Βόλτα με ποδήλατο!!!!


Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Βόλτα με Ποδήλατο!



Η ασφαλείς βόλτα με ποδήλατο έχει ως βασική προϊπόθεση να ξέρει ήδη ο σκύλος να περπατάει δίπλα στο αφεντικό του με λουρί (χωρίς να τραβάει και με εντελώς χαλαρό το λουρί).

Με βάση αυτή την εκπαίδευση ο σκύλος λογικά μας ακολουθεί σε ότι ταχύτητα περπατάμε, ακόμη κι αν τρέχουμε.

Αν ο σκύλος δεν έχει τελειοποιήσει αυτό (το "διπλα") θα πρέπει να του το μάθετε, πριν επιχειρήσετε την βόλτα με το ποδήλατο, γιατί διαφορετικά είναι πολύ επικίνδυνο. Θέλουμε να σκύλος να προσέχει εμάς και το ποδήλατό μας (και όχι τις γάτες και τους σκύλους που περνάνε δίπλα μας) και για την ασφάλειά μας αλλά και για την δική του. Μέτριοι και μεγάλοι σε μέγεθος σκύλοι θα πρέπει να φορούν πνίχτη. Το λουρί θα είναι 1.2μ από δέρμα (η νάιλον αλλά που να μην γλυστράει).

Σημείωση:

Εγώ θα δώσω περιγραφή/οδηγίες, με τον σκύλο να βρήσκεται πάντα στ' αριστερά μας (όπως συνηθίζεται στην εκπαίδευση). Αν έχετε εκπαιδεύσει τον σκύλο να είναι δεξιά σας θα πρέπει να αντιστρέψετε τις οδηγίες μου.

Ξεκινάμε λοιπόν!

1. Πάμε σε ήσυχο δρόμο με τον σκύλο μας (πχ. κάπου όπου θα μπορούσαμε να κάναμε εκπαίδευση/ασκήσεις υπακοής) και κάνουμε ασκήσεις όπως εκείνες για το "δίπλα" (που επαναλαμβάνω ο σκύλος ξέρει ήδη πολύ καλά), μόνο που έχουμε ένα ποδήλατο ανάμεσά μας. Κάνουμε αρχηκά μόνο ευθείες και μεταβολές (3-4 μέρες για 10 λεπτα) και μετά βάζουμε πιο δύσκολα (απρόσμενες στροφές, ζιγκ-ζαγκ).

Στο ποδήλατο δεν ανεβαίνουμε ακόμη (όχι σε αυτό το στάδιο). Απλά θέλουμε να συνηθήσει ο σκύλος το ποδήλατο σε κίνηση και μάλιστα ακριβώς δίπλα του.

Κρατάμε το λουρί του σκύλου με το αριστερό μας χέρι, το οποίο κρατάει και το τιμόνι του ποδηλάτου. ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΝΟΥΜΕ στο τιμόνι (ούτε τώρα, ΟΥΤΕ ΠΟΤΕ!).

Μάλλον "πατάμε" το λουρί με το αριστερό μας χέρι. Θέλουμε να έχουμε πάντα την επιλογή να αφήσουμε τον σκύλο (το αντίθετο θα ήταν καταστροφικό!) και αργότερα να μπορούμε να διορθώσουμε άνετα τον σκύλο εν κινήσει με το λουρί.

Σε ευαίσθητους σκύλους (που τους τρομάζει το ποδήλατο σε κίνηση, τόσο κοντά τους). Μπορείτε για 2-3 μέρες να κάνετε την άσκηση με το ποδήλατο στα δεξιά σας και μετά να επιχειρήσετε πάλι να το "τσουλάτε" ανάμεσά σας για 2-3 μέρες ακόμη.

