Δυσπλασία κι εκτροφή!

Status
Κλειδωμένο θέμα

DOG.CRIME

Well-Known Member
5 Ιουλίου 2010
1.289
7
Να σας "σκοτώσω" λίγο ακόμα???

Εγώ που έχω σκυλί απο pet shop και λάθος μου φυσικά αλλα είναι υγειέστατο... τι πρέπει να νιώσω ή να καταλαβώ από όλη την συζήτηση?
Ότι είσαι τυχερή.

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
@vrmode

Η απάντηση σου έχει δοθεί προ πολλού!
Βεβαίως και μπορείς να απαιτείς από τον εκτροφέα που θα πάρεις το σκυλί σου να έχουν και οι δύο γονείς εξετάσεις δυσπλασίας! Αυτό δεν σε κατοχυρώνει πως θα έχεις ένα σκυλί με "κανονικές" αρθρώσεις! Εκτός κι αν είναι Greyhound!

Δεν είπε μόνο ο denis την άποψή του, την είπα κι εγώ!
Και σε περίπτωση που αυτή δεν έγινε κατανοητή, θα την επαναλάβω:
Δεν είναι δυνατόν να κρίνεις την ικανότητα ενός εκτροφέα σε σχέση με την δυσπλασία αν δεν γνωρίζεις το ίδιο αντικείμενο, την προέλευσή του, την αντιμετώπισή του και την ανθεκτικότητά του!

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Να σας "σκοτώσω" λίγο ακόμα???

Εγώ που έχω σκυλί απο pet shop και λάθος μου φυσικά αλλα είναι υγειέστατο... τι πρέπει να νιώσω ή να καταλαβώ από όλη την συζήτηση?
Τι σχέση έχει απο που πήρες εσυ το σκυλί σου βρε Έλλη με τη συζήτηση για τη δυσπλασία? Ο καθένας διαβάζει και καταλαβαίνει οτι μπορεί. Αν έχει ερώτηση που δεν έχει απαντηθεί, ρωτάει. :)

Το συμπέρασμα το βγάζεις μόνη σου απο αυτα που διαβάζεις. Δε θα σου πει καποιος τι συμπερασμα να βγάλεις. (και να σου'λεγε δηλαδή, γιατί να τον ακούσεις?)

Last edited:

Elli

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
3.885
193
50
Αθήνα
Τι σχέση έχει απο που πήρες εσυ το σκυλί σου βρε Έλλη με τη συζήτηση για τη δυσπλασία? Ο καθένας διαβάζει και καταλαβαίνει οτι μπορεί. Αν έχει ερώτηση που δεν έχει απαντηθεί, ρωτάει. :)
Έχει γιατί εφόσον μιλάμε για κληρονομικές παθήσεις και εφόσον οι εκτροφείς είναι μονόδρομος γιατί υπάρχουν αυτά? Και δεν μου απάντησε κάποιος αν είναι καθαρό θέμα κληρονομηκότητας ή μπορεί να εμφανιστεί από άλλους λόγους....

Και έχει σχέση γιατί όταν παραμπεμπουμε και ΚΑΛΩΣ σε εκτροφείς γιατί αλλιώς "θα φάμε πολλά λεφτά στους γιατρούς" πρέπει να ξέρουμε τι λέμε και πως τ λέμε!

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Εχουν απαντηθεί όλα σου τα ερωτήματα Έλλη. Οι εκτροφείς είναι μονόδρομος οταν θέλεις σκύλο συγκεκριμένης φυλής για πάρα πολλούς λόγους, πέραν της ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ (οχι εξάλειψης.... εξηγήθηκε ΠΟΛΛΑΚΙΣ αυτό) της πιθανότητας εμφάνισης δυσπλασίας. Απαντήθηκε επίσης ΠΟΛΛΑΚΙΣ το αν η δυσπλασία είναι κληρονομική.

Last edited:

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.597
10.987
Athens
@vrmode

Η απάντηση σου έχει δοθεί προ πολλού!
Βεβαίως και μπορείς να απαιτείς από τον εκτροφέα που θα πάρεις το σκυλί σου να έχουν και οι δύο γονείς εξετάσεις δυσπλασίας! Αυτό δεν σε κατοχυρώνει πως θα έχεις ένα σκυλί με "κανονικές" αρθρώσεις! Εκτός κι αν είναι Greyhound!

