Δαγκώνει συνέχεια


Magic

Member
26 Δεκεμβρίου 2018
15
7
47
Καλημέρα σας!
Έχω ένα λυκόσκυλο Βελγικό 3μηνών και δάγκωνει συνέχεια τους πάντες και τα πάντα!!τι φταίει και τι μπορώ να κάνω για να σταματήσει;μπορείτε να με βοηθήσετε;
Ευχαριστώ.
 
  • Like
Reactions: TARA


elinapol2

Well-Known Member
13 Δεκεμβρίου 2018
326
405
35
Καλημέρα σας!
Έχω ένα λυκόσκυλο Βελγικό 3μηνών και δάγκωνει συνέχεια τους πάντες και τα πάντα!!τι φταίει και τι μπορώ να κάνω για να σταματήσει;μπορείτε να με βοηθήσετε;
Ευχαριστώ.
ΟΛΑ τα κουταβια δαγκωνουν... Δεν φταιει κατι, ειναι μες στο προγραμμα. Φυσικα ομως δεν θα του επιτρεπεις να το διαιωνίζει το θεμα! Καθε φορα θα το μαλωνεις, διαλεξε μια εντολη για απαγορευση (εγω εχω το "μη"), ξανα κ ξανα. Αν εχεις παιδια στο σπιτι καθε φορα που τα δαγκωνει να στεκονται ορθια ακίνητα κ να μη το κοιτανε. Αυτο θα συνεχιζει, φωναζεις "μη". Θα σταματαει γιατι θα τρομαζει εκεινη την ωρα κ μετα φυσικα παλι τα ιδια. Εσυ συνεχιζεις την απαγορευση, μη το επιτρεπεις για κανενα λογο. Ο δικος μου πια οταν ξεκιναει να δαγκωνει του φωναζω μη κ αρχιζει ο πονηρος κ γλείφει... Δεν σταματιεται ξαφνικα απο τη μια στιγμη στην αλλη απλα μπορεις να ελεγχεις το να σταματαει να το κανει. Οταν ενηλικιωθεί δεν θα ειναι ετσι...
 


Magic

Member
26 Δεκεμβρίου 2018
15
7
47
Δυστυχώς δεν ακούει το μη ή αν σταματήσει θα είναι για λίγο και μετά ξανά,με αποτέλεσμα να έχει "γδαρει" τα χέρια και τα πόδια της συντρόφου μου!!
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.633
19.859
Καλώς ήρθες στο φόρουμ :)

Να ξεκινήσουμε από το ότι δεν υπάρχει "λυκόσκυλο Βέλγικο"
Να συνεχίσουμε με το ότι, αυτή είναι η δουλειά του σ'αυτή την ηλικία. Θα έπρεπε να προβληματίζεστε αν ΔΕΝ δάγκωνε non stop, τα πάντα και τους πάντες.
Και να το φτάσουμε στο ότι, κάνε αναζήτηση και διάβασε όλα τα θέματα εκπαίδευσης του φόρουμ. 100άδες ολόιδιες συζητήσεις μ'αυτήν εδώ, με ανάλυση σε κάθε επίπεδο. Αποκλείεται να μην βρεις απαντήσεις.

Λέω να μην ρωτήσω πως αποκτήσατε το κουτάβι και αν αυτός που το έδωσε, σας έδωσε μαζί και "οδηγίες χρήσης". Μάλλον όχι, οπότε καλό θα ήταν, να βρείτε έναν εκπαιδευτή να σας μάθει έστω τα βασικά. Γιατί αν δεν γνωρίζετε αυτά, αυτό που ζείτε τώρα, θα είναι μάλλον τίποτα, μπροστά σε όσα σας περιμένουν. Τόσο που θα αναπολείτε τις μέρες τούτες.

Το κουτάβι, όπως και να'χει, εύχομαι να σας ζήσει πολλά απροβλημάτιστα [για το ίδιο τουλάχιστον] χρόνια! Και μόνο που είναι μαύρο, είναι πολλά υποσχόμενο!
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.409
6.533
Τα κουτάβια περνούν τον περισσότερο χρόνο που είναι ξύπνια με το να παίζουν και να εξερευνούν το χώρο και τα καινούργια ερεθίσματα γύρω τους. Όλες αυτές οι απόλυτα φυσιολογικές και απαραίτητες δραστηριότητες περιλαμβάνουν πολύ δάγκωμα!

Τα κουτάβια χρησιμοποιούν το στόμα τους και τα αιχμηρά δόντια τους όπως εμείς τα χέρια μας. Με αυτά θα πιάσουν, θα δοκιμάσουν και θα αλληλεπιδράσουν. Στην ηλικία των 3-4 μηνών μοιάζει χαριτωμένο μα αν συνεχιστεί χωρίς έλεγχο μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο πρόβλημα.

