Δυσπλασία κι εκτροφή!

Status
Κλειδωμένο θέμα

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Εγω, ο μεσος ιδιοκτητης Αρης, θελω να εξασφαλιστω οσο μπορω ότι το κουταβι που σκοπευω να παρω θα εχει οσο γινεται μικροτερες πιθανοτητες να εμφανισει δυσπλασια.
Τι κανω?
Μπορώ να σου πώ με pm ... η γενική απάντηση είναι :

Το κατατάσσεις στις προτεραιότητές σου, πολύ βασικό ακόμα και στην επιλογή μέσα από την ίδια γέννα.

Κάνεις την ίδια - όσο μπορείς - μελέτη που θα κάνει και ο εκτροφέας που τον ενδιαφέρει το θέμα, με διάφορους τρόπους ...

Βρίσκεις και εμπιστεύεσαι τον εκτροφέα που τον ενδιαφέρει το θέμα (επίσης βασικό - ακόμα και στην κακή έκβαση η ψυχολογία και των δύο είναι ΠΟΛΥ καλύτερη)

Κρατάς γενικά το ζώο σε καλή φόρμα - όχι βαρύ - να το βλέπει ο ήλιος, να μην γλυστράει, να μην ανεβοκατεβαίνει σε ύψος πολύ συχνά με άλματα και τα λοιπά γνωστά.

Και την προσευχή σου βέβαια :)

Elli

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
3.885
193
50
Αθήνα
Δεν έχω καταλάβει κάτι! Είναι καθαρά κληρονομικό το θέμα???

Ή μπορεί να συμβεί από άλλους λόγους?

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
omarock άνοιξε ένα νήμα στο rottweiler subforum με θέμα rottweiler - σκελετός και εργονομία - το λάθος και το σωστό ...
... παρέθεσε τα κατά την γνώμη σου προβλήματα της φυλής μου με φωτογραφίες ή σκίτσα αν θές - σε σύγκριση με άλλες φυλές, με άγριους κυνίδες - αιλουροειδή και rottweiler του παρελθόντος.
Να είσαι σίγουρος ότι πολύ θα χαρώ να το συζητήσουμε :-D

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Παρομοια με το άλλο θεμα επιλογης κουταβιου δηλαδη. Αυτή η μελετη όμως με στενοχωρει, γιατι φαινεται περιπλοκη.

Επισης, με απασχολει το οτι γενικα για την επιλογη εκτροφεα και κουταβιου πρεπει να προσευχηθω πολύ!

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Παρομοια με το άλλο θεμα επιλογης κουταβιου δηλαδη. Αυτή η μελετη όμως με στενοχωρει, γιατι φαινεται περιπλοκη.

Επισης, με απασχολει το οτι γενικα για την επιλογη εκτροφεα και κουταβιου πρεπει να προσευχηθω πολύ!
Αν η μελέτη ήταν απλή δεν θα συζητάγαμε για πρόβλημα. Δεν υπάρχει εκτροφέας - οποιουδήποτε επιπέδου - γνώσεων - κατεύθυνσης κλπ που να επιθυμεί δυσπλασία στα κουτάβια, να είσαι σίγουρος ότι θα είχε λυθεί άμεσα το θέμα.

Οσο για το δεύτερο ... πρόσφατα συζητήσαμε το "καλύτερα να μην ήξερα" ... αυτό ισχύει και για τους εκτροφείς, και να ξέρετε άπαντες - η αντιμετώπιση του ίδιου θέματος ("έχει ή όχι και αν έχει τί?... α δεν έχει πολύ ωραία κλπ ..." ) - πολύ σοβαρού θέματος 6-7-17 φορές τον ΧΡΟΝΟ με ανησυχίες ίδιες ή και μάλλον περισσότερες του απλού ιδιοκτήτη, όπου εμπλέκονται και ενήλικα σκυλιά άλλης ιδιοκτήσίας και και και ... είναι ΠΟΛΥ ψυχοφθόρα διαδικασία ... δεν μπορείς να φανταστείς πόσο ...