Δεν ζήτησα πουθενά κατοχύρωση. Ζήτησα από τον εκτροφέα ή μάλλον ρώτησα αν κάνει τα μέγιστα δυνατά για να έχω τις πιθανότητες όσο γίνεται με το μέρος μου. Το έχω εξηγήσει πολλές φορές εδώ μέσα ακόμη και με μπακάλικα παραδείγματα.

Δεν είπε μόνο ο denis την άποψή του, την είπα κι εγώ!
Και σε περίπτωση που αυτή δεν έγινε κατανοητή, θα την επαναλάβω:
Δεν είναι δυνατόν να κρίνεις την ικανότητα ενός εκτροφέα σε σχέση με την δυσπλασία αν δεν γνωρίζεις το ίδιο αντικείμενο, την προέλευσή του, την αντιμετώπισή του και την ανθεκτικότητά του!

Με αυτή τη λογική λοιπόν, και εφόσον μόνο οι εκτροφείς είναι οι απόλυτοι γνώστες, ας πουλάνε τα σκυλιά τους μεταξύ τους. Έως ότου ο πελάτης φτάσει το επίπεδο γνώσης του εκτροφέα οπότε και θα αρχίσει να εκτρέφει μόνος του. Φαύλος κύκλος δηλαδή! :D
.-

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Εξαρτάται και από την φυλή και από την προέλευση αλλά όχι μόνο από αυτά ...

Δέχεσαι να εξεταστεί σε επίπεδα που εξετάζουν εκτροφείς τους σκύλους αναπαραγωγής ? Θα είναι τότε υγειέστατο ?

Και αν ναι (φυσικά μπορεί να είναι)

Θα είναι τα παιδιά του ? Τα εγγόνια του ?

Μήπως και τα σκυλιά με δυσπλασία C των εκτροφέων είναι με τα ίδια μέτρα και σταθμά υγειέστατα ?

Και αν όχι (πάλι παίζει σαν πιθανότητα)

Υπέυθυνο είναι ένα "puppy mill" κάπου χαμένο ανάμεσα σε μύθους και πραγματικότητα, στην Ουγγαρία ίσως, αλλά με φωτογραφίες από USA στο internet και κείμενα από τον Καβάφη για το πώς θα το αποφεύγουμε ... στην άλλη περίπτωση υπεύθυνος είναι ένας άνθρωπος - ο Χ Ελληνας εκτροφέας που μπορεί να ανέβει από τα τάρταρα στα ουράνια και τούμπαλιν, στο ίδιο forum, από τους ίδιους ανθρώπους ...

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Και έχει σχέση γιατί όταν παραμπεμπουμε και ΚΑΛΩΣ σε εκτροφείς γιατί αλλιώς "θα φάμε πολλά λεφτά στους γιατρούς" πρέπει να ξέρουμε τι λέμε και πως το λέμε!
Ποιός σας είπε ότι καλώς το λέτε όπως το λέτε ?

Επίσης ότι πρέπει να πείτε κάτι οπωσδήποτε μέσα από ένα forum ανεξαρτήτως των γνώσεων - θέσης - εμπειρίας σας?

Κανένας σοβαρός εκτροφέας παγκοσμίως δεν λέει ελάτε σε μένα να αποφύγετε την δυσπλασία μην παίρνετε από pet-shops πχ ...

VrMode ... κάπου είχες βάλει ένα απορημένο emoticon ... μίλαγα εκεί για διαμόρφωση συμπεριφοράς από χρήστες και mods των forum ...

To θέμα είναι ΠΟΛΥ πιο απλό ... ΟΛΟΙ θέλουμε ένα υγιές και χαρούμενο ζώο, όμορφο σύμφωνα με την φυλή του ... όσο περισσότερο το μπλέκουμε - ενώ τίποτα δεν είναι λυμένο - και ούτε θα είναι ποτέ, τόσο χειρότερα (διαχείρηση της πληροφορίας Αρη)

Elli

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
3.885
193
50
Αθήνα
@ denis

Εξετάστε την όσο και όπως θέλετε!

Δεν λέω κάτι για κακό αν δεν το πιάσατε! Λέω απλά ότι και στην εκτροφή υπάρχουν κάποιοι που δεν κάνουν τα προβλεπόμενα!

Τσεχία η δικιά μου έτσι για τους τύπους!

edit στειρωμένη οπότε ούτε παιδιά ούτε εγγόνια!