Είναι σημαντικό να βοηθήσετε το κουτάβι σας να μάθει να περιορίζει τη στοματική του δραστηριότητα και συμπεριφορά. Ο απώτερος στόχος είναι να εκπαιδεύσετε το κουτάβι σας ώστε να σταματήσει να χρησιμοποιεί το στόμα του με τους ανθρώπους, εκτός και αν καλεστεί να το κάνει. Ωστόσο, ο πρώτος και πιο σημαντικός στόχος είναι να τον διδάξετε ότι οι άνθρωποι έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα, οπότε πρέπει να είναι πολύ ήπιος όταν χρησιμοποιεί το στόμα του.

Αυτό είναι κάτι που μαθαίνεται από την πολύ μικρή ηλικία, όταν τα κουτάβια είναι με την μητέρα και τα αδέρφια τους. Θα παρατηρήσετε πως όταν τα κουτάβια παίζουν μεταξύ τους πάντα κάποιο θα υπερβάλει στο δάγκωμα και αμέσως το άλλο θα τσιρίξει και θα σταματήσει να παίζει ή θα επιτεθεί αμυνόμενο. Αυτό το σταμάτημα του παιχνιδιού δείχνει τα όρια στο κουτάβι. Αμέσως μετά το παιχνίδι θα ξαναρχίσει το πιθανότερο, αλλά το μήνυμα έχει περάσει.

Όταν παίζετε με το κουτάβι σας, αφήστε το να δαγκώνει τα χέρια σας. Συνεχίστε να παίζετε μέχρι να δαγκώσει ιδιαίτερα δυνατά. Όταν το κάνει φωνάξτε δυνατά σαν να πονέσατε και αφήστε το χέρι σας ακίνητο, σαν ανάπηρο π.χ. Αυτό θα πρέπει να ξαφνιάσει το κουτάβι σας και να το αναγκάσει να σταματήσει, τουλάχιστον στιγμιαία. Αν απλά μια τσιρίδα ή μια φωνή δε φτάνει για να σταματήσει χρησιμοποιήστε μια εντολή όπως "Τέρμα" ή και "Μη". Με το που σταματήσει ή αρχίσει να γλύφει το χέρι επιβραβεύστε το, με χάδια και ήρεμη γλυκιά φωνή (Προσοχή, μη το "ανεβάσετε" ξανά με έντονη επιβράβευση και ενθουσιασμό. Δεν ταιριάζει εδώ). Επαναλάβετε αρκετές φορές.

Επαναλάβετε αυτά τα βήματα όχι περισσότερο από τρεις φορές μέσα σε μια περίοδο 15 λεπτών. Εάν διαπιστώσετε ότι από μόνο του αυτό δεν λειτουργεί, μπορείτε να μεταβείτε σε μια διαδικασία time out. Δηλαδή, με το που συμβαίνει αυτό (το έντονο δάγκωμα) να σταματά το παιχνίδι αφού έχετε φωνάξει δείχνοντας πως σας ενόχλησε το δάγκωμα.

Μετά το σύντομο χρονικό διάστημα (20-30 δευτερόλεπτα), επιστρέψτε στο κουτάβι σας και ενθαρρύνετε το να παίξει ξανά μαζί σας. Είναι σημαντικό να τον διδάξετε ότι το απαλό παιχνίδι συνεχίζεται, αλλά το οδυνηρό παιχνίδι σταματά.

Παίξτε με το κουτάβι σας μέχρι να δαγκώσει ξανά σκληρά. Όταν το κάνει, επαναλάβετε την παραπάνω ακολουθία. Όσο μαθαίνει να σταματά τόσο κι εσείς μπορείτε να γινόσαστε πιο "αυστηροί" στο ποσοστό δύναμης που ανέχεστε.

Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε πως σε αυτή την ηλικία υπάρχει και το θέμα της αλλαγής των δοντιών. Το κουτάβι θα χάσει τα νεογιλά δόντια τα οποία θα αντικατασταθούν από τα μόνιμα. Αυτή την περίοδο πονά και νιώθει την ανάγκη να δαγκώνει κάτι για ανακούφιση, όπως τα μωρά την περίοδο που βγάζουν δόντια. Φροντίστε να έχει παιχνίδια δαγκώματος με τα οποία θα παίζετε χωρίς να το αφήνετε να επεκτείνει το δάγκωμα του και στα χέρια ή τα πόδια σας. Αντιστρέψτε την προσοχή του προς το παιχνίδι.

Επίσης, τα κουτάβια δαγκώνουν τα χέρια μας όταν πάμε να τα χαϊδέψουμε ή να τα αγγίξουμε γενικότερα. Για να μη συμβαίνει αυτό φροντίστε πάλι να διοχετεύετε αλλού την προσοχή του. Αυτή την φορά σε κάποια λιχουδιά την οποία θα του προσφέρετε με το άλλο χέρι και έτσι θα δέχεται το άγγιγμα ήσυχα και ευχάριστα. Προσοχή! Μη δίνεται τις λιχουδιές μετά από το δάγκωμα. Αυτό θα του μάθει κάτι πολύ διαφορετικό.