Έτσι μαθαίνει ο σκύλος πως ΠΑΡΑ το ποδήλατο, πρέπει να μας προσέχει όπως όταν περπατάμε κανονικά. Πάμε ΑΡΓΑ αρχικά και μόνο αν ο σκύλος πάει τέλεια (ακολουθεί και στις στροφές χωρίς καθοδήγηση) αυξάνουμε λίγο ταχύτητα. Δεν ξεχνάμε να επιβραβεύουμε τον σκύλο μας με πολύ όρεξη και με κάθε καλή ευκαιρία (όπως κάθε φορά που μαθαίνει κάτι καινούργιο).

2. Εσείς θα κρίνετε πότε θα είναι η μέρα να ανεβείτε στο ποδήλατο κανονικά. Το μόνο σίγουρο είναι πως και μετά, για καμιά εβδομάδα ακόμα, θα πρέπει να μείνετε σε ένα μέρος για ασκήσεις. Το ότι ανεβήκατε κι όλα καλά, δεν σημαίνει πως είστε έτοιμοι ως ομάδα να "οργώσετε" τα προάστια.

Οι περισσότεροι σκύλοι χαίρονται πολύ σ'αυτή τη φάση (λες και ξέρουν πως μπορείτε επιτέλους να πιάσετε ΜΑΖΙ μεγάλες ταχύτητες) και αυτό είναι κάτι που πρέπει να εκμεταλλευτούμε.

Δηλαδή, μόλις τραβήξει λίγο ο σκύλος από χαρά (και σταματάει να είναι ΑΨΟΓΟΣ) απλά σταματάμε το ποδήλατο. Δεν χρειάζεται καν να μιλήσουμε στον σκύλο (αν το timing μας είναι σωστό θα καταλάβει πως μόνο όταν είναι τέλειος πάει πιο γρήγορα το ποδήλατο) αλλά δεν πειράζει να μαλώσετε κάποιους πιο "σκληρούς" σκύλους λέγοντας "ΜΗ!" για παράδειγμα, καθώς φρενάρετε. Με το ίδιο σκεπτικό, μπορούμε να πάμε και αρκετά πιο γρήγορα καθαρά για επιβράβευση του σκύλου (για λίγο μόνο, γιατί αυτός δεν είναι ο στόχος μας).

Ανάλογα τον σκύλο αλλάζει, αλλά γενικώς, θα κάνετε αρχικά ποδήλατο σε πάρκο ή ήσυχο δρόμο (καμμιά εβδομάδα, 10-15 λεπτά τη μέρα) και μετά σε μία γειτονιά (γύρω, γύρω) για 10 μέρες (10-15 λεπτα τη μέρα) και μετά θα δοκιμάσετε άλλα μέρη. Για τον πρώτο καιρό (ένα μήνα περίπου) θα έχετε το νου σας να σταματάτε γρήγορα μόλις αιστανθείτε κίνδυνο και να κατεβείτε από το ποδήλατο για να μπορείτε να κρατήσετε τον σκύλο σας (στο ποδήλατο είναι αδύνατον να τον κρατήσετε, και μικρόσωμος να είναι).

Δεν επιτρέπετε στον σκύλο να δώσει σημασία σε οτιδήποτε, ενώ είστε πάνω στο ποδήλατο. Ανάλογα με το "λάθος" ή/και την ευαισθησία του σκύλου διορθώνετε, είτε φωνητικά (χωρίς να σταματήσετε το ποδήλατο) είτε με τον πνίχτη (χωρίς να σταματήσετε το ποδήλατο), είτε και όλα μαζί (σταματώντας και το ποδήλατο).

Επιβάλλεται να είστε αρκετά αυστηροί για να αποφύγετε ατυχήματα. Αν ο σκύλος "εκστασιάζεται" με το ποδήλατο και βλέπετε πως θέλει πολλές διορθώσεις, αυτό σημαίνει πως φταίτε εσείς που βιαστήκατε.

Δηλαδή, θα πρέπει να πάτε 1, 2 βήματα πίσω (ή ίσως να αρχίσετε πάλι από την αρχή). Αν απλά δίνει συνεχώς πολύ σημασία σε περαστικούς "πειρασμούς" (γάτες, παιδιά, σκύλους), αυτό σημαίνει πως πρέπει να πάτε ΠΟΛΥ πίσω, πίσω στα μαθήματα του "δίπλα" ΧΩΡΙΣ ποδήλατο (και φυσικά να κάνετε ασκήσεις απλά περπατώντας σε μέρη με αυτούς τους πειρασμούς).

