Διάγνωση Ερλιχίωσης

sofia

Active Member
28 Ιανουαρίου 2009
37
0
Καλημέρα και καλές γιορτές με υγεία σε όλους μας. Έχω ενα κόκερ 24 μηνών, την Πέμπτη κάναμε τις ετήσιες εξετάσεις αίματος και βρήκαμε οτι έχει λευκα 5,1 με φτ μέχρι 4,5 και αιμοπετάλια 155 με φτ 150-400.Όλες οι υπόλοιπες αιματολογικές φυσιολογικές. Ο γιατρός μίλησε για ερλιχίωση αλλά όχι με απόλυτη βεβαιότητα. Τον ρώτησα γιατί δεν κάνουμε την εξέταση για ερλιχίωση για να είμαστε σίγουροι και μου είπε οτι δεν χρειάζεται γιατί υπάρχουν πολλά είδη τσιμπουριών και για το καθέ ένα θα έπρεπε να γίνει ξεχωριστό τέστ, επιπρόσθετα οτι η vibramycin είναι η αντιβίωση για την ερλιχίωση, οπότε και ξεκινήσαμε την vibramycin και σε ένα μήνα θα ξανακάνουμε αιματολογικές για να δούμε τί γίνεται. Οι απορίες μου τώρα, ισχύει αυτό που μας είπε για τα διάφορα τεστ για την ερλιχίωση? Και το πιο σημαντικό το τσιμπούρι υπάρχει περίπτωση να είναι ακόμα πάνω του? Τον ψάξαμε αλλά δεν βρήκαμε τίποτα. Πώς μπορώ να τον ψάξω και να είμαι 100% οτι δεν έχει τίποτα? Σκεφτήκαμε να τον κουρέψουμε αλλά και πάλι δεν ξέρω. Να αναφέρω οτι ο Φιντέλ τρώει σαν γουρουνάκι, πηδάει σαν κατσίκακι και τρέχει σαν μουρλό, δεν είναι αλλαγμένη καθόλου η διάθεση του. Σας ευχαριστώ όλους εκ των προτέρων!

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.925
20.333
Συνηθίζω να μην αμφισβητώ τους κτηνιάτρους γιατί δεν έχω την γνώση να το κάνω και γιατί ευτυχώς δεν έχω πικρές εμπειρίες μέχρι τώρα. Εμένα και τα δύο σκυλιά μου έχουν περάσει ερλιχίωση και κυρίως η μικρή που την βρήκα ήδη άρρωστη και σε μεγάλο βαθμό. Εξετάσεις κάνουμε προληπτικές δύο φορές τον χρόνο εκτός από γενικές αίματος, ειδικά για ερλιχίωση και ειδικά για καλαζάρ. Δεν ξέρω εάν με την απλή εξέταση αίματος προκύπτει εάν πάσχει από ερλιχίωση, αλλά η απορία που μου βγαίνει αυθόρμητα, είναι γιατί για μια υποψία ασθένειας να πάρει το σκυλί 40 μέρες αντιβίωση και να μην εξακριβωθεί με την ειδική εξέταση; Εκτός εάν οι τιμές που μας παραθέτεις της απλής εξέτασης, είναι ικανές να απαιτήσουν φαρμακευτική αγωγή με αντιβίωση, ούτως ή άλλως.

Ξέχασα... και επαναλειπτικές για ερλιχίωση εμείς τουλάχιστον κάναμε στους τρεις μήνες μετά το πέρας της αγωγής...

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Οπωσδήποτε εξετάσεις για ερλίχια.

Είναι κρίμα ο σκύλος να περάσει 6 εβδομάδες με αντιβίωση αν δε συντρέχει λόγος. Απ' ότι ξέρω το Test για την ερλίχια είναι ένα και όχι για κάθε τσιμπούρι.

Και στο δικό μου σκύλο δε βρήκα ποτέ τσιμπούρι επάνω του. Προφανώς κάποιο μολυσμένο τον δάγκωσε και έπεσε από τα αντιπαρασιτικά που του έχω, αλλά πρόλαβε να κάνει τη ζημιά.