Να προτιμάτε παιχνίδια που δεν δίνουν στο κουτάβι την ευκαιρία να δαγκώσει τα χέρια σας. Παιχνίδια με μπάλα, tug-of-war, flirt pole, κ.α. Όταν μάθει να χαίρεται το παιχνίδι με ένα tug (λουκάνικο) έχετε πάντα ένα τέτοιο στην τσέπη ή κοντά ώστε να διοχετεύεται την ενέργεια και το δάγκωμα σε αυτό.

Εάν το κουτάβι σας δαγκώνει στα πόδια και τους αστραγάλους φροντίστε να έχετε το αγαπημένο του παιχνίδι στην τσέπη σας. Κάθε φορά που σας δαγκώνει, σταματήστε αμέσως. Βγάλτε το παιχνίδι και κουνήστε το δελεαστικά μπροστά του. Όταν το κουτάβι σας αρπάξει το παιχνίδι, ξεκινήστε να κινείστε ξανά και να επιβραβεύετε λεκτικά ταυτόχρονα. Αν δεν έχετε το παιχνίδι διαθέσιμο, απλώς σταματήστε και περιμένετε το κουτάβι σας να σταματήσει.μόλις σταματήσει επιβραβεύετε και πηγαίνετε να πάρετε το παιχνίδι του για να παίξετε με αυτό. Φυσικά, θα πρέπει να επαναλάβετε τα βήματα αρκετές φορές.

Να προσφέρετε στο κουτάβι σας αρκετό χρόνο σωστού παιχνιδιού. Παιχνιδιού που θα το κουράζει και θα του μαθαίνει πράγματα για το μέλλον. Οι βάσεις για ένα σκύλο που θα συμβιώνει όσο το δυνατόν καλύτερα με εσάς και το περιβάλλον σας μπαίνουν τώρα.

Χρήσιμο είναι σε πολλές περιπτώσεις να έχετε πάντα το λουρί βαλμένο στο κουτάβι σας. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε ένα σημείο ελέγχου του σκύλου χωρίς να πρέπει να τον ακουμπήσετε. Θα πιάνετε το λουρί που σέρνεται και θα απομακρύνετε το κουτάβι με το ανάλογο "τσίριγμα" πόνου και την εντολή και θα συνεχίζετε επιβραβεύοντας και παίζοντας μόνο αφού έχει σταματήσει.

Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και καλή διάθεση για παιχνίδι. Είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά για το κουτάβι και απλά πρέπει να καταλάβει τι είναι περισσότερο συμφέρον για αυτό να κάνει.

Τι δεν πρέπει να κάνετε: Δεν πρέπει ποτέ να προσπαθείτε να απομακρύνετε το σκύλο με σφαλιαρίτσες, πιέζοντας το στόμα του, σπρώχνοντας και τραβώντας και άλλα παρόμοια. Το κουτάβι θα τα δει αυτά ως πρόσκληση να συνεχίσετε να παίζετε και το δάγκωμα θα γίνει ακόμα πιο έντονο. Αν πάλι φτάσετε σε σημείο να χρησιμοποιήσετε έντονη βία για να το απομακρύνετε αυτό μπορεί να βάλει το κουτάβι σε αμυντική θέση. Να νιώσει πως πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι σε μια απειλή και τότε τα πράγματα θα είναι χειρότερα.
 


elinapol2

Well-Known Member
13 Δεκεμβρίου 2018
326
405
35
Δυστυχώς δεν ακούει το μη ή αν σταματήσει θα είναι για λίγο και μετά ξανά,με αποτέλεσμα να έχει "γδαρει" τα χέρια και τα πόδια της συντρόφου μου!!
Δεν γινεται να μην ακουει αν το εκφρασεις σωστα. Βεβαια μη περιμενεις να πεις ενα μη και να κατσει σουζα το σκυλι. Η εκπαιδευση ειναι θεμα χρονου αλλα φυσικα κ οι εντολες να ειναι σταθερες. Οχι τη μια να μην επιτρεπουμε κατι κ την αλλη να το επιτρεπουμε. Σταθερες αποφασεις, σταθερες εντολες κ σταθερα ορια. Προσοχη στην ενεργεια σου οταν θες να μαλωσεις η να παίξετε, δεν μπορει να ειναι στον ιδιο τονο φωνης... Οσο πιο ξεκαθαρα δειχνεις τι θελεις τοσο πιο κατανοητο θα ειναι απο το κουταβι σου! Οι συμβουλες που σου εδωσαν δεν θα μπορουσαν να ηταν αναλυτικότερες, αλλα να ξερεις πως πρωτα πρεπει να εκπαιδευτεί το εκάστοτε αφεντικό κ μετα το κουταβι!!!
 