ΣΤΟΧΟΣ:

Όσο και να μην μας αρέσει, θέλουμε να κρατάμε χαμηλές ταχύτητες. Δεν θέλουμε να καλπάσει ο σκύλος, αλλά ούτε και να ζορίζετε στον (γρήγορο) τροχασμό. Επιζητούμε μια ταχήτυτα ανάλαφρου τροχασμού και ΑΝΕΤΟΥ, παρόμοια μ' εκείνου των εκθέσεων. Αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο (να μην ξεχαστούμε) με ψιλούς σκύλους, που μπορούν να κινούνται πραγματικά γρήγορα χωρίς ακόμη να χρειαστεί καλπάσουν.

Στη ουσία όμως, πρέπει να κάνει ο σκύλος "τζόγκινγκ" ΟΧΙ τρέξιμο. Γιατί κι εκείνος, όπως κι εμείς, ΔΕΝ είναι πλασμένος να τρέχει για πολύ ώρα. Ο τροχασμός είναι πολύ άνετος και ξεκούραστος, όχι μόνο για τους μύες αλλά και τους χόνδρους και τους συνδέσμους του σκύλου.

Οι σκύλοι με καλή κατανομή και μορφολογία (εφ 'οσον το επιτρέπει αυτό η φυλή τους) μοιάζουν να "κυλούν" στον τροχασμό και δεν έχουν καθόλου περιτές κινήσεις. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο που αυτή είναι η κίνηση που επιλέγει κι ο λύκος όταν έχει να διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση. Την πιο ξεκούραστη σωματικά απ' όλες (ακόμη και από το περπάτημα!).

Όμως, η οποιαδήποτε συνεχής κίνηση είναι κουραστική. Η αντοχή είναι κάτι που κερδίζεται με τον χρόνο. Καλό θα είναι ο σκύλος ακόμη και όταν είναι "έμπειρος αθλητής" πια να μην κάνει κάθε μέρα βόλτα με ποδήλατο (τουλάχιστον όχι για πάνω απο 30 συνεχόμενα λεπτά/ημέρα) γιατί πρέπει να ξεκουράζονται η μύες (και σε γυμνασμένα ζώα ακόμη).

Μεγαλόσωμοι σκύλοι μπορούν να μάθουν τη "βόλτα με ποδήλατο" από 10-14 μηνών, αλλά καθαρά για εκπαιδευτικούς λόγους (είναι μικροί ακόμη για συνεχόμενη άσκηση). Από 18μηνών όμως σταδιακά (σε διάρκεια 6-10 μήνες) μπορούν να φτάσουν να κάνουν μέχρι και μία ώρα ποδήλατο με μικρά διαλείματα (2-3 φορές την εβδομάδα).

Η πιο συμαντική συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι : "ΜΗΝ ΒΙΑΖΕΣΤΕ". Ανάλογα με τον σκύλο (φυλή, φόρμα, ηλικία) και το πρόγραμμά σας μπορεί να χρειαστεί κι ένας ολόκληρος χρόνος άσκησης (σταδιακής) μέχρι να φτάσει ο σκύλος σας εκεί που θέλετε.

Για εκείνους που απλώς θέλουν να πηγαίνουν βόλτα με ποδήλατο που-και-που για διασκέδαση (τις Κυριακές πχ. στο κτήμα Συγγρού είναι ΤΕΛΕΙΑ!) να θυμάστε πως ΟΣΟ γυμνασμένος και να είναι ο σκύλος σας (από τρέξιμο πχ, ή μπαλάκια) το ποδήλατο/τροχασμός χρησημοποιεί ΑΛΛΟΥΣ μύες, άρα θα πρέπει να προσέξετε πολύ και εσείς μην το παρακάνετε και τραυματίσετε τον σκύλο (με υπερβολική ταχύτητα ή πολύ ώρα σε κίνηση χωρίς διάλειμα).