Last edited:

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Συμφωνω με το παραπανω και κατι τετοιο εννοουσα εδω :

Απο κει και περα, η επιδερμικη υπερπληροφορηση (ή και παραπληροφορηση) των ιδιωτων σε θεματα υγειας του σκυλου , οδηγει πολλες φορες στο να μην δεχθουμε οτιδηποτε λιγοτερο απο HD-A στον εκτροφικο σκυλο μας (οποτε και οι εκτροφεις ισως να μην επιθυμουν να κοινοποιησουν οτιδηποτε λιγοτερο απο το τελειο - εφοσον η πληροφορια δεν μπορει να επεξεργαστει σωστα απο εμας).

Φυσικα ειναι καλο να γινονται εξετασεις απο τους εκτροφεις εφοσον γινεται σοβαρη προσπαθεια βελτιωσης των οποιων στατιστικων δυσπλασιας της καθε φυλης αλλα θεωρω απιθανο καποτε τα bullmastiff να αποκτησουν τα ισχια των greyhound πχ . Ειναι και θεμα αρχικης κατασκευης και γονιδιων αλλα και τροπου ζωης/χρησιμοτητας (και φυσικα δημοφιλιας που οδηγει σε κακες πρακτικες εκτροφης)

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Καλυτερα να αποδυναμωνω εγω την εικονα μου παρα να το κανουν αλλοι,εγω τουλαχιστο εχω δικα μου οραματα και οχι δανεικα και διαβασμενα,και ξερεις και εσυ καλα τι συμβαινει,με τις κατα τα αλλα εξετασεις,και με την κατασταση που επικρατει σε ορισμενες ρατσες(μηπως και εκει ειμαι εγω υπευθυνος?),ετσι πως παρουσιαζομαι λες και ειμαι η αιτια για ολα τα δυσπλασικα και αρρωστιαρικα σκυλια,κατι ψαχτηρια με χαρτια και πολλες εκθεσεις εκαναν 4-5 ρατσες οπως τις εκαναν

Και να προσθεσω αλλη μια αιτια δυσπλασιας,οι εκθεσεις και ο υπερβολικος ανταγωνισμος οπως και ο πρωταθλητισμος μορφολογιας οδηγησαν στην καταστροφη πολλες ρατσες.
Πορτοκαλιδης Ηλιας

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
Το θέμα είναι δηλαδή ότι υπάρχει μιά "ιδανική μορφή της άρθρωσης και όσο αποκλίνει απο εκεί η εξεταζόμενη άρθρωση υπάρχει βαθμός δυσπλασίας
απο εκεί και πέρα αναλόγως του βαθμού της και των παραγόντων διατροφή άσκηση κλπ κλπ κλπ η άρθρωση κατστρέφεται γρήγορα ή αργά και τελικά έχουμε πόνο και πρόβλημα στην κίνηση κλπ
Δηλαδή μέχρι τι βαθμό δυσπλασίας το σκυλί δεν έχει κινητικά προβλήματα ακόμα και σε μεγάλη ηλικία,δεδομένου ότι έχει σωστή διατροφή και εξάσκηση σε όλη την ζωή του?
μέχρι και C?
Στις φυλές που το πρόβλημα είναι έντονο , σπανίζουν τα σκυλιά με σωστή άρθρωση? 0 βαθμό δυσπλασίας το λένε αυτό?

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
H δυσπλασία εμποδίζει την άρθρωση να λειτουργεί προβλεπόμενα και η "λάθος" λειτουργία προκαλεί πιέσεις φορτίσεις και τριβές σε "λάθος" σημεία των οστικών επιφανειών!
Ανάλογα με την επιβάρυνση από την σωματική διάπλαση, την εργασία και την καθημέρινότητα ενός σκύλου, αυτή ηδιάβρωση των αρθρώσεων, δηλαδή η αρθρίτιδα- τα αρθριτικά που λέμε, θα δώσει συμπτωματολογία νωρίτερα, αργότερα ή καθόλου....

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Δηλαδή μέχρι τι βαθμό δυσπλασίας το σκυλί δεν έχει κινητικά προβλήματα ακόμα και σε μεγάλη ηλικία,δεδομένου ότι έχει σωστή διατροφή και εξάσκηση σε όλη την ζωή του?
Δεν υπάρχει κανόνας.

Εξαρτάται και από τον μέσο όρο ζωής της φυλής, πχ ένα yorkshire η δυσπλασία θα το καταστήσει δυσκίνητο κάποια στιγμή ευκολότερα από έναν Μολοσσό, απλά γιατί ο Μολοσσός θα έχει έτσι κι αλλιώς προβλήματα κίνησης στα 8 - 9 χρόνια του.