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Πρωτη φορα το ακουω αυτο για τα διαφορα τεστ ...τσιμπουρια μπορει να υπαρχουν πολλα αλλα ερλιχιωση ειναι μια.

Τα ιδια ισχυουν και για το καλαζαρ ...υπαρχουν διαφορες σκνιπες πανευρωπαικα που μπορουν να το μεταδωσουν αλλα μας ειναι αδιαφορο αυτο.Μας ενδιαφερει η νοσος , δηλαδη το παρασιτο.

Οντως μπορεις να υποπτευθεις ερλιχιωση απο τις αιματολογικες εξετασεις αλλα υπαρχει ειδικη εξεταση που ανιχνευει αντισωματα ερλιχιωσης (ουσιαστικα παιρνεις ενα τιτλο αντισωματων).
Η εξεταση γινεται και στο Παστερ.

Παρε ενα τηλεφωνο τον κτηνιατρο σου και ρωτα τον ξανα ...πες του πως ολοι οι φιλοι σου πανε για ελεγχο ερλιχιωσης στο Παστερ :)

sofia

Active Member
28 Ιανουαρίου 2009
37
0
καταρχήν ευχαριστώ πολύ για τις τόσο γρήγορες απαντήσεις σας. Δεν αμφισβητώ σε καμία περίπτωση τον κτηνίατρο, απλά επειδή διάβασα εδώ οτι η εξέταση είναι μια μου έκανε εντύπωση που εκείνος είπε άλλα. Αιματολογικές εξετάσεις του κάνουμε κάθε χρόνο για καλαζάρ όμως του κάνουμε κάθε 6 μήνες στην οποία βγηκε και αρνητικός. Και πάλι σας ευχαριστώ!

sofia

Active Member
28 Ιανουαρίου 2009
37
0
τώρα που έχουμε ξεκινήσει ήδη την vibramycin, υπάρχει περίπτωση τα αποτελέσματα της ερλιχιώσης να είναι αμφίβολα?

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Χωρίς να είμαι σίγουρος, νομίζω πως όχι. Η ερλίχια είναι ασθένεια που το ίχνος της μένει πολύ καιρό στο σώμα του σκύλου. Να σκεφτείς ότι του έχω σταματήσει την αντιβίωση εδώ και 1 μήνα, αλλά εξετάσεις για να δούμε πώς πάει η θεραπεία θα κάνει το Μάρτη.

Από εκεί και πέρα, ας απαντήσει κάποιος που ξέρει καλύτερα για πιο σίγουρα.

GEORGEROTWEILER

Well-Known Member
23 Νοεμβρίου 2009
278
0
μενω θεσσαλονικη(τριλοφο)
καλημερα παιδια!δεν εχω ιδεα τι ειναι η ερλίχια!μπορει καπιος σας παρακαλω να με ενημερωσει(απο οτι καταλαβα ειναι αρρωστια που προερχεται απο τσιμπουρι)υπαρχουν καπια συμπτωματα για να το καταλαβεις η μονο με αιματολογικες γινεται αντιλιπτη?αν δεν το καταλαβεις συντομα τι επιτπωσεις εχει στον σκυλο?

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
τώρα που έχουμε ξεκινήσει ήδη την vibramycin, υπάρχει περίπτωση τα αποτελέσματα της ερλιχιώσης να είναι αμφίβολα?
Μεσα σε τοσες λιγες μερες , οχι.

Αλλωστε ο τιτλος αντισωματων της ερλιχιωσης αργει να πεσει ακομα και μετα την ολοκληρωση της θεραπειας....για την προοδο της θεραπειας , εκτιμουνται περισσοτερο οι αιματολογικες/βιοχημικες εξετασεις και φυσικα η κλινικη κατασταση του ζωου.