Μην περιμένετε από τον σκύλο να σας "πει" να σταματήσετε! Οι περισσότεροι σκύλοι στον κόσμο ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ τη βόλτα με ποδήλατο τόσο πολύ, που δεν παραπονιούνται κι ας κουράστηκαν ή πονούν.

Φροντίστε να έχετε νερό μαζί και...

ΚΑΛΕΣ ΒΟΛΤΕΣ!
 




Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
δεν έχουμε κάνει ποτέ με τη λώρα ποδήλατο. Έχει δει βέβαια κόσμο πάνω σε ποδήλατο στο δάσος στην Κηφισιά όπου πηγαίναμε βόλτα, αλλά δεν είναι αρκετό αυτό. Εδώ, Γερμανία, κινούμαι καθημερινά με ποδήλατο κ οι περισσότεροι έχουν μάθει στα σκυλιά τους να πηγαίνουν δίπλα τους.

Θα ακολουθήσω τις συμβουλές του άρθρου σου, τώρα που θα ανέβω ξανά πίσω, αν κ θα μας πάρει χρόνο μια κ ενώ είναι καλή στη βόλτα με λουρί, όταν δει σκύλο καταχαίρεται (γιατί γάτες εδώ δεν παίζουν τόσο, όσο σκυλιά).


Τουλάχιστον είναι ήσυχα πολύ, δεν έχει αυτοκίνητα, έχουμε κ όλο τον χρόνο μπροστά μας, οπότε όλα μια χαρά θα πάνε :):)
Θα τελειοποιηθούμε πρώτα στη βόλτα με το λουρί κ μετά θα μάθουμε κ ποδήλατο. :D


Επίσης σκέφτομαι στον κήπο να φτιάξω εμπόδια κ agility για εκγύμναση κ παιχνίδι.
 


Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Σημείωση:
Εγώ θα δώσω περιγραφή/οδηγίες, με τον σκύλο να βρήσκεται πάντα στ' αριστερά μας (όπως συνηθίζεται στην εκπαίδευση). Αν έχετε εκπαιδεύσει τον σκύλο να είναι δεξιά σας θα πρέπει να αντιστρέψετε τις οδηγίες μου.
Dr.Zhivago


  • Ο κωδικός στο Βέλγιο λέει οτι το σκυλί πρέπει να είναι δεξιά από το ποδήλατο, ενώ τα περισσότερα σκυλιά μαθαίνουν το δίπλα αριστερά
  • έχεις εμπειρία με το Springer; Στην Ολλανδία το μεταχειρίζονται πολύ
  • Τι άποψη έχεις για μικρόσωμα σκυλιά; Μπορούν να κάνουν ποδήλατο;





 


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.314
16
ATHENS
Nα ρωτήσω κάτι..,αν κανεις ποδήλατο με ένα μεγάλο δυνατό σκυλί..και εκείνο κάτι γίνει και παρασυρθεί και πάει να παίξει π.χ. με κάτι σκυλιά απέναντι, από την φορα που θα του έρθει ξαφνικά να τρέξει κάθετα και απεναντι απο το ποδήλατο δεν παίζει να σε ρίξει?
Μιλαω σε μια περιπτωση που δεν ξερεις σιγουρα αν ειναι καλα εκπεδευμενο το σκυλι..
Περισσοτερο πρακτικα ρωταω..(οχι για την εκπεδευση του σκυλιου)
 






Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Δεν μου αρέσει καθόλου το σπρίνγκερ γιατί:
α) θέλω να μπορεί να φύγει από το ποδήλατο ο σκύλος αν χρειαστεί
β) θέλω ΕΓΩ να έχω τον έλεγχω και
γ) είναι πραγματικά επικίνδυνο σε μία χώρα με τόσα πολλά "εμπόδια" (αδέσπτα, επιθετικά οικόσιτα ελεύθερα στη βόλτα, τρελοί με μηχανάκια ...)