Magic

Member
26 Δεκεμβρίου 2018
15
7
47
Καλησπέρα,
ευχαριστώ για το καλωσόρισμα.Δίκιο έχεις,η σωστή ονομασία είναι Βελγικος Ποιμενικός Γκρενενταλ.Ευχαριστώ για την απάντηση και τις ευχές.

Δεν γινεται να μην ακουει αν το εκφρασεις σωστα. Βεβαια μη περιμενεις να πεις ενα μη και να κατσει σουζα το σκυλι. Η εκπαιδευση ειναι θεμα χρονου αλλα φυσικα κ οι εντολες να ειναι σταθερες. Οχι τη μια να μην επιτρεπουμε κατι κ την αλλη να το επιτρεπουμε. Σταθερες αποφασεις, σταθερες εντολες κ σταθερα ορια. Προσοχη στην ενεργεια σου οταν θες να μαλωσεις η να παίξετε, δεν μπορει να ειναι στον ιδιο τονο φωνης... Οσο πιο ξεκαθαρα δειχνεις τι θελεις τοσο πιο κατανοητο θα ειναι απο το κουταβι σου! Οι συμβουλες που σου εδωσαν δεν θα μπορουσαν να ηταν αναλυτικότερες, αλλα να ξερεις πως πρωτα πρεπει να εκπαιδευτεί το εκάστοτε αφεντικό κ μετα το κουταβι!!!
 
Last edited by a moderator:


tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.564
Δυστυχώς δεν ακούει το μη ή αν σταματήσει θα είναι για λίγο και μετά ξανά,με αποτέλεσμα να έχει "γδαρει" τα χέρια και τα πόδια της συντρόφου μου!!
αν δεν τα βγαλεις περα δωστο σε εμενα
εξυπνο μου φαινεται.
 


Magic

Member
26 Δεκεμβρίου 2018
15
7
47
Σε ευχαριστώ πολύ!
αν δεν τα βγαλεις περα δωστο σε εμενα
εξυπνο μου φαινεται.
Είναι έξυπνο όντως,θα ξεκινήσουμε εκπαίδευση.Ζήτησα συμβουλές για να λύσω το πρόβλημα όχι να το αποφύγω!!
Αν έχεις κάποια να δώσεις θα περιμένω.

Ευχαριστώ.
 
Last edited by a moderator:


ΑΡΓΟΣ & ΕΓΩ

Well-Known Member
26 Μαρτίου 2018
1.150
2.016
Ποιο αναλυτικά δεν θα μπορούσε να στα πει κάποιος, όσα έγραψε ο @canis θα πρέπει να τα κάνουμε αντιγραφή σε όποιον κάνει την ίδια ερώτηση στο μέλλον ( εκτός και αν γράψει πως απαγορεύει την αναδημοσίευση χωρίς την άδεια του συγγραφέα ).

Όταν παίζετε με το κουτάβι σας, αφήστε το να δαγκώνει τα χέρια σας. Συνεχίστε να παίζετε μέχρι να δαγκώσει ιδιαίτερα δυνατά. Όταν το κάνει φωνάξτε δυνατά σαν να πονέσατε και αφήστε το χέρι σας ακίνητο, σαν ανάπηρο π.χ. Αυτό θα πρέπει να ξαφνιάσει το κουτάβι σας και να το αναγκάσει να σταματήσει, τουλάχιστον στιγμιαία. Αν απλά μια τσιρίδα ή μια φωνή δε φτάνει για να σταματήσει χρησιμοποιήστε μια εντολή όπως "Τέρμα" ή και "Μη". Με το που σταματήσει ή αρχίσει να γλύφει το χέρι επιβραβεύστε το, με χάδια και ήρεμη γλυκιά φωνή (Προσοχή, μη το "ανεβάσετε" ξανά με έντονη επιβράβευση και ενθουσιασμό. Δεν ταιριάζει εδώ). Επαναλάβετε αρκετές φορές.
Κάνε το παραπάνω και θα δεις πως γρήγορα θα καταλάβει την πίεση που θα πρέπει να ασκεί όταν του δίνεις το χέρι. Θυμάμαι που έχω πάει στον κτηνίατρο με τον δικό μου σε ηλικία περίπου πέντε μηνών, είναι στον προλάθαμο μια μητέρα με τον γιό της ο οποίος δεν θα ήταν παραπάνω από 11 χρονών. Πλησιάζει τον Άργο ο πιτσιρικάς και όπως τον χαϊδεύει του δίνει το χέρι του να το βάλει στο στόμα λέγοντας του Άργου δάγκωσε - δάγκωσε :)
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.594
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3