DOG.CRIME

Well-Known Member
5 Ιουλίου 2010
1.289
7
Άρα φαντάζει χαζό το,έχω σκύλο με δυσπλασία c και τον ζευγαρώνω με Α για να αποφύγω το πρόβλημα.
Αφού υπάρχει το γονίδιο θα βγει στην φόρα ξανά.Δεν νομίζω να γίνει μια μίξη γονιδίων και το γονίδιο του C θα παντρευτεί με το Α και έτσι αποφύγουμε το πρόβλημα.

Ομολογώ το θέμα μπορεί να μπερδεύσει και αυτούς που έχουν μια μικρή ιδέα,πόσο μάλλον κάποιον που απλά ψάχνει πληροφορίες για να κάνει επιλογή γένας.

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Αρη μονο τον Ντενι ρωτας εμενα γιατι δεν με ρωτας να σου δωσω ειδικη συμβουλη ?
Για να μειωσεις κατα ενα μεγαλο ποσοστο τις πιθανοτητες να παρεις κουταβι που θα σου βγαλει προβλημα δυσπλασιας,αφαιρεις Γ.Π.,Ροτ,και Μποξερ απο τις επιλογες σου,και εχεις μειωσει τι πιθανοτητες απλα ειναι τα πραγματα.
Και απο τωρα οχι μονο λιρα 100,αλλα και ο τα συκα συκα και η σκαφη σκαφη.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
denis, εδώ καποιες φορες είναι ψυχοφθορα για μας που ρωταμε. Δεν μπορω κάν να φανταστω για οσους απαντανε, ειδικα όταν η ερωτηση απευθυνεται προσωπικα σε αυτους, οπότε πλαναται και καποια δοση «υποχρεωσης» για την απαντηση.

Πλεον καταλαβαινω καλυτερα, αλλά όχι αρκετα ακομα, αυτό που ειπες για την απορροφηση της πληροφοριας, Το εδαφος είναι πολύ αγονο ακομα, το δικο μου τουλαχιστον.

Ηλια, δεν σε ρωτησα προσωπικα, γιατι ηδη ειχες δωσει την απαντηση που μολις εδωσες και τωρα, αν και τωρα ηταν πιο άμεση.
Δεν με βοηθας ομως ιδιαιτερα, γιατι οταν ξαναπαρω σκυλι, πιθανοτατα ΓΠ θα ειναι.

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Άρα φαντάζει χαζό το,έχω σκύλο με δυσπλασία c και τον ζευγαρώνω με Α για να αποφύγω το πρόβλημα.
Αφού υπάρχει το γονίδιο θα βγει στην φόρα ξανά.Δεν νομίζω να γίνει μια μίξη γονιδίων και το γονίδιο του C θα παντρευτεί με το Α και έτσι αποφύγουμε το πρόβλημα.

Ομολογώ το θέμα μπορεί να μπερδεύσει και αυτούς που έχουν μια μικρή ιδέα,πόσο μάλλον κάποιον που απλά ψάχνει πληροφορίες για να κάνει επιλογή γένας.
Φαντάζει χαζό, ναι, ακολουθείται όμως η πρακτική και συστήνεται ώς η καλύτερη (και είναι) ακόμα και από τους πολύ ψαγμένους στο θέμα.
Η πράξη λέει ότι μειώνεις το πρόβλημα με συνεχή μελέτη των δέντρων και βελτίωση της εικόνας των γεννητόρων, αυτό δεν αμφισβητείται.
Και μία σημείωση ... ή μάλλον δύο ...
- το C είναι μέτρια δυσπλασία - επιτρέπεται παντού η αναπαραγωγή του.
- ο ίδιος σκύλος - το ίδιο ζευγάρωμα - με τους ίδιους γεννήτορες - ιστορικά - ίδιους βαθμούς δυσπλασίας κλπ μπορεί για έναν εκτροφέα να είναι πολύ πιο ασφαλές από ότι θα είναι για έναν άλλον ... εξαρτάται ΚΑΙ από το σημείο που βρίσκονται - γνώσεις - υπόβαθρο - ικανότητα διαχείρισης των απογόνων κλπ κλπ ... δεν είναι το ίδιο επικίνδυνο για μένα να βάλω ένα C κάποια στιγμή για γέννα, και το ίδιο για έναν Γερμανό εκτροφέα της φυλής 60 χρονών που έχει δεί και τους προ-προ παππούδες των σκύλων μου να γεννιούνται και ξέρει και ... πότε πήγαιναν τουαλέτα όταν τρώγανε λουκάνικα με πορτοκάλι ... ;)