Δεν θα το χρησιμοποιούσα ούτε σε μικρό σκύλο.

Αυτό που κάνει είναι να κατεβάζει το "τράβηγμα" που θα κάνει ο σκύλος κάτω (έτσι ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να σε ρίξει, γιατί θα πρέπει να τραβήξει τις ρόδες στην ουσία, πρός τα έξω) το ελατήριο ΝΑΙ μεν αποροφά μικροτραβηγματάκια, αλλά αυτό είναι ΚΑΚΟ γιατί δεν μαθαίνει στον σκύλο να κρατάει μια πιο σταθερή θέση ή να έχει το νου του σε σένα.

Στην Γερμανία και στο Βέλγιο, όπου υπάρχουν ποδηλατόδρομοι δεξιά των αυτοκινήτων, λογικό είναι να μένει ο σκύλος δεξιά.

Εδώ όμως το ποδήλατο έχει πολύ λιγότερο σεβασμό (και προστασία). Εγώ με τον σκύλο κάνω βόλτα με ποδήλατο, όπως όταν περπατάω. Άκρη και αντίθετα δηλαδή με την κίνηση των αυτοκινήτων, για να τα βλέπω. Ο σκύλος πρέπει να είναι αριστερά μου για την προστασία του. Αν και συνήθως το κάνω σε πάρκα ή βουνά (το mountain bike μας πάει πολύ!).

Kango1 : το ποδήλατο με ανεκπαίδευτο σκύλο είναι πράγματι ΠΟΛΥ επικίνδυνο.
Με εκπαιδευμένο σκύλο έχεις πολύ πιο μεγάλο έλεγχο και μάλιστα προφορικό.
Και όλα αυτά ΔΕΝ είναι τόσο δύσκολα όσο νομίζει κανείς.

Μία φίλη μου το κάνει στο δάσος με ΤΡΙΑ ενήλικα Μπορζόι (ύψους 80-85εκ στον ώμο!) ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ (απλά πατάει τα δύο λουριά με το ένα χέρι κι ένα με το αριστερό!).
Αυτοί οι σκύλοι έχουν μεγάλη "εκρηκτικότητα" όταν βλέπουν κάτι που θέλουν να κυνηγίσουν. Στο δάσος βλέπουν συχνά! Με το που θα κοιτάξουν όμως έντονα κάτι τους λέει "ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ ΣΑΣ ΕΣΦΑΞΑ!" και χαλαρώνουν αμέσως και κοιτούν πάλι μπροστά.

Τρία μπορζόι (ή και ΕΝΑ μάλλον) είναι ικανά να σε ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ αν τα βάλεις σε σπρίνγκερ και δεν τα προλάβεις με φωνή να τα συγκρατήσεις. Η αν δεν τα έχεις εκπαιδεύσει σε υπακοή και πας την οποιαδήποτε βόλτα (και χωρίς ποδήλατο!)!
 
Last edited:


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.737
1.479
Illinois, USA
Στην Αμερική είναι διαδεδομένο το springer και μόλις αγόρασα. Καταρχήν τον ελέγχω το σκύλο και γενικά για ποδηλασία πάω σε ειδικά μονοπάτια που είναι γεμάτος ο τόπος. Τώρα θα μου πείτε μένω σε αγροτική περιοχή και με παίρνει να κάνω τέτοια. Πάντως του Aussie του αρέσει, όπως λατρεύει και το treadmill που το ξεσήκωσα από το Cesar Millan διότι το χειμώνα στο Illinois έχουμε φρικαλέα χιόνια και ναι μεν το Aussie τρελλαίνεται να βγαίνει με μείον 26 που είχαμε την περασμένη βδομάδα και να χώνει τον αποτέτοιο του στο χιόνι, πλην όμως εγω αγαπώ ιδιαιτέρως τα αυτιά και τη μύτη μου και τα δάχτυλά μου και δεν έχω όρεξη για κρυοπαγήματα. Αφήστε δε τον πάγο που μέχρι και το Aussie γλυστράει.