Επίσης όπως είπαμε ο βαθμός είναι μία εξίσωση πολλών παραγόντων συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου. Αν εξετάσουμε 8χρονα ζώα θα έχουμε πολύ λίγα ελεύθερα ... αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήταν ελεύθερα κάποια στιγμή σε νεαρή ηλικία.

Ο βαθμός είναι σχετικός - αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι αν ένας σκύλος έχει ελεύθερη (Α-Β) ελαφριά (Β-C) μέτρια (C-D) σοβαρή (D-E) ή πολύ σοβαρή (Ε και άνω) δυσπλασία ... δύο βαθμοί αντιστοιχούν σε έναν χαρακτηρισμό αυθαίρετα από εμένα για να καλύψουν άλλους παράγοντες από περιβάλλον και συγγενικά ζώα μέχρι μετρικό σύστημα και αυστηρότητα κτηνιάτρου.

Από C και άνω και ανάλογα τις απαιτήσεις μπορούμε να συζητάμε κατά περίπτωση τί πρέπει να γίνεται - και πάντα αναλόγως της κλινικής εικόνας του ζώου. Ξέρω αρκετά σκυλιά με Δ χωρίς καμία φροντίδα ιδιαίτερη που δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην ζωή τους. Αν από όλα αυτά τα σκυλιά ζητάγαμε τρέξιμο 5 χιλιομέτρων ή εμπόδια κάθε μέρα, μπορεί όλα να ήταν προβληματικά, μπορεί τα μισά ...

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Βαθμοί και μετρικά συστήματα

Ισχύα

HD-Frei, HD-A, HD/A, HD-0, HD/0,OFA "E" Excellent hips Breedable

HD+/-, HD-B, HD/B, HD-TC, HD/1, HD-1, OFA "G" Good hips Breedable

HD+, HD-C, HD/C, HD/2, HD-2, OFA "F" Fair hips Breedable

HD++, HD-D, HD/D, HD/3, HD-3 Mild dysplasia Unbreedable

HD+++, HD-E, HD/E, HD/4, HD-4 Severe dysplasia Unbreedable

Αγκώνας

ED-Frei, ED-0, ED/0, OFA normal No dysplasia

ED+/-, ED-1, ED/1 Almost no dysplasia

ED+, ED-2, ED/2 Light dysplasia

ED++, ED-3, ED/3 Middle dysplasia

(ED+++, ED-4, ED/4 Severe dysplasia)

Τον τελευταίο καιρό και για να υπάρχει αντιστοιχία με το Γερμανικό σύστημα έχει προστεθεί η βαθμίδα BL στον αγκώνα, ανάμεσα στο 0 και στο 1 ... έτσι κάποια σκυλιά που παλαιότερα είχαν εξεταστεί με 1 αν εξεταστούν τώρα θα έχουν BL ...

Τα τονισμένα είναι κατά FCI ...

Last edited:

William

Well-Known Member
10 Νοεμβρίου 2010
260
13
38
Πειραιας
το ότι είμαστε αρκετά σοβαροί για να μην εκθέτουμε δημόσια κάποιους ανθρώπους χωρίς να έχουμε ούτε ένα στοιχείο στα χέρια μας ,δικαίωμά σου να το θεωρείς ότι θές (ακόμα και επαγγελματική αλληλεγγύη κι ας μην είμαι ,όπως και οι περισσότεροι που έγραψαν μέχρι τώρα εδώ, εκτροφέας)

το να λές "τα πραγματα όπως έχουν" προυποθέτει κάποια πράγματα πρώτα. πιστεύω πως δεν θα διαφωνήσεις σε αυτό....
εσύ με ποιές προυποθέσεις λές τα πράγματα όπως έχουν και καταλήγεις ότι δεν είναι σοβαρό ένα εκτροφείο νόμιμο και δηλωμένο με σκυλιά απο προφανέστατα καλές γραμμές ,που τα σκυλιά του έχουν διακρίσεις και τα κουτάβια τους επίσης???
επειδή τρόμαξαν οι ιδιοκτήτες?
λίγο βιαστικός για μηδέν στοιχεία πλήν "δεν έκανε εξετάσεις δυσπλασίας στην θηλυκιά".....
Aγαπητε φιλε kokoni,δεν νομιζω πως εθιξα καποιον...ειπα απλα τη γνωμη μου για το συγκεκριμενο εκτροφειο γιατι πιστευω πως ειναι τραγικο που εβαλαν θηλυκο να ζευγαρωσει χωρις εξετασεις δυσπλασιας.Ενα ''τεχνικο προβλημα του γιατρου στη Συρο'',ειναι φθηνη και ανηθικη δικαιολογια.Τωρα,αν κανει αυριο κιολας εξετασεις στη θηλυκια του,δεν σωζει τιποτα.Oσο για το αν μπορω να λεω τη γνωμη μου για καποιο ''αναγνωρισμενο'' εκτροφειο...φυσικα και μπορω και με περισσοτερη αυστηροτητα μαλιστα.
Εχω το προνομιο να μην ειμαι φιλος με κανεναν εκτροφεα που γραφει εδω μεσα( ακομα) και ετσι μπορω και τα ''χωνω'' οπως και οταν θελω.