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
denis, εδώ καποιες φορες είναι ψυχοφθορα για μας που ρωταμε. Δεν μπορω κάν να φανταστω για οσους απαντανε, ειδικα όταν η ερωτηση απευθυνεται προσωπικα σε αυτους, οπότε πλαναται και καποια δοση «υποχρεωσης» για την απαντηση.
Δεν κατάλαβες ... δεν εννοώ τις ερωταπαντήσεις ... εννοώ να ανησυχείς για τα σκυλιά σου, και ακόμα περισσότερο τα σκυλιά που έχεις δώσει ...

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Δεν κατάλαβες ... δεν εννοώ τις ερωταπαντήσεις ... εννοώ να ανησυχείς για τα σκυλιά σου, και ακόμα περισσότερο τα σκυλιά που έχεις δώσει ...
Σορι, λαθος μηκος κυματος.
Γιατι να ανησυχει ομως τοσο ο εκτροφεας για τα σκυλια του και αυτα που εχει δωσει? Ειναι πια τοσο πιθανο να παρουσιασουν κατι?

Τωρα ομως ειναι σαν να επαναφερουμε το θεμα με τον αγωνα και την αγωνια του εκτροφεα.

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Κρατάς ένα σκυλί από μία γέννα σου ή αγοράζεις - θές να το μεταφράσω σε χρήματα που μπορεί να είναι πολύ περισσότερα από ότι υπολογίζεις - σε όνειρα - σε πλάνο - σε δέσιμο - σε ό,τι και να θές ... εξαρτάται η ανησυχία από την πιθανότητα ??

Δίνεις ένα σκυλί - δεν είναι στατιστική - και κάνει παρέα με ένα παιδί χωρισμένων γονιών - οι ιδιοκτήτες ενός άλλου το λατρεύουν - οι ιδιοκτήτες ενός άλλου βλέπουν σε αυτό τον λόγο που άλλαξε η ζωή τους ... εξαρτάται η ανησυχία από την πιθανότητα ??

Δεν νομίζω ...

fotis1960

Well-Known Member
4 Μαρτίου 2008
365
68
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Θα μπορούσε κάποιος να πάρει σίγουρη απάντηση αν η δυσπλασία του σκύλου του οφείλεται σε κληρονομικότητα ή προέκυψε λόγω συνθηκών?
Και αν ναι θα μπορούσε να μπει αυτός ο σκύλος στην εκτροφή?
Απο το φορουμ πολυ αμφιβαλω.
Απο κανενα επιστημονικο συνεδριο;
Ισως.
Φτασαμε στο ποστ Νο196,
και εγω ο ασχετος,
δεν προηχθην σε σχετικο,αν και ειμαι πολυ μελετηρος.
(εχω διαβασει ολα τα ποστ)
Και τι δεν εχουμε διαβασει.
Μεχρι να παει για ακτινες στο εξωτερικο!!!!
Ημαρτον ρε παιδια!!!!
Αν ειναι να γινω μετοχος στο Σκυλοιατρικο κεντρο,
η να σπαταλισω ειδικα τετοιες εποχες τις οικονομιες μου,
και ακομη περισσοτερο να χασω την ψυχικη μου ηρεμια για να κανει την πλακα του ο καθε "εκτροφεας",
Που τον εχουμε αναγαγει η αυτοανακηρυχθηκε σε εξπερ της φυλης,(δεν εννοω τον συγκεκριμενο γενικα μιλαω.)
να μου λειπει το βυσινο.
Ευχαριστω δεν θα παρω.

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
δεν μπορώ να καταλάβω τίποτα......σόρρυ :)
που τα έγραψες αυτά που λές τώρα?
και τι εννοείς ?