Το springer που πήρα είναι το εξής: http://cgi.ebay.com/Guardian-Gear-E...ptZLH_DefaultDomain_0?_trksid=p3286.m20.l1116
 


Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Mountain bike πήραμε. Βάση λουριού για ποδήλατο παραγγείλαμε (όχι springer). Η αλήθεια είναι ότι το σκεφτόμουν πολύ καιρό για να εκτονώνω τη Μπλου και να γυμνάζομαι, 2 σε 1, καθώς χρόνος και για τα δύο δεν πολυ-υπάρχει.
Αυτός που καταχάρηκε όμως ήταν ο Λέων. Μετά τα δύο πρώτα πάνω-κάτω (με τα σκυλιά λυμένα, νυχτερινή ώρα) ο κύριος ήρθε από μόνος του στα αριστερά μου και τρόχαζε δίπλα μου κοιτάζοντας με. Άψογος λες κι έχει εκπαιδευτεί. Επιτέλους, νομίζω ότι του βρήκα δουλειά καθώς είχα προβληματιστεί με το τι να κάνω από το πετ που ζητάει εργασία. Να κάνει πατίνι μέσα στο σπίτι μας έχει απαγορευτεί γιατί σκάει με πολλά σε ευαίσθητα αντικείμενα. :D Να κάνει agility το δοκιμάσαμε και δεν ενθουσιάστηκε. Να κάνει schutzhund δεν ενδείκνυται λόγω φυλής. Ε, προχτές που ήθελα να απομακρυνθώ λίγο να δοκιμάσω το ποδήλατο (κι εμένα πάνω σε αυτό :p ) και δεν τον πήραμε μαζί παρεξηγήθηκε!
Έχω τον εξής προβληματισμό όμως. Δεδομένου ότι οι βόλτες μας είναι βράδυ, κάνει να τρέχει το σκυλί στην άσφαλτο; Δεν προβληματίζομαι για τον κραδασμό αλλά για τις πατούσες τους.
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Μολις ανακαλυψα αυτο το τελειο θεμα.
Ενας "εκπαιδευτης" της περιοχης μου ειπε σωστα οτι ο σκυλος πρεπει να τρεχει.

- Παρε ποδηλατο και ξεκινηστε τρεξιμο.
Αν βαριεσαι ανεβα στο αυτοκινητο και δίπλα να τρεχει ο σκυλος!!

Ενταξει, η κοινη λογικη με σταματησε απο το να ανεβω στο αυτοκινητο και να με κυνηγαει η κακομοιρη η Ηρα.

Αλλα ως παλιος mountain ποδηλατης, σκεφτομουν να παω να ξαναπαρω ποδηλατο και ΑΜΕΣΩΣ να ορμηξουμε να κατακτησουμε τα βουνα και τα λαγκάδια!

Dr Z, παλι μας εσωσες :)
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Αν βαριεσαι ανεβα στο αυτοκινητο και δίπλα να τρεχει ο σκυλος!!
Αυτό τώρα τελευταία το έχω δει αρκετές φορές....:eek::eek::(:(
 


Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Εμείς τελειώσαμε με το 'δίπλα' κ τη βόλτα με λουρί χωρίς τράβηγμα, είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο - επιτέλους.
Το μόνο θεματάκι είναι ότι εδώ τα σκυλιά είναι αντικοινωνικά κ όταν μας βλέπουν γαβγίζουν κ η λώρα τσιτώνει (μη με ρίξει από κανά ποδήλατο :p).