Οι εκτροφεις στην Ελλαδα (οχι ολοι φυσικα) μου θυμιζουν μπακαληδες.Καταλαβαινω πως φταιει η οικονομικη κριση αλλα αν δεν μπορουν ας σταματησουν την εκτροφη και ας αγορασουν ενυδρεια.
Η καθε φυλη φτιαχτηκε για το χαρακτηρα και οχι για την κορδελα στις εκθεσεις.Αν μπορω να δωσω μια συμβουλη (μιας και ειμαι ασχετος,δεν εχω καν σκυλο) ειναι πως οι εκθεσεις αρχιζουν και καταστρεφουν αυτο που αγαπατε( υπερτυπισμος,τα παραδειγματα του omarock ).Δεν μπορω να αλλαξω συνηθειες χρονων και χομπι αλλα σκεφτειτε αυτο που λεω.

Στην τελικη δεν ειναι τυχαιο πως προσφατα αναγνωρισμενες φυλες και μη χαιρουν ακρας υγειας.
Δεν νομιζω πως μπορουμε να καταληξουμε καπου σε αυτο το θεμα,απλα ευχομαι καποιοι εκτροφεις να αναθεωρησουν τον τροπο που βλεπουν τη φυλη που εκτρεφουν,οπως και τον κοσμο γυρω τους.

Φιλικα,
William.

Υ.Γ.Δεν κρυβω πως το θεμα της δυσπλασιας με ανησυχησε αρκετα και για ακομα μια φορα μπαινω σε σκεψη για την ορθοτερη επιλογη φυλης για μενα.

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
Το bullmastiff δεν ειναι προσφατα αναγνωρισμενη φυλη.Το 1924 αναγνωριστηκε.Προυπηρχε σαν τυπος απο το 1860.
(δεν αντιδικω μαζι σου William,απλα σε περιπτωση που μιλησες για το bullmastiff ως νεα φυλη,εγραψα τα παραπανω.)

Δεν σημαινει οτι εαν το δικο μου Bullmastiff εχει δυσπλασια D(π.χ),εχουν ολα!

δεν ειναι στις πρωτες θεσεις η φυλη σε δυσπλασια,ευτυχως....

αυτα ως γενικες παρατηρησεις και οχι ως αντιδικια με εσενα!

William

Well-Known Member
10 Νοεμβρίου 2010
260
13
38
Πειραιας
Το bullmastiff δεν ειναι προσφατα αναγνωρισμενη φυλη.Το 1924 αναγνωριστηκε.Προυπηρχε σαν τυπος απο το 1860.
(δεν αντιδικω μαζι σου William,απλα σε περιπτωση που μιλησες για το bullmastiff ως νεα φυλη,εγραψα τα παραπανω.)

Δεν σημαινει οτι εαν το δικο μου Bullmastiff εχει δυσπλασια D(π.χ),εχουν ολα!

δεν ειναι στις πρωτες θεσεις η φυλη σε δυσπλασια,ευτυχως....

αυτα ως γενικες παρατηρησεις και οχι ως αντιδικια με εσενα!

Aγαπητε teo,φυσικα και δεν εννοουσα το bullmastiff!Εννοουσα πως προσφατα αναγνωρισμενες φυλες( presa canario π.χ.) αλλα και μη (δηλαδη οχι αναγνωρισμενες, π.χ. boerboel),χαιρουν ακρας υγειας(με την εννοια πως δεν εχουν μπει για τα καλα στο προγραμμα για εκθεσεις κλπ).
Μαλλον το διατυπωσα λαθος! :)

Status
Κλειδωμένο θέμα

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.309
Μέλη
20.070
Νεότερο μέλος
Nelson Thea