατροφή κυνιδων σε βάθος χρόνου και μου απάντησες ότι το κρέας ελαφιού (το οποίο περιέχει 23% πρωτεΐνης) ΑΝ αφυδατωθεί και επεξεργαστεί θα προσφέρει τα ίδια ποσοστά πρωτεΐνης με την Orijen.

Αν και έχω τις ενστάσεις μου σχετικά με το σκεπτικό και τους υπολογισμούς σου θα αρκεστώ σε αυτό:
Τι κρίμα που ο λύκος δεν μπορεί να βάλει στον κλίβανο το ελάφι να το αφυδατώσει, επεξεργαστεί, ραντίσει με άπειρα βελτιωτικά γεύσης, χρωστικές και συντηρητικά και θα πάρει μόνο το 16%-20% πρωτεΐνης που είναι απολύτως επαρκές γι’ αυτόν...

Φίλε μου, η φύση τα πάντα εν σοφία εποίησε και όπου έχει βάλει το χεράκι του ο άνθρωπος υποκινούμενος πρωτίστως από την ανάγκη να παραγεμίσει τις τσέπες του, μόνο βελτίωση δεν έχει προσφέρει.

Όταν μια εταιρεία θέλει να μπει σε μια αγορά η οποία είναι υπερκαλυμμένη, να κάνει τη διαφορά και να καθιερωθεί, θα πρέπει να προσφέρει στο αγοραστικό κοινό κάτι πρωτοποριακό και καινοτόμο, το οποίο θα προωθήσει με τεράστια διαφημιστική καμπάνια, θα το παρουσιάσει ως το μάννα εξ ουρανού και θα προσπαθήσει να πείσει τους καταναλωτές ότι το προϊόν της είναι το ιδανικό ("και ευτυχώς που μπήκαμε και εμείς στην αγορά, σας βαφτίσαμε στην κολυμπήθρα του Σιλοάμ και βρήκατε το φως σας αγαπητοί καταναλωτές, διότι τόσα χρόνια βρισκόσασταν στα μαύρα σκοτάδια")…

Όλη αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη από μια εταιρεία η οποία θέλει να έχει παρόν και μέλλον στην κορεσμένη αγορά των ξηρών τροφών. Ο απώτερος σκοπός της δεν είναι να προσφέρει το καλύτερο για τα κατοικίδια, είναι να καθιερωθεί/εδραιωθεί στο χώρο επιτυγχάνοντας ικανοποιητικές πωλησεις και διεκδικώντας συνεχώς όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της αγοραστικής πίτας με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος για την ίδια.

Έτσι καταλήξαμε να έχουμε άπειρους κωδικούς στις ξηρές τροφές με δελεαστικές εντυπωσιακές fashion ταμπέλες (ανά φυλή, ανά ηλικία, ανά προβλημάτων υγείας, ολιστικές, vegetarian, grain free, υποαλλεργικες κτλ) και ταυτόχρονα τον καρκίνο ως την πρώτη αιτία θανάτου στους σκύλους.

Μην γίνεστε θύματα του marketing.

Αυτά από εμένα. :)

bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Εγώ δεν μπαίνω στη διαδικασία να επιχειρηματολογήσω σε αυτή τη βάση, δεν είμαι υπάλληλος καμιάς εταιρείας εξάλλου.
Ούτε εγώ, πίστεψέ με...
Θεωρώ ότι οι ξηρές τροφές είναι όλες ανεξαιρέτως σκουπίδια και το θέμα μας δεν θα επρεπε να είναι ποια είναι λιγότερο σκουπίδι από μια άλλη.
Απολύτως σεβαστή η άποψή σου αν και δε συμφωνώ απόλυτα. Άλλωστε κι εγώ θεωρώ ότι η καλύτερη διατροφή είναι η BARF, το έχω ξαναπεί.
Αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορούμε να συγκρίνουμε και να αξιολογούμε τις ξηρές τροφές για όσους (εμού συμπεριλαμβανομένου) δε μπορούν ή δε θέλουν να δίνουν BARF.