Με το ποδήλατο είναι οκ προς το παρόν. Το παίρνω μαζί μας στη βόλτα κ το ρολάρω δίπλα μας. Δεν έχει κανένα θέμα.
Όταν ανεβαίνω πάνω, όμως,κ κάνω πετάλι χαλαρό, ακολουθεί στην αρχή, αλλά μετά σαν να αγχώνεται κ πάει να μπει μπροστά στη ρόδα. Εκεί,σταματάω, τη βάζω 'πλάι' κ πάω ξανά χαλαρά με το ποδήλατο (χωρίς πετάλι, απλά πάνω του). Θα το καταφέρουμε πιστεύω.
Οι διαδρομές εδώ, έχουν περισσότερο χώμα & λίγη άσφαλτο.
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Το μόνο θεματάκι είναι ότι εδώ τα σκυλιά είναι αντικοινωνικά κ όταν μας βλέπουν γαβγίζουν κ η λώρα τσιτώνει (μη με ρίξει από κανά ποδήλατο :p).
Μας χαλάς την κοσμοθεωρεία μας ότι στο εξωτερικό είναι κοινωνικοποιημένα τα σκυλιά...:(
 


Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Μας χαλάς την κοσμοθεωρεία μας ότι στο εξωτερικό είναι κοινωνικοποιημένα τα σκυλιά...:(
είναι, άψογα κυρίως με τους ανθρώπους κ με τα υπόλοιπα ζώα σε απόσταση 5 μέτρων τουλάχιστον (εκεί αγνοούν το ένα το άλλο) .

Συναντήσεις μέσα σε καφετέριες πχ ή σε στενά μονοπάτια, τα μικρότερα συνήθως γαβγίζουν, ενώ στα μεγαλύτερα σε όγκο θα τους ξεφύγει κανά ελαφρύ διακριτικό γκρρρ.
Άψογα με όλα τα σκυλιά κ παντού είναι ό,τι γκόλντερ ρετρίβερ έχω συναντήσει εδώ κ φυσικά αυτά μεγαλύτερης ηλικίας.
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Αν ισχυει αυτο, σημαινει οτι ολα τα σκυλια εξω περνανε (ισως και υποχρεωτικα) βασικη και οτι οι ιδιοκτητες ειναι απειρως πιο συνειδητοποιημενοι απο εμας.
Επισης μπορει να σημαινει οτι ολα τα σκυλια προερχονται απο επισημους εκτροφεις.
 


Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Μπά, απλώς έχουν μεγαλύτερη "ιστορία" με τους σκύλους ως κατοικίδια και ξέρουν να τα εκπαιδεύουν ΑΡΙΣΤΑ τα μεγαλύτερα παιδάκια τους (συνήθως αυτά είναι οι "εκπαιδευτές").

Εδώ, είμαστε αρκετά πίσω στο θέμα "σκύλος" γενικώς.
Στο θέμα "ζώο" γενικώς.
 


Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Αν ισχυει αυτο, σημαινει οτι ολα τα σκυλια εξω περνανε (ισως και υποχρεωτικα) βασικη και οτι οι ιδιοκτητες ειναι απειρως πιο συνειδητοποιημενοι απο εμας.
Επισης μπορει να σημαινει οτι ολα τα σκυλια προερχονται απο επισημους εκτροφεις.

Μπά, απλώς έχουν μεγαλύτερη "ιστορία" με τους σκύλους ως κατοικίδια και ξέρουν να τα εκπαιδεύουν ΑΡΙΣΤΑ τα μεγαλύτερα παιδάκια τους (συνήθως αυτά είναι οι "εκπαιδευτές").

Εδώ, είμαστε αρκετά πίσω στο θέμα "σκύλος" γενικώς.
Στο θέμα "ζώο" γενικώς.
Ισχύουν κ τα δυο που γράψατε.
Όλοι πάνε σε εκπαιδευτή κ όλοι μαθαίνουν πώς να φέρονται στα σκυλιά.:)
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.737
1.479
Illinois, USA
Δεν ξέρω αν το έχω ήδη γράψει πουθενά, αλλά αγόρασα έναν ειδικό βραχίονα για το λουρί του Μουφ, αφού σκέτος με έρριξε τουλάχιστον μια φορά. Δεν τον διαφημίζω, αλλά ήτανε περίπου αυτός:http://www.springerusa.com/
 


ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
πετα το , θα σε ριξει ΠΟΛΛΕΣ φορες

πρωτα θα τον ΜΑΘΕΙΣ να τρεχει διπλα στο ποδηλάτο και υστερα θα το χρησιμοποιήσεις
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.600
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3