Ο ιδιος σου ο κτηνιατρος ,οπως ειπες, ανεφερε ερλιχιωση ''...αλλα οχι με απολυτη βεβαιοτητα'' .Αυτο πρεπει να το ''διορθωσεις'' :)

Γενικα μην αγχωνεσαι ...η ερλιχιωση ,εφοσον διαγνωστει εγκαιρως και γινει η σωστη θεραπεια , θα σταματησει να σε απασχολει συντομα ;)

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
καλημερα παιδια!δεν εχω ιδεα τι ειναι η ερλίχια!μπορει καπιος σας παρακαλω να με ενημερωσει(απο οτι καταλαβα ειναι αρρωστια που προερχεται απο τσιμπουρι)υπαρχουν καπια συμπτωματα για να το καταλαβεις η μονο με αιματολογικες γινεται αντιλιπτη?αν δεν το καταλαβεις συντομα τι επιτπωσεις εχει στον σκυλο?
Υπάρχουν συμπτώματα (τσίμπλες, έλειψη διάθεσης κτλ) αλλά δεν είναι εύκολο να οδηγήσουν σε διάγνωση. Καλύτερα οι προληπτικές εξετάσεις.

Αν αργήσει να γίνει διάγνωση μέχρι και θάνατος δυστυχώς. Είναι σαν το καλαζάρ, απλά θεραπεύεται πολύ πιο εύκολα (και οικονομικά).

Μια ερώτηση:

Όταν έψαχνα πανικόβλητος στο διαδίκτυο για την ερλίχια, νομίζω ότι είχε πάρει κάπου το μάτι μου ότι στα σκυλιά που μολύνονται και θεραπεύονται μειώνονται πολύ οι πιθανότητες νόσου. Ισχύει ή θυμάμαι λάθος;

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Η ερλιχίωση συνήθως παρουσιαζεται με τα ακολουθα συμπτωματα :
Πυρετός, αιμορραγικές αλλοιώσεις στους βλεννογόνους και στο δέρμα, με κακοκεφιά, υπνηλία, κατάπτωση, ανορεξία. Πολλές φορές παρατηρούνται οιδήματα στα άκρα, αναπνευστικά προβλήματα και σπάνια νευρολογικά.

Τα παραπανω ομως συμπτωματα δεν ειναι αποκλειστικα της ερλιχιωσης αρα δεν μπορεις να στηριχθεις στην κλινικη διαγνωση και απαιτουνται ειδικες αιματολογικες εξετασεις.

Γενικα , η εξεταση της Ερλιχιωσης (οπως και του καλαζαρ) θα πρεπει να αποτελουν εξετασεις ρουτινας για τα σκυλια μας αφου ειναι τρανταχτα παραδειγματα του '' Η προληψη ειναι η καλυτερη θεραπεια''

GEORGEROTWEILER

Well-Known Member
23 Νοεμβρίου 2009
278
0
ευχαριστω πολυ TRICKY..μεσα στην βδομαδα θα παω να κανω κι εγω εξετασεις..πρωτη φορα θα κανω!και γενικα δεν ξερω τπτ γιαυτο το θεμα..πρεπει ν απαω καπου συγκεκριμενα η καθε γιατρος το κανει αυτο??θα του πω να κανει ιδικες ξετασεις για κατι η απλα μια γενικη αιματος?περα απο αλκαζαρ, ερλίχια,τι αλλο πρεπει να προσεξω??(λογικα για ολα αυτα δεν θα επρεπε να ειχα καποια ενημερωση απο τον γιατρο?)