Σε ρώτησα αν γνωρίζεις μια οποιαδήποτε φυσική ανεπεξέργαστη τροφή η οποία να περιέχει 40% πρωτεΐνης και να είναι κατάλληλη για διατροφή κυνιδων σε βάθος χρόνου και μου απάντησες ότι το κρέας ελαφιού (το οποίο περιέχει 23% πρωτεΐνης) ΑΝ αφυδατωθεί και επεξεργαστεί θα προσφέρει τα ίδια ποσοστά πρωτεΐνης με την Orijen.
Δε μίλησα ποτέ για επεξεργασία, απλά για αφυδατωμένο φρέσκο κρέας.

θα πάρει μόνο το 16%-20% πρωτεΐνης που είναι απολύτως επαρκές γι’ αυτόν...
Μα δεν καταλαβαίνεις ότι συμφωνώ σε αυτό ? αρκεί να μιλάμε για 16-20% πρωτείνη από φρέσκια τροφή και όχι αφυδατωμένη όπως στις ξηρές τροφές, τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβεις ?
Ότι δηλαδή πρέπει να δεις τελικά πόση ποσότητα πρωτεϊνης δίνεις ημερησίως για να κάνεις σύγκριση και όχι τι ποσοστό ?
Με μια ξηρά τροφή που έχει ποσοστό πρωτεϊνης πχ 20% δίνεις τελικά πολύ μικρότερη ημερήσια ποσότητα πρωτεϊνης στο σκύλο από αυτή που θα έπαιρνε από τη φρέσκια τροφή...

Last edited:

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Ούτε εγώ, πίστεψέ με...
Ναι αλλά επί σειρά δημοσιεύσεων σου έχω την εντύπωση πως διαβάζω μπροσούρα της Orijen. :)

Και ξαναρωτάω, μια που δεν πήρα απάντηση:
Αν το ιδανικό ποσοστό πρωτεΐνης σε μια ξηρα τροφή για σκύλους είναι 40%, όλες οι υπόλοιπες που περιέχουν λιγότερο (19%-30%) είναι ανεπαρκείς στον τομέα της πρωτεΐνης?

bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Ναι αλλά επί σειρά δημοσιεύσεων σου έχω την εντύπωση πως διαβάζω μπροσούρα της Orijen. :)
Ε, τι να κάνω, αφού το θέμα είναι τα υψηλά ποσοστά πρωτεϊνης στις τροφές και η Orijen έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά, συν του ότι προσωπικά τη θεωρώ ίσως την καλύτερη ξηρά τροφή της αγοράς...:)

Αν το ιδανικό ποσοστό πρωτεΐνης σε μια ξηρα τροφή για σκύλους είναι 40%, όλες οι υπόλοιπες που περιέχουν λιγότερο (19%-30%) είναι ανεπαρκείς στον τομέα της πρωτεΐνης?
Αν μιλάμε για 19% τότε ναι, είναι ανεπαρκής κατά την άποψή μου, αν πάμε στο 30% είμαστε πολύ κοντά στο επαρκής, πάνω από 30% πλησιάζουμε το ιδανικό.
Πάντα κατά τη δική μου άποψη την οποία έχω αναλύσει λεπτομερώς και επαρκέστατα στο θέμα της διατροφής που έχω ανοίξει ;)

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Μπουλ να σου πω κατι,οχι μονο το 40% ειναι πολυ,αλλα ακομη και το 30% σε καθημερινη βαση ειναι πολυ(μιλαω παντα για ενηλικο σκυλι),
κανονικα ετσι οπως ζουνε τα σκυλια σημερα θα επρεπε να τρωνε καθε 2 ημερες και οχι καθε μερα,
8 στα 10 σκυλια που ζουνε σημερα σε σπιτι ειναι παχυσαρκα,και εχουν περισσοτερα προβληματα απο υπερβολικη καταναλωση θερμιδων,βιταμινων,και πρωτεινων παρα απο την ελειψη αυτων,
ενα σκυλι πρεπει να φαει και αλλα προιοντα,τροφες που του αρεσουν δεν τον βλαπτουν αλλα και δεν του προσφερουν τιποτα,οπως εμεις τρωμε σοκολατα που μας προσφερει ενα αισθημα χαρας και ικανοποιησης,τρωει και το ματι λεμε,και στον σκυλο ειναι το ιδιο μονο που εκει τρωει η μυτη,δεν ειναι το φαγητο πινακας,το φαγητο ειναι πρωτα ευχαριστηση,αν τρωει το σκυλι με το ζορι(γιατι αυτο συμβαινει με αυτες τις τροφες)και δεν ειναι ευτυχισμενο απο αυτην την αποψη, τοτε χεστηκα για τις πρωτεινες και για τις βιταμινες που περιεχει μια ξηρα η εστω και το δυνατο και πληρες μπαρφ.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Αν μιλάμε για 19% τότε ναι, είναι ανεπαρκής κατά την άποψή μου, αν πάμε στο 30% είμαστε πολύ κοντά στο επαρκής, πάνω από 30% πλησιάζουμε το ιδανικό.
Πάντα κατά τη δική μου άποψη την οποία έχω αναλύσει λεπτομερώς και επαρκέστατα στο θέμα της διατροφής που έχω ανοίξει ;)
Ok.