εννοείται ότι δεν έκανα επιλεκτικό διάβασμα....επιπόλαιο?ίσως...αλλά ειλικρινά δεν καταλαβαίνω για ποιό πόστ μιλάς...
εκανα λαθος ...ηθελα να γραψω "κληρονομικη" και εγραψα "επιλεκτικη" στο προηγουμενο ποστ μου...

τι δεν καταλαβες Βαγγελη?...απαντησα οτι δεν ειπα ποτε "η δυσπλασια του ισχιου" ειναι μονο κληρονομικη...εγραψα οτι ειναι κατα βαση κληρονομικη!

αυτο.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.598
10.987
Athens
Δυστυχώς δεν είναι τόσο απλά τα μαθηματικά στην συγκεκριμένη περίπτωση!

Πιο είναι το πιο πολύπλοκο σενάριο? Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι το εξής: Να απαιτώ από τον εκτροφέα να έχουν και οι δύο γονείς εξετάσεις? Ή να απαιτώ μόνο γα τον ένα και για τον δεύτερο να περιμένω την Kinder έκπληξη? Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πάρω μια απάντηση? Πολύ θολούρα...

Διαφωνώ με αυτό το σημείο ή το διατύπωσες λάθος! Στα υπόλοιπα βεβαίως και συμφωνώ και σαφώς δίνεις στίγμα.
Αλλά (και δεν δείχνω εσένα)...

Βλέπω ένα νήμα με το μεγαλύτερό του μέρος να αποτελείται από απόψεις που ίσχυαν προ εικοσαετίας. Τότε που οι περισσότεροι εκτροφείς πίστευαν το υπερπλουστευμένο χαζός x χαζή μας κάνει δύο φορές χαζό.
Βλέπω ένα νήμα το οποίο βαίνει στραβώς διότι μας λείπουν βασικές γνώσεις περί δυσπλασίας!
Βλέπω ένα νήμα το οποίο εξελίσσεται σε λαϊκό δικαστήριο...

Λαϊκό δικαστήριο για τους εκτροφείς? Ας βγουν να πουν την άποψή τους και να εξηγήσουν και σε εμάς τους αδαείς ιδιώτες. Μόνο ο denis βγήκε και απάντησε - οι άλλοι που είναι? Να ανοίξω ένα θέμα "Ο Μήτσος στη γωνία ξεκίνησε να εκτρέφει πρέσα κανάριο" να δούμε για το πότε μαζεύονται?

και ειλικρινά φοβάμαι!
.-

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
... εξαρτάται η ανησυχία από την πιθανότητα ??
Καταλαβαινω, η τουλαχιστον προσπαθω να καταλαβω.
Το θεμα ομως που συζηταμε ειναι συγκεκριμενο και υπεθεσα οτι αναφεροσουν ειδικα σε αυτο, γι αυτο και ρωτησα.

Ευχαριστω για την απαντηση παντως. Μου την "χρωστουσες" απο το αλλο θεμα :) (συγνωμη που το θυμισα παλι).

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
- το C είναι μέτρια δυσπλασία - επιτρέπεται παντού η αναπαραγωγή του.
Ελαφρά δυσπλασία!

Αρη μονο τον Ντενι ρωτας εμενα γιατι δεν με ρωτας να σου δωσω ειδικη συμβουλη ?
Για να μειωσεις κατα ενα μεγαλο ποσοστο τις πιθανοτητες να παρεις κουταβι που θα σου βγαλει προβλημα δυσπλασιας,αφαιρεις Γ.Π.,Ροτ,και Μποξερ απο τις επιλογες σου,και εχεις μειωσει τι πιθανοτητες απλα ειναι τα πραγματα.
Και απο τωρα οχι μονο λιρα 100,αλλα και ο τα συκα συκα και η σκαφη σκαφη.
Όλο και αποδυναμώνεις την εικόνα σου!

Elli

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
3.885
193
50
Αθήνα
Να σας "σκοτώσω" λίγο ακόμα???

Εγώ που έχω σκυλί απο pet shop και λάθος μου φυσικά αλλα είναι υγειέστατο... τι πρέπει να νιώσω ή να καταλαβώ από όλη την συζήτηση?

Status
Κλειδωμένο θέμα

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.310
Μέλη
20.071
Νεότερο μέλος
Λάμπρος Φαλάρης