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.925
20.333
Μια ερώτηση:

Όταν έψαχνα πανικόβλητος στο διαδίκτυο για την ερλίχια, νομίζω ότι είχε πάρει κάπου το μάτι μου ότι στα σκυλιά που μολύνονται και θεραπεύονται μειώνονται πολύ οι πιθανότητες νόσου. Ισχύει ή θυμάμαι λάθος;
Εμείς μολυνθήκαμε, θεραπευτήκαμε πλήρως και ξαναμολυνθήκαμε :-|

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Υπάρχει και η αιμορραγία από τη μύτη...ως σύμπτωμα!!!
Ο ΄Λύκανδρος τη πέρασε 3 φορές στη ζωη του...και τις 3 έγινε καλά με ισχυρή αντιβίωση!!!
Χίλιες φορές η ερλιχίωση παρά το καλαζάρ!!!:(:(:(:(

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
ευχαριστω πολυ TRICKY..μεσα στην βδομαδα θα παω να κανω κι εγω εξετασεις..πρωτη φορα θα κανω!και γενικα δεν ξερω τπτ γιαυτο το θεμα..πρεπει ν απαω καπου συγκεκριμενα η καθε γιατρος το κανει αυτο??θα του πω να κανει ιδικες ξετασεις για κατι η απλα μια γενικη αιματος?περα απο αλκαζαρ, ερλίχια,τι αλλο πρεπει να προσεξω??(λογικα για ολα αυτα δεν θα επρεπε να ειχα καποια ενημερωση απο τον γιατρο?)
Φυσικα τα κανουν ολοι οι κτηνιατροι ...συνηθως συνεργαζονται με μικροβιολογικα εργαστηρια που κανουν τετοιες εξετασεις (οι κτηνιατροι στελνουν το δειγμα αιματος)

Για καλαζαρ να ''απαιτησεις'' εργαστηριακη διαγνωση με τιτλο ...μην κανεις απλα το snap test (προκειται περι γρηγορου τεστ που το κανουν οι κτηνιατροι επι τοπου)
Για ερλιχιωση , οπως ειπαμε παραπανω.
Φυσικα , γενικες αιματολογικες (εφοσον δεν εχεις ξανακανει στο παρελθον)

Υπαρχουν και αλλες εξετασεις που μπορεις να κανεις (babesia , διροφιλαρια κλπ) αλλα καλο ειναι να το συζητησεις με τον κτηνιατρο σου αφου η συχνοτητα τους ειναι μικροτερη.

sofia

Active Member
28 Ιανουαρίου 2009
37
0
Γενικα μην αγχωνεσαι ...η ερλιχιωση ,εφοσον διαγνωστει εγκαιρως και γινει η σωστη θεραπεια , θα σταματησει να σε απασχολει συντομα ;)[/quote]

Σας ευχαριστώ πολύ όλους!!!!:) Θα μιλήσω με το Παστέρ σήμερα και εύχομαι να πάνε όλα καλά!!

GEORGEROTWEILER

Well-Known Member
23 Νοεμβρίου 2009
278
0
Φυσικα τα κανουν ολοι οι κτηνιατροι ...συνηθως συνεργαζονται με μικροβιολογικα εργαστηρια που κανουν τετοιες εξετασεις (οι κτηνιατροι στελνουν το δειγμα αιματος)

Για καλαζαρ να ''απαιτησεις'' εργαστηριακη διαγνωση με τιτλο ...μην κανεις απλα το snap test (προκειται περι γρηγορου τεστ που το κανουν οι κτηνιατροι επι τοπου)
Για ερλιχιωση , οπως ειπαμε παραπανω.
Φυσικα , γενικες αιματολογικες (εφοσον δεν εχεις ξανακανει στο παρελθον)

Υπαρχουν και αλλες εξετασεις που μπορεις να κανεις (babesia , διροφιλαρια κλπ) αλλα καλο ειναι να το συζητησεις με τον κτηνιατρο σου αφου η συχνοτητα τους ειναι μικροτερη.
και κατι τελευταιο..το κοστος μπορουμε να υπολογισουμε ποσο περιπου ειναι για καλαζαρ και ερλίχια και γενικες αιματολογικες??(γιατι εχω μια υποψια οτι ο γιατρος μου...περνει κατι παραπανω απο τα λογικα!!και θελω να εχω τον νου μου..να ξερω αν αυτο που θα μου πει ειναι..λογικο)παντος Tricky ευχαριστω πολυ για την ενημερωση!!

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.322
Μέλη
20.085
Νεότερο μέλος
DimitrisK.