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
Ηλία? μιλάς για ...... τις αηδίες που τρώνε στην βόλτα αν δεν τα προλάβουμε??? και τι να κάνουμε
? να σερβίρουμε "κατσικίσια σβουνιά" και "πτώμα πέρδικας σε ευγενή σήψη" ???

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Mου ηρθε μια απορια τωρα που διαβασα για το καθε μερα. Η αληθεια ειναι οτι εμεις τα σκυλια μας τα ταϊζουμε καθε μερα σταθερα και ειναι εξασφαλισμενη η ληψη πρωτεϊνων ειτε 30% ειτε 40% ασχετο...

Στην αγρια φυση οι λυκοι και τα αλλα σαρκοφαγα εχουν εξασφαλισμενη τροφη 365 μερες το χρονο? Μηπως στο συνολο τα δικα μας κατοικιδια σκυλια προσλαμβανουν πολυ περισσοτερη πρωτεϊνη?

bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Μπουλ να σου πω κατι,οχι μονο το 40% ειναι πολυ,αλλα ακομη και το 30% σε καθημερινη βαση ειναι πολυ(μιλαω παντα για ενηλικο σκυλι)
Υποθέτω ότι μιλάς για ξηρά τροφή.
Μπορείς να μου αιτιολογήσεις γιατί είναι πολύ ?
Πάνω σε ποιά έρευνα βασίζεσαι γι' αυτό ?

αν τρωει το σκυλι με το ζορι(γιατι αυτο συμβαινει με αυτες τις τροφες)και δεν ειναι ευτυχισμενο απο αυτην την αποψη, τοτε χεστηκα για τις πρωτεινες και για τις βιταμινες που περιεχει μια ξηρα η εστω και το δυνατο και πληρες μπαρφ.
Δε νομίζω ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, ίσα-ίσα που οι σκυλο-βιομηχανίες τροφίμων έχουν φροντίσει να εμπλουτίσουν τις τροφές με ωραία αρώματα προκειμένου να τις τρώνε ευχάριστα οι σκύλοι:)

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Στην αγρια φυση οι λυκοι και τα αλλα σαρκοφαγα εχουν εξασφαλισμενη τροφη 365 μερες το χρονο? Μηπως στο συνολο τα δικα μας κατοικιδια σκυλια προσλαμβανουν πολυ περισσοτερη πρωτεϊνη?
Αυτό, τώρα που το λές, είναι μία καλή ερώτηση...

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Ηλία? μιλάς για ...... τις αηδίες που τρώνε στην βόλτα αν δεν τα προλάβουμε??? και τι να κάνουμε
? να σερβίρουμε "κατσικίσια σβουνιά" και "πτώμα πέρδικας σε ευγενή σήψη" ???
Ξεχνάς και το "ταρτάρ από μισό πτώμα ποντικού";)

Υ.Γ. Αν και "λιγάκι" off-topic, Βαγγέλη μου έφτιαξες το μεσημέρι !!! Είσαι άπαιχτος !!!:D:D

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
Παρακαλώ-ξέρεις ότι αυτά μου βγαίνουν απο φυσικού μου :)

για το πάραπάνω πόστ περι 365 μέρες χορτατα που τα έχουμε....εγώ το σκέφτομαι πολύ σοβαρά...γιαυτό και ρίχνω και καμιά νηστεία που και που....

bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Στην αγρια φυση οι λυκοι και τα αλλα σαρκοφαγα εχουν εξασφαλισμενη τροφη 365 μερες το χρονο? Μηπως στο συνολο τα δικα μας κατοικιδια σκυλια προσλαμβανουν πολυ περισσοτερη πρωτεϊνη?
Στις περιοχές όπου η τροφή σπανίζει και τα σαρκοφάγα τρώνε πολύ αραιά, αφενός καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής σε κάθε γεύμα (σε σχέση με αυτό που δίνουμε εμείς στα σκυλιά μας), αφετέρου τα ζώα είναι αδύνατα, αδύναμα από τη ασιτία και όσο μεγαλώνει το διάστημα μεταξύ των γευμάτων εκδηλώνονται ασθένειες και τελικά μειώνεται ο αριθμός της αγέλης (μικρότερα ποσοστά γεννήσεων, θάνατοι από ασιτία/εξάντληση κλπ).
Αντίθετα, σε όσες περιοχές το κυνήγι είναι άφθονο, τα σαρκοφάγα ευημερούν και είναι πιο υγιή και πιο δυνατά.
Ένας άλλος βασικός παράγοντας είναι ότι το πεπτικό σύστημα του λύκου πχ έχει προσαρμοστεί σε αυτό το μοτίβο ενώ ο οικόσιτος σκύλος όχι, άρα θέλει συχνότερη τροφή.

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
εννοείται ότι ο σκύλος και ο λύκος δεν είναι το ίδιο ζώο
αλλά το ότι ήταν καλό είναι να παίρνει μέρος σε όποια εξίσωση προσπαθούμε να λύσουμε...:)

bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
εννοείται ότι ο σκύλος και ο λύκος δεν είναι το ίδιο ζώο
αλλά το ότι ήταν καλό είναι να παίρνει μέρος σε όποια εξίσωση προσπαθούμε να λύσουμε...:)
Σωστός...

PANOS-LAB

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2010
225
0
Χανιά

Οι τροφες που εχουν 30% πρωτεινη εχουν σχεδον την διπλασια ποσοτητα ημερησιως σε σχεση με orijen οποτε φτανει
στην ιδια τελικη ποσοτητα πρωτεινης σε gr ημερησιως το εγραψε και προηγουμενως ο bull

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
εχω κάνει πολλές φορές την ερώτηση τι έτρωγε το σκυλί σου? σε ανθρώπους που έχασαν το σκυλί τους σε μεγάλη ηλικία 15-16 χρονών
στο 90% , ετρωγαν μαγειρευτό

κατα την γνώμη μου όσοι ταίζουν ξηρά τροφή καλό θα είναι ανα μερικές ημέρες να ταίζουν μαγειρευτό μήπως και αποτοξινώνει τον οργανισμό απο τις αηδίες που τρώει τις υπόλοιπες ημέρες.

για την barf δεν το συζητώ, οτι καλύτερο.

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Καλα τωρα πως πηγατε στα σκουπιδια του δρομου και στις αγορασμενες λιχουδιες δεν μπορω να το καταλαβω,μιλαω για ενα ισως κομματι ψωμι βουτηγμενο σε καποια σαλτσα η γιαουρτι,η για ενα κομματι πιτσα η της γωνιες εστω,μεχρι και παγωτο,ενα μπισκοτο,μακαρονια με κιμα,κανα κεφτεδακι,κ.τ.λ..
Ερευνα??? ποια ερευνα ο καθε ενας που εχει σκυλους 30 χρονια ειναι ερευνητης,μια μανα που μεγαλωσε 30 παιδια χρειαζεται ερευνα για να μαθει να τα ταιζει?

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Οι τροφες που εχουν 30% πρωτεινη εχουν σχεδον την διπλασια ποσοτητα ημερησιως σε σχεση με orijen οποτε φτανει
στην ιδια τελικη ποσοτητα πρωτεινης σε gr ημερησιως το εγραψε και προηγουμενως ο bull
Μα τι λέτε ρε παιδιά? Θα μας τρελάνετε τελείως?

Δείτε τις ημερήσιες ποσότητες:

- Tης Orijen (πρωτεΐνη: 40%) για ενήλικο σκύλο 35-50 κιλών

• 35-50 kg – 375/500 g (less active 275/400 g)

- Της PRO PLAN DOG ADULT ORIGINAL CHICKEN & RICE (πρωτεΐνη: 30%) για την την ίδια κατηγορία:

• 35-45 kg – 400/480 g

- Της Eukanuba ADULT LARGE BREED RICH IN LAMB RICE (πρωτεΐνη: 23,0%) για την ίδια κατηγορία:

• 50 kg – 350 gr

Να συνεχίσω και με άλλες?

Έλεος…